abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Tři jsou akorát?

    21.3.2017 20:31 | Přečteno: 1731× | MeaningOfLife

    Jedno dítě je málo, dvě moc a tři ... akorát?

    Syn je celkem supr. Chytrej, šikovnej, aktivní, hravej. Dcera v roce taky vypadá tak nějak přiměřeně povedeně. Tak váháme, zda se pokoušet o třetí zázrak a díváme se, co s tím vše souvisí. Času je konečné množství, to už jsem zjistil. Naslouchat, vnímat a všímat si nejde v moc lidech najednou, stejně jako vychovávat a dávat pozor na rozvoj, podílet se na hrách a koníčcích.

    Jsme si tak nějak vědomi odpovědnosti, rizika, něco jsme už prožili, nějaké zkušenosti s výchovou máme, přesto pozoruji, že na vše si nevzpomenu, co jsem se synem prožil, jaké nástrahy jsme překonali a jak si se vším poradili. A zase když už jsme jimi prošli jednou a zklidnili se, snad jimi projdeme zas.

    Všimli jsme si lidí, co na otázku "proč nemáte třetí dítě" odpověděli "ani nevim, pořád něco bylo a pak bylo pozdě", případně už nemůžou, i na v tomhle může někoho postihnout rak. Takže jelikož my si ještě můžeme vybrat, tak o tom dumáme ...

    Méně volného času pro sebe, více nákladů, více potřeby pozornosti, když jeden onemocní, tak to chytnou všichni, více narvané auto, rodinu zpravidla definují 4 lidi u vstupů apod. ...

    Co vám na tom přijde asi nejnáročnější? Kdysi jsem psal v blogu o Manželských etudách, jeden pár tam měl pět dětí a byli z nich pěkně utahaný. To je jedna strana mince, jedno varování. Na druhé straně jak jsem ukecaný a potkal jsem v parku jednu maminku s dvojčatama v kočárku a povídal si, tak jsem slyšel, že doma má ještě dvě starší děti, nejhorší je prý logistika, jak ty děti rozvézt a zorganizovat a že manžel už další nechce ... Tak to je ten pozitivněější příklad.

    Napovíte, jak jít štěstí naproti, vidíte něco, co my ne? Jak vypadá podle vás ideální rodina?

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.3.2017 20:40 k
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    dítě má vychovávat celá vesnice :-]
    21.3.2017 20:56 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Tři děti by ještě měly být vysoce v pohodě.

    Jsem ze tří dětí jinak, malá ségra je o 17 let mladší. Jako blbej puberťák jsem z toho radost neměl, ale teď zpětně bych si za to v duchu chtěl nafackovat. Mám to teda z pohledu sourozence, ne rodiče, ale teď když už ta "malá" je taky skoro dospělec, tak bych řekl, že to stálo za to.
    21.3.2017 21:38 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Plodit do tohoto přelidněného, zdevastovaného světa potomky může jen sebestředné nezodpovědné hovado. Kéž budou vaše děti spokojené zatímco budou hulit péra armádě islámských přivandrovalců.
    vencour avatar 21.3.2017 21:56 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Posledních cca 20 let jsem "ajťákem" a padaj na mne občas taky +- depresivní myšlenky. Teprve SpaceX a plány na lítání do kosmu mi připomněly nějakou vizi, že se dá dělat víc, než jen fňukat ....
    Beneš byl podle mne pěkně sebestředný, když už to slovo používáte. V tom, co jsem tu na AbcL kdy napsal, jsem popsal nějaké pozitivní hodnoty, přijde mi, že se jich pořád držím. A i proto jsem zde zmínil tenhle poslední zápisek. Takže mám co dětem předat a snad to přijmou a k něčemu jim to bude.
    Mimochodem sledoval jsem poslední ročník Forbese a možná se to ani nezdá, kolik je v zemích Koruny České šikovných lidí ... třeba byste pak nepsal takový pindy, kdybyste se lépe rozhlédl.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    21.3.2017 23:28 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Posledních cca 20 let jsem "ajťákem" a padaj na mne občas taky +- depresivní myšlenky.
    To nejsou depresivní myšlenky, ale realita.
    Teprve SpaceX a plány na lítání do kosmu mi připomněly nějakou vizi, že se dá dělat víc, než jen fňukat ....
    Tak tohle je naopak zkreslená realita, protože to neřeší vůbec nic a naopak to nestydatě plýtvá ten malý zbytek přírodních zdrojů, který ještě máme.

    Věda nezná, opakuji nezná, způsob, jak se v trochu rozumném čase pohybovat alespoň mezi všemi planetami sluneční soustavy, natož pak cestovat mimo ni. Přitom dosud nikde nebyly nalezeny podmínky alespoň vzdáleně připomínající ty, které máme tady na Zemi. Je zcela naivní domnívat se, že vůbec musí existovat. Ani Země neměla takové podmínky okamžitě, ale trvalo to miliony let. Může trvat další miliony let než se objeví jinde. A rozhodně to nemusí být v této galaxii.

    Interplanetární doprava je neekonomická. Do 40 let je to naprosto nereálné, naopak se do té doby životní podmínky zde na Zemi (i s přispěním nesmyslných komerečních showoffů v podobě cest do vesmíru) velmi výrazně zhorší.
    Beneš byl podle mne pěkně sebestředný, když už to slovo používáte.
    To slovo používam proto, že z plození dětí máte užitek jen vy, nikoliv děti, které před zplozením neexistují, a tedy se nemohou svým nezplozením cítit nijak poškozeni. To vy s partnerkou podlehnete svým pudům a začnete se rozmnožovat. Ten párek fracků vás pak občas pěkně sere, ale protože vás endokrinní systém odměňuje pravidelnými dávkami hormonů za splnění svojí úlohy ve Velké skvělé evoluci, cítíte se natolik šťastni, že přesto uvažujete nad třetím potomkem. Jste vlastně feťáci.
    V tom, co jsem tu na AbcL kdy napsal, jsem popsal nějaké pozitivní hodnoty, přijde mi, že se jich pořád držím. A i proto jsem zde zmínil tenhle poslední zápisek.
    Žádné pozitivní hodnoty nejsou a nebudou. Bude jen kašel, rozedma plic, a žízeň. Povrch planety se promění v živoucí peklo a děti budou proklínat své rodiče, že jim kdy dali spatřit světlo světa.
    Takže mám co dětem předat a snad to přijmou a k něčemu jim to bude.
    Leda tak dětem předat nulovou morálku, aby neměly zlý pocit, až budou pod krutovládou hladu nuceni pojídat své vrstevníky.
    Mimochodem sledoval jsem poslední ročník Forbese a možná se to ani nezdá, kolik je v zemích Koruny České šikovných lidí ... třeba byste pak nepsal takový pindy, kdybyste se lépe rozhlédl.
    Hipsteři a ajtíčkové s mobilníma aplikacema tenhle svět nespasí. Statistika je neúprosná. O tradiční inženýrské disciplíny je zoufalý nezájem. Ale ajtíčkové umí elektřinu akorát pálit, ne ji výrabět, a na to potřebujeme schopné elektroinženýry, chemiky, fyziky.

    Možná kdybyste nebyl posledních 20 let ajtíkem a místo toho si doplnil znalosti přirodních věd, měl byste lepší představu, jak plozením dalších fracků přispívate ke společné záhubě.
    21.3.2017 23:47 k
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    bohužel +1

    to živoucí peklo a pojídání dětí je ve střední Evropě kapánek přeháňka, ale na hodně místech blíž k rovníku se to už začíná dít

    u nás se další generace budou mít ,,jenom" o dost hůř (pokud se nenarodí oligarchům). asi jako na východoevropském venkově v posledních letech. bordel, korupce, chudoba a chátrající infrastruktura, ale úplný hladomor ani válka to není
    vencour avatar 22.3.2017 20:51 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Ajťák vidí, jak nejde vývoj tak jednoduše dopředu, spíše se pravděpodobně točí v kruzích, od zdi ke zdi.

    Lítání do kosmu? Mohl by to být motiv, úniková cesta ke kolonizaci Sluneční soustavy, důkaz toho, že vzdělanost a technika má navrch nad např. muslimskými pindy, možnost získat další technologickou převahu.

    Obě děti jsou supr, větší dělá radost, co je na světě. Nehledě na endokrinní radost. A když už, tak můj oblíbenec R.A.Heinlein píše o tom, že reprodukce by mohla být jedním ze smyslů vesmíru.

    Nulová morálka? I morálka se mění v čase a okolnosti občas dokáží donutit lidi dělat takové kompromisy a rozhodnutí, až ostatní nechápou. Tak proč by nemohli lidi dostat rozum.

    Pokud o něčem nic nevíte, tak byste to neměl komentovat, ve Forbesu vyšel mj. skvělý článek o Jarkovi Nohavicovi, o tom Italovi co "naučil Čechy běhat", o Jardovi Jágrovi apod. ...

    Ajťáctví mi přijde jako věc, co jde v Čechách nejvíc dělat, na rozdíl od fyziky či chemie. A pravda přiznávám, že nanotechnologie v Liberci maj taky co do sebe.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    22.3.2017 23:38 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Lítání do kosmu? Mohl by to být motiv, úniková cesta ke kolonizaci Sluneční soustavy
    Snažil jsem se vysvětlit, že tohle má k praxi opravdu daleko, ale vidím, že je to marné. Víte, mezi nám doposud známou fyzikální realitou a lacinou filmovou fikcí je velký rozdíl.
    Obě děti jsou supr, větší dělá radost, co je na světě.
    Jen potvrzujete to, co jsem psal.
    A když už, tak můj oblíbenec R.A.Heinlein píše o tom, že reprodukce by mohla být jedním ze smyslů vesmíru.
    A Däniken zas věří tomu, že na stavbě pyramid se podílela mimozemská civilizace. Vysvětlení může být mnohem prostší – vesmír je neřízená fyzikální reakce. Na počátku byla sada pravidel a parametrů, které dnes známe jako fyzikální zákony, a hmoty, a vše ostatní je jen výsledkem probíhání stále stejných reakcí. Podobně jako je tomu u fraktálů, či Conwayovy slavné Game of Life. Život je prostě jedním z vedlejších produktů. Jsme jenom hmota, která reaguje podle – a zatím spolehlivě nevíme, nakolik deterministických – fyzikálních zákonů.
    Nulová morálka? I morálka se mění v čase a okolnosti občas dokáží donutit lidi dělat takové kompromisy a rozhodnutí, až ostatní nechápou. Tak proč by nemohli lidi dostat rozum.
    Patrně jste vůbec neporozuměl obsahu příspěvku, na který reagujete.
    Pokud o něčem nic nevíte, tak byste to neměl komentovat, ve Forbesu vyšel mj. skvělý článek o Jarkovi Nohavicovi, o tom Italovi co "naučil Čechy běhat", o Jardovi Jágrovi apod. ...
    To zřejmě žertujete. Jak je vrcholový sportovec přínosný pro společnost? A jak nám pomůže kolonizovat nové planety, nebo vyřešit environmentální problémy na té, kterou aktuálně obýváme?

    To opět ukazujete svůj chorobný optimismus, ale nereagujete na tvrdá fakta. Zájem o vědy, jejichž znalost je pro řešení zmiňovaných problémů klíčová, dlouhodobě klesá.

    Veřejně známá osobnost dokáže leda prohlásit: „Bylo by hezké to vyřešit. Je to naše planeta. Buďme ekologičtí.“. Za to sklidí ovace publika a objeví se na obálce časopisu, ale skutečný přínos je zanedbatelný. A kam myslíte, že směřuje většina darů a finančních příspěvků? Do konkrétních ústavů a laboratoří na nákup vybavení, vzdělávání nových vědců a realizaci náročných experimentů? Nikoliv. Dary zpravidla putují do institucí, které jsou více politické než vědecké, a peníze jsou utráceny za veřejné meetingy, tisky letáčků, platy mluvčích a předsedů a dalších papalášů. Skutečný výzkum je těžce podfinancovaný.
    Ajťáctví mi přijde jako věc, co jde v Čechách nejvíc dělat, na rozdíl od fyziky či chemie.
    Chápu, zřejmě o tom nepsali ve Forbesu, což je ten pravý zdroj motivačních optimistických informací.
    23.3.2017 10:52 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Mysli si, co chces, ale jeho (mozna i moje, casem) deti to tu budou jednou sefovat po nas, tohle, co pises, zustane tvymi depresivnimi kecy v kleci, odehralo se v casoprostoru, skoncilo, nepokracovalo, nezajimave. A jeste ani nic pozitivniho. Zkus se zamyslet, jakou hodnotu komunikujes tim, kdyz ventilujes akorat ty negativni veci a jakej psychickej setup tim sam pro sebe vyrabis. Bejt prehnanej optimista je jedna vec, ale ti prehnani optimisti, i kdyz se jich spousta zabila, naucili cloveka litat. Brucouni muzou v kote sedet dal, ze clovek nikdy litat preci nemuze. A historii nepisou depresivni pesimisti, co se oznacujou za realisty, fakt ne ;)
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    24.3.2017 07:09 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Podle me je pesimismus vs optimismus tak trochu falesna dichotomie. Spravne bychom asi meli byt pesimisticti v predpovedich, a optimisticti v moznych resenich, protoze to (IMHO) vede na nejvyssi moznou motivaci s tim neco udelat.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    24.3.2017 11:50 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    +1
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    vencour avatar 25.3.2017 13:35 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Je před náma nějaká katastrofa? No dobře, a co má bejt? Jednou by lidi měli začít makat pohromadě a spolupracovat.
    Tj. je už nějakej větší důvod pro změnu chování? A čekam, že spíš ty schopný pak pomůžou k nalezení řešení.

    To, že jste z toho, co popisujete, v háji a fňukáte, to znamená co? Nezapomněl jste myslet? Přiznáváte, že je to nad Vaše schopnosti? Nejste ostrov a věřím, že někdo řešení najde a pomůže prosadit. Tj. snažím se jít štěstí naproti. Po svém.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    23.3.2017 21:01 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    B ma bohuzel pravdu. V podstate je to klasicky malthusiansky scenar, jen detaily se lisi. Bohuzel lide instinktivne na ten malthusiansky scenar reaguji jeste vetsim se mnozenim.

    Ja bych rad mel deti, ale privest je do sveta, ktery nas ceka, se mi tedy moc nechce. Ale asi budu sobec a reknu si, kdo se o me postara?

    Nicmene, moje prvni reakce na tvuj blog byla - myslim, ze si je chces poridit, takze jdi do toho. Je to jen o tom, ceho se kvuli tomu vzdas.. Dost lidi ma i jine konicky, a tak si jich poridi min, na zadne z tech voleb neni nic spatneho.

    Jinak "ajtaci" IMHO trpi klasickym syndromem inteligentnich lidi - vsechno lze objasnit rozumem, takze proc se otravovat s fakty?
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    vencour avatar 23.3.2017 21:18 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Hlavně nevim, jak moc se snižuje v pozdním věku výkonnost a schopnost člověka, tj. už teď bude malá dospělá až nám bude kolem šedesáti.
    Jo, vlastně je to koníček, vychovávat umělecké dílo :-)
    Vše lze objasnit rozumem? Při nedokonalém poznání? Tak nějak mne potěšil jeden kolega, když říkal "Máš pochybnosti? Tak to už asi nejsi junior" :-)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    24.3.2017 07:05 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    jak moc se snižuje v pozdním věku výkonnost a schopnost člověka
    Rekl bych, ze se snizuje pomaleji nez ziskavani zkusenosti a dovednosti.. Mozna budes mene vykonny, ale zase budes delat veci efektivneji (ze zkusenosti s predchozimi potomky, v tomto pripade).
    Vše lze objasnit rozumem? Při nedokonalém poznání?
    Reagoval jsem hlavne na ty "cykly".. Tedy pokud temi cykly nemyslis to, ze treba lidstvo vyhyne, pak asi jo. Ale ja bych radsi, aby ne.

    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    vencour avatar 25.3.2017 01:15 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Předpokládam, že moje děti maj šanci/potenciál pomoct odvrátit případnou katastrofu, přispět tomu.
    Jedním z mých vzorů je John Stevens (a byl to taky býk :-) ), inženýr, co pomohl postavit Panamský průplav tím, že zavedl organizaci. A někdo takový by mohl pomoci i tohle vyřešit.
    Proto spoustě lidí otloukam o hlavu kameny ve sklenici, ať si uvědomí, co opravdu chtějí a co pro to i chtějí udělat.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    22.3.2017 08:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Ať si říká kdo chce co chce, každý živý tvor má jen jeden životní úkol – pomnožit se. Všechno ostatní je jen omáčka kolem. Já mám pouze jednoho legitimního potomka, ale v reálu je to stejně jako bych měl potomky tři a ze všech mám radost. Hodně mých známých má tři děti (i víc), ale žádného z nich jsem nikdy neslyšel, že by toho litoval. Ovšem mám i takové známé, co se pomnožit neměli. Tedy alespoň prozatím, protože na to nebyli dostatečně zralí. S oblibou říkám – všechno má svůj čas. A pokud se týče plození a výchovy dětí, tak tam to platí obzvláště.
    22.3.2017 09:56 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Ať si říká kdo chce co chce, každý živý tvor má jen jeden životní úkol – pomnožit se.

    byvavalo, ted uz je cilem dosahnout singularity a sbohem :P
    22.3.2017 09:57 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    ... ostatne, proto potrebujem at co nejdriv BSD nahradi Linux
    Heron avatar 22.3.2017 13:31 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Ať si říká kdo chce co chce, každý živý tvor má jen jeden životní úkol – pomnožit se.
    Tohle mě teda připadá jako strašně malej cíl. Nechápejte mě špatně, já mám ohromnou úctu k lidem, kteří na sebe vezmou tu odpovědnost a přivedou na svět potomky a vychovávají je, to je dřina, čas, nervy a všechno. (Mě se to kecá, že jo.)

    Ale vždy mě přišlo, že cíl se "jen rozmnožit" je prostě málo. To umí i krysy. I bakterie. Dokonce mnohem líp jak lidi.

    Podle mě by každý člověk měl mít něco, co ho přežije. Potomek je jistě dobré splnění tohoto úkolu, ale mám na mysli nějaké dílo. "Postavit katedrálu", dílo, které jeden člověk nedokončí a musí jej předat dál. Může to být cokoliv, věděcký výzkum, umělecké dílo, cokoliv. Prostě aby tady po něm něco zbylo, až umře.
    22.3.2017 16:15 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Z biologického hlediska to není vůbec malý cíl. Já tedy nevím jak na tom jsi z hlediska potomstva, ale znám pár lidí, kterým se z nějakého hlediska tento cíl naplnit nepodařilo. A na prstech jedné ruky bych z nich spočítal ty, co o to ani nestáli.

    Mít potomky není dřina. Dřina je – dobře je vychovat. Ovšem to právě ukáže čas. Nevím, jestli jsi o tom někdy přemýšlel, ale člověk a jeho odkaz je tak dlouho živý, dokud na něj někdo vzpomíná. Myslím, že potomstvo za které se nemusíš stydět je "katedrála" co má mnohem větší cenu než jakékoliv jiné dílo hmotné povahy.
    Heron avatar 22.3.2017 16:31 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Já tedy nevím jak na tom jsi z hlediska potomstva
    No úplně jednoduše. S partnerem dítě neuděláme a o adopci neuvažujeme.
    Nevím, jestli jsi o tom někdy přemýšlel, ale člověk a jeho odkaz je tak dlouho živý, dokud na něj někdo vzpomíná.
    Jo, přemýšlel. Ano, proto jsem psal o nějakém díle, které člověka překoná.
    Myslím, že potomstvo za které se nemusíš stydět je "katedrála" co má mnohem větší cenu než jakékoliv jiné dílo hmotné povahy.
    Já bych neviděl až tak silnou vazbu na potomstvo. Podle mě člověk, který sice vlastní potomky nemá, ale vzpomínají na něj generace lidí (pro ilustrační příklad: třeba skvělý učitel) není nijak znevýhodněn v tom hodnocení. Nebo vědec. Kolik z nás ví, kolik potomků měl Maxwell?
    22.3.2017 16:34 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Taky jsem si říkala, že pro tebe by ta tvorba potomka celkem dřina byla :) My o adopci uvažujeme, ale také to nebude snadné…

    Každopádně to zplození potomka pro mě není ani zdaleka tak velký cíl, jako potomka vychovat.
    Heron avatar 22.3.2017 16:44 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    My o adopci uvažujeme, ale také to nebude snadné…
    Jo, to nebude. Vlastně ani nevím, v jakém stavu (po "kreativním" zapůsobení parlamentu) ten zákon jen. Nějak jsem to přestal sledovat.
    jako potomka vychovat
    No to rozhodně, to je bez debat. Vidím to kolem sebe, kámoši mají první, někdo i druhé a někdo uvažuje i o třetím dítěti, a mají můj naprostej obdiv. (Já jsem teda rád, že se mě to netýká, já k tomu nemám vztah a když se někde na rodinné sešlosti řeší kdo má jaké děti a ukazují si fotky, tak raději takticky zmizím.)
    22.3.2017 20:23 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Domnívám se, že zvyšující prevalence homosexuality může být přirozená reakce přírody na přelidnění. Je však zvláštní, že spolu s homosexuálním jednáním nemizí i otcovský, resp. mateřský pud. Tvá partnerka jej také pociťuje?
    22.3.2017 21:33 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Tak to chci vidět jak vědecky vysvětlíš mechanismy které k takové reakci přírody vedou. Bez zaběhnutí do ezoterie. Navíc, mateřský pud nemá se sexualitou nic společného, což tvou teorii také krapet rozbíjí :)

    Nějaká prevalence homosexuality je nesmysl. Vidíš jich kolem sebe možná víc, ale hlavní důvod je, že už to není společenské tabu a lidi můžou konečně relativně rozumně žít a ne se schovávat. Tedy, v tomhle pořád trochu nezávidím Heronovi, na nás se společnost vždycky dívala tak trochu líp...
    Heron avatar 22.3.2017 22:11 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Bez zaběhnutí do ezoterie.
    Ano ;-) Tím bych svůj komentář ke komentářům od b uzavřel.
    Tedy, v tomhle pořád trochu nezávidím Heronovi, na nás se společnost vždycky dívala tak trochu líp...
    Nestěžuju si a neměnil bych. A ani nevidím žádný problém, v Česku se prostě žije dobře.
    23.3.2017 00:32 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Tak to chci vidět jak vědecky vysvětlíš mechanismy které k takové reakci přírody vedou. Bez zaběhnutí do ezoterie.
    Psychosociologií a psychosexuálním vývojem. Předpokládá se, že za vznikem homosexuality stojí jak biologické vlivy, tak okolní prostředí.

    Zda je přímá úměra mezi podílem homosexuálů a velikostí společnosti mohu jen spekulovat. Dostupná data totiž budou zatížena kulturními rozdíly – třebaže je otázka, zda tyto rovněž nejsou součástí adaptací a změn přímo vyplývajících z přelidnění.
    Navíc, mateřský pud nemá se sexualitou nic společného, což tvou teorii také krapet rozbíjí :)
    To je přitom dost zvláštní, protože reprodukce – ponecháme-li stranou umělé oplodnění – není bez heterosexuálního sexuálního chování možná. Je patrně nutné odlišovat sexuální orientaci a úchylky či deviace. Kupříkladu fetišismus se přitom považuje za druh sexuální orientace, ale pak lze říci, že objekty sexuálního zájmu heterosexuálního mužského fetišisty jsou podmnožinou všech žen, které by byly předměty jeho sexuálního zájmu, kdyby nebyl fetišistou (svádělo by se říci, že by se jednalo o podmnožinu všech žen; to je však nešťastné, protože např. sexuální preference podobně starých žen není považována za formu fetišismu, ale normální chování).
    Nějaká prevalence homosexuality je nesmysl. Vidíš jich kolem sebe možná víc, ale hlavní důvod je, že už to není společenské tabu a lidi můžou konečně relativně rozumně žít a ne se schovávat.
    Ano, tohoto vlivu jsem si vědom, viz výše.
    Tedy, v tomhle pořád trochu nezávidím Heronovi, na nás se společnost vždycky dívala tak trochu líp...
    Homosexuálové jsou zlí.
    Josef Kufner avatar 23.3.2017 01:47 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Předpokládá se, že za vznikem homosexuality stojí jak biologické vlivy, tak okolní prostředí.
    Někde jsem relativně nedávno četl o studii, která vysvětlovala častý výskyt homosexuality u mnoha různých živočišných druhů tím, že jedinec, který nemá vlastní potomky, pomáhá lépe přežít svým ostatním příbuzným. Tím zvyšuje šance na přežití u jejich potomků, tedy svých příbuzných. Geneticky se pak homosexualita přenáší po částech právě přes ty vzdálené potomky (synovec s ním sdílí cca 25% genetického kódu) a celkově to prý pak vychází, že nějaké přiměřeně malé procento homosexuálních jedinců je pro daný druh prospěšné.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Heron avatar 23.3.2017 08:25 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Docela jednoduše to vysvětluje teorie sobeckého genu. To, co se chce namnožit, není jedinec sám (to ani nejde, to by byl klon). To, co se množí jsou geny. Ty "chtějí" být v maximálním počtu kopií.

    Jenže jedinec předá pouze 50% svých genů (50 otec + 50 matka). Navíc otec je vždy nejistý (říká se že 10% otců nejsou skutečnými otci "svého" dítěte). Navíc má šanci tak max. 2x za život. 2x má 45% šanci, že se jeho geny rozmnoží.

    V přírodě to často funguje tak, že se nehledá globální maximum, ale spíše maximální součet lokálních maxim. Takže jestliže existuje cesta, jak ten součet pravděpodobnosti předání genů navýšit, tak jen příroda využije.

    Tím způsobem je podpora svých příbuzných, vlastní smečky apod. Takže někteří jedinci se neúčastní rozmnožování (což je u některých živ. druhů dost náročná činnost - boj mezi samci o roli alfa samce, boj o udržení harému), takže tito tu energii věnují na ochranu té tlupy - rodiny. Protože sourozenec má také 50% mých genů. Takže tím, že ho budu podporovat v účinnějším rozmnožování, tak tím mám šanci, že se 25% mých genů bude dále šířit i když se toho sám nebudu účastnit. Což je sice méně, než 45%, ale není to 0%.
    23.3.2017 11:00 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Steven Pinker nekde rikal, ze tahle hypoteza byla vyvracena. Naopak nekdo (teoreticky) ukazal, ze je mozne, ze nejake geny, ktere zvysuji touhu treba po zenach, a vyskytuji se u muzu i u zen, mohou zpusobit celkove evolucni vyhodu pro muze i pres ten fakt, ze znevyhodni tech par zen.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.3.2017 06:18 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    > Předpokládá se, že za vznikem homosexuality stojí jak biologické vlivy, tak okolní prostředí.

    Zdroj? Na některé vrozené vlastnosti člověka má podle některých studií vliv psychické rozpoložení matky, většinou ovšem silnější vlivy jako třeba stres. Ale zajímalo by mě, podle které studie vidíš kolem sebe víc homosexuálů kvůli přelidněnosti (zejména) v číně. Porodnost v ČR dlouhodobě klesá a nárůst počtu lidí imigrací je poměrně zanedbatelný.

    A k okolnímu prostředí v dětství - pokud by byla homosexualita psychologicky vytvořitelná, půjde to i naopak. Pokud vím, každý pokus v tomto ohledu dopadl průšvihem.

    > To je přitom dost zvláštní, protože reprodukce – ponecháme-li stranou umělé oplodnění – není bez heterosexuálního sexuálního chování možná.

    A jak se tohle vylučuje? Mateřský pud a sexualita jsou dvě naprosto odlišné věci. To že chci dítě neznamená, že se hned budu chtít vyspat s chlapem. Možností je víc, třeba zmíněná adopce.

    > Ano, tohoto vlivu jsem si vědom, viz výše.

    A teď si udělej anketu na sexuální orientaci tady a v Iráku. Kulturní prostředí na to má obrovský vliv, tak velký že jakýkoliv virtuální nárůst tady v posledních letech bez problémů vysvětlí. Vliv na počet dětí to má jen proto, že v této zemi nemusí gay z donucení okolí žít se ženou a plodit děti, aby měl alibi.
    24.3.2017 07:17 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Souhlasim, a dodam:
    Mateřský pud a sexualita jsou dvě naprosto odlišné věci.
    A nejenom to, dokonce i sexualni pritazlivost a romanticky cit jsou dve odlisne veci.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.3.2017 00:09 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Domnívám se, že zvyšující prevalence homosexuality může být přirozená reakce přírody na přelidnění. Je však zvláštní, že spolu s homosexuálním jednáním nemizí i otcovský, resp. mateřský pud. Tvá partnerka jej také pociťuje?
    Ale blbost. Takoví jedinci byli, jsou a budou. To akorát zpitomělá populace, která tupě přejala názory blízkého východu s tím má pořád problém. Populace národů, co měly k přírodě blíž, než zemědělci a pastevci, v tom neviděly nic nepřirozeného. Pokud se někdo cítil jako ženská, tak fungoval jako ženská a naopak. Ono už se to pak vždycky nějak uklepalo. Děcka se stejně vychovávala kolektivně, takže to bylo jedno, jestli má někdo vlastního potomka, nebo ne. Dětská úmrtnost byla tak vysoká že si nemohli dovolit ten luxus děcka nemít, pokud chtěli přežít. Většina lidí velice rychle zapoměla, že novorozenecká mortalita prudce klesla až v průběhu poloviny minulého století.

    Jinak pokud jde o přelidnění – ano, lidí je jak sraček, ale ne ve střední evropě. Je to dané schopností se uživit a samozřejmě také populační strategií. U nás se dá říct, že se to drží celkem v rovnováze. To jen někteří idioti mají neustálou potřebu sem naimportovat za každou cenu levnou pracovní sílu. Ovšem jsou země, kde populační strategii odkoukali od kobylek – množíme se, dokud je co žrát. Až nebude, tak se uvidí. Proto je absolutní kravina uklidňovat si svědomí tím, že je budu sponzorovat.

    Nechápu proč bych měl přispívat na indické děti, když jeden z nejbohatších lidí na světě je ind. To mi přijde zvrácené. A pokud jde o Afriku – doporučuji všem přečíst si knihu od Alberta Schweitzera "Lidé v pralesích".

    Ostatně, není to zase tak dávno, co byly i některé evropské země v takových sračkách. Jen pro zajímavost zde ocituji dva odstavce z knihy kterou teď čtu:
    "Polsko , to byla země, v níž jsme se měli zatraceně mizerně i po čertech dobře. Bídu i luxus tu potkáváte na každém kroku. Vesnice jsou příšerně špinavé, v každém venkovském domě najdete světnici, přesněji stáj, kde se spí společně s kravami, koňmi a slepicemi; čtvrtinu místnosti zabírá obrovská pec, která slouží celé rodině jako postel. Otec, matka, děti, švagr, všichni spí pohromadě, pod sebou mají podestláno slámou a žijí dosti podobni prasečímu stádu. Vyjdete z té chýše a za sebou jste nechal lidskou podstatu na nejprimitivnějším stupni, načež jdete do zámku a tam se setkáte s veškerou rafinovaností i civilizací: dobře poskládaná bibliotéka, všechna zdvořilost dobře vycovaných lidí a konečně komfort, jaký jen lze v Polsku mít. Cesta tou zemí je soustavným střídáním protikladů.

    V kvartýrech, v nich se francouzská armáda usadí, jsou obyvatelé nuceni čistit ulice a je to největší potupa, jakou jim můžete uštědřit. Přesto se ze špinavých a netečných rolníků stávají velice čistí a stateční vojáci. Ve venkovských šatech vypadají jako zvěř, tupě, neotesaně, jakmile obléknou uniformu, nejsou k poznání. Ze zvířat se stanou hrdí lidé, čistotní, inteligentní a nikterak si nezadají s vojáky těch nejcivilizovanějších národů"
    Takhle zažil Polsko v zimě 1807 francouzský kapitán Elzéar Blaze. Podobné zprávy z Polska se ovšem můžete dočíst i ve vzpomínkách pamětníků první a druhé světové války. Takže ať se to někomu líbí nebo ne, tím co pozvedlo velkou část národů, co byly pod vládou bývalého carského Ruska, byla revoluce 1917, která odstranila ty propastné majetkové rozdíly a během následujících let budování socializmu pozvedla životní úroveň drtivé většiny jejich populace. Jinak by to tam nejspíš vypadalo jako v té Indii – dodnes.
    Agent avatar 24.3.2017 17:08 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    S timhle souhlas. Snad jen k tomu - Nechápu proč bych měl přispívat na indické děti, když jeden z nejbohatších lidí na světě je ind. - i u nás máme dost lidí, kteří topí ve sračkách a pochybuju, že jim nějakej bohatej ind pošle na účet nějakej ten milionek.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    22.3.2017 18:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    V takovém případě je tvůj přístup naprosto relevantní a obecně prospěšný. Já jsem rovněž zastáncem toho, že plodit děti za každou cenu smysl nemá.
    vencour avatar 25.3.2017 01:20 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Hele, Herone, vajíčko se dá koupit a nechat u někoho donosit. Teda teoreticky ... jestli byste do toho nešli?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    25.3.2017 07:59 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Teoreticky to jde, v praxi to je stále ještě protizákonné… Navíc je tam ta nepříjemnost s definicí matky. Může se klidně stát že by nositelce dítěte „přeskočilo“ kvůli mateřskému pudu, dítě si nechala a ještě po nich chtěla alimenty… Ale pokud (zatím) dítě nechtějí, proč to řešit :)
    Heron avatar 25.3.2017 08:38 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Nešli. Můj "otcovský" pud je nulový a dětem nerozumím. Tyhle radosti přenechám jiným.

    Jinak kdysi jsem byl v opačné situaci. Dvě holky chtěly pomoct k dítěti (což samozřejmě není problém ;-)), ale problém byl zbavit se otcovství (to prakticky nejde). A bylo by fakt blbé, kdyby potom biologická matka požádala o určení otcovství a chtěla potom alimenty (což se v zahraničí občas stává) apod. Takže z tohodle taky sešlo.
    vencour avatar 22.3.2017 20:56 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    My to berem jako "rozmnožit se a dovést k co nejvyšší dokonalosti", tj. i se postarat o přípravu na život, předat nějaké zkušenosti.
    Ať už tím, že s něčím pomůžeme nebo že nepomůžeme a necháme děti poznat na vlastní kůži, o co jde. S mírou.
    A taky k tomu patří to, aby rodič dokázal zůstat dětem vzorem či příkladem.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    22.3.2017 21:40 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Tohle mě teda připadá jako strašně malej cíl
    nezlob se, ale o tomhle fakt platí že zkušenost je nepřenositelná - většina lidí co znám (a u ženskejch je to o dost výraznější) v určitém věku zjistí, že jim něco chybí - a pak pokud mají štěstí a mají na to ještě věk, tak si to dítě udělají ať se děje co se děje a je jim putna s kým, nebo se s tím horko těžko smiřují (hrají si na to, že jim stačí pes/věda/jóga/charita/politika/náboženství a tváří se že jim to vlastně vůbec nevadí a že vlastně jsou něco víc než Ti dole se pachtící jedinci s přízemními cíli nechápající vyšší pravdy...)

    mimochodem - proč myslíš že LGBT tak prahne po tom aby mohli vychovávat/adoptovat děti když je to tak strašně malej cíl?
    Heron avatar 22.3.2017 22:01 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    nezlob se, ale o tomhle fakt platí že zkušenost je nepřenositelná
    Ok, tohle beru.
    mimochodem - proč myslíš že LGBT tak prahne po tom aby mohli vychovávat/adoptovat děti když je to tak strašně malej cíl?
    To, že něco chce moc lidí, ještě neznamená, že je to velkej cíl.

    A tyhle dvě témata spolu docela souvisej, protože v kdejaké diskusi ještě před 15 a více lety se jako hlavní argument proti LGBT zmiňovalo to "že oni jsou méněcenní, protože nemůžou mít děti - v homo svazku". No, jenže vážit cenu člověka jen podle toho, jestli má nebo nemá potomky, to mě prostě připadá takový ...

    Já vím, že se pohybuju na dost tenkým ledě, ale jako opravdu, množit se umí i ty krysy. A jde jim to. (A tenhle argument fakt nepíšu rád.)

    A já jsem vždy vnímal, že cíl člověka má být prostě vyšší. Já fakt nevím, kolik dětí měl Maxwell, ale z hlediska historie je to fakt jedno. Nevím, kolik měla dětí Sklodowska a je to fakt jedno. Nevím, kolik měl dětí Mendel a je to fakt jedno. Tihle a mnoho dalších lidí by světu nedali tolik, co dali, ani kdyby se umnožili k smrti. Doktor, kterej zachrání tisíc životů stejně nikdy mít tisíc potomků nebude.

    Pochopitelně, kdyby se nikdo nerozmnožoval a všichni by jen zkoumali atomy a elmag. pole, tak ten doktor nemá koho zachraňovat, protože by tady prostě nikdo nebyl. Takže je samozřejmě dobře, že máte a vychováváte skvělé potomstvo, protože bez toho by tady prostě lidstvo nebylo. (Jak jsem psal, já k tomu mám nesmírnou úctu.) Ale jako nějak to nepovažuju za cíl života.

    Dalo by se to napsat i jinak, množit se je podmínka nutná, ale nikoliv dostačující. Aby civilizace fungovala a rozvíjela se, je kromě rozmnožování taky nutné udržovat a rozvíjet technologie, vědu, umění, historii. A moje myšlenka mířila spíš tímto směrem.
    23.3.2017 08:57 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    já to co jsem psal nemyslel jako "oslavu mateřství" - ono rozmnožit se opravdu není těžký, těžký je (jak psali i další) dotáhnout to do nějakýho slušnýho výsledku, ani jsem se nechtěl dotknout těch co děti nemůžou mít, nebo se nad ně nějak vyvyšovat - můžu být rád že jsem rád a že mám co mám a spíš bych měl držet klapačku

    chtěl jsem spíš nějak popsat ten pocit co ze svých děcek mám - je to nějakej pocit kompletnosti - tzn něco mi v životě chybělo nezávisle na tom co jsem měl/dělal a ani jsem nevěděl že mi to chybí. Ted jsem samozřejmě limitovanej, protože děcka ti čas, energii, peníze a zdroje berou, ale na druhou stranu dávají tenhle pocit a spoustu dalšího

    ale znám a uznávám lidi kteří tu energii co by věnovali dětem a rodině věnovali práci/ostatním a je to prospěšné a dělají dobrou službu a nežijí prázdný život. Jen se mi dost často stalo, že z nich v určité situaci padaly slova o tom, že jim něco chybí...
    vencour avatar 24.3.2017 00:11 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    "Ani sami bohové" od Asimova asi znáte? Ony pudy jsou tam celkem slušně popsané, že někdo musí něco udělat. Tj. že se lidi mění a potřebují navzájem, aby něčeho dosáhli.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    25.3.2017 06:53 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    neznám, zkusím sehnat
    Agent avatar 24.3.2017 16:57 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Ať si říká kdo chce co chce, každý živý tvor má jen jeden životní úkol – pomnožit se.

    Co je míněno tím úkol, to jako, že to dostal příkazem, či co? Dle mě to není žádný úkol. Prostě mám nějaké pudy, kterými se můžu, ale taky nemusím řídit, pokud to uznám za vhodné. Přeci jen máme něco jako rozum (doufám). Nejsme jen pudový zvířátka.

    Hlavně mi to příde takový, jak to říct, možná samoúčelný? Být tu jen proto, abych se rozmnožil? Co to má za smysl, co by se stalo, kdybychom tu nebili? Vůbec nic, přírodě by se akorát ulevilo.

    Všechno ostatní je jen omáčka... - A co je špatnýho na omáčkách, nemáš rád omáčky? IMHO ty "omáčky" jsou na životě to, co mě baví. Bez nich by život byl asi strohej a nudnej.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    25.3.2017 10:01 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Nejsme jen pudový zvířátka.
    I jen si nemysli. Důkazů pro to že se lidé řídí pudy stejně jako každé jiné zvíře je víc než dost.

    Samoúčelné.. To je asi tak, jako by si měla klást existencionální otázky obyčejná pivní kvasinka. A co my víme? Třeba si je taky klade…
    xvasek avatar 21.3.2017 22:07 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Ne. Že máš tři děti přelidněným oblastem problémy nepřidává (ani neubírá) a v ČR to demografický vývoj jenom vylepšuje.
    21.3.2017 22:50 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    O to fakt nešlo, šmudlo. Nebude možná ani pitná voda. To si ten život dětičky moc užijou.
    xvasek avatar 22.3.2017 05:12 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Jo, ale sem do Evropy to přijde až úplně nakonec. Jasně, lidstvo jednou skončí, to je bez debat, ale nepřipadá mi, že to je už teď na řízenou dobrovolnou samodestrukci. Pár generací se ještě bude mít dobře.
    22.3.2017 05:24 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Pár generací oligarchů snad ano. Normální kasta rozhodně ne.
    xvasek avatar 22.3.2017 06:48 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Hele, já vidím něco jiného. V současné době jsou okolo naší lokality pro potomky nejlepší přírodně / politicky / ekonomické podmínky za posledních minimálně několik milionů let. (Pokud s tím nesouhlasíš, napiš období, kdy to bylo pro běžného neoligarchického jedince lepší.) A i když to bylo v minulosti vlastně (dle mého) vždycky horší, přesto lidi měli děti a přesto ty jejich děti při zhodnocování toho, jestli ještě dál žít, nebo je to tady vlastně už úplně na hovno, volily v drtivé většině varinatu "žít".

    I na sobě si můžeš provést jednoduchý test - myslíš, že je to tady už úplně na hovno a nemá to cenu? Pak ten problém má celkem jednoduché řešení v tvé vlastní osobní terminaci. Takže buď toto řešení akceptuj a proveď, nebo pokračuj dál tady v této diskusi a potvrď tím, že vlastně nemáš pravdu, protože tady pořád jsi a tím bylo dokázáno, že to tady ještě pořád úplně na hovno není. (Nebo jsi oligarcha.)
    22.3.2017 07:30 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    V současné době jsou okolo naší lokality pro potomky nejlepší přírodně / politicky / ekonomické podmínky za posledních minimálně několik milionů let.
    Definuj „nejlepší“.
    • Přírodně? Ale kdeže, znečištění v přírodě (a tedy v potravinách i vzduchu) je alarmující. Za poslední tisíce let ty podmínky globálně horší nikdy nebyly.
    • Politicky? Dokud ještě žádná politika příliš neexistovala a lidé se organizovaly do malých tlup, určitě se jim v mnoha ohledech žilo lépe.
    • Ekonomicky? Ano, z ryze konzumního hlediska opravdu žijeme v nejlepším období v historii. Co si však málokdo uvědomuje je fakt, že prudce roste třeba cena potravin. Zákazníci to příliš nepoznají, protože je to vykoupeno soustavným snižováním jejich kvality. Záhy se to však projeví na jejich fyzickém a duševním zdraví.
    A i když to bylo v minulosti vlastně (dle mého) vždycky horší, přesto lidi měli děti a přesto ty jejich děti při zhodnocování toho, jestli ještě dál žít, nebo je to tady vlastně už úplně na hovno, volily v drtivé většině varinatu "žít".
    Definuj „horší“. V některých ohledech to bylo horší, v jiných výrazně lepší.

    Ano, lidé se vždycky (iracionálně) rozmnožovali. Ostatně jsem psal, že jste vlastně takoví feťáci, kteří se nechávají kontrolovat svým endokrinním systémem. Rozdíl však byl v tom, že historicky vždy existoval nějaký, alespoň omezený prostor pro optimismus. Dnes je doba jiná.
    I na sobě si můžeš provést jednoduchý test - myslíš, že je to tady už úplně na hovno a nemá to cenu? Pak ten problém má celkem jednoduché řešení v tvé vlastní osobní terminaci. Takže buď toto řešení akceptuj a proveď, nebo pokračuj dál tady v této diskusi a potvrď tím, že vlastně nemáš pravdu, protože tady pořád jsi a tím bylo dokázáno, že to tady ještě pořád úplně na hovno není. (Nebo jsi oligarcha.)
    Chápu, že pro optimistického otce, navíc patrně ajťáka, tohle může být problém pochopit, ale já jsem jiná generace než aktuálně rozené děti, tedy jsem již značnou část života prožil a v době, kdy bude podle odhadů docházet ropa, já patrně budu na sklonku života.

    Když se podíváš, jak se změnily environmentální podmínky za posledních 50 let, a jednoduchou lineární regresí to promítneš 50 let do budoucnosti, tak ti prostě musí být jasné, o čem debatuji. A ne, neexistuje optimistický scénář, kdy by se znečišťování zpomalilo. Naopak bude třeba vynaložit značné úsilí, aby se podařilo zabránit jeho neustálému zrychlování.
    xvasek avatar 22.3.2017 08:37 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Dobře, zkusme to bez definic - kdy bys tedy sám sobě a cestovatelům v čase doporučil nejlepší dobu a místo, kdy / kde by měli děti a prožili život? Budoucnost v Evropě to očividně není. V paleolitu v Africe? Ve staré Číně? Ve středověku v Evropě? Za normalizace v ČR?
    22.3.2017 09:16 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    ČR, 1989 - 2009 :-)
    22.3.2017 14:02 k
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Sedláci za selského baroka.
    22.3.2017 19:34 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    No třeba teď. A klidně tady. Jsi fakt tak natvrdlý? Přečti si znovu, co píšu. Podmínky, které máme teď, se prudce zhoršují. Z toho, že zatím jsou podmínky na únosné úrovni nevyplývá, že to bude platit i v nejbližších desetiletích.
    22.3.2017 22:18 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?

    ale velkou p. Jen katastrofy prodavaji noviny.

     

    Realita je takova ze se mame nejlepe za dobu existence teto planety a nic nenasvedcuje tomu ze se nase deti budou mit hur.

     

    A jak bylo resceno vice .. pokud je to tak blbe vis kam mas jit

    USE="-gnome -kde";turris
    Heron avatar 22.3.2017 22:19 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    +1
    22.3.2017 23:43 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Kéž byste do USE flagů v patičce doplnil kromě -kde a -gnome ještě glasses, popř. brain.
    23.3.2017 14:29 k
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    > Realita je takova ze se mame nejlepe za dobu existence teto planety a nic nenasvedcuje tomu ze se nase deti budou mit hur.

    určitě, vůbec nic tomu nenasvědčuje

    možná zkus vytáhnout hlavu ze zadele
    Agent avatar 24.3.2017 04:50 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Tys nepochybně prožil celý dějiny lidstva, že so troufas tvrdit, že dnes je to nej...
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    22.3.2017 12:58 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    v době, kdy bude podle odhadů docházet ropa, já patrně budu na sklonku života
    takze to, ze tebe se pripadne problemy nebudou tykat je jako argument pro to, aby jsi dal konzumoval zdroje a prispival k devastaci sveta? TOHLE je podle me ukazkovy pristup sebestredneho hovada ...
    22.3.2017 19:49 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Něčemu takovému se říká pud sebezáchovy a překvapivě jsem to nebyl já, kdo rozhodl, že budu zplozen. Jednoduše by stačilo přestat plodit pro vlastní potěšení nové lidi.

    Představte si, že stojíte v laboratoři a před sebou máte akvárko, které se začne v brzké budoucnosti plnit jedovatými plyny. Víte, že každého nově zrozeného tvora musíte umístit právě do tohoto akvárka. A tak uměle vypěstujete nějaké roztomilé zvířátko a se slovy „Jujky! Ten je ale roztomiloučkej.“ ho šoupnete do akvárka. A pak to zopakujete, protože je to přece tak roztomilé zvířátko. A zvířátko žije. Chvílemi snad pociťuje něco, čemu se říká štěstí, jindy pociťuje bolest, strach, diskomfort. S jistotou lze říct jen to, že lepší by byl pouze absolutní nihilismus – necítit nikdy nic, nebýt. Člověk však podlehá svým emocím a třebaže si je tohoto vědom, dále plodí nové tvory. No a pak se akvárko začne plnit těmi plyny a on se dívá, jak tvorové, kteří předtím vůbec neexistovaly, a teprve on je stvořil, skomírají ve smrtelných křečích, které jim nepřímo on způsobil.

    A proto je jediným řešením ten hnusný rozmnožovací kolotoč zastavit.
    22.3.2017 22:12 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    tohle je jen alibismus. Stejne tak by mohli argumentovat lidi, co plodi deti, ze oni nic, ze to jsou pudy. Bud se jde pudum postavit a musis to udelat i ty a nebo ... muzes tak leda drzet hubu.
    22.3.2017 23:55 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Fakt, že já už žiju, a nemíním riskovat trvalou invaliditu v důsledku nezdařené sebevraždy, nijak neospravedlňuje plození nových dětí a šíření zhouby zvané život.

    Pro vaší informaci – nabádat k sebevraždě je trestné. Tak si tu krásně rozebírejte (ty a xvasek), jak vaše děti určitě prožijou krásný život, a hned jim můžete nadělit komfort sociálního bydlení a onošených oděvů, až sami skončíte v betonové džungli za mřížemi.
    23.3.2017 09:22 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    kdyz jsi to nevzladnul napoprve, zkus si precist znova, co jsem napsal - nikde neospravedlnuju plozeni novych deti (a uz vubec, jak proziji krasny zivot), jen te upozornuju na to, ze pokud lidi, co to delaji nazyvas sebestrednymi hovady, sam jsi taky sebestredne hovado a vymlouvat se na pudy je jen alibizmus, to je cele. Pochopitelne to zadne navadeni k sebevrazde neni, jen opakovani toho, cos ty sam naspsal, shodou okolnosti vztazene na tebe.
    xvasek avatar 23.3.2017 07:31 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?

    Tyjo, akvárka, plyny, zvířátka. :-) Na takový trolling (?) se dá reagovat pouze citací z Červeného Trpaslíka:

    LISTER: Já budu mít dva syny! Není to fantastický?

    RIMMER: Ale jeden z nich umře.

    LISTER: Každej jednou umře. Narodíš se a umřeš. Chvilka mezi tím se nazývá život a ten je pořád přede mnou!

    Myslím, že to má Lister celkem srovnané. Já taky jednou umřu. Nepočítám s tím, že to bude úplně nejlepší zážitek mého života, počítám případně i s nějakou tou dobou skomírání a finální smrtelnou křečí. Ale život mi vůči tomu přijde jako přijatelná kompenzace tady té drobné nepříjemnosti. Myslím, že to takto má většina z nás a nechápu, kde se u tebe bere ta myšlenka, že by to naše děti měly mít jiné do té míry, že by se raději neměly vůbec narodit.

    Heron avatar 22.3.2017 13:23 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    navíc patrně ajťáka
    To už je nějaká fóbie?
    kdy bude podle odhadů docházet ropa
    Podle kterých odhadů? Ropa dochází už minimálně 50let a pořád ne na ne dojít. A mezitím se objevují hypotézy, že ropa vzniká možná zcela jinak, než z biologického původu (nebo alespoň ne celý podíl) - tedy, že se neustále tvoří nová. A to by mohl být skutečný průser, protože nekonečné zásoby ropy by znamenaly její nekončené použití se všemi důsledky na atmosféru. Takže z určitého hlediska by bylo dobré, kdyby už dávno došla.
    a jednoduchou lineární regresí

    A v přírodě funguje něco co lze zjednodušit lineárně? Já, kromě toho, že jsem "patrně ajťák", tak jsem též fyzik (vlastně jiné vzdělání ani nemám) a nenapadá mě jediný proces, který by šel linearizovat na nějaké větší škále než je pár % rozsahu. Většina věcí v přírodě je složitý propletenec zpětných vazeb (kladných i záporných) a spíše než lineární to vykazuje chování čistě chaotické (včetně takových srand jako jsou fázové přechody). Takže odhady na 50let dopředu jsou dobré akorát tak na to, aby potom někdo řekl "hle, podívejte se, jak se ti naši předci mýlili".
    22.3.2017 20:12 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    To už je nějaká fóbie?
    Ano, smíšená s praktickou zkušeností. Já jsem totiž rovněž fyzik, ovšem v aktivním výzkumu, ale poslední léta trávím více hodin děláním práce za ajťáky než skutečným výzkumem. Ostatně, ti nejlepší programátoři, které znám, se rekrutují z řad inženýrů v původně jiných disciplínách.
    Podle kterých odhadů?
    Podle všeobecně citovaných odhadů – tedy ne méně, ale ani ne výrazně více než 40 let (ať už to je jakkoliv přesné nebo nepřesné). Bylo to jen přiblížení časového bodu pomocí přirovnání bez další souvislosti (tj. nezáleží mi nutně na tom, abych zemřel přesně ve chvíli, kdy spotřebujeme poslední kapičky ropy; to je absurdní).
    A v přírodě funguje něco co lze zjednodušit lineárně?
    To není o tom, jestli to jde zjednodušit lineárně, ale o tom, že když se nějaké parametry zhoršují výrazně rychleji než lineárně, a my přitom víme, že i čistě lineární růst by byl velmi nežádoucí, tak to poukazuje na obrovský problém, který před sebou máme.
    22.3.2017 23:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Ti nejlepší programátoři co znám naopak já, se rekrutují většinou z lidí, co z nejrůznějších důvodů s VŠ sekli.
    26.3.2017 14:10 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Podle kterých odhadů? Ropa dochází už minimálně 50let a pořád ne na ne dojít. A mezitím se objevují hypotézy, že ropa vzniká možná zcela jinak, než z biologického původu (nebo alespoň ne celý podíl) - tedy, že se neustále tvoří nová.

    Nevím jestli se nám ropa pořád tvoří a jak rychle, a moc tomu nevěřím. Spíš si myslím, že ropa bude docházet postupně, a stejně postupně (s občasnými výkyvy samozřejmě) bude růst její cena. A až "dojde" (její cena se stane neúnosná), nejspíš už budou řady jiných způsobů jak si uhlovodíková paliva vyrábět. Už teď existuje víc metod jak vyrobit "benzíny" a jiné spalovatelné látky a uhlovodíky pro výrobu plastů atd. jen "ze vzduchu" a tepla...

    A navíc tu bude zemní plyn. Ložisek (ať už jakéhokoli typu) je na planetě dost na nejmíň 100 let. Ostatně právě zemní plyn se dá jako vstupní surovina pro výrobu syntetických tekutých paliv použít s výhodou. Co se spalování týče, budoucnosti se nebojím. Letadla určitě v nejbližších desetiletích nezačnou létat na baterky, leda by se vynořil nějaký zázrak co je z nějakého důvodu ekonomicky výhodnější než relativně jednoduché a levné způsoby skladování, přepravy a přeměny energie na práci, kterou nabízí tekuté uhlovodíky ve spolupráci se (vzdušným) kyslíkem.
    Agent avatar 26.3.2017 15:09 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    26.3.2017 15:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Jo. To je taky oblíbený katastrofický scénář, jako že za skleníkový efekt mohou kravské pšouky. Takže je pouze otázkou času, kdy někoho napadne jim nacpat do zadku zařízení co je bude jímat. Ovšem je otázkou, jestli se to bude vůbec vyplácet, když stravovací trendy vedou k tomu, abychom tu trávu žrali místo nich. Ovšem nic nebrání narvat takové zařízení do prdele každému z nás, že? ;-)
    26.3.2017 20:50 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    A navíc tu bude zemní plyn. Ložisek (ať už jakéhokoli typu) je na planetě dost na nejmíň 100 let.

    No vida… Když jsem chodil na ZŠ, odborníci předpovídali, že zemní plyn dojde jako první, kolem roku 2020, po něm ropa (~2030) a nakonec uhlí (~2040). A pak věřte nějakým předpovědím…

    vencour avatar 26.3.2017 21:16 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Můj oblíbený klasik R.A.Heinlein tvrdí "Vždycky si poslechni experty. Řeknou ti, co se nedá udělat, a proč. Pak to udělej."
    A dost často se mi to osvědčuje.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.3.2017 09:26 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Když totiž všechny odpovědi expertů rozpitváš, zjistíš že 80% toho "proč" je ve skutečnosti "protože to nikdo nechce udělat, a už vůbec ne zaplatit"

    Bohužel, každý opravdový expert je vycvičený na univerzální omezující podmínku: nejsou peníze!
    JiK avatar 27.3.2017 16:32 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    no, ja to znam z druhe strany, zejmena akademicti "experti" neberou penize, nebo rozumnost, jako vec, ktera by mela mit na cokoliv vliv. Jako recenzent jsem pred peti lety hodnotil pro JASC [prestizni chemicky journal] treba clanek, z nejake provincialni univerzity v cine, kde se chlubili, ze dokazou najit (i) vlocky grafenu v tlejici trave nejakeho specifickeho jihocinskeho druhu [jediny, v kterem to hledali]. Nedokazal jsem najit ani jen jediny duvod, proc by to melo nekoho zajimat, a proc by treba, mozna, snad, to chtel nekdo takto vyrabet nebo hledat.

    Chapu, ze nekdo potreboval publikaci, potreboval napocitat carky, aby dostal definitivu, misto az do duchodu, a mohl zit ze statnich penez, ale fakt ne. mozna jsem to podcenil a lidstvo na to jednou doplati jako na nedostatek kontroloru hygieny telefonů.

    Jen proto, ze neco jde, neznamena ze je dobry napad to delat. Priklad? V organicke chemii jde udelat takzvana totalni synteza temer cehokoliv, treba aspirin, vitamin C, nebo heroin, totalne od zacatku, z elementalniho uhliku, treba z uhli.

    Ano, jde to.

    Ne, nikdo to nedela, ani delat nebude. Jen proto, ze jde umele vyrobit guma nebo syntetizovat vitamin C z okorale pizzy, neznamena, ze to je objev, nebo ze to je vhodne publikovat....
    28.3.2017 10:57 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    To nejsou "experti", to jsou "výzkumníci". Výzkumníci naopak vždy řeknou že možné je cokoliv - když je na to grant.
    Dalibor Smolík avatar 27.3.2017 11:13 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Ropa se nová netvoří, jen se nacházejí nová a méně dostupná ložiska, např. na mořském dně. Její těžba je však dražší.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Heron avatar 27.3.2017 11:25 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    No já jsem někde četl papír, že ty metanové hydráty* co jsou na dně hlubokých moří se subdukcí posouvají do hlubin Země a tam se společně s minerály a vodou za vysokých teplot a tlaků mění na ropu (resp. složitější uhlovodíky). Metan je uhlovodík stejně jako další ropné deriváty, takže nějaký smysl to dává. Ale jestli to někdo potvrdil, to nevím.

    *) Což je taky super zdroj plynu.
    22.3.2017 10:01 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    k ten problém má celkem jednoduché řešení v tvé vlastní osobní terminaci. Takže buď toto řešení akceptuj a proveď, nebo pokračuj dál tady v této diskusi a potvrď tím, že vlastně nemáš pravdu
    tak to je ultimatni argument, to si musim zapomatovat :P
    Agent avatar 24.3.2017 04:13 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    napiš období, kdy to bylo pro běžného neoligarchického jedince lepší - 13 století?

    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10095690193-pred-pulnoci/412231100252085

    Jinak my to můžeme těžko posoudit, protože známe jen svou do u a to ještě jen ze svého úhlu pohledu. Kdoví, co by řekli naši praprapra.... předci na naší dobu plnou stresu a bláznivého honění se za cipovinama.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Dalibor Smolík avatar 24.3.2017 13:12 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Takových katastrofických scénářů už tady bylo.. už moje babička vyčítala rodičům, jak mohou být tak nezodpovědní do takového světa, kde může vypuknout každou chvíli 3. světová válka, pořizovat děti.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    24.3.2017 15:02 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    No tak za karibské krize to bylo tak o fous a ty plané poplachy systémů včasného varování byly taky relativně náhodou anulovány.
    Dalibor Smolík avatar 24.3.2017 15:53 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    A ještě v roce 1967, kdy byla magnetická bouře, bylo přerušení spojení v USA omylem považovalo za jaderný útok ze strany SSSR, já vím ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    xvasek avatar 21.3.2017 22:02 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Zeptej se rodičů tří dětí - ti mají zkušenost se dvěma i třema dětma (většinou) a co já se tak bavím, tak ti nikdo z nich neřekne, že dva by byli lepší - a tím nemyslím vybrat si ze svých tří dva, ale ta doba, kdy měli jenom dva. Z mého pohledu rodiče tří dětí bych taky určitě nechtěl jinak.

    Dva jsou prostě málo, spíš jsou teď lehké úvahy o dalším - čtyři je ještě lepší číslo, ale zaprvé to nemáme kam dávat a zadruhé bychom už lehce narušili stav, kdy jsou všichni asi tak přibližně stejně staří (9, 7, 5) a kdy se dají organizovat věci pro přibližně stejně staré děti - například výběr filmů a knih na večer, stanování, sjíždění vody apod. Že nemáme dalšího podobně starého celkem lituju, ale byli jsme z toho tehdy celkem hodně vyfluslí a ze začátku to dá zabrat, teď už je to sranda.

    Rozdíl mezi dvěma a třemi je větší, než mezi jedním a dvěma. Hlavně se to liší tím, že jako jeden rodič máš dvě ruce, takže jeden pod jednu paži, druhý pod druhou a třetího musíš ovládat hlasem - to je úplně jiný level. Nebo uspávání - jeden rodič má jednoho, druhý druhého a třetí si musí poradit sám. Přijdeš na to, že hrozně moc věcí, o kterých sis myslel, že nejde, prostě jde. Naučí tě to, že v některých věcech čím méně jim dáš, tím jim dáváš vlastně víc a jak rostou, tak si několikrát denně řekneš: To dokážou, protože jsou tři, kdyby byli jenom dva, tak by se to oni ani my nikdy nenaučili. Jsou samostatnější - rodiče i děti.

    Různé vstupné a třeba auta jsou jenom drobné implementační problémy, koupil jsem sedmimístnou Alhambru a na zbytek jenom mávnu rukou.
    vencour avatar 22.3.2017 21:03 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    My máme výhodu, že se nečekají troojčata, jeden už je celkem rozumný.
    Dětská sedačka může být i vepředu, když se deaktivuje airbag, pak se dozadu děti, každopádně dvě sedačky vzadu a dospělá vzadu seděli.
    To, že nouze a tlak naučí improvizovat, to předpokládáme, tak nějak se mi to průběžně ověřuje.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    21.3.2017 22:37 mln
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Kvalitu kvantitou nenahradis.

    Ak mas 2 zdrave deti, tak bud rad ze si rad. Naco pokusat pravdepodobnost a pridavat si dalsie prusery ak by tretie decko nebolo zdrave ?
    21.3.2017 23:25 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Jedno onemocni, druhe bude buzik a co pak? Jak se dockaji vnoucat? Jak bude pokracovat rodokmen? Je nutne myslet dopredu, lepsi o jedno navic nez min...

    Mit tri deti, to je absolutni minimum, zvlast kdyz nejmenovana etnika jich maji rovnou 6. Sam mam dva sourozence, je to v klidu...
    21.3.2017 23:38 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Kéž by alespoň bylo legální nejméně zdařené potomky svrhnout ze skály. Státem stanovený tým lékařů by každé narozené dítě pečlivě posoudil a ohodnotil číselným skórem, které by reflektovalo inteligenci, náchylnost k nemocem a další faktory. Děti, které by nedosáhly určitého počtu bodů, by byly použity jako krmivo pro hospodářská zvířata.
    22.3.2017 10:40 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    technická - ty máš nějaký svý děti?
    22.3.2017 20:15 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Jistě, že nemám.
    Dalibor Smolík avatar 24.3.2017 09:57 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Aha :-D
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.3.2017 14:04 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Ty by si isiel medzi prvymi.
    vencour avatar 22.3.2017 21:10 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Tady je spíše diskuse o tom, zda zvládneme péči o 3 tak, aby to mělo nějakou úroveň.
    Tj. teď stíham ověřovat znalosti u syna ohledně školy, přijde mi, že by šlo mnohem lépe vysvětlovat látku, jak češtinu, matiku či angličtinu, než to pozoruji. Tj. dokážu to vysvětlit případně vytáhnu nějakou mou knížku z gymplu apod. a je tam vše přehledně.
    Takže přemýšlíme o ještě větší kvalitě :-)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    21.3.2017 23:21 Rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    jedno je (zpocatku) radost, dva to zacinaji starosti: logistika, kolotoc prace/doma, pro mne i pro manzelku ... ale treti, to je zajimavy, ty starosti nejak najednou nepribudou: uz to je jenom opakovani veci znamych, a pak nejstarsi dokaze hlidat/vodit nejmladsiho ... kdyz jsou dva (hlavne kluci) tak se furt hadaji, perou, delaji si schvalnosti, furt volaji rodice jako soudce, zalujou, ... kolikrat to skonci, ze se s manzelkou pohadate, protoze kazdy bude 'nadrzovat' jinemu kdyz jsou tri, tak se to sice chvili mydli, ale vzdy to je dva proti jednomu a prostridavaji se. a za chvili je klid, neni treba zasah takovy samoregulujici proces

    do tretiho bych sel klidne znova :)
    vencour avatar 22.3.2017 21:12 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    U nás je to zatim tak, že nadržuju všem a polovička protestuje, že je rozmazluju ...
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    JiK avatar 22.3.2017 00:00 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    nevejdou se ti autosedacky vedle sebe, budes muset koupit jine auto. vetsina vstupnych a aktivit je tak akorat na 2 dospely a 2 deti. Ale 3 jsou lepsi volba, nebo 5.
    xvasek avatar 22.3.2017 07:01 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Auto je IMHO jeden z nejjednodušeji řešitelných problémů při třech dětech a aktivity a vstupné nejsou úplně ve špatném stavu a ještě se to zlepšuje, podpora vícedětných rodin je totiž jaksi in - viz třeba poslední daňová úprava. Osobně považuji tady z těch materiálních věcí za nejdůležitější najít dobrý praktický sourozenecký kočárek (Phil and Teds!), když se dívám, s jakými monstry se maminky / tatínkové často tahají, ale to je dnes taky na pár kliků na netu.
    vencour avatar 24.3.2017 00:18 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Zatim pořád věříme Peregu, tj. kočárku, až to přijde, tak by mohl stačit stupínek na stání nebo vezmu to větší na ramena, se uvidí. Dvoukočárek taky Perego dělá, to už asi tolik na brusle nebude ;-)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    xvasek avatar 24.3.2017 09:16 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Fakt na to mrkni. Uveze dvě děti - pokud nejsou obě mimina - a přitom je rozložený i složený menší, než běžný kočárek. Jako bonus je konstrukčně výborný a opravuje se většinou šitím, takže to zvládne i manželka.
    Agent avatar 24.3.2017 16:46 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Radši mi řekni, kdy bude pokračování toto tvého seriálu Jak se stát živnostníkem
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    xvasek avatar 24.3.2017 17:28 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Brzo. Včera jsem dodělal druhý ze dvou projektů, které mě zasekaly. Trochu jsem ten březen přepálil. :-)
    Agent avatar 25.3.2017 07:31 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Tak to je fajn. Ja už myslel, že třeba zapomněl. Hlavně moc nepřepalovat a nevyhořet.. ;-)
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    xvasek avatar 26.3.2017 00:54 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Publikováno. :-) Jinak k tomu vyhoření: Vždycky na konci měsíce chytím schýzu, že nemám ještě pět dní prodaných, tak se poptám kdo by je chtěl, ti se o ně poperou, tak je rozdám, pak stejně přijde ještě nový požadavek odjinud na aspoň dva dny a už je zase vymalováno. Teď si slibuju, že pokud mi zůstane pět dní neprodaných, tak už do toho nebudu drbat, stejně se to zaplní samo. Ale na to se musí postupně přijít, to půjde...
    Agent avatar 26.3.2017 15:07 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Jo, díky moc. Už jdu číst. Tak ať se daří.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    vencour avatar 24.3.2017 20:30 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Ok, předběžně vidím nějaké porovnání různých verzí. Zatim jsme preferovali čtyřkolky, tak pak poznáme, po čem šáhnnem.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    22.3.2017 07:48 KS | skóre: 10 | blog: blg | Horní polní u západní dolní
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Odpovědi na Vaše otázky nemám, ale přeji Vám zachování pozitivního a konstruktivního přístupu. Nenechte se odradit negativisty a dalšími psychopaty.
    Pochybnost, nejistota - základ poznání
    vencour avatar 22.3.2017 21:13 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Děkuji za komentář a zhodnocení.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    GeoRW avatar 22.3.2017 09:27 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    tak zelam ti, aby to boli dvojcata ;-)
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    vencour avatar 22.3.2017 21:15 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Tolik zase výbavy v zásobě nemáme :-)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    24.3.2017 01:21 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Nikdy nevíš, třeba trojčata :-P.
    22.3.2017 09:33 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    jako četstvý otec třetího (cca 20 hodin zpátky) nemůžu říct co nás čeká, ale tak nějak se snad můžu vyjádřit co se dělo před tím

    Máme dvě děti - holku 10, kluka 7 a ted dalšího kluka. Nevím kolik Ti je let, ale mě a manželce bude letos 40 a i když to jde určitě ve více letech (mám kamaráda co má první dítě ve 43) tak můžu říct že to bylo maximálně co jsme si troufli a i tak manželka říkala že to bylo znát (že už je jí víc let).

    Vedlo nás k tomu hlavně manželčino přání - byla ze tří dětí, já jsem jedináček, ale dohodli jsme se že jo, tři budeme mít. Akorát jsem se to snažil oddálit abych měl trochu jistoty - měnil jsem práci, byl trochu chaos okolo. Ale od loňskýho léta co jsme to u moře spáchali tak mám pocit, že jít do třetího to bylo dobré rozhodnutí.

    Hodně velkou část debaty jo/ne tvořilo povídání o tom, jestli je uživíme, jestli jim všem dokážeme dát co budou potřebovat a nebude jedno na úkor druhého - zase nevím jak je to u Tebe, u nás to vyšlo že jo, že to snad utáhnem (samozřejmě křišťálovou kouli nemám a může nastat pruser)

    logistika bude věc sama o sobě - to uvidím - jestli bude stačit velká rakev na auto, nebo rovnou větší auto ...
    xvasek avatar 22.3.2017 11:35 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Ty kokos, hezky pěkně, gratulace.

    Jinak se neboj toho něco jim nedát - ať už věci, nebo třeba čas / péči. Tím nemyslím je jakože zanedbávat, ale spíš pokud jim nedopřeješ nějaký servis, tak to pro ně často znamená, že si jej musí obstarat sami, naučí se to, pak jsou samoobslužnější a spokojenější. Tím myslím například uspávání, krmení (rodičem), oblékání, nošení a tak dále. Na tom třetím totiž speciálně uvidíš, že opravdu čím víc se o sebe musí postarat sám a čím míň pro něj "otročíš" tím je spokojenější.

    U nás to "chytil" malý a prostřední, jsou jenom rok a půl od sebe, ale prostřední je mnohem víc samostatný, než velká - třeba sám chodí do školy už v první třídě, velká začala až po něm ve třetí.
    22.3.2017 18:36 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Jinak se neboj toho něco jim nedát...
    jo, tomu rozumím - ale myslel jsem, že se spíš nechci dostat do stavu "hele - na vejšku prostě nepůjdeš, protože jsme už jednu platili bráchovi a ségra zrovna potřebuje pomoc s bytem" - ne že jim chci dát co si řeknou

    se zbytkem souhlasím a sám jsem zvědavý jaký to bude :)
    xvasek avatar 23.3.2017 07:41 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    To nemá cenu takto řešit. Jden rok máš holou řiť, druhý rok milion na účtě, nebo klidně naopak. Obávat se, co bude za osumnáct let, je úplný nesmysl. A hlavně - to už si budou z velké části řešit ty děti. Třeba já jsem bydlení řešil úplně od nuly, myslíš, že bych byl raději, kdyby mi rodiče dali na barák a neměl jsem kvůli tomu některého sourozence? No ty vole, ani náhodou!
    23.3.2017 09:16 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    já vím, jen to mám tak nastavený, ale snad to bude ok
    vencour avatar 22.3.2017 21:20 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Fíííha pěkné, takže je to beránek? Gratuluji všem, ať se daří a drží se vás zdraví.
    Mně je o drobet víc. Během posledního týdne jsem byl dávat krev a měl jsem puls 47, tj. asi jsem zdravej, tak i proto se na to cítím, že bych se dokázal pořád postarat o rodinu.
    Ad logistika nás možná čeká stěhování, i když teď jsme v centru a vše je po ruce ... to ještě jsme nerozhodli. Tj. teď to vypadá supr, škola, školka, lékárna, hřiště, krámy do 15 minut pěšky.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    23.3.2017 09:15 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    jj, beran - žena je býk, já a dcera lev - to bude nářez :) - ještě že syn je blíženec, tak nás snad udrží abychom se nesežrali :)

    jestli do toho jít je na Vás - pokud jste zdraví, zajištění, tak proč ne. moje žena je zdravotní sestra na dětským, co říká, tak je tam starších rodičů docela dost
    vencour avatar 25.3.2017 01:26 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Mam doma mj. vodnáře a lva ... voda a oheň, taky se je snažim zvládat. Chce to trpělivost a vytrvalost. Aneb občas je lepší trestat/řešit až po x hodinách, s chladnější hlavou.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    25.3.2017 07:20 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    jo, to je fakt :)
    22.3.2017 11:56 Valenta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    male deti, male problemy. Velke deti, velke problemy.

    P.S. Dodelala manzelka tu medicinu?
    vencour avatar 22.3.2017 21:20 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    No nedodělala. Nechala toho.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    robotics avatar 22.3.2017 13:08 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Já mám zatím jedno. Chtěl bych časem druhé. Ale i tak se děsím, hlavně co se týče financí. Třetí tedy asi nebude. Hlavně žijeme v 2+kk. Tam by to se třemi dětmi byla slušná zabíjárna. Podle mě jde o to, jak na tom člověk je finančně, časově a kde bydlí.
    vencour avatar 25.3.2017 01:30 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Máme takové větší 2+1, mně přijde, že to má výhodu, že se musíme dohodnout a domluvit, skoro pořád jsme pohromadě. Když tak se dá z komory udělat další pidipokoj a rozdělit obývák, to ještě poznáme. Mezi tim ještě běhaj dvě kočky, maličká si jich už všímá :-)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    22.3.2017 13:21 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    kdyz pominu ekonomicke otazky (ktere jdou docela dobre odhadovat, pokud si da clovek pozor na pasticky typu co psal Jik vyse, ze se ti dost mozna nevejdou 3 sedacky a kdyz nepocitam Dacii, tak vetsina aut kam se vejdou bez problemu, jako napr. Galaxina nebo Sharan, nepatri k tem nejlevnejsim), tak uspesne (ne)vychovani potomku zalezi prevazne na tobe a tvoji zene a na to, nakolik toho jste schopni ti tady asi nikdo neodpovi. Jestli 2 nebo 3 IMHO neni velky rozdil. Jsou rodice, co nezvladnou vychovat jedno dite a jsou takovi, co zvladnou dobre vychovat 5 nebo i 9 (u nas na vsi jedna rodina ma 5 deti, ted uz vetsina z nich dospelych, jsou to asi nejlip vychovany a nejvzdelanejsi decka ve vsi, bracha otce rodiny zije ve vedlejsi vsi, ma 9 deti a je to to same). To, ze neobstarate kazdou jejich potrebu, jak pise xvasek vyse, jim IMHO bude jen k dobru. Sice treba behem prvniho stupne ZS se nanauci derivovat a integrovat, ale treba prozijou stastnejsi zivot, nez kdyby to umeli:-)
    22.3.2017 13:39 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    + 1
    vencour avatar 22.3.2017 21:24 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    No, výchova obnáší i přípravu na život, souhlasím. Včetně naučení způsobu jak přijímat to lepší i horší, trpělivosti, houževnatosti, pozitivního životního postoje.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    23.3.2017 08:48 joker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Pokud jste bílý, měl byste mít alespoň pět dětí. Protože bílí Evropané jsou budoucností Evropy.
    23.3.2017 10:48 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Máme pět dětí a až se nejmladší trochu osamostatní, pak bychom i šesté. Proč ne? Je pravda, že jelikož se děti zatím účí doma, je to časově trochu náročnější a tak pravděpodobně pořídímě někoho na uklízení a výpomoc v domě.

    Přesouvání je v pohodě. Dokud jsme měli jen 4 děti, měli jsme Galaxy. Já kupuju auta vždy jetá, protože nemám důvod utrácet za nová. Takže jsem se tenkrát vešel do 150k .

    Teď už máme 9 místné Ducato, což je super auto, protože je v něm hromada místa (opět cca. 150k). A k tomu máme na malé popojíždění ještě Fiestu (cca. 50k).

    Když jsme měli 4 děti, podařilo se konečně koupit dost velký dům na vesnici v kopcích (což byl náž takový sen). A teď se budeme stěhovat do většího a lepšího.

    Tím chci napsat, že je fajn mít hodně dětí, akorát se tomu prostě je potřeba přizpůsobit. Ale zvládnout to jde dobře, když se chce.
    23.3.2017 12:40 Ota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Teď už máme 9 místné Ducato
    nechapu, jak si muze koupit nekdo takovy kram? To ti manzelka trpi?
    vencour avatar 25.3.2017 01:32 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Co by člověk pro děti neudělal. Třeba to má výhodu, že nad tim autem ostatní ohrnují nos a je klid?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    23.3.2017 18:06 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Nekupuj auta na F - Fiaty, Fordy a fšechny francouzy :-p Ale hlavně Fiaty. Za ježdění v autě této značky bych se styděl. Už třeba za to, že to je značka, která vyráběla nejošklivější auto vůbec - Fiat Multipla.
    PepaSFI avatar 23.3.2017 18:40 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    zvláštní je že zrovna na podvozky Fiat Ducato se staví luxusní obytný auta. Žeby neznali český hospodský mudrlanty? Ale jo, ono je to tak dobře, znalci si koupí třikrát utočenou šedivou oktávku se sazema na zadku a blbci pak můžou jezdit ve vyhídkovém autobusu Multipla nebo Ducato za pár peněz.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    23.3.2017 23:18 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    co pamatuju, tak v prabývalé práci jsme ducato měli a byl to držák neskutečnej a když už něco, tak na něj většinou stačilo jen pohrozit kladivem a francouzákem
    24.3.2017 13:59 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Ducato? Pri jednom vyletu upadl vyfuk, praskla hydraulika posilovace rizeni a prehralo se tak, ze zacalo horet.
    Tomu rikam drzak. Ale Cerneho Petra.
    PepaSFI avatar 24.3.2017 17:10 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    jo stávají se případy, ovšem obvykle se pak zjistí že to má najeto na Měsíc a zpátky a posledních 300 tisíc to nevidělo servis. A že se to přehřálo až to začalo hořet, já spíš tipuju že to někde za výfukem mělo myší uprchlickou ubytovnu. Ono přehřát motor není úplně snadný, natož u blbuvzdorného motoru dodávky a přehřát ho tak že by od něj něco chytlo, to chce hodně ignorantství v těch místech kde by měl sedět řidič. Vlastně ani ne ignorantství, to snad jde udělat jen schválně po vypuštění chladiče a oleje a po velkém soustavném týrání a i tak si myslím že by se motor dřív rozpadl než by se přehřál do ruda aby od něj něco chytlo. Viděl jsem auta shořelý po závadě v elektrice nebo v palivové soustavě , taky od brzd, po úplně banální nehodě, moderní diesely prý krásně hoří když se do toho nalije benzin, u dieselů je taky príma jev zvaný runaway ale od přehřátí? Vymysli si něco věrohodnějšího.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    25.3.2017 07:23 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    tak nějak - na tacháku mělo 350 000 (co se dělo před tím těžko říct), furt naložený že tahalo výfuk po zemi, v zimě v létě po stavbách a furt jelo
    Agent avatar 24.3.2017 04:01 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Asi tak, pro tyhle chytrolíny je nejlepší nějakej (ojetej, nejlíp z Německa) koncerňák TDI s načipovaným motorem (aby to co nejvíc kouřilo a každej hned poznal, s kym má tu čest), v plný palbě, v metle na hlínách, BRUTÁLNÍ zátah vocpodu, pyčo!!
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    23.3.2017 20:22 ondrab | skóre: 12 | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Zapomněl jsi ještě Folcwágen!
    Keep on keepin' on.
    24.3.2017 13:43 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    A Fkodu :-)
    28.3.2017 19:01 ondrab | skóre: 12 | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Tak Škodná je jen derivát Folcwágnu.
    Keep on keepin' on.
    23.3.2017 22:43 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    za ta leta, co se tu potkavame bych to rekl asi takhle: Mas bezva manzelku, s tou bych si troufnul i na 4 deti.
    24.3.2017 01:26 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    24.3.2017 12:34 Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Máme tři děti, asi tak 2,5 roku od sebe. Můžu říct, že na to třetí je nejvíc času ze všech. Ty dvě starší si už hrály spolu a daly mámě víc času na to nejmenší.

    Náklady se o něco zvýší, ale razantní to není. Auto pro pět se dá vždycky sehnat, horší je už pro šest.

    Už i spousta vstupů řeší tři děti, takže ani tohle není nijaká komplikace.

    Čím dřív se pro třetí rozhodnete, tím líp. Děti budou k sobě a později si všechny společně vyhrají.
    Blaazen avatar 24.3.2017 13:01 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Auto pro pět se dá vždycky sehnat, horší je už pro šest.

    Není problém :-)
    24.3.2017 13:51 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Jsou deti a deti. Mame jedno a nekdy mam pocit, ze jich mame sedm, videli jste nekdo nektery z dilu Masa a Medved? Tak Masu mame zjevne doma... a to se ji snazime drzet v lati, jinak by nas prejela, ale kam se hrabe povoden. Co s dalsima detma? Lepsi polovicka je ze tri, ja ze dvou. Tri by byly fajn, jak to dopadne je otazka. Za jediny problem bych povazoval bydleni, ted mini 3+1, to budem muset resit. Auto uz je sranda a hlavne jsme si to na podzim pro par pristich let vyresili :-)

    Ale posledni dobou to takhle resi vic rodin, jen z okruhu mych kamaradu vim o peti "tridetnych" smeckach, ze sirsiho okruhu o dalsi asi peti.
    vencour avatar 25.3.2017 01:40 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tři jsou akorát?
    Dík za podporu.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.