abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 956 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Proč používám GNU/Linux

    12.12.2008 20:04 | Přečteno: 1806× | Linux

    Několik důvodů, proč používám GNU/Linux:

    1. Kvalitní příkazová řádka. Ať si kdo chce, jak chce kliká, některé úkoly se nejsnáze a nejrychleji dělají příkazem na řádce.
    2. Vysoká míra konfigurovatelnosti. Logika systému umožňuje přizpůsobit si pracovní prostředí zcela na míru.
    3. Žádný vendor lock-in. Používám Mandrivu. Přestane-li mi vyhovovat, najdu si jiného dodavatele jiné distribuce, která mi bude vyhovovat víc.
    4. Nepodporuji monopol (oligopol). Existuje-li na trhu s nějakou komoditou úzký výběr dodavatelů této komodity, téměř vždy to vede k nevýhodné situaci pro koncové zákazníky.
    5. Stabilita. Občas se sice vyskytnou nějaké problémy, ale hlavně na serverech je GNU/Linux výborným řešením i z hlediska stability.
    A co vy?        

    Hodnocení: 32 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.12.2008 20:11 troll
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    nic no... ;-)
    Dent avatar 12.12.2008 20:16 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    To už tu bylo ale opravdu hodně krát... a ta "příkazová řádka" pobaví :))

    12.12.2008 20:40 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Ad 3) Jedním z důvodů, proč jako vývojář mám raději Windows (a to i když uvažuji o přechodu na Linux) je nepříjemnost v Linuxu zvaná licence lock-in. Ve Windows nezuří názory, že GPL je jediné správné, a nehoní se hony na licence. Nejsou tam problémy nekompatibility GPL2/GPL3 vůči sobě a vůči dalším programům, stejně tak nikdo tam neřve, že LGPL knihovna má být GPL.

    Ad 4) Měl jsem za to, že v oblasti os monopol není. Dokonce existuje i open source klon Windows (snad dokonce i několik), a jmenuje se ReactOS. Stejně tak existuje Wine, a nějak jsem si nevšiml jakýchkoli represí.

    Ad 5) Mám za to, že třeba BSD se na server používal z důvodu větší stability s propustnosti, než má Linux.

    12.12.2008 21:05 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Ad Ad 3)

    nehoní se hony na licence

    Co to?

    Ve Windows nezuří názory, že GPL je jediné správné, a nehoní se hony na licence. Nejsou tam problémy nekompatibility GPL2/GPL3 vůči sobě a vůči dalším programům

    Tohle je prece vec nezavisla na OS. Chcete-li programovat v Qt, je jedno, zda jste na Windowsech nebo Linuxu, na obou budete mit problem s GPL lock-in.

    stejně tak nikdo tam neřve, že LGPL knihovna má být GPL

    Lidi rvou ruzne veci, nastesti jsou programatori vetsinou rozumni a neposlouchaji je.

    Ad Ad 4)

    To nemuzete myslet vazne ... Wine a ReactOS jsou sice casto uzitecne veci, ale nikdo se na ne spolehnout nemuze. Krom toho jsou programy, ktere z principu na Wine spustit nemuzete ...

    12.12.2008 22:18 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Ad 3) Ne licenční problémy zavedl v masové míře až Linux. Vzhledem k tomu, že 99,999% vývojářů na WIndows ani netuší, co je Qt, a na Windows je mnoho možností, jak komfortně vyvíjet GUI, tak Qt pro Windows je exotická neznámá knihovna.

    Všechny základní grafické knihovny jsou prostě free. Není v tom bordel, buď si je prostě musíte koupit, a bez toho je používat nemůžete. A nebo si je nemusíte koupit, a pak se neomezují možnosti, kde to smíte použít. Ve Windows je to průzračně jednoduché a čisté, teprve až při vývoji pro Linux jsem si začal připadat jako právník, nikoli jako vývojář. Pokud do Windows netaháte věci vzniklé na Linuxu, tak v zásadě je to licenčně velmi primitivní.

    Dokonce si vzpomínám, že v době, kdy neexistoval Linux, nebo byl v plenkách, byly věci velmi jednoduché - existoval public domain, freeware, shareware, komerční sw - a krásně jednoduše se v tom dalo orientovat. Naprostá většina zdrojových kódů, které někdo dal k dispozici byl public domain. Až Linux v zásadě zavedl do světa v masovém měřítku to, že se kódy programují několikrát - jednou pro GPL, pak se napíše druhá varinata pod svobodnější licencí (GPL je značně nesvobodná), případně další pod ještě svobodnější. A to vše jen z právnických důvodů. To je v Linuxovém světě děs, ale ve světe Windows je to omezeno na možná tisícinu té právní hrůzy, co je v LInuxu.

    Ad 4) Jedna věc je použitelnost, druhá věc je monopol, který je zmíněn v článku. Nikdo nikomu nebrání udělat si klon Windows. Neslyšel jsem o exemplární žalobě na ReactOS, nebo na Wine. Uznávám, že mi mohla nějaká ujít, ale myslím, že by se to rozkřiklo. Microsoft nemá monopol, klidně naprogramujte lepší WIndows, než má MS, nic vám nebrání. Jenom pokud to bude pod GPL, bude to nepoužitelné z právních důvodů. (omlouvám se, ten šťouranec jsem si neodpustil) :-)

    13.12.2008 00:28 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Všechny základní grafické knihovny jsou prostě free. Není v tom bordel, buď si je prostě musíte koupit, a bez toho je používat nemůžete.
    :-]]]
    Dokonce si vzpomínám, že v době, kdy neexistoval Linux, nebo byl v plenkách, byly věci velmi jednoduché - existoval public domain, freeware, shareware, komerční sw - a krásně jednoduše se v tom dalo orientovat.
    zajimave, ze GNU se datuje do prvni poloviny osmdesatych let. MIT license je z roku '88, mimochodem jeste pred linuxem tu bylo BSD se svou licenci.... atd. ale vsechno to bylo tak naramne jednoduche.
    Jenom pokud to bude pod GPL, bude to nepoužitelné z právních důvodů.
    muzete to vysvetlit?
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    13.12.2008 04:58 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Všechny základní grafické knihovny jsou prostě free. Není v tom bordel, buď si je prostě musíte koupit, a bez toho je používat nemůžete.

    Špatně jsem se vyjádřil moje chyba - všechna základní grafická rozhraní můžete používat jako free. Jsou součástí Windows, a nejste ničím vázáni. Kromě toho existuje řada dalších, které jsou součástí placených nástrojů (které jsou tak zhruba o řád až dva levnější, než jedna licence na Qt), ale pak výsledek můžete též libovolně používat. Ve Windows neexistuje nic jako omezení, kde smíte výslednou knihovnu použít, pokud už jí máte.

    zajimave, ze GNU se datuje do prvni poloviny osmdesatych let. MIT license je z roku '88, mimochodem jeste pred linuxem tu bylo BSD se svou licenci.... atd. ale vsechno to bylo tak naramne jednoduche

    Porovnejte složitost BSD, nebo MIT licence s dnešní GPL, myslím, že to mluví za vše. A pak mluvte.

    Jenom pokud to bude pod GPL, bude to nepoužitelné z právních důvodů. muzete to vysvetlit?

    Jasně, že to může vysvětlit, Windows kernel pod GPL licencí nemůže fungovat, aniž byste porušil GPL licenci. Protože do Windows kernelu se běžně nahrávají stovky binárních driverů a modulů, které nejsou pod GPL licencí, a pokus přemluvit výrobce driverů na GPL dopadne asi špatně. A i kdybych nevzal v úvahu kernel, tak WIndows na rozdíl od Linuxu má definované i stálé binární API a důsledně buduje nejenom kompatibilitu na úrovni zdrojových kódů, ale zejména na binární úrovni. Celý koncept Windows je s GPL právně naprosto neslučitelný. (A já říkám naštěstí.)

    Udělejte klon Windows pod GPL a můžete si ho tak maximálně spláchnout do záchodu, protože právně nemůžete neporušit GPL licenci.

     

    13.12.2008 05:54 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    všechna základní grafická rozhraní můžete používat jako free. Jsou součástí Windows, a nejste ničím vázáni.
    to je jenom zdani, pro vyvojare ty knihovny jsou ,,free''. jenomze uzivatel si za ty knihovny musi zaplatit!
    Porovnejte složitost
    nebyl jste to vy, kdo tvrdil, ze driv tu byly jenom 4 druhy softwaru. mimochodem, doporucuji nastudovat licenci k windows, visual studiu (nebo v cem programujete), msdn a ke vsem ,,free''-programum... uvidite jak jsou tyto licence jednoduche.
    Protože do Windows kernelu se běžně nahrávají stovky binárních driverů a modulů, které nejsou pod GPL licencí, a pokus přemluvit výrobce driverů na GPL dopadne asi špatně.
    a ze v linuxu funguje oboji... binarni moduly a dokonce i vyrobci pisou GPL ovladace...
    A i kdybych nevzal v úvahu kernel, tak WIndows na rozdíl od Linuxu má definované i stálé binární API a důsledně buduje nejenom kompatibilitu na úrovni zdrojových kódů, ale zejména na binární úrovni.
    co to ma co spolecneho s GPL? muzete to vysvetlit.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    13.12.2008 14:55 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    to je jenom zdani, pro vyvojare ty knihovny jsou ,,free''.

    Win API GDI knihovna je free, GDI+ je free, DirectX je free, WinForms jsou free - včetně vývojových nástrojů - tj. zcela free bez omezení pro váše programy

    a ze v linuxu funguje oboji... binarni moduly a dokonce i vyrobci pisou GPL ovladace...

    Ve Windows se nemusí nic právně hackovat - nemusí se dělat žádný GPL wrapper z právních důvodů. A všechny binární moduly mohou využívat volání vnitřních funkcí Windows kernelu, a nestarat se, zda je to v souladu s GPL.

    co to ma co spolecneho s GPL? muzete to vysvetlit.

    Má to společného to, že kernel bývá monolitický celek - a GPL tam potom znamená slušná omezení

    13.12.2008 20:15 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    free as in beer, not free as in spirit

    Ty knihovny nemuzete pozmenit, pokud vam neco chybi a uz v tom mate hodne napsaneho a nemuzete migrovat ... nemuzete je portovat na jine platformy (jedine snad napsat znova, otazka je, zda je to legalni).

    Ve Windows se nemusí nic právně hackovat - nemusí se dělat žádný GPL wrapper z právních důvodů. A všechny binární moduly mohou využívat volání vnitřních funkcí Windows kernelu, a nestarat se, zda je to v souladu s GPL.

    To same ... pokud potrebujete ovladac k nejakemu starsimu hardware, ktery vyrobce uz nepodporuje (nebo treba neexistuje), jste slusne receno v pr...

    Nerikam, ze GPL je idealni, ale kazde ma svoje ...

    13.12.2008 09:19 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    a pokus přemluvit výrobce driverů na GPL dopadne asi špatně
    Aneb jak vůbec nic neříct, ale tvářit se u toho náramně chytře :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    13.12.2008 14:55 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Aneb jak vůbec nic neříct, ale tvářit se u toho náramně chytře

    Aneb jak vytrhnout méně podstatnou větu z kontextu a doufat, že druhý diskutující je totální idiot a na takovém podrazu se utopí. Zkuste fikanější podraz, třeba to podruhé vyjde :-)

    14.12.2008 18:12 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Vidíte a mě tam jenom rozesmálo to asi, čímž ta věta je vlastně pokaždé pravda, přestože vlastně nic neříká. Ale my podrazáci máme halt divný smysl pro humor ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Jendа avatar 13.12.2008 11:19 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Jasně, že to může vysvětlit, Windows kernel pod GPL licencí nemůže fungovat, aniž byste porušil GPL licenci. Protože do Windows kernelu se běžně nahrávají stovky binárních driverů a modulů, které nejsou pod GPL licencí
    A pro linuxový kernel nejsou binární ovladače nVidia/Ati/WiFi/síťovky?
    13.12.2008 11:36 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Nanestastie su. Vsetky su problemove (niektore az uplne nepouzitelne) a mnohe z nich aj nelegalne.
    Jendа avatar 13.12.2008 11:59 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Nanestastie su. Vsetky su problemove (niektore az uplne nepouzitelne)
    To je problém výrobce, ne GPL. Na Windows taky stojí spousta driverů za... no, za nic. Spousta Windowsáků ti potvrdí, že nestabiltu NT skoro vždy způsobí driver.
    a mnohe z nich aj nelegalne
    To bych neřekl... Máš nějaký konkrétní případ?
    Luk avatar 13.12.2008 13:31 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    To bych neřekl... Máš nějaký konkrétní případ?
    Je to otazné. Záleží na subjektivním pohledu, neexistuje soudní výrok, o který by se dalo aspoň trochu opřít. Někteří lidé (z hlavních vývojářů kernelu AFAIK například G. K. H.) považují za nelegální i to, co dělá nVidia. Dále tu byl případ spojený s ndiswrapperem, něco ohledně nějaké webové kamery atd.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    13.12.2008 22:12 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Nehovorim, ze je to problem GPL. A plne suhlasim s tym, ze drivery pre Windows su casto tiez hrozne.

    Nelegalne su tie, co su odvodene dielo. Napr. skopiruje sa existujuci driver sietovej karty, zmeni sa 100 riadkov a vyrobca ho siri bez zdrojaku. Niektori ludia maju nazor, ze kazdy driver, co sa zavadza do jadra, je od neho odvodeny, kedze pouziva funkcie z jadra a pri jeho kompilacii sa pouzivaju hlavicky z jadra.
    13.12.2008 16:23 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    A i kdybych nevzal v úvahu kernel, tak WIndows na rozdíl od Linuxu má definované i stálé binární API a důsledně buduje nejenom kompatibilitu na úrovni zdrojových kódů, ale zejména na binární úrovni.
    Heh, co je tohle za žvejk? Zajímal by mě pojem "binární API" (:-D) a také jak může něco být kompatibilního na úrovni zdrojáku a na binární ne.
    13.12.2008 16:30 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Zajímal by mě pojem "binární API" (:-D) a také jak může něco být kompatibilního na úrovni zdrojáku a na binární ne.
    Prosím vás, na wikipedii je krátký a srozumitelný článek nazvaný Application binary interface, tak si ho nejdřív přečtěte :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Grunt avatar 13.12.2008 16:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    I když jsem si dříve myslel, že ABI(teda pokud se bavíme o ABI k ovladačům) by byla dobrá věc, po čase jsem zjistil, že to opravdu vůbec není tak jednoduché jak jsem si původně představoval a současný stav(binární blob a nějaké API k němu) je docela dobrý kompromis. Ale jinak se právě o něco takového snaží LSB, takže Work in Progress.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    13.12.2008 22:15 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Jednoucho - aj z jedneho zdrojaku dokazes skompilovat dve rozne binarky, ktore su nekompatibilne. Staci pouzit rozne verzie kompilatora. Vedeli by ti rozpravat pouzivatelia Gentoo, co spravi zmena z GCC 3 na GCC 4.
    13.12.2008 23:35 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Špatně jsem se vyjádřil moje chyba - všechna základní grafická rozhraní můžete používat jako free.
    Uhh. Tak ešte raz. Ak chcem používať MFC triedy tak to teda sakra nie je free. To si musíte kúpiť Visual Studio. Free je binárka knižnice. Ale free nie sú veci na vývoj. Keď chcete viac než jednoduchú databázu, tak vývojové nástroje k nej tiež nie sú free. Ak prihodíte nástroje pre prácu s webom, tak to už je asi vhodné stať sa MSDN subscriberom. Nehovoriac o obmedzeniach na počet konexií na každom kroku. To ešte len začne liezť do peňazí. A to sme ešte stále u vývojára. Užívateľ si tiež pekne zaplatí. Každá jedna vec na windowsoch má inú licenciu. Počnúc SQL serverom a končiac ovládačmi pre tlačiareň. Tá licencia sa navyše môže zmeniť service packom. Na druhej strane vo svete FOSS fungujem asi tak s desiatkou licencií a to len preto, že 5% programov chce mať niečo iné ako GPL. To znamená, že pre 95% programov mi stačí vedieť, že je to GPL a už tú licenciu ani nemusím čítať. Ako môžeš v tejto situácii tvrdiť, že situácia v licenciách na Windows je jednoduchšia ako vo FOSS?

    Ďalšia podstatná vec, ktorú si prehliadol je tá, že GPL kladie obmedzenia len na distribuovanie modifikovaného SW.

    Keď hovoríš o Qt, platí za Qt licenciu okrem vývojára aj užívateľ?

    Keď hovoríš, že na windowsoch zaplatíš a máš vybavené - vari GPL ukrajuje z tejto možnosti? Alebo ju len rozširuje?
    Luk avatar 14.12.2008 01:10 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Ak chcem používať MFC triedy tak to teda sakra nie je free. To si musíte kúpiť Visual Studio.
    To ano, ale grafika přes samotné WinAPI samozřejmě je free. Že se s tím nepracuje jednoduše, je druhá věc - ale upřímně řečeno, dělat GUI na holé knihovně Xlib (což je, řekněme, obdoba grafické části WinAPI) je ještě o několik řádů těžší (není tam skoro nic).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    13.12.2008 23:58 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    A i kdybych nevzal v úvahu kernel, tak WIndows na rozdíl od Linuxu má definované i stálé binární API a důsledně buduje nejenom kompatibilitu na úrovni zdrojových kódů, ale zejména na binární úrovni.
    Viď napríklad printer drivery. Iné API pre Win95/98, iné pre NT 3.51, iné pre NT 4.0, iné pre 2000 a XP, a iné pre Vistu. Dôsledná spätná kompatiblita jak sviňa (tm).
    14.12.2008 00:15 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Ale ty 2000/XP tady jsou 8 let, což je slušné

    13.12.2008 09:57 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

     

    Vzhledem k tomu, že 99,999% vývojářů na WIndows ani netuší, co je Qt, a na Windows je mnoho možností, jak komfortně vyvíjet GUI, tak Qt pro Windows je exotická neznámá knihovna.

    No, zas tak neznámá asi není.

    13.12.2008 14:57 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Je neznámá, jedna vlaštovka jaro nedělá. Procento vývojářů pod Windows, kteří používají Qt se blíží asi tak tisícině promile, tedy na úrovni statistické chyby.

    13.12.2008 16:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Jasný - třeba takovej Skype nebo některý softwary od Adobe, to bude určitě statistická chyba :-D
    Fluttershy, yay! avatar 13.12.2008 16:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Nebo Opera. ^_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.12.2008 17:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Ta myslimže zrovna používá Qt jen mimo windows, ale nejsem si jist. Každopádně nevím, v čem by měly být volovinky jako WinForms lepší.
    Fluttershy, yay! avatar 13.12.2008 17:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Jo, používá to jenom někde a jenom pro GUI. Ale používá to. ^_^

    Jinak Qt by se mělo teď hodně objevovat na Symbianu, když Nokia koupila Trolltech, ne?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.12.2008 18:32 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    A dál? Řekněme, že ve Windows jsou milióny programů, takže v tuto chvíli jsme na zhruba tisícině promile.

    13.12.2008 21:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    A co jako? To nijak Qt nesnižuje.
    Řekněme, že Qt je pro fajnšmekry, kteří vědí, co je dobré. Jasně že dav, to nepoužívá - ten si v PR přečetl, že MSVC je nejlepší a vo Qt neví...

    A když to používá i Adobe a jiné významné subjekty, tak to asi tak špatný nebude.
    A vůbec - proč mi raději neřeknete v čem jsou api jako WinForms lepší než Qt?
    Já si totiž myslím, že jsou zaostalejší a o několik řádů méně flexibilní a uživatelem upravitelné - zkrátka zkostnatělé...
    12.12.2008 22:03 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Ad 3) Proprietárních (čti ne-GPL) softwaru je pro Linux mraky: Matlab, Mathematica, některé CADy, Acrobat Reader, Navicat, ... Někdo snad napadá existenci těchto programů?

    Ad 4) Ukažte mi, který výrobce software podporuje ReactOS jako kompatibilní systém pro svůj Windows software.

    Ad 5) BSD je určitě taky prima.

    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    12.12.2008 22:27 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Ad 3) Co je to platné, když je jinak Linux prošpikovaný GPL od samotného kernelu? Qt, velmi často používaná v Linuxu je rovněž GPL. Řada věcí ukládá leccos do MySQL - opět GPL. Vsadím si, že když bude akceptovat GPL kernel, a zbytek budu chtít mít ne-GPL, že to bude Sysifovská práce, pokud to vůbec jde zařídit.

    Ad 4) Ukažte mi, který výrobce sw podporuje tisíce linuxových distribucí, které vznikají a zanikají jako houby po dešti? Řada i komerčních programů pro Linux je často provozována na distribucích, kde výrobce nezaručuje podporu, nebo funkčnost na dané distribuci.

    Jen tak mimochodem, to se musím svěřit, přes časem jsem byl na proc.linux.cz a málem jsem se utloukl smíchy o stůl. Jakožto stránky pro ty, kteří chtějí začít s Linuxem se tam mimo jiné propaguje jako distribuce Slackware. Microsoft odvádí dobrou práci. :-) A má i tam nasazeného nějakého užitečného idiota. :-)

    Ad 5) Určitě - přiznám se, že k BSD chovám větší náklonnost, než k LInuxu.

    12.12.2008 22:45 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Ad 3) Proč mít mermomocí všechen SW kromě jádna ne-GPL? Příklady ukazují, že je možné napsat ne GPL SW pro Linux. To, že chcete použít QT a neplatit za to je váš problém. Pokud za QT zaplatíte, můžete použít jinou licenci. Vývojové nástroje pro MS taky nejsou zadarmo.

    Ad 4) Proč by měli výrobci podporovat 1000 distribucí? Většinou stačí, že podporují jen několik.

    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    13.12.2008 05:06 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Ad 3) Dokažte mi, kde tvrdím, že nejde napsat neGPL sw pod Linuxem? Já jenom tvrdím, že kolem Linuxu existuje velké množství pomatenců v čele jedním jiným pomatencem, který se snaží, aby psaní neGPL sw pod LInuxem bylo co nejtěžší, pokud možno nemožné. Já nechi použít Qt, mě Qt nic užitečného nepřinese, tak proč bych to dělal? Vývojové nástroje pro MS jsou naprosto zadarmo, lhali Vám, a to tvrdě. Klidně si je zadarmo stáhněte, dostanete k dispozici naprosto free špičkové vývojové nástroje pro tvorbu programů pod Windows v kvalitě, jaké žádný vývojový nástroj pod LInuxem nedosahuje (snad s výjimkou Eclipse). To není, že bych miloval MS, ale tohle je bohužel fakt.

    Ad 4) Protože není problém napsat program pod Windows, který podporuje všechny aktuální verze Windows. Není problém napsat jeden binární instalační balíček, který je schopen nainstalovat program na libovolnou současnou verzi Windows. Připadá mi to naprosto přirozené, a nepřijde mi jako dobrý nápad, že to na LInuxu nejde. A o podpoře už ani nemluvím.

    13.12.2008 22:19 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    4) To bude tym, ze aktualne verzie Windows su az dve. Ked teda nepocitam ich serverove odvodeniny. A napriek tomu vo Viste nechodi kopa programov (o podpore HW radsej pomlcim).
    13.12.2008 00:06 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    To se běžně stává, že nějaký software na jedné distribuci jde a na jiné ne? Se mi zdá jako volovina, stačí, aby software šel na linuxu všeobecně, ne? Pokud to samozřejmě není součást balíčkovacího systému...
    Jakub Lucký avatar 13.12.2008 01:33 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Problém verzí knihoven a způsobem ukládání souborů... Což se dá řešit statickou binárkou a nějakými jasně danými cestami /opt/mysoft/everythinginside
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    13.12.2008 00:38 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Co je to platné, když je jinak Linux prošpikovaný GPL od samotného kernelu? Qt, velmi často používaná v Linuxu je rovněž GPL.
    a proc vam jako uzivateli vadi, ze je software pod GPL? chapu, ze jako ,,programatorovi'' vam muze vadit, ze kdyz si ten software upravite (zvladnete to ve vasem bajecnem closed source softwaru?) tak si tu praci nemuzete privlastnit. ale nechapu, proc tu sirite takove nesmysly. napr. Qt je licencovana dualne a pokud nechcete psat pod GPL muzete si svobodne koupit komercni licenci.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    13.12.2008 05:09 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Mě jako vývojáři vadí, že GPL není svobodná licence, ačkoli se kdosi inspiroval Orwellem a jeho heslem "Svoboda je otroctví" a nazval GPL "svobodnou" licencí.

    Mě GPL překáží v tom, abych mohl dát svůj kód pod skutečně svobodnou licencí - například jako public domain. Dokonce už mě napadlo dával ven kódy s licencí, že moje kódy jsou public domain s jedinou výjimkou - nesmějí se nikdy spojit s GPL/LGPL kódem, ani být pod těmito licencemi šířeny. Jinak se s ním může dělat cokoli.

    13.12.2008 06:12 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    otazka znela:
    a proc vam jako uzivateli vadi, ze je software pod GPL?
    ale popojedem. problem je, ze to, ze software je svobodny neznemana, ze si s tim kazdy muze delat co chce (to by byla trochu anarchie). software je svobodny ve smyslu, ze dava uzivateli pravo svobodne s nim pracovat. klidne i jej upravovat. a za urcitych okolnosti i sirit. dokaze tohle vas closed source software? muzete vzit closed source a upravit si jej? muzete vzit closed source software a distribuovat si jej komu chcete a kolikrat chcete?
    Mě GPL překáží v tom, abych mohl dát svůj kód pod skutečně svobodnou licencí

    pokud vas program pouziva veci, ktere jsou licencovane pod GPL, bylo to rozhodnuti jeho autora a vy byste jej mel respektovat. a pokud mate nejaky bajecny software, ktery muze nekomu pomoct. myslite si, ze je pro uzivatele uzitecnejsi vydat jej alespon pod GPL (kdyz jej nemuzete vydat pod benevolentnejsi licenci), nez jen hloupe tlachat v diskuzi, ze GPL je k nicemu, protoze vam nedovoli delat si co chcete? (videl bych to spis na variantu b.)
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    13.12.2008 15:02 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    problem je, ze to, ze software je svobodny neznemana, ze si s tim kazdy muze delat co chce

    S public domain si můžete dělat naprosto co chcete. Vidím, že úplná svoboda Vás děsí :-)

    Ad 2) Já to klidně obrátím, mě nevadí GPL - respektuji toto rozhodnutí, a GPL nepoužívám. Nemám s tím problém. Na GPL mi vadí to, co vyčítá linuxová komunita ostatním - GPL z ostatních licencí bere, ale nic nevrací. Pokud je licence slučitelná s GPL, tak kdekdo může tuto licenci převést na GPL, a tím omezit svobodu lidí, kteří s tím mohou zacházet. Původní licence kódu, který byl následně někým použit v GPL byla třeba daleko svobodnější, a bylo to svobodné rozhodnutí autora. Ale pokud se použije v GPL, svoboda kódu se omezí, a to proti záměru atura kódu. GPL je prostě klasická sobecká licence ve stylu: "Co je Tvoje, to je moje, a co je moje do toho Ti nic není" - přesně takhle se chová, pokud mu jiná licence dovolí přijmout část jeho kódu.

    13.12.2008 21:04 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Pokud je licence slučitelná s GPL, tak kdekdo může tuto licenci převést na GPL, a tím omezit svobodu lidí, kteří s tím mohou zacházet.

    A zakazuje ti snad nekdo pouzit tu licenci puvodni (pro puvodni ne-GPL verzi)? Myslim, ze prisuzujes GPL vpravde demonicke vlastnosti. Kdyz nekdo vyda software pod licenci, kde sam umoznuje jeji prelicencovani, neprijde ti ujete nasledne plakat, az to nekdo udela?

    13.12.2008 23:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    U programátora GPL omezuje svobodu omezit svobodu odvozeného projektu ;-)

    Proč chcete něco odvozeného od GPL zveřejnit pod public domain?
    Chcete použít nějaký GPL kód a svůj kód uzavřít? :-D
    GPL je prostě klasická sobecká licence ve stylu: "Co je Tvoje, to je moje, a co je moje do toho Ti nic není"
    Blbost - GPL je "Co je moje, to je tvoje, ale musí to tak zůstat i nadále".
    14.12.2008 00:20 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Hezká teorie, ale zkuste se podívat, kolik projektů obsahuje přelicencovaný kód na GPL, myslím, že o to šlo v původním kontextu.
    14.12.2008 00:22 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Ale pokud se použije v GPL, svoboda kódu se omezí, a to proti záměru atura kódu.

    Pôvodný kód ostáva predsa nedotknutý. Tým, že som ho ja použil do svojho GPL SW tak GPL sa vzťahuje na môj SW. Nie na to, čo som použil. Ak som niečo v pôvodnom kóde vylepšil a niekto tie vylepšenia chce, tak sa musí podriadiť mojej licencii. Ty by si chcel, aby licenciu pre moje vylepšenia určoval tvorca pôvodného kódu, ktorý s tými vylepšeniami nič nemá?
    xkucf03 avatar 14.12.2008 00:55 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

     

    Původní licence kódu, který byl následně někým použit v GPL byla třeba daleko svobodnější, a bylo to svobodné rozhodnutí autora. Ale pokud se použije v GPL, svoboda kódu se omezí, a to proti záměru atura kódu.

    Zde je ovšem chyba na straně původní licence – ta totiž nezaručuje, že daný kód zůstane svobodným. Stejně tak můžu přejatý kód přelicencovat na nějakou uzavřenou komerční licenci.

     

    a to proti záměru atura kódu.

    Autor si původní licenci měl pečlivě přečíst a měl vědět, co jeho kód může potkat. Předpokládám, že autor není hlupák, tuto licenci četl a pochopil, a tak vydal svůj pod touto licencí záměrně i s vědomím, že ho někdo použije v GPL nebo i uzavřeném softwaru.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    14.12.2008 00:15 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Mě GPL překáží v tom, abych mohl dát svůj kód pod skutečně svobodnou licencí - například jako public domain.
    Ľahká pomoc. Nepoužívaj GPL knižnice.
    13.12.2008 01:51 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Nechápu, co vám na tom GPL tak vadí. Pokud píšu software jako službu, pro nějaký účel, tak si můžu např. dovolit licencovat jen jedinou komponentu toho softwaru jinak než zbytek, a na té vydělávám. Nemusím mít GPL GUI, protože bez mého proprietárního serveru je to GUI naprosto na nic. Stejně tak je to s jakoukoli věcí..

    Proč nevydat zdrojáky firmwaru nějakého routeru nebo set-top-boxu nebo kdovíčeho? Ať si to ostatní zkopírují a upravují, já mám specifické ovladače jako neGPL bloby a vlastní obslužný program taktéž neGPL a HW neGPL a ostatní během pár týdnů stejně z normálního linuxu vyrobí tak co? Bude jim to trvat možná kratší dobu než by zkoumali ten můj bastl :-)

    13.12.2008 04:45 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Mě na GPL nevadí zhola nic. Já jako vývojář GPL zcela ignoruji, nezapojuji se do GPL projektů, a nepoužívám nic GPL. A je zcela zbytečně se kvůli právním problémům s licencemi škrabat pravou rukou za levým uchem, to je lépe vypustit GPL úplně.

    A ohledně vydání zdrojáků firmware - proč to nevydat třeba pod BSD licencí? Proč nutně GPL?

    13.12.2008 11:42 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Pretoze to bezi na Linuxe. Spravidla je jadro modifikovane, takze vyrobca musi dodat k nemu aj zdrojovy kod. To je "dan" za to, ze za ten Linux nemusi platit ani korunu - a kopa vyrobcov to velmi rada spravi.
    13.12.2008 15:03 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Rozumím. Svým způsobem přiznávám, že GPL licence pro kernel s mírnou modifikací mi přijde jako rozumná věc. Pro kernel ano, jinde už ne.

    onion avatar 13.12.2008 11:07 onion | skóre: 8 | blog: onion | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

     

    Jen tak mimochodem, to se musím svěřit, přes časem jsem byl na proc.linux.cz a málem jsem se utloukl smíchy o stůl. Jakožto stránky pro ty, kteří chtějí začít s Linuxem se tam mimo jiné propaguje jako distribuce Slackware. Microsoft odvádí dobrou práci. :-) A má i tam nasazeného nějakého užitečného idiota. :-)

    Nevidím v tom problém, moje prakticky první seznámení s Linuxem proběhlo přes Gentoo (které se při textové instalaci naročností spolehlivě vyrovná Slackwaru) u kterého jsem zůstal asi rok a půl (než jsem zlenivěl a přešel na desktopu na OpenSuSE a na serveru na Debian). Pravda - trvalo mi asi půl dne, než jsem přišel na to, proč mi vlastnoručně nakonfigurovaný kernel nebootuje, ale od té doby si dávám pozor na zakompilování ovladače řadiče ... a pocit, když mi to konečně nabootovalo byl dobrý ;-)

     

    13.12.2008 15:05 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Vy v tom nevidíte problém, ale pochybuji, že většina lidí se bude chtít a nadšeně tleskat Linuxu, když začne na Slackware. Každopádně jakožto doporučení pro člověka, který třeba neví o Linuxu vůbec nic je Slackware z 99% dokonalé přesvěčovadlo, že Windows je opravdu lepší, a že ten Gates a Ballmer měli pravdu s tím, že Linux není tak dobrý.

    14.12.2008 00:05 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Jakožto stránky pro ty, kteří chtějí začít s Linuxem se tam mimo jiné propaguje jako distribuce Slackware.
    A prečo nie? Slackware je distribúcia s asi najjednoduchším fungovaním. Je veľmi jednoduché vysledovať ako funguje a preto je vhodná ako stupienok na ceste k pochopeniu OS a následne k jeho efektívnemu využívaniu.
    13.12.2008 00:04 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Dokonce existuje i open source klon Windows (snad dokonce i několik), a jmenuje se ReactOS.
    Jo, ale jeho funogvání je dost clumsy, k plnohodnotný náhradě to má imho celkem daleko...
    13.12.2008 08:44 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    GPL licencia je problemom len pre tych, ktory sa snazia nieco naprogramit za ucelom svoj program nejako spenazit; ostatnych, ktori maju v umysle svoj program a jeho zdrojaky poskytnut komunite zadarmo, pravnicke zlozitosti GPL licencie nezaujimaju; podla vasich vyjadreni patrite do prvej skupiny, ktora je pre ludi, ktori buduju GNU/linux a vsetko okolo toho ako free software absolutne nezaujimava; takze zbytocne tu budete vykrikovat a rozduchavat dalsie flame-y, takychto trollov tu uz boli mraky a nikoho uz nezaujimaju :)

    13.12.2008 15:09 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Jasan, já jsem ten vřed na hřbetě lidstva, přesně jste to trefil.

    pravnicke zlozitosti GPL licencie nezaujimaju

    Vidím, že ve skutečnosti vůbec GPL nerozumíte, a jen třepete co jste si někde přečetl. Každý, kdo chce GPL porozumět, si musí GPL přečíst, a pak složitost licence je věc, která ho zajímá a je podstatná.

    Ale jinak, poplácejte se po rameni, právě jste mi to nandal, a ostatní Vás pochválí.

    14.12.2008 00:26 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    GPL je problém i pro ty, kteří čistě s morálních důvodů s touto licencí nesouhlasí (třeba já). Já osobně mám radost, když někdo projeví zájem o nějaký můj kód, který jsem nepsal komerčně a je mi opravdu jedno, na co to použije. Svým způsobem tím oplácím práci ostatním, kteří kdy zveřejnili zdrojáky pod BSD, MIT, Public Domain.

    Popravdě řečeno už jsem tak daleko, že bych chtěl v budoucnu i přestat používat linux právě kvůli GPL.
    Shadow avatar 14.12.2008 15:36 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Ehm... dovolte mi malou otázku - jak velkých projektů distribuovaných pod BSD, MIT a public domain jste autorem?
    Popravdě řečeno už jsem tak daleko, že bych chtěl v budoucnu i přestat používat linux právě kvůli GPL.
    Vyhnout se Linuxu reálné je. Hodíte tam asi BSD a jedete dál. Jediný problém vidím v tom, jak moc se vám podaří zůstat bez GPL softwaru. Pokud skutečně budete chtít být důsledný a jít pouze BSD/MIT/public domain cestou, rozhodně se pak s námi podělte, jaký SW používáte. To prosím nemyslím jako ironii, to myslím vážně. Zajímalo by mne, jak moc se vám smrsknou možnosti, pokud budete odmítat GPL a přijímat pouze BSD/MIT/public domain software. Přirozeně předpokládám, že nepoužíváte žádný proprietární software jako ovladače pro nVidii či ATI, kodeky, firmware pro wifinu či tv kartu, apod.

    Držím palce.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    14.12.2008 17:03 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Přirozeně předpokládám, že nepoužíváte žádný proprietární software
    Mně to nepřijde zas tak přirozené. Myslím, že řada odpůrců GPL nemá vůbec nic proti proprietárnímu softwaru, a kdybych se jednou stal jedním z nich (jako že sice nejsem z GPL nijak extra nadšený, ale ani naopak), byl bych na tom stejně. Odhaduju, že úplně se vyhnout softwaru licencovanému pod GPL lze, ale není to příliš výhodné, protože GNU userland je na tom dneska asi nejlíp.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Jakub Lucký avatar 14.12.2008 17:22 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Já osobně GPL taky moc nemusím (když už to dávám všanc, ať to používá kdo chce jak chce, kdybych napsal jádro, asi bych se tvářil jinak) ale můj přístup je takový, že když už náhodou něco napíšu, tak to vydám pod BSD (nejlepší je teda ta stará) a kašlu na všechny ty, co říkají jak je jiná licence než GPL špatná, protože takový lidé jsou dementi.

    A jako uživatel proti GPL nic nemám... (A ostatně ani proti proprietárním věcem, pokud fungují, jsou rozumně dostupné a nemají backdoory)
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    xkucf03 avatar 14.12.2008 18:14 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    kašlu na všechny ty, co říkají jak je jiná licence než GPL špatná, protože takový lidé jsou dementi.

    Proč jsou dementi? Jako autor si samozřejmě můžeš vydat program pod jakoukoli licencí a ostatním nezbývá, než to respektovat. Ale pokud má open source fungovat oboustranně a vyváženě, tedy ne jen tak, že jeden jen dává a druhý jen bere, tak je potřeba používat licence typu GPL.

     

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Jakub Lucký avatar 14.12.2008 19:20 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Tím jsem myslel ty lidi, kteří přijdou k vašemu projektu a začnou vás osočovat, že není svobodný protože není pod GPL... Ne ty, kteří řeknou "GPL je nejlepší, vydám tuhle svou věc po ním"
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    xkucf03 avatar 14.12.2008 19:36 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Takoví lidé jsou ale na obou stranách – někdo je schopný autorům nadávat do fašistů, protože si dovolili svůj kód zveřejnit pod GPL, a on ho tak nemůže použít ve svém $kvělém  $oftwaru :-D.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Shadow avatar 14.12.2008 18:26 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Že by někdo nepoužíval GPL kvůli restrikcím, ale toleroval proprietární software, jehož licence mají restrikcí neporovnatelně více? To se mi zdá hodně pokrytecké. Od odpůrce GPL, který argumentuje svobodou a čistotou, bych čekal, že bude mít před vlastním prahem zameteno, a bude používat skutečně jen 100% svobodný a "čistý" software. A nebo, pokud proprietární software _používá_, očekával bych, že _používání_ GPL softwaru mu činit potíže nebude, a svou averzi vůči GPL bude řešit jen tím, že svou tvorbu bude licencovat jinak (a bude o tom všude hlasitě hovořit). Ale že by se používání GPL softwaru na jedné straně vyhýbal, a na straně druhé vesele používal proprietární software? To si nemyslím. To už by mu už odpor vůči GPL musel zatemňovat jeho úsudek. Tomu nevěřím.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    14.12.2008 19:38 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Dokážu si takové "zatemnění mozku" docela dobře představit, když (jak už tady v diskusi zaznělo) tvůrci GPL označují "svobodu volby licence pro vlastní software" za "formu moci". Moment, teď si vlastně nejsem jistý, kdo to nemá v hlavě v pořádku… :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    14.12.2008 22:53 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Ehm... dovolte mi malou otázku - jak velkých projektů distribuovaných pod BSD, MIT a public domain jste autorem?
    V současnosti vyvíjím jeden větší projekt v C++ a pár mini knihoven pro Javascript pod MIT licencí. Tyto projekty zajímají jen hodně málo lidí, takže nemá cenu se rozepisovat ;-)
    Jediný problém vidím v tom, jak moc se vám podaří zůstat bez GPL softwaru.
    Já jsem to možná nenapsal úplně přesně. Největší problém GPL licence vidím v tom, že tuto licenci lidi používají špatně. Mi ani nevadí, když nějaká bezvýznamná aplikace má GPL licenci, používám spoustu programů pro Windows / Linux, které jsou pod GPL. Mi vadí, že licence typu GPL se dostává i do knihoven.

    Já osobně vidím v BSD licencích svodobu. Svým způsobem se na tuto svobodu snažím reagovat tím, že tyto licence používám taky. Vůbec bych se nedivil, kdyby v budoucnu vzikla nějaká skupina právníků kolem GPL, kteří by hledali jakékoliv porušení této licence se zájmem o vlastní obohacení (něco jako spory ohledně sw patentů).

    Ještě bych napsal něco na závěr. Četl jsem tady názory na to, že se lidi GPL licencí brání tomu, aby někdo na jejich dílech nevydělal nějaký ten $. Ale mě by zajímalo proč ? To se fakt bojíte, že je někdo chytřejší jak vy a dokáže finančně využít nějaký váš řádek kódu ? Druhá věc je ta, že GPL je možná mnohem více komerční, než si tito lidé myslí. Stačí se podívat, jak se vydělává na dual licencích GPL+komerční - to je podle mě opravdový business (konkrétně Qt a ExtJS). Ani si netroufám domyslet, jaký by byl zájem o KDE technologie, kdyby bylo celé Qt+KDE pod LGPL nebo BSD licencí.
    14.12.2008 23:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Ale mě by zajímalo proč ? To se fakt bojíte, že je někdo chytřejší jak vy a dokáže finančně využít nějaký váš řádek kódu ?
    Být autorem nečeho většího/známějšího, tohohle bych se určitě bál.
    14.12.2008 23:40 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Třeba tak velkého jak XOrg ?
    14.12.2008 23:58 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Asi tak velkého no...

    Ještě se vrátím k tomu Qt; kdyby Qt bylo pod LGPL nebo BSD licencí, pochybuju, že si na sebe vydělá. Respektive třeba vydělá, ale nebude tak kvalitní, jako je. Porovnejte to třeba s wxWidgetsm které jsou pod LGPL. Imho je Qt o dost kvalitnější a použitelnější...
    xkucf03 avatar 15.12.2008 00:34 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Proště přijdeš za manažerem Nokie a řekneš:

    • P: Dej nám pytel peněz, budeme pro tebe vyvíjet skvělý toolkit pod BSD licencí
    • M: to zní dobře ten toolkit. Ale nebude ho moci zadarmo používat Sony-Ericsson? Aniž bych z toho něco měl?
    • P: Bude, ale to nevadí.
    • M: Ale vadí, nebudu přece dotovat konkurenci.
    • P: néé néé, to bude svobodnější software, bude to super…
    • M: a ven!

    :-D

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    xkucf03 avatar 15.12.2008 00:28 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Četl jsem tady názory na to, že se lidi GPL licencí brání tomu, aby někdo na jejich dílech nevydělal nějaký ten $. Ale mě by zajímalo proč ?

    Ačkoli se najdou spousty uspěšných příběhů, jak někdo vydělal a vydělává na otevřeném softwaru (příklady viz třeba prezentace Petra Krčmáře), je stejně open source z hlediska podinatele hodně nejistý způsob distribuce SW a vůbec podnikání (a proto není divu, že se spousta autorů uchýlí spíš k uzavřenému SW, než aby riskovali). Klidně se ti může stát, že několik měsíců či let pracuješ na programu, který nakonec převezme nějaká větší firma, dodá k němu pár drobností + marketing, záruky a služby a ty jsi nahraný, nemáš čím konkurovat, protože šikovné programátory (kteří rozumí i cizímu kódu) a zázemí mají – akorát ušetří stovky mendejů, protože to za ně nějaký blbec napsal zadarmo.

    Je tedy velký rozdíl, jestli si jen tak pro radost píšeš prográmky, které zajímají jen hodně málo lidí, nebo jestli tě vývoj softwaru má živit*.

    Ekonomický model, kdy jeden píše SW zadarmo a jiní ho jen zadarmo používají (přejímají, zahrnují do své práce), je neudržitelný. To může fungovat jen v případě mini projektů, které píše někdo ve volných chvílích, nebo tak, že do projektu někdo lije peníze a nic z toho nemá. Oproti tomu model GPL funguje o poznání lépe a považuji ho za spravedlivější, není to o tom, že bys jen zadarmo bral, ale také dáváš (a díky tomu to může fungovat). Je to prostě takové programátoři programátorům** místo blbci vyžírkům :-P

    *) tam sice taky není GPL 100% zárukou, že tě někdo nepřeválcuje, nicméně šance na úspěch jsou o dost vyšší než u svobodnější licence.
    **) nejen programátorům, ale prostě jde o to, že funguje komunita přátel, která sdílí kód, vzájemně si pomáhá, místo toho, aby jeden dával a druhý bral.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.12.2008 01:07 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Nevím, kde berete tu jistotu, že v BSD komunitě se vzájemně nepomáhá. Například v knihovně AGG můžeme najít věci, jejichž vývoj byl spozorován a jsou uvolněny pod BSD licencí. Velmi dobře fungují i projekty velikosti XOrg. Říkat, že BSD je hrozba pro uživatele je pro mě FUD stejných rozměrů jako porušené patenty v linuxu. Prostě nerozumím tomu, proč je komerční využití GPL "dobré", a komerční využití BSD by mělo být "špatné".

    Rozdíl mezi váma a mnou je ten, že pokud já naprogramuji něco, co ostatním pomůže, tak jsem za to rád, a vůbec mi nevadí, jakým způsobem moje dílo budou využívat.
    xkucf03 avatar 15.12.2008 13:11 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Lidé v této komunitě si samozřejmě pomáhají, ale je to kontraproduktivní a takové chování postrádá pud sebezáchovy*. Model založený na příliš volných licencích nemůže fungovat, resp. funguje buď tak, že autor předhodí veřejnosti vedlejší výsledky své činnosti, nebo tak, že nějaký sponzor lije peníze do černé díry. Oproti tomu je GPL mnohem životaschopnější a soběstačnější (i když ani tam se nejde vyhnout nalévání peněz do projektů s nejistým výsledkem).

    Znovu musím upozornit, že právem autora je vybrat si licenci podle svého uvážení, tudíž nejde nikomu cizímu přikazovat, pod jakou licencí má svůj software vydávat. Ale když se na to podívám z pozice investora nebo autora, přijde mi BSD licence zcela nevhodná a naopak GPL (případně Affero GPL) o dost vhodnější a smysluplnější. Z ideologického pohledu je rovněž lepší GPL, protože je spravedlivější, ekonomicky udržitelnější a hůře se může někdo přiživovat na práci jiných a prostě tak je to správně, tak to má být :-). Jen z pohledu uživatele (programátora-uživatele) se jeví BSD licence jako lepší, protože ho méně omezuje.

    *) BTW: teď jsem si vzpomněl, že obrázek v mém profilu pochází ještě z doby, kdy jsem používal FreeBSD :-).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.12.2008 18:30 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Problém vidím v tom, že mi osobně nevadí uzavřený soft a dále mám pocit, že hodně přeháníte s tím, že něco vydáte pod BSD a někdo vám to chce krást. Jak jsem již psal. Podle mě BSD licence pomohla spoustu projektům právě pro tu svobodu. Určitě by v programech Civilization IV nebo PaintShopPro nebyl Python, kdyby byl pod GPL.

    Já bych tedy z technologického hlediska a možnosti prosazení technologie volil BSD - je větší šance, že si vašeho softu někdo všimne a začne ho používat.

    Ale jak jsem psal, u koncových aplikací (které sice používají knihovny, ale nestaví vlastní API) mi GPL nevadí. Situace se ale mění tam, kde aplikace nabízí nějaké vstupy / výstupy, jejichž API je pod GPL - přijde mi to zbytečně omezující a nemůžu za to :-)

    Asi bych tu debatu uzavčel. Je aspoň vidět, že existuje spoustu pohledů, a to co je svoboda pro jednoho druhému jako svoboda nepřipadá
    Shadow avatar 15.12.2008 00:39 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Největší problém GPL licence vidím v tom, že tuto licenci lidi používají špatně.

    Moje řeč.

    Mi vadí, že licence typu GPL se dostává i do knihoven.

    Souhlasím. I když si neodpustím poznamenat, že volba licence je právem autora a naším právem je daný kód nepoužít.

    Já osobně vidím v BSD licencích svodobu.

    Chápu vás a rozumím. Nicméně, já jí vidím svobodu i v GNU/GPL. Jen trošku jinak postavenou.

    Vůbec bych se nedivil, kdyby v budoucnu vzikla nějaká skupina právníků kolem GPL, kteří by hledali jakékoliv porušení této licence se zájmem o vlastní obohacení (něco jako spory ohledně sw patentů).

    Patent a licence jsou dvě různé věci. Problém SW patentů je v tom, že lze patentovat i naprostou trivialitu, kterou třeba řada subjektů již používá. Patenty se udělují jako na běžícím páse a nikdo podrobně nezkoumá, zda-li je patent opravdu podstatnou inovací, nebo znovuvynalezením kola (resp. technologií, kterou vymyslel někdo jiný a používá ji mnoho subjektů). Napadnout SW patent sice jde, ale je to nákládné, takže menší subjekty de facto nemají jak se v případných patentových sporech bránit.

    Oproti tomu, licence SW je volbou jeho autora a týká se pouze jeho SW a jeho použití. Nikomu nebrání vytvořit podobný SW či implementovat shodný postup řešení nějakého problému, jak jej používá daný SW. A pokud někdo licenci k SW porušuje, nevidím důvod, proč proti němu nezakročit. A za poslední, nevidím cestu, jak se může třetí strana obohatit tím, že napadne porušení GPL licence softwaru, který nevytvořila a nespravuje. V tomhle bodě tedy s vámi opravdu nemohu souhlasit.

    Četl jsem tady názory na to, že se lidi GPL licencí brání tomu, aby někdo na jejich dílech nevydělal nějaký ten $.

    GPL nebrání vydělávání peněz na daném SW. Pouze přelicencování původního nebo odvozeného díla při jeho distribuci.

    GPL je možná mnohem více komerční, než si tito lidé myslí. Stačí se podívat, jak se vydělává na dual licencích GPL+komerční - to je podle mě opravdový business (konkrétně Qt a ExtJS).

    To, že autor může vydávat své dílo pod více licencemi nemá s GNU/GPL vůbec nic společného. To je vlastnost autorského práva. GPL se volí v tomto případě obvykle ze dvou důvodů - (1) je copyleftová, což je podmínkou pro fungování dual-licensing business modelu, (2) je velmi populární a všeobecně uznávaná ve světě FOSS a (3) je pro tento účel vhodná. Ne všechny subjekty ale používají GNU/GPL, použít lze leckterou copyleftovou licenci. V souvislosti s tím doufám, že stejně jak zbrojíte proti GNU/GPL, zbrojíte i proti ostatním copyleftovým licencím, protože mají s GNU/GPL pojetí svobody podobné.

    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    15.12.2008 01:17 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Aby jste mě špatně nepochopil, já proti GPL nezbrojím, jen jsem v diskuzi k tématu napsal, co si myslím :-)

    V praxi se moje názory projevují tím, že když něco programuju a rozhoduju se, které knihovny budu využívat, sáhnu po BSD/MIT/... licencích (a že je jich dost :-) ). Když vidím, co všechno je schopný otevřít pod BSD licencí třeba Google, tak nejde nebýt nadšený :-D
    15.12.2008 08:23 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    že se lidi GPL licencí brání tomu, aby někdo na jejich dílech nevydělal nějaký ten $.

    Nemyslím. Ak SW uvoľním pod GPL a niekto ho chce použiť, tak ja chcem z toho niečo mať. Napr. patche. A keď ma nechce nechať nahliadnuť do svojich zdrojákov, tak nech ma kontaktuje a dohodneme sa na individuálnej licencii a cene.

    Btw, prečítajte si zaujímavú story okolo Nessus.
    13.12.2008 12:34 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Aaaa, to jste se pustil na tenký led, pomlouvat GPL na tomto serveru plném GPL fanatiků :-D :-D Ale když máte čas se o tom s něma bavit :-)

    13.12.2008 15:55 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    zdravim,

    licence neni ani tak problem. Bud proste mate nebo nemate funkcni implementaci konkretniho produktu. Zakaznika to ani moc nezajima.

    Ten chce produkt za prijatelnou cenu a podporu.

    Ale to asi po par letech implementaci a nasazovani produktu s ruznymi licencemi budu (i Vy) tezko vysvetlovat minimalne 60% navstevnikum ve veku 15-25 let. Proste tu par deti bojuje za urcitou ideu. O tom to je. Az budou nekteri implementovat misto sveho oblibeneho webiku produkt za 500kKc a vice, tak mozna dojdou k praktickeho "osviceni".

    A jeste jeden souhlas. Proc "proc.linux.cz" ? To je fakt sila. Kdo ty drogy plati....(s usmevem)

    Pavel Kysilka

    alblaho avatar 13.12.2008 18:21 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Ad 4) Měl jsem za to, že v oblasti os monopol není. Dokonce existuje i open source klon Windows (snad dokonce i několik), a jmenuje se ReactOS. Stejně tak existuje Wine, a nějak jsem si nevšiml jakýchkoli represí.

    Window jsou monomol, dokonce je to soudní rozhodnutí, ne nějaký kec linuxáků.

    Microsoft ten monopol nedostal nemá z povahy věci (jako u plynu, elektřiny...), ale prostě ho mají. Dokázali to tak, že umí programovat, umí marketing a pak pár triků, které už dnes v US legální nejsou. Ale monopol to je a jestli to nechápeš, tak se porozhlédni po okolních desktopech.

    Poznámka o ReactOS je irelevantní. Ano existují jiné OS než windows, některé jsou dokonce lepší (záleží na kritériích, samozřejmě). Ale Windows monopol mají, jestli to nazveme oligopol, tak je to jenom slovíčkaření. Nebo ty víš o nějaké relevantní konkurenci? Já ne, protože síťový efekt je sviňa.

    13.12.2008 18:52 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Nevím. Kdysi jsem si myslel, že by to mohl být Linux, dneska vím, že nejdříve tak v roce 2050. Microsoft prostě netříští síly, a nevytváří tisíce verzí různých distribucí, takže stačí mu být tisíckrát horší, než Linux a mít tisíckrát méně sil, než Linux, aby Linux měl ve Windows zdatného protivníka. Stejně tak Microsoft nenutí nikoho do GPL. Windows jsou poměrně jednotná, a každý vývojář ví, se kterýma věcma a knihovnami  na Windows může nabeton počítat - a ne jako na LInuxu, kde jediná jistota je linux kernel API, a to je hodně slabé. K tomu podpořil vývojáře vývojovými nástroji zdarma vysoké kvality. A navíc je tu už rozšířené.

    Myslím, že Windows nemá konkurenci proto, že konkurence neudělala ani základní kroky pro to, aby Windows nebyl de facto monopolem.

    Mimochodem, není náhodou, že podíl Apple se pomalu zvětšuje, a vidím i v okolí, že roste rychleji, než Linux, což mě samotného překvapilo.

    Windows monopol mají, protože zkrátka nemá důstojného protivníka. Protivníci na desktopu se utápí v žabomyších válkách. Jediný kdo se snaží skutečně prakticky konkurovat Windows na desktopech je Apple.

    13.12.2008 19:59 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Roztříštěnost distribucí je slabá, ale zároveň silná stránka Linuxu. Je to jako s lesem. Když zasadím monokulturu, tak bude více náchylná na živelné pohromy (škůdci, vítr, ...). Určitá diverzita obohacuje, jen je třeba najít tu správnou míru. Právě ona roztříštěnost, která přináši určité těžkosti i pro programátory, to nepopírám, je důležitým prvkem. Díky ní je totiž na Linuxu výrazně obtížnější provést vendor lock-in. Je snažší přejít z distribuce na distribuci, pokud nebudu s tou původní spokojen (nebo s jejím dodavatelem), než přejít z platformy na úplně jinou platformu.

    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    14.12.2008 00:36 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Microsoft prostě netříští síly, a nevytváří tisíce verzí různých distribucí,
    To preto mi trial verzia inštalácie Windows Server 2008 ponúkla na výber 6 variánt, ktoré môžem nainštalovať.
    Windows jsou poměrně jednotná, a každý vývojář ví, se kterýma věcma a knihovnami na Windows může nabeton počítat
    To preto si každá verzia nejkého softu od BSP Multimedia pýta inú verziu Quicktime. A to preto si inštalácia MSDN Library Express vypýtala Visual studio, to si vypýtalo novší ServicePack, potom MSI installer, potom novší IE, potom novší .NET runtime ... a tom som chcel len čítať dokumentáciu.
    xkucf03 avatar 13.12.2008 21:17 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    je nepříjemnost v Linuxu zvaná licence lock-in.

    GPL samozřejmě je jediná správná open source licence :-) Ale přesto není problém vydávat uzavřený komerční software běžící pod Linuxem. Když někdo vydá (byť uzavřený)  software pro Linux (třeba hru), tak se setká s kladnou reakcí* komunity, protože to je prostě lepší, než kdyby verzi pro Linux nevydal vůbec. Jasně, hezčí by bylo, mít program pod GPL licencí, ale i uzavřená linuxová verze je přínosem – je o další důvod méně, proč zůstávat u Windows a odkládat přechod na Linux.

    *) a většinou za to dostane reklamu zdarma v podobě zpráviček a článků na Linuxových serverech.

     

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Grunt avatar 12.12.2008 20:45 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    6. A jsem na to patřičně hrdý.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    12.12.2008 20:55 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Na co?

    Shadow avatar 13.12.2008 19:32 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Snad na to, že používá GNU/Linux, ne?
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    Jendа avatar 12.12.2008 22:05 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    6) Používám HW, na kterém by Windows XP jela stěží (a Vista už tuplem ne). Ať už se jedná o staré/levné x86, nebo MIPS a ARM. (Win CE jsem nezkoušel) Také některé starší kousky x86 HW ani nemají/mají katastrofální ovladač pro Vista.

    7) Paranoia - nebojím se, že se mi někdo při aktualizaci hrabe na disku. Také mi přijde jednodušší než ve Win (jestli to tam vůbec jde) zašifrovat celý / a kernel+initrd nosit na flashdisku.

    8) Konfigurovatelnost síťování je IMHO větší.

    9) Použitelnější GUI - virtuální plochy (neznám STABILNÍ implementaci do Win), schránka kliknutím kolečkem + Klipper, "keep window always on top" - nevěřili byste, jak mi to na školních oknech chybí, přilepování oken ke krajům obrazovky, některé užitečné funkce Compizu, výběr spousty prostředí

    10) správa softwaru

    11) skriptovatelnost
    12.12.2008 22:12 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Ta skriptovatelnost je taky zásadní plus.

    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    13.12.2008 11:48 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Presne tak. Vcera som potreboval nakopirovat jednu vec na 50 USB klucov. Zobral som 7-portovy USB hub a napisal dva skripty po 4 riadky. Potom stacilo zapojit naraz 7 klucov, spustit skript a po minute vytiahnut. Vo Windows by som sa uklikal na smrt.
    13.12.2008 15:11 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Prozradím Vám sladké tajemství. Ve Windows je také příkazová řádka, a také se tam dá skriptovat. A když budete chtít, klidně máte ve WIndows třeba i bash :-)

    Já tu nechci bojovat proti Linuxu, ale psal bych o Windows, když bych o něm něco věděl.

    13.12.2008 16:45 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    A vies z toho nepodareneho "prikazoveho riadku" urobit mount/umount? Ja nie. Ak to vobec ide, tak to vie 0,1 promile z pouzivatelov Windows, kym v Linuxe to vie kazdy admin.
    13.12.2008 18:29 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    www.withopf.com/tools/deveject/

    Ono také 0,1 promile používatelov potřebuje nahrávat na 50 USB :-)

    14.12.2008 00:40 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    To tiež spadá do zoznamu vecí, o ktorých si môže každý windowsák byť istý, že sú na systéme?
    13.12.2008 05:14 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Každá liška chválí svůj ocas.

    vencour avatar 13.12.2008 09:55 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Hm, stejně tak by šlo říci, že děti maj rády barvičky a až dorostou, začnou hledat logiku a souvislosti. A objeví linux.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    13.12.2008 13:19 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Nerozumim, co timhle chcete rict

    vencour avatar 13.12.2008 14:35 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Mam dojem, že v linuxu mam přehled, kde se co děje, kde jsou logy a tak. Že mi stačí funkčnost, bytelnost, kterou v linuxu nacházím.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    13.12.2008 09:49 psychouš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Hlavní výhoda u většiny distribucí je že po instalaci už mám systém připravený na používání,popř 10 minut na doladění a následné stažení aktualizací na systém i programy. Opravdu mi toto vyhovuje. I různá nastavovací klikátka se mi líbí.

    13.12.2008 11:46 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    kozzi avatar 13.12.2008 14:53 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    13.12.2008 16:03 myself
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    A to vazne pouzivas len GNU a Linux? Ziadne ine programy nepouzivas?
    Shadow avatar 13.12.2008 19:31 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Rozhodně lepší, než když by používal jenom Linux.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    13.12.2008 18:55 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Proč používám Linux?

    Protože na mém Asus WL500gP v2 routeru nic jiného nejede :-) Až někdo bude vědět, jak rozchodit OpenWRT, ať mi dá vědět, mořím se s tím už docela dlouho :-)

    Grunt avatar 13.12.2008 19:26 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    A OpenWRT != GNU/Linux?

    Jinak viz. sem. Pokud na tom jede Linux, tak OpenWRT musí, protože to je Linux.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Shadow avatar 13.12.2008 19:30 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Fascinující. Blogpost s názvem "Proč používám GNU/Linux" na serveru zaměřeném na GNU/Linux. Pod ním flame Windows vs Linux, GPL vs EULA, hodnocení blogpostu kolem 25%. Začínám mít pocit, že místo linuxových nadšenců chodí na tenhle server spíše fandové Windows (nebo spíše Linux haters?).
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    13.12.2008 19:37 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Unix Haters Handbook není špatný čtení :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Shadow avatar 13.12.2008 20:38 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Linux hater != Unix hater
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    13.12.2008 20:41 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    Vetsina kritiky se prekryva ...

    Shadow avatar 13.12.2008 21:56 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Řekl bych, že nikoliv.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    14.12.2008 00:51 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    A není to spíš tím, že to bylo tak šíleně moc prázdné a o ničem? Mohl napsat jen "Proto." a bylo by.

    Shadow avatar 14.12.2008 15:38 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Může být. Že bych sem zkusil postnout svou esej na toto téma? Tu by ale zase na beton nikdo nepřečetl celou, protože ta trpí opačným problémem - je příliš dlouhá...
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    14.12.2008 20:29 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux

    http://www.linuxexpres.cz/proc-pouziva-linux ;-)

    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    Darth Phantom avatar 14.12.2008 21:40 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    No myslím, že by s tím bylo třeba už dát pokoj. Připomíná mi to otáčení gramofonové desky, která už dávno dohrála a pouštění pořád stejné písničky z flašinetu.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Shadow avatar 14.12.2008 21:44 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Já bych řekl, že tohle je prakticky nevyčerpatelné téma. Důvody, proč je tomu tak, jsem popsal ve své eseji na toto téma. :-D
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    Shadow avatar 14.12.2008 21:43 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Dobře, zkusím napsat nějakou stručnější a inovovanou verzi a poslat vám ji.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    Darth Phantom avatar 15.12.2008 09:58 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč používám GNU/Linux
    Tak jo, čekám esej na téma "Proč používám Linux", proč ne. :)
    Tahle patička nemá hlavu ani patu

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.