abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    14.5. 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (6%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 285 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Clive Sinclair

    17.9.2021 20:59 | Přečteno: 1558×

    Zemřel britský pionýr výpočetní techniky. Přečetl jsem si několik nekrologů v zahraničním tisku a protože jsem se dověděl pro mne neznámé informace, rozhodl jsem se to sem přepsat. Na idnes je něco podobného, ale tohle mi přijde veselejší.

    Byl Stevem Jobsem své doby, ale asi ji příliš předběhl. Anglický vynálezce a podnikatel Clive Sinclair přinesl v roce 1972 na trh první kapesní kalkulačku, po níž s různým úspěchem následovaly digitální hodinky, elektromobil, kapesní televize, ale především první domácí počítače pro každého.

    Sinclair byl otcem počítače ZX80 a jeho nástupce ZX81, které byly pojmenovány podle roku uvedení na trh. Malé krabičky s maximálně dvěma KB paměti RAM, které bylo možné připojit k televizi, stály tak málo peněz, že se brzy objevily v pokojích milionů teenagerů, stejně jako dále vyvíjené ZX Spectrum. Pro řadu těchto teenagerů to byl první kontakt s bitovým strojem, kterému později zasvětili svou kariéru.

    Nyní tento průkopník elektroniky v Londýně zemřel. Sinclairovi bylo 81 let. Byl zjevně jedním z průkopníků digitální revoluce, ale sám se v ní jaksi ztratil. Osobně nepoužíval ani e-maily, ani počítače a při práci s počítačem zůstal vždy věrný svému posuvnému pravítku. Jednou řekl, že všechna tato technická zařízení pouze narušují proces vývoje něčeho nového.

    V mládí Sinclaira fascinoval rozhlasový seriál BBC s názvem "Toytown". Obzvláště ho zaujala postava "pana vynálezce", geniálního vynálezce, pro kterého nebylo nic příliš obtížné. Sinclair se rozhodl stát se panem vynálezcem, britskou verzí Gyra Gearloose. A tím se také stal, ovšem v poněkud výstřední anglické inkarnaci.

    Nepotřeboval studovat inženýrství, pomyslel si, vždyť už se naučil všechno, co potřeboval vědět. Ještě před založením své první společnosti napsal Sinclair více než tucet příruček z oblasti elektroniky. V srpnu 1972 se však objevil jeho první výrobek: "Sinclair Executive", proslulá kapesní kalkulačka, "tenká jako krabička cigaret", jak ji vychvalovala reklama.

    Zařízení toho moc neumělo. Obsahoval pouze funkce +, -, * a :. Na displeji bylo možné zobrazit pouze osm číslic. Baterie měla dokonce tendenci explodovat a navíc byl přístroj drahý. Přesto po něm svět toužil a "Executive" vydělal mladé Sinclairově společnosti miliony.

    V roce 1975 následovaly digitální náramkové hodinky "Black Watch", takříkajíc původní model Apple Watch. Toto zařízení však mělo mnoho nevýhod. Baterie vydržela jen deset dní a bylo velmi obtížné ji vyměnit, navíc neustále hrozilo nebezpečí výbuchu. V zimě běžely hodinky jinou rychlostí než v létě. Jeho displej tvořily červené LED diody, které však byly na slunci sotva čitelné. "Black Watcha" se pro Sinclaira stala komerční katastrofou.

    A tak to šlo dál: některé z jeho mnoha výrobků se staly epochálními, většina z nich vůbec, a tak Sinclair nezůstal členem klubu supermilionářů příliš dlouho. Sinclair vynalezl elektrickou tříkolku C5, bateriovou verzi klasické tříkolky pro dospělé. Nikdo ji nechtěl. Překvapil svět skládacím kolem, které se vešlo do kufru. Původní testeři však usoudili, že je pro člověka zcela nevhodné. Sinclair TV80, uvedený na trh v roce 1983, byl mobilní černobílý televizor s plochou obrazovkou do kabelky - ale ten tehdy také nikdo nechtěl.

    Sinclaira to nejspíš příliš nemrzelo. V polovině osmdesátých let prodal zbytky svých společností. Čerstvě rozvedený se později obklopoval krásnými mladými ženami a věnoval se druhé kariéře - byl velmi úspěšným hráčem pokeru.

    Na idnes nezapomněli zmínit, že 10 let bojoval s rakovinou, které nakonec podlehl. Ale už nezmínili ty krásné mladé ženy předtím. Napadlo mne, že takto to praktikoval i náš bývalý kolega zde, který už mezi námi není. I ten se rozvedl a pak se obklopoval mladými ženami. Možná leží smysl života v tomle a ne se naučit python a psát den za dnem unit-testy.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.9.2021 21:25 Miriam | blog: RychlovarnaKonvice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Clive Sinclair
    Krásné mladé ženy.
    Jendа avatar 18.9.2021 00:05 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Clive Sinclair
    Ta kalkulačka byla slušnej bizár. Televize taky, jestli to chápu dobře, tak se elektrony promítaly na stínítko zboku/zepředu.
    hermes avatar 18.9.2021 23:35 hermes | skóre: 6 | blog: Elektro | BA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Clive Sinclair
    Čo je bizár na tej TV?
    Jendа avatar 19.9.2021 00:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Clive Sinclair
    No dobře, asi ne, ale zvláštní řešení. Hlavně mi přijde zajímavé jak to musel odladit, aby to bylo geometricky správně.
    19.9.2021 06:34 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Clive Sinclair
    Co třeba kružítkem? Ona ta geometrie zase tak úplně dokonalá není, jako všechno od Sinclaira to má "specifické vlastnosti". Ale při správném způsobu používání to fungovalo dostatečně dobře ;-)
    Max avatar 18.9.2021 01:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Clive Sinclair
    Z globálního hlediska je smysl života jen jediný, předávat vědomosti a své geny dál. Na ničem jiném reálně nezáleží. Dřív nebo později bude jedinec zapomenut (ať už úmyslně, nebo neúmyslně). Kdo vedle toho ještě dělá věci, co ho baví, tak je to pro něj bonus.
    Mé doporučení je tedy prosté, pokud jsi tak ještě neučinil, tak nějakou zbouchni a posuň své radosti a strasti o další level :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Ruža Becelin avatar 18.9.2021 15:54 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Clive Sinclair
    Z globálního hlediska je smysl života jen jediný, předávat vědomosti a své geny dál.

    No tvl tohle neee :-D :-D :-D

    Proto nas je tady jak sracek, protoze vsichni "predavaji vedomosti a geny dal" :-D
    18.9.2021 17:24 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Clive Sinclair
    Právě že jen ty geny :-(
    Ruža Becelin avatar 18.9.2021 18:44 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Clive Sinclair
    Mizerny vedomosti jsou taky vedomosti :-/
    18.9.2021 13:39 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Clive Sinclair
    Pěkný článek, poučný. Musím přiznat že jsem netušil, že jeho vizionářství zahrnovalo i explodující baterie.
    Gréta avatar 19.9.2021 21:02 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Clive Sinclair

    smysl života v tomle a ne se naučit python a psát den za dnem unit-testy

    koukej šprtat :D ;D

    21.9.2021 20:59 fsedlak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Clive Sinclair
    Jediný smysl života je smířit se s tím, že žádný smysl není a v klidu umřít.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.