abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 4
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    Nejčtenější za poslední měsíc Nejkomentovanější za poslední měsíc

    Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3

    24.4.2008 10:37 | Přečteno: 1677× | (open)SUSE | Výběrový blog | poslední úprava: 25.4.2008 07:07

    Ač nechtě, stal jsem se osobou, která byla nucena porovnat dva buildy OpenOffice - build z openSUSE Build Service, tedy Novellácký, a originální build od SUN. Moje nedobrovolné porovnání začalo updatem na OpenOffice.org 2.4.0 z openSUSE Build Service.

    V první chvíli se jednalo o upgrade, na který jsem dlouhou dobu čekal - řada vylepšení, které měly OpenOffice 2.4 nabízet byla velmi lákavá, a tak jsem se na OpenOffice z BuildService těšil jako na spásu. Mé čekání trvalo celkem asi dva týdny od uvolnění oficiální verze od SUNu, a tak jsem byl napnutý jako struna na harfách Vulkánců. O to větší byla postupná zklamání, která nastala po upgradu...

    Samozřejmě jako první záležitost, se kterou se člověk setká je grafické rozhraní. Už v něm jsem našel několik nesmyslných bugů - například dva vykřičníky u některých položek menu, či jednotky "mm" u velikostí písma. To bych jako domácí uživatel překousl, ale kdyby se něco podobného přihodilo ve firmě, pravděpodobně bych příliš nadšen nebyl, a nadšeni by nebyly asi ani uživatelé počítačů osazených tekovýmito OpenOffice.

    Následovala tvorba jakéhosi dokumentu, který jsem potřeboval pro web uložit do PDF. Na první pohled vše vypadalo dobře (překvapily mne nové možnosti pro export do PDF) až do chvíle než jsem dokument vytiskl a znovu si jej přečetl. Opět se objevil starý bug při exportu do PDF s exportem některých čísel jako hebrejských. Bohužel nepomohly ani menší machinace s volbami pro export, a tak jsem se rozhodl zkusit build od SUNu.

    Stáhl jsem tedy originální balík s RPM od SUNu a nainstaloval. Zmizely ony chyby v GUI a export do PDF pracuje též bez problémů, dokonce se mi zdá, že se i startují rychleji. Jediným záporem je fakt, že v buildu od SUNu nelze otevřít dokumenty v OOXML. Ono upřímně - v Novelláckém buildu je otevřít lze, ale kromě textu a tabulek se stejně nic nezobrazí (obrázky, vzorce apod.).

    Pokud tedy uvažujete o upgrade na OpenOffice 2.4 na počítači osazeném některou z verzí openSUSE, nelze než doporučit vyhnutí se upgradu balíky z BuildService, a nasazení balíků dodávaných společností SUN. Mají mnohem reprezentativnější vzhled (neobsahují chyby v GUI) a nemají chyby v exportu do PDF.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Ilfirin avatar 24.4.2008 11:01 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    No, používám bezproblémů Novellí verzi z oss repozitáře (což je asi nějaká 2.3 teď se nemohu podívat) a jsem s ní plně spokojen.
    Nicméně, kdybych zatoužil po 2.4, což se moc brzo asi nestane, jediná fičura, na kterou se vyloženě klepu je import pdf, vím, kde ji mám hledat.
    Děkuji za info.
    24.4.2008 11:23 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Tak mě napadá, jak by se dalo udělat, aby šlo mít dvě různé verze programu v systému současně bez kompilování. Šlo by to pomocí chroot? Nějak asi jo. A šlo by to nějak hezky?
    THIS IS SPARTA!
    pushkin avatar 24.4.2008 11:31 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Možná by to v případě OOo šlo bez větších problémů, Novellácke OOo jsou kompilované tak, že jsou umístěny do /usr, verze od SUNu je v /opt. Jiné jsou i názvy binárek, Novel je nazývá předponou oo- (oowriter apod.), SUN má předponu s- (swriter apod.). Ale stejně asi by pak byl systém lehce zmaten, protože by nevěděl, kde otevírat dokumenty (ve které verzi), to by bylo třeba dořešit ručně.

    Ale nezkoušel jsem, takže vše je bohapustá teorie :-)
    24.4.2008 11:49 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Prestoze zadny RPM distribuce neprovozuju, na svy gentoo si RPM verze z www.openoffice.cz davam. Zrovna mam nainstalovane 4 verze (2.2.1, 2.3.0, 2.3.1 a 2.4.0). Samozrejme aktivni mam pouze 2.4.0, ale pro pripad nouze (nejake chyby v 2.4.0) mam jeste ponechane starsi verze.

    Nastesti na tomhle je RPM dobre vybavenej a umi dve dulezite veci:

    1) zadat vlastni adresar pro RPM DB

    2) zmenit prefix, kam se bude balicek instalovat

    Osobne mam na OpenOffice.org takovyhle install script
    #!/bin/bash
    adir="$( dirname "$0" )"
    echo "$adir"
    if ! [ -d "$adir/RPMS" ];then
      echo "Directory $adir/RPMS does not exist"
    elif ! find "$adir/RPMS" -type f -iname "openoffice.org-base*.rpm" ;then
      echo "File openoffice.org-base*.rpm does not exist in directory $adir/RPMS"
    else
      installdir="/opt/openoffice.org.$( rpm -qp --queryformat "%{VERSION}" RPMS/openoffice.org-base-*.rpm )"
      rpm -ivh --nodeps --relocate "$( rpm -qp --queryformat "%{PREFIXES}" RPMS/openoffice.org-base-*.rpm | sort -u )=$installdir" --dbpath "$installdir/RPMDB"  RPMS/*.rpm RPMS/desktop-integration/openoffice.org-freedesktop-menus*.rpm
    fi
    
    Nejdriv rozbalite rucne balik z tar.gz (vytvori se adresar RPMS a dva soubory install a uninstall). Pak spustite tenhle skript, kterej by mel byt ve stejnem adresari jako ten adresar RPMS (NE, ze ten script bude v tom RPMS). Ten script si zjisti verzi OOo a pak ho nainstalujes do /opt/openoffice.org.VERZE s tim, ze pri instalaci ten RPM prepise originalni umi na to nove a RPM DB umisti do /opt/openoffice.org.VERZE/RPMDB.

    Samozrejme pak bud muzete nalinkovat programy z /opt/openoffice.org.VERZE/program do /usr/local/bin, nebo si muzete nastavit PATH napr. do /opt/OpenOffice.org/program a pak menit jenom symlink /opt/OpenOffice.org na /opt/openoffice.org.VERZE (takhle to delam ja). Nic ale nebrani spustit jinou verzi pomoci /opt/openoffice.org.JINA-VERZE/program/soffice.
    24.4.2008 12:36 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Dám si to do záložek a zamyslím se nad tím. Ale myslel jsem to obecně, nejen u ooo a bez předpokladů, že obě verze jsou připraveny na to, aby byly v různých adresářích.
    THIS IS SPARTA!
    30.4.2008 13:25 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Aha, no pokud bys tak chtel resit napr. nejaky programy, ktery takhle jednoduse prelokovat nejdou, tak se obavam, ze chroot by nutnej byl, ale to bys do toho chrootu musel nacpat i vsechny knihovny, ktery ten program potrebuje. Daji se takhle delat napr. webhostingovy chrooty se specialnima pozadavka na jednom serveru.
    Nuphar avatar 24.4.2008 11:47 Nuphar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Mám OpenOffice 2.4 z Build Service a žádných chyb v GUI jsem si nevšiml, export do PDF v pohodě...
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    pushkin avatar 24.4.2008 12:38 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Přílohy:
    Zkusmo jsem doinstaloval OOo z BuildService (takže Chocolate Bear (dříve Ignor) - opravdu lze nainstalovat a používat obě verze současně), a udělal pár screenshotů.

    První a druhý jsou jasné - ty vykřičníky tam co dělat nemají. Třetí a čtvrty screenshot jsou příklady chybného exportu - místo toho hebrejského znaku tam má být exponent 2. Ten první render je z KPDF, druhý z Acrobat Readeru (jako refernční).
    24.4.2008 18:06 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Ja používam presne ten istý build v 10.3, ale so slovenčinou a výkričníky nemám nikde. Ale mám tam iný problém. Namiesto "ä" je všade v menu "‰".
    24.4.2008 18:51 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    místo toho hebrejského znaku tam má být exponent 2.
    No, on tam je... jen holt bere doslova "arabská číslice" (nikoliv hebrejská) ;-)
    pushkin avatar 24.4.2008 19:02 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Asi bych se měl stydět, nevím kde se mi ta hebrejština vynořila :-) Samozřejmě ten exponent je správně, jen arabsky (viz tabulka) :-)
    kotyz avatar 24.4.2008 19:16 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    zda se ze ty vykricniky sou chyba v prekladu cesky verze (balicek openoffice-cs), ja je tam mam taky. a dela to i jiny veci, ty roletkovy menicka, jak se v nich vybira font, velikost a tak, tak kdyz najedu mysi nad tu sipku vedle nich tak text zmizi a kdyz dam mys pryc je porad zmizelej ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 24.4.2008 19:21 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Příloha:
    jeden obrazek rekne vic nez tisic slov ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    otula avatar 25.4.2008 23:48 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Máš to v Archu, že jo? Nainstaluj si verzi openoffice-base-devel, ta je úplně v pohodě (a kdybys chtěl češtinu, tak ti ji klidně dodám). Asi to dělá nějaký patch. Navíc to dělá ještě to, že když nemáš ooo spuštěno a otevřeš nějaký dokument z webu, mizí po přejetí myší ikonky. Můžeš si to zkusit - pravým myšítkem otevřít pomocí ooo writer
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    24.4.2008 12:09 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Jak jsem na tom dam vedet az mi to pujde nainstalovat. Mam to sice v aktualizacich, tvarilo se, ze to stahuje, ale nakonec zahlasilo nejakou chybu a bylo po ftakach...
    xvasek avatar 24.4.2008 13:28 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Já jsem to minulý týden vzal z gruntu a nainstaloval jsem rovnou developer build od 3.0 (m9 stáhnutý odtud). Výsledek je nad očekávání dobrý - rychlý start, nová grafika, žádné pády, otevírá přímo pptx i s obrázky; spokojenost. Říkal jsem si, že aspoň nahlásím nějaké chyby, ale žádné jsem zatím nenašel - teda kromě starých chyb v impressu. Chtěl jsem o tom napsat blog, ale nevím, jestli se k tomu dostanu.
    San avatar 24.4.2008 13:49 San | skóre: 4 | blog: kecy starý Blažkový | Blansko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Nějakej ten screenshot by nebyl? Celkem bych se podíval jak to vypadá.
    Kýbl ovčích hovínek
    xvasek avatar 24.4.2008 14:15 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Přílohy:
    Takto to zhruba vypadá (sorry za platformu). V impressu mám otevřené pptx - jak vidíš, žádná sláva (trochu to přetéká), ale základní prvky tam jsou včetně obrázků. Ještě jsem chtěl vyfotit splashscreen (je teď takový sexy - tmavě modrý), ale mám ho na obrazovce tak asi 0.3 sekundy a prostě to nestíhám. :-)
    San avatar 24.4.2008 17:49 San | skóre: 4 | blog: kecy starý Blažkový | Blansko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Super, díky moc. Vypadá to zase o něco lépe než předchozí verze a doufám, že do vydání se to ještě zlepší. Stejně si nemůžu pomoct, ale čím hezčí gui, tím lépe se mě s tím dělá :-)
    Kýbl ovčích hovínek
    24.4.2008 15:50 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Přebývající vykřičníky v nabídkách jsou i v Gentoo (app-office/openoffice-bin-2.4.0). Podezřívám, že se používají vývojové verze překladu.
    Cubic avatar 24.4.2008 16:59 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    app-office/openoffice-2.4.0 prelozil jsem to nekdy v pondeli a zatim jsem si niceho nevsiml, vykricniku urcite ne
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.4.2008 17:38 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Potvrzuju, že je to toho na Gentoo plné.
    24.4.2008 17:57 Scarabeus IV | skóre: 20 | blog: blogisek_o_gentoo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Bylo by pekne kdyby to nekdo dal do bugzilly (bugs.gentoo.org). Nemam binarni ooo a nechci ten vobrovskej balik ted stahovat, tedy jestli to tam date nekdo s hezkym screenshotem bylo by to fajn. :], jeste vic fajn by bylo kdyby se to nahlasilo i na openoffici bugzillu.
    24.4.2008 18:06 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Díval jsem se do „zdrojáků“ a problém je, že binární ebuild pro lokalizaci používá langpacky, které jsou z vývojové verze a obsahují zmíněné vykřičníky. Bohužel Sun nevydal samostatné langpacky pro stabilní vydání.

    Nahlásím to, ale odezvy nečekám.
    24.4.2008 19:10 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Gentoo bug #219167.
    3.6.2008 11:26 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    San avatar 24.4.2008 18:11 San | skóre: 4 | blog: kecy starý Blažkový | Blansko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Na Mandrivě taky.
    Kýbl ovčích hovínek
    24.4.2008 20:23 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    překvapivě proto, že ti všichni používají ooo-build
    San avatar 25.4.2008 11:17 San | skóre: 4 | blog: kecy starý Blažkový | Blansko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Jo i to je možný :-)
    Kýbl ovčích hovínek
    3of5 avatar 24.4.2008 18:57 3of5 | skóre: 8 | blog: ta_technika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade na OpenOffice.org 2.4 na openSUSE 10.3
    Jo jo je to fajn ze uz je 2.4 konecne mam funkcni OO.org na BSDcku u 2.3 jakkoliv nainstalovany sem mel bug ze nesel otevrit zadny dokument a zbylo leda kilnuti aplikace:(
    Hul trifidy a i ve 125 budes jeste doomar. ASZ486
    24.4.2008 22:20 Filipec
    Rozbalit Rozbalit vše Muž a žena
    Sorry, že rýpám do pravopisu. Nedělám to často, ale... jsou jen dvě možnosti. Musíš si vybrat svoje pohlaví a na tom setrvávat.

    Ač nechtíc, stala jsem se osobou. Ač nechtě, stal jsem se osobou.

    Máš na výběr ženu nebo muže. Obojí má své výhody a nevýhody, ale to je asi nad rámec tohoto příspěvku.
    pushkin avatar 25.4.2008 07:06 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Muž a žena
    :-) Lingvistická transsexualita :-) Dobře, opravím to a příště na to budu dávat pozor, ale stejně mám chuť tam dát můj oblíbený patvar nechca ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.