abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    2.6. 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Rozcestník

    moja configuracia conky 2

    13.5.2012 23:15 | Přečteno: 1101× | linux | poslední úprava: 14.5.2012 11:10

    Po dlhšom čase budem znovú písať o paneli conky.Odkaz na pôvodný blogový zápis na tému conky.

    Úvod

    V tomto zápise sa budem venovať podrobnejšie definovaniu vzhľadu panela.

    Podrobnejší popis dostupných funkcii panelu conky

    V minulom blogu som odkazoval na man stránku konfiguráčného súboru pre panel conky. V tomto diely budem popisovať funkcie, ktoré som použil v tomto vzhľade.

    Funkcie

    prvá časť
    Tieto informácie môžu byť užitočné v prostredí s veľkým počtom uživateľských stanic s rovnakou distribúciou. Umožňuje jednoznačné identifikovanie staníc.

    druhá časť
    Informácia o počte bežiacích procesov môže byť užitočná pri testovaní kvôt ale aj na detekciu fork bomb. Tiež môže upozorniť na neobvyklu záťaž.

    tretia časť
    Zobrazenie zaťaženia jadra alebo v prípade viajadrového CPU môže poskytnúť približný obraz o zaťažení užívateľskej stanice. Môže odhaliť aj zaseknutí proces.

    štvrtá časť
    Informuje o využitý RAM pamäte. Umožňuje vopred upozorniť na nedostatok RAM pred spusteným OOM killera.

    piata časť

    šiesta časť

    siedma časť

    ôsma časť

    Popis využitia funkcii

    cpu
    Táto funkcia je numerického typu. Z toho dovôdu je možné túto funkciu jednoducho používať na definíciu stupňov zaťaženia. V cpuj časti panela conky sa táto funkcia využíva na zmenu farby v závislosti na zaťazení jednotlivých jadier. Popisy jadier menia farbu pri zaťaži viac ako 80 %. Jednotlivé ukazateľe majú rozhodovacie úrovne 50% a 80%. Numerické ukazatele boli odstanené z dôvodu blikania pri zmene počtu znakov.

    cpugauge
    V tomto prípade je použitá na indikáciu zaťaženie formou tachometra. V prípade viacerých jadier je tento typ indikátora uspornejši ako vo forme stĺpca.

    cpubar
    V tejto verzii panela je použitý na indikáciu ceľkového zaťaženia cpu.

    memperc
    Táto funkcia je numerického typu. Slúži na zmenu farby ukazateľov podobne ako v prípade cpu, len s ínými rozhodovacimi úrovňami.

    mem
    Funkcia bola použita ako náhrada spušťania príkazu free v príkazovom riadku(konzole).

    membar
    Optická indikácia využitia pamäte. Len doplnenie numerického údaju.

    Funkcie memfree a memmax
    Slúžia na informovanie úživateľa o dostupnej volnej a ceľkovej RAM.

    Ostatné funkcie sa riadia podobným spôsobom-

    Konfiguračný súbor

    Tento súbor vychádza z povôdnej verzie panela conky spominaného v úvode. Je upravený pre 4 jadrový CPU. Na vytvorenie medzier medzi popismy cpu a ukazateľmy bol použitý tabulátor. Samozrejme treba dodržiaviať spokitosť riadkov pri definovaní jednotlivých podmienok. V prípade nedodržiania môže dochádzať k neprijemným zmenám veľkosti a blikaniu panela. U mňa sa to prejavovalo, preto na to vopred upozorňujem.

    
    TEXT
    $nodename - $kernel on $machine
    $hr
    ${color grey}Uptime:$color $uptime_short
    $hr
    ${color grey}Procesy
    ${color grey}Celkom: ${color} $processes \
    ${color grey}Beziace: ${color} $running_processes
    ${color grey}Zataz (1/5/15): ${loadavg}
    $color\
    $hr
    ${color}\
    ${if_match ${cpu cpu1} < 80}${color grey}CPU1$else${color red}CPU1$endif				${if_match ${cpu cpu2} < 80}${color grey}CPU2$else${color red}CPU2$endif				${if_match ${cpu cpu3} < 80}${color grey}CPU3$else${color red}CPU3$endif				${if_match ${cpu cpu4} < 80}${color grey}CPU4$else${color red}CPU4$endif 
    ${if_match ${cpu cpu1} <= 50}${color green}${cpugauge cpu1 (10,10)}$else${if_match ${cpu cpu1} <= 80}${color yellow}${cpugauge cpu1 (10,10)}$else${color red}${cpugauge cpu1 (10,10)}$endif$endif${color}	${if_match ${cpu cpu2} <= 50}${color green}${cpugauge cpu2 (10,10)}$else${if_match ${cpu cpu2} <= 80}${color yellow}${cpugauge cpu2 (10,10)}$else${color red}${cpugauge cpu2 (10,10)}$endif$endif${color}	${if_match ${cpu cpu3} <= 50}${color green}${cpugauge cpu3 (10,10)}$else${if_match ${cpu cpu3} <= 80}${color yellow}${cpugauge cpu3 (10,10)}$else${color red}${cpugauge cpu3 (10,10)}$endif$endif${color}	${if_match ${cpu cpu4} <= 50}${color green}${cpugauge cpu4 (10,10)}$else${if_match ${cpu cpu4} <= 80}${color yellow}${cpugauge cpu4 (10,10)}$else${color red}${cpugauge cpu4 (10,10)}$endif$endif${color}
    ${if_match ${cpu cpu} <= 50}${color green}${cpubar cpu (100,10)}$else${if_match ${cpu cpu} <= 80}${color yellow}${cpubar cpu (100,10)}$else${color red}${cpubar cpu (10,100)}$endif$endif${color}
    $hr
    
    ${if_match ${memperc} < 80}${color grey}RAM: $else${color red}RAM: $endif
    ${if_match ${memperc} <=60}${color grey}Pouzita: ${color green}$mem  - $memperc%$else${if_match ${memperc} <=80}${color grey}Pouzita: ${color yellow}$mem  - $memperc%$else${color red}Pouzita: ${color red}$mem  - $memperc%$endif$endif
    ${if_match ${memperc} <=60}${color green}${membar (10,100)}$else${if_match ${memperc} <=80}${color yellow}${membar (10,100)}$else${color red}${membar (10,100)}$endif$endif
    ${color grey}Celkova: ${color}$memmax
    ${color grey}Volna: ${color}$memfree
    $hr
    $color${if_match "${swap}" == "0B"}${color grey}Swap: $else${if_match ${swapperc} < 70 }${color green}Swap: $else${if_match {$swapperc} => 70}${color red}Swap:$endif$endif
    $color${if_match "${swap}" == "0B"}${color grey}Pouzite: $else${if_match ${swapperc} < 70}${color green}Pouzite: $else${if_match ${swapperc} => 70}${color red}Pouzite: $endif$endif$color${if_match "${swap}" == "0B"}${color grey}$swap $else${if_match ${swapperc} < 70}${color green}$swap $else${if_match ${swapperc} => 70}${color red}$swap $endif$endif$color - $swapperc %
    $color${if_match ${swapperc} == 0}${color grey}NO SWAP$else${if_match ${swapperc} < 70}${color green}${swapbar (10,100)}$else${if_match ${swapperc} => 70}${color red}${swapbar (10,100)}$endif$endif$endif
    $color${if_match ${swapperc} < 70}${color grey}Celkovy swap: ${color white}$swapmax$else${color red}Volne :$swapfree$endif
    $color$hr
    ${color grey}Disk:
    ${color grey}Pocet I/O citanie: ${color}${diskio_read sda}
    ${color grey}Pocet I/O zapis:   ${color}${diskio_write sda}
    $hr
    ${color grey}Filesystem:
    part.   volne	celkom
    ${color grey}${if_match ${fs_used_perc /} < 75}${color green}${fs_free /}   ${fs_size /}$else${if_match ${fs_used_perc /} > 90}$color${color yellow}${fs_free /}   ${fs_size /}$else${color red}${fs_free /}   ${fs_size /}$endif$endif
    /
    ${color grey}${if_match ${fs_used_perc /home} < 75}${color green}${fs_free /home}   ${fs_size /home}$else${if_match ${fs_used_perc /home} > 90}${color yellow}${fs_free /home}   ${fs_size /home}$else${color red}${fs_free /home}   ${fs_size /home}$endif$endif
    /home
    ${color grey}${if_match ${fs_used_perc /var} < 75}${color green}${fs_free /var}   ${fs_size /var}$else${if_match ${fs_used_perc /var} > 90}${color yellow}${fs_free /var}   ${fs_size /var}$else${color red}${fs_free /var}   ${fs_size /var}$endif$endif
    /var
    ${color grey}${if_match ${fs_used_perc /usr} < 75}${color green}${fs_free /usr}   ${fs_size /usr}$else${if_match ${fs_used_perc /usr} > 90}${color yellow}${fs_free /usr}   ${fs_size /usr}$else${color red}${fs_free /usr}    ${fs_size /usr}$endif$endif
    /usr
    ${color grey}${if_match ${fs_used_perc /tmp} < 75}${color green}${fs_free /tmp}   ${fs_size /tmp}$else${if_match ${fs_used_perc /tmp} > 90}${color yellow}${fs_free /tmp}   ${fs_size /tmp}$else${color red}${fs_free /tmp}    ${fs_size /tmp}$endif$endif
    /tmp
    ${color grey}${if_match ${fs_used_perc /opt} < 75}${color green}${fs_free /opt}   ${fs_size /opt}$else${if_match ${fs)_used_perc /opt} > 90}${color yellow}${fs_free /opt}   ${fs_size /opt}$else${color red}${fs_free /opt}    ${fs_size /opt}$endif$endif
    /opt
    ${color grey}\
    $hr
    ${color grey}Networking:
    ${color grey}Up:${color}${upspeed eth0}
    ${color grey}Down:${color}${downspeed eth0}
    
    

    Záver

    Na záver prikladám obrázok vysledného panela. Sice nedošlo k vyrázným zmenám ale som vysvetlil niektoré záležitosti ohľadom konfigurácie. Snažil som sa tento panel urobiť čo najjdnoduchší, preto som použil výhradne interné funkcie na uskutočnenie spominaných efektov.

    úprava 14/05/2012 11:09        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    moja configuracia conky 2, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.5.2012 10:14 Stevko | skóre: 3 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moja configuracia conky 2
    O paneli. V tomto páde (o kom?, o čom?) nie je nikdy na konci ypsilón (no dobre, okrem nesklonných slov, čo panel ale nie je).
    Príspevok nemá byť ukončený spojením „môj názor“.
    14.5.2012 21:05 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moja configuracia conky 2
    A teď něco o conky, prosím ;-)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.