abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 291 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 17. 4. 2014: Rychlejší probouzení Linuxu

    5. 5. 2014 | Luboš Doležel | Jaderné noviny | 3895×

    Aktuální verze jádra: 3.15-rc1. Citáty týdne: Tony Luck. Konec začleňovacího okna 3.15: Rychlejší probouzení; Zbytek jádra.

    Obsah

    Aktuální verze jádra: 3.15-rc1

    link

    Aktuální vývojová verze jádra je 3.15-rc1 vydaná 13. dubna. V porovnání s obřími vydáními je 3.15-rc1 jen prostě obecně velké. Žádná konkrétní rozsáhlá věc, ale jen spousty a spousty commitů. Najde se tam i několik nových ovladačů ve staging (hlavně rtl8723au), ale i když jsou velké, tak stále netvoří celkový objem. Prostě se toho hodně děje. Nakonec bylo do hlavní řady během začleňovacího okna 3.15 přetaženo 12034 neslučovacích sad změn.

    Stabilní aktualizace: verze 3.14.1, 3.13.10, 3.10.37 a 3.4.87 byly vydány 14. dubna. Aktualizace 3.2.57 vyšla 10. dubna.

    Citáty týdne: Tony Luck

    link

    Situace: Vaše kritická aplikace běží (a řídí obří laserový nůž). Hopla, objevila se chyba v paměti a poškozená data se dostanou do aplikace a způsobí tak otočení laseru o 180 stupňů, což po cestě zničí polovinu vaší laboratoře. O několik sekund/minut později váš ovladač EDAC vypíše zprávu informující, že počet neopravených chyb se právě zvýšil.

    -- Tony Luck

    Konec začleňovacího okna 3.15

    link

    Do chvíle, kdy Linus vydal verzi 3.15-rc1 a dne 13. dubna uzavřel začleňovací okno, přetáhl 12 034 neslučovacích sad změn do hlavní řady pro tento vývojový cyklus. Proto má 3.15 titul nejaktivnějšího začleňovacího okna v historii a překonává tedy 3.10, které mělo jen 11 963 neslučovacích commitů. Všechny commity až na 700 posledních byly pokryty v minulém vydání Jaderných novin, takže seznam nových funkcí bude tentokrát skromný. Přesto se tu najde několik věcí, které stojí za pozornost.

    Rychlejší probouzení

    link

    Asi nejzajímavější změnou je výrazné urychlení probuzení z uspání na systémech s diskovými řadiči SATA. Během uplynulých let proběhly různé snahy o paralelizaci procesu spuštění a probuzení, aby se snížil čas, který uběhne, než se dostanete do použitelného systému. Tyto snahy často narazily na těžkosti, jelikož se oblast tohoto problému ukázala být složitější, než se původně myslelo. Proto je plná paralelizace nadále v nedohlednu.

    Nedávno si ale skupinka vývojářů uvědomila, že tu je určitá část, kterou je možné snadno urychlit: většina času stráveného čekáním na probuzení systému uběhne při čekání na plné rozběhnutí řadičů ATA. Dan Williams sestavil dvojici patchů (jeden do ovladače řadiče ATA a druhý do SCSI ovladače „sd“), která lehce mění chování: namísto čekání na návrat řadiče do funkčního stavu ovladače zahájí tento proces a hned vrátí řízení. To umožní zbytku jádra pokračovat v probuzení systému, zatímco se řadič spouští.

    Je jasné, že část tohoto procesu bude používat diskové I/O. Jakékoliv I/O požadavky zadané zatímco se řadiče stále probouzejí jednoduše počkají, než mohou být obslouženy. V nejhorším případě bude systém blokovat na I/O a jednoduše se neprobudí rychleji, než tomu bylo doposud, ale v praxi je obecně možné se vrátit do správce oken bez potřeby na I/O čekat. Výsledky, popsané na této stránce věnované patchi, jsou úchvatné. Čas potřebný na probuzení se na systému s mnoha disky zkrátil z 11,6 sekundy na 1,1 sekundy. Na několika různých strojích s jediným diskem se čas probuzení zkrátil z více než 5 sekund na méně než jednu. Jednoznačně jde o vylepšení, které za to stojí, hlavně když vezmeme v úvahu, že se kvůli němu kód moc nezesložiťuje.

    Zbytek jádra

    link

    Byla začleněna sada patchů umožňující sestavení jádra kompilátorem LLVM. Tohoto cíle nebylo zatím dosaženo; k tomu je nutná další várka patchů, které se snad objeví ve verzi 3.16. Po několika letech sporadických pokusů se ale tento cíl konečně blíží.

    Dále tu máme jednu změnu, která může potenciálně rozbít kód v uživatelském prostoru: architektura x86 už nedovolí vytváření 16bitových segmentů při běhu v 64bitovém režimu. Používání 16 bitů může vést na 64bitových systémech k úniku údajů z jádra, což může představovat bezpečnostní riziko. Jelikož běh 16bitového kódu na těchto systémech tak či tak moc dobře nefunguje a není jasné, jestli to vlastně někdo používá, tak se tato změna považuje za bezpečnou. Pokud ale nějací uživatelé přece jen existují, pak by měli dát o sobě vědět, aby byly jejich obavy nějakým způsobem utišeny.

    Byla začleněna kupa nových ovladačů: přidávají podporu pro řadiče Qualcomm SDHCI, řadiče Armada 380 a 385 Marvell SoC SDHCI, řadiče I2C Qualcomm QUP, řadiče Cadence I2C, řadiče Freescale eDMA, DMAC zvukové řadiče Renesas R-Car, řadiče DMA QCOM bus access manager, funkce platforem Alienware AlienFX na bázi WMI a řadiče frekvence CPU na hardwaru IBM POWERNV.

    V oznámění verze 3.15-rc1 dal Linus najevo, že je méně než jindy nakloněn přidávání nových funkcí mimo začleňovací okno. Zdá se, že se do jádra už tak dostalo tolik kódu, že to vývojáře udrží v pozoru po zbytek cyklu. Pokud bude všechno probíhat tak jako obvykle, pak se můžeme závěru cyklu (a vydání verze 3.15) dočkat někdy ke konci května.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.5.2014 08:31 Andy | skóre: 18 | NMnMet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 4. 2014: Rychlejší probouzení Linuxu
    nezesložiťuje: krásné slovo.
    Válka je vůl ... a já taky ;) | Chaotic state of my influence.
    9.5.2014 08:42 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 17. 4. 2014: Rychlejší probouzení Linuxu
    Neshledávám na svých postarších thinkpadech pomalé probouzení. Pouze se mi všude uspí cz qwerty a probudí us jako defaultní v profilech mimo X...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.