abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (73%)
     (6%)
     (11%)
     (11%)
    Celkem 251 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    Rozhovor s autorom d0cmf

    13.4.2023 20:02 | Přečteno: 493× | programovanie | poslední úprava: 15.4.2023 14:24

    Odpoveď na otázky od používateľa: Bystroushaak a R3d4kt0r.
    Dňa 2023-04-15 bol pridaný jeden odsek v jednej odpovede.

    Bystroushaak: Tak ahoj, já jsem Bystroushaak. Můžeme si tykat? Super. Dušane, slyšel jsem o tvém projektu d0cmf, ale předtím než k němu přejdu - ty jsi programátor? Jak jsi se vůbec k programování dostal? Co tě motivuje v tomhle ohledu?

    Tykať, áno. … Áno, som programátor. K programovaniu som sa dostal na strednej škole (elektrotechnikej) – mali sme predmet o programovaní a programovali sme v C++.

    B.: Aha, zajímavé. Pojďme k hlavní otázce, která všechny zajímá; co si od nového formátu ukládání maticových dat v textu slibuješ?

    No, ten formát je výsledkom osobného úsilia zlepšiť komfort pri práce so Wikimédia exportmi, presnejšie pageview štatistiky. Na to, aby si zistil pageview štatistiky z logov napr. o slovenskej wikipédie musíš stahovať všetky pageview štatistiky, aj keď Ťa zaujímajú iba tie slovenske. A slovenské sú pri tom malé. A samo o sebe je aj priestor na zmenšenie veľkosti, nakoľko zlúčiš dve mesiace do jedného, tak nemusíš mať 2 krát v exporte názvy stránok, ale iba raz. Ten ďalšia vec, ten formát, ktorý používa Wikimédia dokáže spracúvať iba 31 hodnôt na riadok záznamu. Môj môže neobmedzený počet hodnôt.

    B.: Opravdu? To jsem nečekal. Existuje po tom nějaká poptávka?

    Člověk by čekal že, eh, Dušane, neskákej mi do řeči. Myslím od jiných lidí.

    Môj formát spájanie dát mesiacov robí dátovo úspornejšie ako terajšie riešenie. Už skôr niekto videl článok/štatistiku o tomto formáte (bol zmazaný a formát mal vtedy iný názor) z Wikimédia nadácia, a písal mi, že mám vytvoriť ticket. … Zober, že dáta majú svoju veľkosť (a to sú ešte kompromitované) a zmenšiť by nebolo vhodne (rečnícka otázka)?:
    URLSúčet (veľkosť)
    https://dumps.wikimedia.org/other/pageviews/3,6+ TB
    https://dumps.wikimedia.org/other/pageview_complete/4,4+ TB

    A druhé, spracovaním logov v mojom formáte vieš mať (to bolo pre mňa bonusovím prekvapením) štatistiku najviac videných stránok na Wikipédie za predchádzajúci skončený rok už aby bola dostupna k 1.1. Ale nadácia zverejňuje/sprístupňuje výsledky až o týždeň a viac dní od začiatku roka v januári.

    B.: Co tě vedlo zrovna k oznámení existence nového formátu formou komixu? Nebylo to trochu nešťastné?

    Dodržať slovo, že vydať komiks, lebo som napísal niekomu že zverejním v nedeľu, ojedinele v pondelok.

    A ďalší, že istým spôsobom informovať, istým spôsobom si urobiť show/zábavu, trošku sa pohrať (využiť sa dá pri tom kreativita) … a komiksy, ako literárnu formu, mám rád.

    Z môjho pohľadu informovať komunitu bol cieľ splnený. A niekomu ojedinele môže byť vhodne (pageview štatistky, menej asi formát).

    B.: Jasně. Když se vrátím k té prezentované webstránce, tak ta je taková dost strohá, nemyslíš, že tohle mohlo být příčinou zmatených reakcí na abclinuxu?

    Asi preto, že moja angličtina je strohá. A aktuálny obsah účel plní. Mám rozpracované vydať niečo a bude tam aj porovnanie d0cmf s CSR a CSC.

    No mohol som pridať aspoň jednoriadkový popis charakteristiky mojho formátu matice. Napadlo mi to pri tvorbe, ale vo finálnom výsledku to tam nebolo. (pridaný tento odsek dňa 2023-03-15)

    B: Ok, to chápu. Taky jsem v duši inženýr, strohost a tak, navíc člověk se do toho ponoří a pak nechce věnovat čas na prezentaci. To znám. Nicméně prezentace je tak nějak to podle čeho tě ostatní vnímají. My ti nevidíme do hlavy *směje se, oči jsou ale studené*.

    B.: Nepřijde ti divné dát do jména formátu vlastní jméno? Mě to trochu divné přijde.

    Bežne je vo vede, že konštanty, veličiny či iné, je pomenované po autoroch. Aj v IT svete máme príklady ako BASH alebo MariaDB. No, niekto iný môže upraviť môj formát, že zadať iný znak pre zlúčenie (znak ^) a bude teda iný ako u mňa. Takže Dušanové je definovane podľa Dušana.

    B.: Jo, vtip. Hahah. To se moc .. nepovedlo.

    B.: Co ta ukázka použití? Není to tak trochu divné, nahrávat tohle na archive.org pro budoucí generace? Ve formátu, kterému za deset let nejspíš nikdo nebude rozumět?

    Možno na naše pomery nezvyčajne, ale účelné – „dosť“ miesta (nie je problém s veľkými súbormi), archivuje (nemám na hosting, čo teraz?) a upload/rename sa dá ľahko naskriptovať.

    B.: Aha. To mi nedošlo že pro tohle máš tohle použití.

    B.: Ty na abclinuxu často vyvoláváš dost rozporuplné reakce. Čím si myslíš že to je?

    Podľa reakcií bolo napr.: že ako píšem (nečítam, čo presne odosielam) a možno aj snažiť sa (rýchlo) odpovedať na novovytvorenú anketu a „kvalita“ všelijaká.

    B: Aha. To jsem si neuvědomil. Už se připozdívá a chce se mi spát, nemáš ještě něco co bys chtěl sdělit čtenářům?

    Rozhodolal som, že nič zdeliť.

    B.: Díky za rozhovor.

    Nech sa páči.



    R3d4kt0r: Máš holku?

    Nie.

    R.: Jo diagnoza porucha osobnosti, to se linuxakum stava. Co tak macOS?

    MAC nie. Vyhovuje mi Linux – ja si vytváram systém ako chcem (aplikačný forend a backend).

    R.: To jako programator si nedokazes vydelat tolik ze si koupis kazdy mesic novy Mac?

    R.: Aha, smutny. Tak ja ti jeden daruji a ty mne pak pozves na veselku. Diky za rozhovor.

    Ozaj? … Nech sa páči.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.4.2023 20:20 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor o 0dcmf
    Takze jestli tomu rozumim spravne, misto toho aby wikipedia generovala statistiky pro jednotlive jazyky tak je generuje globalne a Dusan se to snazi vyresit skrabanim se pres leve varle za pravym uchem. Nebylo by snadnejsi kdyby wikipedie generovala statistiky dle potreb? Ze to nemaji vygenerovane 5 minut po zacatku noveho roku je tak nejak logicke, 99.9999% uzivatelu to nezajima a ten jeden je Dusan, takze tydenni zpozdeni je uplne vporadku (proste low priority ptakovina pro Dusana a 5 dalsich Slovaku). Jinak format mi prijde naprosto zbytecny, tohle se da resit daleko efektivnejc.
    14.4.2023 00:32 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor o d0cmf
    Tvůj první blogpost, který mi přijde zajímavý. Což teda o formátu d0cmf bohužel říct nemohu.
    14.4.2023 12:23 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s autorom d0cmf
    Mit v zivotopisu vlastni format vcetne pouziti a toolingu okolo neni k zahozeni. Nenech se vyhejtit jako kolega s relational pipes, treba za pul roku bude v debianu libd0cmf jako volitelna zavislost pro libreoffice-calc.
    Bystroushaak avatar 14.4.2023 15:39 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s autorom d0cmf
    Dík za odpovědi. Mimochodem jsi neodpověděl na:
    Co tě motivuje v tomhle ohledu?
    To mě vždycky u programátorů zajímá.
    Bystroushaak avatar 14.4.2023 15:41 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s autorom d0cmf
    Mimochodem máš můj respekt za tu reakci a za vytrvalost, předtím jsem působil asi až moc .. arogantně když jsem si z toho dělal srandu. Ten projekt mi sice pořád přijde dost jako blbost, ale nechtěl jsem aby to vyznělo jako že si dělám srandu konkrétně z tebe.
    14.4.2023 19:25 z_sk | skóre: 34 | blog: analyzy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s autorom d0cmf
    Zámerne som sa rozhodol neodpovedať, na to, čo si sa ma pýtal, že čo ma motivuje byť programátorom, resp. prečo sa venujem programovaniu.
    debian.plus@protonmail.com
    15.4.2023 20:28 -nabied
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s autorom d0cmf
    jestli s tím děláš tajnosti, tak je za tím pich nebo prachy. dobrý náhodou!
    28.4.2023 14:03 soniyasharma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s autorom d0cmf
    It is my most central visit to your blog, and I'm especially mistaken for the articles that you serve. Give hair-raising information for me. Vip Lucknow Call Girls Mobile Number Lucknow Sex Workers Call Girl in Charbagh Lucknow Call Girls Rate Call Girls Lucknow Sex Story Desi Bhabhi Whatsapp Number Much appreciation to you for sharing titanic material. I will be back for the truly shocking post

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.