abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    OBS - 3 (backportujeme kernel a další balíčky)

    2. 7. 2008 | Mark Stopka | Návody | 2446×

    Pokud chcete dostat do své verze distribuce novější jádro, které ještě není v repozitáři, bude se vám hodit umět s pomocí openSUSE Build Service backportovat. Kromě toho se naučíte obyčejné patchování balíčků.

    openSUSE (a pokud vím i všechny ostatní RPM-based distribuce) fungují na principu stabilních vydání, a ne na principu rolling-updates, jako je tomu třeba v případě Gentoo. Proto, když chcete novou verzi nějakého programu (třeba jádra), tak musíte buď přejít na aktuální vývojovou verzi (např. openSUSE Factory), nebo si patřičný balíček backportovat. (Je zde ještě možnost si program zkompilovat mimo balíčkovací systém, ale to je spíš cesta do pekel než elegantní řešení problému.)

    S buildservicem však není nic snažšího, než si takový balíček (třeba jádro jako v našem případě) backportovat. Můžete provádět rozličné backportování. Můžete si do svého openSUSE 10.3 naládovat jádro z openSUSE 11.0 nebo přímo z openSUSE Factory. Například jsem pořeboval na desktop HP dc5800 dát novější jádro, aby mi správně fungovalo ACPI. S buildservicem stačilo vytvořit nový projekt home:m4r3k:kernel-backport (je zbytečné si zaneřádit domácí projekt, když je tu ta skvělá možnost vytvářet podprojekty) pomocí příkazu:

    osc meta prj -e home:m4r3k:kernel-backport

    V nabídnutém XML souboru:

    <project name="home:m4r3k:kernel-backport">
    	 <title>Short title of NewProject</title>
      <description>This project aims at providing some foo and bar.
    It also does some weird stuff.
    </description>
      <person role="maintainer" userid="m4r3k" />
      <person role="bugowner" userid="m4r3k" />
    <!– remove this block to publish your packages on the mirrors –>
      <publish>
        <disable />
      </publish>
      <build>
        <enable />
      </build>
      <debuginfo>
        <disable />
      </debuginfo>
    <!– remove this comment to enable one or more build targets
      <repository name="openSUSE_Factory">
        <path project="openSUSE:Factory" repository="standard" />
        <arch>x86_64</arch>
        <arch>i586</arch>
      </repository>
     <repository name="openSUSE_10.2">
        <path project="openSUSE:10.2" repository="standard"/>
        <arch>x86_64</arch>
        <arch>i586</arch>
      </repository>
      <repository name="SUSE_Linux_10.1">
        <path project="SUSE:SL-10.1" repository="standard" />
        <arch>x86_64</arch>
        <arch>i586</arch>
      </repository>
      <repository name="SUSE_Linux_10.0">
        <path project="SUSE:SL-10.0" repository="standard" />
        <arch>x86_64</arch>
        <arch>i586</arch>
      </repository>
      <repository name="Fedora_7">
        <path project="Fedora:7" repository="standard" />
        <arch>x86_64</arch>
        <arch>i586</arch>
      </repository>
      <repository name="SLE_10">
        <path project="SUSE:SLE-10:SDK" repository="standard" />
        <arch>x86_64</arch>
        <arch>i586</arch>
      </repository>
    –>
    </project>

    Pak pozměníme část <publish> z <disable /> na <enable />, čímž zajistíme vytvoření veřejně přístupného repozitáře, a dále si vybereme architektury a distribuce, pro které chceme balíčky sestavovat. Pokud je naše cílová platforma v zakomentované části XML souboru, tak máme vyhráno a tu část, kterou chceme, odkomentujeme. Ke komentářům se zde používají klasické XML komentářové znaky <!– a –>. V případě, že naše cílová platforma v nabídce není, tak ji prostě přidáme (nezakomentovanou). Můžeme ji přidat jak prostřednictvím editace XML souboru, tak prostřednictvím webového rozhraní, jak jsme si to popsali v druhém dílu seriálu. Nezapomeňte také vyplnit položky <title> a <description> něčím více popisným :-).

    Nyní, když máme projekt vytvořen, je vhodné si stáhnout jeho obsah (stejně je zatím skoro prázdný) na lokální disk. To uděláme opět pomocí příkazu osc co home:m4r3k:kernel-backport. Následně pomocí příkazu osc linkpac nalinkujeme balíčky ze zdrojového projektu do projektu cílového (tím je v našem případě home:m4r3k:kernel-backport. V případě backportování kernelu stačí spustit následující bash skript.

    for i in apparmor-parser device-mapper kernel-default kernel-source kernel-xen lvm2 openais udev apparmor-profiles kernel-debug kernel-docs kernel-syms linux-kernel-headers mkinitrd sysfsutils; do
    	osc linkpac openSUSE:Factory $i home:m4r3k:kernel-backport
    done
    

    Po doběhnutí tohoto krátkého skriptíku a vybuildění balíčků bude k dispozici FTP adresář home:m4r3k:kernel-backport, v němž jsou jednotlivé repozitáře, pro které jste si nechali backportovaný balíček sestavit. Zde bych si dovolil požádat přítomné čtenáře, aby si v případě potřeby nevytvářeli vlastní backport openSUSE jádra pro distribuce openSUSE 10.2, 10.3 a 11.0 z openSUSE Factory, protože tento backport je v mém projektu home:m4r3k:kernel-backport a jednalo by se tak o zbytečné plýtvání prostředky buildservicu. Ale pokud máte zájem o backport nějakého jiného balíčku, tak neváhejte :-).

    Balíčky si do systému můžete nainstalovat například touto posloupností příkazů (otestováno na openSUSE 10.3):

    zypper ar --repo http://download.opensuse.org/repositories/home:/m4r3k:/kernel-backport/openSUSE_10.3/home:m4r3k:kernel-backport.repo
    zypper up -t package
    

    kterou si přizpůsobíte vlastním podmínkám. Například změna URL k *.repo souboru.

    Patchuji, patchuješ, patchujeme

    Pokud jste nahlásili bug a broukobijci vás zásobují patchi k otestování nebo si chcete do nějakého balíčku přidat patch, který doplňuje pro vás zajímavou funkci, a nebo si jen chcete balíček přeložit s trošku jinými volbami, buildservice má pro vás jednoduché a elegantní řešení. Opět se jedná o magii spojenou s příkazem osc linkpac jako v předchozím případě.

    Pokud chcete přidat do balíčku nějaký patch, lze to provést pomocí editace souboru _link, který je v adresáři nalinkovaného balíčku po stažení pomocí příkazu osc co. _link soubor obsahuje něco podobného tomuto:

    <link project="openSUSE:Factory" package="apparmor-parser">
    <patches>
      <!– <apply name="patch" /> –>
      <!– <topadd>%define build_with_feature_x 1</topadd> –>
    </patches>
    </link>

    Jak vidíte, soubor obsahuje zakomentované části <apply name="patch" /> a <topadd>%define build_with_feature_x 1</topadd>. Neobsahuje však jednu stejně důležitou část <add name="somepatch" after="3" popt="1" dir=""/>. Tento element add umožňuje přidat k nalinkovanému balíčku libovolný patch. Například pokud chceme vytvořit balíček opatchovaný patchem cool-feature.patch pomocí makra %patch -p2 tak upravíme _link do následující podoby:

    <link project="openSUSE:Factory" package="apparmor-parser">
    <patches>
      <add name="cool-feature.patch" popt="2"/>
    </patches>
    </link>

    Výsledek úprav musíte v případě, že jste editovali lokální soubor, poslat na server pomocí příkazu osc commit. Pomocí tohoto řešení však můžete přidat jen nějaký patch na samotný tarball se zdrojáky. Co dělat v případě, že chcete upravit daný spec soubor? K tomu zase slouží <apply name="patch" />. Jeho použití si ukážeme třeba na situaci, kdy chceme openSUSE distribuční jádro poupravit tak, aby neobsahovalo App Armor.

    Ze všeho nejdříve si stáhneme původní balíček kernel-default z patřičného projektu (záleží na verzi distribuce, pro kterou tuto změnu budeme provádět). Já použiji jádro z projektu openSUSE:Factory a zneužiji již založený projekt home:m4r3k:kernel-backport.

    osc co openSUSE:Factory kernel-default
    cd openSUSE:Factory/kernel-default
    cp kernel-default.spec kernel-default.spec.orig
    

    Nyní si najdeme v souboru kernel-default.spec řádek 174 s následujícím obsahem: Source110: patches.apparmor.tar.bz2 a pomocí znaku # provedeme zakomentování. Totéž uděláme i s řádkem číslo 192, který obsahuje NoSource: 110. Ještě musíme na řádku číslo 228 odebrat příkaz na rozbalení Source balíčku s číslem 110, což provedeme odstraněním části -a 110. Vzhledem k tomu, že k opatchování se používá soubor %_sourcedir/series.conf, který obsahuje seznam aplikovaných patchů, tak ještě musíme všechny patche týkající se app.armor odstranit, což můžeme udělat nějakým kódem v Bashi (viz můj diff). Následně soubor uložíme a pomocí příkazu diff -u kernel-default.spec.old kernel-default.spec si vytvoříme patřičný patch. Ten by měl vypadat nějak takto (samozřejmě si můžete výstup přesměrovat přímo do nějakého souboru):

    --- kernel-default.spec.old     2008-06-27 14:23:46.936011735 +0200
    +++ kernel-default.spec 2008-06-27 22:03:03.060007138 +0200
    @@ -171,7 +171,7 @@
     Source107:      patches.xen.tar.bz2
     Source108:      patches.addon.tar.bz2
     Source109:      patches.kernel.org.tar.bz2
    -Source110:      patches.apparmor.tar.bz2
    +#Source110:      patches.apparmor.tar.bz2
     Source111:      patches.rt.tar.bz2
     Source120:      kabi.tar.bz2
     %define my_builddir %_builddir/%{name}-%{version}
    @@ -189,7 +189,7 @@
     NoSource:       107
     NoSource:       108
     NoSource:       109
    -NoSource:       110
    +#NoSource:       110
     NoSource:       111
     NoSource:       120
     # The following KMPs have been integrated into the kernel package.
    @@ -225,7 +225,7 @@
     fi
     echo "Architecture symbol(s):" %symbols
     # Unpack all sources and patches
    -%setup -q -c -T -a 0 -a 100 -a 101 -a 102 -a 103 -a 104 -a 105 -a 106 -a 107 -a 108 -a 109 -a 110 -a 111 -a 120
    +%setup -q -c -T -a 0 -a 100 -a 101 -a 102 -a 103 -a 104 -a 105 -a 106 -a 107 -a 108 -a 109 -a 111 -a 120
     # Generate the list of supported modules
     (   %_sourcedir/guards %symbols < %_sourcedir/supported.conf
         for how in external; do
    @@ -253,6 +253,8 @@
     subarch=${1%/*}
     # Apply the patches needed for this architecture.
     %if ! %build_vanilla
    +grep -v "patches.apparmor" %_sourcedir/series.conf > %_sourcedir/series.conf.tmp
    +mv %_sourcedir/series.conf.tmp %_sourcedir/series.conf
     for patch in $(%_sourcedir/guards %symbols < %_sourcedir/series.conf); do
         if ! patch -s -E -p1 --no-backup-if-mismatch -i ../$patch; then
            echo "*** Patch $patch failed ***"
    

    UPOZORNĚNÍ: Správně byste měli ještě opravit část %changelog a přidat tam nějaký záznam o tom, že se jedná o opatchovaný build - ale pro naše cvičné účely to není třeba.

    Poté přejdeme do projektu (a patřičného adresáře), kde máme již nalinkovaný balíček kernel-default (v mém případě se jedná o adresář home:m4r3k:kernel-backport/kernel-default) a tento patch soubor do daného adresáře uložíme třeba pod názvem app_armor_remove.patch. Nyní editujeme soubor _link, abychom dostali podobný výsledek.

    <link project="openSUSE:Factory" package="kernel-default">
    <patches>
      <apply name="app_armor_remove.patch" />
    </patches>
    </link>
    

    Ještě je potřeba to všechno poslat na server; to můžeme udělat třeba následující sekvencí příkazů:

    osc add app_armor_remove.patch # přidá soubor app_armor_remove.patch mezi BuildServicem spravované soubory
    osc commit # odešle změny na server
    

    A k čemu mi to je?

    Pokud jste poctivě četli druhý díl seriálu, tak jistě víte, že místo tohoto řešení můžete prostě do adresáře s _link souborem přidat soubor se stejným názvem, který nahradí ten původní. Důvod pro použití patchování v rámci _link souboru je však jednoduchý (kdo na něj přijde před jeho přečtením, má u mě bonbón :-)), tohle řešení je, na rozdíl od toho prvního, vhodné i do budoucna. Musíme si uvědomit, že když přeplácneme patřičný .spec soubor, tak v případě aktualizace dojde k nepříjemné situaci, kdy se nám balíček přestane aktualizovat automaticky s upstream projektem, jež linkujeme. Toto řešení je do jisté míry (limity příkazu patch, který si s každou situací nemusí poradit) dopředné, a proto, pokud dojde k prostému navýšení verze, to naše metoda s patchováním ustojí a sestaví novější verzi balíčku s potřebnými změnami, které jsme provedli.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Událo se v týdnu 17/2024
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024
    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál openSUSE Build Service (dílů: 5)

    openSUSE Build Service (OBS) aneb jak ho sbalit (první díl)
    <—« openSUSE Build Service (OBS) - 2
    »—> openSUSE buildservice - 4 (spolupráce s upstreamem)
    Lokální Buildservice (OBS) – sestavujte vlastní balíčky (poslední díl)

    Související články

    Na co se často ptáme: Balíčkovací systémy
    Seriál: Instalace softwaru v Linuxu
    Seriál: Gentoo ebuild
    Seriál: Rukověť baliče RPM
    Seriál: Balíčky pro Debian
    Seriál: Balíčkovací systém Arch Linuxu
    Smart Package Manager - instalujeme chytře
    Zdroje balíčkov pre Ubuntu
    Balíčkovací systém Mandrake Linuxu
    Balíčkovací systém Gentoo Linuxu
    openSUSE 11.0

    Odkazy a zdroje

    Build Service
    build.opensuse.org

    Další články z této rubriky

    VDR a DVB-T2, část 2.
    VDR a DVB-T2, část 1.
    Šifrovaný Proxmox VE 6: ZFS, LUKS, systemd_boot a Dropbear
    MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
    Syncthing
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Šmíd avatar 2.7.2008 09:43 David Šmíd | skóre: 10 | blog: dsmid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OBS - 3 (backportujeme kernel a další balíčky)
    openSUSE (a pokud vím i všechny ostatní RPM-based distribuce) fungují na principu stabilních vydání, a ne na principu rolling-updates, jako je tomu třeba v případě Gentoo.
    Minimálně jedna RPM-based distribuce (PCLinuxOS) funguje na principu rolling-updates.
    Jediné "intuitivní" rozhraní je bradavka. Všechno ostatní se musíte naučit. -- Bruce Ediger, o uživatelském rozhraní
    2.7.2008 10:39 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OBS - 3 (backportujeme kernel a další balíčky)
    Aha, díky za info.
    Ilfirin avatar 2.7.2008 20:27 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OBS - 3 (backportujeme kernel a další balíčky)
    Ovšem ten není v BuildService podporován, pokud se dobře dívám.
    2.7.2008 20:31 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OBS - 3 (backportujeme kernel a další balíčky)
    No a?
    Ilfirin avatar 2.7.2008 20:34 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OBS - 3 (backportujeme kernel a další balíčky)
    comment, nic víc.
    2.7.2008 20:41 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OBS - 3 (backportujeme kernel a další balíčky)
    Aha, já myslel, že to má nějaký smysl, který mi uniká. :-)
    2.7.2008 21:37 phero | skóre: 17 | blog: techblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OBS - 3 (backportujeme kernel a další balíčky)
    podporovat bleeding edge distro ani neni mozny
    2.7.2008 22:00 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OBS - 3 (backportujeme kernel a další balíčky)
    Je možné ho podporovat stejně jako openSUSE:Factory... Jen je to technicky náročné... (hlavně na HW)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.