abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (76%)
     (5%)
     (10%)
     (8%)
    Celkem 343 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Nejlehčí černá díra – nebo nejtěžší neutronová hvězda?

    26.1. | Redakce | Různé | 2946×

    Nejčtenější fyzika roku 2023. Srážky neutronových hvězd a výbuchy kilonov mají umožnit přesné měření vzdáleností ve vesmíru. Jak z PET lahví vyrábět elektroniku . Objev druhé ultra velké struktury ve vzdáleném vesmíru má být výzvou pro kosmologii. Úprava textilního štítku e-shopům prozradí, jestli oděv už někdo pral…

    Nejčtenější fyzika roku 2023

    Ve fyzice se většinou nepořádají soutěže popularity, ale přesto žebříček 10 nejčtenějších článků na webu Physics World za uplynulý rok poskytuje zajímavou přehlídku témat, která vzbudila tu více, tu méně zaslouženou pozornost. Rozhodně nezaškodí se za nimi ohlédnout.

    Nejlehčí černá díra – nebo nejtěžší neutronová hvězda?

    Astrofyzikové se domnívají, že celková hmotnost potřebná ke kolapsu neutronové hvězdy po přírůstku hmotnosti (nebo kolabující hvězdy) do černé díry je asi 2,2 Sluncí. Jiné modely, podpořené pozorováním, zase ale vedou k závěru, že nejlehčí černé díry jsou mnohem těžší, mají hmotnost přibližně 5 Sluncí.

    Srážky neutronových hvězd a výbuchy kilonov mají umožnit přesné měření vzdáleností ve vesmíru

    Velkých problémem současné astrofyziky a kosmologie jsou rozdílné hodnoty Hubbleovy konstanty, která je mírou rychlosti rozpínání vesmíru. Měření pomocí standardních svíček (supernov typu Ia, cefeid) a reliktního záření vedou k odlišným výsledkům. Proto se objevují pokusy najít nějakou další metodu a zjistit, k čemu dojdeme s ní.

    Krátce

    Objev druhé ultra velké struktury ve vzdáleném vesmíru má být výzvou pro kosmologii. Velký prstenec (Big Ring) na obloze je od Země vzdálen 9,2 miliardy (billions) světelných let. Jeho průměr je asi 1,3 miliardy světelných let a obvod asi 4 miliardy světelných let.

    Poprvé sekvenovali genom sliznatek, ukazuje i vznik mozku u obratlovců. Závěr zní, že společný předek všech obratlovců pocházel z druhu, jehož genom byl kompletně duplikován jednou.

    Solný roztok má na povrchu vrstvičku čisté vody. Mnoho důležitých chemických reakcí a fyzikálních procesů probíhá v místech, kde se molekuly vody stýkají se vzduchem. Například vypařování oceánské vody hraje důležitou roli v atmosférické chemii, a tím i v klimatologii.

    Rezonance zvukových vln rozděluje nanočástice podle velikosti. Vědci vyvinuli zařízení, které pomocí zvukových vln během několika minut oddělí a roztřídí nejmenší částice v krvi. Technika je založena na tzv. virtuálních sloupcích.

    Jak prodloužit životnost kosmických atomových hodin? Projekt má za cíl prodloužit životnost atomových hodin, které představují srdce navigačních družic.

    Studie zkoumala, jak umělá inteligence zvládne diagnostikovat rakovinu kůže. Výstupy se srovnávaly jak s lékařskými experty, tak s méně zkušenými lékaři. V rámci aplikací na bázi AI se testoval nový algoritmus 7-class a již používaný ISIC.

    Křivky růstu: Hyperbolické, exponenciální a logistické. Neomezený, a tedy na Zemi vždy jen dočasný exponenciální růst by se neměl zaměňovat (jak to někdy bývá) s hyperbolickým růstem. (úryvek z knihy Vaclav Smil: Růst. Od mikroorganismů po megapole)

    Jak zlepšit ochranu biodiverzity? Zohlednit klimatickou změnu při monitoringu. Doporučuje se geneticky sledovat i populace, které v teplejších a sušších oblastech žijí již dnes. Mohou být totiž lépe vybavené k tomu, aby se přizpůsobily extrémním klimatickým podmínkám.

    Vědci z FEL ČVUT a VŠCHT ladí, jak z PET lahví ekologicky vyrábět elektroniku. Až 10 % z elektronického odpadu tvoří desky plošných spojů, které jsou základním stavebním kamenem pro drtivou většinu elektronických zařízení.

    Svařování s oscilací laserového svazku. Při produkci dílů tvořených více druhy tenkých plechů odlišných tlouštěk či chemického složení, je vhodné použít svařování laserem.

    Úprava textilního štítku prozradí, jestli oděv už někdo pral. E-shopy jsou na ně krátké. Někteří zákazníci si objednají oblečení, nosí ho, pak vyperou a pošlou zpět v zákonné lhůtě 14 dní s tím, že zrovna tento kousek se jim do šatníku nehodí.

    Přístroj velikosti krabičky od sirek má přinést revoluci v léčbě spánkové apnoe. „V současnosti neexistuje jiné zařízení či technologie, které by bylo schopné stimulovat podjazykový nerv neinvazivně. V tomto jsme první.“

    Až 10× méně platiny díky českému patentu. Extrémní rozdíl panuje mezi energetickou hustotou vodíku a bateriemi v elektromobilech. Současné špičkové bateriové packy dosahují energetické hustoty do 0,3 kWh na kilogram. Vodík má výrazně vyšší energetickou hustotu…

    Bílkoviny regulující sekreci u rostlin ovlivňují odolnost proti patogenům. Nejrůznější patogenní bakterie a houby působí ve světovém měřítku 20%-30% ztráty při pěstování plodin…

    Fermentace ostropestřce pomůže koním vstřebat účinné látky. Skupina nejvýznamnějších účinných látek obsažených v ostropestřci je komplexně nazývána silymarin.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.