abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (73%)
     (6%)
     (11%)
     (11%)
    Celkem 251 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    2009: Třetí rok s Linuxem

    28.2.2010 22:35 | Přečteno: 1450× | Linux | poslední úprava: 25.5.2010 13:43

    Tak tedy, rok 2009 je bezpečně za mnou, i jeho lunární verze, stejně jako zimní semestr a krátké zimní prázdniny. Konečně jsem se tedy donutil napsat výroční zápisek. Zkusím tedy stručně shrnout vývoj mého vztahu ke GNU/Linuxu v roce 2009.

    Na distribuční frontě klid

    Co se distribuční turistiky – o které jiní bloggeři často píší – týče, je u mě vše při starém. Už víc jak dva roky používám spokojeně Arch Linux. Své důvody důkladně rozebírám v loňském výročním blogu. Stejně tak, co se týče desktopových prostředí, zůstávám věrný KDE na výkonnějších strojích a E17 na nyní již skoro devět let starém notebooku.

    Takhle na první pohled by to mohlo vypadat, že jsem strávil celý rok jenom užíváním si vyladěného systému aniž bych se nějak dál snažil rozvíjet. To bych ale nebyl já, abych si nenašel něco, v čem se můžu šťourat.

    Oblast první: SELinux

    Loni začínal poslední semestr mého bakalářského studia. Když jsem procházel témata bakalářských prací, jediné téma, které mělo přímou souvislost s Linuxem, bylo SELinux. V té době jsem měl jen jakousi matnou potuchu, co to je, ale zároveň poměrně konkrétní potuchu, že nechci kvůli práci na bakalářce zapínat na disku hnijící ikspéčka. Zvolil jsem si tedy SELinux jako téma své práce.

    Této volby nemůžu litovat, i když to nebylo vždy jednoduché, taková syntaxe jazyka m4 nebo API referenční politiky jsou fakt lahůdky. Mám ale docela dobrý pocit, že jsem se něco nového a zajímavého dozvěděl a něco, snad i trochu užitečného, vytvořil. Zároveň jsem práci sázel v LaTeXu, což mě také těšilo.

    Při tvorbě práce jsem se také podruhé dostal k Fedoře. Podpora SELinuxu v ní je špičková, jinak je to ale systém, který mi příliš nesedí.

    Práce je volně dostupná pod Creatives Commons by-nc-nd (PDF) a její část týkající se SELinuxu na Archu jsem také promítl do Arch WIKI. Přes léto a přes zimní prázdniny jsem se také vrátil ke zdrojovým kódům politiky pro Konqueror a KDE (aktuální verze patchů je dohledatelná v mailing-listu referenční politiky). Statečně se tedy peru s připomínkami vývojářů referenční politiky, svou zapomnětlivostí a posledních několik týdnů i GITem.

    Loni na podzim se dosavadní správce balíčků souvisejících s SELinuxem v Archu vzdal jejich další správy, takže jsem ke svému skromnému výčtu obhospodařovaných balíčků v ARUu přidal ještě ty SELinuxové. Případné zájemce o SELinux v Archu ale musím varovat, že jeho podpora je řekněme ve fázi vhodné pro zkoumání.

    Oblast druhá: Šifrování disku

    V létě mě začal opouštět pevný disk, tak jsem si řekl, že po koupi nového disku, neudělám jen přesun systému z jednoho na druhý, ale zkusím i něco dosud neznámého. Má paranoia dospěla tak daleko, že jsem si vybral šifrování disku pomocí LUKS doplněné o LVM a PAM-mount, o čemž se detalněji rozepisuji v zápisku o hikari.

    Postupně jsem zašifroval disky na všech strojích. Současně s tím, jsem se také pustil do velké přejmenovací akce. Zde se projevil můj zájem o japonštinu, takže z Venice se stalo Hikari, z Newcastlu Tsubaki a obstarožní – dobře ostatní počítače jsou taky obstarožní, ale tento noťas nejvíc – Northwood se změnil na Kanashimi. Mimochodem v nějaké diskuzi jsem splašil člověka ochotného vytisknout mi Powered by Arch Linux samolepky, takže mám všechny stroje hezky polepené ;-). Nějaké samolepky ale zbyly…

    Oblast třetí: Hardwarové přírůstky

    Mé já již nějakou dobu lačně pošilhávající po EEEčku, bylo konečně ukojeno před začátkem zimního semestru. Kawagiri je skladný desetipalcový miláček, jehož designer by ale měl za jeho povrchovou úpravu viset za koule v průvanu. Více se o Archu na EEEčku rozepisuji v zápisku o Kawagiri. O nových fenoménech jako je WIFI a LAN od Atherosu krom zápisku ještě občas cosi spíše nelichotivého prohodím v diskuzích pod zprávičkami o novém jádře.

    Druhým a tentokrát nečekaným přírůstkem je Haku. Moudrý konstruktér vybavil tento notebook hezkým hliníkovým povrchem, grafickou kartou ATI 3650 a operačním systémem Windows Sedum, kterýžto jsem po pár reinstallech úspěšně usměrnil do menší půlky disku a zašifroval True Cryptem. Musím říct, že na hraní počítačových her je to systém dobrý. Proti Linuxu překvapí rychlost startu, ovšem jisté zpomalování systému s rostoucím věkem je stále znát. Co se týče ATI pod Linuxem, není to zas až tak hrozné, jak jsem si po některých příspěvcích na ábíčku myslel, ale NVidia či Intel to není. Mám tedy konečně systém, kde bez sebemenších problémů spustím dvoje KDE naráz, jednou v provedení Archu, podruhé Fedory.

    Oblast čtvrtá: Virtualizace

    Při zkoumání SELinuxu ve vybraných distribucích jsem ještě pilně multibootoval. S novým diskem na Hikari přišel ale také Arch na celých jeho 500 GB, takže místo hnití ikspéček na samostatné partici pro strýčka příhodu, jsem vyzkoušel Virtualbox. Stejně tak i Fedora na Haku putovala do Virtualboxu, na hokus pokusy s SELinuxem to stačí.

    Oblast pátá: Příkazová řádka

    Postupně se stále více sžívám s příkazovou řádkou. Tady musím poděkovat za užitečný seriál na ábíčku. Taky jsem se konečně dokopal k tomu nastavit si vim jako výchozí editor a začít se s ním seznamovat bojem.

    Závěrem

    To byly tedy Linuxově významné události v roce 2009. Snad se mi rok 2010 podaří shrnout kolem Nového roku, protože jestli to takhle půjde dál, začínám se obávat, že se za pár let dostanu k výročnímu zápisku až v létě. Jinak si už nezbývá než prát, aby rok 2010 byl vydařený i v nelinuxových oblastech. PF 2010. ;-P

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.3.2010 07:54 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2009: Třetí rok s Linuxem
    Případné zájemce o SELinux v Archu ale musím varovat, že jeho podpora je řekněme ve fázi vhodné pro zkoumání.
    Hmm, a nechtělo by se Vám to dotáhnout do nějakého lepšího stavu?
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    Nicky726 avatar 1.3.2010 09:14 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2009: Třetí rok s Linuxem
    To chtělo. Během semestru, ale nebudu mít tolik času. Jinak jsem otevřený připomínkám.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    1.3.2010 10:42 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2009: Třetí rok s Linuxem
    No, chtělo by to přinejmenším nějaký meta balík, který natáhne všechny user space závislosti, aby to vůbec najelo (init, udev, coreutils, jánevímco).

    Pak by to chtělo do refpolicy prosadit aby arch bylo platný distro v tom jejich buildu - většinou je problém s tím, že arch má trochu jinou strukturu /etc než ostatní známá distra.

    Tu refpolicy by to pak chtělo dodat předkompilovanou (vč. modulů).

    V zásadě je to to samé co udělali v debianu, po instalaci s tím sice nějaká práce je, ale je jí dost málo v porovnání s tím, co člověk musí teď absolvovat v archu...
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    Nicky726 avatar 1.3.2010 11:02 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2009: Třetí rok s Linuxem
    Díky za připomínky, dávám si do TODO.

    Btw. oni jdou meta balíky v AURu?
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    1.3.2010 11:17 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2009: Třetí rok s Linuxem
    Vždycky můžete udělat balík, který má jen závislosti. Ale asi by nebylo od věci tam dát něco ve stylu selinux-activate, tj. skript který nastaví /etc/selinux/config, provede relabel, prostě to co je teď jako ruční postup na té wiki. Koukněte třeba na Steps to setup SELinux, ne že bych debian nějak zbožňoval (právě proto by se mi to více líbilo na archu :) ale aspoň tam už pořešili co šlo, takže na správci zůstává jen to, co už za něj nikdo neudělá...

    BTW, tohle je jen pro účely serveru - rozchodit to s X by byl asi trochu jiný úkol.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    kotyz avatar 1.3.2010 12:56 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2009: Třetí rok s Linuxem
    rikas samolepky powered by arch a ze nejaky zbyly? to me velmi zajima ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Salamek avatar 1.3.2010 13:33 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2009: Třetí rok s Linuxem
    to jsme dva ;-)
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    kotyz avatar 1.3.2010 18:21 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2009: Třetí rok s Linuxem
    rek sem si driv, ale kdyz by byly 4 tak se rozdelime me dve a tobe taky ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Nicky726 avatar 1.3.2010 19:04 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2009: Třetí rok s Linuxem
    Příloha:
    Tak pokud jich nebudete chtít každý kvanta, tak snad vyjde na oba. Grafická forma viz příloha. Samolepky jsou ve třech rozměrech, jeden z nich má na výšku 25 mm. Další budu moct přeměřit doma v pátek.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    kotyz avatar 1.3.2010 20:20 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2009: Třetí rok s Linuxem
    celkem dobry, mel bych zajem o co-by-se-na-jedny-ruce-spocitat-dalo kusu ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Nicky726 avatar 5.3.2010 17:22 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2009: Třetí rok s Linuxem
    6,3 × 4,1 cm 5 ks

    3,7 × 2,5 cm 10 ks

    2,5 × 1,6 cm 15 ks
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    kotyz avatar 5.3.2010 18:32 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2009: Třetí rok s Linuxem
    dva kusy od kazdy velikosti? jest mozno?
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Nicky726 avatar 6.3.2010 13:11 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2009: Třetí rok s Linuxem
    Určitě. Osobní předání v Praze, jest možno?
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.