abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (11%)
    Celkem 276 hlasů
     Komentářů: 16, poslední včera 11:05
    Rozcestník
    Aktuální zápisy

    Město andělů...

    26.9.2005 13:16 | Přečteno: 1731×

    ...alespoň si tady podle některých komentářů tak připadám. To jste všichni zapomněli na to, že Linux ještě nedávno NEBYL systémem vhodným na desktop a už vubec ne na desktop BFU? Tak co se mělo dělat? Nepoužívat počítače? Tak o čem mají být všechny ty blogy o kradeném software? Nikdy jste ho neměli? Nikdy jste ho nepotřebovali, abyste se ho alespoň naučili kvůli práci?

    Ani dnes není Linux designovaný tak, aby byl ve všech ohledech schůdný pro BFU. Já ho na desktopu používám, ale osobně se snažím vyvarovat komentářů jako "A máš ty Windows legální?" pronášených s vážnou tváří andělského odborníka na IT.

    Není vám tedy blbé se teď soudcovsky rozkřikovat, jak jsou tu alternativy a proč teda všichni kradou, když ještě do nedávna jste ty alternativy nebyli schopni nabídnout?

    Není lepší vysvětlovat, nabízet alternativy, radit a podobné pokrytecké kecy vynechat?

    btw: Stahovat filmy & hudbu je legální a poskytovat je/ji není. Alespoň podle českých zákonů, myslím. (Pletu se?) Nicméně, je to morální? ...co, svatoušci? Jen stahujete? Nebo máte všichni doma originální CD a DVD? Nebo vás vizuální umění a hudba nezajímá?

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Heron avatar 26.9.2005 13:29 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Zadejte titulek vašeho dotazu!
    Právě jsem si stáhl přes bitTorrenta mptrojky Mike Oldfielda. Takže mě vizuální umění a hudba zajímá. Dovoluji si však tvrdit, že stahování hudby a softu je zcela něco jiného.

    Na hudbě se totiž daleko víc napakuje, nějaká distr. společnost a (h)různé autorské svazy, než sám autor. Takže kdyby cena nového alba byla odprostěna všech těch nesmyslných autorských poplatků, tak bych si ji opravdu kupoval (některé hudební skvosty mám v originále).

    Ovšem u softu existují a vždycky existovaly free (nebo minimálně shareware) alternativy. Takže pokud si někdo "upirátí" Paint Shop Pro v nějaké starší versi, neřeknu ani půl slova. Ale pokud někdo má disk plný nejnovějšími versemi Adobe Photoshop, Premiere, 3D Max a já nevím čeho všeho ještě, tak to podle mě ukradl. (A zcela zbytečně.)
    Daniel Kvasnička ml. avatar 26.9.2005 13:43 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zadejte titulek vašeho dotazu!
    s tou hudbou jsem vice mene provokoval...taky ji kradu, protoze mam stejny nazor na velke labely.

    ano, dnes uz alternativy jsou - drive v mnohem nebyly. nejsem proti tomu to lidem rikat. Jen mi vadi, jak se tu nekteri lide chovaji, jako kdyby se narodili svati a pritom si neuvedomuji, ze jeste pred par lety to vsechno nebylo tak lehke. Jinak obcas je potreba naucit se pouzivat urcity software, kdyz chce clovek nekde pracovat. Takze ne zcela zbytecne...
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Heron avatar 26.9.2005 13:52 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zadejte titulek vašeho dotazu!
    ano, dnes uz alternativy jsou - drive v mnohem nebyly.

    Při vší úctě: "A kdo je skutečně potřeboval?"

    V domě je člověk, který má zakoupené w98, k min nějaký soft. PC je v pořádku a bez virů a jde vidět že mu to stačí a nic víc nepotřebuje.

    Potom je tu druhý, který mi nadával, když jsem mu měl přeinstalovat jeho kradené XP na totálně zavirovaném stroji, který mu (taky levněji) někdo složil a nadával na tvůrce všech virů (no on vlastně nadával na všechny), přirovnával PC k TV, kterou taky přece stačí jen zapnout tak proč by on měl něco umět.

    Kdo myslíte, že si toho svého PC víc váží?

    Daniel Kvasnička ml. avatar 27.9.2005 10:30 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zadejte titulek vašeho dotazu!
    takze dokud neprisly XPcka, bylo vse ok a nebylo potreba o linuxu mluvit jako o alternative? Podle me zkusenosti je mnohem tezsi se starat o W98, aby pracovaly tak jak maji. Vsechny Wokna jsou vevnitr paskvily, alternativy byly potreba vzdycky, i kdyby jen z duvodu oziveni konkurencniho boje.

    odpoved na otazku "A kdo je skutečně potřeboval?" muze byt paradoxne "Microsoft". Kdyby je mel, staral by se uz drive o to, aby jeho system za neco stal.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Heron avatar 27.9.2005 10:54 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zadejte titulek vašeho dotazu!
    V mém příspěvku neporovnávám dvě verse Windows, ale přístup různých lidí. Jeden, který má vše zakoupeno a stačí mu to na práci, kterou na PC dělá Druhý, který si vše nakradl, PC má levně od kamaráda a všechno je nahowno.

    Mimochodem, před XP to bylo opravdu jednodušší. Když jsem k někomu přišel a viděl NT nebo 2K, tak jsem měl velkou jistotu, že tomu ten člověk rozumí. Jinými slovy, 9x používaly lamy a řadu NT převážně odborníci. Pak přišel MS s XP a oba proudy spojil dohromady. Profesionální řadu NT přiohl tak, aby ji mohly používat i ty lamy z 9x. Pamatuji si doby, kdy NT na tom byly tak, asi jako dnes linux. Oáza stability, bezpečí (tehdy byly všechny viry pro w95) a více uživatelského prostředí. Ano, programy pro NT byly skutečně psány pro více uživatelů s nonroot právy (nebo alespoň ty, co jsem používal).
    20.9.2008 00:53 petula
    Rozbalit Rozbalit vše Souhlas
    Souhlasím s Danielem. Můj názor je ještě radikálnější. Mrkvosoft nemá za cíl poskytnout kvalitní soft, ale vydělat co nejvíc peněz. Podle toho taky poskytoval vždycky software minimální nutné kvality potřebné k prodeji nové verse, která současně musela být tak špatná, aby se po krátké době ,mohla zase prodávat další verse minimální nutné kvality potřebné k prodeji nové verse, která současně .... a tak stále dokola, dokud nepřišla hrozba jiného SW, který je opravdu dobrý. Nic jiného by ty loupežníky nedonutilo, aby nepřestali škodit zneužíváním svého monopolu, pak teprve nabídli stabilní XPčka. To celé je otřesná realita kterou bych jen ilustroval zvoláním Ó kde mohlo lidstvo být, kdyby všechny ty chytré hlavičky, které ztrávily devadesátá léta přeinstalováváním 98-ček, vymýšlely něco užitečného?!
    Pavel Stárek avatar 27.9.2005 20:57 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zadejte titulek vašeho dotazu!
    ... taky ji kradu...
    Já ne, já si dělám kopii pro vlastní potřebu. Postižitelný je ten kdo ji nabízí ke stažení :-)
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    26.9.2005 13:44 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zadejte titulek vašeho dotazu!
    Některé hudební skvosty bych nikdy nepoznal, kdyby nebyly výměnné sítě plné MP3, opalování hudebních CD atd.
    Heron avatar 26.9.2005 13:53 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zadejte titulek vašeho dotazu!
    Pravdu máš.
    Heron avatar 26.9.2005 13:35 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše BFU
    Ani dnes není Linux designovaný tak, aby byl ve všech ohledech schůdný pro BFU.

    Opravdu? Není to náhodou tím, že ti BFU vznikají PRÁVĚ na windech? Osobně si myslím, že linux je velmi vhodný pro začátečníka, protože s ním má šanci se naučit jak věci fungují pod kapotou GUI.

    Sám jsem začínal na osmibytech. A tam člověk už něco vědět i když si chtěl jen zahrát.

    vencour avatar 26.9.2005 13:40 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU

    Promiň, věcná poznámka .. to byly osmibity. A taky jsem začínal na Spectru ZX 81.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Heron avatar 26.9.2005 13:44 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU
    Dík za opravu. OsmibYty (64b) vlastně začínají až teď :-)
    26.9.2005 13:41 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše WTF
    Co je ksakru špatného na dotazu ,máš ty Windows legální`? Když chce někdo Mac s OS X, tak si ho taky koupí. Necpi do toho Linux, s tím to nijak nesouvisí. Ať si každý legálně pořídí a používá, o čem si myslí, že je to pro něj vhodné. Pro mě za mě nemusí být Linux vhodný pro BFU nikdy. Harley asi taky nebude nikdy vhodný dopravní prostředek na cestu do práce pro všecny. Plyne z toho snad něco?
    26.9.2005 13:53 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Profi soft
    Filmy jsem stahoval, ale už mě to nějak nebaví. Když se na koleji někdo na něco kouká, nebo dostanu tip na superfil, tak si ho seženu, ale jinak to neřeším. Muziku mám staženou a zatím další nesháním. Kdyby někdo chtěl, tak mě zavře až zčernám, ale co by z toho měl.

    Na klasicky demagogický kecy od Linuksáckejch maniaků o Photoshopu a MS Officu už raději reagovat nebudu. Kolik to stojí, Máš na to? Gimp a OpenOffice funguje i pod Windowsama, tak proč pořád drškujou, nechápu. Jinak software používám i nelegální a vůbec si nepřipadám jako zloděj, do zrcadla se na sebe podívat můžu a nepraská, pes se taky kvůli tomu na mě nezlobí a hraje si semnou.

    Komerční software tipu, SolidEdge, Catia, MathCad, ProEngineer, I-Deas..., pro obyčejného školáka bude. Sice si musí stáhnout crack, ale bude fungovat a firmy nebudou chodit po kolejích a bytech a peskovat jestli to máš zaplacené nebo ne. Přeci jen, když se v tom naučíš a pak prosadíš ve firmě, bude to jen pro jejich dobro. Firma jako taková bude muset zaplatit za software, ale pro autora softwaru je lepčí studenta nechat, ať se učí. Ono se to vrátí.
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    Heron avatar 26.9.2005 13:59 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Profi soft
    No tys tu fakt chyběl.
    26.9.2005 14:09 Petr Jelínek | skóre: 17 | blog: Vyprovokovanej | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Profi soft
    Na klasicky demagogický kecy od Linuksáckejch maniaků o Photoshopu a MS Officu už raději reagovat nebudu.
    A co kdyby jste tady nereagoval už nikdy na nic? Nepřemýšlel jste o tom? Děkuji předem za to, že nebudete na tento příspěvek reagovat.
    Nemám rád NVidii!
    26.9.2005 14:13 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Profi soft
    Tak jo, já teda na tenhle příspěvek reagovat nebudu.
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    26.9.2005 21:14 trocha pravdy | skóre: 3 | blog: nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Profi soft
    Souhlas, zabalime to tady vsichni...
    26.9.2005 15:04 Veronika | blog: Holčičí věci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Profi soft
    No nevím jak CADy, ale co mám povědomí o software, který se používí na školách, tak je velice často "školní licence" v té podobě, že škola to má za řekněme 1/10 ceny a pro studenty (té dané školy) je to pak zadarmo - a to je správná cesta. Tímto systémem jsem používala Maple a Matlab včetně legálních klíčů (ty mi dala katedra) doma zadarmo. To, že o tom ani vyučující často neví a ještě půjčí studentům CD na okopírování, je pak opravdu tristní.

    Stejnou politiku má třeba Microsoft u MSDN předplatitelů - firma nakoupí vývojářské nástroje a MSDN a pak to můžou zaměstnanci používat i doma. A tak máme doma třeba MS Visual Studio a MS SQL server taky "zdarma a legálně".

    Pak nechápu, proč si tady pan Plešinger musí jít pobrečet, jak jsou ty CADy drahé.
    Jsou dny, kdy ti nepomůže, že umíš správně napsat "myslivec". (Medvídek Pů)
    26.9.2005 16:51 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Profi soft
    Slěčno, to že jsou CADy drahé je fakt a vůbec mi to nevadí. Když si je někdo stáhne a učí se na nich je jedině dobře pro autora a uživatele. To, že si musí stáhnout crack, aby se mohl něco naučit je mi jedno a pokud by to autorům nějak zásadně vadilo, situace by asi byla o poznání jiná.

    Pokud jde o software koupený školou a používaný studenty, tak jde o to, že škola je podnik tak jako každá jíná fabrika která za soft musí zaplatit. Naštěstí má nižší ceny. Jestli se spokojíš se sortimentem profesionálního softwareu, se kterým se naučíš pracovat díky vstřícnosti škole a další tě nezajímá, protože by si se musela dopustit hrůzostrašného přečinu, tak tě lituji a přeju ti hodně úspěchů v prezentaci znalostí při hledání zaměstnání.

    PS. Maximu, octave a jim podobné taky používám, ale QCad je opravdu na prd.
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    27.9.2005 10:12 Veronika | blog: Holčičí věci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Profi soft
    Když si je někdo stáhne a učí se na nich je jedině dobře pro autora a uživatele. To, že si musí stáhnout crack, aby se mohl něco naučit je mi jedno a pokud by to autorům nějak zásadně vadilo, situace by asi byla o poznání jiná.
    Autor to většinou ví a nabídne studentům odpovídající licenci. Pokud to neudělá, nedává to automaticky právo daný software nelegálně používat, jak se studenti techniky většinou zcela mylně domnívají.
    Jestli se spokojíš se sortimentem profesionálního softwareu, se kterým se naučíš pracovat díky vstřícnosti škole a další tě nezajímá, protože by si se musela dopustit hrůzostrašného přečinu, tak tě lituji a přeju ti hodně úspěchů v prezentaci znalostí při hledání zaměstnání.
    No vidíš to - napřed brečíš, že jsi (byl?) studentská socka, která si stejně ilegálně využívaným CADem nevydělává, ale pak napíšeš, že daný uwarezený software má zásadní vliv na tvoje budoucí zaměstnání. Tak pokud má pro tebe takovou hodnotu, tak si kup/sežeň ze školy studentskou licenci, ne?

    A FYI: Dobrou práci mám, její součástí je mimo jiné práce s MSSQL. Já jsem se učila ve škole na Oraclu a můj zaměstnavatel s tím sebemenší problém neměl. Divné, co?
    Jsou dny, kdy ti nepomůže, že umíš správně napsat "myslivec". (Medvídek Pů)
    Pavel Stárek avatar 27.9.2005 21:27 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Profi soft
    Komerční software tipu, SolidEdge, Catia, MathCad, ProEngineer, I-Deas..., pro obyčejného školáka bude. Sice si musí stáhnout crack, ale bude fungovat a firmy nebudou chodit po kolejích a bytech a peskovat jestli to máš zaplacené nebo ne.
    S tím musím chtě nechtě souhlasit. Doma mi to nikdo hledat nebude, naučím se s tím dělat a pak můžu pracovat ve firmě, která tyto produkty používá. Avšak tyto firmy již nemají potřebu tyto "velké" softvéry krást a kopírovat.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    26.9.2005 15:05 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Titulek
    Používej si, co chceš. Ale neoháněj se silnými slovy jako moralisti, či svatoušci, jelikož skutečně existují lidé, kteří autorská práva nikdy neporušili, nebo prozřeli a tvůj alibismus je může i urazit.
    Math, as Barbie says, is hard.
    20.9.2008 00:39 petula
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Titulek
    Jakej alibismus?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.