abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    dnes 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Rozcestník

    Rok s HP iPAQ 514

    30.7.2008 00:30 | Přečteno: 1895× | Dění okolo mě | poslední úprava: 30.7.2008 01:52

    Je to už rok co jsem si koupil mobilní telefon HP iPAQ 514. Na internetu se již oběvilo mnoho recenzí na tohle zařízení, ale všechny se stahovaly na dobu používání 14dní a kratší. Proto bych se s Vámi rád podělil o své zkušenosti.

    Jako každý jiný telefon má své příznivce ale odpůrce. Já si jej koupil, jelikož jsem chtěl něco v ceně kolem 5000Kč, tou dobou byla krom něj na výběr i Nokia N70, pro ji hrál lepší foťák a displej, pro iPAQ hrála podpora Wi-Fi a Windows Mobile s kterými jsem měl již dřív dobré zkušenosti

    Mnoho recenzí telefonu vytýkala špatnou klávesnici a její pomalou odezvu. S tímto "problémem" jsem se nesetkal. Klávesnice funguje výborně, klávesy jsou sice blízko sebe a občas se stane že se při psaní přehmátnu, ale dá se na ni velmi rychle zvyknout. Co se mi líbí je, že se dá nastavit odezva kdy se změní písmeno při mačkání klávesy, což mi u jiných telefonů nyní celkem chybí.

    Dalším z kritizovaných prvků telefonu byl displej. Hlavně jeho malé rozlišení (176x220px) a schopnost zobrazit pouze 65 tisíc barev. S tímto rozlišením jsem neměl žádný problém. Pro většinu aplikací, které v telefonu používám je dostatečné a u jedné aplikace (skype) se to dá přežít.

    Jak jsem se již zmínil, téměř rozhodujícím faktorem pro mě byla podpora Wi-Fi. Celá, nyní již bývalá škola byla touto technologií pokryta a Wi-Fi jsem měl i doma. Ve škole se Wi-Fi uplatňovala hlavně při nudných hodinách, kdy se dalo "lozit" na "internet", popřípadě používat ICQ a Skype a v případě nouze se přes SSH připojit domů k počítači. Další výhodou bylo použití s aplikací GiboSMS, dříve jsem se musel připojovat přes GPRS, což bylo drahé. Nyní s Wi-Fi se mi telefon už zaplatil ;-)

    Ale jelikož je telefon poháněný Windows Mobile 6 narazil jsem na problém se synchronizací s Linuxem. U svého předchozího kousku s WM2002 jsem synchronizaci řešil pomocí SynCE. Pro WM6 se mi to ale zatím rozchodit nepodařilo. Toť jediná větší muška.

    Windows Mobile jsem chtěl hlavně kvůli spoustě dostupných aplikací. Mezi které patří například Total Commander, který je i na Windows Mobile z mého pohledu bezkonkurenční. Pouze občas některá funkce nepracuje správně se systémem tak někdy zlobí. Dále se dá použít již výše zmíněné GiboSMS pro odesílání SMS přes brány mobilních operátorů. Pro WM existuje i mobilní verze programu QIP a Skype. Skype sice na tomto telefonu jede pomaleji, přecejenom, procesor není nejrychlejší, ale je funkční a dá se i hlasem domluvit.

    Když už píšu o domluvě hlasem, zajisté stojí za zmínku ovládání telefonu hlasem. Za pomocí hlasu se dá vytáčet, číst SMS (pouze v angličtině), nadiktovat email a ovládat hudební přehrávač. Hlavně ovládání přehrávače je zajímavá funkce, při poslouchání písniček nemusíte hledat telefon v kapse/batohu a stačí pouze stisknout tlačítko na handsfree.

    Při pohledu na telefon po roce používání vypadá celkem zachovale. Zažil jediný pád při dobíhání autobusu, ale není téměř nic vidět. Pouze se na krajích ošoupávala stříbrná barva. Displej je jako nový, i když se z něj originální folie sloupla, našel jsem náhradní řešení. Je jím průhledná tlustá izolepa. Displej se díky ní nepoškrábe a vypadá to i pěkně. Jakmile se izolepa začne vlnit nebo slupovat, stačí ustřihnout nový kousek a jede se dál.

    Mimochodem, SSH na mobilním telefonu s možností připojení do domácí sítě je moc krásná věc. Hlavně když jsou v rodině lidé, kteří i o půl jedné pouští hudbu nahlas a domluva nepomáhá, poté jim stačí na počítač nainstalovat SSH server a v telefonu zadat příkaz: Process -k wmplayer.exe nebo shutdown -s -t 30. První příklad vypne přehrávač. Nebo se dá použít druhý, který danému narušiteli nočního klidu dá 30s na uložení dat a vypne mu počítač, to již pak narušitel nemá náladu počítač znovu zapínat a až do rána je klid.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Používáte telefon s Windows Mobile?
     (42 %)
     (22 %)
     (9 %)
     (12 %)
     (16 %)
    Celkem 69 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    AltOS avatar 30.7.2008 01:19 AltOS | Jizak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok s HP iPAQ 514
    Heh, dobry. Mam podobne zkusenosti, i kdyz je to jen cca 2 mesice. (Nastesti hlasite spolubydlici nemam. :-) )

    Ale k tomu Skypu - to jsi nainstaloval tu starsi verzi doprovazenou nutnych "hackem" v registry?

    Pac doted mi nejde, tak pouzivam Fringe...

    Jinak me ted docela zaujalo tohle:

    http://www.itlevne.cz/zbozi/pda-gsm-asus-m530w-bt-minisd-slot-umts-2mpix-foto/detail.aspx?p=z:215046
    30.7.2008 22:42 MartinK | skóre: 10 | blog: Blogik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok s HP iPAQ 514
    Ano, skype mám ten o kterém píšeš.
    David Heidelberg avatar 30.7.2008 09:53 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok s HP iPAQ 514
    Pravda, že pro WM(6 v mém případě) je hromada aplikací, ale vytáčí mě nepředstavitelně. Odezva/rychlost systému strašlivá na 400Mhz CPU! Říkal jsem si, že to je asi těmi novými efekty v WM6... potom jsem zkusil Android spuštěný na linuxovém jádře... efektů desetinásobek a jaktože může být odezva systému jako když dělám s mobilem bez OS?! No prostě už se jen modlím, ať co nejdřív bude dokončená podpora linuxu na Kaiseru a potom se nebudu muset trápit s WM a budu moct klidně používat ty tisíce aplikací, které jsou pro linux (vzhledem ke klávesnici, není psaní příkazů do konzole problém)...
    30.7.2008 20:22 vice | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok s HP iPAQ 514
    Já mám iPaq s VM5 (cca 2 roky) a skutečně je to děs. Člověku se chce brečet, protože po hw stránce je to nádherný poctivě navržený a vyrobený kus "železa", ale ten systém mě skutečně točí. Bohužel na ten můj iPaq žádný linux není a obávám se, že ani nebude.
    Není důležité co se stane, ale jak se to vysvětlí.
    30.7.2008 10:32 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok s HP iPAQ 514
    toto chcem a idem si to kupit. vdaka za odporucanie.
    Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
    30.7.2008 21:05 Veritas | skóre: 13 | blog: veritas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok s HP iPAQ 514
    vynikající telefon, nemůžu než souhlasit, sice jsem si na malou chviličku nedával pozor a mám na displaji škrábanec, ale na funkci to nemá vliv :-D, přsto se chci zeptat, marně sháním nějakou použitelnou aplikaci pro ssh. Kterou používáš ty? Dík (a asi jsi nepřišel na to, jak vytáhnout smsky z telefonu v nějákém použitelném formátu?)
    Nehledej hry v Linuxu. Linux je hra!
    30.7.2008 22:48 MartinK | skóre: 10 | blog: Blogik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok s HP iPAQ 514

    Používám zaTelnet z http://www.codebrowser.org

    Na smsky jsem nepřišel :-(

    18.11.2008 15:10 hellowiin | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok s HP iPAQ 514
    já doplním PocketTTY. je placenej a trial se po 5 minutách vypíná, ale na shození hlasitého přehrávače to postačí.

    ps. to martink: dlouho jsme se neviděli a docela mile mě překvapilo, že používáš stejný telefon :-).
    18.11.2008 15:11 hellowiin | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok s HP iPAQ 514
    PockeTTY - omlouvám se
    18.11.2008 15:13 hellowiin | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok s HP iPAQ 514
    a teď ještě koukám, že jsem tě s někým zaměnil, takže omluva i za to ps :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.