abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 280 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Temná energie vs. modifikovaná teorie relativity

    18. 3. 2022 | Redakce | Různé | 2454×

    Další exotické hydridy slibují vysokoteplotní supravodivost. Jak poznat červí díru? Vědci z Matfyzu vyvinuli automatický překladač mezi češtinou a ukrajinštinou. Vylepšili syntézu diamantových nanovláken. Neutronové hvězdy se po srážce do černé díry zřejmě nezhroutily hned

    Modifikovaná obecná teorie relativity se obejde bez temné energie

    Tak jako namísto zavedení temné hmoty můžeme matematicky upravit gravitační zákon, podobný zásah do rovnic Einsteinovy obecné teorie relativity by mohl umožnit obejít se bez temné energie; takovou úpravu rovnic lze provést tak, aby vysvětlovala současná data. Nicméně (podobně jako MOND vs. temná hmota) to neznamená, že obě teorie budou ekvivalentní – pro některá nová měření budou dávat odlišné předpovědi, takže je půjde porovnat.

    Jak poznat červí díru? Po čem má pátrat Vesmírný dalekohled Jamese Webba

    Pokud by EHT, Vesmírný dalekohled Jamese Webba ale i GRAVITY na observatoři Paranal součinně pozorovaly objekt, který by vykazoval vlastnosti červí díry, na zpracovaných snímcích to poznáme tak, že v centrální části namísto prázdného stínu odhalíme světlé prstence. Na tzv. fotonové prstence coby důkaz existence červích děr přitom fyzikové z Opavy upozorňovali už dříve…

    Neutronové hvězdy se po srážce do černé díry zřejmě nezhroutily hned

    V roce 2017 a od té doby ještě několikrát se podařilo zachytit gravitační vlny, které provázely fúzi neutronových hvězd za vzniku černé díry. Otázka zní, jak rychle tento proces („vytvoření horizontu“) proběhne. Podle nových výsledků trval asi sekundu; důkazem má být tzv. rentgenový dosvit. Dosvit lze vysvětlit jako výtrysk materiálu, k němuž došlo (odrazem) při sloučení obou hvězd. Tento materiál se dostal ven a ohřál materiál v okolí dvojhvězdy. Ten září dosud; kdyby se černá díra vytvořila hned, emise by již dávno zeslábly…

    Vědci z Matfyzu vyvinuli automatický překladač mezi češtinou a ukrajinštinou

    Výzkumníci z Ústavu formální a aplikované lingvistiky (ÚFAL) vyvinuli v rekordním čase veřejně dostupný automatický překladač mezi češtinou a ukrajinštinou. Předběžné výsledky testů ukazují, že kvalita ukrajinsko-českého překladu je vyšší než například u systému Google Translate, a to zejména díky novým metodám strojového učení, které původně vznikly pro česko-anglický překlad.

    Krátce

    Willendorfská venuše pochází nejspíš z Itálie. Téměř 11 cm vysoká figurka Venuše byla nalezena v rakouském Willendorfu. Jedná se o jeden z příkladů nejstaršího umění v Evropě.

    Jeden člověk může mít v těle více variant koronaviru současně. Různé varianty v různých orgánech. Kapsa spike proteinu viru SARS-CoV-2 je ale společná všem.

    Vodík by se mohl skladovat v nanostruktuře z palladia. To, že palladium nasává vodík jako houba, je již známo, problém je ale v tom plyn z kovu zase uvolnit. U nanočástic by to mělo jít snadněji.

    Pomocí dusíku vylepšili syntézu diamantových nanovláken. Diamantová nanovlákna jsou tvrdá jako diamant a pružná jako plast. Jediný problém, bránící jejich většímu využití, představovala až dosud obtížnost výroby.

    Kalendář ve Stonehenge měl být podobný staroegyptskému. Navrhovaný kalendář funguje jednoduše. Každý z 30 kamenů v kruhu sarsenů představuje jeden den v rámci měsíce, který je také rozdělen na tři týdny, každý o 10 dnech. Začátek každého týdne označují výrazné kameny v kruhu.

    Dog Aging Project: obří databáze psích genomů pomůže studovat i stárnutí člověka. Už jen to, že v rámci projektu se sekvenují genomy 10 000 psů, dělá z tohoto projektu unikátní zdroj dat.

    Válečné vozy Sumerů asi tahali kříženci domácích a divokých oslů. Závěr vědců zní, že kunga byl křížencem domácího a (samce) divokého osla. Tato zvířata byla obvykle sterilní (viz mezkové, muly…), takže samce divokého osla bylo třeba odchytávat opakovaně.

    Jak se RNA naučila kopírovat sama sebe – bez proteinů. Pokud kopírování RNA probíhá bez katalýzy, může být zpracováván řetězec nanejvýš několik desítek nukleotidů dlouhý. (úryvek z knihy Vladimir Rudajev: Příběh buňky. Od molekul ke vzniku života a prvním organismům)

    Objev nejbližší černé díry odvolán. Namísto černé díry se zřejmě jedná o dvojhvězdný systém s přenosem hmoty, který se nachází ve vzácné krátkodobé fázi vývoje.

    Při námluvách nosorožců hraje důležitou roli hlasový projev samců. Samice v říji se může postupně pohybovat na teritoriu 6-7 samců, přičemž na těchto územích často pobývají také další nosorožci, kterým v hierarchii patří nižší pozice nebo se na cizí teritorium zatoulali.

    Lidé v EU mohou konzumovat nové druhy mikrořas. Většina lidí zná chlorelu z doplňků výživy, z tablet nebo kapslí. Ačkoli lidé většinou netuší, jaký konkrétní druh mikrořasy se skrývá za zeleným práškem, pro producenty je to velmi důležité.

    První implantát na principu kostního vedení. Piezoelektrické vybuzení mechanické energie, která je přenesena na tekutiny vnitřního ucha a pacientem vnímána jako zvukový vjem.

    Další exotické hydridy slibují vysokoteplotní supravodivost. Výzkumníci se soustředili na ternární hydridy, tedy takové, které vedle vodíku budou obsahovat atomy 2 dalších prvků. Tím se samozřejmě krajně zvyšuje počet možných kombinací a potenciálně i možnost narazit na sloučeninu s pro nás vhodnými parametry.

    Jak se školí T lymfocyty. Správně fungující imunitní systém chrání organismy před patogeny, zároveň ale nezpůsobuje škodlivé reakce vůči vlastnímu tělu, které mohou vést ke vzniku autoimunitních onemocnění…

    Dimethylether: našli dosud největší molekulu v protoplanetárním disku. Řada složitých organických molekul, jako například dimethylether, vzniká v oblacích hmoty dokonce předtím, než se v nich začnou tvořit nové hvězdy.

    V Česku byla 14. března po půlnoci vidět polární záře. Úkaz trval velice krátce a ačkoliv bylo možné jej slabě vidět i pouhýma očima, protože to nikdo neočekával, pozorování jsou dosti ojedinělá.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.