abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 909 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Čuňačíme v MediaWiki dál

    14.3.2015 12:40 | Přečteno: 1001× | Za vším hledej Linux

    V minulém blogpostu na téma Čuňačíme v MediaWiki jsem zmínil, že údržba multijazyčné wiki není žádný med. Významným pomocníkem je v takovém případě rozšíření Translate o kterém jsem psal v blogpostu předminulém. Jeho aplikace na překlad běžných stránek je v celku bezproblémová, jenže víte, jak ho použít na překlad systémových zpráv?

    No a o tomhle je blogpost dnešní. Většinu podstatných věcí se můžete dozvědět přímo na manuálové stránce v Mediawiki. Tady bych chtěl zmínit pouze pár drobností.

    Systémové zprávy MediaWiki, které se vyskytují ve jmenném prostoru MediaWiki může editovat pouze uživatel s právy administrátora. A to i když použijete Translate! To je důležitý detail, který si zapamatujte.

    Systémové zprávy, jsou zprávy, které se vkládají do nejrůznějších menu, formulářů, atp. Proto není od věci vědět, pokud je potřebujete upravit, kam hrábnout. A když už je upravujete, tak rovněž není od věci mít možnost tyhle zprávy kdykoliv změnit. Jenže kdo si má lámat hlavu s tím, pod jakým řetězcem se zrovna ona zpráva skrývá? S těmito zprávami se to má totiž tak..

    Jako konkrétní příklad vezmu sdělení, která jsou ve formuláři z rozšíření ConfirmAccount s informacemi pro zájemce o založení účtu. Některé texty přeložené jsou, některé ne a některé byste kupř. rádi modifikovali.

    Jedna možnost je, babrat se s tím ručně. U normální stránky lze překládané řetězce vytáhnout pomocí rozšíření URL stránky o řetězec ?uselang=qqx. Jenže u zpráv, které se nikde nezobrazují pro zjištění odpovídajících řetězců k rozšíření nezbývá, než nakouknout do souborů v podadresáři i18n, případně do těch co mají příponu .i18n.php a zde odpovídající řetězec najít.

    Dejme tomu tedy, že chcete upravit zprávy, ze kterých se u zmíněného rozšíření sestaví e-mail odesílaný žadateli o nový účet. Jsou to tyhle:

    confirmaccount-email-body
    confirmaccount-email-body2
    confirmaccount-email-body3
    confirmaccount-email-body4
    confirmaccount-email-body5
    

    Ve výchozím českém překladu je aktuálně budete hledat marně. Nejsou ještě přeloženy. Ale to nevadí. Kdyby přeloženy byly, můžete jejich obsah upravit stejným způsobem. Při řešení bez pomoci rozšíření Translate byste museli postupně všechny zprávy upravit tak, že..

    1. nejdřív skočíte na stránku MediaWiki:Confirmaccount-email-body
    2. otevřete editaci
    3. zkopírujete kód
    4. potom přejdete na stránku MediaWiki:Confirmaccount-email-body/cs
    5. a sem uložíte počeštěný zkopírovaný kód
    6. a stejně postupujete pro všechny další jazykové mutace a všechny další zprávy

    Otrava, co? A to si představte, že byste chtěli časem někde něco změnit. Takže se raději podíváme na to, jak se to dá řešit přes Translate

    Nejdřív musíte mít založenou nějakou skupinu zpráv, do které budete řetězce zastupující překládané zprávy ze jmenného prostoru MediaWiki strkat. Ta se musí nadefinovat v souboru LocalSettings.php Postup jak na to, zde nebudu rozebírat protože je na stránce s nápovědou k rozšíření Translate.

    Takových skupin může mít klidně i několik. Do stránky, která tuto skupinu zastupuje ve jmenném prostoru MediaWiki potom nakopírujte řetězce zpráv, které budete chtít překládat. Zprávy se vám pak objeví v rámci této skupiny i v překladatelském rozhraní.

    Tak pro dnešek vše. Těm co si to se zájmem dočetli až sem děkuji, a choromyslným blbounům typu Miriam přeji vřele - ať jdou do prdele.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.3.2015 09:59 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki dál
    +1 za clanek a za to, ze jiz nepisete v pracovni dobe.

    Neda mi to, ale musim se zeptat, tu wiki spravujete ve volnem case nebo si opravdu statem financovane instituce najimaji lidi na to, aby spravovali wiki?
    15.3.2015 11:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki dál
    Mě pracovní doba nezajímá. Pokud si potřebuji něco zapsat, tak píšu. Pokud potřebuji dělat něco jiného, dělám něco jiného. A kdybyste si řádně pročetl ten úplně první článek téhle série, tak by vám pravděpodobně neuniklo, že wiki používáme - mimo jiné - pro dokumentaci naší infrastruktury. To jsou ovšem stránky, na které se vy pravděpodobně nikdy nedostanete, protože k nim blokuje nepovolaným přístup AccessControl.

    To, že publikuji tyhle věci zrovna teď souvisí s tím, že je plánuji upgrade, aby bylo možné lépe udržovat obsah wiki v multijazyčné formě. Přibývají nám totiž doktorandi z ciziny. A než to udělám, musím mít především jasno v tom jak to udělám a co to bude obnášet.

    Tyhle blogposty jsou především moje poznámky, které sem pochopitelně píšu proto, aby je mohl využít i někdo, kdo není tak zběhlý v možnostech MediaWiki jako já.

    Jistě. Někdo by mohl plácnout, ať se na to vykašlem a píšem do ní rovnou pouze v angličtině. Lidi s takovým názorem odesílám rovnou k vycpání se. Podle mě je v pořádku, když člověk rozumí a komunikuje v několika jazycích. Komunikace v čistě jednom jazyce vede k omezenosti. Bez ohledu na to, jde-li o jazyk světový, nebo lokálního významu.
    15.3.2015 13:36 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki dál
    Mě pracovní doba nezajímá. Pokud si potřebuji něco zapsat, tak píšu.
    Pokud o tom vi vas nadrizeny nebo zamestnavatel, pak je vse v poradku.
    To jsou ovšem stránky, na které se vy pravděpodobně nikdy nedostanete, protože k nim blokuje nepovolaným přístup AccessControl.
    Nac ty utoky? Mne se naopak myslenka wiki pro pro interni dokumentaci a treba i knowledge base docela libi.
    15.3.2015 15:09 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki dál
    Nac ty utoky? Mne se naopak myslenka wiki pro pro interni dokumentaci a treba i knowledge base docela libi.
    To není útok, ale pouhé konstatování faktu. Dokumentaci píšeme tak, že věci obecně platné, které nepředstavují potencionální bezpečnostní riziko, jsou volně přístupné i pro anonymní návštěvníky naší wiki - to jsou kupř. nejrůznější manuály, aj. Ale hodně věcí se vyskytuje na stránkách neveřejných. Hesla a podobné věci pochopitelně z principu do wiki nepíšeme, ale proč umetat cestu případnému vtipálkovi, který by tím snadno přišel k informaci, na který uzel v naší infrastruktuře je nejsnazší podniknout účinný útok. A na některých stránkách jsou zase věci, které jejich autoři považují za svoje budoucí know-how, o které by neradi přišli.

    Nebudu zastírat, že jsem hrdý na to, že naše wiki funguje a těší mě že rozšíření, které jsem napsal pro její potřeby použili kupř. na wiki Digitální knihovny Maxe Plancka. Komické na tom je, že náš ústav, na vyšší úrovni než je katedra, svá řešení stále hledá. Mistři slepých uliček.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.