abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (11%)
     (11%)
    Celkem 245 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux

    23.12.2008 16:59 | Přečteno: 1318× | kultura_nekultura | poslední úprava: 23.12.2008 21:50

    V dnešní době málokdo čte knihy. Když shlédnu na náctileté, ale i starší nebo ještě starší než jsou ti starší, je mi trochu líto za lidi, kteří místo dobré (kdyby i špatné) knihy sledují každou hloupost v televizi. A když čtou, tak jedině hltavě bulvární plátky, letáky a nápisi na trikotech zahalující bujná poprsí, za které jsou někteří z nich schopni Vám klidně zlomit vaz, jestliže jste proti (myslím za ten bulvár). Ale teď o nečem jiném a přitom stejném..


    Jelikož rád čtu, tedy raději než bych sledoval televizní seriály nebo reklamy nebo filmové "premiéry" iks měsíců staré, chtěl bych se s Vámi podělit o zajímavé (tedy alespoň pro mne) výtvory v psané podobě, které jsem samozřejmě přečetl. Pokud jste také čtenáři “pěkně tlustých bichlý, s kterými zabít člověka není problém” prosím, podělte se a navrhněte co stojí za přečtení.



    Český název: Obchodník se smrtí Hugh Laurie - Obchodni se smrti
    Originální název: The Gun Seller
    Autor: James Hugh Calum Laurie
    Rok vydání: 2008 (originál 1996)
    ISBN: 978-80-7388-101-6
    Nakladatelství: XYZ

    Vydavetelský popis knihy:

    Thomas Lang je úplně obyčejný chlap, který pracuje jako bodyguard, popíjí whisky a projíždí se na motorce. Jednoho dne se ale jeho život obrátí naruby.. Osloví ho jakýsi muž a najme si ho na vraždu amerického průmyslníka. Lang napřed nabídku přijme, posléze se však rozhodne svou oběť varovat.. Jeho dobrý skutek nezůstane nepotrestán. Proti své vůli se ocitá ve víru dramatických událostí, poněkud nedobrovolně se zaplétá do mezinárodních teroristických aktivit. Střetne se s nejrůznějšími zločinci, násilníky, obchodníky se zbraněmi, vrahy i agenty CIA..


    Autorova prvotina, která mě ohromila již roku 2002, nejspíše i Vás mile překvapí. Detektivní zápletka, nečekané situace, nevděčný humor a velice dobře popsané dějové situace jí zajistili právoplatný titul bestselleru.

    Rozbít hlavu člověku ušatým buddhou, snažit se zachránit otce krásky pokusem o jeho zabití, milovat ženu s nádhernými šlachami na krku hledící na Vaši krev s revolverem v ruce, urážet lidi na vysokých místech, shlédnout tajné materiály profesionální útočné vojenské helikoptéry, zabít nemístně dva muže jako Bond s varlaty nateklými do nevídaných rozměrů a mnoho dalšího s dávkou ironického nadhledu? Přesně tohle můžete očekávat s každou další kapitolou čekající na Vaše zvědavé oči. Jestliže jste milovníky sarkasmu, humoru a akce, tato kniha Vás zaujme. Jako malou pomoc na odpověď k otázce, zda výtisk stojí za to si můžete přečíst první kapitolu.



    Název: Kvílení a jiné básně Allen Ginsberg - Howl
    Originální název: Howl and other poems
    Autor: Irwin Allen Ginsberg
    Rok vydání: 1990 (originál 1956)
    ISBN: 80-207-0155-9
    Nakladatelství: Odeon

    Tento souhrn poezie jistě patří na svojí dobu k odvážnějším, ale především k těm lepším výtvorům pana Ginsberga. Ačkoli se chvílemi zle čte a nezkušený čtenář má pocit, jakoby spatřil náhodně poházená slova od feťáka s absťákem nebo utečence se schizofrenií státního nápravného ústavu pro duševně postižené, jedná se o kritiku života tehdejších let, zkompromitovaný životní styl ameriky honících se za slávou, falešným respektem a především za tučnými peněženkami.

    Nesouvislosti, strach, smutek, zoufalství, duševní vize a sny. Tímto se prochází v první části. V další části jde o poznání příčiny problémů, které ničí lidské životy a v té poslední se přirovnává ke známému Solomonovi, kterého potkal v Rocklandu na psychiatrické léčebně. V případě zájmu si to můžete přečíst zde



    Název: Pokročilé programování v operačním systému Linux Advanced Linux Programming
    Originální název: Advanced Linux Programming
    Autoři: Mark Mitchell, Jeffrey Oldham, Alex Samuel
    Rok vydání: 2002
    ISBN: 80-86497-29-1
    Nakladatelství: SoftPress

    Již z názvu je jasné pro koho je kniha určená. Zkušenější programátoři naplno využijí obsáhlého popisu o programování v C/C++, kdežto začátečníci budou v některých případech ztraceni. Hned na začátku je letmo popsána základní výbava unixových systémů, s kterou se bude pracovat ( GCC, GNU Make, Emacs, GDB ). Lehký začátek spíše jak pro “zelenáče” slouží lidem co již psát aplikace umějí pod jiným operačním systémem a chtěli by znát, jak na kompilaci zdrojových kódů, linkování, práci s Make a debuggerem v GNU/Linux. V druhé kapitole budete zavedeni do principů správného návrhu aplikace, tedy základů komunikace s prostředím OS, práce s argumenty, bezpečného programování, psaním a používáním knihoven. Třetí, čtvrtá a pátá část se zabývá procesy, vlákny a meziprocesovou komunikaci. Jak vytvořit, ukončit nebo sledovat procesy a popis signálů je velice podrobně popsáno. Stejně tomu je i u práce s vlákny, kde díky příkladům snáze vše pochopíte. Nadcházející témata Vás přiblíží k problematice dobrým popisem fungování sdílené paměti, mapováné paměti, procesových semaforů, rour a soketů.

    Mastering Linux v sobě uchovává jak řádit se zařízeními a systémovým souborem /proc, jak a co se dozvědět a také jak správně použít. Další kapitola Systémová volání je zcela jistě zajímavější než ta předchozí, ačkoli nejsou popsána všechna volání, těch patnáct důležitých tam najdete a zbytek snadno dohledáte. Devátou kapitolou autoři popisují základy assambleru a především jeho správné užití. Předposlední část se více rozepíše o bezpečném programování jako je autentizace uživatelů, id uživatelů a skupin, oprávnění soubového systému a také o bezpečnostních dírách ( přetečení vyrovnávácí paměti, používání funkcí system a popen, /tmp ). Tématem pro poslední kapitolu byl zvolen návrh a implementace malého, jednoduchého webového serveru, který je sepsán velmi pěkně. Poslední texty nazvané přílohy už jen doplnují knihu do celku. Nalezneme zde popis I/O funkcí, tabulku signálů, online zrdroje pro čerpání dalších informací a také licence OPL a GNU GPL.

    Pokud máte zájem o knihu, můžete si ji stáhnout v anglickém jazyce.



    Název: Kukaččí vejce Cuckoo's egg
    Originální název: Cuckoo's egg
    Autor: Cliff Stoll
    Rok vydání: 1989
    ISBN: 0-370-31433-6
    Nakladatelství: Pocket Books

    Osmdesátá léta v Berkeley, doba těch “malinkatých” sálových počítačů pracujících na výpočtech vědců a veřejného světa internetem nepostihnutém, byla poznamenána událostí, popsanou autorem knihy a zároveň člověkem, který odhalil kyberzločince (Marcus Hess aka Hunter) provinilého dluhem 75 centů a jak se později zjistí i několika neoprávněných přístupů na vojenské servery a prodejem tajných informací KGB. Cliff Stoll, bývalý astronom bez peněz z grantu, se stává systémovým administrátorem a svým kolegou, unixovým buddhou, Davem je vybídnut k odhalení přičiny nezaplacených oněch 75 centů. Kontrola účetního programu, napsaného v “prehistorických” jazycích, za snahou najít tu malou chybu se zvrhne v několika měsíční lov za odpovědmi na otázky. Cliff narozdíl od jiných autorů zmiňuje i lehce podrobně principy zneužívání chyb v aplikacích, zásady bezpečnosti a výpisy z telnetu dodávají tu správnou atmosféru. Díky ignoraci organizací zajištujících bezpečnost státu se odhodlá sám najít cestu k zločinci a díky výpisům pohybu Huntera po síti na papíře z tiskárny se mu dostane pomoci a nakonec je Hess zatčen a Stoll se stane malou legendou. Kniha je volně ke stažení.

    Český překlad



           

    Hodnocení: 77 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.12.2008 17:01 blaccbyrd | blog: bb_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    No sakra.. to se může stát jen mě, že se překliknu (Ulož a Publikuj by nemělo být tako blízko sebe). Omluvte prosím nedokončený zápisek, co nejdříve jej dopíšu.
    "Dobře nechám Tě říci poslední slovo" "Děkuji" "Není zač"
    23.12.2008 17:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Ulož a Publikuj by nemělo být tako blízko sebe
    +1
    Limoto avatar 23.12.2008 17:02 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux

    No jo, Hugh Laurie, to musí být kvalita. :-)

     

    23.12.2008 21:52 blaccbyrd | blog: bb_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Je to kvalitní :) Dobrý spisovatel, dobrý herec (a teď nemyslím postavu Dr. House).
    "Dobře nechám Tě říci poslední slovo" "Děkuji" "Není zač"
    kerny avatar 23.12.2008 17:14 kerny | blog: KernyBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux

     Ctenarsky denik bych na abclinuxu necekal XD ale jen tak dal, imo se vetsina lidi, co sem chodi bezne k literature vubec nedostane...

    In a world without gates and fences... Who needs windows?
    23.12.2008 17:18 blaccbyrd | blog: bb_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Což je ovšem škoda, jelikož imho literatura obohacuje. Ale co mě mrzí je, že jsem se překlikl a uveřejnil zápisek dřív, než dopíši zbytek. Kde se také mimochodem nachází zmínka o knize programování v Unixu a něco o knize Advanced Linux Programming.
    "Dobře nechám Tě říci poslední slovo" "Děkuji" "Není zač"
    23.12.2008 19:51 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    LOL. a to mas odkial?
    23.12.2008 17:19 06078 | skóre: 15 | blog: 06078
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Ten obchodník se smrtí mě zaujal. Kouknu na to.
    Jan Drábek avatar 23.12.2008 18:05 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux

    Já takové věci řeším na ctenari.cz ;-)

    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    23.12.2008 21:54 blaccbyrd | blog: bb_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Díky za link :) Myslím, že neuškodí malý popis knih, které by snad mohli zaujmout část zdejšího osazenstva.
    "Dobře nechám Tě říci poslední slovo" "Děkuji" "Není zač"
    26.12.2008 11:57 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Myslím, že neuškodí malý popis knih
    Rozhodně ne.
    23.12.2008 18:40 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Takže
    nápisi na trikotech
    jo? :-D
    23.12.2008 21:55 blaccbyrd | blog: bb_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Snad na zlomek vteřiny si jej každý všimne, než mozek začně pracovat na zajímavější části :)
    "Dobře nechám Tě říci poslední slovo" "Děkuji" "Není zač"
    24.12.2008 01:28 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Mně ani tak nejde o ten pohled, jako spíš o ty "nápisy". :-)
    23.12.2008 19:27 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux

    > V dnešní době málokdo čte knihy. Když shlédnu na náctileté, ale i starší nebo ještě starší než jsou ti starší, je mi trochu líto za lidi, kteří místo dobré (kdyby i špatné) knihy sledují každou hloupost v televizi. A když čtou, tak jedině hltavě bulvární plátky, letáky a nápisi na trikotech zahalující bujná poprsí, za které jsou někteří z nich schopni Vám klidně zlomit vaz, jestliže jste proti (myslím za ten bulvár). Ale teď o nečem jiném a přitom stejném..

    Dál jsem to nečetl, evidentně to jsou sračky. Obvykle mě chytrolíni, co si myslí, že jsou studnicí moudra, když nesledují televizi (nebo jen něco na ČT2, a to pouze od 3 hodin ráno) a poslouchají jen hudbu, která je zaručeně nepopulární, naserou. Když jsem si přečetl tento skvost, připadá mi to ale spíš tragikomické, přičemž kladu důraz zejména na to "komické"...

    Pokud to není nějaká parodie (nebo předsilvestrovská otrava alkoholem), tak je to smutné.

    23.12.2008 22:02 blaccbyrd | blog: bb_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Nepovažuji se za chytrolína, dokonce ani za studnici moudra, nevím kde to bereš. Televizi sleduji celkem pravidelně jako pravidelně čtu a zajisté nekoukám ve tři ráno na ČT2, jelikož na ČT kanály se nedivám kromě večerního zpravodajství vůbec. No a ohledně hudby, neříkám že jdu s proudem, ale ne rozhodně proti němu - abys pochopil, poslouchám vše co mi nerve uši. A tak co to tedy je podle tebe? Skvost nebo sračky? :) Neboj, já se neurazím.
    "Dobře nechám Tě říci poslední slovo" "Děkuji" "Není zač"
    26.12.2008 11:54 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Nepovažuji se za chytrolína, dokonce ani za studnici moudra, nevím kde to bereš.
    On se totiž freshmouse považuje za kritika všech pseudointelektuálů, feministek, zastánců práv menšin a podobné havěti. Tak je potom občas vidí i tam, kde nejsou :-)
    26.12.2008 14:12 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    >zastánců práv menšin a podobné havěti

    Hmm, pro me treba zastanci prav mensin havet nejsou.
    28.12.2008 17:20 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux

    Jednou jsem měl tu smůlu vidět ubohý pořad Uvolněte se, prosím!, kde účinkovala Nora Friedrichová (např. pořad 168 hodin) a pak jakýsi zpěvák Radoslav Banga (známý jako Gipsy -- velmi originální).

    Pokud to nevíte, Radoslav Banga je tzv. Rom. Dokonce dostal (předpokládám, že od státu) nějakou funkci typu "ochrana menšin". Prý měl "ochraňovat" mimo jiné ženy. To jen k těm "menšinám"...

    (Mimochodem, Nora Friedrichová se taky vytáhla. Ve 168 hodinách vystupuje rozumně, ale tomto pořadu ze sebe nedostala jedinou větu, natož rozumnou. Dokonce ze sebe vysypala moudra, že za problémy cikánů mohou jen bílí atd. Paradoxní bylo, že cikán (!) Banga jí v tom oponoval. :-) Holt byla Nora papežštější než papež a pěkně se jí to vymstilo...)

    Luk avatar 28.12.2008 18:24 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    28.12.2008 17:11 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux

    Nejsou? Člověk, co si stěžuje na to, že lidi nečtou knihy, ale bulvár (atp.), a zároveň udělá v jediném odstavci tisíc a jednu chybu, prostě je pseudointelektuál.

    A nepovažuju se za žádného kritika, jen si občas dělám srandu ze srandovních věcí. :-)

    23.12.2008 19:48 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    No, já tady občas píšu takový malý literární spam, momentálně mám v hlavě zápisek o následujících: Miloš Urban – Lord Mord, Alex Drescher – Dokonalý obchod, S čím kdo schází, Ďuro Červenák – Bivoj Běsobijce, Bivoj Válečník a Romain Sardou – Nikdo neunikne. To jen co jsem tak přečetl za posledních pár týdnů.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    23.12.2008 20:53 alblaho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux

    To by mě zajímalo, kde na ta kvanta literatury bereš čas a energii.

    Já už čtu asi měsíc a půl Dunu, před tím jsem asi taky něco přes měsíc četl Zámek no a Bratry Karamazovy jsem četl určitě aspoň 3 měsíce. Prostě nemám čas věnovat tomu v průměru více než pár desítek minut denně. (A taky čtu pomalu, co bych z toho měl, kdybych Kafku přečetl rychle, že:-)

    23.12.2008 21:52 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Kafka je úchyl. Nechápu, co na tom kdo vidí, Zámek jsem se donutil dočíst silou a prostě to asi nejsem schopný ocenit. Židovský Němec z Prahy, co ty své surrealistické zvrácenosti myslel jako humor? Ne, díky, radši zůstanu u konzumní literatury :-)

    Teď na vánoční dovolené jsem se do čtení zase pořádně zakousnul, normálně po práci na to taky nemám myšlenky. V knihovničce mám pořád asi 10 nepřečtených kousků (průběžně to doplňuju, zatracená věc!) a v shopping listu na Amazonu patnáct dalších, odborných. Závislost! :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    alblaho avatar 26.12.2008 11:32 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux

    Kafka jistě úchyl je. Není to moc "zábava", ale je to zajímavé. Takové analytické. Taky jsem se do toho částečně nutil, ale myslím že chápu, proč je to nejslavnější "český" spisovatel.

    Některé dialogy v Zámku se mi fakt líbily, postavy naprosto konzistentně argumentují (pravda, v té jeho logice) a přitom zastávají naprosto opačný názor.

    23.12.2008 23:17 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Mesic a pul? To bych nevydrzel - pokud nejsem extremne unaveny, vzdy doctu knizku na jeden zatah (treba tu Dunu jsem poprve cetl asi osm hodin). Kdybych to mel cist tak dlouho, tak ke konci uz zapomenu, co bylo na zacatku. Navic nektere knihy (napr. takova Holisticka detektivni kancelar Dirka Gentlyho od Doglase Adamse) se musi precist minimalne dvakrat, aby je clovek vubec pochopil, leda ze by mel dokonalou pamet a cely obsah si pamatoval.
    24.12.2008 00:39 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Gentlyovskou sérii jsem přečetl, ale nějak extra mne to nevzalo. Pár náznaků holistického přístupu jsem si všiml, ale tak nějak celkově je mi Dirk Gently podstatně míň sympatickej než Arthur Dent :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    24.12.2008 17:54 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Ja mam take radeji stoparovskou pentalogii, ale tohle jsem zvolil jako priklad knizky, kde velka cast veci dostane smysl temer az na nekolika poslednich strankach (za predpokladu, ze si je pamatujete), i kdyz jsou ze zacatku zdanlive nedulezite nebo bizarni. Treba proc se cte druha cast Coleridgova Kubnaj Chana, tri otazky Jiriho III, trik s vazou, kun v koupelne, vzpricena pohovka, program na prevadeni cisel na hudbu a podobne. A clanek "Hudba a fraktalove krajiny" je opravdu super :-)
    23.12.2008 22:07 blaccbyrd | blog: bb_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Tak Lord Mord mám přislíben a těším se na něj. A díky za post.. Nikdo neunikne mě zlákalo.
    "Dobře nechám Tě říci poslední slovo" "Děkuji" "Není zač"
    23.12.2008 22:34 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Tak jsem se k tomu dokopal :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    23.12.2008 22:25 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    nápisi na trikotech zahalující bujná poprsí
    No jedna slečna co znám tam měla ^My eyes are up there^ (^ = šipka). To mi nepřišlo tak špatné ;-) Tak jsem se jí podíval do očí a na svou obhajobu řekl, že bych se jí stejně určitě podíval do očí... Tomu se jen smála... No dál to asi nemusím probírat...
    23.12.2008 23:21 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    ale ano :P
    Luk avatar 23.12.2008 23:34 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    V dnešní době málokdo čte knihy.
    Toto je jeden velmi oblíbený mýtus. "Málokdo čte knihy", přitom ale rostou prodeje knih a stoupá i počet výpůjček z knihoven. Prostě, zdání klame...
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Isah avatar 24.12.2008 00:05 Isah | skóre: 4 | blog: SF | Matička stověžatá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux

    Autore, pořád jsi toho ještě přečetl málo, když jsi schopen napsat "nápisi" nebo "bichlý" :-(

    Omnia mea mecum porto. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum
    24.12.2008 08:07 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux

    The Cuckoo's Egg nebude volne k stiahnutiu, nikde na nete ani na autorovej stranke som nenasiel, ze to dal volne k stiahnutiu. Zdroj z ktoreho cerpa root.cz to uz takisto neobsahuje, pravdepodobne to tam bolo a na root-e momentalne je nelegalne.

    pavlix avatar 24.12.2008 13:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Zatímco ve všech předchozích dobách běžně lidi četli kvalitní literaturu :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    24.12.2008 22:52 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kulturní vložka aneb nic o GNU/Linux
    Ginsberg vám přijde zdivočilej? Já myslel, že už je to dnes taková nudná klasika, něco jako babička od Boženy Němcové. :-)

    Vlastně mám pocit, že on vynalezl to ostinátní opakování jednoho slov na začátku verše. Už jen tohle je slušnej výkon:). Pro Čechy je zajímavý i svoji návštěvou Prahy v 68, kdy byl zvolen králem Majálesu... a pak vyhoštěn v ČSSR.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.