abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.6. 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.6. 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)

    30.5.2008 00:50 | Přečteno: 2762× | Other

    Chcel by som na začiatok pozdraviť všetkých priaznivcov linuxu :) predosielam, že sa jedná o môj prvý zapis do blogu, takže to rozhodne nebude celkom bez chýb (pravopisných, štylistických, etc...) Blog zakladam pre to že sa mi to chce. Niekedy si skrátka chcem len tak niečo napisať. A komu sa nepáči nech prosím nečíta. Mám 21, študujem v Brne na FITe. Mám rád Linux, čokoládu a pivo. A nemám rád keď ľudia klamú. Môj prvý post bude o PXE a bootovaní zo sieťe... 3..2..1..začíname

    Pred pár dňami som sa rozhodol preinštlovať OS na notebooku.. Nie že by som nebol spokjny, len som chcel nové Ubuntu a prerozdeliť disk. Linux používam ako primárny OS skoro presne rok. Pri myšlienke že som rok nezažil žiadny mallware, vymrz ani pád ma príjemne hrialo na duši :) S Windows ešte prichádzam do styku... používa ho moje okolie, rodičia, kamarádi a celých zvyšných 99% a ja som v ich očiach "chalan čo ho bavia počítače". Neviem prečo si moje okolie myslý že ma dokola bavý inštalovať ilegálne a zabrzdené XPéčko... Ale spať k spomínanému reinštalu... Nemal som na koleji ani jedno čisté médium na ktoré by som vysmahol novéhoho Hardyho.. inu skusim sieťovú inštaláciu.. už som o tom niekde čítal. Hm hm, ujo google ma nasmeroval na ubuntu wiki kde bol na PXE boot a inštaláciu velmi pekný návod. Celá situácia vyzerala nasledovne:

    internet ---> |StolnyPC+NATer|---->|inštalovaný NB|

    Na vlastnú inštaláciu treba len 3 veci: ISO obraz alternatívneho boot (nie ubuntu LiveCD ale tú verziu s text-based inštalátorom), ďalej ľubovolný dhcp server a tftp server. Celá konfigrácia spomínaných služieb podľa návodu z Wiki mi nezabrala viac času ako by mi bolo zabralo vypalenie inštalačného CD. Stroj na ktorý sa bude inštalovať musí dostať pridelenú IP a názov boot image z dhcp. Následne si stiahne image z tftp a spustí ho.. a štartuje jadro... z tftp si naťahá ešte nejaké binárky s textovým inštalátorom... Vlastné balíky sa nesťahovali z počítača z na ktorom bežal tftp a dhcp ale z verejných repozitárov Ubuntu.. Ak by som chcel použiť ako inštalačný server môj stroj musel by som skonfigurovať ešte httpd. Keďže som lenivý vybral som server sh.cvut.cz ... z Prahy do Brna je to po Cesnete kúsok... balíky sa ťahali pekných 8MB/s . Celá inštalácia trvala necelých 15min. Elenagcia, rýchlosť a tichosť s akou celý proces prebehol mi učarovali. Začalo sa mi to svinsky páčiť. Žiadne nespolahlivé CD alebo DVD a žiadny rachot od mechaniky... Spomenul som si na časy kedy som inštaloval na strednej škole na 20 počítačov widle... behal som s CDčkom od stroja k stroju, s prepáčením za výraz ako taká cicina...

    S dobrým pocitom som si otvoril lahváča a išiel spať... Na druhý ďeň som sa s pxe a sieťovým bootom ešte chvíľu hral.. podarilo sa mi so sieťe nabootovať Ubuntu LiveCD so všetkým čo k tomu patrí.. bolo treba už len málo... cez nfs exportnúť cestu so súborovou štruktúrov Ubuntu LiveCD a cez pxelinux predať jadru parameter ktorý mu hovorý, že má mountnuť nfsroot... opať krása... LiveCD štartovalo za pár sekúnd.. pre diskless stanice ako stvorené... Existujú aj návody ako si prispôsobiť livecd svojím potrebám.. sieťový boot sa mi začal stále viac a viac pozdávať.. naposledy som bol taký fascinovaný keď som objavil XDMCP :)

    Potom mi napadla diabolská myšlienka.. sprevádzkovať sieťovú inštaláciu windows.. z linuxu... Keď si zase niekdo zaserie svoje okenice mallwarom nainštalujem mu widle z môjho NB cez sieťový boot, bude to rýchle, netreba mi žiadne CD a spravím linuxu pred dotyčným peknú reklamu ... Z windowsu sa stáva legálny Win zadaním unikátneho CDkeya a aktiváciou.. Oba procesy prebehnú klascky, takže s geniune adwantage by problem nemal byť Súčasťou Win2003 server je remote installation service, táto umožňuje bootovať a inštalovať widle zo servra, takže isto niečo také windows dokáže

    Netušil som ale do čoho sa púšťam... Našiel som príslušne howto a zistil som že proces štarovania widlí je komplikovaný ako pôrod 4čiat... cez tftp sa ťahajú 10tky súborov, potom sa zvyšok ťahá cez SMB... Asi 3dni som zabil so snahou nabootovať inštalátor zo siete.. vzdal som to.. Stroskotal som na tom že windows je case insensitive a linux nie.. Myslým že ani v MS nevedia ktoré názvy súborov sú upcase a ktoré lowcase.. skúšal som aplikovať na hpa-tftpd case insensitive lookup patch ale nezabral, tftp je case-sensitive aj po opatchovaní... možno sa k tomu raz vrátim, napíšem si vlastný case-insensitive tftpd , to by som snaď zvládol, ale momentálne som s modrýh windowsích inštalačných okien znechutený..Ale isto to pôjde, už som videl na youtube pár videii s úspešným pxe bootom. ešte som zabil jeden večer so snahou bootovať s iSCSI,to je emulácia SCSI zariadenia cez IP protokol, avšak tiež neúspešne.. Som tvrdohlavý a nerád veci vzdávam.. ale na toto už kašlem, aj keby to fungovalo, tak je to hnusné a komplikované a nie rýchle a elegantné.. A tak som to vzdal..Čo sa dá robiť, linux vždy bude linuxom a windows tiež ostane taký ako je. S tým nič nespravím. Hovno bude hovno, a kvet bude kvet. Ak sa niekdo dočítal až sem tak mu ďakujem za pozornosť. Privítam akúkolvek obejktívu kritiku. Dúfam že na prvý blogpost to nebolo až také hrozné. Ak ak niekdo predsa len vie o sposobe ako inštalovať win zo siete nech dá vedieť :) Stále by som to predsa len rád rozchodil

           

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.5.2008 01:19 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)
    Krásnej blogspot, bootování počítačů ze sítě (resp. bootování z nestandardních prostředků) mě vždycky fascinovalo. Doufám, že se ti to s těma Windowsama povede.
    H0ax avatar 30.5.2008 04:34 H0ax | skóre: 36 | blog: Odnikud_nikam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)
    Myslíš, že by jsi mohl nějakým způsobem zveřejnit patřičné konfigy? PXE mám rozjeté částečně, ale třeba jsem nezkoušel to livecd a velice mě to zajímá. Díky :-)
    uid=0(root) gid=0(root) skupiny=0(root)
    30.5.2008 08:13 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)
    Myslím, že těch souborů stahovaných Windows přes TFTP bylo jen několik málo desítek, a název stahovaného souboru se dá vyčíst z logu TFTP, takže pojmenování souborů „správnou velikostí“ písmen nebyl až takový problém. Tedy aspoň co si matně vzpomínám.
    Václav 30.5.2008 09:26 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)
    A co dotáhnout na disku instalaci winů do fáze restartu před zadáním registračního čísla (v té době už je afaik CD zbytečné) a udělat si přes dd image? Pak by stačilo přes PXE natáhnout linux, nechat ho z NFS stáhnout image, uložit ho na disk, roztáhnout vzniklou partišnu přes zbytek disku a přebootovat do pokračování instalace?

    Podobně děláme instalace oken na úřadě, přes PXE se nabootuje debian, akorát tam už máme image kompletně sestavených systémů. Nahodí se utilita která proscanuje hardware a udělá jeho otisk, podle otisku z databáze zjistí o jakou sérii počítačů se jedná a rozbalí příslušný image. Kompletní instalace okenic i s restartama 20 minut.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    30.5.2008 10:16 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)
    Pomahal jsem uchodit neco podobneho, i kdyz ve zjednodusene verzi a bez PXE - pomoici specialniho live CD. Jednotlive stanice (kazda jina) byly hned po nainstalovani zazalohovany pomoci dd (partition) a ntfsclone (disk) na linuxovy server (no, prvne byly zazalohovany na druhy, docasne pripojeny disk - na tohle je i 100mbit pomale, na server se prenesly uz zpakovane bzipem), kde jsou ulozene jednotlive image.

    Maji cca. 2GB kazda - WinXP, MS Office plus jeste specializovany sw, jsou pojmenovane podle IP adres a protoze HW router ma natrvdo nastavena DHCP pravidla pro MAC->IP a sitovky jsou na desce, je zajistena jednoznacost MAC vs. hardware. Veskera dulezita data jsou na sitovem disku serveru (nebylo mozne donutit nektere uzivatlel, aby pouzivaly jine adresare nez Plochu a Dokumenty, jeste ze to jde zmenit pres registry), takzena lokalnich discich neni nic, co by se muselo zalohovat.

    V pripade nefunkcnosti stroje staci nabootovat CD (ktere jsem delal), ve kterem se po pripojeni k siti a urceni adresy stahne a rozbaly prislusny image na disk (wget+bzip2+ntfsclone). Jedina nevyhoda je to, ze cersve nainstalovana stanice a) ztrati nastaveni, ktera byla udelana od instalace (jde menit pomoci reistru, ale zatim to nebylo treba) a b) zase se stahuji vsechny aktualizace.

    Ten druhy problem jde pry nejak vyresit pres lokalni updatovaci server (windowsovska obdoba apt-proxy :-) ), ale protoze se to vetsinou dela pres noc, tak to tolik nevadi - po rozbaleni image se stroj restartuje, Windows se spusti a postahaji si aktualizace automaticky.
    Václav 30.5.2008 10:27 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)
    Koukám že rozdílů moc není :) U nás má každý uživatel v C:\Dokumenty\[jmeno] svojí práci, která se zálohuje na server. Ale zajímalo by mě, jestli by opravdu fungoval tenhle postup i na rozdělanou instalaci.... To by pak řešilo všechny autorovy problémy.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    30.5.2008 09:48 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)
    Takze si nabootoval linux a dal si pivo. A cokoladu si kde nechal? ;-)
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    30.5.2008 09:51 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)
    Videl jsem na vlastni oci reseni Windows (tusim) 98 bootovany ze site, ale uz samotne prostredi, instalaci ne.

    Osobne bych se do toho vubec nepoustel. Mam dojem, ze Windowsum jde predhodit nejakej INI, podle kteryho se nainstalujou z CD (to jsem videl u Win95), takze bych sel spis asi touhle cestou.

    Ale osobne bych spis udelal reseni pomoci vmware. Minimalni instalace Linuxu, vmware-player, vmware image pro Windows, stahne se kopie na ten pocitac a spusti se ve Windows playeru. Pak se muze delat treba i zaloha. Kdyz se wokna poserou, zkopiruje se znovu ten cistej image. Data samozrejme na serveru.
    30.5.2008 11:45 al-Quaknaa | skóre: 13 | blog: al_quaknaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)

    Ne že bych to měl vyzkoušené nebo že bych to celé četl, ale třeba ti to pomůže - gPXE Windows PE boot. Kdybys to zkoušel, tak napiš, jak jsi dopadl :)

    30.5.2008 15:02 ZeXx86 | skóre: 19 | blog: ZeXx86 blog | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)
    Na mem serveru mam nainstalovanou a nastavenou distribuci gentoo, ktera prez nfs zpristupnuje vsechny soubory potrebne k loadu cele distribuce - vicemene je to identicke z tou, kterou mate normalne vsichni na hdd.. Tady mam ale desktopovou distribuci v oddelenem adresari, tak aby se nemohlo nic stat se serverem. Pak staci mit v nasi siti CD kde je Grub s pxe podporou a ovladaci pro jednotlive sitove karty, ten nacte kernel prez tftp - take ze serveru a pokud ma nekdo exotickou sitovou kartu, je take na cd umisten totozny kernel a jednoduse se nabootuje, prez dhcp nastavi sit a podle nastaveni kernel pak pouziva jako diskovy oddil nfs. Ve vysledku staci prijit ke kteremukoliv pc v nasi siti a nabootujete si klasickou gentoo distribuci s KDE a spousty programku. Neni to zadna live distribuce ale bezna, nainstalovana - cokoliv udelate tam zustane. Takze muzete v nasi siti byt kdekoliv a pracovat vlastne "na svem" PC. Navic tam mam vice uzivatelu, takze si kazdy nastavi svuj desktop jak chce. Funguje to hodne svizne, zaden disk vas neobtezuje a serveru to neda skoro zadnou praci posilat siti data. Take takhle testuji muj operacni system -- nemusim vypalovat zadne cd, jen se mi prez tftp stahne kernel a system nabootuje.
    ZeX/OS - http://zexos.org
    30.5.2008 20:33 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)
    To mam i ja ve skole. System tlustych klientu. Snad jen s tim rozdilem ze na klientech je identicky system jako na serveru.

    Akorat byl problemek ze jsem musel neco v /var/.... dat do ramdisku.

    Popisoval jsme to tady uz nekolikrat. Muzu kdyztak poradit a poslat sadu skriptu.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Limoto avatar 30.5.2008 19:58 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)
    Jednou jsem zkoušel nabootovat jedno PC (základní deska ECS K7S5A, integrovaná síťovka) síťově přes BIOS, na druhé straně bylo SystemRescueCD s nastaveným PXE a nešlo mi to. Došel jsem k názoru, že se nesnáží bootovat přes PXE, ale přes něco jinýho. Je to možný?
    30.5.2008 20:28 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)
    Problem muze byt v tom ze implementace TFTP klientu ve spouste biosu muze byt dost silena a musis tftp serveru pridat ruzne parametry ktere jaksi povoli ruzne zprzneniny, a pak to funguje.

    Toliko preklad z manualu in.tftpd.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Limoto avatar 31.5.2008 13:22 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O PXE, bootovani zo siete a o tom ako som to vzdal :)
    Tak už jsem na to přišel. Chtělo to asi bootovat přes RPL. Pro příště ale vím, že se to dá obejít.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.