abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 4
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Rozcestník

    Už mám odvoleno - za Brity

    7.5.2010 04:02 | Přečteno: 1286× | desktop linux | poslední úprava: 7.5.2010 04:02

    Střípky z britských voleb 2010 aneb už mám odvoleno - za Brity. Jako občan EU můžete volit (skoro) ve všech volbách, kromě parlamentních, tak jsem si tuhle možnost nenechal ujít. Tady je pár mých praktických postřehů.

    Moc tu voliče nešetří. Vlastní volby trvají pouze jeden den, a od roku 1935 vždy ve čtvrtek, ale aspoň mají volební místnosti otevřeno od sedmi od rána do desíti do večera a je možné volit i poštou. Volební boudu, takovou šedou maringotku, nám přivezli až pod nos, přímo do ulice, takže se nemusí nika zvlášť chodit, prostě se zastavíte cestou z práce, stejně jdete okolo.

    O volby je velký zájem. Popularitu hodně zvedlo několik novinek, televizní debata předáků (poprvé v historii) možnost menšinové vlády (to je tady jednou za život) a zvědavé očekávání jak se prosadí "třetí" strana (taky sotva jednou za život).

    U nás byla urna (ballot box) tak plná, že jsem tam musel cpát svůj lístek se značným úsilím. V nočních zprávách dokoce uváděli okrsek kde voliči ke konci dne nemohli volit, neb nebylo už kam házet.

    Mimochodem, vzdor tradované euro-skepsi Britů, byl vysoký zájem i o loňské evropské volby. Tam jsem také volil, stejná šedá "maringotka", fronty před ní a plné urny.

    Všechno funguje na dobré slovo, totožnost ani oprávnění volit se nijak nekontroluje. Musíte se zaregistrovat u Council, oznámíte že tam teď bydlíte a je vám uvěřeno, dobrovolně se přiznáte ke svému občanství, a oni vás zařadí do seznamu voličů. Opět, absolutně nic se nekontroluje. Ani občanství, ani jestli v lokalitě opravdu bydlíte.

    Vrcholem důvěry je pak poštovní volba. Ta si o zneužití přímo říká. A také už se množí podezření z podvodů, v Bethnal Green, s dominantní bengálskou komunitou, kde půjde o těsný rozdíl (marginal seat), cosi o desítkách lidí s exotickými jmény registrovaných v jediném bytě. Budou s tím něco dělat? Asi ne. Pro několik tisíc podvodných hlasů v rámci několika milionů voličů se jim zavádět nějaký kontrolní systém nevyplatí. S dokazováním trvalého bydliště tu jsou jen trable, s identitou je to jen o málo lepší, bylo by to drahé a všechny strany se dušují jak moc chtějí šetřit.

    Veškerá pozornost patří parlamentním volbám (General Elections), ty do místních zastupitelstev (Local Elections) se drží zcela ve stínu. Teprve dnes jsem se dozvěděl, že na rozdíl od poslance, ten se volí jeden, do Councilu volíte 3. No a to jsou ty jediné do kterých jsem mohl volit :) jako občan EU. Pochopitelně, ani jedno jméno mi nic neříkalo.

    Papírem se šetří. Na papírku formátu A5 vám dojde oznámení o volbách, poštou, volební lístky vidíte až ve volební místnosti. Kandidátů na MP je 6, na radního asi dvacet, to se pohodlně vejde na jeden papír-nudli.

    Ze všech kandidátů o sobě dávala vědět jen kandidátka za LibDem - Lynn Featherstone, to jest současná MP (poslankyně). Zato vydatně. A vlastně hned jak jsme se nastěhovali před rokem a půl. Emaily a jedno papírové občasníky (na recyklovaném papíře) a emaily. Před volbami zintenzivnila. Poslední dva dny nám házeli letáčky snad několikrát denně, včetně letáku "Good Morning" dneska ráno pode dveřmi.

    Těsně před volbami o sobě dala vědět kandidátka za Labour, dvakrát letáček a doporučující dopis od ex-starosty Kena Livingstona, jako že Jenny je fakt Hard Core Labor a jak dlouho pracovala v odborech. Takže hádám asi lanaří hlavně v chudších částech okrsku.

    Občas stáli kandidáti či jen rozdavači letáků před zastávkou, ale my co musíme desetiminutovou cestu zvládnout za tři minuty, běh přes překážky se závěrečným skokem do zavírajících se dveří vlaku, na pokec moc času nemáme. No minimálně jednou tam stál někdo za Labour a asi dvakrát sama poslankyně Lynn. To jsem si v tom sprintu stačil všimnout.

    O Konzervativcích vím jen to, že existují, když jsem před jejich sídlem nechtěně zaparkoval, jsou na velmi nepravděpodobném místě, na Seven Sisters, to místo působí tak depresivně asi jako jejich vyhlídky tady vyhrát.

    Kandidáti do lokálních voleb - naprosté ticho po pěšině.

    Billboardy - nic moc, obecně je tu bilboardů méně, nejen těch politických, lidi to už nebere. Hlavní je se dostat do televize, do zpráv a diskusních pořadů. Předvolební meetingy? O žádném nevím, aktivní členové stran určitě mají, ale něco určeného pro masovou veřejnost s pivkem, guláškem a populárními umělci? Nezaznamenal jsem. Kdo by na to měl čas. Politici spíš přepadávají voliče v jejich zaměstnáních, zastavují na ulici, trpí na dětských představeních, řeční kde se dá, a jak říkám, hlavně aby to zabírala televize.

    Odkazy

    http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/election_2010/ parties_and_issues/8515961.stm - Where They Stand: Guide to party election policies. Pěkně zpracovaný průvodce a porovnání programů jednotlivých politických stran. Vřele doporučuji alespoň k nahlédnutí. Geniální návod na splacení nemalého dluhu tam ale nehledejte.

    http://en. wikipedia.org/wiki/Uk_election#General_elections

    http:/ /en.wikipedia.org/wiki/United_Kingdom_general_election,_2010

    http:// en.wikipedia.org/wiki/United_Kingdom_local_elections,_2010

    Britské předvolební spoty

    Nějaké zajímavé mediální odkazy, pokud vás se vám přejedl český předvolební guláš:

    http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/election_2010/ parties_and_issues/8593869.stm
    Party Election Broadcasts - General Election 2010. Přehled všech televizních spotů. Zmíním tady dva, které vystupují z řady:

    Labouristé, asi pod tlakem klesajících preferencí, byť rozdíly jsou velmi těsné, přitvrdila -
    http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/election_2010/8650178.stm
    (Labour Party election broadcast) Šťastným mladým rodinám je ve chvílích rodinné pohody oznamováno chladnokrevně vyhlížejícím úředníkem nové konzervativní vlády, které dávky jsou jím odjímány - child tax credit (odpočitatelná daňová položka za dítě?), baby born payments (porodné?) pro rodiny s příjmy jen o něco většími než je minimum a jako perlu zrušení prohlídky u specialisty pro pacienty s rakovinou do dvou týdnů. No tohle už tahají z palce u nohy, hmm, spíš se tak zamyslet proč tu jsou obecně tak dlouhé čekací lhůty na některé úkony.

    Pro pobavení něco tvrdé demagogie v podání BNP, British National Party, takoví místní "Sládkovci" -
    http:// news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/election_2010/8644878.stm
    Slibují všechno co jen trochu populární - okamžitě stáhnout vojáky z Afganistánu, british jobs for british workers (omezení imigrace), protievropská rétorika, straší evropským superstátem, omezováním suverenity. A podobně je na to UKIP (UK Independence Party). Jako hlavní bod programu - vystoupení z EU, jinak zhruba stejná demagogie jako u BNP. Dost mi tyhle strany splývají. Všimněte si obrázku W. Churchilla (chudák) na pozadí.

    Celá slavná debata lídrů stran je ke zhlédnutí na YouTube.
    http://www.youtube.com/watch?v=rk5HvJmy_yg
    - The First Election Debate on ITV1: 15th April 2010.

    Tak to je pro dnešek všechno. Mám ještě pár dalších poznámek k volbám, stranám a programům, tak uvidím, jestli se ještě dokopu a dokončím, aby zatím nenastaly volby nové...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    msk avatar 7.5.2010 08:58 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už mám odvoleno - za Brity
    Musim povedat, ze som sa vcera trosku zhrozil nad havariou Farage-ho, pretoze zrovna nedavno som videl nejake videa s jeho vystupeni v EP a hovoril mi absolutne z duse.
    Milan Vít avatar 7.5.2010 12:08 Milan Vít | skóre: 23 | blog: about:linux | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už mám odvoleno - za Brity
    Taky tak, hezká sbírka Farageho proslovů (nejen) z Evropského parlamentu je k shlédnutí na Euroseptiku.
    „There is no dark side of the Moon really… as a matter of fact it's all dark.“
    7.5.2010 15:09 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už mám odvoleno - za Brity
    Euroskeptici teď mají fakt smůlu na "nehody". Nejdřív polští představitelé, pak Farage... Kdo co podělal, že Farage přežil? I náš prezident by si měl dát raději pozor. Na evropské soudruhy je hubatý... Bojím se, bojím. :(
    7.5.2010 10:18 merlyn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už mám odvoleno - za Brity
    Kdyz uz sme u tech volebnich klipu, tak pridam svy oblibence :-)
    http://www.youtube.com/watch?v=roF3Xg7Kk8I
    http://www.youtube.com/watch?v=IBDTU2TveOI
    tomboytom-deviant avatar 7.5.2010 13:57 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už mám odvoleno - za Brity
    Pěkné čtení +1 :)
    7.5.2010 15:17 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už mám odvoleno - za Brity
    Pro pobavení něco tvrdé demagogie v podání BNP, British National Party, takoví místní "Sládkovci" - http:// news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/election_2010/8644878.stm Slibují všechno co jen trochu populární - okamžitě stáhnout vojáky z Afganistánu, british jobs for british workers (omezení imigrace), protievropská rétorika, straší evropským superstátem, omezováním suverenity.
    Všechno z toho je pravda a pod všechno bych se podepsal. V čem je problém?

    Ne všichni jsou takoví idioti jako LP (ti přiznali, že imigraci podporovali proto, aby měli víc voličů, protože imigranti je volí!!), LibDems (to jsou jen úchylové) nebo dokonce i ta CP (de facto zelená strana), aby imigraci podporovali.
    A podobně je na to UKIP (UK Independence Party). Jako hlavní bod programu - vystoupení z EU, jinak zhruba stejná demagogie jako u BNP. Dost mi tyhle strany splývají. Všimněte si obrázku W. Churchilla (chudák) na pozadí.
    Jinak se mi zdálo, že je tento článek poměrně dobrý, ale říct o UKIP a BNP, že splývají, svědčí o totální neznalosti UKIP i celé britské politiky. UKIP byla mimochodem po konzervativcích druhá nejúspěšnější strana ve volbách do EP, takže to rozhodně je strana, kterou by i ten bájný "obyčejný člověk" mohl a měl znát.
    7.5.2010 15:19 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už mám odvoleno - za Brity
    A jestli je pravda, že se tam při volbách moc nehledí na "formality", tak mě to docela šokuje.
    7.5.2010 15:21 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už mám odvoleno - za Brity
    A vůbec je strašné, že tam smí volit kdokoli z EU.
    8.5.2010 00:25 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už mám odvoleno - za Brity
    Pravo volit v mistnich volbach tam, kde clovek (v EU) zije, patri mezi zakladni obcanska prava kazdeho obcana EU.
    8.5.2010 10:15 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už mám odvoleno - za Brity
    Já k tomu jen řekl, že je to strašné.
    Cubic avatar 7.5.2010 16:54 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už mám odvoleno - za Brity
    Jako občan EU můžete volit (skoro) ve všech volbách, kromě parlamentních, tak jsem si tuhle možnost nenechal ujít.
    Oops, me to prislo nejaky divny. Kdyz jsem vstoupil do volebni mistnosti jako prvni vec jsem strcil volebni komisi pod nos svuj cesky pas a dostal jsem takovej pohled, ze si ho ma pritelkyne co stala hned zamnou okamzite strcila do zpet do kapsy. Dostal jsem bilej i zelenej papirek... oba jsem poctive vhodil do urny :) ale co uz, alespon jsem hlasoval za ty co v nemohli :) ... stejne jsme nakonec zustali rudy, i na radnici.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.