abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (76%)
     (5%)
     (10%)
     (8%)
    Celkem 342 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Poprvé pozorovali spinové kvadrupóly

    29. 12. 2023 | Redakce | Různé | 1998×

    Co se stane s hvězdou, má-li uvnitř černou díru? Astronomové pátrají po anihilaci temné hmoty v zemském jádru. Který z našich orgánů selže jako první?

    Poprvé pozorovali spinové kvadrupóly

    „Spin-nematická fáze“ má představovat obdobu kapalných krystalů ve světě magnetismu . Znamená stav, kdy některé spiny jsou uspořádané (jako „pevná látka“) a jiné malé oblasti jsou v tomto ohledu chaotické (jako „kapalina“). Existence tohoto stavu hmoty byla předpovězena již před půl stoletím, dosud však nebyl přímo pozorován.

    Co se stane s hvězdou, má-li uvnitř černou díru? Prý skoro nic

    V hypotetickém scénáři by malé primordiální černé díry mohly být zachyceny nově vznikajícími hvězdami. Mezinárodní tým pod vedením vědců z Ústavu Maxe Plancka pro astrofyziku nyní modeloval vývoj těchto tzv. Hawkingových hvězd a zjistil, že mohou mít překvapivě dlouhou životnost a v mnoha ohledech se podobají normálním hvězdám. Černá díra v centru takové Hawkingovy hvězdy by rostla jen pomalu, protože příliv plynu, který by černou díru živil, je brzděn zářením hvězdy.

    Krátce

    Staré galaxie se překvapivě podobají Mléčné dráze. Podle nového výzkumu se galaxie z raného vesmíru podobají naší Mléčné dráze víc, než se dosud předpokládalo. Pokud je to pravda, vyžadovalo by to podstatně změnit celý pohled astrofyziků na formování struktur během evoluce vesmíru.

    Jeden mozek, dva světy. Mozek s vnějším světem vypořádává tak, že ho rozdělí na dvě samostatné oblasti, peripersonální a extrapersonální. (úryvek z knihy Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long: Dopamin. Molekula, která určuje osud lidstva)

    Astronomové pátrají po anihilaci temné hmoty v zemském jádru. Neutrinová observatoř IceCube zveřejnila nový výsledek svého pátrání po temné hmotě.

    Kyanovodík na Enceladu – je to důkaz života? Už dříve vědci zjistili, že obří gejzíry vyvržených ledových zrnek a vodní páry, které vyvěrají z povrchu Saturnova měsíce Enceladu, jsou bohaté na organické sloučeniny, z nichž některé jsou důležité pro život, jak jej známe.

    John Michell: Otec černých děr z 18. století. Vesnický kněz Michell byl prvním, kdo využil statistických metod v astronomii, když studoval rozložení hvězd na obloze. Výsledky jeho analýzy ukázaly, že na obloze se nachází více dvojic nebo skupin hvězd, než odpovídá náhodnému rozdělení.

    Který z našich orgánů selže jako první? Naše orgány stárnou různou rychlostí – a pokud je stáří některého orgánu obzvláště pokročilé, je vlastník vystaven zvýšenému riziku jak nemocí spojených s tímto orgánem, tak i úmrtí obecně.

    Linalool z chmele pod lupou chemiků i senzoriků. Sloučeniny z chmele samozřejmě vedle trvanlivosti a chuti piva výrazně ovlivňují také jeho vůni. Důležitou chmelovou vonnou látkou je linalool (terpenový alkohol), který přináší aroma květin a citrusů…

    Univerzální geny chrání před klimatickým stresem. Soubor genů odpovědný za ochranu buněk před oxidačním stresem je klíčový pro jeho schopnost přežít v různých klimatických podmínkách.

    Astrofotografie: Polární záře nad Brněnskou přehradou. Polární záře velmi úzce souvisí se sluneční aktivitou. Ostatně, například i záznamy a popisy polárních září v historických knihách a kronikách nám pomáhají odhalit cykly sluneční aktivity…

    Obnova pařezin podporuje biodiverzitu pavouků. Výzkum jednoznačně potvrdil význam obnovy výmladkového hospodaření pro udržení biodiverzity v chráněných dubových lesích.

    Vedci SAV vyvinuli nové vrstvy na ochranu implantovateľných materiálov. Je dôležité vyvíjať možnosti ochrany implantovateľných materiálov pred odozvou imunitného systému hostiteľského organizmu.

    Příběh úspěchu českých polovodičů. Onsemi je světovým lídrem v polovodičích na bázi karbidu křemíku (SiC) a český výzkum a vývoj v tom hraje významnou úlohu. Přitom začátky onsemi v Česku mohly působit tak, že se bude jednat především o výrobní podnik.

    Jak některé ptačí druhy přišly o protivirový gen. Nález je překvapivý, protože se jedná o první popis evoluční ztráty tohoto důležitého protivirového mechanismu u obratlovců.

    Nakupujete zábavní pyrotechniku? Zkontrolujte její bezpečnost. Pokud si potenciální kupující takových výrobků alespoň ověří, že jím kupované zboží odpovídá požadavkům technických norem, má přece jen o něco vyšší jistotu bezpečnosti i daného produktu…

    Vztah mezi australskými domorodci a dingy mohl být těsnější. Dingové v předokoloniální Austrálii nežili nezávisle na lidech. Jednak se samozřejmě dingo do Austrálie s člověkem dostal, ale domorodí Australané také mnohdy vychovávali jeho štěňata…

    Klínopisné nápisy odhalily podivnou magnetickou anomálii. Výzkum popisuje, jak se změny v magnetickém poli Země otiskly do zrnek oxidů železa v babylonských cihlách z pálené hlíny; vědci dokázali tyto změny rekonstruovat ze jmen králů, které byly na cihlách vyryty v klínovém písmu.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.