abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    22.5. 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    21.5. 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    21.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 516 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Cikán s kudlou v zádech

    5.2.2006 01:54 | Přečteno: 2578× | politika | poslední úprava: 5.2.2006 02:21

    Po diskusi pod blogovým zápisem Evroameričané jsem měl ještě jednou potřebu svůj pohled na aféru s "vtipem o Romech" shrnout do celistvého textu. Ti z vás, kdo diskusi četli, nebo ti, kdo se netouží k tématu vracet, byli jste varováni a nemusíte si kazit neděli.

    Českou společností obchází strašidlo tuposti. A tentokrát to není tupost byrokratů nebo tupost diktátorů – je to tupost novinářů a samozvaných strážců veřejné "korektnosti". Děsím se doby, kdy budou všeobecně zakázány politicky nekorektní vtipy a patrně za každým hospodským stolem a na každé estrádě bude sedět nějaký "občanský demokratický" hlídací pes...

    Jak se vyrábí skandál

    Jak se vyrábí mediální skandál? Přísady v českém žurnalismu jsou jednoduché: nechte známého komika vyprávět běžný a známý vtip, nechte na pódiu sedět premiéra a pak už jen čekejte, až se kandidát kompromitace spolu s publikem dovolí zasmát.

    Pak sesmolte propagandistický článek, který nemá s oním vtipem vůbec nic společného, prošpikujte ho slovy o diskriminaci, rasismu, tmavé pleti a koncentračních táborech, zakvedlejte a podávejte horké, dokud ještě všichni nepochopili, odkud vítr vane.

    Přitom tématizovaný vtip sám je ze soudku těch nevinných, dokonce se vyhýbá slovu "cikán", není v něm explicitně řečeno "cikáni kradou", "cikáni loupí" nebo dokonce "cikáni vraždí" – ne, v tomto vtipu se Rom pouze na něco ptá. Ostatní už je na inteligenci či tuposti posluchače – i to, jestli z takového vtipu vyčte diskriminaci či rasovou nenávist.

    Sama skutková podstata politikova provinění je de facto nedohledatelná, neboť neexistuje. I přes rozpačité blekotání poslance ODS Marka Bendy, který premiéra ve čtvrtek interpeloval a snažil se ji křečovitě vytvořit ("Mně připadá, že premiér by si takovéto vtipy o Romech vyprávět neměl."), premiér Paroubek zkrátka žádný vtip nikde nevyprávěl.

    Nejistá sezóna

    Možná si vzpomínáte jako já na film Nejistá sezóna. Byl z konce osmdesátých let a tragikomický pohled na trable souboru Divadla Járy Cimrmana byl na svou dobu nezvykle odvážný. Jedna z pasáží si bere na mušku komunistickou byrokratickou cenzuru.

    Ve hře Vizionář, jejíž nacvičování je součástí filmu, říká jedna z postav (Smrtka), že už nemá čas, protože jí v hospodě už půl hodiny "běhá cikán s kudlou v zádech". Schvalovatelům se tento obrat jaksi nepozdával, neboť je diskriminační ke spoluobčanům romské národnosti, a tak navrhli vylepšení: nahradit "cikána" raději "koňským handlířem".

    Tenkrát jsme to mohli brát jako hezkou ukázku omezenosti komunistické byrokratické cenzury, která je úplně mimo chápání vtipů a humoru vůbec. Teď stejná tupost útočí z řad rádoby prominentních novinářů a opoziční politické strany.

    Jak se píše propaganda

    Samotný článek na titulní stránce deníku Mladá fronta Dnes uvedený palcovými titulky "V Paroubkově show zní vtipy o Romech" je názornou ukázkou, jak sepsat propagandistický článek a pomocí dokreslování kontextů dovedně manipulovat fakty.

    Připomeňme si, že šlo o běžný vtip vyprávěný v proudu estrády známým komikem. Jak z takové banality udělat hrozivou kauzu? Zabalíme banalitu do hrozivých slov, však on nějaký dojem u čtenáře ulpí.

    A tak v goebbelsovském tónu čteme o tom, že "se vyprávěly vtipy na účet Romů", "třeba, že všichni Romové kradou", a to "zrovna po víkendu, kdy nacionalisté u bývalého koncentračního tábora v Letech vyprovokovali střet s Romy", "rozdíl je v tom, že "kominíky, doktory a blondýnky" nikdo kvůli tomuto jejich zaškatulkování nediskriminuje, jako se to někdy děje Romům." Redakční mezititulek (čirou náhodou) navazující na nedávnou akci ODS: "Paroubek sundavá masku".

    Ke slovu přijde řada komentátorů, rozhořčení a odsudky: "Ale nemělo by to mít rasistické zabarvení, vždyť on tím jako elita snižuje laťku," míní Pehe." […] "To je nepřijatelné. A je smutné, že ministerský předseda, který by měl naopak hájit práva všech občanů, se propůjčuje zábavnému pořadu, v němž se vtipkuje na téma etnických menšin. Celý ten cirkus je šílený," míní sociolog Daniel Hanzl. […] Podporuje tím klišé, že všichni s tmavší pletí jsou "zloději", kteří nechtějí pracovat. […] "Jsou pryč časy, kdy takové žertování politikům procházelo s tím, že o nic přece nejde," říká Pape, kterého před týdnem zadržela policie při protestu proti nacionalistické provokaci u bývalého koncentračního tábora v Letech."

    Tak to jsou ingredience z článku, které samy o sobě bez ohledu na jakýkoliv popis toho, co se vlastně stalo, pasují vyhlédnutou oběť na diskriminátora a rasistu. Ne přímo, ne explicitně, ale o to ďábelštěji. Jinak totiž článek neobsahuje žádná podstatná fakta, ostatně už jsme si řekli, že jediný hmatatelný fakt je "smích" při estrádě. Co s tím má společného dokonce dvakrát zmiňovaný "koncentrační tábor pro Romy v Letech", zůstane tajemstvím propagandistické kuchyně novinářů Mladé fronty Dnes (pod článkem podepsáni V. Dolejší, R. Laudin, I. Truhlička).

    Celé toto rozhořčení samozřejmě nebránilo redakci v tom, aby tyto vtipy "podporující zažité stereotypy" dala v rámci informovanosti a pobavení čtenářstva k dispozici v audio nahrávce.

    Pryč s Romy, černochy sem!

    V pátečních novinách vyšel krátký článeček o čtvrteční interpelaci v této záležitosti. Zajímavé, že k odpovědi Jiřího Paroubka na interpelaci de facto v této věci už tolik svědomití nebyli. Zatímco zmatená a demagogická otázka poslance Marka Bendy (ODS), který hovořil o "hajlujících mladících", "rasistických cirkusech" – a tedy evidentně ne vtipech a smíchu, o čemž psala Mladá fronta Dnes (nebo že by byl přece jen pod dojmem "rasistické" konotace článku pánů Dolejšího, Laudina a Truhličky?), dostala plný prostor, z obsáhlé Paroubkovy odpovědi, ze které se ale nedá vytlouci žádný skandál, protože je tak korektní a uvážlivá, jak se na premiéra civilizované země sluší, zbylo jen na nepodstatné útržky.

    Že ta odpověď byla logická a vyčerpávající, to bylo lze poznat i z reakce poslance Bendy, který si nevěda kudy kam začal vymýšlet a mluvit z cesty něco o tom, že "premiér by si takové vtipy vyprávět neměl", čímž prozradil, odkud čerpá své informace (z propagandistických článků Mladé fronty Dnes) a že je nebyl schopen patrně díky masáži pisatelů ani adekvátně zpracovat.

    Na tomto místě povolily Paroubkovi nervy, a dalo by se říci známým antickým úslovím: Kdyby býval mlčel, zůstal by filosofem. Paroubek je ovšem také člověk od rány, a tak si dovolil ilustrovat absurditu obviňování z rasové diskriminace příkladem, že by se v tom případě páni novináři z Mladé fronty Dnes a Lidových novin měli omlouvat za používání termínu "černoch" v souvislosti se Spojenými státy americkými.

    I když to byla jen douška na závěr interpelace, alespoň se měla čeho znovu chytit bulvární média jako např. Novinky.cz, která zkreslením výroku jako by zahájila kauzu novou ("Romové" jsou pryč, ať žijí "černoši"), aneb ukázkově podle přísloví Kdo chce psa bít, hůl si najde. O původní a vlastní odpovědi na interpelaci raději méně než více, však už jsme se zmínili o tom, že se svou věcností a rozvahou do bulváru vůbec nehodí. O to více a radostněji se teď může debatovat na téma rasové terminologie ve Spojených státech amerických.

    Hříchy pana premiéra

    Jiří Paroubek je po "slabých" premiérských osobnostech těžkou vahou v této funkci – na tom se shodnou jak jeho příznivci, tak jeho odpůrci. Je mu proto zazlíváno, že na kritiku odpovídá útokem. Není se co divit, evidentně se poučil na příkladě svých dvou předchůdců, že reagovat na populistické výkřiky věcně nebo bezzubými řečmi mu nepřidá ani na síle ani na popularitě. Že bude také naprosto bezchybný, to by snad nikdo neočekával, a kauzy jako CzechTek nebo odvolávání funkcionářů ČSSD za veřejnou kritiku patří k těm jeho temnějším stránkám. Ani těm však nelze upřít rozhodnost.

    Bavič Jiří Krampol je svými vtipy známý už dlouhá léta. Legendární jsou jeho parodie Vietnamců ve scénkách s Miloslavem Šimkem, pravidelně vystupuje v oblíbených pořadech v televizi, kde také vypráví vtipy, i drsné. Premiér zase sbírá body u voličů, tomu se nelze divit, a na rozdíl od primitivních útoků ODS tak činí třeba účastí v zábavné show. Což mu také mnozí nemohou odpustit.

    Vzpomínám si na docela nedávné případy podobné mediální hysterie ("komunisti jsou prasata" a "VyHubení"). I v těchto případech jde o vtipy na účet nějaké skupiny, který by se mohla cítit dotčena. Je však dost podstatné, že všechny tyto vtipy byly proneseny v patřičném kontextu, v humoristickém pořadu, na humoristickém webu, v proudu zábavné estrády.

    Bohužel, citlivé vnímání kontextu nepatří k silným stránkám české společnosti a novináři, kteří se v honbě za lacinou senzací neštítí dělat skandály doslova z ničeho, nápravě nepřispívají. Dalo by se dokonce říci, že k všeobecné tuposti společnosti vydatně přispívají, třeba tím, že nedokážou rozlišit vtip od rasistického útoku (nebo že se alespoň tak tváří, že to nedokážou).

    A samotný "hřích" smíchu? Smát se nějakému vtipu snad není nějaký zločin hodný ani morálního odsouzení! Jednak je smích volně nekontrolovatelná reakce (kolikrát se zasmějete i tomu, čemu byste se nikdy nesmáli, když se kolem vás rozesměje plné kino?), a hlavně takový smích nikomu neubližuje. I když jsou to vtipy o Židech v koncentrácích, o "Somálcích", o válce, o vraždění, o mrtvolách, rasimus, sexismu a tak dále a tak dále. Kdo chce právě ze smíchu vytloukat politický kapitál, zaslouží si označit za pokrytce. A chová se doslova jako svině ("vepři nechť prominou").

    Cui bono?

    Po celé "aféře" za několik dní neštěkne ani pes, neboť ani nynější reprezentace ODS patrně není tak úplně smyslů zbavená, aby toto "nic" ještě přihřívala. Ono se takové dělání z komárů velbloudy může vymstít, politikům i novinářům, v okamžiku, kdy opravdu přijdou s nějakým velbloudem. Pak už jim totiž nikdo nemusí věřit.

    Zbývá se jen zeptat, na koho se novináři a poslanci největší opoziční strany ve své prezentované úloze "strážců" demokracie vlastně obracejí. Těm inteligentním brzy dojde, o jaký humbuk se jedná, jen co se začnou o věc blíže zajímat – ono stačí i inteligentní čtení článků Mladé fronty Dnes. Těm méně inteligentním se stejně takové vtipy, jaké vyprávěl a vypráví Krampol, líbí, vyprávějí si je běžně, kvůli hysterickým článkům to dělat rozhodně nepřestanou, a tak těžko pochopí, kde je nějaký problém, maximálně to posílí jejich možné rasistické názory ("Už ani vtipy o cikánech se nesmí vyprávět!").

    Abych se vrátil k "cikánovi s kudlou v zádech" z nadpisu: Až se zase budeme bát dělat si veřejně legraci, až místo cikánů budou muset být všude "koňští handlíři", kterým se nikdo nesměje, až se takhle humoru ulámou všechny ostny, tak potom to bude s naší společností na pováženou, protože taková doba tu přesně byla před rokem 1989.


    Příloha:

    Přepis znění interpelace poslance Marka Bendy na předsedu vlády Jiřího Paroubka ze dne 2. 2. 2006 (podle stenozáznamu uveřejněného na webu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR):

    Marek Benda:

    "A tentýž předseda vlády, který se tu tak bil v prsa proti hajlujícím mladíkům, náhle jezdí po republice a veřejně naslouchá veselým rasistickým vtipům. Já se vás ptám: Myslíte si, že pro nebezpečí rasismu je horších několik mladíků zvedajících pravici, nebo předseda vlády, veřejně se pochechtávající vtípkům, jak všichni Romové kradou a nepracují?

    Já osobně pokládám za daleko větší nebezpečí předsedu vlády, jezdícího s předvolebním cirkusem s rasistickým humorem. A proto vás vyzývám - nevymlouvejte se, ale omluvte se nejen naší romské menšině za své chování."

    Jiří Paroubek:

    "Vážený pane poslanče, na otázku o mém postoji k rasismu chci odpovědět naprosto jasně a vyčerpávajícím způsobem. Pravda, může zde být jakýsi politický útočný kontext s posledními mediálními glosami o mém úsměvu na zábavné show Jiřího Krampola, ale tím se nenechám vyvést z míry, ostatně, jsou to dva deníky, které, jak víte, jsou velmi kooperující s vaší stranou. Vždyť problém rasismu pro naši, ale i světovou demokracii, má zcela zásadní význam, a je nutné o něm soustavně a jasně hovořit.

    Přitom pokud jde o můj osobní postoj, jsem šťasten, že jsem byl vychován v rodině a prostředí absolutní rasové a náboženské snášenlivosti. Mám mnoho blízkých přátel různých barev pleti, židovského i romského původu, a velmi si jich vážím. Při tom, co jsem poznal i četl, ale i prožíval, o rasových genocidách od holokaustu až po Bosnu, se mi rasismus a rasisté osobně hnusí. To ovšem nestačí, neboť rasismus je těžkým problémem soudobé politiky, a je nutno se jím důkladně zabývat, ovšem na základě hlubokých politologických a sociálně ekonomických analýz. Samozřejmě, i v tomto kruciálním bodě, ale i v celé současné šíři jde o to, aby česká vláda, česká diplomacie, ale i Evropská unie, jíž jsme členy, vyvinuly maximální úsilí k nalezení pozitivních východisek. Žádná obecná gesta, deklarace a usnesení, nepomohou. Je třeba houževnatých jednání, hospodářské, sociální, třeba i lékařské pomoci, náboženského dialogu. Přitom je ale také třeba i velké morální síly a příkladů ve stopách Martina Luthera Kinga, Nelsona Mandely a dalších obětavých bojovníků proti rasismu.

    Proto nechci podceňovat ani domácí dílčí projevy antisemitismu, nacionálního fašismu a poněkud širšího proudu neporozumění k Romům. Tento poslední problém vyžaduje komplexní dlouhodobě rozpočítané řešení, které chci se všemi romskými představiteli diskutovat a uskutečnit.

    Potřebují to nejen Romové, ale celá naše společnost, chceme-li si uchovat plnou lidskou důstojnost a hřejivý pocit lidské sounáležitosti. Jsem rád, že zde nacházím porozumění nejen v sociální demokracii, vládní koalici, ale i napříč celým politickým spektrem.

    Tím více mě mrzí, že pro obvyklé výpady proti řekněme vládě, proti sociální demokracii a proti mně osobně některých novinářů je v posledních dnech využívána epizoda mého pobaveného úsměvu na Krampolově pořadu. Jen tak mimochodem, trvalou součástí těchto pořadů je pan Antonín Gondolán, vynikající romský hudebník. V takovém zábavném pořadu, když v hledišti vybuchne salva smíchu, těžko zabráníte mimické reakci úsměvu. To ještě neznamená, že přikládáte nějaký pozitivní význam něčemu, co tam zrovna kdosi vypráví. Stejně jsem přemýšlel o kus dopředu. Podobně, když se při nějaké hymně zamračím, že mi třeba zakručelo v břiše, bych nerad kameře vysvětloval, že něco proti dotčenému státu mám. A vůbec už teď nechci vysvětlovat, meditovat o úletech humoru, o tom, na kolik vtipy o Skotech Skoty spíše pobaví, než urazí. Jednoduše řečeno, žádné rasisticky zabarvené vtipy o Romech mi nikdy nebudou vyhovovat. Jestli ten bezděčný úsměv v říši novinářské spekulace, notabene u novinářů, kteří tam nebyli přítomni, nabývá jiných významů, tak to prostě odmítám. Jestliže i přesto by se tato příhoda mohla některého mého romského spoluobčana dotknout, rád mu to vysvětlím a vždy znovu potvrdím, že si Romů, jejich historie, kultury velmi vážím a chovám k nim přirozenou občanskou úctu."

    Marek Benda:

    "Tak prostého slova "omlouvám se" jsme se samozřejmě nedočkali, což jsem čekal. Já vám připomenu ještě jeden váš výrok, který jste tady řekl v létě, když jsme se bavili o vašich tajemnících a "pěti na stole v českých". Tehdy jste říkal: "Jestli někdo připustí hovory typu V. cenové skupiny a je to vysoký státní úředník, nemá na svém místě co dělat. " A já se ptám, jestli toto vtipkování o Romech, vtipy o zvěrolékařích a další, které zaznívají, dokonce v hovorech s premiérem tak zvaně, jestli vám opravdu připadají jako to správné a jestli nejste ten státní úředník, který připouští hovory typu V. cenové skupiny. Já nepochybuji, že tam se o Romech možná takto vypráví. Mně připadá, že premiér by si takovéto vtipy o Romech vyprávět neměl."

    Jiří Paroubek:

    "Především, vážený pane poslanče, jsem nevyprávěl vtípky já. Nepříjemně mě překvapila na celé záležitosti jedna věc, a já to tady řeknu zcela otevřeně, jak redaktor Mladé fronty Dnes, pan Dolejší, tak dnes pan Zvěřina v Lidových novinách použili výrazu černoch v souvislosti se Spojenými státy. Chci říci, že tyto výrazy mě vskutku pobuřují. Přední redaktoři dvou předních deníků přece musí vědět, že výraz černoch = negro je ve Spojených státech považován za politically incorect, za výraz významu pejorativního rasistického. Negro = negr, tedy zcela hanlivý výraz. Pánové, podle logiky, které tyto dva věrné listy občanské demokratické strany použily, by se oni měli omluvit Spojeným státům a především všem Afroameričanům, kteří se potenciálně mohou cítit dotčeni."

    publikováno v eXtempore.cz

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.2.2006 02:02 e | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    Si upad, ne? Kdo to ma cist?
    JA RAD PORADM KDYZ VIM vic (hebmilo.cz)
    vencour avatar 5.2.2006 02:12 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech

    :-D neděle je dlouhá :-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    5.2.2006 02:15 XXX | skóre: 4 | blog: CAD | X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    Dost vyčerpávající výklad. Troufám si říci že pan Marek Benda je demagogická 3,14ča a jestli ho potkám na ulici tak o dekonfiguraci tělesných statků nebude mít nouzi... Ale ono je to vlastně jedno. Pokud se bude strana ODS chovat takto i nadále, tak je lid nezvolí a hotovo. Ještě znám jednu perlu a to od přirody všestraně nadaného poslance a stínového ministra obrany Vidíma, který še linterpelovat s bodem F jako včela... :-)))
    5.2.2006 02:20 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    Pánové a dámy "humanisté" jen plesají. Pokud nemají "nešťastné" utlačované muslimy, mají Rómy. Až dojdou Rómové, najdou něco nového. Třeba "bojovníky za svobodu", co rukojmím uřezávají hlavy. Za obrázky proroka se vypalují se vypalují ambasády, za mrtvými Evropany jejichž popravu ukazují v televizi humanisté ani nevzdechnou. Ach jo. Zvláštní svět.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.2.2006 11:07 USAMA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    Co by jste proti tomu udělal? Zabít, všechny vyhostit, pokud možno udělat další křižáckou váklu a všechno co s vámi nesouhlasí tak povraždit... :-(
    5.2.2006 12:14 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    Jinak musím říci pane Tesaři, že se mi ten příspěvek moc líbí. Prostě je třeba říci lidem, tedy některým lidem: "Už toho bylo dost". Nejsme nevědomé ovce a víme co je dobré a co není.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.2.2006 12:15 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    Jinak musím říci pane Tesaři, že se mi ten příspěvek moc líbí. Prostě je třeba říci lidem, tedy některým lidem: "Už toho bylo dost". Nejsme nevědomé ovce a víme co je dobré a co není.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.2.2006 13:02 Milan Jurik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    Mate pravdu a zaroven ne. Vy asi nejste nevedoma ovce, vite, co je dobre a co neni. Ale dav ne. Evropa si uz prosla tim davovym silenstvim, kde i vtipy a karikatury mely svuj vliv.

    Svoboda slova je zasadni vec, primo klicova, ale nesmi se zneuzivat. Otazka je, kde je ta mira, za kterou se to zvrhava spatnym smerem.
    5.2.2006 14:59 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    Evropa si uz prosla tim davovym silenstvim, kde i vtipy a karikatury mely svuj vliv.
    Mate-li na mysli antizidovske propagandy v prvni polovine 20. stoleti, tak je nevyvolaly ty vtipy ani ty karikatury. Ostatne, vtipy o Zidech se publikuji otevrene dodnes (dokonce existuji extra publikace).

    Dulezity je prave ten kontext, a to unika zrejme i kritikum karikatur proroka Muhammada: je velky rozdil, jestli vtip a karikaturu nekdo POUZIVA k rozsirovani nenavistneho nazoru, ktery se tedy projevuje jeste v dalsim konkretnim jednani, nebo jestli jde POUZE o zabavu, byt reagujici na aktualni tema.

    Jinymi slovy, vtipy o Zidech ci o cikanech (nebo Romech - ani z etnografickeho hlediska nejsou pojmy "Rom" a "cikan" totozne, napr. o "Sinti" se u nas vubec nemluvi) v ramci treba neonacistickeho platku mezi rasistickymi vyzvami a dalsi nenavistnou retorikou jsou z hlediska zdrave svobodne spolecnosti proste nepripustne a plne naplnuji onu podstatu "hanobeni rasy, narodnosti či presvedceni".

    Naopak vtipy o Zidech a cikanech (Skotech, americkem prezidentovi, "Rusacich", Nemcich, Somalcich...) v kontextu dalsich vtipu (napr. v humoristickem platku) jsou JEN VTIPY. Jejich skandalizace nejenze spolecnost neposune smerem ke zdravejsimu vnimani skutecnosti, ale naopak vetsinou posili skutecny latentni rasismus (podle zakona spojitych nadob - kdyz chybi ventil na jednom miste, zacina se hromadit pretlak na druhem).

    Skoro bych se vsadil, ze boure proti karikaturam Muhammada se nesou v tomto duchu: "KRESTANSTI FANATACI ZOSTUZUJI PROROKA! - musim se na to ale blize podivat. Pritom bych dal krk za to, ze aferu odstartovavsi dansky tisk nema s krestanstvim (natoz fanatismem) nic spolecneho.

    A to je prave ten problem na obou stranach: Spory se zamerne ideologizuji v nabozenske rovine (zamerne proto, protoze v nabozenskych otazkach jsou lide snaze manipulovatelni).

    Problem tedy nejsou a nikdy nebyly "vtipy a karikatury", ale to, v jakem spolecenskem ovzdusi se tyto vtipy objevi. Ve zdrave a demokraticke spolecnosti to zustavaji vtipy. V nemocne vedou k perzekuci, at na jedne ci druhe strane.
    5.2.2006 15:31 Milan Jurik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    Dve poznamky:

    1) k vtipum o Romech - jste si jisty, ze v tomhle smeru je nase spolecnost dostatecne vyspela a zdrava? Osobne o tom presvedcen nejsem :-(

    2) Ano, antizidovska propaganda na vtipech a karikaturach nestala, jen byly jeji soucasti.

    A trocha textu:

    Problem je, ze v dnesni dobe na strane muslimu jsou dost casto pocity frustrace, ktere pak nekdo dovedny pekne zvlada manipulovat. A na strane Evropanu se nektere kruhy pro zmenu snazi vyvolat podezrivavost vuci vsem muslimum. A ano, mate pravdu, ze zamerne dochazi k ideologizovani stavajicich sporu.

    Osobne samozrejme schvaluji aktivitu danych danskych novin, i naslednou ucast dalsich novin.

    Otazkou uz pak zustava, zda urovni nasi spolecnosti prospiva pouzivani "hospodskych" vtipu v ramci volebni kampane.

    Svou poznamkou jsem chtel jen poukazat na to, ze ten, kdo ma pravo svobodneho projevu, mel by s nim nakladat uvazlive. Mel by ho ctit, branit si ho, ale nezneuzivat.

    P.S.: Nemusite hulakat ;-)
    5.2.2006 16:11 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    1) k vtipum o Romech - jste si jisty, ze v tomhle smeru je nase spolecnost dostatecne vyspela a zdrava? Osobne o tom presvedcen nejsem :-(
    Bohuzel neni a jsem presvedcen o tom, ze nase spolecnost je "rasisticky" naladena (nejen proti "Romum" jako rase, ono jde o kazdeho, ktery vypada "nejak jinak"). Jenomze podle meho nazoru tohle "zakazovani" vtipu o cikanech jenom zhorsi. Musim rict, ze se mi daleko vic libilo, kdyz novinari provadeli testy prakticke diskriminace zamestnavatelu napr.

    Na druhe strane, navazet se do "vtipu", kterym se proste bude smat KAZDY, a podle me i "cikani" (a ktere navrch tentyz list s gustem publikuje, "samozrejme" jako dokument), je uplne vedle. Zvlast kdyz je to evidentne v souvislosti s predvolebni kampani.

    A to pominme uplne fakt, ze vtip o Romovi, ktery se pta, zda se ma vratit pro hlinikovou znacku, muze byt vtipny jen v tom pripade, kdyz je skutecnost tematizovana timto vtipem nejak aktualni. A ze si hodne Romu "prilepsovalo" kradezemi poklopu kanalu, znacek a kolejnic, to je objektivni fakt. Presne ten si bere tenhle vtip na musku a kdyby tahle objektivni skutecnost - nebo dobra, muze jit o vseobecne rozsireny "predsudek" spolecnosti - vtip nebude vtipny. Jenomze tyhle skutecnosti (nebo predsudky) nevznikaji na zaklade vtipu, naopak vtipy vznikaji (a jsou smesne) na zaklade skutecnosti (nebo predsudku).
    Otazkou uz pak zustava, zda urovni nasi spolecnosti prospiva pouzivani "hospodskych" vtipu v ramci volebni kampane.
    Kdyby byl snad takovy vtip "soucasti volebni kampane" (napr. rozsirovany ve stranickych materialech, na webu, na billboardech, i snad kdyby ho verejne vypraveli politici), tak bych mohl souhlasit.

    Chcete-li zbavit estradu beznych vtipu (nerikejte, ze VY osobne se takovym vtipum nesmejete a ze si zacpavate usi a prchate, kdykoliv se rekne: "Jde takhle cikan... Čech, policajt, Klaus..."), jen proto, ze ta estrada je nikoliv jako primo volebni kampan (tedy se stranickymi hesly a coby akce CSSD), ale pouze jen jako soucast zviditelneni premiera, jejiz ucel neni politicka propagace, ale zabava, tak tady zasadne nesouhlasim. Navrch, kdyz jde o estradu lokalniho vyznamu, ktera neni sirena verejnymi medii.

    Ostatne vyse uz jsem psal o tom, ze narizovat takove zname osobnosti jako je Jiri Krampol, jake nesmi vypravet vtipy, by bylo presne to, co bych Paroubkovi pripocital jako velke minus (a mam dojem, ze by za takovych podminek Krampol s akci prastil). Ted to urcite probiha tak, ze se rekne: "Bohuzel nesmime vypravet zadne 'zavadne' vtipy, protoze ODS a MfD to vadi." Bravo, pani politici, bravo pani novinari, dosahli jste praveho opaku toho, o co tak zanicene bojujete (nebo se zdate bojovat).
    5.2.2006 16:47 Milan Jurik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    A ze si hodne Romu "prilepsovalo" kradezemi poklopu kanalu, ...
    Co je to hodne? Kdo vi, zda jich nebylo mene, nez vrazdicich "bilych". Otevrene, vtipy o Romech nemam rad prave pro postoj nasi spolecnosti k nim. Ano, nektere jsou usmevne, do chvile, nez si clovek uvedomi jejich kontext v nasi spolecnosti. Btw.
    nerikejte, ze VY osobne se takovym vtipum nesmejete a ze si zacpavate usi a prchate
    neprcham, nezacpavam usi, ale uz parkrat jsem jako reakci nezvolil zrovna usmev.
    ta estrada je nikoliv jako primo volebni kampan
    ale, no tak, tohle je trapne slovickareni. Cilem te estrady je prave jen a pouze politicka kampan, kde pobaveni lidi je jen prostredkem k cili. Premier zeme ma na starosti podstatnejsi veci, nez delat opicaka v lokalni estrade, ne?

    Nerikam, ze by nekdo mel zakazovat panu Krampolovi vypraveni vtipu o Romech. Ani nahodou, to bych sam drzkoval. Furt jen opakuji, ze svoboda projevu je neco velice mocneho a neni dobre ji zneuzit. Je to o mire vhodnosti a sam si proste nejsem ted jisty, zda ji v danou chvili pan Krampol neprekrocil (skandalizovani ze strany ODS a MfD je ovsem take jen trapnou soucasti trapne predvolebni kampane, o tom zadna).
    5.2.2006 17:04 Milan Jurik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    Jeste dovetek. Nevim jak vy, ale ja proste citim v nasi spolecnosti rozdil mezi vtipy rekneme o Skotech a o Romech. At uz se to tyka obsahu, tak formy, tak kontextu. Proto bych byl v tom druhem pripade velmi opatrny s jejich uzivanim a neohanel se svobodou slova.
    5.2.2006 12:19 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    A to říkám bez ohledu na to že nejsem fanda levice, socanů ani pana Paroubka.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.2.2006 18:05 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    Mi uz pripada pochopitelnejsi motivace vsech akteru te kauzy nez to, proc mas potrebu to sahodlouze rozebirat. Kdo chce psa bit, hul si vzdy najde. Proboha, zmenilo se snad neco na tom rceni? Ne, nikdy a nikdy se to ani nezmeni i kdyby si xkeshi tisickrat rozebiral jak je to smesne. Pokud si snad myslis, ze politicke pletichareni a podrazactvi je nasim vynalezem, precti si historii Rimske republiky.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    5.2.2006 18:07 Dunric | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cikán s kudlou v zádech
    Pamatuju si na doby, kdy mě podobné "kauzy" taky dokázaly vytočit a snažil jsem se je "řešit". Nevím co se se mnou stalo, ale už mě to nechává chladným. Všechno to divadlo se s drobnýma obměnama v tématu a obsazení neustále opakuje. Dokud bude pro získání moci podstatná snadno manipulovatelná masa(ošklivé ale výstižné slovo), nezmění se to. Zvyšování vzdělanosti s důrazem na rozvoj samostatného uvažování při zpracovávání (ne)objektivních informací by mohla být cesta, ale bude asi stejně utopická, jako všechny dosavadní teorie společnosti.
    In the garden sleeps a messenger ·

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.