abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    2.6. 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Rozcestník

    Nemocnice zbytečný

    21.10.2013 12:15 | Přečteno: 3040× | Jiné | poslední úprava: 21.10.2013 12:22

    Včera máma se sestrou strávily docela dlouhou dobu přesvědčováním mě, abych si s tou nohou konečně došel k doktorovi, že to mám pořád hnusný. Nakonec jsem se nechal zlákat a překonal depresi z návštěvy jednoho z těch zařízení, co si říkají nemocnice. Asi i díky tomu, že sestra sjednala odvoz autem u přítele, kdybych měl jet autobusem se spoustou lidí, asi bych nejel vůbec. Ale nic bych nezkazil.

    No což. Na chirurgii dorazíme v cca 7:45, všude samý znuděný robotický obličeje. V 8:15 konečně vyleze sestra, aby se nahlásili pacienti. Vypadá, že se špatně vyspala a taky se zdá být bezduchým robotem systému. Nejprve ji zajímá, jestli mám zaplacený poplatek a potom si vezme kartičku pojišťovny a občanku. Občanku si vezme do ordinace a jen Bůh ví, co tam s ní dělá. Jak si vůbec můžou vzít občanku?? To je jak dát ji do zástavy. Za půl hodiny sestra vyšla, vrátila doklady a s papírem pro dávku ionizujícího záření, která mi zmutovala DNA šroubovicu.

    15 minut čekačka na RTG. Chvílu před vstupem registruju spařenou nohu, tak ji alespoň trochu vyvětrám :-) Dostal jsem svou dávku ze dvou stran a vyhazují mě zpět na chíru. Tam už se nedá sednout, tak stojím stojím, naštěstí noha nebolí.

    Po půl hodině se dočkám, vejdu. Ptá se, co se mi stalo, řeknu zakpl jsem o futra, že jsou to asi dva týdny (ačkoliv to jsou asi 2 měsíce ^^). Řekne mi, že nic zlomenýho na snímku nevidí. Očumuje nohu, říká, že je to oteklé (to bych bez ní asi nevěděl). Popisuju jí, že když vylejzám z postele, že to není oteklé, pak to po chvilce chození celý chodidlo zčervená/zfialový, jak se do toho nažene krev (druhá noha to nedělá, takže to normální přece není). Potom to oteče okolo malíčku a prsteníčku a červená barva chodidla pak mizí do chvíle, než zase na nohu chodím. Že hlavně k večeru mi to tam pobolívá, pocukává a když pořádně našlápnu na celé chodidlo, sem tam tam zapíchá. A ukazuju, jak se to skoro nehýbe. Neví, neví. Chvílu mačká, ptá se jestli bolí - v tu chvíli to vůbec nebolí, říkám ne. Sedne ke stolu, řekne opět, že je to oteklé, ale že na snímku žádná zlomenina není a ještě mi ten snímek ukazuje. Já tam taky vidím kulový. Ptám se, jestli tam třeba nemůže být něco skříplýho. Na to mi řekne, že to ze snímku vyčíst nelze, dál se o tom nebaví. Náplastí zafixuje malíček a ukazováček k sobě a řekne mějte vklidu, přijďte na kontrolu za 7-10 dnů.

    Při cestě domu mě ty "zafixovaný" prsty slepený lepenkou trochu pobolívaj. V autě si čtu zprávu a musím se smát, jinak to nejde. Když mi ošetřuje pravou nohu a ve zprávě pak 4x stojí levá, nevím jestli mám brečet, nebo se smát. No ... na snímku byla pravá, teda jestli to nebylo zrcadlově otočený. Snad to byl můj snímek, ale omakávala tu správnou.

    Za tuhle skvěle odvedenou práci, kdy mi vlastně řeknou, že mi nic není, si jistě naúčtují pořádnou sumičku. Trvalo jim totiž 10s udělat rentgenový snímek, 30s zkoumání snímku, 10s ohmatávání nohy, možná jedna minuta dotazování a minuta sepisování zprávy.

    Z návštěvy si tedy nevezu nic nového, nic neopravily a nic nového jsem se nedozvěděl. No uvidíme. To jejich zafixování nějak docela pobolívá. Asi to za chvílu budu muset rozvázat. Snad počkám do večera, to při ulehávání do postele noha docela bolí a pocukává. Co to bude dělat s lepenkou.

    Zpráva:

    Před 2 týdny nakopl do dvěří L nohou, až nyní přichází pro bolest a udává postupné zarudnutí a otok na malíku L nohy.

    Obj: otok a drobná sufaze nad MCP skloubením malíku L nohy, palp. citlivé, hybnost algicky omezená, periferie vez b-v deficitu, kapilární návrat v normě, bez subung. hematomu.

    RTG L nohy - orient. bez čerstvých traumat změn

    Ter: náplast. fixace

    Dop: kontrola za 7-10 dní, při obtížích dříve, klid, ledovat, náplastová fixace nadále, analgetika při potřebě, pacient poučen.

    Diagnóza:S901 Zhmoždění prstů nohy bez poškození nehtu.

    Edit:

    No a ještě kdybyste vyděli, jak se tvářila ta sestra, když se ptala na telefonní číslo a já jí řekl, že telefon nemám. Jakoby mi nevěřila něco si myslela ... no pak se otočila a pokračovala, jestli platí ta adresa.

           

    Hodnocení: 23 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.10.2013 12:47 Mr. Obama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Thank You for sending us last informacióne we need.
    Jardík avatar 21.10.2013 13:07 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Toto jsou informace, které publikuju veřejně, každý je může zpracovat, to mě nevadí. Vadí mi ale, když mi kradou informace, co nechcu aby byly veřejné.
    Věřím v jednoho Boha.
    21.10.2013 13:09 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    LOL... Tak když jim dáš špatné informace tak se nediv, tyvole...
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    21.10.2013 14:15 kapo | skóre: 15 | blog: runtime
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Asi tak. Mezi 14 dny a 2 mesici je celkem rozdil pro zlomeninu...
    Why make things difficult, when it is possible to make them cryptic... - Aksel Peter Jorgensen
    Václav 21.10.2013 14:38 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    A pak se diví že mu s tím nic neudělali.

    Říct jim, že jsou to dva měsíce, tak už to budou kontrolovat důsledněji.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    21.10.2013 14:56 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    A hlavne mu vynadaju, ze neprisiel skor, pretoze uz to je zrastene a nie dobre.
    21.10.2013 15:55 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    To nemusí být vůbec zlomené, může mít traumatiované měkké tkáně. Standardní postup pak je fixace tak, aby se nenamáhaly a měly čas regenerovat. Pokud se to nelepší, tak nějaké protizánětlivé inekce a lepší fixace, protože pacient nedodržuje režim. To že uvedl zcela jiný čas znamená, že doktoři mají dost jinou představu, co se v té nože děje. Za dva měsíce, pokud jsou ty tkáně opakovaně tramatizované najíždí už organismus na jiný režim a co mi říkal můj ortopéd, tak mne vždy varoval ať na to nekašlu, když to bolí a opuchá, protože pak ty úpony šlach začnou kalcifikovat (kostnatět) a to se opravuje už mnohem mnohem hůře.
    21.10.2013 15:34 trolll
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    a špatně srostlou kost by nepoznali? Jestli ne, tak jsou to amatéři nejvyšího kalibru nebo zanedbávají péči.
    21.10.2013 15:40 Ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Zle zrastenu kost by spoznat mali - ale nastiepnutu a zrastenu - to uz je vacsi oriesok...
    21.10.2013 15:55 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    první kdo zanedbal péči je Jardík - kdyby místo keců o obamovi a teď stěžování si na péči nebyl blbec a šel tam rovnou, tak by ho to třeba už nebolelo

    a kdyby to protáhl až na cvokárnu, tak už třeba neřeší ani toho obamu a tak podobně ...
    22.10.2013 15:51 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    http://www.youtube.com/watch?v=UoOA5EOt9N4
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    xvasek avatar 21.10.2013 17:19 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    LOL... Tak když jim dáš špatné informace tak se nediv, tyvole...
    Přece jim to nebude ulehčovat. :-)
    21.10.2013 14:25 Miloš Zeman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    A jak se jinak žije bez telefonu?
    xkucf03 avatar 21.10.2013 15:00 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jak se žije bez počítače?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    21.10.2013 15:38 Ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    A jak bez slivovice?
    Grunt avatar 21.10.2013 19:46 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    To vím přesně: blbě.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    21.10.2013 15:19 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Dobre ti tak vole, aspon vidis k cemu ta tvoje paranoia ze systemu je. Mozna ti nakonec urezou vsechny prsty na noze takze uz je nebudes muset pocitat a muzes se vratit ke blikum na monitoru.
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    21.10.2013 15:38 Ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ja som bol dnes strhavat necht na palci na nohe po asi 3 tyzdnoch liecenia (skusil som vsetko) - palec zapaleny, zahnisany, lokalka fungovala len na miesta kde nebol hnis. Bolest neskutocna...
    21.10.2013 15:54 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    jo, bohuzel to musim rict a asi se to nebude mnohym libit. Ale tohle by za komunistu nebylo. Tam byl clovek porad jest clovek a ne jen nejake cislo, pod kterym se vyuctovava s pojistovnou. Me sundavali nehet nekdy v roce 1985 a opichali to a dalo se to vydrzet. Mozna je to doktorama, ti komunisticti myslim jeste neco museli umet.
    21.10.2013 16:07 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Vela lekarov je prave este tych komunistickych...
    21.10.2013 16:22 Ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ja skor vidim problem v tom ze Mesocain je zasadity a zapalene tkanivo je kysle a tak sa jeho ucinok znizuje...
    xvasek avatar 21.10.2013 17:17 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    jo, bohuzel to musim rict a asi se to nebude mnohym libit. Ale tohle by za komunistu nebylo.
    Já jsem byl nedávno opíchán v západním Německu (záda) a bylo to gut, tak nevím, jestli to platí globálně. Ale třeba byl doktor Beck komunista, to je fakt, že jsem se neptal. :-)
    JiK avatar 21.10.2013 18:54 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    a ja myslel, ze za opichavanim se jezdi naopak, ze zapadniho Nemecka do Ceska...
    xvasek avatar 22.10.2013 10:30 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Já taky, ale co chceš dělat, když to na tebe přijde v Karlsruhe. :-)

    Každopádně mě překvapilo, že to bylo celkem levné - 5€ (plus určitě pošlou nějaký liebesbrief na OZP), tzn. koncové poplatky máme s imperialistickým západem plně srovnatelné. Jenom se mi tam už moc nechce na kontrolu. :-)
    Václav 21.10.2013 17:51 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Spíš jde o to, na jakou narazíš nemocnici a doktora. Třeba když mi u zubaře tahali nerv ze zubu, všichni se kterýma jsem se bavil mě děsili… A pak po mých zážitcích, kdy jsem na tom křesle málem usnul nudou s vrtákem hluboko v čelisti taky vzpomínali že „tohle by za komunismu nebylo“
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Luk avatar 21.10.2013 20:13 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ono to "tahání nervu" může mít různé podoby i u téhož zubaře. Záleží na tom, v jakém stavu ten zub je, kde je umístěn, kudy vedou nervy do toho zubu atd. Někdy se to prostě běžným způsobem umrtvit nedá (leda celkovou anestezií), pak nastupuje injekce anestetika přímo do dřeně, která sice dokonale eliminuje následnou bolest při práci v zubu, ale člověk při ní může vidět všechny svaté.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    21.10.2013 17:11 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Já myslel, žes umřel.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Luk avatar 21.10.2013 17:40 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Po půl hodině se dočkám, vejdu.
    To je pohodový čas. Běžně se čeká 2 hodiny, na Vinohradech občas i 6.
    No a ještě kdybyste vyděli, jak se tvářila ta sestra, když se ptala na telefonní číslo a já jí řekl, že telefon nemám.

    „Ale já tam ten telefon musím napsat, bez něj to nejde uložit!“ „Tak tam napište devět devítek...“ :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    JiK avatar 21.10.2013 18:52 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    A ted si predstav, jak je na tom nekdo, kdo musel odmitnout smutne oci sveho ditete, ktere ho o neco zadalo, protoze na to nemel penize. Penize, ktere sice poctivou a pilnou praci vydelal, ale misto toho aby je pouzil pro radost svym detem mu je stat sebral a prerozdelil je na to aby v te tve nemocnici mohl byt fungujici rentgen, elektrina, vzdelana sestra nebo lekar, ktery se zabyval tvyma potizema...a tobe to jeste nejde pod rypak...
    21.10.2013 19:12 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    +1 Jedina sance je zrusit amoralni system socialistickeho statniho zdravotnictvi placeneho z progresivniho kolektivniho zdravotniho pojisteni, ktere predpoklada, ze clovek s vyssimi prijmy je vice nemocny nez clovek s nizsimi. Verim, ze pokud by si platil Jardik zdravotni peci sam(pripadne komercni pojisteni v nalezite vysi), jiste by si dane pece vazil a rozhodne by nesdeloval doktorum nepravdive informace. Ten pripad s detmi je docela trefny. Rikam si, ze penize odvadene statu na danich, ktere se z casti rozkradou a z casti skonci u Jardikovi podobnych lidem, bych radeji investoval do svych deti nebo sveho volneho casu. I kdybych se dane penize rozhodl venovat mistnimu utulku pro kocky, verim, ze by je vyuzili lepe nez stat, urednici a dalsi darmozrouti.
    21.10.2013 19:46 Ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jasne. A teraz si predstav ze zijeme v tvojom svete, bez solidarity a len s pripoistenim. Zdravotne sa pripojistis, pojdes autom a dostanes infartk. Pride zachranka, odnesu ta do najblizsej nemocnice, tam zistia ze mas rozsiahli komplikovany infarkt miokardu na ktory nemaju doktorov/pristroje/oddelenie, letecky ta transportuju do specializovaneho centra pre kardiovaskularne choroby a tam ti zachrania zivot. Po mesiaci sa vratis do bezneho zivota a na vsetko pomaly zabudas. Potom ti jedneho dna pride domov ucet na 2 858 439,- Kc k uhrade za zdravotnu starostlivost. Volas do poistovne, ze preco to prislo tebe a nie im, a oni ti oznamia ze predsa v zmluve v zdravotnom pripoisteni mas napisane ze hradia iba urazy, a kedze infarkt neni uraz co ich otravuje. Takze teraz dostanes druhy infarkt ktory uz nerozchodis a tvoj dlh budu splacat este aj tvoje deti. Najvacsie oddelenie v komercnych zdravotnych poistovniach je pravne - to si nevedel?
    21.10.2013 20:00 nuž
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    loki si vytesal srdce z kameňa:), dúfa, že infarkt nedostane
    21.10.2013 22:07 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jedine, co chci, je, aby byl zrusen stavajici amoralni system. Dobrovolnou solidaritu vzdy ocenuji a vnimam ji jako velkou ctnost. Kazdy at ma moznost vybrat si na trhu z nabizenych pojistovacich produktu. Nedobrovolne pojisteni je neprijatelne.
    22.10.2013 00:04 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Opravdu si prejes, aby polovina duchodcu do roku zemrela?
    22.10.2013 08:30 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    to bude jen zcela neumyslny vedlejsi efekt
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    22.10.2013 00:07 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Hypoteticka situace: ve vesnici je jeden lakomy miliardar a 99 vesnicanu kteri umraji hlady. Je amoralni, pokud budou chtit zavest dan z majetku?
    22.10.2013 04:05 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ano.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Jendа avatar 22.10.2013 04:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jsi tedy pro zrušení veškerých daní a veškerého státu? Pokud ne, pak se mi zdá, že tam vidím spor.
    22.10.2013 10:44 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Skoro. Ideálně by měly veškeré služby fungovat na dobrovolné bázi. Nemám problém s tím že mi stát sebere nějakou část příjmů za poskytnuté služby, ale bez možnosti opt-outu je to nucení lidí do něčeho co nechtějí protože si někdo chytřejší (TM) myslí, že to je pro ně lepší.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    22.10.2013 12:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    ale bez možnosti opt-outu je to nucení lidí do něčeho co nechtějí protože si někdo chytřejší (TM) myslí, že to je pro ně lepší.
    Ani ne tak někdo chytřejší (TM), jako spíš víceméně společnost jako celek.
    22.10.2013 13:24 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jedna vec je sluzby na dobrovolne bazi, druha vec je presun bohatstvi od bohatych k chudym.

    K tomu prvnimu - nejsem nejak zasadne proti. Proc nutit lidi kupovat si jeden konkretni produkt na trhu (zdravotni pojisteni), nekdo muze byt v situaci, ze ty penize je momentalne rozumnejsi vrazit do neceho jineho.

    K prerozdelovani - ciste prakticky argument pro je, ze bez prerozdelovani spolecnost nebude fungovat a paradoxne se nejspis budou mit v prumeru hur i ti bohatsi (kvuli ruznym slozitejsim ekonomickym a socialnim procesum). Druhy argument je, ze mi prijde smysluplnejsi eticky system zalozeny na tom, ze moralnejsi cin je ten, ktery ve svym dusledku bude mit pozitivnejsi dopad nez eticky system zalozeny na nejakem nahodnem seznamu x zakazanych veci.
    xkucf03 avatar 22.10.2013 13:30 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    a paradoxne se nejspis budou mit v prumeru hur i ti bohatsi (kvuli ruznym slozitejsim ekonomickym a socialnim procesum)

    Což by mělo vést k dobrovolné1 solidaritě a přerozdělování, které neřídí stát, ne?

    [1] resp. solidaritě, protože ta je vždy dobrovolná, jinak je to krádež

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    22.10.2013 13:40 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    k dobrovolné solidaritě
    Která je ale iracionální. Pokud budu rozdávat peníze, bude to mít na celou společnost zanedbatelný vliv. Kdežto hlasovat pro nucené přerozdělování je racionální, protože i jako boháč budu těžit z toho, že celá společnost se bude mít a fungovat líp.
    resp. solidaritě, protože ta je vždy dobrovolná, jinak je to krádež
    Klidně můžem krádež takto definovat, ale s dodatkem, že krádež může být racionální a morální, takže argument "přerozdělování je špatné, protože to je krádež" padá.
    xkucf03 avatar 22.10.2013 14:38 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Která je ale iracionální.

    Proč iracionální? Jako továrník můžu např. postavit byty pro dělníky a dát jim větší plat, aby nemuseli hledat druhou nebo třetí práci, můžu jim zaplatit lékařskou péči, postavit sportoviště nebo pro ně pořádat kulturní akce – a nakonec na tom vydělám, protože moji zaměstnanci budou mít lepší náladu, budou spokojenější, zdravější a v důsledku toho budou odvádět lepší práci, navíc mne budou mít rádi a budou v mé firmě méně krást nebo šidit docházku.

    Když ty peníze odevzdám státu, tak většina z nich padne na režii státu, na rozkrádání, na flákače, na zaměstnance konkurenčních firem (které třeba šidí na daních a nepřispívají tolik, jako já) a jen zlomek se dostane k mým zaměstnancům, aby zvýšil jejich spokojenost a produktivitu jejich práce.

    Na druhou stranu tenhle přístup má taky svoje negativa – vytváří příliš velkou závislost zaměstnance na jeho stávajícím zaměstnavateli – což uznávám a je mi to trochu proti srsti. Nicméně z pohledu zaměstnavatele taková podpora vlastních zaměstnanců racionální je a je rozhodně výhodnější, než házet peníze do společné poklady a nechat o nich rozhodovat politiky.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    22.10.2013 14:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    To mi přijde jako hodně blbej nápad, protože jakmile se zaměstnanec "rozbije" nebo zestárne, bude pro tu firmu výhodnější najít si nového zdravého než léčit/vydřžovat toho předchozího.

    Imho je lepší, když se firmy nemusí zabývat vším od bydlení přes sport až po zdravotnictví a mohou se soustředit na svou oblast. Nehledě k tomu, že pro startupy a menší firmy by toto bylo nemožné, pro středně velké firmy obtížné. To bys pak ve výsledku vyměnil stát za několik velkých molochovatých firem s úplně stejnými problémy, jako má stát (nebo většími).
    22.10.2013 15:06 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Která je ale iracionální.

    Proč iracionální? Jako továrník můžu např. postavit byty pro dělníky a dát jim větší plat, aby nemuseli hledat druhou nebo třetí práci, můžu jim zaplatit lékařskou péči, postavit sportoviště nebo pro ně pořádat kulturní akce – a nakonec na tom vydělám, protože moji zaměstnanci budou mít lepší náladu, budou spokojenější, zdravější a v důsledku toho budou odvádět lepší práci, navíc mne budou mít rádi a budou v mé firmě méně krást nebo šidit docházku.

    Takto to ale funguje, pokud má firma rezervy. Pokud jako Google nebo Bata v 30 letech, má nějakou důležitou myšlenku, která ji dává technologickou výhodu a tím dosahuje větší ziskové marže. Pokud je to firma, která jede těsně nad hladinou, tak velmi silně počítá náklady a z popsaného si většinu nedovolí. Navíc takový přístup hodně předpokládá slušného a zodpovědného "továrníka". V praxi je ale i značné množství různě vyprofilovaných hajzlíků a psychopatů, kterým jejich zaměstnanci a mnohdy i zákazníci jsou zcela na háku. Jde jim o jediné, vydělat prachy pro sebe, jedno za jakou cenu. A ten systém musí být nastaven i tak, aby tihle udělali škodu, co možná nejmenší a jejich zaměstnanci měli nějakou oporu.
    Václav 22.10.2013 15:34 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Opravdu by si to firma nemohla dovolit, kdyby nesypala za zaměstnance obrovské sumy státu?
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    lucorp avatar 22.10.2013 15:48 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    odpovedz si sam - vypocitaj si ake su naklady na postavenie par bytoviek/zodpovedajuceho poctu rodinnych domov pripocitaj k tomu naklady na udrzbu (pretoze bez statu by si musel udrziavat minimalne infrastrukturu zo sidla firmy do sidla ubytvania tvojich zamestnancov) a daj si to do jednej krivky = krivka A. Do druhej si daj naklady platene statu na zamestnancov = krivka B.

    - Kedy krivka B dozenie krivku A? - Pri predpokladanej zivotnosti ubytovacich zariadeni 100 rokov a po tejto dobe nutnej opatovnej vystavbe -> dozenie vobec krivka B krivku A? - Kolko zamestnancov by musela mat firma, aby sa jej takyto system vyplatil? - Je pri takomto systeme mozny vznik konkurencie? - Je v zaujme vacsiny, aby bol takyto system prevadzkovany?
    "Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
    pavlix avatar 22.10.2013 16:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Nemohla. Protože ani konkurence by nesypala obrovské sumy státu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.10.2013 16:03 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    To co popisujes je v podstate zvysovani mzdy, to neni solidarita, ale mzdova politika. Pro podnikatele je racionalni nastavit mzdy tak, aby maximalizoval zisky jeho firmy.
    Grunt avatar 23.10.2013 08:13 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Proč iracionální? Jako továrník můžu např. postavit byty pro dělníky a dát jim větší plat, aby nemuseli hledat druhou nebo třetí práci, můžu jim zaplatit lékařskou péči, postavit sportoviště nebo pro ně pořádat kulturní akce – a nakonec na tom vydělám, protože moji zaměstnanci budou mít lepší náladu, budou spokojenější, zdravější a v důsledku toho budou odvádět lepší práci, navíc mne budou mít rádi a budou v mé firmě méně krást nebo šidit docházku.
    Tohle je VŠE-říkající. Viděl ty si někdy v život nějakého průměrného zaměstnance nebo zaměstnavatele? Nehledě na to že tahle teorie je hodně nebezpečná.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    xkucf03 avatar 23.10.2013 08:51 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný

    Takhle se obvykle argumentuje, když se někdo snaží prosadit nějaké kolektivní výdaje – když postavíme hřiště, děti nebudou fetovat; když podpoříme divadlo, lidi budou spokojenější a kulturnější; když budou zdravější, budou víc pracovat a HDP poroste; když bude stát dotovat rekvalifikační kurzy, lidé budou více pracovat a méně krást… Jestliže tohle má fungovat na úrovni státu, tím spíš to bude fungovat na úrovni zaměstnavatele, který podporuje přímo svoje lidi – ti kteří pro něj pracují, ne nějaké kolem, kteří od něj budou jen brát.

    Nehledě na to že tahle teorie je hodně nebezpečná.

    To vím, viz ten poslední odstavec. Osobně bych takhle totálně na zaměstnavateli závislý být nechtěl – bydlení, lékařská péče, školy pro děti, kulturní a sportovní vyžití, rekreace…

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Grunt avatar 23.10.2013 09:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jestliže tohle má fungovat na úrovni státu, tím spíš to bude fungovat na úrovni zaměstnavatele, který podporuje přímo svoje lidi – ti kteří pro něj pracují, ne nějaké kolem, kteří od něj budou jen brát.
    Zaměstnavatele okrádají všichni ti kteří mu nevydělávají (ještě ke všemu tak jak by si zaměstnavatel představoval). Proto se o tyto věci nestará zaměstnavatel, ale stát či jiný soukromý subjekt. Aby si na hřištích mohly hrát všechny děti, ne jen ty z firmy a aby do divadla nejezdil pouze Employee of the Month s vedením, ale aby se kulturně mohli vzdělávat všichni co o to mají zájem. Částečně se někteří zaměstnavatelé snaží tuhle metodologii přejímat, ale většinou nejde o nic jiného než trapnou šaškárnu. Bohudík.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 23.10.2013 09:24 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Takhle se obvykle argumentuje
    A v 90% případů je tento argument falešný protože s ním stejně argumentující nesleduje nic jiného než pouze a jen vlastní zájem.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    pavlix avatar 22.10.2013 16:42 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    To předpokládá fungování neviditelné ruky trhu. Ve skutečnosti nejde z většiny lidem ani tak o to, aby se měli líp (to se od určité životní úrovně dost těžko určuje), jako aby se neměl líp jejich soused/konkurent. Tudíž jednotlivec pak není solidární, aby na tom nebyl hůř než jeho soudruzi, kteří nejsou solidární z úplně stejného důvodu.

    Já vím, že je to velké zjednodušení (co bys chtěl od pár vět), ale pořád to má větší vypovídací hodnotu než náboženství (i když ekonomické a rozšířené).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.10.2013 17:55 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Nevim jestli z velke vetsiny (o tom ponekud pochybuji), ale par takovych se najde. Paradoxne ovsem, kdyby jak rikas, lide chteli byt solidarni, nemeli by s tim statem takovy problem, jako ma pan Kucera (a taky vetsinou nemaji).
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    pavlix avatar 23.10.2013 00:22 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Paradoxne ovsem, kdyby jak rikas, lide chteli byt solidarni
    Citation needed.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.10.2013 10:02 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Aha, chapu, amoralni = je v z prstu vycucanem seznamu zakazanych veci.
    lobotron avatar 22.10.2013 10:21 lobotron | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    z prstu
    Zajímavý eufemismus.
    We must steer between the "romantics" and the "ostriches".
    gtz avatar 22.10.2013 00:28 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ano, naše zdravotnictví je v bordelu jen protože ho modré straky protunelovaly, prodaly různými machinacemi sem a tam a šlus.

    kdyby nebylo pojištění pak spousta starších lidí by prostě neměla péči a vlastně je to vidět i dnes když rodiče dětí žádají o xx příspěvků, aby jim byly dopřány lázně nebo nějaké ostatní pomůcky.

    Máš pravdu v tom, že zdravotnické pojišťovny si staví honosné paláce které jdou z kapes náš všech.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    22.10.2013 12:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ano, naše zdravotnictví je v bordelu jen protože ho modré straky protunelovaly, prodaly různými machinacemi sem a tam a šlus.
    Jasně, například Kladenskou nebo Kolínskou nemocnici že :-D

    To ne, že bych nesouhlasil, já jen aby to nebylo takové černobílé.

    Jinak i přes ty problémy si myslím, že máme zdravotnickou péči v porovnání se zbytkem světa na velmi dobré úrovni.
    gtz avatar 22.10.2013 20:15 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    chápu narážíš na mistra Ratha, ale to byla korupce ohledně přestavby typu malá domů, ale to jsem nemyslel.

    Myslel jsem to jak se některé SČ nemocnice prodávaly v rámci privatizace či něčeho jiného za směšné peníze. Tehdy částka za prodej byla defacto mizivá, protože jaksi někdo zapomenul říct, že nemocnice měly na svých účtech nemálo miliónů, takže i taky taková malá domů.

    Ano máme a to díky tomu jak to u nás bylo
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Grunt avatar 22.10.2013 09:10 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Dobrovolnou solidaritu
    Proč to bereš vynucené pojištění jako nějakou solidaritu a ne jako to co to skutečně je, tedy další daň?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    22.10.2013 17:25 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Mate pravdu. Ve skutecnosti je jedna o dalsi zdaneni. Ono je v podstate jedno, jak tomu budeme rikat. Je to jen dalsi vynucovane socialisticke prerozdelovani a nemistna snaha mazat prirozene rozdily mezi lidmi. Na faktu amoralnosti to nic nezmeni. Osobne povazuji za neprijatelne, aby zdravotni peci organizoval stat. Je to neefektivni a nespravedlive - clovek plati za zdravotni peci podle toho, kolik vydelava, a ne podle toho, jak je nemocny a rizikovy. To vnimam jako zasadni nedostatek. Dalsim nedostatkem je, ze je prispivani do tohoto systemu statem vynucovano. Kdyz by nekdo, jako treba ja nebo Jardik, nechtel do systemu socialistickeho zdravotnictvi prispivat, prakticky nema zadnou moznost, jak tuto povinnost odmitnout. Svoboda volby je pro mne zasadni.

    Dane maji slouzit k zajisteni chodu minimalniho statniho aparatu. Osobne pro mne ma stat smysl, ale ma ridit jen zakonodarstvi, vymahani prava a obranu zeme. Nejsem zadny anarchokapitalista, ale do zdravotnictvi by se proste stat montovat nemel. Autoritu statu potrebujem k tomu, abychom nekoho poslali do vezeni za vrazdu, ale ne k tomu, aby mu lekar vyrizl slepe strevo nebo udelal rentgen nohy. Osobne mi do Jardikovych problemu vubec nic neni a i proto mi neprijde spravne, ze svymi danemi prispivam na vysetreni jeho podebrane nohy. Cela situace je zde absurdnejsi o to, ze Jardik o osetreni nestoji a v podstate jej sabotuje tim, ze vysetrujicimu lekari udava lzive informace. Az si bude Jardik platit plnou cenu zdravotni pece (nebo komercni zdravotni pojisteni) sam, at lze doktorovi, jak chce. Ale takto je to jen dalsi mrhani penezi danoveho poplatnika.
    Grunt avatar 22.10.2013 21:07 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    prirozene rozdily mezi lidmi.
    O jakých rozdílech je řeč? Mně přijdou všichni na jedno brdo. Prostě lidi. Nebo má snad někdo víc jak jednu díru do řiti?
    clovek plati za zdravotni peci podle toho, kolik vydelava, a ne podle toho, jak je nemocny a rizikovy
    A? V čem je problém? V celkovém důsledku je to systém efektivnější než jen kdyby si každý měl platit sám za sebe, protože se vybere celkově větší objem prostředků a je možné spotřebovat v případě potřeby na jednoho člověka větší množství peněz než kdyby by jen přinesl svoji peněženku. Variabilní bit-rate byla vždy mnohem efektivnější než konstantní. To je potvrzeno empiricky.
    Dane maji slouzit k zajisteni chodu minimalniho statniho aparatu. Osobne pro mne ma stat smysl, ale ma ridit jen zakonodarstvi, vymahani prava a obranu zeme. Nejsem zadny anarchokapitalista, ale do zdravotnictvi by se proste stat montovat nemel. Autoritu statu potrebujem k tomu, abychom nekoho poslali do vezeni za vrazdu, ale ne k tomu, aby mu lekar vyrizl slepe strevo nebo udelal rentgen nohy. Osobne mi do Jardikovych problemu vubec nic neni a i proto mi neprijde spravne, ze svymi danemi prispivam na vysetreni jeho podebrane nohy. Cela situace je zde absurdnejsi o to, ze Jardik o osetreni nestoji a v podstate jej sabotuje tim, ze vysetrujicimu lekari udava lzive informace.
    Já si nemůžu stěžovat. Bez tohoto „socialistického zdravotnictví“ bych tu dneska už těžko psal komentáře. Takže dokud bude socialistické, rád budu do něj část svých prostředků vkládat. Až přestane socialistické být, tak o tom hodně zauvažuju.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    22.10.2013 22:12 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    O jakých rozdílech je řeč?

    Lide se mezi sebou lisi. Staci se jen obcas divat kolem sebe. Namatkou: inteligence, vyska, hmotnost, puvod, socialni status, ... Rozdily mezi lidmi jsou naprosto prirozene a jsou spravne. Nema smysl si hrat na to, ze jsou lide stejni. Sice se nam to socialisti snazi vtloukat do hlav, ale neni to pravda.

    A? V čem je problém?

    Problem je v tom, ze osobne mi neprijde spravne, ze svymi prostredky musim povinne dotovat peci lidi, ktere ani neznam. Nevim jak vy, ale ja nepotrebuji nekoho, aby mi rikal, jak mam nakladat se svymi penezi. A to se netyka jen zdravotnictvi.

    Variabilní bit-rate byla vždy mnohem efektivnější než konstantní. To je potvrzeno empiricky.

    Datovy tok je trochu neco jineho nez platba za zdravotni peci. Brat jako vyhodu to, ze se v tomto systemu vybere vice penez, je take absurdni. Stavajici system je neefektivni a amoralni. Staci se jen podivat na aktualne projednavane predrazene zdravotnicke zakazky ve statnich(pripadne krajskych) nemocnicich, coz je podle mne jen spicka ledovce.

    Já si nemůžu stěžovat. Bez tohoto „socialistického zdravotnictví“ bych tu dneska už těžko psal komentáře. Takže dokud bude socialistické, rád budu do něj část svých prostředků vkládat.

    Nejsem socialista a nechci si hrat na to, ze ma vize vsem pomuze. Tak to neni. Na druhou stranu je treba vnimat vsechny aspekty minimalistickeho statu v celem kontextu. Snizenim objemu prerozdelovanych prostredku vice zbyde penez v kapsach lidi a v ekonomice. Pro spoustu lidi bude take komercni zdravotni pojisteni daleko vyhodnejsi nez to socialisticke, ktere mame dnes. Svoboda zvolit si nalezity produkt je pro mne klicova.

    Až přestane socialistické být, tak o tom hodně zauvažuju.

    To je svoboda rozhodnuti kazdeho cloveka. Uvedomte si vsak prosim, zde dnes tuto moznost prakticky nikdo nema!
    Grunt avatar 22.10.2013 23:11 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Staci se jen obcas divat kolem sebe.
    Já vidím jen idioty a čas od času ještě větší idioty. Jinak No Difference at All.
    Problem je v tom, ze osobne mi neprijde spravne
    Mně zas jo.
    Datovy tok je trochu neco jineho nez platba za zdravotni peci.
    V čem? Obojí jsou alokované zdroje.
    Brat jako vyhodu to, ze se v tomto systemu vybere vice penez, je take absurdni.
    Kdo tady byl zastáncem tvrdého kapitalismu? Proč to najednou je absurdní?
    Stavajici system je neefektivni a amoralni.
    Co pro změnu zkusit Moravanku nebo prostě jinou písničku? Tahle už je ohraná.
    Staci se jen podivat na aktualne projednavane predrazene zdravotnicke zakazky ve statnich(pripadne krajskych) nemocnicich, coz je podle mne jen spicka ledovce.
    A ta jako jde ruku v ruce s typem financování zdravotnictví?
    Snizenim objemu prerozdelovanych prostredku vice zbyde penez v kapsach lidi a v ekonomice.
    No to určitě. Na co? Na požitky? A co třeba teorie že křížit dohromady zdravotní péči a ekonomii není moc dobrý nápad.
    To je svoboda rozhodnuti kazdeho cloveka. Uvedomte si vsak prosim, zde dnes tuto moznost prakticky nikdo nema!
    A jaký je potom Váš názor na GNU a GPL?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 22.10.2013 23:14 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    inteligence, vyska, hmotnost, puvod, socialni status
    Jinak na IQ nevěřím, menší a prostorově výraznější holky mi nevadí když nejsou protivné jak papuč a původ a sociální status si laskavě strčte do řiti, protože toho byly plné pomalu už dvě tisíciletí vlád dynastií a o tom všichni víme své.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 22.10.2013 23:22 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    No a v poslední řadě: V dani není třeba hledat nějakou logiku. Je to jen způsob jak vybrat co největší obnos do státní kasy pod různými více či méně falešnými záminkami. Argumentovat logikou proti dani je jako hledat smysl nesmyslu. Když by se to nejmenovalo „povinné zdravotní pojištění“, tak by se to klidně mohlo jmenovat „povinně dobrovolný příspěvek z bytí“ a princip by zůstal.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    23.10.2013 00:52 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Problem je v tom, ze osobne mi neprijde spravne, ze svymi prostredky musim povinne dotovat peci lidi, ktere ani neznam.
    Jenže to bys v komerčním zdravotním pojištění dotoval úplně stejně. Jediný rozdíl by byl, že bys teoreticky nemusel, pokud bys nechtěl, prakticky by sis ale to pojištění pěkně zaplatil, protože neplatit si ho je zbytečné riziko, no a tvoje peníze by pak šly (mimo jiné) na zdravotní pojištění lidí, které ani neznáš.
    23.10.2013 00:59 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Souhlas. Rozdil mezi 'muset' a 'mit pravo zvolit si' je velmi velky! Rozdil je take v tom, ze komercni pojisteni nebude dano procentem z prijmu!
    23.10.2013 01:19 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Rozdil mezi 'muset' a 'mit pravo zvolit si' je velmi velky!
    To jo, ale rozdíl mezi 'muset' a 'teoreticky nemuset, prakticky muset' už moc ne...
    23.10.2013 17:01 vnd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    V tom je taky velky rozdil.

    To prvni predem zakazuje jakekoliv snahy o hledani lepsich reseni, to druhe ty snahy naopak podporuje.

    Musim pouzivat proprietarni sw -> jsem v ...

    Teoreticky nemusim pouzivat proprietarni sw, prakticky musim -> duvod psat free sw.

    23.10.2013 19:36 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ok, to souhlasim, ale nějak nevidim tu aplikaci na to zdravotní pojištění. Že by free zdravotní pojištění? Kvůli tomu by se imho nemusely rušit státní služby...
    Grunt avatar 23.10.2013 06:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Rozdil je take v tom, ze komercni pojisteni nebude dano procentem z prijmu!
    Tak tady je zakopaný pes. Rád bych Vás upozornil, že to je jen iluze.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    22.10.2013 23:11 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Autoritu statu potrebujem k tomu, abychom nekoho poslali do vezeni za vrazdu, ale ne k tomu, aby mu lekar vyrizl slepe strevo nebo udelal rentgen nohy.
    Stát musí vynutit minimální kvalitu zákroku, jinak to tady bude jako někde ve středověku.
    23.10.2013 08:12 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Nic takoveho zatim nedokazal. Doktori porad rocne zabiji spoustu lidi nekvalitni praci.
    Zatim dokazal vynutit jenom maximalni dovolenou kvalitu.
    23.10.2013 20:33 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Doktori porad rocne zabiji spoustu lidi nekvalitni praci.
    No vida a pak, že stát do zdravotnictví nemá zasahovat. Zabití lidí nekvalitní prací spadá do toho posílání lidí za vraždu do vězení.

    BTW zajímalo by mě jak moc by to zabití nekvalitní prací kleslo bez regulace. Bez regulace by tě mohl prakticky operovat i místní kovář.
    23.10.2013 20:41 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Zajimave, ze clovek necte a neslysi o desitkach tisic zavrenych doktoru rocne, ze?
    23.10.2013 21:27 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Protože regulace státem (relativně) funguje a neoperuje každej jarda? (a tedy desítky tisíc lidí neumírají)

    Jako, že se každé provinění (pro ošetření pacienta musí doktor přestat hrát šachy) bude propírat v masmédiích? To by byl trochu DoS ne? Ovšem jestli myslíš vlastní rešerši soudních výnosů a disciplinárních řízení (jestli je něco takovýho veřejné), tak beru zpět a klobouk dolů nad tvou datovou propustností.
    24.10.2013 07:24 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    A dalsi, kdo neni tak docela v obraze.
    Uz se lidi proberte!
    24.10.2013 20:45 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Prosím upřesni použití argumentace nekvalitním zdravotnictvím (195k úmrtí lidskou chybou) ve státě, který do zdravotnictví nezasahuje tolik jako stát, ve kterém bys chtěl omezit jeho zásah.
    Jendа avatar 23.10.2013 20:46 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Bez regulace by tě mohl prakticky operovat i místní kovář.
    Někdy bych řekl, že místní kovář je kvalifikovanější než někteří doktoři.
    23.10.2013 21:18 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jendа avatar 22.10.2013 04:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ještě tam vidím druhý problém, a to, že měsíc péče stojí tři mega, tedy sto litrů denně. Lhostejno, zda to platí stát, soukromá pojišťovna nebo to spadne na bedra toho kterého člověka.
    22.10.2013 10:51 Ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Mozno je v tom zapocitany aj prevoz vrtulnikom - povedzme 4 hodiny - mas odhad kolko stoji hodina letu privatnym zachrannym vrtulnikom?
    22.10.2013 10:57 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Takova letova hodina muze stat klidne pres 50kKc, ale kam bys proboha letel tisic kilometru, kdyz CR ma na delku 400?
    22.10.2013 11:15 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Z wiki:

    Podle trestního oznámení činila cena jedné letové hodiny u soukromých provozovatelů přibližně 135 tisíc korun, zatímco letová hodina policejních vrtulníků stála stát přibližně 35 tisíc korun a letová hodina armádních vrtulníků asi 50 tisíc korun.

    A reakce v clanku na novinkach:

    Kolik si tedy účtujete za letovou hodinu? Je to těch protikorupční policií uváděných 135 258 korun?
    Přímé náklady na letovou hodinu, v nichž je cena paliva a nutné údržby, účtujeme ministerstvu zdravotnictví pouze ve výši necelých 18 000 korun. Celková cena kontraktu, z níž protikorupční policie vyšla, však zákonitě zahrnuje veškeré naše nutné náklady, tedy i trvalou pohotovost. Tato cena je pevná, přestože pohonné hmoty od roku 2008 výrazně zdražily, stejně jako náhradní díly, které nakupujeme v zahraničí.
    ..
    Naše vrtulníky nalétají pro leteckou záchrannou službu ročně přes 2000 letových hodin, mohu směle říci, že jsme při těchto zásazích za dvacet let zachránili více než 30 tisíc lidských životů.

    Z toho je prumerna hodina a ctvrt na let. Takze za vrtulnik by ses mel vejit do 150kKc. To je do 3 milionu jeste sakra daleko.
    22.10.2013 08:15 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Lol, skoro 3M za infarkt.
    Ty totiz nemas tuseni, kolik lekarska pece ve skutecnosti stoji a kolik by stala bez korupce.
    Jardík avatar 22.10.2013 13:40 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Souhlasím. Problém je v předraženosti zdravotnictví jenom proto, že jde přece o životy, tak jsou lidi schopný zaplatit pěkné sumičky. Třeba přišití palce za USD 80k ... to je +-1.5 miliónu.
    Věřím v jednoho Boha.
    22.10.2013 13:52 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    tak jsou lidi schopný zaplatit pěkné sumičky
    To by mel resit trh, alespon teoreticky.
    xkucf03 avatar 22.10.2013 14:43 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný

    To by ale zdravotnictví nesmělo být z půlky socialistické (rozhodování koho a jak léčit) a z půlky kapitalistické (výroba léků, přístrojů, poskytování externích služeb).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    22.10.2013 16:15 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Kdyby bylo 100% kapitalisticke (chapu sprvne ze to myslis jako synonymum pro volnotrzni?) tak by mozna fungovalo jeste hur nez ted.

    Volny trh totiz nemusi fungovat ze dvou duvodu 1) neni dostatecna konkurence 2) ucastnici trhu delaji chybna rozhodnuti, vetsinou kvuli nedostatku informaci. Proto je potreba regulace.
    23.10.2013 17:18 vnd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Proc by stat pri zavadeni regulaci mel delat lepsi rozhodnuti nez ucastnici trhu, kdyz stat ma veskere informace prave od tech ucastniku trhu?
    23.10.2013 18:09 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Protoze existuji ekonomicke situace (treba veznovo dilema nebo tragedie obecni pastviny), kdy je potreba dohody tech ucastniku, a nikoli toho, aby jednali kazdy na vlastni pest; v tom druhem pripade si pak kazdy pohorsi, prestoze ucini optimalni rozhodnuti.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.10.2013 19:08 vnd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    A co brani ucastnikum trhu se dohodnout i bez statu, kdyz vidi, ze to pro ne bude vyhodnejsi?

    Veznovo dilema je jiny pripad - tam maji ucastnici komunikaci explicitne zakazanou. Tragedie obecni pastviny prave dokazuje, ze dohoda je vyhodnejsi nez kazdy na vlastni pest a tak optimalni rozhodnuti je dohodnout se.

    Selhani trhu se projevuje jen v ucebnicovych prikladech, kde spolu interaguji predem naprogramovane automaty. Trhy s realnymi lidmi, kteri dokazi planovat dopredu a hledat optimalni reseni, neselhavaji.

    Jinak ukazkovy pripad trhu, ktery by mel selhat, je opensource.

    Jendа avatar 23.10.2013 19:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    A co brani ucastnikum trhu se dohodnout i bez statu, kdyz vidi, ze to pro ne bude vyhodnejsi?
    To nevím. Zajímavé ale je, že dle pozorování se často skutečně nedohodnou - například máme tisíc typů konektorů nabíječek notebooků a mobilů (i když napětí je všude víceméně stejné, kolem 19 V u notebooků a kolem 6 V u mobilů - liší se to jen fyzickým konektorem). Nebo pak různé typy DRM.
    Jinak ukazkovy pripad trhu, ktery by mel selhat, je opensource.
    A neselhal? Respektive, je opensource trh?
    23.10.2013 20:36 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Nebo pak různé typy DRM.
    Plus když to pak někdo chce změnit, tak hrozí, že ho zažalujou (PS3 case a řekl bych, že i Apple a jeho proprietární inteligetní redukce).
    Jendа avatar 23.10.2013 20:51 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Žaloba a případný postih zase vykonává stát; předpokladem úvahy bylo nezasahování státu.
    xkucf03 avatar 23.10.2013 21:21 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný

    A o tom to je. Už někdo vymyslel neprůstřelné DRM, které by skutečně fungovalo a nezáviselo na tom, že lze někoho za jeho zkoumání/měnění žalovat?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    23.10.2013 21:39 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Hmm kolik by Sony stálo najmutí maníků s baseballkama.
    23.10.2013 19:39 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Selhani trhu se projevuje jen v ucebnicovych prikladech, kde spolu interaguji predem naprogramovane automaty.
    Ono je to spíš naopak - v učebnicích figurují nereálné bytosti, které dobře plánují a na dlouho dopředu.

    U reálného účastníka trhu je potřeba počítat s tím, že s nezanedbatelnou pravděpodobností to je 1) záškodník a/nebo 2) člověk nemyslící příliš dopředu, pouze na okamžitý užitek pouze sebe sama.
    xkucf03 avatar 23.10.2013 20:27 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    v učebnicích figurují nereálné bytosti, které dobře plánují a na dlouho dopředu.

    To právě ne – i v učebnicích se počítá s tím, že různí lidé mají různé časové preference. Proto si někdo půjčí klidně na X% úrok a užije si hned a pak to splácí, zatímco jiný ty peníze radši odloží za Y% úrok a užije si je až později až jich bude víc. Pro každého z nich má koruna teď vyšší hodnotu než koruna v budoucnu (i bez inflace), ale liší se v tom, o kolik vyšší. Státem dirigovaná řešení pak obvykle selhávají na tom, že předpokládají, že to všichni budou mít stejně a že budou obecně všichni mít stejné potřeby, cíle, představy…

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    24.10.2013 01:12 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Státem dirigovaná řešení pak obvykle selhávají na tom, že předpokládají, že to všichni budou mít stejně a že budou obecně všichni mít stejné potřeby, cíle, představy…
    To je ale zase blabol. Nic takoveho prece nikdo nepredpoklada ani u statu, a tam kde trochu ano to do prakticky stejne miry predpoklada i trzni reseni, kdyz prisuzuje vecem obecnou cenu platnou pro vsechny bez rozdilu. Oba pristupy v podstatne maji ekvivalentni mechanismy, jak tenhle problem resit, nebo ho naopak resit neumi.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.10.2013 20:01 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    A co brani ucastnikum trhu se dohodnout i bez statu, kdyz vidi, ze to pro ne bude vyhodnejsi?
    Protoze to nemusi byt pro vsechny vyhodnejsi. Rozumis, ty jsi posunul mezi prispevky definici "vyhodnejsi" - puvodne to znamenalo vyhodnejsi pro spolecnost, ted to znamena vyhodnejsi pro kazdeho z nich.

    Je to proste slozite, a realita prave neni interakce vzdy jen dvou hracu. Muze jich byt i vic a tim mohou byt nekteri donuceni jednat i proti svym vlastnim zajmum.
    Trhy s realnymi lidmi, kteri dokazi planovat dopredu a hledat optimalni reseni, neselhavaji.
    To je hodne, hodne silne tvrzeni. :-) Napriklad z nej plyne, ze neexistuje nic jako vypocetni slozitost.
    Jinak ukazkovy pripad trhu, ktery by mel selhat, je opensource.
    To predevsim neni trh.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    24.10.2013 00:22 vnd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Protoze to nemusi byt pro vsechny vyhodnejsi. Rozumis, ty jsi posunul mezi prispevky definici "vyhodnejsi" - puvodne to znamenalo vyhodnejsi pro spolecnost, ted to znamena vyhodnejsi pro kazdeho z nich.
    Jeste je otazka, jak se pozna, co je vyhodnejsi pro spolecnost.

    S jistotou se da poznat, o cem si jednotlivec mysli, ze je pro nej vyhodnejsi - je to ta moznost, kterou si zvoli.

    Ktera moznost byla pro jednotlivce opravdu vyhodnejsi se da zjistit jen v nekterych pripadech zpetne.

    Jediny pripad, kdy muzeme rict, ze je neco vyhodnejsi pro celou spolecnost je ten, kdy si vsichni zucastneni mysli, ze to bylo vyhodnejsi pro ne osobne.

    Pokud nekteremu jednotlivci zabranime vybrat si tu moznost, kterou by chtel, tak to ma ten dusledek, ze vyhodnost pro spolecnost nemuzeme zjistit.

    Jinak ukazkovy pripad trhu, ktery by mel selhat, je opensource.
    To predevsim neni trh.
    Jak to? Google mi nasel treba tohle
    24.10.2013 01:21 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    S jistotou se da poznat, o cem si jednotlivec mysli, ze je pro nej vyhodnejsi - je to ta moznost, kterou si zvoli.
    To je pravda. Ale jen za predpokladu, ze dostal moznost si to zvolit. Coz v trzni ekonomice neplati, protoze tam je ta volba omezena mnozstvim penez. (Lepe receno, lide mohou volit takticky podle toho, kolik tech penez maji, a pak to samozrejme deformuje jejich skutecne preference. Nejjednodussi priklad toho, jak mnozstvi penez ovlivnuje preference, jsou investice za ucelem udrzeni stavajici socialni pozice ve spolecnosti. Kdyby byla spolecnost vice rovnostarska, nebylo by jich tolik treba a lide by tak mohli dat najevo sve skutecne preference.)

    Nicmene, bez ohledu na tyhlety pseudofilozoficke reci o tom, ze co je nejvyhodnejsi pro celou spolecnost neni mozne zjistit, je celkem zrejme, ze treba sesazeni brutalniho diktatora a jeho nahrazeni demokracii vyhodne pro spolecnost je, prestoze ten diktator si mysli opak.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.10.2013 20:17 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    A co brani ucastnikum trhu se dohodnout i bez statu, kdyz vidi, ze to pro ne bude vyhodnejsi?
    Oni to prave ze delaji, prostrednictvim statu. Zakony nejsou nic jinyho nez dohody skupiny lidi. Napriklad se lidi dohodli, ze na potravinach musi byt slozeni.
    Trhy s realnymi lidmi, kteri dokazi planovat dopredu a hledat optimalni reseni, neselhavaji.
    Nedostatek konkurence je 100% realny problem (priklad - kartelova dohoda benzinek).
    Jinak ukazkovy pripad trhu, ktery by mel selhat, je opensource.
    Opensource neni trh.
    23.10.2013 20:58 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    A co brani ucastnikum trhu se dohodnout i bez statu, kdyz vidi, ze to pro ne bude vyhodnejsi?
    Treba to, ze bez statu nejsou schopni potrestat ty, kteri dohodu porusi, ci proste prinutit vsechny aktery k tomu, aby na dohodu pristoupili.
    Tragedie obecni pastviny prave dokazuje, ze dohoda je vyhodnejsi nez kazdy na vlastni pest a tak optimalni rozhodnuti je dohodnout se.
    Tragedie obecni pastviny to prave dobre ilustruje - dohoda je vyhodna pro vsechny, ale pro kazdeho zvlast je vyhodnejsi tu dohodu porusit a doufat, ze ostatni ji zachovaji.

    Socioekonomicke experimenty (viz public goods game) ukazuji, ze v modelech, kde ucastnici nemaji moznost trestat free ridery, jsou vysledky horsi.
    xkucf03 avatar 23.10.2013 21:26 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Treba to, ze bez statu nejsou schopni potrestat ty, kteri dohodu porusi, ci proste prinutit vsechny aktery k tomu, aby na dohodu pristoupili.

    Prosil bych rozlišovat alespoň tři varianty:

    • socialistický stát, který zasahuje lidem do života, reguluje kde co, přerozděluje…
    • štíhlý nebo minimální stát, který řeší jen základní věci mj. vynutitelnost práva a dodržování zásady „smlouvy se mají dodržovat“1
    • anarchie – absence státu

    [1] což v tomto případě povede k tomu, že stát vynutí např. zaplacení smluvní pokuty, kterou si strany dobrovolně dohodly

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    JiK avatar 23.10.2013 21:46 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
  • štíhlý nebo minimální stát, který řeší jen základní věci mj. vynutitelnost práva a dodržování zásady „smlouvy se mají dodržovat“
  • Obavam se, ze se na tom neshodnes s ostatnimi, protoze pro nektere je i exisujici stat stihly, pry prerozdeluje JEN 1/2 nebo 3/4 penez, to je pry malo, a chteli by ho posilnit, prerozdelovat jeste vic, mit statni telefony, hospodske, uklizecky, vsechny zamestnance, vsechny profese, a pak teprve bude spravne stihly.
    24.10.2013 00:40 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    že stát vynutí např. zaplacení smluvní pokuty, kterou si strany dobrovolně dohodly

    To ale ten problem moc neresi - pokud vetsina nema kontrolu nad 'spolecnou pastvinou', tak se sice sama muze dohodnout a navzajem se omezit, ale mohou se objevit dalsi akteri, kteri na dohodu nepristoupi (k tomu je nikdo neprinuti), ale tezi z vyhod stavajici situace (ostatni akteri jsou omezeni dohodou).
    23.10.2013 23:47 vnd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Socioekonomicke experimenty (viz public goods game) ukazuji, ze v modelech, kde ucastnici nemaji moznost trestat free ridery, jsou vysledky horsi.
    Takze az se najde zpusob, jak trestat lidi, kteri jen stahuji a neprispivaji, tak na tom Linux bude lepe?
    24.10.2013 01:07 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Vzdyt tam se ten zpusob uz nasel - rika se mu GPL licence. :-)

    Neni duvod, proc trestat ty, co jenom stahuji - jejich cinnost neni negativni externalitou vuci autorum Linuxu. FOSS proste neni prikladem obecni pastviny, a proto nemuze ani nastat ta tragedie.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.10.2013 19:58 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Priklad - regulace, ktera zakazuje prodej proslych potravin.
    Jendа avatar 23.10.2013 20:02 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Prosím rozveď.
    23.10.2013 21:01 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ideálně by účastníci trhu měli provádět pro ně maximálně výhodné tržní směny. V reálném světě se to neděje z různých důvodů, např. nedostatek informací nebo časová náročnost vyhodnocení dostupných informací. Povinnost zobrazovat pravdivý údaj o datu spotřeby je příklad regulace, díky které můžu dělat optimálnější směny.

    Jendа avatar 23.10.2013 21:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Proti tomuto nic nemám, pod zákazem prodeje prošlých potravin jsem si představil zákaz prodeje potravin, u kterých je zřetelně uvedeno, že jsou prošlé.
    22.10.2013 23:14 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Hmm takový hypotetický Dexter ti rád vyřízne slepé střevo zdarma ;-).
    22.10.2013 13:56 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    USD implikuje zdravotnictvi v USA.
    Jenze tam ceny ve zdravotnictvi brutalne zvysily naklady na pravniky.
    22.10.2013 08:18 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Potom ti jedneho dna pride domov ucet na 2 858 439,- Kc k uhrade za zdravotnu starostlivost. Volas do poistovne, ze preco to prislo tebe a nie im, a oni ti oznamia ze predsa v zmluve v zdravotnom pripoisteni mas napisane ze hradia iba urazy, a kedze infarkt neni uraz co ich otravuje.

    Problém je, že podobně fungují i evropské zdravotní systémy. Sice ne tak natvrdo, ale trend je zjevný. Člověk potřebuje na operaci, ale pojišťovna nemá peníze, takže si pár měsíců počká. Mezitím při troše štěstí třeba zemře a pojišťovna ušetří. Další možností je stanovit, že určitý lék nebo metoda je vhodná pouze do určitého věku, protože starší pacienti by ji údajně nesnesli. Když se hranice stanoví dostatečně nízko, tak má pojišťovna vystaráno a pacient smůlu atd.

    tvoj dlh budu splacat este aj tvoje deti.

    Dluhy se nedědí, resp. takové dědictví lze odmítnout.

    Luk avatar 22.10.2013 09:26 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Problém je, že podobně fungují i evropské zdravotní systémy. Sice ne tak natvrdo, ale trend je zjevný.
    On je hlavně problém, že náklady na zdravotní péči nemají strop. Vždycky lze do léčby, do prevence nebo do systému jako takového vložit další peníze. Někdo stále tvrdí, že "medicína je jedna", ale není to pravda. Prakticky vždycky lze udělat víc, ale každé další zlepšení stojí podstatně víc, než to předchozí - v přístrojích, lécích, personálu (tam to trochu naráží na limity, ale lze například přetahovat lékaře a sestry z jiných států) atd.

    Současné pojetí zdravotnictví vychází z iluze, že každý má nárok na nejlepší možnou péči, ale samozřejmě to pak vede k tomu, že se trvale nedostává peněz (a stejně nejlepší možnou péči nikdo nedostane). Když se zvedne pojistné, pořád to nebude stačit - chvilku se bude třeba zdát, že ano, ale zanedlouho budeme opět ve stejné situaci, protože se systém přenastaví tak, že bude opět spotřebovávat víc peněz, než je k dispozici. A ani se přitom nemusí zvýšit úroveň péče, protože klesne efektivita. Tady je to samozřejmě ještě "vylepšeno" tím, že se na tom honí politické body, protože když místní politik sežene peníze na lepší přístroj do místní nemocnice, lidé se na něj dívají v lepším světle. Tím se ale ještě více zamlžuje obraz toho, jaké náklady celý systém má a jak efektivně funguje.

    Pojišťovny jsou v tomhle jen takový mezičlánek, který na podstatě mnoho nemění. Mohou do určité míry formovat určitý standard úrovně péče, ale současně mohou být jen prvek, který jen zvyšuje náklady. Pokud by místo pojišťoven byla nějaká státní organizace (třeba obdoba ČSSZ, jak si to někteří politici představují), bude to prakticky stejné. Dokud se to nevezme z druhého konce a neřekne se, jakou úroveň péče chceme hradit z veřejného pojištění (od čehož se pak budou odvíjet náklady), nemůže to nikdy fungovat. Samozřejmě to bude znamenat, že bude přístup k péči do určité míry předem omezen - ale to je fakticky i teď, jen to není nikde přímo napsáno (prostě člověk "jen" čeká předem neurčenou dobu na nějakou operaci, musí za péčí cestovat desítky kilometrů nebo mu je bez dalšího vysvětlení naordinována určitá léčba) a obvykle není legální možnost, jak získat lepší péči.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.10.2013 09:32 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Plný souhlas. Představa, že péče může být zdarma, kvalitní a dostupná pro všechny, je jen iluzí.
    22.10.2013 10:25 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Tuhle hlasku znam. Z tech tri parametru si musis vybrat jenom dva.
    ;)
    lobotron avatar 22.10.2013 10:38 lobotron | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    No, vzhledem k tomu, že zdarma je blbost, tak se nám výběr poněkud zjednodušil.
    We must steer between the "romantics" and the "ostriches".
    22.10.2013 10:42 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    CAP?
    22.10.2013 11:13 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    No, zbytecne to komplikujete michanim ruznych veci dohromady, ale to nevadi.

    Samozrejme, ze naklady na zdravotni peci teoreticky strop nemaji.

    Ja jsem ale zastance rovnostarskeho systemu, z jednoducheho duvodu. Kdyz je neco spatne, a nekdo to muze opravit, opravi to pro vsechny. Vysledek je, ze ten system jako celek funguje efektivneji. Pokud se vsak vytvori privilegia, doplati na to obe strany - jedna dostane horsi peci, a druha, ta privilegovana, bude platit vyssi cenu, protoze bude mit nizsi vyjednavaci pozici, jelikoz muze kdykoli spadnout mezi ty neprivilegovane.

    Skutecne by se to dalo na pocitacovem modelu spolecnosti pekne ukazat, ale bohuzel se ted zabyvam necim jinym.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    22.10.2013 12:10 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ja jsem ale zastance rovnostarskeho systemu, z jednoducheho duvodu. Kdyz je neco spatne, a nekdo to muze opravit, opravi to pro vsechny. Vysledek je, ze ten system jako celek funguje efektivneji.

    V takovém systému dostanou všichni zdarma péči v nějaké kvalitě, která ovšem nebude nic moc. Ti, kdo si to budou moct dovolit, budou hledat cestu k lepší péči. Když nebude možné si připlatit legálně, tak si připlatí nelegálně. Tento jednoduchý princip většině sociálních inženýrů uniká.

    22.10.2013 13:04 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Unika jim pravem, protoze je to hloupost. V realite neexistuje zadny "zakon zachovani kvality".

    Kdyz si nekdo priplati ilegalne, je to jeho riziko - proto je to take ilegalni. Na druhou stranu, neni pravda, ze kazdy nutne hleda nejlepsi peci, bez ohledu na penize.

    Asi by to chtelo bavit se konkretne, namisto obecnych proklamaci o tom, ze ta pece nebude nic moc. Ja bych rekl, ze dostupna zdravotni pece pro vsechny je ekonomicky realizovatelna jen velmi marginalne (radove mozna o procenta) horsi, nez ta i teoreticky nejlepsi mozna.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    22.10.2013 19:24 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Kdyz si nekdo priplati ilegalne, je to jeho riziko - proto je to take ilegalni.

    Riziko je velmi nízké, protože korupce je specifický trestný čin. Oba účastníci nemají zájem, aby byli odhaleni. Doktor chce zkasírovat úplatek a pacient chce péči.

    22.10.2013 12:31 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    ja bych to jeste trochu rozvedl. nejen ze by ti privilegovani museli zaplatit vice, bez toho 'rovnostarskeho' systemu jak pises by zadne 'extra' pece pro ty privilegovane nebyla.

    Vsechny vydobytky moderni pristrojove mediciny a farmacie byly umozneny jedine tim, ze to zaplatila cela spolecnost. Ani Gates spolu s temi dalsimi 499 nejbohatsimi teto planety by si ten vyvoj nemohli zaplatit, navic medizina potrebuje velke testovaci skupiny, s par vyvolenymi to nejde.

    Dokonce bych si dovolil tvrdit, ze ti bohati plati porad jeste malo na to, jak si mohou dovolit zit. Nakonec klidne to mohou zkusit, odstavit vetsinu od moderniho zdravotnictvi a budou videt, kam se uchyli pred morem, tyfusem, cholerou a jinymi radostmi stredoveku. Zivotni uroven tech privilegovanch zajistuji ti chudi temy 30 korunami. Paroubek to vedel dobre.
    Grunt avatar 22.10.2013 12:44 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Nakonec klidne to mohou zkusit, odstavit vetsinu od moderniho zdravotnictvi a budou videt, kam se uchyli pred morem
    Jen tak pro zajímavost: Kam se uchýlit před morem krom karantény by moc lidi nevěděli ani dneska.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 22.10.2013 12:45 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    S tím moderním zdravotnictvím samozřejmě.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    22.10.2013 13:40 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Vetsinu tech "radosti stredoveku" odstranila hygiena a nikoliv zdravotnictvi.
    Od v podstate nahodneho objeveni antibiotik toho moderni doktori zase tolik nepredvedli. Spousta jejich technologii je derivat jinych odvetvi. Hlavne aplikovane fyziky, IT a strojariny (roentgen, pocitacova tomografie, roboticke operace).
    Reznicinu predvadeji porad stejnou, jenom si uz poradne myji ruce a pouzivaji rukavice.
    22.10.2013 13:56 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Tenhle arogantni blabol muze napsat jen nekdo, kdo toho o medicine moc nevi.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    22.10.2013 13:56 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    My tady radi nejake argumenty, vime?
    22.10.2013 14:41 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    K cemu argument? Na tehle urovni se prece neda diskutovat. (Je to asi jako kdyz ja - z legrace - rikam, ze vsechno v pocitacich uz bylo objevene v 70. letech.)

    Samozrejme, kazdy moderni obor zavisi na technice. Ale to z nej nedela jen techniku.

    Kdyz vezmu jenom chirurgii, treba bez imunologie by byla jeji vetsi cast naprosto nemozna. To je od takovych trivialit jako krevni transfuze az po imunosupresiva pri transplantacich.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    pavlix avatar 22.10.2013 16:49 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    K cemu argument?
    Třeba k tomu, aby ta reakce nevypadala tak hloupě?
    Kdyz vezmu jenom chirurgii, treba bez imunologie by byla jeji vetsi cast naprosto nemozna. To je od takovych trivialit jako krevni transfuze az po imunosupresiva pri transplantacich.
    Vidíš, že to jde ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.10.2013 17:00 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Imunosupresiva klidne muzu zaradit do kategorie "zase tolik nepredvedli".
    Lecba autoimunitnich onemocneni jim moc nejde, prakticky vsechny v tom clanku leci a leci, ale nevyleci.
    Seznam vedlejsich ucinku v podstate rika: no, ono to mozna zabije vic lidi, nez zachrani (imunosupresiva + chemo + ozarovani).
    22.10.2013 18:03 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Třeba k tomu, aby ta reakce nevypadala tak hloupě?
    To, ze jsem argument nenapsal neznamena, ze ho nemam. :-) Narozdil od tebe nemam na trolly naladu.

    Ta diskuse zde je z principu nesmyslna, protoze alkoholik kazdy argument shodi jako nedostatecny (jak se ukazalo dal). Pokud to mysli vazne, a problem neni neznalost (na coz jsem uz poukazal, ale je to nepravdepodobne), pak neni zpusob, jak ho presvedcit o opaku. Na druhou stranu, on neuvadi zadny argument, ktery by mohl presvedcit nas (treba nejaka cisla o tom, co zpusobuje detskou umrtnost).
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    22.10.2013 18:43 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Prvni odkaz google
    Podvýživa, nedostatek nezávadné pitné vody a hygienických zařízení přispívá k polovině všech úmrtí dětí.
    lucorp avatar 22.10.2013 20:47 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    prispiva != zpusobuje
    "Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
    22.10.2013 23:24 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    1. Zdravotnictví není o vymýšlení, ale o uzdravování pacienta existujícími metodami.

    2. Pokud do zdravotnictví bereš vědu, tak sem spadá velká část genetiky

    3. Když už bereš zdravotnictví jako vědu, tak hygiena je produkt zdravotnictví.
    23.10.2013 08:21 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jak se rika: lekar leci, priroda uzdravuje.
    Genetiku zalozil knez a nobelovu cenu za objev DNA dostali zoolog s fyzikem. Doktori proste vykradaji ostatni obory. Nerikam, ze je pak za hromadu penez neposunuji pomalinku dal.
    Zdravotnictvi neni veda. Kazdy den vidim, ze doktori nevi, ale hadaji. Spousta jejich lecby jsou v zasade pokusy na lidech.
    23.10.2013 20:50 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Doktori proste vykradaji ostatni obory.
    Ne, ve skutečnosti všichni vykrádaj matematiku :-P.
    Kazdy den vidim, ze doktori nevi, ale hadaji. Spousta jejich lecby jsou v zasade pokusy na lidech.
    Ano diagnostika je o hádání choroby, ale taky to je jen podmnožina zdravotnictví. Chirurg na operačním sále moc hádat nebude.

    Stejně tak "hádají" výskyt problému vývojáři a testeři. Jenom tam je to na deterministickém prostoru (heh někdy tomu moc nevěřím) a nejde o život. Koneckonců jedna z největších částí (nejvíc času a peněz) ve výrobě čipů je taky testování. Bohužel pacient nedisponuje IEEE 1149.1 (JTAG) a tak se občas tápe ve tmě.

    P.S. Nevím, ale nějak mě to připomnělo popis seriálu Dr. House :-D (který samozřejmě není realistický).
    xkucf03 avatar 23.10.2013 21:37 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ne, ve skutečnosti všichni vykrádaj matematiku :-P.

    Která by zase nemohla být bez filosofie (metafysika, ontologie, logika…).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    24.10.2013 07:28 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Logika je podle meho podmnozina matematiky.
    pavlix avatar 24.10.2013 23:55 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Není logika spíš nástrojem používaným matematikou?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    24.10.2013 07:27 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    To by ses divil, kolik chirurgu ma problem uhadhout, ktera strana je leva a ktera prava.
    Bohuzel i pri operacich.
    24.10.2013 20:47 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Volný trh garantuje identifikaci která strana je která jakým způsobem? (vážně by mě to zajímalo)
    24.10.2013 22:19 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Volny trh Ti umoznuje zaplatit si mene pretizeneho odpocateho chirurga.
    24.10.2013 23:48 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Při stejném počtu onemocnění musí být na volném trhu víc chirurgů nebo se musí ošetřit méně lidí. Druhá varianta je nepřijatelná a v první se ti dostane do systému víc neumětelů (:-D), ledaže bys nějak toto reguloval (státem?) (+ tou regulací vyházel současné neumětele).

    BTW když chirurg podle tebe nerozezná pravou od levé, tak tomu odpočinek nepomůže (ale řekl bych, že jsi přeháněl, potom ale ten koment neměl žádný obsah).
    25.10.2013 08:28 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Mas velice spravny postreh, ze volny trh umoznuje, aby bylo chirurgu vic.
    Druha varianta je neprijatelna pro tebe. Slovaci maji jiny nazor. Na kazde bebicko nepotrebujes atestovaneho chirurga.
    Kdybych drzel 24h pohotovosti, tak taky delam chyby. Hadej, kdo jim to narizuje.
    26.10.2013 00:05 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Aha takže praktičtí lékaři nedělají chyby? Já jsem myslel "chirurga" jako abstraktního zdravotníka.

    24h pohotovosti je irelevantní údaj (asi jako měření energie udávané ve Wattech :-D). Pokud to bude 24h u jednoho pracovníka jednou za týden (hypoteticky), tak je to dobrá práce :-D. Pokud je to 24h každý den, tak se zdravotník nejspíš nedožije konce pracovního týdne.

    V případě většího počtu zdravotníků a stejného počtu pacientů vykoná jeden zdravotník méně práce a aby si zachoval předchozí plat, tak bude muset zvýšit ceny nebo pracovat déle (nebo "živořit"). Zvýšení cen vede k neschopnosti platby pacienta, což při velkém rozdílu vede k tomu, že si léčbu někdo nemůže dovolit (což je nepřijatelné). Když bude pracovat déle, tak při stejném počtu nemocí se buď na ostatní zdravotníky nedostane (zhoršení), nebo bude muset ošetřovat i méně závažné nemoci (v obou subvariantách bude více vytížený a unavený).
    26.10.2013 00:19 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Tobe unika jeden ze zakladnich pricipu trhu - diferenciace nabidky.
    Budes mit levne pretizene lekare, co delaji chyby a drazsi, kteri proste budou pracovat mene.
    To mas treba jako vyber zimnich pneumatik. Zvazis rizika a zvolis pro sebe prijatelnou cenu.
    26.10.2013 01:02 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jo v tomhle stavu se to ustálí, ale je otázka zda tak silný zásah nenaštve lidi natolik, že příště nezvolí někoho kdo to bude chtít vrátit zpět ;-).

    Pokud budou ti levní víc nebo stejně chybovější než před změnou, tak je to opět nepřijatelné (u "stejně" proděláš tou změnou a u "víc" se vyskytnou lidé, co si pohorší - IMHO jich bude dost). A opět politik, co bude prosazovat řešení, kde si někdo pohorší a někdo polepší, ale celkově to bude tak nějak podobné jako před změnou, nebude moc populární (=volitelný).
    To mas treba jako vyber zimnich pneumatik. Zvazis rizika a zvolis pro sebe prijatelnou cenu.
    Výběr (pokud vůbec bude čas) někoho, kdo ti možná zachrání život (pokud vůbec bude v dané lokalitě dostupný) bych k výběru pneumatik nepřirovnával. IMHO: Lidi jsou dost líní a bez výchovy od narození ti hrozí, že buď skončí u zdravotníka 4. cenové kategorie a nebo se budou snažit za každou cenu získat co nejlepší péči a vyplýtvají všechny své úspory (pak z nich budou třeba bezdomovci, což k veřejnému zdraví moc nepřidá).
    22.10.2013 14:35 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    No to je nesmysl. Penicilin sice v těch 30 letech byl objeven náhodně, ale ty další antibiotika jistě ne. Ale to co se zásadně změnilo je porozumění souvislostí v organismu. Čistě jen porovnání dětské úmrtnosti mezi 40 tými lety a současností vykazuje obrovský rozdíl, rozhodně větší než pokrok v hygieně v Evropě. A prodloužení života od 40 let v evropě je také velké. Jen pro ilustraci, jeden můj známý, starší pán se začal zadýchávat a chřadnout, po interním vyšetření zjistili, že není schopen přijímat z potravy vitamín B12, a chodí ted jednou měsíčně na inekce a je v pořádku. Před 30 lety by byl mrtvý. Podobně traumatizační medicína. Teď přežije spousta lidí zranění, která dříve byla smrtelná, třeba ten Viewegh s prasklou aortou.

    22.10.2013 17:41 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jasne, dnes perfektne rozumi souvislostem v organismu a proto dokazi vylecit chripku, alergie, rakovinu, lupenku a mraky dalsich nemoci, ze?
    A zrovna s tou detskou umrtnosti sis nabehnul, protoze tam skutecne jde hlavne o vyzivu a hygienu.
    B12 a praskla aorta je vazne uzasny pokrok za poslednich 100 let..
    22.10.2013 15:00 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Hm, tak takhle pomatený názor už jsem dlouho neviděl...
    22.10.2013 17:41 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Flame on!
    22.10.2013 18:15 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Vetsinu tech "radosti stredoveku" odstranila hygiena a nikoliv zdravotnictvi.
    Vsak ona taky ta hygiena je soucasti zdravotnictvi, resp. stoji na poznatcich spadajicich do mediciny a mikrobiologie.
    22.10.2013 20:21 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Někdo stále tvrdí, že "medicína je jedna", ale není to pravda. Prakticky vždycky lze udělat víc, ...
    no, to jsem se dneska "pobavil", když jsem si přečet, jak je nominovanej na ňákou cenu doktor, co operoval u Havla nádor na plicích - v roce 1996, Havel zemřel 2011, dle wiki je přežití pacientů s rakovinou plic 5 let nějakých 14%, hm ...

    (myslel jsem, že je to číslo horší, rakovina plic je jedna z těch zákeřnějších, ale i tak - jako v té době již starší člověk, těžký kuřák a alkoholik měl jistě dobrou prognózu vyléčení, že ...)
    Luk avatar 22.10.2013 22:30 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    U zhoubných nádorů velmi záleží na tom, kdy se zachytí. U Havla se to chytlo včas, když ještě nebyly založeny vzdálené metastázy a současně byl primární nádor dobře operovatelný (neinfiltroval do okolních tkání a šel zcela odstranit odebráním příslušného laloku). U drtivé většiny pacientů je karcinom plic zjištěn příliš pozdě (totéž i u jiných nádorů).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    23.10.2013 08:24 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Presne. Statistika ty, co preziji nekolik let nepocita. Jsou "vyleceni".
    Cim driv rakovinu diagnostikuji, tim vetsi je sance, ze danou hranici preziji.
    23.10.2013 10:47 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Presne. Statistika ty, co preziji nekolik let nepocita. Jsou "vyleceni".
    když je nepočítá, tak kde se vzalo to číslo :-)

    jinak jelikož 11 > 5, Havel byl z té rakoviny z roku 1996 úspěšně vyléčen

    průměrný občan by měl šanci 14% ... byla to náhoda, že tedy zrovna Havel byl mezi těmi 14%, když se na něj nebudeme dívat jako na ten ideální průměr, ale už jako konkrétního pacienta s nějakými predispozicemi, u kterých zase můžeme jednotlivé faktory statisticky zkoumat, jako například že kouření zvyšuje šanci na karcinom plic skoro na šestinásobek, co u nekuřáků, nebo že průměrný věk diagnózy je 70 let a Havlovi bylo už 60, atd.?
    23.10.2013 13:15 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Treba tady.

    Nejčastěji se pro vyjádření závažnosti nádorového onemocnění na populační úrovni používá 5leté relativní přežití vyjadřující podíl pacientů, kteří po 5 letech od diagnózy nezemřeli v souvislosti s nádorovým onemocněním.
    ..
    Od začátku 90. let lze v 5letém relativním přežití pozorovat pozitivní trend, kdy v případě všech pacientů došlo ke zlepšení 5letého relativního přežití o 11,5 %.

    V podstate to znamena: driv jsme diagnostikovali, lepsi se nam statistiky. Ale v realu fakt ne..
    23.10.2013 14:14 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Primo se v tom odkazu rika, ze za to nemuze jen drivejsi diagnostika:

    "Interpretace tohoto zlepšení nicméně není jednoduchá a je zřejmé, že se za ním skrývá současně vliv několika faktorů, kromě účinnější protinádorové léčby se dá zlepšení v přežití připisovat také lepší diagnostice a změně v zastoupení klinických stadií."
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.10.2013 14:55 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    11% zlepseni za dvacet let minus lepsi diagnostika? Nenech se vysmat.
    23.10.2013 16:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Tobě to přijde málo?
    23.10.2013 16:42 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Kdyz si vezmu, jak draha lecba se zavedla (miliony per pacient) a tech 11% - diagnostika muzou byt v realu treba 2-3%, tak sakra malo.
    A srovnani s vyvojem za poslednich 20 let v ostatnich oborech je temer absurdni.
    23.10.2013 19:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    20 let je na vědecký pokrok relativně krátká doba, na tak krátkou dobu mi zvýšení úspěšnosti o 8~11% přijde dobré.
    A srovnani s vyvojem za poslednich 20 let v ostatnich oborech je temer absurdni.
    Nenech se vysmát, vždyť ještě ani nemáme kvantové počítače. Stále používáme ty samé stroje, jejichž teoretické základy položil Babbage počátkem 19. století. Zbytek je pouze engineering...

    (To nemyslím vážně, chci tím jenom ukázat, že takhle bagatelizovat se dá cokoli...)
    23.10.2013 20:47 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Nemuzu si pomoct, porad nikde nevidim kvalitativni skok. Rozumnej radovy.
    Pro mistni: ekvivalent elektronka->tranzistor, HDD->SSH, ferritova pamet->DRAM..
    23.10.2013 21:35 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Když se to tak vezme tak jednak pouze u elektroniky platí Mooreův zákon (a dost možná přestává platit). U ostatních oborů to bude extrémně pomalé (co třeba spalovací motor, tam je to už 100 let na stejné úrovni).

    BTW Ona elektronka má velmi podobný princip jako tranzistor (hlavně MOSFET). Ukládání programů na flash tu už bylo před 20 lety. Jen se to všechno miniaturizovalo. U biologie toho už moc miniaturizovat nemůžeš (to spíš čekáš, než se ti miniaturizují nástroje).
    24.10.2013 07:36 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Mooreuv zakon je jen o tranzistorech. Nepredpovedel treba prechod z CRT na LCD.
    Pred elektronkou ty bylo jeste relatko.
    Ale tu flash pred 20 lety nekdo vymyslel. Ted se na nas chystaji PRAM a memristory.
    Chapes vubec vyraz kvalitativni skok?
    Jasne, doktori maji CT, roengeny, mikroskopy, lasery, ale nic z toho nevymysleli oni. To by si totiz museli prestat myslet, ze jsou polobozi a zacit premyslet o tom, jak by sla jejich prace zlepsit. Jenze to by se museli zacit vzdelavat v technickych oborech a to je pod jejich uroven.
    24.10.2013 13:49 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Pred elektronkou ty bylo jeste relatko. Ale tu flash pred 20 lety nekdo vymyslel. Ted se na nas chystaji PRAM a memristory.
    Z hlediska IT a CS žádná změna, stále Babbage.
    Jasne, doktori maji CT, roengeny, mikroskopy, lasery, ale nic z toho nevymysleli oni.
    Výše zmíněné věci (transistory,...) také nevymysleli lidi z IT nebo z CS, ale inženýři a/nebo fyzikové.
    To by si totiz museli prestat myslet, ze jsou polobozi a zacit premyslet o tom, jak by sla jejich prace zlepsit. Jenze to by se museli zacit vzdelavat v technickych oborech a to je pod jejich uroven.
    Aha, tady bude jádro pudla. Nějaký osobní problém.

    Odborně se tomu říká butthurt.
    24.10.2013 15:49 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Kdepak, jenom realisticky pristup.
    24.10.2013 13:52 pc2005
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Tak EEPROM tu je už 35 let. Všechny další rozšíření (flash a inteligentní kontrolér v SSD) jsou jen optimalizace. Navíc EEPROM je vylepšení EPROM, která tady je už 42 let.

    Ad memristor: (wiki)
    Memristor popsal v roce 1971 Leon Chua, tehdejší student a nynější profesor katedry elektrotechniky a informatiky
    Ad PRAM:
    In the 1960s, Stanford R. Ovshinsky of Energy Conversion Devices first explored the properties of chalcogenide glasses as a potential memory technology.
    Přechod na LCD byl jistý už dávno před 20 lety. Ale objevení LCD (1936) se za pokrok považovat dá.

    Relátko → elektronka by se s odřenejma ušima považovat dalo, ale základní princip (booleova algebra a logika) je pořád stejnej. Výběr menší nebo rychlejší technologie je zase jen moore (= nemusí být jen o tranzistorech).
    24.10.2013 18:35 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Navíc v jiných oborech je to ještě mnohem horší. Jumbo z roku 67 je vlastně pořád moderní letadlo, trochu pokroku plastech na povrch místo hliníku a trochu pokrok v motorech. Rozdíl mezi jumbem z roku 67 a letadlem z roku 2007 je jistě menší než rozdíl mezi letadlem z roku 1927 a jumbem (stejných 40 let). Zemědělství od skoku v použití umělých hnojiv někdy v 30-40 se lepší jen tím, že jim jezdí lepší traktorky. Rozdíl mezi autem v roce 1970 a 2010 je menší než mezi 1930 a 1970. Navíc většina změn je v tom, že elektronika řídí auto blíže optimálním provozním podmínkám, ať už jde o provozní podmínky motoru, adheze, tlumičů atd., Nemluvě o přístrojích pro domácnost ať již pračky, ledničky, vysavače, nebo roboty, rozdíly minimální za 30 let. Místo bedny na stolku je teď placka na zdi. A menší reprobedny, které díky neodymovým magnetům mají větší zdvih basáků. Ale poměr lidí, kteří v 70 letech umírali v 50 tce a ted je obrovský.
    23.10.2013 20:04 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jinak co se tyce tech antibiotik, ted ctu tady - hezky to ukazuje, jak to dopadne s tim trhem.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.10.2013 17:10 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ty to ale dezinterpretujes, ze se na to fakt neda divat.

    Podivej se jen na statistiku 1. stadia. Tam je zlepseni 20%. Pritom to tezko pripises lepsi diagnostice, protoze 1. stadium uz z definice zahrnuje ty, kteri byli vcas diagnostikovani.

    Krome toho, i vyber problemu je zavadejici. Rakovina je extremne obtizny problem, protoze nejde o jednu pricinu kvuli mutacim (ze podobneho duvodu jsou obtiznymi problemy i chripka a autoimunitni onemocneni, ktere uvadis jako dalsi priklady "neschopnosti" mediciny). Nicmene, co jsem slysel existuje i tam pokrok na ruznych frontach - nektere formy rakoviny umime lecit mnohem lepe nez drive, jine zustavaji obtiznejsi.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.10.2013 17:16 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    A to jsem zapomnel - jestli je 11% hodne nebo malo taky zalezi na predchozim vyvoji oboru. Navratnost investice do efektivity postupne klesa v kazde oblasti, to je povaha inzenyrstvi, ze se nejdrive resi ty nejjednodussi (nejlevnejsi) problemy.

    Napr. u spotreby moderniho auta by 11% uspory byl dnes vynikajici prulom, v perspektive automobilu ze 70. let ani tolik ne.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.10.2013 10:29 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    neříkáš mi žádnou novinku ... zamysli se zejména nad svojí poslední větou a řekni mi, jestli to něco mění na mé pointě
    Luk avatar 24.10.2013 16:21 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Považoval jsem na důležité zdůraznit, jaká je realita. Profesor Pafko je jistě dobrý chirurg, ale pokud se nádor zjistí pozdě, ani sebelepší chirurg nezmění nic na chmurné prognóze onemocnění (sebelepší odoperování primárního ložiska nezmění nic na již existujících metastázách).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    24.10.2013 19:38 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Považoval jsem na důležité zdůraznit, jaká je realita.
    píšu něco, co je s ní v rozporu?

    pokud tvůj příspěvek není míněn jako polemika, ale jako doplnění, tak se omlouvám, ale vůbec mi tak nevyznívá - ani v souvislosti s druhým, který reaguje jako kdybych tvrdil, že to záleželo jen na Pafkovi
    Profesor Pafko je jistě dobrý chirurg, ale pokud se nádor zjistí pozdě, ani sebelepší chirurg nezmění nic na chmurné prognóze onemocnění (sebelepší odoperování primárního ložiska nezmění nic na již existujících metastázách).
    tak jinak ... můj táta měl potíže, který bylo možno jasně spojit (po bitvě každý ...) s jeho diagnózou minimálně od července; na CT byl odeslán v lednu (termím myslím dostal až v únoru), a to až po několika urgencích (včetně od jeho obvoďačky); teprv v dubnu ho přijali k operaci, kterou si navíc musel zaplatit (celkem i s pobytem přes 100 kKč); ta nebyla zcela úspěšná, nicméně další pokus se nekonal; potom v září zemřel

    myslíš, že by Havel čekal na jediné průkazné vyšetření půl roku a musel se o to brát, aby vůbec byl vyšetřen?
    Luk avatar 24.10.2013 20:21 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    pokud tvůj příspěvek není míněn jako polemika, ale jako doplnění, tak se omlouvám, ale vůbec mi tak nevyznívá - ani v souvislosti s druhým, který reaguje jako kdybych tvrdil, že to záleželo jen na Pafkovi
    V podstatě jsem to mínil hlavně jako doplnění, ale je to jedno. Pokud není spor, není o čem diskutovat ;-)
    myslíš, že by Havel čekal na jediné průkazné vyšetření půl roku a musel se o to brát, aby vůbec byl vyšetřen?
    Samozřejmě, že ne. Havel, Klaus i Zeman (předchozí prezidenti samozřejmě také, ale o dobách péče o vyvolené v SANOPZ nemá smysl mluvit) mají prostě přednost, jsou si rovnější než my, obyčejní smrtelníci. Prezident nejenže má vlastní lékařské konzilium, ale i další privilegia - například se při jeho cestě po Česku nemocnice v navštívených městěch předem připravují na situaci, že by bylo potřeba prezidenta ošetřit.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 21.10.2013 19:56 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Zdravotnický systém býval výborně fungující a měl slušné zajištění. Tedy do dob minulých než se zdravotnictví chopily modreé straky.

    Jedna nejvyšší modrá straka řekla, že my xxx- let zvelebujeme tuto zemi. Nevím zda tuto zemi, ale svoje kešeně určitě.

    Pak by to u nás vypadalo hůře než v Americe.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    21.10.2013 22:12 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Myslite, ze v usa maji horsi zdravotnictvi nez v ceske republice?
    21.10.2013 22:16 Ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ano myslim si to. Odporucam ti pozriet si film Sicko....
    Luk avatar 21.10.2013 22:37 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ten film jsem neviděl, ale obecně platí, že filmový pás či datové médium (podobně jako papír) snesou všechno.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.10.2013 08:11 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    A dvojnásob to platí v případě, že autorem díla je Michael Moore.
    Grunt avatar 22.10.2013 09:07 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Tak, tak. Nejlepší je pokecat s někým kdo tam žije. Zjistíš že mnohdy je to ještě horší než „Sicko“.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    JiK avatar 22.10.2013 22:04 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Obavam se, ze nemohu souhlasit.
    Grunt avatar 22.10.2013 23:00 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    JiKu, tahle propaganda vedená pod různými nicky je naprosto příšerná a obludná. Žádám aby si s ní neprodleně skončil nebo tě přes TCP/IP prokleju…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    22.10.2013 23:28 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Heh hledal jsem zda existuje něco jako RFC curse over TCP/IP a jeden z odkazů byl:

    "RFC 1436 - The Internet Gopher Protocol"
    Grunt avatar 22.10.2013 23:33 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Proto se z Gophera přešlo na HTTP :-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    xkucf03 avatar 22.10.2013 23:51 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný

    Nedávno se tu řešily ty překlady – tohle by šlo přeložit jako:

    PNP 1436 – Ten Mezisíťový Syslový Protokol
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    gtz avatar 21.10.2013 22:47 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Myslím, že kvalita je obdobná jako u nás v Německu apod., ale já jsem myslel ekonomický model celého zdravotnictví. U nás je péče stejná pro všechny a je úplně jedno zda jsi bohatý nebo chudý.

    V tom je ten rozdíl
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luk avatar 21.10.2013 22:57 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    U nás je péče stejná pro všechny a je úplně jedno zda jsi bohatý nebo chudý.
    Pro kulichy je lepší ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 22.10.2013 00:24 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ano to je :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    21.10.2013 23:15 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    V pomeru k vynalozenym nakladum urcite.
    22.10.2013 10:11 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ano, to si rozhodne myslim, ostatne v soucasne dobe to je jeden z hlavnich problemu USA. Tam rozhodne proklamovane *vse vyresi trh bez zasahu statu* nefunguje ani nahodou. Ani slepy nekriticky obdiv vseho s americkou vlajkou nemuze jejich nefungujici *nesystem* prekryt.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    Grunt avatar 21.10.2013 19:45 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Sežer loďku…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 21.10.2013 19:45 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Překvapení týdne: Ty máš sestru?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    21.10.2013 21:51 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Prekvapenim bude, az jej prestanou zivit rodice. :-)
    Grunt avatar 22.10.2013 09:11 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    JiKu?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    22.10.2013 17:36 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Nejsem Jik. Nejsem ani pan Jilek. Jsem proste jen loki. ;-)
    22.10.2013 18:26 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Tak to jsme dva!
    Grunt avatar 22.10.2013 20:56 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ale kdyby vás do řady postavil, tak člověk aby rozdíly hledal lupou. No v každém případě si Vás dovolím ve vší slušnosti už konečně poslat do prdele. Na tyhle ty kecy stále dokola tu není nikdo nejsem zvědavý.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    22.10.2013 21:53 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Nikdo Vas nenuti me prispevky cist. Sprosta slovicka si nechte treba na doma, tam jimi mozna nekoho zastrasite ;-)
    Grunt avatar 22.10.2013 22:01 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Tak nechápu co do toho Jarídka furt vyrypujete…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    22.10.2013 22:16 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Prijde mi silene, ze se mlady a zdravy muz, ktery ocividne disponuje schopnostmi v pomerne poptavanem oboru, necha zivit od svych rodicu a jeste o tom verejne informuje. Kdyz Vam me prispevky tak vadi, nectete je prosim.
    Marcela* avatar 23.10.2013 12:43 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    zdravy muz
    Jak to můžete vědět? To "veřejné informování" může být taky volání o pomoc...
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    23.10.2013 21:05 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jako, že "ta 64bit šmejďárna" byl prvotní symptom? :-O
    Grunt avatar 23.10.2013 17:25 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Pokud na něco společnost opravdu dojede tak je to tento vynucovaný tvrdý společenský individualismus. Naprosto jsem hleděl na komunitu Amišů (linkoval tu někdo nedávno) u které se nikdo nikým neživil, ale naopak rodiče se starali o potomky a potomci o rodiče dokud to situace dovolila. A pak jsem si uvědomil, že ono to tak v podstatě fungovalo v civilizovaném světě donedávna.
    Kdyz Vam me prispevky tak vadi, nectete je prosim
    A kdo by Vám potom vyvracel Váš pomýlený názor?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    23.10.2013 21:02 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ad Amišové: Já se obávám, že pokud na něco společnost dojede, tak to ty Amiše s přehledem smete taky. A pokud společnost na nic nedojede, tak se nevyplatí být u Amišů. Stejně se budou muset přizpůsobit nebo se stanou časem něčím jako exponátem v ZOO, kam se na ně budou chodit "koukat" lidi s AR apod. .

    Jinak po shlédnutí toho dokumentu mě napadlo pár myšlenkových experimentů jako třeba: Kolik generací by trvalo se od plnokrevného Amiše dostat k FPGA inženýrovi :-D (tím myslím, kdyby se nějaká rodina rozhodla, že se včlení do společnosti).
    23.10.2013 21:04 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    P.S. Bonusová otázka: Kolik generací by to trvalo členu kmene Piraha. (Uvažujte i technický pokrok v této oblasti.) :-D
    23.10.2013 21:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Nekonečno. "Pirahã do not make canoes FPGAs."[1] ;-)
    Jendа avatar 23.10.2013 21:08 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jinak po shlédnutí toho dokumentu mě napadlo pár myšlenkových experimentů jako třeba: Kolik generací by trvalo se od plnokrevného Amiše dostat k FPGA inženýrovi :-D
    Nedostatečně definováno. Od jednoho extrému (mladý Amiš se usadí v hackerspace) ke druhému (Amišové začnou těžit písek a vyrábět technologii na výrobu čipů).
    Jendа avatar 23.10.2013 21:09 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    mladý Amiš se usadí v hackerspace
    Občas se mi zdá, že se tak stalo. Jednu generaci.
    23.10.2013 21:51 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Snažil jsem se to dodefinovat tou závorkou, tedy stav, kdy je rodina donucena (IMHO by se sami nerozhodli, viz ten dokument) až po plné pochopení elektrotechniky (tedy ne něco jako "jů ono to bliká").

    Podle mě na to jedna generace nestačí. Musel by to být opravdu mladý Amiš (dítě, ne ti co byli v tom dokumentu: ~20 let) a navíc by byl zatížen tradicemi rodiny. Kdyby se odmyslel vliv rodiny, tak je to jasný: Od narození normálně ve škole.

    Ale to byl stejně jen takovej zkrat :-D.
    Jendа avatar 23.10.2013 22:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Asi teď budu za kokota, ale o jakém dokumentu že to mluvíš? :)
    Kdyby se odmyslel vliv rodiny, tak je to jasný: Od narození normálně ve škole.
    No a tak jsem to myslel - podle toho, jak moc se bude rodina izolovat, to může trvat cokoli od jedné generace do konce věků.
    Jendа avatar 23.10.2013 22:02 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Zajímavé, Firefox mi nabízí Meet the Amish, což jsi asi myslel, ale nepamatuju si, že bych to měl kdy otevřené :-).
    23.10.2013 22:21 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jj Meet the Amish (ze stejného zdroje, jako psal Grunt).

    Jinak ad ovlivňování: Když se to dítě odebere po narození, tak se IMHO za Amiše považovat nedá. A pokud bude interagovat s rodiči (a třeba prarodiči), tak na něm bude ta kulturní závislost (má šílená mysl si vybavila FIR/IIR filtr, kde se operuje nad určité posloupnosti hodnot :-D ... prostě dynamická soustava).
    Grunt avatar 24.10.2013 22:10 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    má šílená mysl si vybavila FIR/IIR filtr, kde se operuje nad určité posloupnosti hodnot :-D ... prostě dynamická soustava)
    Tak, tak.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 24.10.2013 22:04 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    tedy ne něco jako "jů ono to bliká"
    Spíš "vůle boží". To je obecně problém s libovolnými křesťany.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    23.10.2013 21:18 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Stejně se budou muset přizpůsobit nebo se stanou časem něčím jako exponátem v ZOO
    Už se stalo, chodí se na ně koukat doktoři, genetikové a podobní, protože mají některé dedičné nemoci, které jsou jinak velmi vzácné...
    23.10.2013 21:54 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ale pořád ještě ti na té Rumsprinze +- pochopí okolní svět.
    Grunt avatar 24.10.2013 13:01 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Huh? To těžko. Z části možná.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 24.10.2013 12:58 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Já se obávám, že pokud na něco společnost dojede, tak to ty Amiše s přehledem smete taky.
    Proč? Amišové jsou na rozdíl od běžné populace soběstační. Resp. o to limitně snaží a předávají si z generace na generaci tuto znalost. Běžnou populaci smete závislost na systému a to se u nich moc nevede.
    Stejně se budou muset přizpůsobit nebo se stanou časem něčím jako exponátem v ZOO
    Však taky tomu jsou ty jejich striktní pravidla uzpůsobeny. Nejde o nic jiného než jen o zakonzervované komunity, které takto přežili od dob ještě před průmyslovou revolucí. Díky čemuž si netáhnou vyspělost běžné společnosti, ale ani sr*čky v ní za ty léta naakumulované. (Viděl někdo někdy nějakého Amiše, který od rána do večera nedělá nic jiného jen šťeká jak šašek nad nespravedlností daní a nuceného zdravotního pojištění? To musí být normálně ráj)
    Kolik generací by trvalo se od plnokrevného Amiše dostat k FPGA inženýrovi
    Nad tím jsem taky přemýšlel. Ale oni obecně vzdělání a knihy zakázané nemají. Těžko říct jak by se stavěli k technice, kterou by si byly schopni sami sestrojit (předpokládám, že především v tom tkví logika těch striktních pravidel)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    24.10.2013 13:18 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Myslim, ze Amishove si vlastni techniku sestavovat muzou, akorat musi byt "na rucni pohon".
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Grunt avatar 24.10.2013 19:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Proto orají a vozí se pomocí koňských sil?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jendа avatar 24.10.2013 21:46 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ani když si vyrobí vlastní generátor/baterii?
    24.10.2013 21:55 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Dependency hell: Olovo, kyselina sírová, měděný drát.
    Grunt avatar 24.10.2013 22:06 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    No:
    Některé okrsky dovolují stroje, pokud jsou poháněny místní energií (většinou dieselovým generátorem).
    Začíná mi to připadat logičtější a logičtější.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    24.10.2013 23:03 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Amišové mají vlastní ropný vrt? :-O

    BTW Amišům dostupnými prostředky by šlo vyrobit tak leda parní stroj a možná omezeně něco na dřevoplyn.
    Grunt avatar 25.10.2013 09:24 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Divoký středozápad. Co ty víš.
    BTW Amišům dostupnými prostředky by šlo vyrobit tak leda parní stroj a možná omezeně něco na dřevoplyn.
    Tohle je na dlouhou diskusi. Do toho se nebudu pouštět.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    26.10.2013 00:06 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Na dlouho a zábavnou technickou diskuzi ohledně bootstrappingu strojů :-D.
    24.10.2013 21:12 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Proč? Amišové jsou na rozdíl od běžné populace soběstační. Resp. o to limitně snaží a předávají si z generace na generaci tuto znalost. Běžnou populaci smete závislost na systému a to se u nich moc nevede.
    No myslím, že by se našlo mnoho věcí, čím si zpříjemňují život a co by si sami bez průmyslu nevyrobili. Tuším, že v tom dokumentu používali plasty, skleněné výrobky (okna, nádoby ale třeba taky brýle), vlnitý plech a při té aukci audiotechniku.

    Jinak tady se bavíme o granularitě. USA je taky jako celek soběstačná. Amišové mají možná tak výhodu, že se vejdou do toho limitu ~50 lidí, co si jeden člověk ještě zapamatuje. Ale protože počet lidí neustále roste, tak bych se radši přizpůsoboval (50 cacheline je obsolete design :-D).

    Viděl někdo někdy nějakého Amiše, který od rána do večera nedělá nic jiného jen šťeká jak šašek nad nespravedlností daní a nuceného zdravotního pojištění? To musí být normálně ráj
    Neviděl, protože nejspíš provádí náboženskou činnost nebo maká na poli. Na druhou stranu nikdo nás nenutí nad tou nespravedlností štěkat (jako když to dělat nebudeme, tak hlady neumřeme...)
    Těžko říct jak by se stavěli k technice, kterou by si byly schopni sami sestrojit
    Kdysi tady někdo popisoval knihu, kde je návod, jak si z písku postavit na opuštěném ostrově soustruh ;-).
    24.10.2013 01:19 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Amišů (linkoval tu někdo nedávno)
    link
    Grunt avatar 24.10.2013 13:02 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Kavol ze senilnosti zas posílá linky?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    22.10.2013 22:04 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Tak se alespon prihlas vole, at si te muze zablokovat.
    22.10.2013 22:16 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Mam pocit, ze zablokovat lze i neprihlaseny nickname, ne?
    Grunt avatar 22.10.2013 22:54 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ale není tu tlačítko „Zablokovat stupidní propagandu pro dobro všech ostatních“, popř. „Smést názor z povrchu zemského“. Že to čtu jen já nevadí (já sr*čky rozpoznat a odfiltrovat dovedu), ale že to musí číst i všichni ostatní už jo.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    22.10.2013 23:25 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jen rikam to, co si myslim. Stejne tak cini spousta lidi zde v diskusi. Kazdy komu vadim ma jednoduchou moznost mne necist a ignorovat ;-)
    Grunt avatar 22.10.2013 23:32 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jen rikam to, co si myslim
    Tak bych Vás rád upozornil, že Váš názor je špatný.
    Kazdy komu vadim ma jednoduchou moznost mne necist a ignorovat
    Tady ani tak nejde o ignoraci jako spíš o vytváření falešných společenských ideálů a tlaků. Chudák Jardík když předčítá tyto nesmysly si pak myslí, že je nějakým způsobem vadný i když je jinak úplně normální a zdravý jedinec.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    23.10.2013 00:10 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Totez si myslim o Vasich nazorech. Chudak Jardik se v mych prispevcich muze docist jen to, ze je zdravy, mlady a inteligentni, a ze si o nem myslim, ze je liny, protoze se necha zivit od rodicu. Na tom imho nic spatneho neni.
    22.10.2013 23:47 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Tvoje nazory jsou od zakladu chybne, zalozene na strasne naivni ideologii, viz moje argumenty vyse v teto nebo jinych diskuzich.
    23.10.2013 00:45 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jak jsou prosim me nazory chybne? Co je v tomto pripade metrikou? Kvalita pece? Pocet osetrenych lidi? Pokrok v medicine? Pro mne ani jedno. Jedine, co chci, je navrat k prirozenejsimu stavu ve spolecnosti, ktereho lze dosahnout snizenim spolecenskeho prerozdelovani na minimum. Byla by to i velka vyzva pro socialisty, kteri by mohli ukazat, jak dokazi byt solidarni za sve vlastni penize. Nikomu neslibuji, ze by se mel univerzalne v mnou navrhovanem systemu lepe! Muj system je podle vas chybny patrne proto, ze jej pomerujete mirou vlastniho prospechu. Patrne budete jeden z dalsich, kteri nejsou shopni anebo ochotni prijmout odpovednost za svuj vlastni zivot.
    23.10.2013 00:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    1. Obecně přirozené nemusí znamenat nutně dobré
    2. Pokud bys snížil přerozdělování na minimum, nebyl by to žádný návrat, lidé zatím prakticky vždycky nějakým způsobem přerozdělovali, evoluce nás tak nastavila
    23.10.2013 16:42 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    1. To, jestli je neco dobre nebo ne, je jen otazka definice. Prirozene je kazdopadne lepsi nez to, co mame dnes.

    2. Pokud jsme evolucne nastaveni na prerozdelovani, bude bez problemu fungovat dobrovolna solidarita a tim odpadne potreba obrovskeho statniho aparatu darmozroutu.
    23.10.2013 20:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Prirozene je kazdopadne lepsi nez to, co mame dnes.
    Nevidím žádný důvod, proč by přirozené mělo být lepší než současný stav čistě jen pro to, že to je přirozené...
    Pokud jsme evolucne nastaveni na prerozdelovani, bude bez problemu fungovat dobrovolna solidarita a tim odpadne potreba obrovskeho statniho aparatu darmozroutu.
    Právě že nejsme imho evolučně nastavení jen na charitu, ale i na nějaký ten společenský tlak na přerozdělování a altruismus, do jisté míry.

    Jinak přijde mi, že jestli je aparát darmožroutů ve státní správě nebo v nějaký pojišťovně je prašť nebo uhoď. Ty si ty soukromé firmy hrozně idealizuješ, realita je ale plná korporátního bulšitu a kartelů, navíc nějaká soukromá firma už vůbec nemá žádnou zodpovědnost vůči občanům...

    Osobně jsem už před nějakým časem přestal věřit, že zlepšení se dosáhne pomocí systémové změny.
    Grunt avatar 24.10.2013 10:28 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Osobně jsem už před nějakým časem přestal věřit, že zlepšení se dosáhne pomocí systémové změny.
    Ha, konečně. Můj člověk. A to jsem o tom nemusel ani sáhodlouze přesvědčovat.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    24.10.2013 10:30 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Osobně jsem už před nějakým časem přestal věřit, že zlepšení se dosáhne pomocí systémové změny.
    Neni to skoda? A chyba?
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Grunt avatar 24.10.2013 11:40 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Není to škoda. Je to důsledek.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Marcela* avatar 24.10.2013 18:53 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Proč?

    Jak se říká: "Změň sebe, změníš svět". Podle mě je to skutečně účinnější než věřit na změnu systému.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    24.10.2013 19:08 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Neni to skoda? A chyba?
    Opravdu nevidím důvod, proč by měla.
    23.10.2013 01:37 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Metrika, kterou by se mela spolecnost snazit maximalizovat je prumerna kvalita zivota, v ekonomicke terminologii agregatni uzitek. A ne mira prerozdelovani nebo mira svobody. To jsou jenom parametry, ktere bychom se meli snazit nastavit tak, abychom se meli jako spolecnost co nejlip.

    "Navrat prirozenejsiho stavu" je krasna ukazka vycucanosti z prstu vasi ideologie. Co to je prirozenejsi stav? Stav pred 100 lety? Pred 10000 lety? A proc by mel byt stav pred x lety lepsi?
    Muj system je podle vas chybny patrne proto, ze jej pomerujete mirou vlastniho prospechu. Patrne budete jeden z dalsich, kteri nejsou shopni anebo ochotni prijmout odpovednost za svuj vlastni zivot
    Ne, s vlastnim prospechem to nema nic spolecneho, jde mi o maximalizaci agregatniho uzitku. S tou druhou hypotezou jste take uplne mimo.
    23.10.2013 16:55 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Agregatni uzitek je tezko vyjadritelny. Stejne tak jako porovnavani uzitku clovek od cloveka. Mira vaseho agregatniho uzitku pro mne rozhodne neni metrikou, dle ktere bych posuzoval chybnost svych tezi.

    Prirozenejsi stav si muzeme definovat jako neco, co bude blize k prirodnim principum. Stavajici system, kdy ma clovek 'narok' na vsemozne veci, neni spravny a je amoralni. Nehlede na to, ze popira prirodni principy. Ona si ale priroda vzdy nejak pomuze, toho se nebojim. Jen nas to bude, jako spolecnost, vice bolet.

    Ne, s vlastnim prospechem to nema nic spolecneho, jde mi o maximalizaci agregatniho uzitku.

    Lenin, Stalin, Gottwald, ... ti vsichni take jednali ve jmenu blaha pro ostatni ;-)
    23.10.2013 21:10 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Lenin, Stalin, Gottwald, ... ti vsichni take jednali ve jmenu blaha pro ostatni
    Hmm vypadá to, že backinabag toto vlákno vyhrál (BTW podivné, že tam ten Stalin není jako alternativa).
    Jendа avatar 23.10.2013 21:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    The law is sometimes invoked, as a rule, to mark the end of a discussion when a Nazi analogy is made, with the writer who made the analogy being considered to have lost the argument.
    Proč?

    (pozor, něco jiného je Argumentum ad Hitlerum, což je logický klam postavený na implikaci Nacisté dělali X + Nacisté byli špatní → Dělat X je špatné)
    23.10.2013 22:14 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ajo, tak sorry, nezkontroloval jsem si to po sobě :-(.
    23.10.2013 21:24 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Ne, vyhral jsi ty, ja Hitlera nezminoval.
    23.10.2013 21:38 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    "Uzitecnejsi" stav lze definovat jako stav, ve kterem by clovek chtel radeji setrvat, pokud by se mohl rozhodnout pri plnem vedomi. Jinymi slovy, jak se clovek citi spokojen. Neni to formalni definice, ale podle me celkem srozumitelna a dostatecna.

    A hlavne, maximalizovat tuhle metriku v ramci cele spolecnosti dava naprosty smysl, protoze kazde tvoje nebo moje rozhodnuti je motivovany snahou o maximalizaci uzitku / spokojenosti. Oproti tomu teze, ze bychom se meli snazit maximalizovat svobodu nebo prirozenost nema opodstatneni zadne, je to jenom vas chybny a nicim neopodstatneny nazor, na kterym je postavena cela vase ideologie.

    To s temi prirozenymi principy jsem nepobral. Co to jsou prirodni principy a proc se jimi ridit? Je civilizace soucasti prirody?
    Lenin, Stalin, Gottwald, ... ti vsichni take jednali ve jmenu blaha pro ostatni
    Pochybuju, ale pokud jo, tak se snazili o spravnou vec, ale realne udelali pravy opak.
    22.10.2013 03:11 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Nojo ... FOTO! :-D
    Jendа avatar 22.10.2013 04:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Bedňa avatar 21.10.2013 23:05 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    To sa človeku hneď uľaví keď odborník povie že je to v cajku. Röntgenovali ti vôbec tu správnu nohu?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    22.10.2013 10:30 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Za blba seš ty, Jardíku, sorry - rozdíl mezi 14 a 60 dní starou zlomeninou je zásadní, v tvém věku by drobná zlomenina měla být už prakticky úplně zahojená, čili na RTG bude vidět kulový, maximálně malej svalek. A co se týče "horentní sumy", předpokládám, že se celkově (i s RTG) jedná o částku, za kterou by místní programátoři ani nezapli počítač (viz http://www.vzp.cz/poskytovatele/ciselniky/zdravotni-vykony). Velmi orientačně (nejsem chirurg) to vidím na cca 150 Kč RTG nohy (včetně odborného popisu radiologem, práce laboranta, elektrika, servis, amortizace atd), komplexní vyšetření chirurgem 344 Kč, fixace prstu náplastí 124 Kč - konkrétní kódy máš na zprávě, možná ještě něco dalšího, ale můj odhad je 618,- což je suma s ohledem na to, že na tom pracovali minimálně 4 lidi značně horentní :-D
    Rezza avatar 22.10.2013 15:08 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Presne to odpovida memu padu z kolobky s bolavym ramenem. Chudak "chirurg" musel kvuli me prestat hrat sachy na kompu ;-). Jinak vysledek stejny. Nehazu vsechny doktory v jeden pytel, moc po nich nastesti nebeham, ale...
    Bedňa avatar 22.10.2013 22:37 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Keď hral šachy, to patrí medzi tých lepších :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    24.10.2013 02:42 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    Jinak (nejen) popis toho, jak je náročné léčit všechny, je zde.
    24.10.2013 21:47 ja.. a dnes naposledy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemocnice zbytečný
    tak mi napadlo, jardík, či by si nechcel zmeniť uhol pohľadu, ja mať toľko rokov, padám odtiaľto

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.