abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    13.5. 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.5. 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (11%)
    Celkem 262 hlasů
     Komentářů: 16, poslední včera 11:05
    Rozcestník
    Aktuální zápisy

    Django a rozšiřování User modelu

    30.7.2007 21:16 | Přečteno: 2348× | Výběrový blog | poslední úprava: 31.7.2007 09:14

    Před časem jsem se rozhodl, že když už je to mezi mnou a vývojem web apps tak vážné, nezůstanem u PHP a praštíme do toho. Začal jsem objevovat Python na webu, prošel jsem několik různých technologií a frameworků (což nutně neznamená, že jsem je zase opustil) a dnes bych rád lehce rozebral jeden problém, na který jsem narazil při práci na jedné větší věci v Djangu.

    Django u mě dříve hrálo druhé housle a to díky TurboGears a čistým mod_python handlerům (svůj Cocoon-like framework se doufám brzy dokopu vydat jako opensource), ale pro ten současný projekt jsem se rozhodl, že mu dám šanci. A stálo to za to. Pochopil jsem více jeho odlišnosti, jeho sílu (i když k používání jejich "templating engine" mě nikdo nedonutí -- Genshi od tvůrců Tracu je neskutečně mocný nástroj), ale také jsem narazil na pár otravných problémů. (Mj. pro mě naprosto nepochopitelný záměr vývojářů Djanga nemít žádnou generovanou API dokumentaci...prý jejich klasická dokumentace stačí...hehe. Kůži nám naštěstí zachraňují hned dva aktivisté: http://djangoapi.matee.net/ a http://djangoapi.quamquam.org/trunk/. Je tu mimochodem vidět, že u Djangů doma se na dokumentování kódu často celkem obstojně kálí...)

    Rozepsat se chci o problému s odvozováním datových modelů prostou objektovou dědičností, které je alternativou (těžkopádnému a ošklivému) řešení s ForeignKey či OneToOne poli. Kdo by si myslel, že je to přirozené a bez problému to půjde, narazí. Dá se dostat celkem daleko, v podstatě vše kromě reflektování změn v modelu v admin rozhraní lze jednoduše udělat. Stačí vytvořit nový model, příp. odvodit i vlastního managera a udělat formulářové třídy (třeba na košatější registrační formuláře -- tam jsem ale narazil ještě na problém, že SelectFieldu nelze vnutit defaultní hodnotu -- prý to není věc Djanga, bug byl uzavřen -- takže se konalo další subclassování :-) a pak vytvořit vlastní backend, abyste donutili Django se autentizovat oproti vašemu novému modelu. Pokud ale chcete dodatečné informace zobrazovat a editovat v admin rozhraní, narazíte na problém. Přepsání vnořené třídy Admin, která definuje vzhled admin rozhraní, totiž nemá žádný efekt.

    Řešením je ještě před odvozením nové třídy pro uživatele tu stávající třídu a podtřídu Admin "nadopovat" položkami, se kterými potřebujete pracovat.

    Mějme tedy uživatele, ke kterému potřebujeme registrovat nějaké ty oblíbené položky.
    from django.contrib.auth.models import User
    
    class MyUser(User):
    	favorites = models.ManyToManyField('AdSpace', blank = True)
    
    	class Meta:
    		db_table = 'auth_user' # To abychom donutili MyUser pracovat nad tabulkou, kam si Django ukládá uživatele
    
    Ty většinou jako administrátoři nebudeme potřebovat editovat, je to věc každého uživatele. Řekněme ale, že chceme mít přístup k adrese. Přidání např.
    mesto = models.CharField('Město', maxlength = 50, blank = True)
    a předefinování proměnné fields ve vnořené třídě Admin nám mesto do admina nedostane. Chyba žádná, ale položka se prostě nezobrazí, jako kdyby neexistovala. Takže před definici MyUser dáme:
    User.add_to_class("mesto", models.CharField('Město', maxlength = 50, blank = True))
    User._meta.admin.fields += (
            ("Adresa", { 'fields': ('mesto', ) }),
    )
    
    a hned máme v Admin rozhraní fieldset s položkou město. Výhodou je to, že položka je přímo v editaci uživatele, žádný další model nepotřebujeme (= méně objektů v paměti a méně dotazů do DB) a do našeho nového modelu si můžeme nasypat metody pracující pouze nad daty našeho modelu a pak je v requestu volat podle libosti (ovšem za předpokladu, že máme vlastní backend, který nám po přihlášení vrátí instanci MyUser a ne User). Nevýhodou je to, že metoda add_to_class bere pouze self a dva argumenty, takže pro přidání 10 polí ji musíme volat 10×. Přidat si samozřejmě můžeme i nová pole, která chceme zahrnout do hledání (čárka za 'mesto' je povinná):
    User._meta.admin.search_fields += ('mesto', )
    atd... Jinak mi ale Django dělá radost a přes všechny neduhy je to celkem povedený kousek software.

    UPDATE: Problém nastává, když se pokusím přes add_to_class přidat ForeignKey na sebe sama. To zacyklí dev server tak, že ho musím sestřelit. Přidání ForeignKey na sebe sama přímo v třídě samozřejmě funguje, ale to neřeší můj problém s adminem. Včera jsem si v jednu chvíli zacyklení všiml až pozdě, obě jádra jely na 100%, 2GB paměti v háji a swap skoro taky... Reset už jsem v Linuxu opravdu dlouho nepoužil :-)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Když Python na webu, tak...
     (65 %)
     (5 %)
     (12 %)
     (0 %)
     (2 %)
     (2 %)
     (2 %)
     (28 %)
     (0 %)
     (9 %)
    Celkem 43 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.7.2007 23:32 xm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Django a rozšiřování User modelu
    Django je dle mého názoru nejlepší webový framework vůbec (a že už jsem jich hodně vyzkoušel). I ono má své mouchy, ale tak jako tak je to špička, kam se na něj hrabe třeba Ruby On Rails...
    Daniel Kvasnička ml. avatar 30.7.2007 23:47 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Django a rozšiřování User modelu
    O webovych frameworcich se tezko rika nejlepsi ci nejhorsi pokud nespecifikujete oblast. Urcite s vami souhlasim, ze na vetsinu scenaru je Django spicka, ale jsou pripady, kdy muze byt clovek produktivnejsi napr. s low-level frameworky typu CherryPy.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    31.7.2007 09:55 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Django a rozšiřování User modelu
    Článek by se klidně mohl jmenovat Django a rozšiřování modelu. Problematiku hezky popisuje např. http://www.b-list.org/weblog/2007/02/20/about-model-subclassing.

    Sám Django používám něco přes rok. Ve zkratce - spokojenost zatím zůstává velká, většina problému se dala snadno vyřešit, ušetřeného času mraky. Největší radost mi udělal nový modul newforms a překvapila mě neuvěřitelně snadná lokalizace aplikace. Aktuálně řeším optimalizaci SQL dotazů.

    Z poslední doby doporučuju Django Master Class.
    Math, as Barbie says, is hard.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 31.7.2007 10:44 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Django a rozšiřování User modelu
    Článek by se klidně mohl jmenovat Django a rozšiřování modelu. Problematiku hezky popisuje např. http://www.b-list.org/weblog/2007/02/20/about-model-subclassing.
    Moc dobre napsany clanek, dik za link. Celkem se zacinam pripravovat na to, ze se subclassovani v tomto pripade vzdam. Nejde o princip, spise o cas, ktery stravim rewritem. S edit_inline u ForeignKey dosahnu snad prakticky stejneho efektu a ztratim u toho mene mozkovych bunek...
    Z poslední doby doporučuju Django Master Class.
    Jo, jo, tahle stranka uz mi sedi v del.icio.us :-) Tech dobrych prezentaci je tam vice.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.