abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – prosinec 2013

    15. 1. 2014 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 4992×

    Představeny byly první prototypy herních konzolí poháněných Linuxem Steam Machines a spolu s nimi byl vydán SteamOS, pro Linux vyšly hry Dominions 4: Thrones of Ascension, Ravensword: Shadowlands, Broken Sword 5 – the Serpent's Curse, Realms of Arkania: Blade of Destiny, Pixel Piracy, Out of the Park Baseball 14, objevily se nové verze her 0 A.D. Alpha 15 Osiris, Advanced Strategic Command 2.6.0, Unvanquished Alpha 22 a spousta dalších. Poslední linuxové herní novinky roku 2013 jsou tu.

    Obsah

    SteamOS a Steam Machines

    link

    Začneme rovnou tím, co se v prosinci stalo synonymem pro linuxové hraní. Valve vydalo zbrusu nový operační systém SteamOS, který má v budoucnu pohánět konzole, tzv. Steam Machines. Jejich výrobu však již nebude zajišťovat Valve, nýbrž další dodavatelé a půjde tedy o podobný systém, jako předvedl Google se svým Androidem. Ovšem co se prvních 300 prototypů týká, tady si Valve zahrálo na Santu Klause a v již půlce prosince je poslala vybraným betatesterům. S tím souvisí i to vydání SteamOS. Tady se očekávalo ledasco, nakonec však padla volba pro mnohé překvapivě na Debian, a pro mnohé ještě překvapivěji na Debian Stable. SteamOS byl tedy v první veřejně přístupné verzi pouze Debianem, který však po startu naskočil do tzv. Big Picture, grafického rozhraní určeného k ovládání Steam Controllerem. To bylo spolu s aktuálními ovladači vše. Pro mnohé zklamání, pro další dobrá zpráva, každopádně uvidíme, co Valve s tímto systémem předvede dál a jak se mu bude dařit.

    Dominions 4: Thrones of Ascension

    link

    Jste bůh! Tedy alespoň máte-li zakoupenou hru Dominions 4: Thrones of Ascension. Tato 4X tahová strategie vám totiž nabízí to, po čem mnozí touží: neomezenou moc nad svojí civilizací. Těch je ve hře nespočet a všechny z nich mají své historické podklady. Ale k tomu, abyste mohl zůstat bohem, musíte porazit nepřátele, kteří se snaží právě o to samé co vy. Vy si volbou vlastností boha a civilizace určíte, jakou strategii budete používat na své nepřátele a tím se bude vyvíjet i váš osud. A pokud vám bude výběr civilizací malý, můžete si vytvořit vlastní. Vývojáři hry totiž slibují vysokou škálovatelnost a jelikož již v dříve vydaných dílech této série byla modularita poměrně vysoká, dá se očekávat, že své sliby dodrží. Už jen proto, že kolem hry již existuje poměrně vyzrálá komunita, jenž se formuje už více než jedno desetiletí, o kterou by samozřejmě bylo škoda přijít.
    Dominions 4: Thrones of Ascension je ke koupi na Steamu za 25 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Ravensword: Shadowlands

    link

    Akční adventura s RPG prvky: přesně to je Ravensword: Shadowlands. Nejde však o žádného nováčka, jedna hra s titulem Ravensword tu již byla. Ovšem od dob konce příběhu Ravensword: The Fallen King se událo opět mnoho zlého a invaze temných eflů nevěstí nic dobrého. Je tedy opět nutno přeleštit zbroj, nasadit brnění a vydat se jakožto potomek staré královské rodiny, zachránit celou zemi před zničením. Putovat budete rozsáhlou krajinou plnou nepřátel, z nichž mnohé byste hledali spíše v seznamech vyhynulých plazů než fantazy hře, hledat stovky předmětů, o jejichž využití nebudete mít zpočátku možná potuchy, dělat rozhodnutí, která následně ovlivní další vývoj hry, pracovat na své reputaci, ale hlavně bojovat.
    Ravensword: Shadowlands je k mání přes službu Steam za 14€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Broken Sword 5 – the Serpent's Curse

    link

    George Stobbart a Nico Collard, francouzko-americký pár, je hlavním hrdinou adventury Broken Sword 5 – the Serpent's Curse. Ta se dá dohromady po záhadné vraždě v galerii a rozhodne se vydat ve stopách lupičů, kteří jsou schopni v cestě za svým cílem jít doslova přes mrtvoly. Příběh plný logických hádanek a humoru se ovšem zaplétá více a nakonec budou naši hrdinové dokonce zachraňovat svět před hrozící katastrofou. Podaří se jim to a přijdou na kloub hadí kletbě?
    První část hry je za 23 € dostupný na Steamu, druhý díl přijde zdarma jako aktualizace v prvním čtvrtletí tohoto roku.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Realms of Arkania: Blade of Destiny

    link

    Návrat legendy. Nebo alespoň pokus o znovuzrození. Takto by se dal nazvat herní počit z klávesnice Crafty Studios, Realms of Arkania: Blade of Destiny. Jedná se o předělávku klasiky z roku 1993, ovšem vše je zpracováno v novém kabátě. Stále však jde o RPG s tahovými bitvami, spousty měst a podzemními prostory a nespočtem vylepšení a kouzel. Vše samozřejmě zabaleno do nového 3D hávu.
    Realms of Arkania: Blade of Destiny vychází na Steamu za 20 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Pixel Piracy

    link

    2D simulátor není něco, co by se tu objevovalo často. V Pixel Piracy se dostanete do role kapitána pirátské lodi, jehož cílem je postavit loď, sehnat posádku a vydat se na otevřené moře. Tady svedete něco soubojů, potopíte nespočet lodí, pobijete veškerou jejich posádku a hlavně získáte všechny jejich poklady. A aby toho nebylo málo, hra obsahuje též RPG prvky, tudíž každá z postav se během hraní vyvíjí. A vývojem prochází nejen postavy hlavních „hrdinů“, ale taktéž i lodi, neboť bez pořádných upgradů nebudete schopni čelit těžším a těžším protivníkům.
    Hra je dostupná přes Steam za 14 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Out of the Park Baseball 14

    link

    Baseball nepatří v české kotlině k nejpopulárnějším sportům. Přesto i tady má své příznivce, kteří jistě ocení Out of the Park Baseball 14. Tento sportovní simulátor nabízí přesně to, co se od něj očekává. Dá vám možnost hrát některou z baseballových lig, případně si vytvořit svoji vlastní, spravovat jeden ze slavných týmů nebo si vlastní hvězdný tým vytvořit, prodávat a nakupovat hráče a samozřejmě vyhrávat jednotlivé zápasy. A pokud by se vám i takto moc nedařilo, máte možnost vytvořit si svá vlastní pravidla, podle kterých budete za různá umístění dostávat různá finanční ohodnocení. Fantazii se zkrátka meze nekladou, pokud ovšem zůstává v mezích baseballu.
    Out of the Park Baseball 14 lze koupit na Steamu za 19 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    0 A.D. Alpha 15 Osiris

    link

    Crowdfundingová kampaň pro 0 A.D. skončila již před nějakým časem a těch více než $33 000, jež se podařilo vybrat, přináší první ovoce. Je jím verze Alpha 15 Osiris, která přináší, jak již bývá zvykem, dlouhý seznam změn. Tou nejvýznamnější je bezesporu nová civilizace, Ptolemaiovští Egypťané. Ne vše je v této civilizaci zatím hotovo a dalších změn se dočkáme v příští verzi. Co lze však testovat naplno je hraní po internetu, neboť se konečně objevila podpora lobby. Novinkou, která značně mění styl hraní, je aura, která v okolí dané jednotky či budovy mění vlastnosti postav, kdy například lidé v okolí chrámu se sami začnou pomalu léčit. Preferujete-li však spíše než na pomalé taktizování pořádnou bitvu, nový bitevní mód vás jistě uspokojí. V ovládání hry přibyla volba strážit postavu/budovu, kdy jednotky po zadání této volby sice v případě potřeby bojují, ale poté se vrací zpět k dané jednotce či budově. Útoky na vlastní jednotky jsou nově oznamovány zvukem a blikajícím pixelem na minimapě. Nové jednotky je nyní možno umisťovat do budovy, ve které byly vytvořeny. Nově také po zadání příkazu k nalodění připluje loď k pevnině. Velice užitečnou funkci má tlačítko „Zpět do práce“, kdy po odraženém útoku vybrané jednotky můžete poslat zpátky k úkolům, od kterých byly vyrušeny. K již tak bohatému hudebnímu doprovodu přibyly dva nové soundtracky a řada stávajících byla vylepšena. U grafiků příliš změn nelze čekat, neboť ti byli vytíženi kreslením komplet nové civilizace, ale i tak stihli zapracovat na ladnějším pohybu jednotek ve formacích a pár dalších drobnostech. A hlavně se pracovalo na novém GUI, které si můžete prozatím vyzkoušet právě v herním lobby. A pokud chcete přiložit ruku k dílu a nejste zrovna programátoři, od verze Alpha 15 můžete přispět překladem, neboť právě touto verzí byl započat proces internacionalizace hry.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Advanced Strategic Command 2.6.0

    link

    Po půl roce vydává novou verzi také svobodná tahová strategie Advanced Strategic Command. Ta nese označení 2.6.0 a přináší s sebou výraznou změnu v kampani Kamor, zrychlení umělé inteligence protivníků a další vylepšení hledače tras. Úpravy ve zdrojových kódech se zaměřili ponejvíce na optimalizaci pro nejnovější kompilátory a k tomu všemu kupa bylo opraveno nespočet bugů.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Unvanquished Alpha 22

    link

    V prosinci naděloval i vývojářský tým hry Unvanquished, FPS s RTS prvky, která původně vznikla jako fork Tremulous. Dárečkem byla verze Alpha 22, která přinesla spoustu změn pod pokličkou, neboť vývojáři tvrdě pracovali hlavně na herním enginu. Z těch viditelných změn je to především vylepšení jetpacku, který nyní vydrží ve vzduchu déle, ale je jeho ovládání je méně přesné, nicméně jej lze použít i po zasažení kyselinou, předělán byl výstražný systém informující o útoku, u lidí se zbraně nově automaticky dobíjí je-li voják v okolí vybraných budov a neválčí-li zrovna a přibyla nová mapa – Snowstation.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Letem světem

    link

    • Akční adventura s RPG prvky, vycházející pod křídly Microsoft Studios? Pro Linux? V dnešní době proč ne! Dust: An Elysian Tail je právě takovýmto případem.
    • Digitální verze oblíbené karetní hry: Elder Sign: Omens vychází na Steamu.
    • Not The Robots, rogue-like hra, ve které je vaším cílem konzumovat nábytek, vyšla na Steamu.
    • Klasická klikací adventura, Reversion – The Meeting, vydává první díl zdarma a druhý díl za 5€.
    • Vyřešit spoustu hlavolamů v jiné vesmírné dimenzi a vyhrát nejednu hru budete muset v Shufflepuck Cantina Deluxe.
    • Příznivci tahových strategií ve stylu Panzer General z období druhé světové války si přijdou na své při hraní Unity of Command.
    • Graficky jednoduchá, herně náročná: střílečka It came from space, and ate our brains je k dispozici na IndieGameStand.
    • 2D puzzle hopsačka, Teslagrad, vyšla na Steamu pro Linux.
    • Na elektrony si můžete zahrát v akční adventuře s puzzle prvky Particulars.
    • Ani příznivci pixelartových akčních her nepřijdou zkrátka: pro ně je určen Nimble Quest.
    • Strategie odehrávající se v hlubinách vesmíru, Solar Flux, najdete na Steamu.
    • Podmořskou tower defence hru, ve které proti sobě stojí ryby a krabi, najdete na Desuře pod jménem Fish Vs. Crabs.
    • Akční adventura z prostředí hlubinných dolů: tou je SteamWorld Dig.
    • Zdarma ke stažení pro Linux je nově také 2D MMORPG Warspear online.
    • Klasickou vesmírnou 3D střílečku, Zigfrak, si můžete koupit na Steamu či o něco levněji na Desuře.
    • Adventura s „Alenkou“ v říši divů, Violett, vyšla na Steamu.
    • Klasická hopsačka s vesmírným skladníkem v hlavní roli, Cargo Commander, je k dispozici na Steamu.
    • Malá, ale těžká hudební hra Goscurry Infinite Rhythm Racer oficiálně vyšla pro Linux.
    • Tahová survival hra NEO Scavenger se objevila na Steamu i na Desuře.
    • Vesmírná arkádovka Gravity Badgers je ke koupi na Steamu.
    • Další vesmírná akrádovka, Syder ArcadeSyder Arcade, se objevila na Steamu.
    • Pro milovníky skákaček v shoot'em-up stylu vyšla hra Savant – Ascent.
    • Akční hra s panákem na testování havárií automobilů v hlavní roli? CID the Dummy právě tímto je.
    • Na Steamu se objevila 2D point-andn-click adventura Finding Teddy.
    • Se spoustou vylepšení přišla v prosinci i arkádovka Spiral Knights.
    • Převážně bugfixy řeší nová verze svobodné FPS Urban Terror s označením 4.2.017.
    • Nové minor verze se dočkala i klasická svobodná RTS Warzone 2100, kde vývojáři ve verzi 3.1.1 zapracovali především na multiplayerové lobby.
    • A verze 1.7.3, respektive 1.7.4 se dočkal i Minecraft, kde přibyla hlavně integrace vysílání Twitch.tv.

    Závěr

    link

    Jak už to tak bývá, na závěr roku se bilancuje a věští co bude následovat v tom dalším. Co se bilancování týká, rok 2013 se zapíše do linuxové herní historie jako rok Steamu, potažmo Valve. Ten totiž udělal z Linuxu běžnou herní platformu, pro kterou vydat hru není již něčím šokujícím. A co se předpovědí na následující rok týká: těžko říct. Uvidíme jak se bude dařit Steam Machines, od úspěchu těchto konzolí se totiž nejspíš bude odvíjet i množství a kvalita her pro Linux.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jardík avatar 15.1.2014 15:27 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2013
    Zase samý hry o vraždění. Co pak neumí naprogramovat nic normálního?
    Věřím v jednoho Boha.
    15.1.2014 16:48 Mendoza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2013
    Ten baseball vypadá hodně krvavě, brrr. Ruce pryč od toho.
    15.1.2014 18:22 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2013

    Keď bude dopyt, tak to budú programovať. Môžeš začať programovať svoj typ hry-

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    D.A.Tiger avatar 16.1.2014 19:18 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2013
    Tak s vlastnima hrama mohl zacit uz mnohem driv, nez ted....
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    16.1.2014 21:10 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2013

    Otázne a je prítomnosť backdooru.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    15.1.2014 20:32 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2013
    Realms of Arkania: Blade of Destiny doporučuji obejít velmi velkým obloukem - pořídil jsem si tohle 'dílo' hned jak se to na Steamu objevilo, a dočkal jsem se jakési zabugované prakticky nehratelné pre-alpha podivnosti.
    16.1.2014 09:02 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2013
    Nerad bych, aby taková sympatická firma jako Valve byla nějak očerňována nebo znectěna. Takže toho Satana Klause bych vynechal...
    16.1.2014 12:54 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2013
    Ale no ták, Valve je přece Emerická firma a tam, jak známo, nosí dárky Klaus. Tedy, Santa Klaus... ;-)
    16.1.2014 12:21 had
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2013
    Ahoj,

    nevíte jak je to s demíčka lin her na steamu? než něco koupim tak si chci zkusit zda to můj stroj utahne. Ale dema jsem našel jen u naprostého minima her. to jsem jen slepej? nebo to má nějaký háček?

    díky.
    16.1.2014 12:53 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2013
    Víme, víme... Slepý bohužel nejsi, ten háček je totiž v tom, že doba kdy se ke každé normální hře vydalo i demo je nenávratně pryč. Takže buďto to zjistíš podle specifikace, někoho se poptáš, nebo... prostě si to zjistíš nějak jinak...
    16.1.2014 14:07 Love_Dali | skóre: 24
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2013
    Jj, dneska už dema nikdo nedělá, protože proč? Uděláš demo, hráči si to zahrajou, zjistí, že to stojí za h***o a plnou si nekoupí. Kdepak. Raději budeš hráče zasypávat trailerama podplatíš občas nějakou tu recenzi a necháš, aby si hráče, aby si to koupili ne? Když to bude fakt hnus, tak to nějak marketingově okecáš a uděláš hromadu placených DLC, aby jsi hru zachrá- pardon, vylepšil, aby Ti hráči byli vděční a s láskou Tě objímali za to, že jsi po 10 DLC udělal hru takovou, jaká měla vlastně být už na začátku..
    D.A.Tiger avatar 16.1.2014 19:28 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2013
    Huraaa, prvni vlastovka - Ravensword. Zatim to neni zas az takovy zazrak, ale snad budou nasledovat dalsi podobne tituly...
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.