abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny

    5. 3. 2008 | Martin Picek | Recenze | 8152×

    GNOME je deset let. Tato recenze shrnuje a hodnotí novinky, které se dostaly do jeho nejnovější stabilní verze, tedy GNOME 2.20.

    GNOME nedávno oslavilo desítku let své existence. To je na softwarový projekt slušná doba života – rychlost vývoje softwaru je překotná a projekty přicházejí na výsluní a odcházejí do zapomnění velmi snadno a velmi rychle, stejně tak jako přicházejí a odcházejí jejich programovací jazyky, knihovny i lidé. K dispozici je software, který existuje (a je používán) třeba třicet let, například Emacs, ale existují i projekty, které možná sice byly perspektivní, ale z nějakých důvodů se nedožily ani puberty.

    Dělat projekt, který je masivně nasazován, vyžaduje kombinaci vysoké kvality mnoha faktorů. Selhání jednoho z nich může potopit celý projekt – a je velmi snadné, aby se to stalo.

    GNOME je na scéně přes deset let a zdá se, že se mu daří. Jeho obliba stále stoupá (i díky tomu, že se stalo výchozím prostředím linuxových distribucí jako Ubuntu, Fedora nebo SUSE) a prosazuje se nejen na různých místech – v domácnostech i firmách –, ale i na různých zařízeních: na stolních a přenosných počítačích, na mobilních telefonech i jinde.

    Samozřejmě, ne všem se cesta, kterou se toto pracovní prostředí vydalo, líbí. Existují uživatelé, kterým GNOME z nějakých důvodů prostě nevyhovuje. Co naplat, nelze vyhovět všem. Naštěstí existují skvělé alternativy: komplexní KDE, jednoduché Xfce nebo ještě jednodušší správce oken WindowMaker, Fvwm nebo Fluxbox.

    Následující recenze se pokusí uspokojit potřeby obou skupin: uživatelům GNOME řekne, co je čeká, a uživatele jiných prostředí zpraví o tom, co by je mohlo čekat.

    Web, pošta a komunikace vůbec

    Doba zkracování stále probíhá. Napsat do Nepálu je rychlejší než zajít k sousedovi přes ulici. I GNOME se vzdálenost mezi příjemcem a odesílatelem informací snaží krátit.

    Poštovní klient Evolution prodělal zajímavé změny. K nejdůležitějším patří podpora pro ikonku v oznamovací oblasti. Ano – až nyní se k tomu vývojáři dopracovali, přestože je tato funkce naprosto elementární. Špatnou zprávou je, že se ikonka zobrazuje jen tehdy, přijde-li nová pošta, nelze tedy aplikaci do ikonky „schovat”. Lepší podporu vývojáři slibují v GNOME 2.22 a my můžeme doufat, že svému slibu dostojí, protože tato absence je dosti závažná a k naštvání.

    K příjemnějším novinkám patří podpora zálohování dat aplikace: jedním klepnutím lze zazálohovat data (poštu, kalendáře, poznámky, úkoly, kontakty) i nastavení. Celá záloha se smrskne do jednoho komprimovaného archivu a její užití je též snadné. Je to jedna z možností, jak přenášet data mezi více počítači.

    Dalším hezkým vylepšením je nástroj, který umí připomenout, že jsme zapomněli přiložit přílohu. Samozřejmě nemyslí za nás, ale čte text zprávy, a nalezne-li tam některé z nastavených slov a nenalezne-li přílohu, upozorní nás. Takovými slovy jsou typicky výrazy jako „attached”, „příloha” nebo „přiložil”. Nyní se tedy snadno lze vyhnout zbytečným zprávám začínajícím na „Zapomněl(a) jsem přiložit přílohu, přikládám ji teď…”.

    Mezi další novinky patří filtrace událostí v kalendáři na následujících sedm dní, užívání standardního dialogu knihovny GTK+ pro tisk (konečně!), možnost volby externího programu na kontrolu nevyžádané pošty, ale i spousta drobností, ke kterým se lze vyjádřit jen a jen pozitivně.

    Osobně bych ocenil některé změny uživatelského rozhraní, odpoutání se od „vzoru” Evolutionu (Microsoft Outlook) a možnost povypínání nepotřebných modulů (v modularitě je pro Evolution dobrým vzorem konkurenční Kontact), ale budu si muset počkat na další verze.

    Mimochodem, v dalších verzích bude Evolution číslován v souladu s celým projektem GNOME.

    Evolution, připomínání příloh (náhled) Evolution, zálohování (náhled)

    Epiphany je webový prohlížeč, který si získal sympatie svou elegancí. Některé jeho populární funkce implementuje například (již brzy vycházejcí) Firefox 3, což je myslím velká pocta.

    Elegance je jedna věc, ale výkon druhá. Osobně nejsem příliš spokojen s výkonem Epiphany. Zaprvé si myslím, že by mohl, přestože to není nijak extrémně zlé, ubrat požadavky na operační paměť (to se však týká hlavně jeho vykreslovacího jádra Gecko, takže s tím samotný Epiphany nic moc nezmůže) a dále optimalizovat algoritmy pro vyhledávání interních dat (záložky, historie atp.).

    První problém se vyřeší „sám” v další verzi: Gecko bude v nové verzi a kromě toho přibude i (již neexperimentální) podpora WebKitu.

    Co se týče druhého problému, tak vývojáři sice své algoritmy optimalizovali, ale ne dostatečně. Já mám například velmi mnoho záložek a jejich filtrování (Epiphany vyhledává záložky i přes adresní řádek: stačí do něj napsat kus názvu záložky) není úplně nejrychlejší, přestože se to od minulé verze zlepšilo.

    K zajímavým novinkám patří jistá vylepšení vyhledávání záložek v adresním řádku a také podpora pro „jemné posouvání” (při otáčení kolečkem myši se neposouvá skokově, ale plynule).

    Epiphany, vylepšený adresní řádek (náhled)

    Dokumenty a obrázky

    Prohlížeč dokumentů Evince patří k aplikacím, se kterými jsem plně spokojen a užívám je bez výhrad již po několik verzí. V GNOME 2.20 byla doplněna podpora pro interaktivní formuláře ve formátu PDF a dále byl zlepšen výkon vykreslování. Také lze ukládat vložené obrázky.

    Evince, interaktivní formuláře (náhled) Evince, ukládání obrázků (náhled)

    Naopak aplikace Eye of GNOME (prohlížeč obrázků) má sice velký potenciál, ale zatím není příliš bohatá na funkce.

    GNOME 2.20 se to snažilo změnit. Dialog vlastností obrázku je bohatší na informace (podporuje data EXIF a XMP, tedy informace o tom, kde a za jakých okolností byla fotografie získána atd.), byl zlepšen prohlížeč kolekce (adresáře), přibyl dialog „Otevřít pomocí…” (umožní otevřít prohlížený obrázek jinou aplikací). Zlepšil se také výkon a stabilita.

    Vývojáři ocení lepší podporu pro přídavné moduly.

    V příštích verzích by se mi líbila podpora procházení adresářů v postranním panelu. Dobrá zpráva – pracuje se na tom.

    Eye of GNOME, prohlížení kolekce (náhled) Eye of GNOME, vylepšené vlastnosti obrázku (náhled)

    Multimédia

    Palčivým problémem uživatelů svobodného softwaru jsou peripetie s kodeky. Některé linuxové distribuce je přibalují do základního vybavení, jiné je instalují až na žádost uživatele, další je vůbec neposkytují.

    Například distribuce Ubuntu má systém takový, že v základní instalaci kodeky s „nevyhovující” licencí nejsou, ale při pokusu otevřít soubor, který je vyžaduje, je zobrazen dialog, jenž instalaci vyžadovaného kodeku nabídne. Přehrávač videí Totem podporu tohoto stylu instalace kodeků nyní přidává (konkrétní implementace ale záleží na dodavateli GNOME).

    Následující obrázek ilustruje, jak to probíhá v již zmíněné distribuci Ubuntu.

    Totem, instalace chybějícího kodeku (náhled)

    Dále Totem vylepšuje přehrávání videí vložených do webových stránek a také lépe podporuje přídavné moduly. Vývojáři zapracovali i na uživatelském rozhraní. Naopak odebrána byla možnost přehrávání hudebních CD.

    Přestože přehrávač audia Rhythmbox tak úplně nepatří do balíku GNOME (má například vlastní číslování verzí), rád bych se o něm zmínil, jelikož jej považuji za zásadní aplikaci.

    Hudbychtivé uživatele potěší vylepšená možnost získávání muziky z projektu Jamendo (především bylo zapracováno na výkonu, ale stále to není zcela ono) a od prodejce hudby Magnatune (ten o sobě tvrdí, že není „evil”).

    Naopak ty uživatele, kteří ještě nemají epilepsii, určitě zaujme aktualizovaná podpora vizualizace hudby.

    U Rhythmboxu mi chybí možnost výběru, jak se Rhythmbox zavře, když mu přes správce oken dám signál k uzavření. Zatím se ukončuje celá aplikace, ale já bych ocenil, kdyby se mohl „ukládat” do ikonky v oznamovací oblasti (nyní je třeba to dělat přes nabídku, což je otravné). Chyba je hlášena, nechme se překvapit v dalších verzích. Jinak je to fajn aplikace.

    Rhythmbox, obchod Magnatune (náhled) Rhythmbox, vizualizace (náhled)

    Příslušenství

    Začnu u textového editoru Gedit, protože jej velmi rád používám. Má v sobě několik změn.

    Nejdůležitější změnou je zcela nový systém pro zvýrazňování syntaxe programovacích a značkovacích jazyků. To je ale hlavně interní záležitost; já jsem změnu příliš nezaznamenal. Měl jsem jen potíže s hodně velkými soubory v jazyce HTML, jejichž zvýrazňovač nestíhal (chybu jsem nahlásil). Naopak se mi líbí nová podpora zvýrazňování kombinace jazyků jako PHP nebo Ruby s HTML.

    Praktické je také zvýrazňování slov FIXME a TODO, jsou-li v komentáři programovacího nebo značkovacího jazyka.

    Další změnou je podpora barevných schémat zvýrazňovače syntaxe. Dřívejší systém byl pro uživatele o něco složitější. Nyní stačí kliknout na vybrané schéma. Mezi vestavěnými schématy je i schéma konkurenčního editoru textů Kate nebo paleta projektu Tango.

    Mrzí mě, že nelze paletu editovat, ale nahlásil jsem to a této možnosti se nejspíš dočkáme v další verzi GNOME.

    Gedit, zvýrazňování syntaxe (náhled) Gedit, podpora barevných schémat syntaxe (náhled)

    Aplikace pro tvorbu poznámek, Tomboy, přináší možnost synchronizace (přes WebDAV nebo SSH) na více počítačích, což je velmi užitečné.

    S Tomboyem mám ale jiný problém než množství funkcí, a to je výkon. Někdy potřebuje okolo dvou megabajtů, jindy ale až dvanáct. Troufám si říct, že to bohužel souvisí víc se samotnými knihovnami Mono než s Tomboyem. Jestli se to zlepší, je ve hvězdách (poznámka: autor není velkým příznivcem projektu Mono).

    Nautilus vylepšil podporu náhledů na obrázky (nyní by měly všechny mít svůj spodní okraj dole – i ty, které byly foceny „na výšku”) a ve vlastnostech médií (pevných disků, CD, DVD atp.) zobrazuje pěkný koláčkový graf s využitím dostupného prostoru.

    Špatnou zprávou je, že Nautilus bohužel stále nepodporuje karty (někdy označované jako panely; anglicky tabs, resp. panels).

    Se soubory souvisejí i souborové dialogy. Ty byly vylepšeny o vyhledávání a seznam naposledy použitých souborů. Je to dobrá cesta vývoje, ale stále to má své mouchy a je co zlepšovat (například zamezení změny velikosti okna při kliknutí na vyhledávání).

    Vlastnosti zařízení (náhled) Hledání v v souborových dialozích (náhled)

    Další novinky

    Dialog Vzhled sjednotil původní dialogy Motiv, Pozadí, Písma a Rozhraní, což je přehlednější, a dále jsou zobrazovány náhledy motivů.

    V tomto trendu pokračují i některé položky dialogu Přístupnost, který se jako karta vmísil do okna Preferované aplikace.

    Osobně se mi sjednocování dialogů líbí, protože kvůli jejich velkému množství bylo nastavení nepřehledné. V dalších verzích GNOME se dočkáme dalšího sjednocování. Tady bych chtěl jen upozornit, že množství nastavení se nejenže nezmenšilo, ale naopak zvětšilo (a to se týká i předchozích verzí GNOME).

    Dialog Vzhled (náhled) Preferované aplikace: Přístupnost (náhled)

    Sabayon (správce uživatelských profilů) přidal k aplikacím GNOME a Mozilly možnost nastavit OpenOffice.org a aplikace pro omezení práv uživatelů Pessulus nyní umožňuje omezit činnost uživatele ve více směrech.

    GNOME 2.20 přináší také nový vzhled (Clearlooks): týká se to tématu GTK+ i vzhledu správce oken Metacity. Téměř všechny ikonky nyní vycházejí z ikonek Tango. Následující obrázek ukazuje původní vzhled Clearlooks; obrázek po něm ukazuje vzhled nový.

    Staré Clearlooks (náhled) Nové Clearlooks (náhled)

    A nyní již jen v heslech: aplet panelu Seznam oken zobrazuje své položky s konstatní velikostí (dříve měnily velikost dle délky titulku), formátování nápovědy v aplikaci Yelp bylo vylepšeno, z šetřiče obrazovky je možno přihlášenému uživateli zanechat zprávu, byla zlepšena práce s bateriemi mobilních počítačů, vylepšen byl i správce přihlašování GDM. Tento seznam změn samozřejmě není konečný; více informací lze najít v poznámkách k vydání (viz zdroje článku).

    Formátování nápovědy (náhled) Zpráva z šetřiče obrazovky (náhled)

    To nejlepší na konec: velmi nerad bych opomenul vznik GNOME Library, což je webový archiv manuálů, dokumentací a návodů týkajících se GNOME. Informace jsou určeny uživatelům, správcům i vývojářům. Silně doporučuji k nahlédnutí.

    Na závěr přikládám ještě snímek celé pracovní plochy:

    Celá plocha (náhled)

    Závěrečné zhodnocení

    Možná se zdá, že množství změn, které přineslo GNOME 2.20, není až tak velké. Já si však nemyslím, že by jich bylo málo; podle mě je to ideální množství obsáhnutelné v půlročním vývojovém cyklu.

    Většina novinek se mi velmi zamlouvá, jsou to postupné krůčky k dokonalému (minimálně z pohledu uživatele GNOME) prostředí.

    Nicméně není dobré usnout na vavřínech, je stále na čem pracovat. Například pořád chybí podpora karet v prohlížeči souborů Nautilus a je třeba zlepšit integraci některých aplikací, kupříkladu Seahorse (dobrá zpráva je, že celé GNOME 2.24 by na integraci mělo být zaměřené). Uvidíme, jak se s tím vývojáři poperou. Uživatelům pouze doporučuji hlásit chyby a přání do GNOME Bugzilly.

    Celkově považuji GNOME 2.20 za dobré vydání. Nenašel jsem žádné zásadní chyby, neměl jsem problémy se stabilitou ani s výkonem (s výjimkami Epiphany a Tomboy). Nové funkce mě vesměs potěšily.

    Takže spokojenost. Zdá se, že budeme moci oslavit i další roky s GNOME.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Honza Balák avatar 5.3.2008 00:17 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Třetí odstavec: GNOME je na scéně přes desít let a zdá se, že se mu daří.
    <null>
    freshmouse avatar 5.3.2008 00:19 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Víme, ale vyřešíme až zítra (bylo tam původně "desítku" a Robert z toho chtěl asi udělat "deset").
    5.3.2008 07:54 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Jj, pánové, už je to opraveno.
    Nuphar avatar 5.3.2008 00:21 Nuphar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Nic ve zlém (nechci rozpoutat flame), ale článek mě utvrdil, že zůstanu u KDE. Mám 3.5.9 a těším se až v létě vyjde nějaké odladěnější 4.X. Většina věcí (ikony v panelu, záložky, ...), nad kterými autor naříká v KDE již dávnou jsou... To ale samozřejmě neznamená, že bych měl něco proti GNOME. V žádném případě.
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    freshmouse avatar 5.3.2008 00:25 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Ikonka poštovního klienta je jediná věc (a přijde mi dost malicherná). O záložkách nikdo neřekl, že tam nejsou... Čti lépe. ;-)

    Nechápu potřebu se každé vydání GNOME nebo KDE rozhodovat, jestli přejít...
    5.3.2008 07:08 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Tak KDE je právě na prahu velké změny. Bylo by pochopitelné, kdyby byl někdo zděšen a přeběhl ke GNOME. I Když vzhledem k ohlasům na KDE4 spíše očekávám úprk opačný, tedy směrem ke KDE4. Pokukujou po něm dokonce i ve Fedoře :)
    5.3.2008 07:13 v3n3c
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Já nevim KDe mi nevadí a používal jsem ho taky. Ale ve fedoře po KDE 4 možnát uvažujou až za nějakej čas. Teď je to do takový distribuce dát, jistá sebevražda.
    5.3.2008 08:24 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    O čem uvažujou ve fedoře netuším. Docela mě překvapilo vyjádření Fedořích představitelů, že KDE4 je perfektní desktop a fedora se na něj mnohem více zaměří. Dokonce jsem to pochopil tak, že by jej možná později ustavili jako hlavní desktop. Ale to už bych tady možná plácl nesmysly. Fakt nevím...
    Nuphar avatar 5.3.2008 22:25 Nuphar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Nedávno bylo rozhodnuto, že KDE 4.X bude výchozí v openSUSE 11. Stejně. Ač jsem příznivcem KDE, jsem rád, že tu je GNOME. Celý svět je pak takový, pestřejší... :-D A mimochodem, podle http://www.abclinuxu.cz/blog/miblog/2008/3/proc-jsou-windows-lepsi-nez je to stejně všechno stejné. :-D
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    freshmouse avatar 5.3.2008 22:28 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    OpenSUSE nepoužívám, ale není tam i teď KDE (3.x) výchozí (resp. "víc výchozí než GNOME")? Naopak v "SUSE" (SLED) atd. očekávám, že GNOME bude výchozí i nadále -- stačí se podívat, co Novell vyvíjí.
    6.3.2008 06:25 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Novell vyvíjí.
    No platí vývojáře obou, jen do Gnome se snaží nacpat mono, což je podle mě jen skrytá podpora KDE, ale copak já tomu můžu rozumět? ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    freshmouse avatar 5.3.2008 08:29 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Že KDE teď změnilo první číslo verze, je náhoda. I kdyby vyšlo jen KDE nebo GNOME s číslem o 0.0.0.1 vyšší, tak by se stejně vyrojili "přecházeči". :-)

    Ale jinak si nemyslím, že by KDE 4 způsobilo nějaký velký úprk na jakoukoli stranu.
    5.3.2008 10:01 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    tu ikonu mam uz dlouho, pouzivam ale evolution pod KDE (arch linux).

    Rozhodne to neni novinka
    freshmouse avatar 5.3.2008 10:08 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Samotný Evolution to ale začal podporovat až teď.

    Ono to šlo i dříve i pod GNOME, ale přes různé berličky typu AllTray atd.
    5.3.2008 07:10 v3n3c
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Hele zkoušel si už KDE 4.0.1 (mylsim, že to je ta poslední ''stabilní'' verze). Hele řeknu ti,že se to nedá používat. KDE 4 má pořád hrozně chyb a možnát za rok za 2 bych o něm uvažoval. Teď máš pravdu radši zůstaň u KDE 3.5.9. Jinak tohle Gnome vypadá dobře.
    Nuphar avatar 5.3.2008 22:26 Nuphar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Před chvílí jsem si stáhnou LIVE CD KDE 4.0.2 a jsem zvědav. ;)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    5.3.2008 00:52 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Ta ikona s tím zamáznutým názvem budou asi ty "péčka", co? :-)
    5.3.2008 07:10 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    sakrryš. Buď jsem slepý a nebo to autor neprodleně odstranil :-) Takže péčka...
    5.3.2008 10:58 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Stále to tam je. Zcela poslední screenshot. :-)
    freshmouse avatar 5.3.2008 07:58 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Což teprve "ikspéčka"! :-) (Ba ne, ani jedno z toho.)
    5.3.2008 15:38 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Perverzáku. ;-)
    Quando omni flunkus moritati
    5.3.2008 01:28 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    GNU Emacs ve skutečnosti existuje pouze 23 a něco let, nikoli 30. Starý TECO Emacs s ním nemá moc společného, byl psaný v takovém zajímavém jazyku, ke kterému se člověk dostane tak, že v prostoru programovacích jazyků narýsuje od Pythonu polopřímku k Perlu a vzdálenost "Python-Perl" na ni nanese asi tak třikrát. :-)

    Takhle nějak by kupříkladu v TECO jazyku měl vypadat interpret Brainfucku:
    @^UB#@S/{^EQQ,/#@^UC#@S/,^EQQ}/@-1S/{/#@^UR#.U1ZJQZ\^SC.,.+-^SXQ-^SDQ1J#@^U9/[]
    -+<>.,/<@:-FD/^N^EG9/;>J30000<0@I//>ZJZUL30000J0U10U20U30U60U
    7@^U4/[]/@^U5#<@:S/^EG4/U7Q7;-AU3(Q3-91)"=%1|Q1"=.U6ZJ@i/{/Q2\@i/,/Q6\@i/}/Q
    6J0;'-1%1'>#<@:S/[/UT.U210^T13^TQT;QT"NM5Q2J'>0UP30000J.US.UI<(0A-4
    3)"=QPJ0AUTDQT+1@I//QIJ@O/end/'(0A-45)"=QPJ0AUTDQT-1@I//QIJ@O/end/'(0A-60)"=QP-
    1UP@O/end/'(0A-62)"=QP+1UP@O/end/'(0A-46)"=-.+QPA^T(-.+QPA-10)"=13^T'@O/end/'(0
    A-44)"=^TUT8^TQPJDQT@I//QIJ@O/end/'(0A-91)"=-.+QPA"=QI+1UZQLJMRMB\-1J.UI'@O/end
    /'(0A-93)"=-.+QPA"NQI+1UZQLJMRMC\-1J.UI'@O/end/'!end!QI+1UI(.-Z)"=.=@^a/END/^c^
    c'C>
    
    Neptejte se mě, jak (a proč vlastně) to funguje. Myslím, že Emacs Lisp byl velmi významný pokrok. :-D ;-)

    A pokud jde o nejstarší současnou aplikaci, která se v distribucích vyskytuje, a u které by se snad dala najít úplná kontinuita, bude to asi GNU Maxima. Nejsem si jen jist, jak rozsáhlé musely být úpravy, aby původně maclispový kód běhal v Common Lispu. Pokud malé (a Common Lisp byl navržen tak, aby byl co nejvíce kompatibilní se staršími Lispy včetně Maclispu), klidně bych ji prohlásil za čtyřicetiletou aplikaci. ;-)
    freshmouse avatar 5.3.2008 07:53 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    "Wow!" Že by zrovna toto byla ta perspektivní technologie, která se neuchytila? :-)

    Já jsem vycházel ze zprávičky, že Emacsu je 32: "NetworkWorld.com píše o tom, že Richard Stallman po 32 letech vývoje Emacs přenechal jeho údržbu dvojici (...)"

    (Hmm, v rozhovoru odkázeném ze zprávičky ale Stallman odpovídá: I have not spent 32 years working on Emacs, and I'm not quite "parting." Since I first wrote GNU Emacs in 1984, I have not been the maintainer all the time. In fact, three other people have been the maintainer of GNU Emacs at various times. (...))

    Takže máš pravdu, 24 let. Mno, nemyslím, že je to tak podstatné, i to je úctyhodné číslo. :-)
    5.3.2008 11:36 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Ano, oni do toho započítali TECO Emacs. ;-) GNU Emacs byl jeho přepis, takže jako program (zdrojáky) je novější, přestože Emacs jako celek je starší. Z TECO zdrojáků nešlo použít ani ň, jak vidíš, neběhaly by ani v Perlu. :-D
    andree avatar 5.3.2008 09:39 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    tak on uz aj samotny brainfuck je dost vesely jazyk.. potom sa da taky vysledok cakat... a ked uz sa da podobne hnusny kod napisat aj v Ccku... :-)

    vcelku zname ukazky generatorov bludist:
    char*M,A,Z,E=40,J[40],T[40];main(C){for(*J=A=scanf(M="%d",&C);
    --            E;             J[              E]             =T
    [E   ]=  E)   printf("._");  for(;(A-=Z=!Z)  ||  (printf("\n|"
    )    ,   A    =              39              ,C             --
    )    ;   Z    ||    printf   (M   ))M[Z]=Z[A-(E   =A[J-Z])&&!C
    &    A   ==             T[                                  A]
    |6<<27<rand()||!C&!Z?J[T[E]=T[A]]=E,J[T[A]=A-Z]=A,"_.":" |"];}
    
    a
    #define P(X)j=write(1,X,1)
    #define C 39
    int M[5000]={2},*u=M,N[5000],R=22,a[4],l[]={0,-1,C-1,-1},m[]={1,-C,-1,C},*b=N,
    *d=N,c,e,f,g,i,j,k,s;main(){for(M[i=C*R-1]=24;f|d>=b;){c=M[g=i];i=e;for(s=f=0;
    s<4;s++)if((k=m[s]+g)>=0&&k<C*R&&l[s]!=k%C&&(!M[k]||!j&&c>=16!=M[k]>=16))a[f++
    ]=s;if(f){f=M[e=m[s=a[rand()/(1+2147483647/f)]]+g];j=j<f?f:j;f+=c&-16*!j;M[g]=
    c|1<<s;M[*d++=e]=f|1<<(s+2)%4;}else e=d>b++?b[-1]:e;}P(" ");for(s=C;--s;P("_")
    )P(" ");for(;P("\n"),R--;P("|"))for(e=C;e--;P("_ "+(*u++/8)%2))P("| "+(*u/4)%2
    );}
    
    frEon avatar 5.3.2008 17:51 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Talking about music is like dancing to architecture.
    5.3.2008 07:34 Michal Kašpar | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    No já osobně v novém Evolutionu nejvíc očekávám možnost použít libovolný editor (a tedy gvim). Tím by se pro mě smazala největší nevýhoda proti Muttu.

    A pak doufám, že přijdou opravy práce při nespolehlivé/nedostupné síti.
    freshmouse avatar 5.3.2008 07:39 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Můžeš to zkusit nahlásit, ale nemyslím, že by se do toho vývojáři hrnuli (není to prioritní, není po tom hlad).

    Druhý odstavec nechápu.
    5.3.2008 08:35 Michal Kašpar | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    No ono je (možná už jen bylo, ale nevšiml jsem si, že by to zrušili) to do nové verze plánované.

    Druhý odstavec je povzdech nad katastrofálním fungováním Evolutionu v případě častého střídání a vypadávání sítí. Pracuju s ním v poslední době hodně na nb, kde jsem chvíli připojen, chvíli nepřipojen, každou chvíli není dostupná některá ze schránek a je to celkem katastrofa. Padá to, tuhne to, nejde to vypnout (prostě se snaží kontaktovat nedostupnou schránku bez konce). Chci teď počkat na novou verzi a pokud se to nezlepší, tak to nahlásit.
    freshmouse avatar 5.3.2008 08:41 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Hmm, to mě přakvapuje, že na tom dělají...

    Já mám výpadky (schránky na serveru, nebo připojení) občas, ale nikdy se mi nestalo, že by mi to spadlo, vždycky to jen vyhodilo okno, že něco není dostupné... A jsi první, u koho slyším o takových problémech.
    5.3.2008 09:38 Hlipa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    No ja s tim mel take spoustu problemu a proto pouzivam Thunderbird, ktery si s tim poradi lepe. Dalsi problemy ma Gaim/pidgin, ktery pozira zpravy kdyz neni dostupny server/sit. Tvari se jako ze vse odeslal a pritom to neni pravda.

    Jinak tezky problemy ma Gnome s osetrenim signalhendleru, pro slabe natury nedoporucuju se na nej divat. Dost casto to jde do deadlocku. A tvrdit o Evince ze funguje spolehlive to bych moc netvrdil. Napriklad se mne hrouti na Ansi SQL standardu atd... A to nemluvim o nautilusu, ktery se hrouti kazdou chvili. Cely problem je, ze autori to netestuji na vice platformach a proste "stabilni" je to jen na verzi systemu, na kterem se to vyvijelo.

    A abych nezapomel editor na ZX spectru umel daleko vic veci nez gedit (az na zvyraznovani syntaxe). Obcas mne pride, ze se autori inspiruji v notepadu. :(
    freshmouse avatar 5.3.2008 09:46 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    No ja s tim mel take spoustu problemu a proto pouzivam Thunderbird, ktery si s tim poradi lepe. Dalsi problemy ma Gaim/pidgin, ktery pozira zpravy kdyz neni dostupny server/sit. Tvari se jako ze vse odeslal a pritom to neni pravda.

    Je to hlášeno?
    A tvrdit o Evince ze funguje spolehlive to bych moc netvrdil. Napriklad se mne hrouti na Ansi SQL standardu atd...
    Nerozumím... Evince je prohlížeš PDF a PS dokumentů... (Nebo myslíš nějaký dokument, kde je popsáno ANSI SQL?)
    A to nemluvim o nautilusu, ktery se hrouti kazdou chvili. Cely problem je, ze autori to netestuji na vice platformach a proste "stabilni" je to jen na verzi systemu, na kterem se to vyvijelo.
    Já to těžko můžu nahlásit za tebe, když nepoužívám tvou platformu... :-(
    A abych nezapomel editor na ZX spectru umel daleko vic veci nez gedit (az na zvyraznovani syntaxe). Obcas mne pride, ze se autori inspiruji v notepadu. :(
    ZX Spectrum jsem nikdy neměl v ruce. Ovšem Gedit umí všechno, co si myslím, že by měl umět (napadá mě jen chybějící možnost "srolovat" bloky kódu). A upozorňuji, že to je editor, nikoli IDE. Přídavné moduly jsou dostupné typicky v balíku gedit-plugins. Další lze nalézt na GNOME Live.
    5.3.2008 11:04 Hlipa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Ty problemy se siti jsem jeste nehlasil, neb bych nedelal nic jineho. Ale vetsinu ostatniho ano. Ten problem s tim Evince je s dokumentem popisujici normu AnsiSQL. Co se tyce toho geditu tak treba neumi sloupcove bloky a jak si poznamenal srolovani bloku. Ja nepotrebuji IDE, ale kdyz to porovnam s Kate tak to je dost podstatny rozdil. Nehlede napriklad s porovanin s UltraEditem. To porovnani se ZX spectrem byla mirna nadsazka, ale obecne mne pripada, ze ty editory jsou cim dal min neschopne... Pluginy to castecne resi, ale ja uz dnes nemam naladu a cas stravit nekolik dni rekompilovani/instalovanim cehosi, abych byl schopen pracovat. Doby kdy jsem si kompiloval jadro jsou pryc.
    Josef Kufner avatar 5.3.2008 11:09 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    ... a bohuzel to nejsou jen editory...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    okbob avatar 5.3.2008 12:45 okbob | skóre: 30 | blog: systemakuv_blog | Benešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    AnsiSQL oteviram pravidelne a bez problemu. Nemas naborene pdfko?
    6.3.2008 09:19 aubi | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    A nebylo by lepsi porovnavan gedit s keditem? Kate je preci jenom trosku jinde...
    Josef Kufner avatar 6.3.2008 21:25 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Proč? Oba slouží ke stejnému účelu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    6.3.2008 00:11 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Gedit umí všechno, co si myslím, že by měl umět (napadá mě jen chybějící možnost "srolovat" bloky kódu).
    Já mám na textový editor obecně dost malé nároky (ze všech těch fíčur využiju opravdu máloco a málokdy), ale k tomu, co gedit neumí, musím přidat nemožnost změnit kódování otevřeného dokumentu. To je hlavní důvod, proč používám Kate.
    freshmouse avatar 6.3.2008 08:51 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Máš pravdu, to neumí. Ani jsem nevěděl, že to neumí, protože píšu všechno v UTF-8...

    Je víc možností, jak to udělat, ale všechno jsou to takové berličky. Zaprvé můžeš namísto "Uložit" dělat "Uložit jako" (k tomuto účelu si můžeš i přenastavit klávesovou zkratku, abys vždycky "ukládal jako"). Druhou možností je si zapnout modul Externí nástroje a napsat si tam příkaz, který mění kódování.
    6.3.2008 09:47 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Spíš bych řekl, že tu jde o možnost měnit kódování, ve kterém editor otevřený soubor zobrazuje (a edituje) - ne o možnost změny kódování textu.
    6.3.2008 10:16 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Situace je taková, že celkem často stahuju nějaký txt soubor z netu, a vím, že si jej nepotřebuju uložit na hdd, jen si ho potřebuju přečíst. Firefox nabídne uložení na hdd nebo otevření v geditu, odklepnu otevřít v geditu, a pak koukám, že soubor má "oblíbené" kódování 1250, a já to nemám jak rychle změnit. "Uložit jako" mi nefunguje, pokud gedit jednou špatně odhadne kódování (tj. zobrazí čtverečky místo písmenek), už to překódování nedovolí (hláška "Dokument obsahuje jeden nebo více znaků, které nelze zakódovat pomocí zadaného kódování znaků.") Teď mluvím o verzi 2.16.1, 2.18.1 se AFAIK chová podobně, novější neznám. Musí se najít ten soubor v /tmp, znovu ho otevřít a při otvírání nastavit správné kódování. Modul externí nástroje zřejmě časem vyzkouším, díky za tip.
    freshmouse avatar 6.3.2008 10:22 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Hmm, osobn ěmi automatické rozpoznání kódování vždy fungovalo. Teď jsem to vyzkoušel: uložil jsem na disk soubor ve Windows-1250 a pak otevřel -- fungovalo to (Gedit 2.20)...
    6.3.2008 11:06 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    uložil jsem na disk soubor ve Windows-1250
    A neukládal jste ho náhodou geditem? ;-) To mi totiž funguje taky, gedit si zřejmě nějakým způsobem dokáže zapamatovat, v jakém kódování který dokument vytvářel. Když zcela identický soubor vytvořím pomocí kate a uložím ho ve win1250, tak se (můj) gedit vůbec nechytne.
    Stanislav Brabec avatar 6.3.2008 11:30 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Ono to funguje trochu jinak:

    GEdit má pro každé locale seznam zajímavých kódování. Ty postupně zkouší, až do okamžiku, kdy se to povede.

    Ono to bohužel takto jednoduše nemůže fungovat: Některá kódování od sebe nejde takto jednoduše poznat. U jiných je riziko záměny, např. jsou texty, které jsou korektní text v ASCII a zároveň UTF-16.

    Ten váš požadavek už existuje: Bug 342918 – Ability to change encoding in opened document
    6.3.2008 12:20 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Ono to funguje trochu jinak:

    GEdit má pro každé locale seznam zajímavých kódování.
    To asi má, ale zároveň trvám na tom, že si to musí nějak pamatovat (psal jsem, že soubory byly identické).

    Znovu:

    1) Otevřu gedit. Do nového souboru napíšu znaky "ěščřžýáíé" (víc pro účely pokusu nepotřebuju). Uložím jako "soubor1.txt" v kódování win1250. Zavřu gedit.

    2) Otevřu kate. Do nového souboru napíšu znaky "ěščřžýáíé". Uložím jako "soubor2.txt" v kódování win1250.

    3) Otevřu gedit. V něm otevřu soubor1.txt (volbu "kódování znaků" ponechávám na "Automaticky detekované"). Text se zobrazí korektně. Zavřu soubor1.txt

    4) V geditu otevřu soubor2.txt (volbu "kódování znaků" opět ponechávám na "Automaticky detekované"). Místo znaků "š" a "ž" jsou čtverečky.

    Tohle přece nejde vysvětlit pouze tím, že gedit postupně zkouší seznam zajímavých kódování. Proč se u dvou zcela identických souborů trefí právě u toho, který byl vytvořen jím samotným?
    6.3.2008 12:46 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Tak si odpovím sám: soubor ~/.gnome2/gedit-metadata.xml napoví...
    freshmouse avatar 6.3.2008 13:13 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Já tam mám seznam naposledy otevřených souborů s pozicí kurzoru...
    6.3.2008 13:47 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    <document uri="file:///home/miro/Desktop/soubor1.txt" atime="1204801768">
        <entry key="encoding" value="WINDOWS-1250"/>
        <entry key="position" value="9"/>
    </document>
    <document uri="file:///home/miro/Desktop/soubor2.txt" atime="1204802121">
        <entry key="position" value="0"/>
    </document>
    
    Stanislav Brabec avatar 5.3.2008 13:37 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Už jsem nahlásil mnoho podobných chyb. Opravy jdou ztuha, při návrhu původního kódu se na chyby přenosu často vůbec nemyslelo, a tak se budou muset ještě přepsat velké části kódu.

    Dalším velkým problémem je práce s velkými složkami. Pokud počty mailů jdou do statisíců, má evolution velké problémý, a to nejen s paměťovými nároky a rychlostí, ale také stabilitou.
    Sešívaný avatar 5.3.2008 10:36 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Ano je to tam. Když jsem překládal Evolution pro G2.22, tak tam možnost externího editoru byla.
    5.3.2008 08:02 Woodstock
    Rozbalit Rozbalit vše Rhythmbox
    Rhythmbox a schovávání do traye - pokud má člověk zapnutou ikonku rhythmboxu v trayi, pak stačí na onu ikonku kliknout a přehrávač se tam zminimalizuje a nebude otravovat dole na liště, stejně tak po dalším kliknutí na onu ikonku se zase otevře
    freshmouse avatar 5.3.2008 08:05 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rhythmbox
    Vím, ale stejně mi přijde pohodlnější "uzavírat" to do oznamovací oblasti přes správce oken (jako Pidgin).
    5.3.2008 08:25 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rhythmbox
    a nebo použím amaroK :-D
    Stanislav Brabec avatar 5.3.2008 13:31 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rhythmbox
    Názory na to se značně liší, a někteří naopak tvrdí, že to lze považovat za nekorektní chování: Bug 99175: Need recommendations for notification area.
    corwin78 avatar 5.3.2008 08:17 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Přeji GNOME vše nejlepší do další dekády, ale KDE je KDE. KDE4 má podle mě obrovský potenciál a velmi se těším na KDE4.1 které by mělo být konečně tak dlouho očekávaná finální verze KDE4.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    5.3.2008 11:22 Kmotr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Ty obrazovky u odstavce "GNOME 2.20 přináší také nový vzhled (Clearlooks):" s nadpisem krava.txt a s otevřenou složkou Martin mne vedou k domněnce, že Martin Picek je pseudonym pro jistého Martina, politika :-)
    freshmouse avatar 5.3.2008 14:45 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Vůbec nechápu, jak se ten snímek obrazovky dostal ven... ;-)
    6.3.2008 11:30 akeem | blog: akeems_blog | Uherský Brod / Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    mno proste obcas vecer byvavas unaveny, tak se prekliknes :)
    freshmouse avatar 6.3.2008 11:32 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Přesně tak to bylo. :-)
    David Ježek avatar 5.3.2008 11:38 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    mohu se zeptat, proc nahledove obrazky jsou jakesi vyrezay, ktere nikomu nic nereknou a ani cloveka neprimejou ke kliknuti? docela to kazi dojem z tohoto "zapisku pro blog". ano pro blog, stylove je to dle meho na hony vzdaleno definici "clanku". pocteni celkem fajn, ale ten styl ... no zkratka ne vzdy se mi autori trefi do vkusu.
    freshmouse avatar 5.3.2008 14:50 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Ty výřezy jsou 200 krát 200 pixelů velké, tam se nevejde všechno.

    Jak, nic neřeknou? Pominu-li 3 (2., 4. a 20.), tak je tam vždycky nějaké vodítko a spojitost s textem. Mimo toho mají všechny titulek.

    Co vadí na stylu? Je to psáno velmi formálně...
    5.3.2008 11:41 depka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    to je clanek o skoro pul roku starem vydani? nebo blbe ctu?
    freshmouse avatar 5.3.2008 14:53 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Ano, je.
    5.3.2008 15:54 KaiSVK | blog: kaiov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Velmi pekny clanok, diky moc autorovi ! Ja by som len, ze ci bude pokracovanie, o 2.22 ? ;)

    No a nechcem virit hladiny, ale nejaky ten hluk okolo KDE4 ma zacina unavovat ;) Chcelo by to vyrovnat aspon nejakymi NOVYMI klebetami o GNOME 3 :)

    Kaio
    Changing mental contexts from one task to another wastes a lot of time. /Aaron Griffin/
    freshmouse avatar 5.3.2008 15:59 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Díky za chválu!

    Pokračování bude -- a snad i v lepší čas (tzn. brzy po vydání).
    Stanislav Brabec avatar 5.3.2008 16:02 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    5.3.2008 17:31 KaiSVK | blog: kaiov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    a narocky som napisal NOVYMI ;)
    Changing mental contexts from one task to another wastes a lot of time. /Aaron Griffin/
    5.3.2008 18:30 Gnome neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    http://myego.cz/item/jakou-linuxovou-distribuci-si-zvolit

    Pokud hledáte desktopový systém pro vaši babičku, mohl bych Ubuntu doporučit :-D
    David Ježek avatar 5.3.2008 18:46 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    jediné, co tě zachraňuje od prožití věčnosti v pekle, je pouze fakt, žes to sem nedal formou odkazu :-D
    5.3.2008 19:08 KaiSVK | blog: kaiov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    asi mi to uslo, ked to bolo aktualne, ale ... to co za choru mysel napisalo henten vyplod ? :D
    Changing mental contexts from one task to another wastes a lot of time. /Aaron Griffin/
    5.3.2008 19:10 KaiSVK | blog: kaiov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    to akoze Ulhan toto pise ???
    Changing mental contexts from one task to another wastes a lot of time. /Aaron Griffin/
    5.3.2008 19:25 Gnome neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    To těžko, protože huhulák ted' onanuje nad novými produkty od MS v Las Vegas...
    6.3.2008 08:47 mozna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    http://www.whois.net/whois_new.cgi?d=myego&tld=cz
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 5.3.2008 19:43 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše gnome - jak pozmenit tento DM?
    kyz uz jsme u tech super truper novych ikonek, netusite jak se daji udelat v gnome tyto veci:

    1. vymenit ty ikonky za jine? 2. definovat si _nove_vlastni kl. zkratky 3. vymenit metacity za treba wm z xfce (nebo jeste lepe, zmenit chovani metacity aby se vic podobalo xfwm hlavne mi chybi vertikalni a horizontalni maximalizace) 4. neznate neco chatrejsiho nez glipper, funguje, ale uklada si kazdicke pismenko zvlast. (tj: "vemu" do mysly slovo KOLO a v gliperu budu mit 4 pozice - K, KO, KOL, a nakonec KOLO ... co to udela s vetsim odstavcem je az legracni....)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 5.3.2008 19:44 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    nejak jsem opomenul formatovat, takze znovu:

    1. vymenit ty ikonky za jine?

    2. definovat si _nove_vlastni kl. zkratky

    3. vymenit metacity za treba wm z xfce (nebo jeste lepe, zmenit chovani metacity aby se vic podobalo xfwm hlavne mi chybi vertikalni a horizontalni maximalizace)

    4. neznate neco chatrejsiho nez glipper, funguje, ale uklada si kazdicke pismenko zvlast. (tj: "vemu" do mysly slovo KOLO a v gliperu budu mit 4 pozice - K, KO, KOL, a nakonec KOLO ... co to udela s vetsim odstavcem je az legracni....)
    6.3.2008 00:06 depka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    ty maximalizace jsou taky v tech zkratkach
    freshmouse avatar 5.3.2008 19:52 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    Nových ikonek je jen pár.

    1. Co takhle Systém / Volby / Vzhled?

    2. Systém / Volby / Klávesové zkratky pro zkratky týkající se GNOME. Pro jiné použij externí aplikaci.

    3. Např. Openbox má pro to nějaký skript. Jak to má Xfwm, nevím. Tohle GNOME neřeší, jen to zaznamená do GConfu. Co je to horizontální a vertikální maximalizace?

    4. Nevím. Je to hlášeno?
    freshmouse avatar 5.3.2008 20:01 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    Ad 2. Lze taky nastavit veškeré zkratky aplikací GNOME. Systém / Volby / Vzhled / karta Rozhraní / položka Upravitelné klávesové zkratky. Potom už jen stačí spustit nějakou aplikaci, otevřít menu, najet na položku a stisknout zkratku.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 6.3.2008 13:39 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    dekuji vsem za postrehy. ted se snazim je nejak zhodnotit. 1. vyreseno, jen me nenapadlo zmacknout pri volbe vzhledu customize ... :-) 2. a neznate nejakou aplikaci na vlastni kl. zkratky? (ackoli nerozumim tomu proc to nemuze umet Gnome samo)
    najeti na polozku v menu a zmacknuti zkratky mi nefunguje. prestoze jsem tu volbu v konfiguraci znal a hlavne zapnul, u davno. 3. OK, v pripade, ze se s metacity nedokazu domluvit (a vse tomu bohzel nasvedcuje), pokusim se to tedy nejak hacknout.
    horizontalni maximalizace: otevrete terminal 80x24 a pri zadavani delsiho prikazu by se siklo 150x24 (napr.) ale 24 klidne muze zustat, netreba maximalizovat pres celou plochu, jen pres celou jeji sirku.
    podobne u maximalizace vertikalni - pri ceteni manualu nepotrebujete maximalni dostupnou siri okna, ale jen jeji max. vysku, protoze jak uz to u manualu byva jsou neuveritelne dlouhe :-) ale zarovnane na max24 takze 50x24 je dost dobre. 4. smarja netusim zda je to hlaseno - gnome jako celek mam ani ne tyden :), nejpreve se musim zorientovat. NOVE:
    5. Zatim zkoumam ten zahadny gconf, zda se ze metacity (a nejen ono) ma vyrazne vice moznosti, jen se s nimi jaksi nechlubi. prozatim jsem nasel veci jako
    /apps/metacity/keybinding_commands
    /apps/metacity/window_keybindings/maximize_horizontally
    /apps/metacity/window_keybindings/maximize_vertically
    ale prestoze napriklad polozka maximize_vertically tvrdi:
    This keybinding resizes a window to fill available vertical space. The format looks like " < Control >a" or " <Shift><Alt>F1". The parser is fairly liberal and allows lower or upper case, and also abbreviations such as " <Ctl>" and "<Ctrl>". If you set the option to the special string "disabled", then there will be no keybinding for this action.
    nic z toho se tam ulozit neda protoze hodnota klice je nevim proc definovana jako cele cislo a nikoli jako retezec ... coz nastaveni <Alt> F7 neumoznuje... nevite tedy nekdo jak na to? (jak si ochocit gconf :-) Petr
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 8.3.2008 14:39 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    mno vypada to ze prozacetek mi alespon h.max a v.max bude fungovat na ALT-F7aF8. klice jsem vymazal a vytvoril uplne nove stejneho nazvu ale s hodnotami typu retezec. F7 kolidovalo s jinym klicem a pokud jsem jen jeho hodnotu vymazal porad drzel svou klavesovou zkratku. po ulozeni jine kl.zkratky to bylo ok.

    neprijemne je ze jsem zvykly tyto veci mit nabindovane na mysku (prave a prostredni nad tlacitkem "maximalizovat okno")... snad se mi to casem podari presvedcit i ktomuto dnes veskrze beznemu chovani...
    freshmouse avatar 8.3.2008 20:19 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    Okna se dají nastavit přes Systém / Volby / Okna. (Myslím ale, že zrovna prostřední tlačítko tam napasovat nepůjde.)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 9.3.2008 11:46 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    hmm v teto volbe je mozno nastavit jen akci na dvouklik v titulku a "meta" klavesu pro pohyb oknem...
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 9.3.2008 13:59 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    nikde nemohu najit jak definovat akce k mysi. nevite jak na to?

    ps: ty kl. zktratky zamrzi, mam hodne skriptu co mi usnadnuji me kazdodenni cinnosti. jejich volani z konsole me zbatecne omezuje/zpomaluje. zkusim xbindkeys (mel jsem za to ze je to neco na multimedialni klavesnice...)
    freshmouse avatar 9.3.2008 15:07 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    K myším toho moc definovat nejde. A ono ani není co, protože GNOME např. nepodporuje vyvolání menu po klepnutí na plochu (jako např. OpenBox).

    Ale zase doporučuju nainstalovat a používat Nautilus Actions a používat Nautilus Scripts. Nautilus Actions je modul pro Nautilus, který dává do nabídky po pravém klepnutí další položky, které si uživatel sám definuje. Nautilus Scripts je součást Nautilu, není třeba to doinstalovávat. Dělá to samé, co Actions, jen položky zobrazuje vždy -- Actions je zobrazuje pouze na určitých objektech.

    Dejte si tady na ABC vyhledat "nautilus actions" a "nautilus scripts" a mezi prvními odkazy najdete moje zápisky o obojím.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 10.3.2008 08:14 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    Ono wm ktere mi ma slouzit ma celkem problem protoze mam velmi sverazne navyky. (i proto volim vlastne linux)...

    to ze nepujde volat nejake menu na pozici mouse kursoru je dost omezujici nedostatek - ale treba si zvyknu uvidim.

    neco o tom jak je Nautilus schopny jsem slysel, ale uprimne me Nautilus a cela jednopanelova koncepce spise prekazi. ale rozhodne dekuji za tip. Rada od zkusenejsiho kolegy se vzdycky hodi. Dekuji Vam za ne - za vsechny.

    jeste zkusim vymenit WM ale obavam se jak Gnome tuto fatalni vymenu nerozdycha. zatim ani nevim jak na to. ale zkousel jsem ted ubuntu 7.10 a tam je misto metacity compiz. Tak to musi jit i v Lennym. Compiz - svete div se - me po veskerem povypinani tech obludnosti vyhovuje. bohuzel je zavisle na akcelaci G.Kartou a to zda se zase nechape firma ATI (mam ted integrovanou ATI 1250). uz jednou se mi akcelace podarila rozbehnou ale bud to akcelerovalo hry nebo nic. a ja portreboval hlavne ten compiz a tam nebehala funkce composite :( ... koupim si nejakou levnejsi nvidii a pockam dokud to ati nevyresi.

    ps: a porad se mohu vratit k XFCE :( kde jsem veskere sve problemy a DM (i kdyz s s cim dal vetsim usilim) vyresil.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 18.3.2008 22:20 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    kontextove menu porad nemam... a netusim jak jej tam dostat, citelne chybi.v xfce to vlastne vyvola kompletni programove menu + co budete chtit navic.

    gnome se normalne smiri s vymenou okenniho managera (compiz --replace a je to!), volam to v tom nastavovatku "sezeni(sessions)"

    dost se hada compiz s conky... neprijemne ale resitelne spozdenym startem conky.

    jinak compiz neni spatny, nicmene v tom co potrebuji mi xfwm4 pripada mene narocny a vyrazne sviznejsi (a to tam ted mam GF8500GT). bohuzel se zda dle manualu xfwm nic jko xfwm --replace nejde...

    xbindkeys funguje vyborne a bezproblemove (pokud se hadaji zkratky s gnome je treba je v gnome proste vypnout).
    freshmouse avatar 18.3.2008 23:49 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    V Ubuntu není vůbec nutné volat Compiz přes dialog Sezení. To bych smazal (ten příkaz) a udělal to "normálně" v nabídce Systém / Volby / Vzhled / Efekty vzhledu (v Ubuntu). Jde tam taky nastavit, kolik efektů se použije.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 28.3.2008 13:34 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    ano to je pravda. ten dialog v ubuntu je. vim o tom. ale ja mam debian (z jinych duvodu navic lenny-testing) a tam to je treba udelat takto - mozna prozatim.

    zkusenosti:

    pro sw ktery nejak pracuje s plochou a je startovan v ramci zacatku sezeni to muze zpusobovat potize. typicka conky ci mail-notification. nekdy je treba na compiz pockat nez se nastartuje a nahradi metacity. resim to zpozdenim pomoci neceho takoveho: "sleep 5s && /usr/bin/applikace".

    dalsi vec je pouze pro debian lenny. probiha vymena z gnome 2.20 na 2.22 (viz postup vymeny) a v ramci te byl aktualizovan i metacity. v2.22 pouziva compositing_manager v gconf je to na /apps/metacity/general/compositing_manager. pokud je zaply nedovoli compizu prevzit spravu oken. v default nastaveni to ma byt prozatim vypnuto, ale co cert nechtel u me to bylo zapnute... staci to vypnout a restartnout Xka.

    porad jsem presvedcen ze nejlepsi wm je xfwm4 :-) rychly a se zapnutym copositnim skladanim oken je i primerene pohledny (stiny, pruhlednost apod). metacity se mi nedari nakonfigurovat a compiz je zase pomaly pri praci s okny pomoci buttonu v rohu okna "_ O X". skoda ze netusim jak presvedcit gnome aby pouzil jako wm xfwm4 (xfwm4 nezna --replace).
    freshmouse avatar 2.4.2008 16:11 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    Mimochodem, zjistil jsem, že jde definovat klávesové zkratky pro vlastní akce. Zatím to není implementováno v nějakém dialogovém okně a musí se do GConfu, ale jde to (asi zažádám o vytvoření dialogu, pokud už ve verzi 2.22 není, když je po tom takový hlad).

    Jsou to klíče /apps/metacity/keybinding_commands/* (tam se definují vlastní akce) a /apps/metacity/global_keybindings/* (tam se definují zkratky pro akce).
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 11.4.2008 12:56 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    tak tak. take jsem to objevil.

    je to na 12 prikazu a akorat se neda presne zjistit ktera klavesova zkratka je volna... editor neoznami nic, ani cim a zada-li je obsazena. ale jinak to funguje bez obtizi (konecne mam svuj htop na ctrl-esc :-)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 11.4.2008 13:09 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    a neda mi to si jeste nepostezovat...

    nechapu proc ale od doby kterou se mi plize nepodarilo ohranicit mi startuji okna bez fokusu (nejsou proste aktivni a maji tendence se schovavat za okna ostatni. zpocatku to delala jen okna "rootovska" ale ted to delaji uzivatelska... je to k zblazneni netusim co s tim. nesetkal jste se s tim nekdo?
    freshmouse avatar 14.4.2008 12:18 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    Zaměřování oken by mělo jít nastavit v Systém / Volby / Okna. S problémy jsem se nesetkal.

    Ale našel jsem jinou věc, která vás zajímala. Když na panel neumístíte hlavní nabídku a zároveň pro ni nastavíte klávesovou zkratku, lze i přesto nabídku touto zkratkou vyvolávat -- bude otevřena na pozici kurzoru. Sice to není přesně to, co jste potřeboval (vyvolání nabídky kliknutím na plochu), ale aspoň něco.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 14.4.2008 22:07 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    DEKUJI za tip, zkusim to. zni to zajimave.

    k tomu zamereni oken: ne nerozumime si. zamereni je kdyz ukazu mysi na neaktivni okno a kliknu ano se vyzdvihne. (v Systém / Volby / Okna lze navic nastavit automaticke vyzvihnuti okna a vyzdvihnuti ukazanim mysi - bez kliknuti).

    ja se vsak snazim popsat neco co umim nastavit jen v xfce a souvisi to se spustenim nove aplikace. pokud to udelam (spustim treba gnome-terminal a na obrazovce mam treba firefox) tak neprekryje ten ff. spusti se pod nim a jako aktivni konko zustane ten ff. dokonce to jde tak daleko ze kdyz chci prejmenovavat soubory v gnome-gommanderu tak po zmacknuti F2 se jakoby nic nezobtazi. to prejmonovavaci policko je totiz pod tim comanderem (po jeho minimalizaci visi v prostoru plochy a dokonce lze jej regulerne pouzit!)

    je to totalni psycho temer se s tim neda pracovat. jedine co jsem zjistil tak za to muze asi mautilus, ten prece toto spravuje. nejhorsi je ze nedokazu to poradne formulovat cesky natoz anglicky... takze se mi pomoc hleda obtizne. ve chvili kdy bych to dokazal ovlivnit treba pres gconf-editor tak by to uz nebyl zadny velky problem. vubec vsak nevim, co hledat.

    dekuji mnohoktrat za peci :-)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 19.4.2008 21:14 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    dnes sem pridaval na mem stroji dalsi uzivatele a cvicne jsem jednoho prihlasil.

    nahazovani oken mu fungovalo tak jak ma.

    A svete div se, po prehlaseni se na mne to fungovalo i me. ...nesnasim to! ale je faj ze to zase funguje... akorat to budu debugovat snat roky... nez prijdu na to o co slo. P.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 20.4.2008 10:11 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    jj je to vyborne, uz mi to opet u mne nefunguje. najit to v gconfu je sakra tvrdy orisek...
    freshmouse avatar 20.4.2008 13:18 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?fdfddfufsfuusdfsfffuisfifsdifsdffsd
    Bohužel příliš nechápu problém. Napiště to prosím znova, třeba jen v bodech. Pak to můžu třeba nahlásit do GNOME Bugzilly jako chybu, nebo jako žádost o vlastnost. Anebo to označit za chybu mezi klávesnicí a židlí. :-)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 29.4.2008 10:07 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?fdfddfufsfuusdfsfffuisfifsdifsdffsd
    tak uz jsem na to prisel :-)

    klicove slova: focus stealing prevention

    cely problem je v tom ze kombinace nautilus jako spravce plochy a standardne nastavene conky (vykresluje informace na plochu) je proste problem. nastesti conky je v tomto pruznejsi a tak podporuje zmenu modu vykreslovani pise se o tom v manualu - ma specialne mod pro nautilus :).

    projevovalo se proste tak ze conky (startoval v ramci startu gnome po prihlaseni uzivatele) sebral fokus a uz jej nevratil spravci oken - tedy nautilu.

    prenastavenim chovani conky cely problem s fokusem zmizel. ostatni WM si proste fokus nenechaji ukrast a tak mi to pred tim fungovalo.

    rozresenim ... je .... kdyz uz conky udelal co mohl... zadost o funkci do gnome: "focus stealing prevention"

    PS: mam pocit ze jsem se v gnome uz docela zabydlel... a to mi pripomina: diky za pomoc, be Vasi pomoci by se tak jiste nestalo. Petr.
    freshmouse avatar 1.5.2008 14:59 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    rozresenim ... je .... kdyz uz conky udelal co mohl... zadost o funkci do gnome: "focus stealing prevention"
    Nainstaluju si conky a podívám se na to, abych to dobře naformuloval...
    PS: mam pocit ze jsem se v gnome uz docela zabydlel... a to mi pripomina: diky za pomoc, be Vasi pomoci by se tak jiste nestalo. Petr.
    Není vůbec zač! :-)

    Někomu vede ke GNOME delší cesta, někomu kratší... :-) Jsem rád, že GNOME někomu může posloužit.
    freshmouse avatar 13.3.2008 11:27 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    Našel jsem v GConfu možnost nastavení akce při klepnutí prostředním myšítkem na titulek okna, je to klíč: /apps/metacity/general/action_middle_click_titlebar (pozor, v dokumentaci chybí, že je platnou hodnotou i "lower").
    freshmouse avatar 8.3.2008 20:16 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    2. Napadá mě xbindkeys, ale nevím, jestli to je zrovna nejlepší apliakce v oboru, nepoužívám...

    Proč to v GNOME není: řekl bych, že proto, že to nikdo nenaprogramoval, protože se o to asi nikdo moc nezajímal. Zkrátka to asi nebylo prioritní, ale je to můj názor. Např. já klávesové zkratky dost používám, ale vždycky mi stačilo to, co šlo nastavit v samotném GNOME (tzn.: správa okna a plochy plus několik aplikací).

    Proč vám to nefunguje, to nevím a netuším, ale doporučuju to nahlásit (aplikace gnome-keybinding-properties).

    3. Už chápu ty maximalizace. Lze je běžně nastavit v Systém / Volby / Klávesové zkratky (mám dokonce dojem, že to tam přibylo zrovna ve verzi 2.20).

    4. Zkusím si ten Glipper nainstalovat a podívat se na to, pak odpovím.

    5. Ano, v GConfu je spousta věcí, co nejde nastavit "běžně". "Běžná okna" jsou pro GConf jen rozhraní. V GConfu jsou tady i nastavení, která: a) budou "běžnými okny" teprve implementovány, b) vůbec nemají být editována uživatelem, ale není dobré je natrvdo nabouchat do kódu (tzv. metaprogramování).

    (Mimochodem, pokud jste v GNOME nový, tak GConf se prohlíží a edituje přímo přes gconf-editor -- jen upozorňuju.)

    Jinak bod 3. -- lze to nastavit přes dialogové okno.
    freshmouse avatar 8.3.2008 20:29 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    4. Máte pravdu. Děje se to při označování textu klávesnicí po znaku.

    De facto to je ale korektní chování, jinak by Glipper nemohl poznat, od jakého znaku po jaký znak se jedná o jedno označení (leda by šel nastavit limit mezi označením dvou znaků).

    Takže řešením je to nahlásit a zatím třeba označovat po celých slovech (typicky Ctrl+šipka) -- sice je to berlička, ale lepší než nic. (Při označování myší je to v pořádku.)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 9.3.2008 11:51 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    jeste jsem se nedostal k blizsimu zkoumani toho jevu. diky i za to. alespon vim o co tu jde. navic berlicka se hodi dycky :-)

    akorat se tam objevuji i veci ktere jsem pomoci ctrl-c neoznacil. v xfce to takhle taky dokazalo fungovat, ale tam to slo alespon vypnout.
    freshmouse avatar 9.3.2008 12:45 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    Co se v Glipperu objeví, to lze nastavit. Stačí spustit Glipper, klepnout na něj pravým tlačítkem a dát Volby. Tam potom jsou zaškrtávátka, co se bude Glipperem spravovat (lze tam nastavit označování textu a kopírování).
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 9.3.2008 13:55 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    hmm zda se ze glipper je vyresen, jakmile jsem vypnul to kopirovani pri pouhem oznaceni tak se chova primerene memu ocekavani... Jakmile se tedy trosku pokonfiguruje je to pouzitelny nastroj. dokonce mam pocit ze je na dost vysoke urovni co se tyka moznosti voleb, a ty pluginy ... to sem jeste nikde nevidel.
    freshmouse avatar 9.3.2008 14:58 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome - jak pozmenit tento DM?
    A já jsem rád, že se líbí. :-)
    brk avatar 8.3.2008 11:42 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Pěkný článek freshmousi. Dík.
    USE="-qt -kde"
    freshmouse avatar 8.3.2008 19:49 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Díky za chválu. :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.