abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    29.5. 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    29.5. 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 47
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1024 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Kindle 3 v OpenSuSE

    26.1.2011 23:08 | Přečteno: 1597× | Výběrový blog

    Jistě jste v poslední době narazili na spoustu článků o nové čtečce Kindle 3 od amazonu. Ano, i já jsem neodolal a nechal si poslat Kindle 3 s Wifi. Nebudu se zde zaobírat tím, jak je to úžasná čtečka, lehká, snadno se ovládá, kvalita displeje je přímo uchvacující a čtenářský zážitek posouvá velmi, velmi blízko knize. Během čtení jsem schopen zapomenout i na to co držím v ruce a jen se vžít do příběhu, což je přesně to, co očekávám. Minimální bariéru mezi mnou a vyprávěním autora.

    Ačkoliv bych o tomto všem vyprávěl rád, již za mne učinili jíní. Já se budu zabývat, co jsem musel učinit ke spolupráci mezi Opensuse 11.3 a Kindle 3 Wifi. Po připojení k PC, se čtečka zobrazí jako běžné Mass storage s několika adresáři. Documents, audiable, etc... Nás zajímá pouze Documents. Do této složky se kopírují knihy, které byste rádi četli. Formáty, které čtečka zvládá nativně: .azw (nativní formát), .mobi, .txt, .pdf. Možná i další, ale opravdu vyzkoušené mám jen tyto.

    Bohužel jsem čelil problému se soubory ve formátu .pdb, který jsem používal dříve, a v němž se dají stáhnout knihy například na www.palmknihy.cz. Kindle jej neotevře, konverze přes e-mail neproběhne. Řešením je použít program Calibre. Tento se dá najít nejen ve verzi pro Win, ale i pro linux. Pro opensuse na opensuse.org pomocí click to install.

    Po spuštění nás uvítá hláška o novější verzi, která je ke stažení na ......... etc etc. Vědom si závislostí, které bych musel předělávat jsem zvolil používat mírně starší verzi.

    Program je maximálně intuitivní a v češtině. Jeho rozhraní nebudu popisovat. Nastavil jsem defaultní adresář, určit, které knihy importovat a těšil se na brzkou konverzi. Hups... konverze se prozatím nekonala, nebot Calibre z mé knihovničky udělal rozcupovaný čínský čaj. Rešením je použít program detox. (zbaví soubory a adresářovou strukturu dikritiky) já jsem použil příkaz:

    detox -s uft_8 -r -v /cesta k adresáři s knihovnou, (pokud si nejste jisti, zda detox je to pravé pro vás, doplnte parametr -n a program provede pouhou simulaci, kdy vám vypíše, jak by změnil soubory, kdyby byl spuštěn normálně)

    Nyní jsem z Calibre vymazal celou knihovnu, a pokusil o opětovný import. Tento již proběhl v pořádku a nezbývalo nic jiného, než konvertovat knihovnu na poněkud rozšířenější formát .mobi. A i zde se dá narazit na překážku. V nastavení konverzí je zapotřebí uvést znakovou sadu, ze které převádíme. (pdb neobsahuje tuto informaci, nebo si ji Calibre neumí přečíst), postačí uvést do nastavení kodování cp1250. A už i samotný import proběhne bez problémů.

    Po připojení Kindle je čtečka detekována, a je možné přímo z rozhraní Calibre odeslat dannou knihu do čtečky. (až ji najdete, zvolte odeslat specifický formát a zde volba .mobi, pokud jste dosud neprovedli konverzi, bude nyní provedena)

    Po odpojení od PC a zapnutí čtečky, máte před sebou několik krásných večerů s elektronickou knihou.

    Dále doporučuji navštívit server www.aktualne.cz kde najdete odkaz na posílání ranních článků do čtečky pomocí kindle e-mailu. Samozřejmě je nutné napřed povolit jejich e-mail v nastavení čtečky na stránkách amazonu. Na linuxexpresu, nabízí tuto možnost také. Za což děkuji, nebot je velmi příjemné popíjet ranní čaj s čerstvým zpravodajstvím i ze světa linuxu. Pokud by někdo trval na idnes.cz, psal jsem jim e-mail, kdy se hodlají rozhoupat k podobnému kroku jako konkurence, tak prý již brzo a na řešení se pracuje.... takže kdož ví.

    Pokud máte svojí vlastní zkušenost s Kindle, podělte se v diskuzi!

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    gtz avatar 26.1.2011 23:33 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kindle 3 v OpenSuSE
    Calibre je to myslím poslední verze pro 11.3 z 24.1.2011
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    27.1.2011 00:12 Veritas | skóre: 13 | blog: veritas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kindle 3 v OpenSuSE
    Díky za odkaz, jak se dostanu ke stolnímu pc, vyzkouším a doplním do blogu detaily.
    Nehledej hry v Linuxu. Linux je hra!
    belisarivs avatar 27.1.2011 09:31 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kindle 3 v OpenSuSE
    Prosel jsem ten repozitar a Calibre jsem tam nenasel.
    IRC is just multiplayer notepad.
    gtz avatar 27.1.2011 14:04 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kindle 3 v OpenSuSE
    Sakra před nedávnem tam ještě byl calibre.ymp a nyní je fuč. Pokusím se najít zdroj
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    belisarivs avatar 27.1.2011 10:44 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kindle 3 v OpenSuSE
    Mel bych par pripominek:

    Ad import knih - Calibre muze budto precist Metadata, nebo muze nazev knih precist z nazvu souboru.

    Ja dal ignorovat metadata a nechal Calibre cist z nazvu souboru. Tu je ovsem problem v parsovani tohoto nazvu. V Calibre je nekde v nastaveni "Pridani knih" (nebo tak nejak se to jmenuje) moznost vyladit si regularni vyraz, ktery pro to parsovani bude pouzit. Bohuzel, tu je problem s kodovanim, kdy Calibre nedokaze urcit kodovani fs (ja s tim narazil u Calibre ve Win XP). Bugreport je zavren jako Wontfix, protoze tam je udajne technicke omezeni. V bugreportu je i zminen workaround.

    Dalsi pripominku bych mel k ukaldani knih na Kindle. Pokud si v tom pruvodci nebo v nastaveni Calibre vyberes, ze pouzivas Kindle, tak se mobi vybira automaticky, takze pak staci jenom si vyzadat ulozeni do hlavni pameti a mobi je vybran automaticky.

    Taky povazuju za uzitecne zminit, ze pouziti kodovani cp1250 neni vselek. Uz jsem musel sahnout i po iso8859-2. Nekde nepomohlo ani to a hatmatilky se mi nepovedlo zbavit :-(.

    Dale ma jeste na diakritiku vliv i pouzite kodovani pri importu (tedy ne jenom pro export).

    Posledni Calibre (0.7.42) ma rovnez moznost stahovat clanky z iDnes. Zpracovani se mi libi.

    Taky bych zavital na amazon-kindle.cz a pripadne se zaregistroval na forum. Resi se tam vychytavky jako jailbreak nebo anglicko-cesky slovnik, jsou tam nejake knizky, ale nevim jak je to s jejich legalnosti.
    IRC is just multiplayer notepad.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.