abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    29.5. 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1032 hlasů
     Komentářů: 17, poslední dnes 15:31
    Rozcestník
    Alternativně viz také můj osobní blog (RSS pro anglické články, RSS pro české články), kde toho hlavně v angličtině vychází mnohem víc.

    Víte že můžete odebírat mé blogy pomocí RSS? (Co je to RSS?)


    A kdo neumí použít RSS, tak je tu twitter: @Bystroushaak.

    Od určité doby jsou všechny texty které zde publikuji verzované na Githubu.

    Jestliže najdete chybu, nepište mi do diskuze a rovnou jí opravte. Github má online editor, není to skoro žádná práce a podstatně mi tím usnadníte život. Taky vás čeká věčná sláva v commit logu :)

    Aktuální zápisy

    Nejčtenější za poslední měsíc Nejkomentovanější za poslední měsíc

    Jak jsem upgradoval Ubuntu

    3.6.2012 22:50 | Přečteno: 1961× | Obecné IT | poslední úprava: 5.6.2012 12:46

    Konečně jsem upgradoval netbook na nové ubuntu. A je to boží. Tak boží, že jsem přešel na Mint na všech počítačích.

    K upgradu distribuce jsem byl donucen zákeřným balíčkovacím systémem, který odmítl aktualizovat některé programy na nejnovější verze, protože ostatní programy by jim mohly závidět novější vybavení.

    11.4

    Vše začalo samotným upgradem na 11.4, který trval pouhé čtyři a půl hodiny, tedy cca 4x déle, než trvá běžná instalace. Ale dobře, to se dá pochopit.

    Někdy v průběhu instalace bylo nastavení gnome transportováno kamsi pryč. Ostatní programy si šeptají cosi o tom, že Fuhrer vedoucí ubuntu nemá rád staré pořádky a další budou brzo následovat.

    No nic, řekl jsem si a začal instalovat 11.10.

    11.10

    Tentokrát to proběhlo rychleji, trvalo to zanedbatelné tři hodiny.

    Co mě nejvíce potěšilo je, že nyní už se na gnome konfiguráky vůbec nesahalo, ne, to ne. Tentokrát bylo gnome pro jistotu z mého systému odstraněno a nahrazeno unity bez možnosti výběru, nebo nějakého dotazu (kterých bylo v průběhu instalace několik na různé démony a tak). Spolu s ním byl odstraněn nějaký ten software, který jsem v předchozích letech používal. Asi se mu stýskalo po gnome, takže byl také odsunut do místa, odkud se programy nevracejí. Jsem rád, že Führer ví lépe než já, co chci vlastně používat za software a že ten upgrade tak pěkně pokračuje.

    Nejvíc mě potěšil sexy vzhled Unity - no řekněte sami, nepostavil by se vám z toho?

    Moc se mi líbí nové uspořádání položek na ploše do čehosi, co jsem nazval "zfetovaný grid". Odstranění ikonek pro jednotlivé soubory podle typu a nahrazení všeho bílým, dvakrát větším obdélníčkem je promyšlený tah, mající za cíl zvýšit bezpečnost zmatením případných špionů a imperialistů.

    Další věc, kterou musím ocenit je horní panel, který se nedá nastavit na skrývání, takže již nebudu zmateně hledat, kam se zasunul a samozřejmě levý panel, který nabízí komfortní zobrazení celých osmi ikonek, to kdybych náhodou oslepl. Je to velký pokrok oproti bývalým ikonkám na horním panelu, kde jsem jich měl skoro patnáct a ještě zbývala spousta nepřehledného místa, které mě stále mátlo - scrollovat v novém levém menu mezi osmi zobrazitelnými položkami je o tolik pohodlnější, že se divím proč to zatím nikoho jiného nenapadlo!

    Užitečné je i zobrazené jméno, které zabírá 150px, kdyby jste náhodou zapomněli, jak se jmenujete.

    Velice potěšující je ikonka počítače vpravo v rohu, kde jsem dřív míval ikonku ovladače zvuku, takže stačilo vyjet myší nahoru a rolovat kolečkem. Nyní můžu v průběhu příliš hlasité, nebo příliš tiché hudby provést odhlášení ze systému, či vypnutí počítače, což je vysoce ergonomické.

    Podstatnou zdravotní featurou je vylepšená reakční doba nautilu na krásné dvě sekundy. Nyní se vám nestane, že se přepracujete, když se vám nautilus otevře hned, a nová složka okamžitě po dvojkliku. To ocení vaše prsty a karpální tunely.

    Po těchto kladných zkušenostech jsem se již nemohl dočkat Ubuntu 12.4, když 11.10 přinesla tolik skvělých vylepšení.

    12.4

    Přechodu na 12.4 předbíhalo celé tři hodiny instalace velké napětí a očekávání, co tentokrát přibude. Bohužel, ukázalo se, že se skoro nic nezměnilo. Přibyly ikonky pro jednotlivé soubory a horní menu zprůsvitnělo.

    Vyzkoušel jsem nainstalovat zpět zapovězené gnome2, ale ukázalo se, že bylo tak vylepšeno, až některé jeho části přestaly fungovat. Například ovládací panely, místo kterých se zobrazují černé pruhy a celé je to jakési rozbité. Ewch.

    Abych to shrnul - po dvou dnech upgradování jsem získal horší systém, než kdybych celý disk smazal a nainstaloval tam čisté ubuntu. Spousta věcí se rozmrdala, nemálo programů, které jsem používal bylo odstraněno. Jediné co zůstalo byly data, což ovšem není tak výhodná feature, jak se může jevit, protože stejného výsledku lze dosáhnout deseti minutami zálohování pomocí taru.

    Mint 13

    Krásným protikladem výše uvedeného byla instalace nového Mintu 13, která i se zálohováním /home a /etc, stažením instalačního isa a manuálního nastavení šifrovaného disku zabrala necelé dvě hodiny a na konci jsem získal Mate, ne nějakej hnusnej scrollovací bazmek, kam se vejde osm ikonek.

    Další zajímavá věc je, že nejnovější Mint 13 s Mate na Asus EEE 1000h sviští rychleji, než ubuntu 10.10.

    Poučení

    Upgrade ubuntu smrdí.

           

    Hodnocení: 68 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.6.2012 06:45 Piškot | skóre: 7 | blog: Uživatel | Přerov nad labem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Máš dost bordel na ploše. Já zase unity používám, odpadli mi totiž problémy s přehazováním apletů v panelu GNOME2. Kolik používáš programů ? Že jich máš tolik v panelu ?
    Bystroushaak avatar 4.6.2012 08:19 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    No, většinou moc bordel nemám, je to krásně seřazené do logických skupin. Tenhle bordel se mi stal automaticky po updatu.
    4.6.2012 06:49 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Velikost ikonek v levém panelu lze nastavit.
    4.6.2012 08:09 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Nejvíc mě potěšil sexy vzhled Unity - no řekněte sami, nepostavil by se vám z toho?

    po te co jsem uvidel Unity jsem mel celych 14 dnu presny opak nez jsem presel na xfce
    rADOn avatar 4.6.2012 08:50 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Ministr zdravotnictvi varuje: ubuntu poskozuje vas sexualni zivot! :-)
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    4.6.2012 12:39 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Spis opacne, sexualni zivot poskozuje ubuntu. :) Manzelka mi nedovoli pouzivat unity, musim zustat u klasickyho vzhledu, na ktery je zvykla... (gnome fallback)
    4.6.2012 18:58 pavel noval
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Kdyz uz me prestalo bavit cekat az si win7 pri cerne obrazovce boot co boot neco schroupaji a za nekolik minut vitezoslavne zobrazi plochu a potom co se vse nacte muzu konecne neco delat, nehlede na nevyzadavene updaty trvajici i desitky minut jsem vyskousel hodne distribuci nez jsem skoncil u Mintu:

    jde o novy NB ze sandybrige i5

    moje zkusenosti

    potrebuju nastroj ktery zapnu a hned funguju a nemusim cekat pri cerne obrazovce na buhvi co

    CentOS/Redhat - celkem tak pres 2tydny vecerniho ladeni a instalace vseho z epelu/rpmforge a stejne spotreba na 6.2 zustala extremne vysoka pri zmene frekvence na 800Mhz max to na teplote ani vydrzi baterky nebylo znat a cpu porad jelo na max vykon i kdyz system mi tvrdil neco jineho, teplota 65 stupnu v idle . 2hodiny na baterku a vic proste ne at jsem delal co jsem delal ale je znat mensi pokrok v oblasti desktopu , sw celkem stary ale tady je to ocekavetelne na desktop to neni

    Gentoo - celkem tak tyden nez byl system k obrazu memu , asi jsem u nej mel zustat ale zase ty updaty a vecne cekani na kompilaci kdyz je potreba sw kterej denne nepouzivam , jako hracka dobry ale ne na praci, vlastni kernel mi dal do 45 stupnu v idle a 9hodin na baterku pri max sporivosti asi nejlepsi vysledek ze vsech ale porad hlavne hracka pro nadsecnce :)

    Debian stable- instalace sice hned ale to je tak vsechno , sw ve stable neuveritelne stary , kvalita baliku silne promenliva , kdyz jsem to videl tady bych stim klidne stravil i mesic a porad by to nebylo k obrazu meme ohral se tak 10min , ke spotrebe jsem se ani nedostal , debiani komunita by si mela nafackovat ze to v teto forme vydavaj za moderni OS

    Ubuntu 11.10 - nastaveni neco pres tyden , melo by byt certifikovane pro DELL , no je pravda ze po instalaci vsechno fungovalo ale bez tech beznych veci jako sun java atd.. takze zase to tam vsechno nejak dobastlit , spravne moduly pro i5 , cpu kolem 50 stupnu baterka 6-7 hodin , system fungoval az do dist-upgrade potom vse uplne romzrdane ,sw nestabilni reseni cista instalace a vsechno znovu takze jdem o dum dal

    Mint 12 - zprvu jsem byl velice neduverivy ale musim rict ze velke ANO takle si predstavuju desktop system na praci diky obsahu snad vseho softwaru v repozitari mi nastaveni dle mych predstav trvalo necely den coz je rekord , system 100%stabilni , vsechno funguje , nic nepada , cpu v idle do 50 stupnu + 8hodin na baterku , boot je rychlej , nanarazil jsem zatim na nic co by zdrzovalo od prace v teto oblasti je treba trosku konzervativnejsi pristup

    MINT rulezz proste :)
    4.6.2012 19:40 M.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Jaký je rozdíl mezi Linux Mint 201204 Debian s Mate a Linux Mint 13 s Mate. Je rozdíl v repositářích nebo je tam rozdílů více?
    4.6.2012 20:24 M.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Tak už asi vím, Linux Mint 13 is also an LTS (Long Term Support) release and it will be supported until April 2017.
    4.6.2012 23:45 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    jde o novy NB ze sandybrige i5
    Konkrétněji by to specifikovat nešlo?
    5.6.2012 00:28 pavel noval
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    slo :) model name : Intel(R) Core(TM) i5-2540M CPU @ 2.60GHz
    5.6.2012 01:37 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Tohle mi prd pomůže. Komplet model notebooku, nejlépe výrobce a Part Number by se hodil. ;)
    5.6.2012 12:59 pavel noval
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    dell e6320 konkretne tento model: N11-E6320-003
    alblaho avatar 5.6.2012 10:16 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Upgrade je průšvih. Lepší je jednou za rok udělat čistou instalaci, s odděleným /home je to vcelku OK. I když je lepší i konfiguraci mít čistou.

    Já to teď mám tak, že mám oddíl s daty (dokumenty, projekty) mimo root i home. No a do home mám adresáře namountované přes --bind. Takže pak můžu používat souběžně různé systémy a nemusím se bát, že si programy různých verzí budou přepisovat konfiguráky.
    rADOn avatar 5.6.2012 12:53 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Kazdy rok reinstall? omfsm to uz jsme na tom stejne spatne jako wydlaci?
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    5.6.2012 21:43 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Asi jak kdo. A asi jak kdo se vrtá v systému. Já se v tom už moc nevrtám (na konkrétním stroji) a update od 10.04 bez problémů.
    alblaho avatar 7.6.2012 00:55 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Na rozdíl od hypotetických windows my děláme reinstalaci kvůli novému softu, ne protože by to nefungovalo.

    Jinak na starém notebooku jsem do března používal Ubuntu 8.10 :-)

    Ale občas dělám reinstalaci když mě něco zaujme a chci to vyzkoušet. V posledních letech to byly Unity a Gnome-shell.
    8.6.2012 13:39 On
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Proč lžeš?
    Bystroushaak avatar 8.6.2012 18:14 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Try harder.
    Petr Bravenec avatar 9.6.2012 12:44 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem upgradoval Ubuntu
    Normálně používám všude Gentoo. Nedávno jsem si koupil na volné chvíle prťavý netbook, kam se mi celý ten kompilovací cirkus nechtělo instalovat. Původně byl v netbooku Linpus - nějaká tragická varianta MeeGo. Originální MeeGo byla druhá distribuce, kterou jsem zkusil - nerozchodil jsem wifi (a nechtělo se mi experimentovat). Další bylo Ubuntu 12.04. Na první pohled mě to okouzlilo - jednoduché, na malou obrazovku jak šité na míru. Ale experimentoval jsem dál. Další distribucí bylo Kubuntu. Brrr - KDE4 mám rád, funguje mi na stolním počítači k naprosté spokojenosti, ale to co předvádělo toto prostředí na nebohém netbooku, to opravdu nebylo k použití. Hned další den tam putovalo zpět Ubuntu a je tam do teď. Prostě funguje. Jsem spokojen.

    Jen by mě zajímalo, jak si nastavit mplayer2 jako přehrávač filmů - dialog pro výběr mi nedává na výběr :-(
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.