abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    21.5. 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    21.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 500 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Vaše cesta k linuxu?

    23.8.2011 01:25 | Přečteno: 3494× | Linux | poslední úprava: 23.8.2011 01:26

    Keď mi bolo jedenásť(ročik 2001) mal som počítač, internet nebol a ja nemohol hrat ani hry lebo sa mi pokazily drivery pro windows 98, vždy keď som sa pokusil spusťat hru tak sa mi po pol hodině hryzla a byl konoc. V tom davnom čase vychadzaly časopisy a myslim že aj doteraz vychadzaju ppkcd a časopis Computer, vždy tam boli spešl cedéčka a já si jich liboval, jupííí cedéčko! Taky šťastny synek som byl, pro mě to byl magicky předmět. A dost teraz, po slovacku neumim a tak to raděj zkusím česky.

    V tom čase se v Časopisu Computer objevilo cedéčko s Freebsd systémem jaká verze to byla už ovšem nevím, přivedla mě do jiného světa a do poznání nových věcí, od té doby i bez internetu jsem se naučil spoustu nového, intuitivně jsem přeinstaloval ovládače tehdy už hrozné grafiky Nvidia vanta 16MB pod windows určená pro kancelářškou práci, ale nezabránilo mi to v tom abych mohl hrát dema Test drive, nfs2,3 midtown madnes a podobně. Jak čas pokračoval stále jsem zkoušel nové věci, když v tom v roce 2006 jsem opět zabrousil a to do světa Mandrake, vždy to byla tak láska na půl roku, i tehdá, ale krůček po krůčku jsem se blížil k tomu abych si nějaký systém na unixové filozofii zamiloval. Jednou za čas jsem se vrátil, použil jsem třeba sysrescd pro zalohování windows, nebo na otestování hardware či obnovu ztracených dat, ale až v roce 2010 jsem se k linuxu uchýlil takovým způsobem a jednorázově, že jsem se rozhodl smazat partition s Windows, tu jsem si samozřejmně zazálohoval. Od té doby už je to více jak rok a půl spokojeně linux a nejen ten používám a to distribuce, Ubuntu, Debian a bsd systém Freebsd 8.2, líbí se mi více na unixové filozofii založených systému, ale tyto mi připadají jako jednoduché a spolehlivé. Ač mám v plánu dát si v budoucnosti na netbook gentoo, jelikož je mi velmi sympatický a rád si na něm vyhraji.

    Cílem tohoto blogu, bylo vypovídat se a vlastně se zeptat, jak jste se k linuxu, či k jinému unixovému systému prvně dostali a kdy jste se s ním spřátelili tak, že jste si jej oblíbili?

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    kotyz avatar 23.8.2011 03:20 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Muj první linux byl Mandrake 8.1 nebo 8.2 z CD Computeru (cca rok 2002), ale instalace se nezdařila, další byl 9.1 z CD Chipu (cca 2003) kde se situace opakovala (zase to před koncem instalace hodilo nějakou chybu a skončilo to) a teprve verzi 10.0 Community (to už byl rok 2004, měl sem ke starýmu 10 GB disku i novej 80 GB takže na linux vedle windows (kde po třech letech utrpení s devadesátosmičkama sem upgradoval na dvoutisícovky) sem moh použít už víc jak 2 GB co při těch prvních pokusech) z nějakýho Linux+ Extra kterej už dávno nevychází se mi povedlo úspěšně nainstalovat a pak sem nějaký cca 2 roky na Mandrake a Mandrivě vydržel (poslední verzi kterou sem měl nainstalovanou byla tušim 2006 Spring). Pak bylo období distribuční turistiky kdy sem za tejden vystřídal i 4 distribuce, pak zase tak dva roky klid na Kubuntu (od nějakýho 6.10 po 8.04), zase turistika, neúspěšný pokusy s Gentoo a Archem a nakonec zase Arch u kterýho sem zůstal. Mezi tim všim sem ještě stihnul zkoušet různý alternativní systémy ve formě livecd, ve virtuálu nebo i instalaci na holý železo a to zahrnovalo třeba Solaris, FreeBSD, PC-BSD, Desktop-BSD, QNX, ReactOS, BeOS (jeden z mejch oblíbenejch), AROS (Amiga OS pro x86), Syllable, OS/2 (pěkná to věc), Novell Netware, něco kolem 30 distribucí linuxu, Plan 9, MenuetOS (dost cool věc, OS celej psanej v assembleru co se vešel na 1 disketu, měl celkem pěkný GUI a byly tam i nějaký primitivní hry), VisopSys a plno dalších na který sem zapoměl. Kromě toho taky všemožný dosy a winy od 3.1 po 2003. To už je ale dávno co mě to sběratelství operačních systémů a distribuční turistika přestali bavit. Teď už sbíram akorát hardware a starý počítače a herní konzole, ale mam toho málo a jde mi to pomalu. To nadšení a snažení jako v dobách od 2002 do 2006 je pryč a už se asi nikdy nevrátí. Virtualbox zeje prázdnotou, muziku na počítači už taky nedělam, velký plány co sem měl upadly v zapomění (mít malý muzeum počítačový historie, mít vlastní operační systém nebo aspoň vlastní linuxovou distribuci a jiný pošetilosti) a spoustu starejch počítačů co sem měl sem rozdal chudině (co chtěli počítač pro děti na hry aby to moc nestálo nebo ideálně zadarmo) nebo rozebral do šrotu a nechal sem si jenom ty opravdu starý a hodnotný (386, Atari, Amiga, Enterprise) a i ty se válejí v krabicích na různejch místech a nepoužívají se. Co já toho na tom kompu za těch deset let (a z toho už šest s linuxem) stihnul (a pořád ten svuj první stroj mam a udržuju ho funkční) :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 23.8.2011 03:37 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Přílohy:
    Vyhrábnu nějaký screenshoty ze starejch dobrejch časů co sou pryč a nikdy se už nevrátí ... ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    23.8.2011 11:51 skywaker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    BeOS R5 to je ale narez!!!

    v 1998 sa mi dostal do ruk Monkey Linux : spustal sa s MS DOSu hned na to som si objednal RedHat6 presne na stedry v roku 2000 som si stiahol BeOS Personal Edition tahal som to 4 hodiny 56k modemom : prve zazitky s BeOS potom to islo dole vodou .. presiel som na Mandrake ktory som pozuival asik do 2003 tak som objavil Slackware a to trva do dnes aj ked v inych podobach Zenwalk/Salix .. poslednu dobu holdujem Xubuntu.

    co sa tyka BeOS tak to je moja srdcovka.. vsak viete Haiku

    hej a este jedna vec uz neviem kedy v tej dobe som si kupil original OpenBSD 2.8 (uz neviem rok)
    kotyz avatar 23.8.2011 12:16 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Jj, taky namátkově sleduju vývoj Haiku, kam až to dopracovali. Sou na dobrý cestě, ten AROS se taky pořád zlepšuje, za pár let už by se to mělo dát normálně nainstalovat a fungovat na tom jako na systému pro každodenní používání. Zatim se mi to ještě nezdá dost zralý. Zenwalk taky pamatuju ze svý distribuční turistiky, k tomu se se určitě párkrát vracel, taky na frugalware si pamatuju v dobrym. A nějakej winlinux, kterej se instaloval do windows a když měl člověk devadesátosmičky tak šel spustit přímo z nich aniž by se musel restartovat komp nebo ukončovat windows (spustil se loadlin, natáh jádro do paměti a windows z ní vyhodil). Na tom sem snad krátce fungoval mezi těma dvěma prvníma neúspěšnýma instalacema Mandraku. Pak sem si na to jednou vzpoměl a zjistil sem že to už neexistuje, poslední verze byla asi z roku 2004 a pak šmitec. Ale ubuntu jde nainstalovat podobnym způsobem kterej se chová stejně, akorát to nejde spustit z běžícího systému a spouští se to asi přes grub. Ale sedí to na windowsáckým oddíle ve zvláštnim souboru. Jmenuje se to WUBI a nikdy sem to nezkoušel, asi to ani moc lidí nepoužívá. Pamatuju si akorát nějaký stesky na jednom fóru že to někdo zkoušel a pak se toho nemoh zbavit (myslim že to nakonec vyřešil typickym bfu řešenim - formát disku a reinstalace win) :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Ruža Becelin avatar 23.8.2011 14:51 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Monkey vyslo tusim na CHIP CD, to byl mazec, v 1998 jsem si koupil RedHat 5.1 od ComputerPress, pak pak RH6.x, BrutalWare ;-), RH7.3 (Nejlepsi RH te doby!), Debian 3, Gentoo, Debian a dneska hlavne Fedora/RHEL/CentOS...
    23.8.2011 14:59 skywaker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    jj. monkey linux to bola uzasna vecicka. pametam ako som si spustal monkeya v win98ke stacilo reboot do dosu.. a potom to bol narez este pametam na to ako som sa bavil v textovom editoru Joy a skusal robit v Xkach. potom som presiel na plnohodnotny RH6.

    to Kotyz: AROS je na dobrej ceste tiez ale myslim si ze na Haiku nema. Haiku je daleko vpred.. nadruhu stranu AROSaci maju plne funkcny port Gallium 3D a nouveau driver. comu ticho zavidim.. vyhoda AROSU je ze je to banda fanatikov .. ak nieco chcu spravia si bounty a su ochotny investovat velke prachy aby to mali
    24.8.2011 01:28 kuba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    +1
    kotyz avatar 23.8.2011 03:47 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Je takovej hic že se mi nechce ani spát :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Max avatar 23.8.2011 07:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Hodně velmi ořezaně a hodně po paměti (mohli by to tak nějak plus mínus být a taky nemuselo) :)

    1997 - PC S win95 k Vánocům (po hodině se nám je podařilo totálně zkopnout a bratránek se musel druhý den snažit, fdisk přestal vidět 100MiB ze 600MiB disku, takže od té doby jsme jeli jen na 500MiB)
    1998 - instalace win98
    1999 - nový pc za vlastní many + win98
    2000 - první instalace RedHat (soused instaloval), totální nepochopení, nic mi nešlo, nic jsem nevěděl, soused akorát věděl, jak to nainstalovat, víc nic
    2000 - po bouřce vyhořel pc (vše vyreklamováno)
    2000 - vyreklamovaný pc + soused s RedHat (asi 3), jaký je to úžasný systém
    2001 - na lance winxp
    2001 - soused pomáhá s instalací mandrake, také moc netuší, ale instalace ok
    2001 - začínám dělat helpdesk pro známé (instalace windows, diagnostika hw apod.)
    2002 - začínám používat mandrake s winxp v dualbootu, zvládám vlastní instalace a lehké nastavení
    2003 - zkouším gentoo, nikdy jsem nevěděl jednodušší a lehčí systém, vše mi funguje parádně, plně přecházím na gentoo a winxp si nechávám jen jako doplněk na hry
    2003 - začínám dělat technika pro známé známých (jak jinak, než za čokoládu), vypadá to tak na 50pc
    2004 - registruji se na abclinuxu, jelikož jsem zde našel nemálo řešení
    2005 - nelíbí se mi na gentoo zdlouhavé update a instalace, ale za výkon to stojí
    2006 - provozuji gentoo na 2x200GB v linux sw RAID0, spolubydla(pc total analfabet) mi nastavil na interním řadiči RAID0 pole, data v řiti, nemám čas instalovat gentoo, potřebuji hned makat, nejlepší alternativou se mi zdá arch
    Arch je super, skoro jako gentoo, ale bez kompilování, dělat vlastní balíky mi přijde velmi jednoduché

    Současný stav : Debian GNU/Linux a CentOS GNU/Linux - server, Arch GNU/Linux desktop. Bratry jsem zasvětil do linuxu už za dob gentoo, teď jedeme všichni na archu(žádný dualboot). Spokojeně si paří WoẄ, War3, Diablo, Heroes, counter strike, Oblivion a další věci. Když něco neví, nebo potřebují nainstalovat nějakou hru, co sami nezvládnou, tak jim to rozjedu. V poslední době se jedná o hry : Aion, Knight Online, Runes of Magic apod. (některé na mně čekají)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    pushkin avatar 23.8.2011 07:53 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    U mě byla ta cesta trochu světštější - nešlo o žádné prozření, nýbrž potřebu. Koncem roku 2005 jsem si sestavil nový počítač s tehdy čerstvým 64-bitovým procesorem AMD Sempron 3000+ "Palermo". Do tohoto počítače samozřejmě ihned putovaly Windows XP, která jsem se pokoušel provozovat zhruba tři měsíce. Ano, pouze pokoušel - počítač se naprosto bezdůvodně v naprosto náhodných situacích restartoval - při prohlížení internetu, při hrách, při nočním stahování.

    Chvíli jsem si se vzniklým problémem lámal hlavu a když nepomohl ani update BIOSu, aktualizace ovladačů a zkušební provoz Windows 2003, řekl jsem si, že je třeba vzít to z druhé strany. Nainstaloval jsem tedy SUSE 10.0 a ejhle - vše jelo jako na drátkách a to nemluvím o drobných výkonnostních benefitech, o kterých jsem si mohl na produktu od MS pouze nechat zdát. Od té doby jsem Linux vlastně neopustil - čas od času se dostanu k počítači s rozsypanými Windows a vždy to skončí konstatováním, že tohle opravdu nemám zapotřebí mít doma. A hurá zpět k Linuxu.
    Max avatar 23.8.2011 13:34 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Mno, zrovna teď jsem řešil Gigabyte desku + Phenom II X6 + 2x 4GB DDR3 + Radeon 3870 X2 + zdroj Corsair CX600.
    Hlavní problém u této sestavy vidím ve zdroji, který nestačí napájet onu grafiku (majitel to řešil různými redukcemi z jedné větve zdroje, což si myslím, že tento low level zdroj přetěžuje).
    Nicméně, naladil jsem tam mojí GTS250, nainstaloval čisté Win7 a čistý systém bez ovladačů se chová tak, že 60s funguje a pak na 15s zamrzne, nejde nic, poté se všechny kliky myší a klávesnicí aplikují a zase funguje třeba minutu, dvě.
    Po nainstalování ovladačů k chipsetu (docela boj je nainstalovat při tom, co to vyvádělo za psí kusy), se situace mnohanásobně zlepšila, ale stále tam jsou jisté pochybnosti.
    Bios jsem naladil aktuální, memetest na pamětech běžel asi 16h (10 loop testů), všechny disky jsem otestoval (v linuxu z live cd a nepociťoval jsem nějaké problémy), hlavně ten systémový a ok.
    Podle mně bude možná jetý ten zdroj a nebude chyba ve win7 systému, ale těžko říci. Zajímavé je, že drivery na AHCI jsou u těch Win7 vidět jako revize z roku 2006, což mi přijde docela divný.
    Zatím vždy se mi potvrdilo, že záhadný problémy = špatný zdroj.
    A proč to všechno píšu? Nevím :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    pushkin avatar 24.8.2011 07:14 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Pravda, zdroj může natropit hodně hloupostí - viděl jsem i sestavu, ze které byly díky špatnému zdroji nečitelná vypálená CD. Jinak v tomhle případě to záležitost zdroje nebyla - ten počítač ještě teď funguje (i když ne v mých rukou), a to jsem mu dával docela slušnej kouř. Právě z něj pochází můj poslední screenshot.
    23.8.2011 08:38 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?

    Nepamatuju si, kdy to bylo, ale začal jsem SuSE Linuxem. Když člověk neznal nic jinýho než Windows, tak to byl pro něj "šok". I přestože SuSE Linux měl výbornou dokumentaci, tak jsem ho brzy opustil se slovy, že něco takového nejde používat. Nutno poznamenat, že chyba byla ve mně, ne v Linuxu.

    Pak jsem si dal několik let pauzu a na Linux zanevřel.

    Jenže jednoho dne jsem "objevil" distribuci Mandriva (tenkrát se jmenovala Mandrake), už ani nevím, jak jsem na ni přišel. Ta mě velmi pozitivně vůči Linuxu naladila, protože byla velmi uživatelsky přívětivá. Takže Mandriva způsobila to, že se mi Linux začal moc líbit.

    Z Mandrivy jsem přešel na Slackware -- čistá, "jednoduchá" distribuce. Zůstal jsem u ní docela dlouho.

    Vyzkoušel jsem potom Debian, Ubuntu, abych objevil Arch Linux, u kterého jsem do dneška.

    Kdybych měl říct obecně, co se mi na Linuxu líbí, tak je to hlavně následující:

    • svobodné licence, copyleft (mám právo na zdrojové kódy, můžu program upravit dle libosti),
    • základní filozofie stejná jako v Unixu,
    • kvalitní, stabilní systém,
    • komunita lidí okolo Linuxu.
    Fluttershy, yay! avatar 23.8.2011 09:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    V roce 2005 jsem si postavil vlastní levný herní počítač (s WinXP) a po pár měsících jsem na něm ze zvědavosti vyzkoušel doma nalezený krabicový Mandrake 10, ale po víkendu šel pryč, protože to přeci jen bylo zastaralé (nefungovala mi 3D akcelerace a chtěl jsem aktuálnější LAMP na testování), přičemž jsem neměl připojení k Internetu. Od té doby jsem vyzkoušel několik liveCD, líbila se mi hlavně Saxana a potom Slax (obojí s KDE 3).

    O rok později jsem někde sehnal Ubuntu 6.06 a měl jsem ho nainstalované vedle WinXP, ale nepoužíval jsem ho. Pak mi jeblo a jel jsem přes celou republiku na Linux Meeting 2006 v Ústí nad Labem. Ukořistil jsem tam hezké "originální" CD Ubuntu 6.10 a totálně jsem přešel už za pár dní. Od té doby jsem na hlavním PC MS Windows neměl, leda ve virtuálce nebo na druhém PC kvůli hrám (NHL) a MS Office a MS Visual Studiu do školy.

    Na jaře 2007 jsem splašil IBM ThinkPad T40, s nímž už jsem se občas mohl připojit k Internetu, a už to svištělo. Po Ubuntu jsem na thinkpadu zkusil PCLinuxOS a přes léto jsem si ladil Debian s velmi minimalistickým prostředím. Pak asi rok na openSUSE, návraty k Ubuntu, když něco přestalo fungovat atd.

    GNU/Linux používám ze tří důvodů: licence (nelíbila se mi představa kupovat si MS Windows, ale porušovat EULA jsem taky nechtěl; svobodný software je mi filosoficky mnohem blíž); ergonomie (můžu si to nastavit přesně tak, jak mi to vyhovuje); spolehlivost (prostě to funguje a když ne, můžu to opravit). Navíc mě to baví. ^.^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.8.2011 09:53 Pindal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Hm jak tak koukám, tak můj příběh se Slackware s verzí kernelu 0.99 by tu nepatřičně zapáchal hnilobou :-)
    23.8.2011 12:38 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Mali by sme si založiť vlastný klub. Tu nenájdeme pochopenie ;-/
    24.8.2011 11:49 m
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Jo to byly doby, kdyz se slackware instaloval z nejakych 55 disket... A ten pokrok, ho instalovat z cedecka na dvourychlostni cdrom mechanice...
    24.8.2011 12:28 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Až tak zlé to nebylo, svou první instalaci jsem zvládl na dvě krabičky, přičemž na samotnou instalaci systému stačila jedna, druhá už byly věci, které jsem doinstalovával do už běžícího systému.
    23.8.2011 09:55 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    V roce 2001 internet byl :-)

    Jinak:

    198? - prvni stekani s vypocetni technikou (IQ-151, Atari 130XL, PMD85-2
    1990 - prvni setkani s PC
    1993 - zacatek vyuzivani PC v zamestnani (postupne DOS, Win 3.1, 3.11, NT3.51, NT4, W2000, XP)
    2000 - prvni vlastni pocitac, s NT4
    2001 - prvni koketerie s Red Hat 6.1, 6.2, nakonec Suse 7.1
    2002 - NT4 doslova "implodovaly", Suse prebira pozici nejpouzivanejsiho OS na mem kompu
    *
    *
    *
    *
    2011 - Suse 11.4, druhy komp, systemovy disk je dokupovany do puvodniho kompu. Dalo by se rici, ze mezi 7.1 a 11.4 jsou dve ciste instalace, jinak vsechno upgrady.
    GeoRW avatar 23.8.2011 10:12 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    tak ako prvy linux som skusal SLAX na live CD (niekedy na vyske co mohlo byt tak v roku 2002), celkom sa mi to pacilo, ale nainstalovat som linux na comp este neskusal (vsetky veci do skoly som mal na WinXP aj programy s ktorymi som pracoval, takze sa mi moc system menit nechcelo); neskor som (uz po vyske) nainstaloval Ubuntu 6.06 (rok 2006) ako dualboot s Win XP, ktory som asi o pol roka uplne vyhodil; odvtedy idem stale na Ubuntu napriek vsetkym tym poslednym zmenam, ktore mi zacinaju pit krv, takze musim stale niektore veci vyhadzovat a upravovat :-)
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    MMMMMMMMM avatar 23.8.2011 11:03 MMMMMMMMM | skóre: 44 | blog: unstable | Valašsko :-)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Můj první Linux bylo SUSE 6.4, které sloužilo k seznámení s tímto robustním systémem. Další Linux byl Slackware a tomu jsem v podstatě verný doposud. A ještě občas dělám s CentOS - jak Slack, tak CentOS mám na serverech. Linux na můj desktop ještě nepronikl. :-)
    23.8.2011 11:15 dejf | skóre: 3 | blog: dejf | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    mno tohle je trochu suché

    1995 - táta dones domu PC s 486 a win 95 do mýho narození 3 roky

    1996 - prej táta dones vytáčecí modem

    1998 - narodil jsem se, vítěztví v naganu, 2Mbps linka

    2000 - novej PC s celerem win 98 nebo 2k podle toho co tátu víc nasralo

    2002 - táta dostal služební notes s celerem 1,1 ghz a 512 mb ram, první oťuk s tehdejšíma hrama který nebyli za zenitem

    2005 - celer pomalu ale jistě odcházel a všecko trvalo dlouho novej PC sempron 2,1 ghz 1gb ram nvidie 6150 (dokonce sem si všim že se montuje do dnešních PC!!! ten chipset) pozdějc ATI radeon HD5450, mám ho (bohužel) do teď

    2010 - historický úspěch na výše zmíněném PC jede GTA4!

    únor 2011 - marodim v posteli segřin NTB, internet, ubuntu.cz stáhnutí LiveCD, chtěl jsem zkusit něco novýho, šáhnu pro CD-RW, vypálim, vložim do mechaniky, nabootuju a.... němej úžas, instalace virtualboxu do segřiných sedmiček a do něj ubuntu

    konec února - na PC se sempronem běželi win7 (táta si myslel že to pojede nadsvětelnou rychlostí a ještě nahodil 64bit), instaluju tedy do triplebootu XPčka a Ubuntu

    březen 2011 - odstarenění WIN7, Linux jako hlavní systém data partišna na ext2 (kvůli zápisu z WIN) windows na 10gb oddílu a nesmrtelná hláška: na disku C: je volno pouze 4KB, spusťte nástroj vyčištění disku :D )

    duben 2011 - vyšlo ubuntu 11.04 mezitim jsem si nainstaloval všecky možný DE (GNOME, KDE, XFCE, LXDE) a skončil jsem u XFCE, přechod na debian kvůli nenabíhajícím Xkám

    květen 2011 - segra si čte podmínky pro přijetí na masarykovu univerzitu, podmínkách přijetí je práce s LINUXEM, odporující segra mě pustí k notebooku a nechá si nainstalovat LINUX, je v němym úžasu jak se to všechno rychlý dokonce i SIMS3 fungujou, radši upřednostňuje Xubuntu před WIN7,

    ale táta na Linux nadává proč to tam segře dávám, když mu segra řekne že to musí mít na vejšku tak otec odpoví, že na tý vejšce sou idioti že používaj nestabilní nedodělek, nojo co se dá dělat táta občas otevře total commander chce zformátovat flashku a do příkazovýho řádku dole napíše format a: pak to přepíše na format H:-K: a zjistí že mu to zformátuje na FAT jenže chce FAT32 tak otevře tento počítač klikne pravym na flešku zformátuje klikacim způsobem, zkrátka se bojí stability a novejch věcí (taky se diví proč jsem z PC vyndal tu rozpadající se disketovku z 80. let, když ji použiju jednou za půl roku kdy přeinstalovávám windows a instaluju Total Commandder 3.0 {1. 32bit verze}, bohatě poslouží externí do USB)

    konec července - zpátky na Xubuntu, už mě přestalo bavit furt spravovat nějaký problémy v debianu

    současnost - psaní tohohle komentáře, nahrání karet solitaire z XPček do segřinýho a mýho PC přes WINE -> máma může používat Linux, otec odporuje
    Windows nezastavíš... Jejich bluescreeny jsou svoji kvalitou nedostižitelné. :)
    Fluttershy, yay! avatar 23.8.2011 11:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Heh, to já to mám jednoduché: "Chceš, abych se o to staral? Pokud jo, poběží tam GNU, jinak si to bastlete sami."

    PC máme doma od roku zhruba 1991 (dovezené z Rakouska) a pamatuju si, jak jsme s tátou koukali na online přenos startu raketoplánu Endeavour.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 23.8.2011 11:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Endeavour v roce 1998, ale připojení jsme měli už dřív.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    tomboytom-deviant avatar 23.8.2011 12:01 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?

    v r. 98 jsem chtěl vědět, co maj holky přesně mezi nohama a slovo internet jsem neznal. Dnes je situace v obou případech pozitivnější :-)

    kotyz avatar 23.8.2011 12:27 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    V roce 98 sem sice komp doma neměl, ale už sem chodil na gympl kde sme měli 486 s win 95 a připojenim k netu. Tam sme pak sjížděli fudge, rotten, freefoto (nebo něco takovýho, jestli v tý době freefoto ještě nebylo) a hledali všechny možný prasárny a úchylárny. A nebo sme po síti (která byla postavená na novell netware a snad ještě po koaxiálních kabelech) pařili Doom II. A ty 486 jim tam vydrželi dost dlouho, až snad v roce 2001 je začali nahrazovat jinýma křápama :-D Pak když už byl komp i s připojenim k netu doma, to se to péčko hledalo a stahovalo úplně samo :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    MMMMMMMMM avatar 23.8.2011 11:45 MMMMMMMMM | skóre: 44 | blog: unstable | Valašsko :-)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    V roce 1998 jste měli 2Mbps linku? Čím je tvůj otec? Ředitel banky, vlivný politik, drogový boss? :-D
    kotyz avatar 23.8.2011 12:21 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    To v tý době neměl snad nikdo, 256kbps bych ještě věřil, ale 2Mbps to snad měli jen na ČVUT a AV :-D My měli vytáčený připojení s modemem 56kbps ještě v roce 2004. ADSL ani nic jinýho ještě dlouho potom (minimálně do 2006 možná to trvalo ještě dýl) u nás nebylo dostupný, tak tady v roce 2005 jeden soukromník rozjel wi-fi připojení pro pár lidí. A od tý doby máme vystaráno :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    23.8.2011 14:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    To v tý době neměl snad nikdo, 256kbps bych ještě věřil, ale 2Mbps to snad měli jen na ČVUT a AV :-D

    Přidejte. V Karlíně na matfyzu to tou dobou měli už několik let. A zdaleka nejen tam.

    23.8.2011 14:52 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    23.8.2011 22:43 Aminux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Ste mi připoměli docela jímavé stránky nejen o netu http://www.marigold.cz/category/historie-ceskeho-internetu
    23.8.2011 21:55 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    My jsme doma 256kbps v roce 1998 měli, tuším jmenovalo se to Mistral od Dattelkabelu :-) byl to nejrychlejší internet na celém zatuchlém pražském sídlišti :-D
    gtz avatar 23.8.2011 22:42 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    1998 a 256kbps? to byla pevná lajna? i v práci jsme měli v tu dobu dial-up.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    xxx avatar 24.8.2011 00:22 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Byly to prvni testy kabelovky. Kamard to mel taky, ale jen 64kbps. Ale i tak to byl oproti vytacenemu pripojeni pokrok.
    Please rise for the Futurama theme song.
    gtz avatar 24.8.2011 17:44 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    já jsem měl v práci blbý modem :-(
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.8.2011 18:20 dejf | skóre: 3 | blog: dejf | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Manažerem kvality (ne matroše, ale momentálně palubních desek do autobusů)

    to prej tehdy v bývalý prádelně v našem paneláku byl páteřní spoj takže ty 2mbps stáli prej 5 stovek(samozřejmě provozovatel byl s tátou velkej kámoš), známej hned za řekou měl za 5 stovek prej 256kbps, sem se o tom s otcem bavil

    teď už je ten páteřní spoj u nás v baráku v prádelně a máme tu optiku a 16mbps za lidovku 290kč

    OT: když se tu bavíme o těch modemech... nechce někdo 56kbps modem do PCI? :D mám tu jeden :D (neberte to jako nabídku pokud bych to chtěl prodat dám to do bazaru)
    Windows nezastavíš... Jejich bluescreeny jsou svoji kvalitou nedostižitelné. :)
    kotyz avatar 23.8.2011 11:59 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Jo, ty problémy s otcem sem měl taky, chtěl si zahrát solitaire a byla tam zrovna puštěná mandriva a neuměl to vypnout, tak šáhnul na reset. Pak sem mu tam ty karty zkopíroval z win a bežely pod wine, aby to měl stejný, protože kpat se mu nelíbil. Dokud sme měli doma jenom jedno PC tak to bylo strašný, kdo dřív přišel ten ho měl a nechtěl se dělit (pamatuju shazování bráchy ze židle když dvě hodiny přetahoval limit a pařil operaci flashpoint, různý špinavý metody jak si urvat místo a čas). Pak se to zlepšilo když sme si každej do svýho pokoje sehnali starej kepl s Pentiem I (od 90 do 166 MHz), sice připojení bylo pořád jen u toho jednoho kompu v obýváku, ale plno věcí se dalo dělat i offline a tlaky trochu povolili. Pak přišli lepší stroje a roztahalo se i připojení do dalších místností a zavlád klid a mír, každej si hrál na svym písečku a fronty a přetahovaní o čas u kompu se stali minulostí. A teď se ten původní deset let starej komp v obýváku zapíná tak jednou za tejden. Neni větší peklo než když sou 3-4 lidi na jeden počítač a ještě k tomu vytáčený připojení kdy se s mí na net jenom mimo špičku a musí se to hlídat se stopkama aby to moc nestálo :-D Zaplaťpámbů už máme temnej středověk za sebou ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    23.8.2011 12:37 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    segra si čte podmínky pro přijetí na masarykovu univerzitu, podmínkách přijetí je práce s LINUXEM

    Já bych to zobecnil, že musí umět pracovat v unixu, resp. v "unices". ;-)

    Cubic avatar 23.8.2011 12:05 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Jedno z mala ublognuti co jsem tu udelal :). To byl jeste Plesa na zivu, jeste ted se musim sklebit na kouskama toho trolla.

    Cubic's linux history aneb byl jsem taky linuksák I.

    Cubic's linux history aneb byl jsem taky linuksák II.
    kotyz avatar 23.8.2011 12:28 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Asi sem tu už veteránem, protože taky pamatuju živýho JXP ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Fluttershy, yay! avatar 23.8.2011 12:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    To jsem asi taky veterán, ale tehdy jsem stejně netušil, která bije.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    kotyz avatar 23.8.2011 12:53 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Dokonce se v těch odkazovanejch diskuzích už objevuju, ikdyž zatim jenom jako neregistrovanej. Už ani nevim jak dlouho vůbec na ábíčku působim, sice v profilu je datum registrace, ale dokud sem jenom komentoval a netoužil po vlastnim blogu tak sem registrovanej nebyl a to mohlo trvat i něco málo přes rok ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 23.8.2011 13:08 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    To já už tušil, protože situace na Mandraku mě dost brzy donutila kompilovat si programy, který v repozitáři nebyly a ani sem nevygooglil nikde .rpm balíček a nebo balíčky byly, ale moc starý. Taky když se u nás zavádělo to wifi připojení tak sem dostal do kompu pci kartu a rozchodili mi to pod windows, v linuxu sem si musel poradit sám a nakonec sem to rozchodil přes ndiswrapper s win ovladačem (a to sem si ten ndiswrapper snad ještě sám kompiloval a seděl sem u toho asi do tří ráno než to bylo hotový). Kvůli balíčkům, systému rpm a občasnejm dependency-hellům sem nakonec od toho Mandraku/Mandrivy utek a přísahal sem že se už nikdy nevrátim. Pak sem přibližně stejně dlouho vegetil na (K)Ubuntu (taky cca 2 roky) kde se situace v mírnější podobě opakovala, taky sem toho hodně kompiloval protože to nebylo buď vůbec (fatrat když začínal) nebo to bylo starý (třeba psi sem si kompiloval protože ta novější verze už uměla chaty i konverzace v jednom okně v tabech a musel bych jinak čekat na příští nebo přespříští verzi distra než by se tam objevilo). Přes checkinstall sem z toho pak zpatlával vlastní .deb balíčky, ale nebyly moc přenositelný, když chtěl někdo taky fatrat a nainstaloval si to z toho mýho balíčku tak mu to kolikrát ani nefungovalo. A dělat ty balíčky pořádně, tak jak se dělali ty oficiální v repozitářích sem neuměl a moc se mi nechtělo se to učit, protože to vypadalo pracně a dlouhodobě. Nakonec se mi ten systém i nějak rozložil (asi následky instalací problémovejch balíčků s přepínačem --force-overwrite) a tak sem teď už asi třetim rokem na Archu (kterej toho už dost zažil a přežil, třeba když sem si omylem smazal celý /usr) a nemam si už na co stěžovat :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Fluttershy, yay! avatar 23.8.2011 13:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Já myslel ohledně JXP. Jinak já měl svoje PC furt offline a doma to bylo přes nepodporovaný winmodem.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    kotyz avatar 23.8.2011 14:25 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Já měl taky nejdřív jen ten winmodem a zkoušel sem ho v tom Mandraku rozchodit a myslim že se mi to nikdy nepovedlo. Už si ale nepamatuju odkdy dokdy a jak sem to tenkrát řešil, asi sem tahal balíčky ve windows a pak si ten disk přimountoval a nainstaloval je. Pak byla ta wi-fi karta, ale ta nevydržela dlouho, protože se to připojovalo někam jinam než mělo a byl slabej signál, takže se zase vyhodila a na půdu se dal AP a dolů se natáh už UTP kabel do obyč. síťovky. To už bylo mnohem lepší řešení, nebylo třeba ndiswrapperu a od tý doby to už šlapalo dobře (hlavně když se pak vyměnil ten šmejdskej noname AP za Ovislink Airlive). Cca první rok toho připojení to byl takovej zkušební provoz a měli sme to i levnější, protože to bylo bez DPH :-D Pak už jen samý pozitiva a sociální jistoty ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Fluttershy, yay! avatar 23.8.2011 14:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Mně začínají doma pozitiva a sociální jistoty až teď, protože až ode dneška mám v pokoji symetrické 4Mbps připojení, které nepadá. Dřív jsem musel v nejlepším případě chodit s laptopem na druhou stranu baráku připíchnout se na kabel (WiFi nebyla průchozí) a až poslední max. dva roky už sice WiFi byla, ale pomalá a občas nestabilní (poslední týden to byl horor).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    msk avatar 23.8.2011 12:38 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Prvy kontakt niekedy na strednej ( 1996,7 ), akysi obstarozny red-hat z chip-u. Ani nesiel poriadne nainstalovat.Neskor pocas civilky som pricuchol k unixom, postupne som smeroval k dualbootu 98/mandrake. Okolo roku 2001 som si potykal s FreeBSD, v 2003 som zacal s vyvojom v c++ na linuxe. Momentalny stav - na serveroch pouzivam debilian, na desktopoch w7/kubuntu, v praci mam priserne xp. Vdaka sucastnemu zamestnaniu sa k linuxu uz ani poriadne nedostanem ( zrovna v piatok som instaloval posledne kubuntu a bol som prekvapeny, ze KDE4 sa uz konecne posunulo z pre-aplha stadia viac k pouzitelnosti ).
    23.8.2011 13:15 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Můj první kontakt s Linuxem proběhl v roce 1997, byl to RedHat 4.2 (s vlastním jádrem 2.0.30). Do té doby jsme měli Windows 95 v první verzi - restart byl nutný i při změně rozlišení obrazovky. Tehdy jsem chtěl OS/2, ale kamarád mi doporučil Linux. Nějakou dobu jsem měl dualboot s Windows (kvůli hrám a účetnictví). Když Windows 95 nahradili v mém PC Windows NT 4.0, skoro jsem Linux přestal používat.
    Zkoušel jsem i OS/2 (Warp 3 a 4 - ale v té době to již byl systém za svým zenitem), QNX nebo BeOS.
    U Linuxu mi dlouho žádná distribuce nesedla, takže následoval přechod na FreeBSD na kterém jsem vydržel skoro tři roky. Pak jsem objevil Arch a konečně přišlo to "wow, to je ono, tohle je to pravé".
    Jedno ale vím určitě, kdyby první Windows 95 nebyly takový crap, nikdy bych Linux nevyzkoušel. Začínat s Linuxem v době kdy bych měl na svém PC Windows NT 4.0, asi šel Linux rychle pryč...
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    kotyz avatar 23.8.2011 14:42 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    To máš podobný jako já, jen já začínal až v roce 2000/2001 a na windows 98 (měl sem je asi tři roky a nikdy sem je nepřeinstalovával, ten poslední rok už to byly muka, preventivní restart každý 2-3 hodiny jinak to vytuhlo a nastartovali taky až tak na druhej třetí pokus a přitom sem na nich vytvořil snad všechnu muziku co sem kdy na počítači udělal). To sem měl ještě pořád jen ten 10 GB disk, takže sem se sice o dualboot pokoušel, ale muselo mi stačit jen 2 GB místa a stejně sem nebyl úspěšnej, instalátor Mandraku se někde v půlce seknul a nenainstalovalo se to. Chvíli sem tam měl ten winlinux co se spouštěl přímo z windows a to bylo tak všechno. Teprve když sem dostal k Vánocům 80 GB disk tak sem to rozjel ve velkym - win 98 nahradili 2000, na druhym disku pak byly data a linux a ještě sem ve virtuální mašině zkoušel všemožný operační systémy (včetně toho BeOS, QNX a dalších, OS/2 sem pak instaloval na starej značkovej desktop Compaq s Pentiem I, kterej mi odešel akorát potom co sem tam rozběhal zvukovku a chtěl sem testnout to hlasový ovládání voicetype).

    Kdybych začínal na windows 2000 (proti 98 božskej systém pevnej jako skála) tak bych asi na linux stejně přešel, protože sem byl posedlej tim zkoušenim a sbíránim alternativních operačních systémů. A na lepší se snadno zvyká a pak se člověku nechce zpátky k tomu horšímu, ikdyž mu to dřív stačilo :-D

    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    23.8.2011 13:24 ext3fs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    K Linuxu jsem se dostal nekdy zacatkem roku 99 (s prichodem RH 5.2 verzi od CZLUGu). Tehdy na PentiumII 350MHz, 64MB RAM a 15GB diskem to bylo ve srovnani s Win98 ktere jsem mel jako dual-boot neco nepopsatelne skveleho a pochopitelne mne Linux hned chytnul. Nastesti take proto, ze jsme meli na prumce vynikajiciho ucitele (zdravim "valdu" pokud by si tohle cetl) vypocetni techniky a ten nam vzdy rikal "Zapomente na Windows, ucte se Unix. Zapomente na Pascal, ucte se C" a ja se jeho rad chytnul a uz mne to nepustilo.

    Vetsi experimentovani prislo az s RH 6.0, ale tam jsem mel problem s grafickou kartou (Ati Rage128) a byl jsem nucen pouzit VESA FrameBuffer a to jeste s jadrem 2.3.99-preXX (testovaci rada 2.4). Od te doby jsem se naucil kompilovat vlastni jadra (vanilla).

    Red Hat 7.X prinesl mnoho zmen, ale i tak jsem zustal RH verny s verzi 7.3 az do roku 2003. Totalni nespokojenost s RPM a dlouhe zvazovani mne nekonec privedlo ke Slackware.

    Se Slackware Linuxem jsem zacal verzi 9.0 mam jej do dnes ve verzi 13.37 (current). Naprosto skvele bylo to, ze jsem na svuj Notebook nasadil SL 10 a pouzival jsem jej bez nejmensich problemu do verze 13.1 (zadna preinstalace, jen update), az do koupi noveho NB kde mam opet Slackware.

    No, co dodat. V praci mame vsehochut. Nejvice vsak Debian GNU/Linux a pak Centos (+ par RHEL) a jeden nebo dva SLES.

    23.8.2011 13:41 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?

    Rok 1992 Slušovické AT

    1994 - DOS, Win 3.1, 3.11 a Novell
    1996 - Win 95
    1997 - SlackWare 3, Redhat 4.2
    1998 - QNX 4, Win 98, WIn NT, RedHat 5 (Jako Samba PDC)
    2000 - QNX 6, BEOS
    2001 - OSF/1 Alfa (jen přihlášení na shell a naskriptování nesmyslu po přihlášení), Win 2000, RedHat 7 (jako Samba PDC)
    2002 - WinXP

    Nyní WinXP, Win7, Win Ser 2003-2008, Debian, MacOS X, možná sem tam někdy něco jiného (např. z nostalgie QNX Neutrino)

    23.8.2011 14:11 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Někdy začátkem 90. let, když jsem byl na prvním stupni základky a seznamoval se s počítači na MS-DOSu atd., mi známý rodičů z Holandska kladl na srdce: "Jestli chceš dělat počítače, nebuď blbej a nauč se Unix. Hlavně se nauč Unix." Nechal hromadu okopírovaných disket se vším možným pro DOS, ale Unix na žádné nebyl. Hlodalo mě to pak víc než deset let než jsem konečně dostal pod ruku počítač s nímž bych si mohl dělat co jsem chtěl a byl to moc krásný pocit smazat oddíly s Windows 98 a nainstalovat, na x-tý pokus, Slackware 4.0.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    23.8.2011 15:01 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    v 97 se u mně stavil kámoš co tou dobou začal studovat na ZČU a básnil o Linuxu jak je to super systém, tak jsem ho nechal aby mi to nainstaloval na PC. Instaloval Debian Bo a někdy v průběhu instalace se něco nezdařilo, takže jsme nad tím pak seděli celou noc než jsme to dali jakžtakž dohromady. Nechal mi instalačku toho Debianu, ukázal kde na něm najdu dokumentaci (na CD byly připáleny Školičky, možná je někdo pamatujete, a nějaká ta HOWTO). Trvalo mi další tři dny než jsem přišel na to, jak to donutit psát česky :) Ale už jsem byl chycen a Windows 95 byly následně odejity takřka okamžitě :)
    23.8.2011 16:05 Ondřej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Suse 9.3. Nicméně mi nefungoval modem asu well 8000, což jsme musel řešit komilací jádra. takže jedna z mých prvních zkušeností byla právě tato činnost (nicméně podle step-by-step návodu). Dneska vlastně vůbec nechápu tu motivaci k rozcházení internetu, měl jsem problémy s mp3.. do yastu se musely doinstalovávat zdroje, z dnešního pohledu prostě hnus.

    nicméně se mi zalíbil amarok, což pro mě byla killer app.. a nejspíš taky snaha být trochu jiný. od začátku byl linux můj jediný OS, věděl jsem, že když budu mít nainstalované widle, kde mi to funguje, linux nepustím.. a já jej opravdu chtěl používat

    suse 10.0 problém smodeme vyřešil nicméně mi suse nějak nevyhovovalo.. jsem si s ním úplně nesedl, tak jsem po vydání kubuntu 6.06 změnil distribuci. s kubuntu jsem do linuxu paradoxně pronikl mnohem víc, hlavně kvůli dobrým manuálům v češtině na ubuntu wiki

    na kubuntu jsme relativně spokojeně fičel až do onoho vydání, ve kterém bylo naposled KDE 3.5.. to už bylo k dispozici KDE 4, které mě neoslovilo a vyzkoušel jsem ubuntu, na které jedu dodnes.

    paradoxně jsem ze začátku používal linux, protože mě bavilo se v něm rýpat (experimentální repozitáře, nightly verze různých programů apod.) a dnes linux používám, protože mě nebaví se v něm vrtat. aktuálně nemám ani nejnovější verzi ubuntu, protože se mi nechce přecházet na gnome 3 a unity. a v mém použití mě zatím 10.10 nijak neomezuje.

    celou tu dobu jsem provozoval všechno na počítači z roku 2004, 2,6GHz celeronu s 512MB paměti.

    v roce 2088 přibyl Asus EEE PC, na které jsme prvně rozbíhal eeebuntu, které fungoval olépe než originální ubuntu, posléze přišlo originální ubuntu i na éčko, které po letošní březnové smrti mého obstarožního počítače je mým jediným domácím počítačem.

    Na podzim plánuju nákup nového stolního počítače, plánuju ze začátku dual boot (na novém železe si chci zahrát ty hry, které jsem od roku 2005 hrát nemohl :D ) navíc si chci zkusit win7.

    nicméně už předtím si asi zkusím na éčku fedoru nebo nějakou jinou neubuntu distribuci, prostě jen tak, pro rozhlédnutí se.

    Jinak jsem v průběhu dob vyzkoušel více distribucí, ale jen zkusmo (mandrivu 2007 spring, suse 10.0, 10.1. 10.2, debian sarge, nějaký sabayon)

    na počítači jsme vždycky hlavně poslouchal hudbu a sledoval filmy, a surfoval po webu, dělal úkoly do školy (gymnázium a po něm teorie umění), a kromě debilních učitelů (nutnost odevzdávat ve formátech MS office v době, kdy na tom OO.o nebyly zdaleka jako dnes (verze 1.1) jsem nikdy nenarazil na problém.
    23.8.2011 16:55 Ondřej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    ale úprvně první setkání s linuxem bylo v učebně na intru , nevím jaká byla distribuce a běželo tam KDE (mám pocit, že, dvojkové řady). svorně jsme na to nadávali, protože se tam nedal nainstalovat CS (tehdy snad 1.3 možná ještě starší) a taky to bylo neuvěřitelně (ale opravdu moc) pomalé. Na tom počítači jsem též poprvé viděl mozilla suite a operu (kdoví co to bylo za verze, psal se rok cca 2001 nebo 2002)
    Shadow avatar 23.8.2011 17:19 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Červen 2003, Mandrake Linux 9.1 v CHIPu mne inspiroval k zakoupení "časopisu" se stejnou verzí Mandraka, ale se 7CD místo s jedním. Na CHIPu byl nějaký partition manager, který jsem použil a několik hodin čekal, než mi zmenší oddíl bez ztráty dat. Mám pocit, že to tehdy bylo zbytečné, protože instalátory už uměly zmenšovat FATku bez ztráty dat na počkání, ovšem to jsem tehdy nevěděl.

    Linux mne nadchl. Během následujícího půl roku jsem pendloval mezi Win98 a MDK9.1, až jsem nakonec Windows zrušil. Sranda byla, že původně mě ani ve snu nenapadlo, že bych mohl u Linuxu zůstat, myslel jsem si, že to vyzkouším a zase odinstaluju. A ono to dopadlo přesně naopak, z kola ven šla Okna.

    Po Mandraku následoval Debian, Debiana nahradilo na chvíli Ubunutu (nechtělo se mi na novém počítači všechno znovu nastavovat), no a skončil jsem u Arch Linuxu, se kterým jsem začal, když byl ještě relativně malinkou distribucí. Tehdy jsem ho nainstaloval na notebook, který mi patřičně zrychlil. Díky tomu jsem mu přišel na chuť.

    Také jsem přišel na chuť Window managerům a opustil KDE. Gnome jsem snad nikdy výrazně nepoužíval, s výjimkou workstejšny v práci. Archa jsem potom překopíroval z notebooku na domácí workstejšnu a od té doby na desktopech a noteboocích používám Archa. Na serverech mi zůstává Debian, výjimečně CentOS.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    Vykook avatar 23.8.2011 17:32 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Byl jsem zvědavej a koupil jsem si knížku s Red Hat 7, ale nějak mě to nechytlo. Po čase jsem zkusil Mandrake 9.0(nebo 9.1?) používal měsíc a strašně mě iritovalo že pořád klikam a v tom bordelu pod tím se nevyznám. Tak jsem si řekl, že se do toho obuju pořádně a nainstaloval Slackware 9.1. Ze začátku jsem sice dost trpěl, ale pak jsem si ho zamiloval. Po čase jsem přešel na Gentoo a z něj na FreeBSD, který jsem střídal s Archlinuxem. No nakonec jsem měl možnost získat MacBooka a teď mám BSD akorát ve virtuálu(Pořád něják odkládám ten dualboot...).
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    Bystroushaak avatar 23.8.2011 18:00 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Já si někdy kolem roku 2004 přečetl knihu Kyberzloděj a samuraj, která mě nadchla do té míry, že jsem začal chtít počítač (kdysi dávno jsme měli 486, matka na ní děla účto a pak dlouho nic), takže jsem někde splašil 486. Během pár dní jsem zničil W95 do té míry, že počítač bootoval jen do dosu a tak jsem začal psát jednoduché textové hry v .bat (půjčil jsem si v knihovně manuál), což mě docela bavilo.

    Po pár týdnech jsem někde v bazaru viděl P 75MHz, 32MB RAM za 400kč, které jsem si druhý den koupil. Krátce na to jsem začal chodit do prváku na střední (mechanik elektronik), kde jsem zjistil že ve druháku máme nějaké programování. Půjčil jsem si nějakou knížku o C/C++, kterou jsem totálně nepochopil (dodnes si vzpomínám jak dlouho mi trvalo pochopit že to není studio.h, ale stdio.h :D).

    Někdy v polovině prváku jsem od kamaráda koupil za 2k P2, 300MHz / 64MB RAM (ještě mi tu z nostalgie stojí vedle stolu) a pár dní poté si matka pořídila GPRS internet do COM portu, takže jsem začal prohledávat net až jsem se nějak dostal na různé programátorské stránky (pcsvet.cz).

    Tam jsem se začal učit pascal a postupem času jsem nějak narazil na školičky a výheň, kde jsem si poprvé přečetl co je to ten linux. Dost se mi to zalíbilo, takže jsem si stáhnul Grey Cat linux který běžel z windows.

    Od té doby co jsem byl na internetu jsem se zajímal o hacking (:D), takže jsem nějak narazil na Brutalware. Tehdy jsem si uvědomil že je jen otázka času než přejdu na linux trvale. Někdy okolo roku 2006 jsem začal programovat v pythonu a ve škole v C/C++, což mě dost bavilo. Tou dobou jsem koketoval s linuxem na virtualhostingu od pipni.

    K vánocům 2007/8 jsem dostal notebook Asus X51R. Na začátku školního roku 2008/9 jsem se rozhodl že si nainstaluju OpenSuse (poté co jsem několik hodil ladil bug v python scriptu, který byl způsoben zpětnými lomítky u windows cesty, které bral python jako escape sekvence), které u mě vydrželo asi necelé dvě hodiny, protože se úplně rozpadalo za živa. Když už jsem měl ten instalační den, zkusil jsem ještě Fedoru, kterou jsem vydržel používat asi půl roku, než jsem přešel na Debian. Po cca roce a půl jsem přešel na Ubuntu (lepší podpora HW & všeho), na kterém jsem dodnes :)

    Jinak jsem se pořád učil programovat, měl několik shellů, pořídil si server, ale nebudu dál nudit.
    gtz avatar 23.8.2011 20:35 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    SUSE někdy v roce 2002, pak přes RH8 až k Fedoře, kterou jsem opustil a přešel jsem k 9.3 Suse. A u něj jsem vydržel dodnes. Před tím Novell 2.X,3.11,4.x a AS 400 systémy.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    AsciiWolf avatar 23.8.2011 21:55 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?

    Svůj vlastní počítač (na tu dobu docela "namakaný stroj" - 1.8GHz Celeron, 256MB RAM, 40GB HDD) jsem získal na konci roku 2001.

    Mé "první setkání s Linuxem" byl Knoppix (jenž vyšel na DVD, které bylo přílohou časopisu Level) v roce 2003.

    Poté jsem nějaký čas používal čistě Windows XP, čas od času jsem vyzkoušel nějakou "novou distribuci" (CD od Linuxsoft.cz, především Debian, Mandriva a Fedora).

    Následně jsem si pořídil ADSL připojení k internetu (předtím jsem měl dial-up), k němuž jsem "dostal" winmodem, který se mi pod GNU/Linuxem rozchodit nepodařilo.

    Tím jsem se na "Linux na desktopu" vykašlal. Současně v té době jsem používal Debian na vserveru od Pipni. To bylo přibližně na začátku roku 2005.

    Přibližně v této době jsem si pořídil "své druhé PC" za 200Kč i s klávesnicí, myší a starým 15" CRT monitorem.

    Na tento stroj - respektive "křáp" vzhledem k tomu, že to byl vyřazený Pentium 1 o frekvenci 75MHz, 16MB RAM a 800MB HDD, který obsahoval vadné sektory - putoval Debian, který byl následně, kvůli jeho pomalosti, nahrazen OpenBSD a Brutalware.

    Poté jsem se opět rozhodl dát šanci Linuxu na svém desktopu a nainstaloval jsem si nejnovější Fedora Core.

    Bohužel, ani po několika dnech usilovného snažení se mi nepodařilo winmodem rozjet a tak jsem se na Linux opět vykašlal.

    Psal se rok 2006 a já náhodou objevil časopis Linux+ a v něm zmínku o "skvělé distribuci jménem Ubuntu".

    Jelikož jsem si v té době pořídil laptop, který byl bez OS a já nechtěl warez, nainstaloval jsem si Ubuntu na tento stroj.

    Díky laptopu jsem si koupil i "wifi router", tudíž mi už nic nebránilo v tom, abych si Linux (Ubuntu) nainstaloval i na desktop - zatím jako dualboot.

    Na začátku roku 2007 jsem si pořídil nové PC, na které jsem od začátku plánoval dát pouze Ubuntu - bez dualbootu.

    Tak se taky stalo, ovšem jen na pár měsíců - po chvíli strávené na Ubuntu jsem přešel na Gentoo a následně i na laptopu jsem od Ubuntu utekl - tam ovšem, vzhledem k nevalnému výkonu tohoto pc, k Debianu.

    V roce 2007 jsem si pořídil lepší router, na který putovalo OpenWrt a který byl následně nahrazen "plnohodnotným domácím serverem/routerem", jenž byl poháněn rovněž Debianem.

    V Roce 2009 jsem na nějakou dobu přešel zpět k Windows (Server 2008 R1 a následně Server 2008 R2, kde jsem se i velkou mírou podílel na "Windows2008R2Workstation" projektu).

    Nyní mám Linux na svém serveru (Debian), routeru (OpenWrt), laptopu (Debian) a stolním "desktop" PC, kde mám v dual bootu Gentoo a Windows (Server 2008 R2).

    24.8.2011 01:34 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Muj prvni Linux byl redHat 6.x z cd z nejakeho casopisu. Ale to byl celkem dost pred rokem 2000 (1997/8??)... jj, jedno oko nezustalo suche.
    24.8.2011 01:36 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Ale jinak od ruku 2000 jsem kompletne na Linuxu - mandrake, mandriva, suse, sled, opensuse, debian (debian uz cca 5 let).
    24.8.2011 19:11 stepulka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    S pocitacem jsem se setkal tak zhruba v 7 letech, v te dobe namakany stroj (bezi dodnes, lubuntu) amd athlon 1800+ 256 mb ram( dnes 512 mb) nvidia 400 mx ci jak. Bezel jsem na windows, hral flashpointa, aoeII. Nekdy kolem roku 2007 tata donesl stary krat pentium III 450 mhz 64 mb ram a nejaka grafika matrox. Bezel tam win98, hraval jsem zpocatku aoeII a travian(dodnes). Pak me cosi zacali bavit pocitace, zacal jsem se v nich vrtat a upravovat. Zacal jsem se ucit C, bohuzel to nebyla zrovna dobra volba pro zacatek. Chtel jsem zkusit linux, jelikoz me tata rekl, ze ho pouzival jeden technik, co nam opravoval pc. Pak jsem si koupil ojetou masinu, nainstaloval ubuntu, pak debian, fedoru,opensuse, slackware, archlinux, gentoo na testovaci pc (mel jsem 14 let) a nakonec jsem se vratil k archu a ubuntu. Tedkom o prazdninach jsem si koupil novy pc, jelikoz jdu na stredni, tak mi to tata dovolil. Mam celkem slusnou masinu, core i5 2500k(rano jsem resil problem s vyssi spotrebou sandy bridge, uz doufam vse funguje jak ma) 8 gb ram 1 tb disk nvidia gts450. windows 7, ktery jsem si nainstaloval zpocatku, jsem uz smazal, bezim na archu 64bit kde a zatim funguje vse jak ma. Jen mi chybi notepad++ :( kwrite je fujtajbl, no coz :). ps:doma jeste pouzivame dva dalsi starsi pc s lubuntu na internet, tata nic jineho nechce, jelikoz se boji viru a prachy na legal win nejsou nebudou a ani nechchu aby byly :D
    24.8.2011 20:12 ilja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Rok 2001 listopad - koupě prvního PC s OS Windows ME. Po 3 letech a asi 30 přeinstalacích ukončen život PC i OS Windows ME kopancem do bedny. Po opravě asi za 8.000,- Kč krátkodobé slitování nad šuntem z Microsoftu - OS Windows 98. Definitivní rozloučení...... Přechod na OS Mandrakelinux 10.1 PP a asi 2 roky používání včetně přestávek (instalace jiných OS na jádře GNU/Linux, nebo BSD stažených z www.distrowatch.com). Nyní OS GNU/Linux Debian s jádrem Linux (mám ho i s jádry FreeBSD a Hurd). Jinak mám desítky OS na jádře GNU/Linux i BSD, včetně Minixu, který už je také OS a ne jen kernel (ve znaku medvídek mýval). Subjektivní názor - nejlepší OS je komunitní, případně based distribuce. Takže na jádře GNU/Linux - Debian, Gentoo, Slackware. Nebo na jádře BSD - FreeBSD, PC-BSD, DesktopBSD. Případně OS Debian a Gentoo s jádry BSD, nebo Hurd.

    24.8.2011 21:07 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Já měl vždy počítače dost pozdě a co nejlevnější. První 386 byla až v roce 2001 s nějakým superzavirovaným MSDOSem (cca v5) a diskem 80MB, pak se vyměnila deska za 486 :-D (kterou jsem měl až do roku 2003 s win 3.11 :-D). Pak jsem nastoupil na střední školu a postupně byl vyšší a vyšší tlak na systém. Pamatuju si, jak jsem nosil ze školy Win95 na disketách, protože jsme museli něco simulovat v nějakým programu, kterej na Win 3.11 nejel :-D.

    V roce 2003 jsem si pak od kámoše koupil desku s duronem, kterou mám vlastně až doteď :-D. Ta už byla na linux dost rychlá a po koupení CDROMky jsem někdy okolo 2004 dostal od kámoše placku s live verzí SuSE. Pamatuju si, že byla strašně špatně ovladatelná, velké tlusté ovládací prvky. Nakonec se po několika hodinách hraní (a neustálého roztáčení) utrhl v mechanice magnet, který připlácne cédéčko k motoru a SuSE explodovalo v mechanice :-D.

    Pak jsem od kámoše koupil i větší disk (původní jen 300MB :-D) a sehnal jsem si i instalačky Slackwaru a nějakýho RedHatu. Nicméně to fungovalo jen jako dual boot a moc jsem si s tím nehrál. Taky si pamatuju, že jsem zkoušel i Monkey linux.

    Na konci střední jsem věděl, že půjdu na vejšku a asi budu potřebovat i internet. Přechod na něco lepšího byl dost neodvratný. S Win98 se fakt surfovat nedá :-D. Nakonec těsně po maturitě se náhodou w98 rozsypaly tak, že jsem musel data zachraňovat diskeditorem, tak jsem celý 40GB disk jsem vypálil na stoh CD a kompletně vymazal. Jako nový OS jsem hned zvolil Slackware (tehdy asi v nějaký verzi 10).

    S postupnými updaty jsem se dostal až sem, pořád jedu na desce koupené v roce 2003, která byla ale vyrobena někdy okolo 2001 (K7S5A). Je docela s podivem kolik toho vydržela. Vyhořela jí integrovaná zvukovka. A to dokonce dvakrát :-D. Pájel jsem v ní dost brutálně trafopájkou, jednou taky chvíli živila například AGP kartu nalezenou na ulici a asi přejetou autem. A pořád ještě funguje. Nicméně její služba už se chýlí ke konci (tedy aspoň u mě). Nedávno jsem si z aukra sehnal velmi výhodně jednu mňamkovou průmyslovou desku i945 a po nepředstavitelných věcech (uvědomění si, že Intel normálně vyje*ává s uživatelem pomocí 3-4 subverzí jednoho socketu, přivazování chladiče gumou do kalhot) ji zprovoznil. Nebude sice nejmodernější, ale bude i tak víc než 3x rychlejší než duron.
    luta avatar 24.8.2011 22:33 luta | skóre: 20 | blog: muj_blok | Prostějov/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?

    jako děcko to všecko začalo, když nám na základní škole darovali 486 DX2 66MHz.. první PC frčel v dřevěné bílé diy bigtower krabici (rok 2001?)..pak to pokračovalo na další šrot v podobě amd k6 233mhz a 32MB ram. to vše stale s MS. Další šrot byl někdy v druháku na střední a to PII 450MHz . Občas už přišlo na nějaké to zkoušení Mandrake Linuxu..pamatuji si, že tehdá to bylo nejznámější distro..asi že ho dávali k CHIPu apod. A vydávali knížky. Protože jsem měl PC většinou šrot a ještě na hry tak se linux moc neohřál. Další šrot byl PC siemens vyměněný za Technics ekvalizér (imho teď  by měl ten ekvalizér pořád cenu). PC frčelo s win2000 a postupnými upgrade z celerona 663@950 jsem přešel na tualatin mod a celeron 1.3ghz. Tento PC je stále pod stolem jako záložní - je tu někdě i screen mezi desktopama :) no a nakonec mě k linuxu dostal mimooborový předmět, který jsem si jako FEKTak zapsal na FITu a to předmět Operační systémy (2008/2009?). Tento jsem sice nedodělal kvůli času a nestíhání projektů, ale zase mě přivedl nejprve na ubuntu, které jsem po chvíli vyměnil za Archlinux..Tohle tedy už na fungl novém notebooku, který se mnou přežívá po 4 leta až do teď.  Arch mě tak nějak drží v linuxovém světě, ikdyž se občas Windows kvůli své specializaci a práci nevyhnu..

    otula avatar 24.8.2011 22:41 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Hm, takže
    • 1983 - programovatelný kalkulátor Sharp PC1212 (nebo tak nějak) - s ním historicky první kybernetický kroužek
    • červenec 1985 - PMD-85 s jeho BASICem a ručně překládaným strojovým kódem
    • září 1985 - na gymplu šílené IQ-151, které mělo IQ cca 70 ;-)
    • září 1990 - na vysoké opět PMD-85, které jsem ovládal 100x lépe, než náš přednášející
    • únor 1991 - ve druhém semestru první PC XT - očekával jsem šílenou rychlost, ale byl jsem velmi zklamán - když jsem si nechal vykreslit jakousi funkci, neběželo to o mnoho rychleji, než na péemdéčku
    • červenec 1991 - vykašlal jsem se na školu a také na počítače
    • někdy v průběhu 1993 - viděl jsem v akci WordBasic v MS Wordu 6 (Windows 3.1), což mne zaujalo, nastudoval jsem během jednoho měsíce do hloubky Word a naučil se v něm programovat, čímž se ze mne v širokém okolí stal "ten, co ovládá dobře počítač", takže mne každý volal k problému, co měl, a já to řešil, což vedlo k tomu, že jsem to pak začal dělat jako pracovní náplň
    • 1996 - první vlastní PC AT - 468DX/100MHz - Windows 3.11 + IBM Workplace Shell for Windows (originální prostředí Windows jsem nikdy nepochopil a nebyl schopen používat)
    • 1997 - Windows NT4
    • 1998 - RedHat 5, který jsem nainstaloval a za pár dní mi na něm již běžel Windows Primary Domain Controller (Samba). Samozřejmě jsem vyzkoušel i tehdejší KDE a Gnome, ale na normální práci to ještě nebylo, relativně náročné bylo i jen zprovoznění tisku, či české klávesnice. Ale na server byl Linux parádní, již jsem ho neopustil
    • 2000 (možná už to bylo koncem 1999) - betaverze Win2k, která mi udělala radost, protože podporovala USB a vůbec byla dost dobře funkční. Windows řady 9x jsem nepoužíval nikdy a vyhýbal jsem se jim jak čert kříži. Bohatě mi stačily zážitky s nimi u kamarádů ;-)
    • Koncem roku 2005 jsem zkusil na desktop hodit Ubuntu, velmi brzy jsem ho vystřídal Arch Linuxem, u něhož jsem již zůstal. Můj desktop od té doby již Windows neviděl…
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Dalibor Smolík avatar 26.8.2011 11:32 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše cesta k linuxu?
    Můj první Linux byl Red Hat 6.2 a i když toho moc nepředvedl (na stroji s 32 MB RAM), docela se mi to zalíbilo. StarOffice 5.2 byl použitelný program, modem k telefonu fungoval taky .. tak jsem se na to podíval blíže. Jinak vzpomínám na Red Hat 7.3, což byla docela dobrá distribuce. Pak pokusy na Mandraku a již 7 let používám Debian. Nejsem žádný odborník, ale leccos si na tom udělám a netíží mě nějaké licence .
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.