abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Více (baterií) než jste čekali...

    26.7.2008 10:39 | Přečteno: 1051× | Linux | poslední úprava: 26.7.2008 10:40

    Když jsem nedávno na svém Lenovo R61 updatoval jádro a nějaké další balíčky, nestačil jsem se po již zaběhnutém po-updatovském kolotoči (spočívající v dokompilování tp_smapi a testů, jestli ještě pořád fungují oba druhy suspendů, což ještě pořád není samozřejmé) divit. KThinkBat využívající tp_smapi fungovalo opět bezvadně, zato KPowersave nějak zblblo. Přestože obě baterie (jednu mám v UltraBay) byly plně nabité, KPowersave se tvářilo, jakože celkově má k dispozici právě 36 % možné energie. Čili počítalo podle rovnice: "nabitá baterie + nabitá baterie = z pouhých 36 % nabitá kombinace baterií".

    Od nějaké doby se updatů jádra bojím jako čert kříže. Zkušenosti ukazují, že kerneloví vývojáři v honbě za novými funkcemi při spravení něčeho rozbijí něco jiné. Nemám jim to za zlé, hardwaru a požadavků na user-friendly je zřejmě až příliš. Ale uživatel, který chce mít funkční stroj, si tak musel vždycky vybrat. V 2.6.23, které přišlo s Fedorou 8, fungoval wi-fi ovladač ke kartě Intel3945 podivně (a hlavně neblikal LED-kou, takže člověk netušil, co se děje). Lepší variantou byl od intelu dodávaný IPW3945, který ovšem tu a tam zpanikařil a s ním celé jádro. Výsledek: výtuh.

    Jádro 2.6.24 sice přineslo funkční IWL3945, nicméně při pokusu o hotplug výměnu baterky za DVD-ROM panikaří s následným výtuhem. To v 2.6.23 fungovalo bez problémů. Takže je na výběr: buď Wifi, nebo hotplug UltraBay slot. Existuje workaround, a to sice výměna zařízení v bayi ve stavu suspend-to-disk. Ale kdo by to tak chtěl provozovat navždycky, že?

    Jádro 2.6.25 stále má funkční IWL3945, dokonce funguje hotplug v UltraBay slotu. Nicméně někoho napadlo, že staré rozhraní o stavu baterie v /proc/acpi doplní novým, v /sys/class/power_supply/. Zde poznámka: tato změna prý měla nastat už v 2.6.24 jádře, kde jsem ji však nazaregistroval. Zřejmě měl v té době někdo z Fedoří komunity dost rozumu na to, aby ji do distribučního jádra nezahrnoval.

    Výsledkem je, že HAL z distribuce, na nějž spolehá KPowerSave, vidí místo dvou baterií čtyři, z nichž dvě ještě navíc blbě čte. Baterie v UltraBay slotu se mu zdá "doplňková", čili plná je pro něj prázdná a prázdná je naopak podle HALu plná. KPowerSave je vcelku oprávněně zmatené a taky se podle toho chová.

    A řešení? Kompilaci se nejde vyhnout. Buď se musí zkompilovat jádro a zakázat jedno z těch dvou interfejsů. S HALem verze 0.5.10 lépe to v /sys, protože toto HAL 0.5.10 stejně neumí číst správně (neboť špatně předpokládá, že dostane informaci od inotify, o něhož však nic nepřichází a nepřichází, a...). Nebo je nutné zkompilovat HAL. Verze 0.5.11 má tento problém vyřešený. A nebo, pokud chcete mít v systému (čímž teď myslím zejména ten balíčkovací) alespoň trochu pořádek, musíte použít balíčky z vývojové Fedory a přebalit je pro Fedoru 8.

    Ani to není tak jednoduché, jak by mohlo vypadat. HAL-0.5.11 totiž chce (k přebalení) PolicyKit s verzí větší než 0.7 a pozor, PolicyKit s verzí větší než 0.7 požaduje HAL-0.5.11. Což je triviálně řešitelné, existují-li už hotové balíčky, horší už v situaci, kdy oba balíčky potřebujete přebalit. Postup, který fungoval je tedy přebalit a nainstalovat libsmbios z Fedory Development (o něj si řekne PolicyKit z Fedory Development), posléze přebalit PolicyKit a nainstalovat jen "natvrdo", tedy bez kontroly závislostí. No a teď je již možné přebalit HAL z Fedory Development a nainstalovat jej.

    Na závěr již očekávané service haldaemon restart a KPowerSave vidí opět pouhé dvě baterie se správnými kapacitami.

    Naštěstí tedy řešení existuje. Stálo mě to "jen" hodinu práce a dvě hodiny studia vývojářských mailing-listů. Každopádně si do budoucna update jádra a dalších low-level záležitostí pěkně rozmyslím. Pokud tedy nepřijdu na vlastnost, která v 2.6.23 a 2.6.24 fungovala, v 2.6.25 ale ne...

    P.S. Ještě doplnění týkající se všech notebooků Lenovo ?61: Pokud si myslíte, že máte-li v systému nabitou baterii, systém je zapojen k napájení a to náhle vypadne, že budete za každých okolností v pohodě, tak se šeredně pletete. A to v případě, že máte napájení přes dokovací stanici. Chlapci z Lenova se totiž domnívají, že když vypadne napájení docku, je to z hlediska notebooku to samé, jako kdybyste mu přímo z desky utrhli třeba sériový port. Nezávisle na OS (který ani nemusí být spuštěný) laptop prostě zmrzne, rychlost procesoru vyskočí na maximum a do hodiny spotřebuje baterku. Máte-li tento problém, updatujte BIOS a v něm pak zakažte pod Config -> Docking station veškerá Legacy zařízení. Přijdete tak o sériové a paralelní port v docku, odměnou však bude to, že až zase vypadne elektřina, notebook si nenechá vaši rozdělanou práci pouze pro sebe.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.7.2008 11:30 H4wk | skóre: 9 | blog: H4wkuv_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Více (baterií) než jste čekali...
    Muzu mit dotaz jak je to s baterkou v UltraBay slotu? Nekde jsem cetl, ze se vybiji jako prvni uplne na nulu a az pak se zacne vybijet druha baterka.
    Korespondenční Seminář z Programování - Pro každého středoškoláka, který to s programováním myslí vážně.
    26.7.2008 11:39 Michal Švanda | skóre: 19 | blog: vlkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Více (baterií) než jste čekali...
    Je to tak. Ale dá se to ovlivnit právě přes tp_smapi, které vytvoří další interface v /sys/devices/platform/smapi a pak vždy zápisem hodnot lze přikázat nabíjení/vybíjení jedné nebo druhé baterky (a nastavit fůru dalších věcí). Nepochybně by to šlo démonizovat např. nějakým skriptem v cronu, který by mezi oběma baterkama třeba přepínal.
    26.7.2008 16:04 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Více (baterií) než jste čekali...
    Nebo to jde ovlivnit i "hardwarově". Pokud se vysune taková ta páčka, pomocí které se potom zařízení z UltraBay slotu vytahuje, tak jede notebook primárně na klasickou baterku.
    26.7.2008 13:11 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Více (baterií) než jste čekali...
    Hm, s notebooky je sranda bez ohledu na distribuci. Mě fascinuje, jak se povedlo Ubunťákům rozbít suspend mezi poslední alfou Feistyho a finálním vydáním (a doteď to není spravené).
    e.lisak avatar 27.7.2008 13:59 e.lisak | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Více (baterií) než jste čekali...
    To podivné chování při vypnutí napajení v zadokovaném stavu se týká i [T,R]60 :-(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.