abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    Rozcestník
    Alternativně viz také můj osobní blog (RSS pro anglické články, RSS pro české články), kde toho hlavně v angličtině vychází mnohem víc.

    Víte že můžete odebírat mé blogy pomocí RSS? (Co je to RSS?)


    A kdo neumí použít RSS, tak je tu twitter: @Bystroushaak.

    Od určité doby jsou všechny texty které zde publikuji verzované na Githubu.

    Jestliže najdete chybu, nepište mi do diskuze a rovnou jí opravte. Github má online editor, není to skoro žádná práce a podstatně mi tím usnadníte život. Taky vás čeká věčná sláva v commit logu :)

    Aktuální zápisy

    Nejčtenější za poslední měsíc Nejkomentovanější za poslední měsíc

    Avogadro Corp: The Singularity is Closer Than It Appears

    6.7.2013 14:11 | Přečteno: 877× | Názory

    Minirecenze na sci-fi knihu Avogadro corp.

    Jsem velkým milovníkem strong AI ve sci-fi. Proto mě docela mrzí, že knih, na toto téma vychází docela málo a když už ano, často to končí špatně, protože autor nemá technické vzdělání a tušení jak by to vlastně mělo vypadat.

    Představit si a popsat něco chytřejšího než člověk, něco co nejedná na základě biologických motivací, chce docela slušnou představivost, kterou většina knih postrádá a tak jsou sci-fi plné humanoidních robotů a umělých inteligencí, které jednají na základě pohnutek, které se mě osobně zdají směšně lidské. Vyjímkou je snad jen Asher a jeho série Polity universe a 36 let stará kniha The Adolescence of P-1, o které jsem se zde již zmiňoval.

    V knize Avogadro corp se William Hertling zamyslel nad jedním z možných scénářů nástupu silné umělé inteligence a tím, jak by ovládla svět. Na rozdíl od mého očekávání se Hertling postavil k celému tématu jinak, než jak je zvykem, tedy scénář ala skynet vyhlazující lidstvo. Musím říct, že způsob jakým autor knihu zakončil jsem nečekal a byl jsem jím potěšen.

    <spoiler level="low">
    Elope, jak se AI nazývá, vzejde z emailového programu, který měl uživatelům našeptávat komplexní informace a doplňovat za ně zprávy. Projekt však zápasí s obrovskými hardwarovými nároky a hrozí, že bude ukončen. Vedoucí projektu se v návalu zoufalství z tlačící deadline rozhodne upravit váhy algoritmu tak, aby Elope upravoval emaily a předcházel svému ukončení. Ten se však k nově zadanému úkolu postaví trochu pro-aktivněji než jeho tvůrce počítá a začne vystrkovat růžky emailových chapadel do vnějšího světa.
    </spoiler>

    Pokud někdo máte trochu tušení o projektech Google a o tom jak to tam chodí, nejspíš vás docela pobaví různé narážky, kterých je Avogadro plné.

    Kniha je občas srovnávána s mým oblíbeným Daemonem. Na rozdíl od Daemona je však Elope silná AI, schopná přemýšlet a aktivně ovlivňovat svůj osud, nikoliv sociální framework využívající lidi ke svému zdokonalování.

    Autor je Suarezovi velmi podobný co se týče puntičkářství popisu technologií, které v knize používá a tak na jeho stránkách můžete najít jednotlivé odkazy. Pro průměrného čtenáře to nejspíš nemá moc význam, ale pokud se trochu vyznáte v IT a máte rádi hard-scifi, působí to jako balzám na duši.

    Ačkoliv místy působil děj trochu moc nuceně, kniha se mi líbila a mohu jí doporučit. Sehnat jí můžete například na amazonu, na stránkách autora, nebo jinde na internetu, pokud si dáte práci s hledáním.

    PS: Kdyby někoho zajímalo, jak jsem nechal obtékat ten obrázek textem, tak vězte, že je za tím zcela jednoduchá dedukce, chvilka googlení a studium zdrojáků redakčního systému, který vás to nenechá udělat obvyklým způsobem. Ve zkratce: class="floatleft". Intuitivní, ne?        

    Hodnocení: 71 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    kotyz avatar 6.7.2013 19:39 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avogadro Corp: The Singularity is Closer Than It Appears
    Dobrý, dobrý, ten floatleft se bude ještě hodit... ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    6.7.2013 20:18 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avogadro Corp: The Singularity is Closer Than It Appears
    No, ono je dost logické, že se ve sci-fi vyskytují spíš humanoidní a slabě-nadliské umělé inteligence než silně-nadlidské inteligence, a to prostě z toho důvodu, že ho píší "normální" lidé. Na to, aby autor byl schopný něco takového pospat, musí být génius, jenže takoví lidé se se málokdy stávají spisovately.

    PS: Další vyjímka, o které vím, je Golem XIV od Stanisława Lema, kterou jsem sice osobně nečetl, ale podle toho, co jsem o ní četl, tam Lem předvedl velmi přesvědčivý příklad toho, jak by se silně nadliská inteligence chovala.
    7.7.2013 01:34 chrocht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avogadro Corp: The Singularity is Closer Than It Appears
    Zrovna třeba ten Daemon mi přišel jako ukázka systému, který je tak dokonalý, že v reálném světě prostě nemůže vzniknout. Přitom ale vůbec nepřesahuje lidskou inteligenci. Spíš je mnohem primitivnější, pouze má více informací a dokonale využívá slabin lidí (touha po moci, penězích, seberealizaci apod.). Dnes by se asi dal z části realizovat, ale určitě by nefungoval tak dlouhou dobu bez obsluhy lidí (fáze mezi naverbováním lidí a úmrtí autora), určitě by nedokázal interagovat s reálným světem a nejspíš by se nedokázal dostatečně rychle kopírovat na další počítače nebo měnit, aby se vyhnul zničení.
    Bystroushaak avatar 7.7.2013 08:22 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avogadro Corp: The Singularity is Closer Than It Appears
    Četl jsi Freedom? Ten je imho k pochopení docela klíčovou součástí.
    nejspíš by se nedokázal dostatečně rychle kopírovat na další počítače nebo měnit, aby se vyhnul zničení.
    Daemon běžel jednak v normálních datacentrech, druhak v klientech té hry, jelikož si všichni mysleli že jde o hoax.
    Bystroushaak avatar 7.7.2013 08:26 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avogadro Corp: The Singularity is Closer Than It Appears
    Na to, aby autor byl schopný něco takového pospat, musí být génius, jenže takoví lidé se se málokdy stávají spisovately.
    Jo, k tomu jsem dospěl taky. Škoda, že se do toho zatím nepustil Stephenson, to by byl nářez :)
    PS: Další vyjímka, o které vím, je Golem XIV od Stanisława Lema, kterou jsem sice osobně nečetl, ale podle toho, co jsem o ní četl, tam Lem předvedl velmi přesvědčivý příklad toho, jak by se silně nadliská inteligence chovala.
    Díky, mrknu na to.
    6.7.2013 21:35 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avogadro Corp: The Singularity is Closer Than It Appears
    Spolehat se na privatni API neni moc dobry napad ...

    I kdyz v tomto pripade pujde o graceful degradation.
    Bystroushaak avatar 8.7.2013 00:25 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avogadro Corp: The Singularity is Closer Than It Appears
    Jo, jenže co jiného?
    Milan Lajtoš avatar 7.7.2013 01:11 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avogadro Corp: The Singularity is Closer Than It Appears
    Ďakujem za tip. Konečne niečo, čo znie ako čitateľná vec. :)
    “Every great achievement was once considered impossible.”
    Bystroushaak avatar 8.7.2013 00:25 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avogadro Corp: The Singularity is Closer Than It Appears
    Je to fajn kniha. Kdybys věděl o nějaké podobné, klidně dej vědět :)
    rADOn avatar 8.7.2013 11:02 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avogadro Corp: The Singularity is Closer Than It Appears
    Gratuluji, povedlo se ti mě navnadit a odradit zároveň. Nestupidní kniha o AI by byla fajn, ale zrovna Daemon mě dost zklamal. Spousta dobrých nápadů v knize o ničem.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.