abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 4
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Rozcestník

    UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?

    18.4.2008 16:20 | Přečteno: 1593× | Ubuntu

    Pořídit si Asus EEE místo HP 200 LX či k němu, to je to, oč tu běží a o čem se v blogýsku zamýšlím

    Několik let spokojeně požívám UMPC (ultra mobilní PC), kterému HP dalo jméno palm-top PC. Více než deset let starý koncept dodnes splňuje většinu mých požadavků, neboť do pohání XT compatibilní čip, má PCMCIA slot, IrDA, CGA LCD a téměř kompletní klávesnici (včetně numerické části !). Vzhledem k použité architektuře a dobrému OS (poslední dobrý OS od Microsoftu - MS DOS 5.0) je i velmi dobře softwarově rozšiřitelný. Vzhledem k síle 8 MHz procesoru jsou však některé aplikace, které moc nezvládá. Generovat GPG klíč 4 hodiny mi nevadilo, ale podepisování souboru cca 2.5 už ano. Vim 7.1 běhá docela líně, online podtrhávání překlepů nepřipadá prakticky v úvahu. OpenOffice ještě nikdo na XT s 640 kB RAM (pamatujete Gatese ?) neportoval. PDF lze zobrazit jen převedené do textu či obrázku, prezentaci na něm neupravím. V pascalu, C, asm však mohu psít co chci a dosových free programů je plný net. Dokonalý PIM, Lotus 123, databáze v ROM, báječná kalkulačka jsou základní výhody stroje vážícího s baterií, PCMCIA-CF redukcí a kartou méně než 400 gramů a který se mi vejde do kapsy od kalhot a na kterém píšu tento text v autobuse ve stoje, zatímco se polovinou levé ruky držím tyče.

    Dost bylo propagandy stroje, který se už dávno nevyrábí. Komunita okolo mého palmtopu už léta hledá nějakou rozumnou náhradu za stroj, který běží 35 hodin na dvě tužkové baterie, startuje (nemyslím boot !) za zlomek (cca 1/2 ?) vteřiny a jehož OS se nekouše. Na mailing listu se čas od času objeví zpráva o tom, že je nějaký nový stroj, který se HPčku blíží. Při bližším ohledání vždy zjistím, že buď nemá klávesnici vůbec, nebo jen bez numerické řady a tudíž pro jednoduché a rychlé psaní českých textů. Takových strojů je spousta, jako zástuuce můžu uvést třeba Sharp Zaurus. Proto jsem zavětřil. když vody palmtopové (nebo chcete-li UMPC) scény rozvířil nový ASUS EEE. Nedávno jsem se odhodlal a šel jsem se na něj k jednomu prodejci podívat. Spousta autorů kritizuje Ečko "shora" srovnáváním s plnohodnotným notebookem, moje mikrorecenze je kritikou "zdola".

    Obrazovka Asusu je obrovská. Rozhodně bych nechtěl model s větší obrazovkou, spíš bych vyhodil ty repráčky a celý stroj zmenšil. Protože, narozdíl od recenzentů, říkám, že Asus EEE neni maličký. Z pozice palmtopáře je velký jako kráva. Zhruba třikrát větší než palmtop a taky zhruba třikrát těžší. Zatímco HP vytvořilo před lety doopravdové palm-top PC, PC do dlaně, tak - ačkoliv je tak předváděno v reklamách - držet Ečko jednou rukou a druhou psát je sice možné, ale není to moc pohodlné. Vemte se do ruky 930g knihu a chvíli ji držte v jedné ruce tak, aby byla jako Asus na fotce. Rozměr je taky enormní - zatímco do palmtopu bez problému mohu opisovat z knihy třeba v tramvaji, Ečko je tak velké, že by se mi vedle něj asi pořádná kniha nevešla. Jsem schopen si představit, že koupím druhý akumulátor, který není moc velký, a budu ho nosit sebou. Rozhodně však nedám Ečko+záložní baterii+peněženku do malé brašničky na doklady přes rameno. Chce to alespoň malý batůžek.

    Ečko nedám do kapsy od kalhot.

    Vzhledem k tomu, že se jednalo o ukázku a nikoliv nějakou oficiální předváděčku, nemohli jsme odkliknout počáteční licenční ujednání a tak funkcionalita zařízení, kterou mohu hodnotit je velmi omezená. Také nevím, jak je LCD čitelné za slunného jarního dne venku. Mohu říci, že Xka naběhla opravdu za 10-15s, z režimu spánku byl stroj nahozen asi za 2-3 s. Čili, co se týče rychlosti startu, jednalo by se o mírný krok zpátky, na druhou stranu ještě tyto časové hodnoty mohu akceptovat.

    Výdrž baterie nemohu hodnotit, nebudeme se handrkovat o minuty, srovnáváme 3-4 hodiny s 30-35 hodinami !

    Závěr mého krátkého seznámení s Asus EEE je zhruba tento: výrobce nelže, je to velmi dobře přenosné PC. Na rozdíl od reklamních obrázků se ale moc nejedná o palm-top PC. Typické využití Ečka bude spíše jako laptop, čili položení na klín. Možná si myslíte,že takovéto detaily nejsou podstatné - pro mne však jsou při rozhodování klíčové, protože těch 8-10 tisíc co EEE stojí na ulici nenajdu a pokud si nějakou "breberku" pořizuji, chci, aby plnila svou roli co nejvíce. Na rozdíl od HPčka není v mém případě láska na první pohled - moje digitální sekretářka může být v klidu :-D. Možná, kdybych Asuse potkal někdy v roce 2004, dříve, než jsem se seznámil s HPčkem ... A nebo bych musel pěstovat ultra mobilní mnohoženství :-/ Protože možnost editace fotek, nahrávání zvuku, wifi sítě atd je docela lákavá ... Na druhou stranu si nedovedu představit, že by barevné podtrhávání překlepů vykoupilo to pohodlí, kdy jsem tento (HP) palmtop v průběhu přestupování opakovaně vypnul a zaklapnul a za chvilinku pokračoval v psaní. Budu končit, už musím vystupovat.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.4.2008 16:44 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?
    Skvělej článek :-). V dnešní době by ale neměl být problém si u nějakého pokročilejšího elektrotechnika nechat udělat i výkonější stroj.
    18.4.2008 17:19 bubak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?
    psion :(
    rADOn avatar 18.4.2008 17:57 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?
    a co Palmy ? Kamarad neda dopustit na Treo, a po letmem seznameni musim rici ze na me opravdu zapusobilo.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    18.4.2008 18:09 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?
    Takovou hračku, jakou popisuješ, bych si taky nechal líbit. Ono se často zapomíná, že ke skutečné mobilitě jsou potřeba nejen ty malé rozměry a hmotnost, ale právě i ta výdrž. Na co mi bude hračka, která za tři hodiny umře? Spíš koule na noze než užitečný pomocník.
    THIS IS SPARTA!
    18.4.2008 18:15 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?
    A co něco jako Nokia E90? To by se ti mohlo líbit. Akorát ta cena, no :-)
    THIS IS SPARTA!
    Věroš avatar 18.4.2008 22:22 Věroš | skóre: 24 | blog: Co není v hlavě | 49.29 s.š., 16.54. v.d.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?
    A co Mivvy?

    Ještě jsem neměl to srdce ho kolegovi sebrat ze stolu a přeinstalovat Linuxem, ale zatím se mi docela líbí.
    Školím Ansible
    18.4.2008 23:07 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?
    No jestli na tom poběží i Linux (asi je to hlavně o podporovanosti toho touch screenu) ... I když cenově jsme drobátko jinde :-(
    Věroš avatar 20.4.2008 00:05 Věroš | skóre: 24 | blog: Co není v hlavě | 49.29 s.š., 16.54. v.d.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?
    Píšu si, až mu to ukradnu a přeinstaluju, napsat na ABClinuxu zážitky. :-)
    Školím Ansible
    18.4.2008 23:12 Radovan Garabík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?
    UM400 som mal v rukách asi pol dňa... celkom slušné, aj keď na serióznu prácu trochu nemotorné - na XP ktoré v ňom boli príliš drobný displej a na klávesnici sa píše dosť zle (porovnateľné s lepším PDA, a to PDA je už predsa o dosť prenosnejšie). A tá cena... Na odskúšanie linuxu som nemal priestor.
    18.4.2008 22:57 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?
    Palm Treo: ta klávesnice mi přijde jako hodně špatný vtip. Za prvé je strašně malá a za druhé nemá numerickou řadu (nelze implementovat ěščřžýáí). Takže Treo není nic pro mne.

    Nokia E90: Nevypadá špatně, ta klávesnice se mi líbí. Rozlišení LCDčka je trochu "originální" ale asi bych to přežil. Nevím, jestli to USB je i USB master. Nokii jsem nikdy neměl, takže o Symbianu nic nevím - dá se do Symbianu nainstalovat openoffice ? A utáhla by to ? editace prezentací ? Nějak jsem neměl čas hledat co je to za architekturu - na tom by asi nativně Linux neběžel, že ? Ale jinak to vypadá opravdu docela zajímavě, krátký průzkum netu mne však nepřesvědčuje o tom, že by to bylo zařízení schopné zastoupit "velký" počítač.
    19.4.2008 00:35 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?
    A co HP Jornada? ted to tu nekdo prodaval. Je to vlastne PDA s vetsim displejem, klavesnici a pcmcia.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    19.4.2008 11:08 Stanislav Bohm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?
    Mam doma Jornadu 720. Klavesnice je hodne dobra. Display neni zadny zazrak a na venkovnim svetle nejde nic videt. Bohuzel do slotu jdou dat jen 16b karty a napr. wifi karta s podporou WPA nejde sehnat. Debian s Xkami na tom jakztakz beha, ale pak jsem ho vymenil za Familiar s Qtopii. Ta uz beha docela slusne a Konqueror v Qtopii byl fajn browser.

    Problem ale je, ze to nejde preflashovat, takze tech WinCE se nejde zbavit a po restartu vzdy nabehnout. Pak je mozne pomoci utilitky spustit Linux znova.

    V Linuxu to jde uspat jen omezene (HW problem), takze pokud chcete setrit baterku tak je ji treba uplne vytahnout nebo restartovat do Windowsu a tam provest uspani. V hibernaci v linuxu to vydrzelo jen necely den.

    Ve WinCE je nejaka mini verze MS Office, IE, atp. Takze asi by je slo taky pouzivat a odpadl by problem s uspavanim, ale sam jsem je nevyuzival.

    Pouzival jsem Jornadu hlavne jako mobilni pripojeni k netu a na obcasne psani poznamek. Nedavno jsem ji ale nahradil za N810 a jsem plne spokojen
    19.4.2008 15:19 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?
    Hmm, koukám že nepodsvícená ČB obrazovka válcuje kde co :-). S těmi WiFi kartami (kromě ovladačů) bývá také problém, že moc žerou (neutáhne je port nebo vycucnou baterku). Ta hibernace je nepříjemná, ale asi by to řešilo připojování k síti na noc. Ovšem 720ka má asi docela málo RAMky, takže o OO si člověk může asi jenom nechat zdát - nebo se mýlím ? Problém CE je v tom, že pocket Excel neumí kreslit grafy a Powerpoint editovat prezentace, Ta Nokie pro mne nemá dost čudlíků :-(.
    19.4.2008 17:31 Stanislav Bohm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UMPC už teď, nebo ještě n-EEE ?
    N810 ma display naprosto perfektni, pekny kontrast a i za slunecniho svetla je citelny. Ale klavesnice na zadne velke psani opravdu neni. S pameti v J720 je problem, ale existuje celkem raritni verze J728, ktera ma dvojnasobek pameti a myslim ze jsem cetl ze tam celkem bez problemu behal FF, takze mozna nejaky Abiword nebo tak neco by fungovat mohl, ale jen spekuluju.

    Myslim ze s Vasimi naroky by asi bylo lepsi pockat az mininotebookovy boom prinese dalsi prekvapeni.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.