abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    21.5. 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    21.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    20.5. 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 491 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Rozhovor: Miguel de Icaza - III (Gnome a KDE)

    28. 6. 2005 | Filip Vrlík | Rozhovory | 7147×

    Miguel dále rozebírá Gnome, (ne)srovnává s KDE, vzpomíná úspěchy a rozšiřování, ale i neúspěchy jako třeba vyloučení ze Slackware. Hodnotí nynější situaci i historii Gnome.
    1. Filip Vrlík: V kterém ohledu jsou podle tebe lepší technologie Gnome oproti KDE?

      Miguel de Icaza: Já velmi nerad srovnávám s KDE.

      Ale všichni ostatní ano :-)

      Myslím, že každá skupina měla odlišná rozhodnutí. Gnome je mladší, přišli jsme téměř o rok později, bylo to asi devět měsíců. Vždy jsme byli v nevýhodě co se týče vývojářů a takových věcí. Pár věcí ale bylo naší výsadou, prospívali jsme díky licenci GTK, což je LGPL. To znamená, že kdokoli může napsat aplikaci a nemusíte platit. S Qt musíte platit, pokud chcete psát komerční software. Tato licence tedy znamenala, že společnosti jako Sun řekly, že budou používat Gnome jako desktop, protože si nemohou dovolit prodat něco zákazníkům a pak od nich očekávat, že zaplatí ještě $2000 jiné společnosti, aby mohli psát software. Takováto LGPL licence zaujala také společnost Eazel, nevím jestli si to pamatujete, to byla společnost složená z bývalých inženýrů z Apple.

    2. Ti mají na svědomí Nautilus.

      Přesně, udělali Nautilus a potom zmizeli. Ale důležitá byla kultura, kterou přinesli, kultura použitelnosti a jednoduchosti a všech těch věcí, které jsme již diskutovali. To je něco, co donesli do Gnome, protože předtím jsme byli pouze unixovým desktopem a velká změna nastala, když jsme se rozhodli být desktopem pro uživatele. Ne pro unixové experty a programátory, ale pro uživatele. Asi v roce 2000 jsem s nimi mluvil, teď si uvědomuji... to je zajímavé, byli jsme hotoví už v 1999, ale společnost byla založena až 2000. Každopádně tuto kulturu použitelnosti musíte nacpat programátorům do hlavy, nedělají to totiž jen pro sebe. Opravdu chceme, aby Free Software uspěl, ale pro masy, ne jen pro několik z nás nebo pár přátel. Toto pojetí použitelnosti bylo s Gnome po pět let. Neměli jsme žádný hlavní směr jako ostatní. Ale zaměřili jsme se hlavně na to, abychom dali věci do pořádku a udělali to pořádně. KDE naopak, a to je můj názor, jen pokračovalo v přidávání nových vlastností. Vše bylo jen o rozšiřování vlastností místo o přemýšlení, co vlastně uživatel potřebuje. Mám takový vtip, není to ani tak vtip - když zapnete nějakou KDE aplikaci, nebo když se na ni dívá vývojář a najde malé místo, kde není widget (grafická komponenta, tlačítko například), tak ten prostor něčím vyplní. V tom je tedy mezi námi rozdíl a myslím, že z hlediska použitelnosti a hlediska uživatele je Gnome lepší.

      A to je důvod, proč si velcí zaměstnavatelé a úředníci ve velkých městech používající Linux vybrali Gnome. Vyhráváme v testech použitelnosti v každém jednotlivém ohledu. Siemens, Porto Alegre, Rio Grande, Extramadura Andalusia, což je jeden z největších španělských zaměstnavatelů, 200 000 Gnome desktopů k dnešnímu dni. Madrid a Barcelona také ohlásily, že přejdou. A to proto, že jsme se zaměřili, a pět let na tom pracovali, na porozumění problému: Je tato ikona matoucí? Může toto plést nebo zmást? Všechny tyto věci nejsou o programování, nýbrž o způsobu, jakým lidé vnímají své prostředí. Máme technologie, máme licenci, která nám pomáhá přivábit obchodní prodejce, jako například Nokia. Také máme technologie jako je Mono. C++ je velmi dobrý jazyk, ale je to jazyk pro experty. Mono dovoluje lidem, kteří nejsou experty, programátorům ve Visual Basicu, lidem ze světa Windows, těmto lidem dovoluje přejít do našeho světa. Děláme pokroky v nárůstu počtu linuxových desktopů, nesnažíme se ho dělat jen "cool".

    3. Co říkáte na vyloučení Gnome ze Slackwaru?

      Tak trochu rozumím, proč to Patrik udělal. Je to chlápek, co dělá celou distribuci sám. A chápu proto, že si chce redukovat objem práce. A pokud používá KDE, tak ať jej používá. Slackware je lidmi chápán jako distribuce pro experty. Neobsahuje baličkovací systém, upgrady a takové věci. Je to smutné, ale na druhé straně velké distribuce používají Gnome - RedHat, Ubuntu, SUSE, i když SUSE používá dva, ale mělo by používat jen jeden - máme s tím ve firmě vnitřní problémy. A některé jiné používají výhradně Gnome, a mohou se tak na něj zaměřit.

    4. Znáte Patrika Volkerdinga osobně? Mluvil jste s ním o Gnome?

      Myslím, že jsme se mohli jednou potkat na nějaké konferenci. Možná, opravdu si nevzpomínám.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Událo se v týdnu 17/2024
    Distribuční novinky 10-15/2024
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál Rozhovor: Miguel de Icaza (dílů: 5)

    Rozhovor: Miguel de Icaza - I (Mono) (první díl)
    <—« Rozhovor: Miguel de Icaza - II (Gnome)
    »—> Rozhovor: Miguel de Icaza - IV (GConf)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - V (Osobní) (poslední díl)

    Související články

    Rozhovor: Miguel de Icaza - I (Mono)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - II (Gnome)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - IV (GConf)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - V (Osobní)
    Rozhovor: Richard Stallman
    Rozhovor s Vladimírem Mlynářem, ministrem informatiky
    Živý rozhovor s ministrem informatiky
    Rozhovor s Pavlem Cvrčkem z týmu CZilla
    Czilla: živý rozhovor
    Rozhovor: Petr "Pasky" Baudiš
    Rozhovor: Dan Ohnesorg o CZLUG
    Rozhovor: Proč je NAVRCHOLU.cz v Javě? Michal Krause
    Rozhovor s představiteli neziskových organizací prosazujících otevřený software OSS Alliance, Liberix
    Linus versus GNOME

    Odkazy a zdroje

    Miguee Portal

    Další články z této rubriky

    Michal Švec ze SUSE na téma Virtualizace a SLES
    Rozhovor s Radkem Špimrem, IBM na téma nových serverů IBM Power Systems LC
    Zpověď startupu na vlně IBM
    ČVUT jako MIT? Lendl, Navrátilová, Jágr, Sáblíková, nebo absolvent FELu?
    Práce vývojáře je dobrodružství
           

    Hodnocení: 85 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.6.2005 07:58 ND
    Rozbalit Rozbalit vše po ránu
    Když je teď SUSE součást Novellu, tak používají dva desktopy, protože v SUSE je tradičně KDE, ale Novell má hodně peněz v GNOME?

    To jsem zvědav, co nakonec vyhodí.
    28.6.2005 08:52 hub | skóre: 26 | blog: bg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: po ránu
    To jsou jen kecy. Stačí, aby ti dva rivalové (GNOME,KDE) zapracovali na společné komunikaci.
    28.6.2005 13:53 Filip Vrlík | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: po ránu
    Přesně tak. SUSE se vlastně dostal do jakéhosi dvojího postavení a pod jednou střechou se teď sešly "konkurenčí" týmy. Ve výstupu to potom vypadá tak, že mají spíš tendence soupeřit a vrhat nevraživé pohledy místo aby tahali za jeden provaz. Sám Miguel tenhle problém tak trochu naťuknul v rozhovoru, že s tím jsou malé potíže uvnitř společnosti...
    28.6.2005 08:22 morgan
    Rozbalit Rozbalit vše intuitivnost Gnome je super
    Musím říct, že to co je zde napsáno podtrhuje moje zkušenost. Přešel jsem z Win (čeho jiného, že, za Maca bych to nedělal ;-)). A dostavil se takový pocit, že "už jsem tu někdy byl", Gnome fakt supr, radost pracovat...
    brk avatar 28.6.2005 08:31 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: intuitivnost Gnome je super
    A proč si tedy nepořídíš Maca, když se domníváš, že je ještě lepší? ;-)
    USE="-qt -kde"
    28.6.2005 08:44 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: intuitivnost Gnome je super
    peníze
    28.6.2005 18:54 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: intuitivnost Gnome je super
    28.6.2005 19:12 --.----...--.-. | skóre: 6 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: intuitivnost Gnome je super
    :-D
    28.6.2005 09:26 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Slackware nema balíčkovací systém?
    Neobsahuje baličkovací systém, upgrady a takové věci.
    No to je vidět, že Rozhovor: Miguel de Icaza Slackware nikdy nepoužíval. Slackware tohle všechno samozřejmě má! Nebo k čemu jsou tam potom příkazy installpkg, removepkg, upgradepkg? Nebo co má znamenat adresář /var/log/packages/var? Jediný rozdíl je ten, že balíčkovací systém nekontroluje závislosti, což se dá řešit programy jako swaret, slapt-get.

    To je jako tvrdit, že pokud instalujeme pomocí rpm --force (tím parametrem si nejsem jistý, prostě je to bez závislostí), tak nepoužíváme balíčkovací systém.

    Ad hodné gtk pod LGPL a zlé, komerční, Qt. Qt je už pěkných pár let uvolněno pod GPL (platí pouze pro Unixy, Linux a MacOs), viz stránky trolltechu! Je jasné, že pokud použijete GPL verzi Qt, musí být i samotný program pod GPL, což se LGPL netýká.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    28.6.2005 09:27 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Ten Rozhovor: tam nepatří! To mám z toho, že moc kopíruju :)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    28.6.2005 09:41 GM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Je vidět, že číst a chápat jsou dvě samostatné dovednosti, které nemusejí jít ruku v ruce. ;-) Problém s QT je ten, že pokud chceš vyvíjet komerční aplikaci, musíš solit, kapiš to...
    28.6.2005 09:58 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Ale o tom já přece vůbec nemluvil! To, že je aplikace pod GPL nemusí znamenat, že nemůže být také komerční. To jsou dvě rozdílné věci.

    Komerční licenci musíš mít pro Windows, nebo pokud nechceš svoji aplikaci uvolnit pod GPL, anebo, pokud požaduješ po trolltechu technickou podporu.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    28.6.2005 10:04 GM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Stále to nechápeš, měl by sis ten rozhovor ještě jednou přečíst. Situace: Jsi vývojář komerční closedsource aplikace pro linux. Vybereš si QT, musíš zaplatit licenci. Vybereš si GTKneplatíš vyvýjíš.
    28.6.2005 10:13 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    a) Komerční nemusí být closed source.

    b) U Qt jde o běžné duální licencování. GPL a jiná licence. GTK+ je distribuováno pod LGPL, což je škoda - kdyby bylo pod GPL, vznikalo by více svobodných aplikací.
    28.6.2005 10:43 GM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Slovo aplikace má trochu jiný význam, než jak jej chápou lidé z počítačové branže. Aplikace se tak stala poněkud nepřesně užívaným ustáleným termínem. Jiným ustáleným termínem je spojení komerční aplikace, kdy je ve většině případů brána jako opak opensource aplikace. Stejným způsobem se posunul význam slova hacker. Některým hnidopichům se to může nelíbit, nicméně jsou to potom právě oni, kdo mluví nesrozumitelně. Pod záštitou jakéhosi vyššího principu ignorují vývoj jazyka a v extrémech mohou působit stejně, jako člověk, který by dnes mluvil staročeštinou a aktivně k ní nabádal ostatní.

    Teď ke svobodě. Já osobně si pod pojmem svoboda představuju něco jiného. Mimo jiné to jsou věci jako svobodně hovořit, svobodně si zvolit životního partnera, svobodně si zvolit svůj OS, svobodně si zvolit svůj programovací nástroj a svobodně se rozhodnout, jakým způsobem budu své dílo distribuovat. Otázka dne: Je ABCLinuxu opensource?

    28.6.2005 10:55 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    To pojednání o vývoji jazyka jsem nepochopil. Resp. nepochopil jsem souvislost s tématem.

    Co se svobody - tak jak ji ty popisuješ - týče, tak o té také můj příspěvek není. Já mluvil o "svobodných" aplikacích (nebo programech, je-li ti to milejší). Těžko lze zpochybňovat, že program pod GPL je svobodnější než takový, který je na základě LGPL closed source. Nemá to nic společného s tvojí svobodou zvolit si OS apod.

    Takže když ty se svobodně rozhodneš distribuovat svůj program jako closed source, je to naprosto v pořádku. Ale stejně tak platí to, co jsem řekl já: bude o jeden svobodný program méně.

    AbcLinuxu není open source. Autorem kódu je Leoš Literák, který svá rozhodnutí již mnohokrát v různých diskuzích vysvětloval.
    28.6.2005 11:18 GM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Pojednání o jazyku říkalo tolik, že se jazyk vyvíjí a zjednodušuje nejen v globále, ale i v rámci menších skupin lidí. A tak se v počítačovém světě běžne zaměňují termíny aplikace a program, ikdyž v principu neznamenají totéž. Stejně tak je ve většině případů pojem komerční chápán jako opozice k termínu opensource.

    Svobodný software je takový, se kterým mohu svobodně nakládat nebo takový, který je šířen dle GPL? Připomínám, že nejde o totéž a že ta první varianta nemusí automaticky znamenat pošlapání autorových práv. Samozřejmě nemá smysl tohle už nejméně milionkrát omleté téma nijak zvlášť rozebírat. Stejně jako nikdo před náma, bychom se ani my nedobrali nějakého výsledku. ;-)

    Co se týče ABCLinuxu samozřejmě vím, znám, neptám se jenom tak. Byla svobodná volba Leoše Literáka udělat to po svém. Je-li ABCLinuxu nesvobodným (určitě se podle Tebe nejedná o software svobodný), pověz, koho omezuje na jeho právech?

    28.6.2005 11:48 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    pojem komerční chápán jako opozice k termínu opensource.
    Já bych použil closed source. Dávat rovnítko mezi closed source a komerční, to open source softwaru velmi škodí, protože to mate lidi v tom smyslu, že open source není pro komerční účely vhodný. A to je samozřejmě daleko od pravdy.
    Je-li ABCLinuxu nesvobodným (určitě se podle Tebe nejedná o software svobodný), pověz, koho omezuje na jeho právech?
    Předně: nesvobodný software nikomu neomezuje nějaká práva. To jsem neřekl. Já ani netvrdím (na rozdíl od RMS), že by nesvobodný software omezoval lidskou svobodu. Když se mi nesvobodný soft. nechce používat, prostě ho nepoužívám. Ale jinak je pravda, že uzavřenost kódu Abc znemožňuje těm, kdo by o to měli zájem, zdrojový kód studovat a na jeho základě vytvořit nějakou jinou aplikaci.

    Ale to je velké odbočení od tématu. Já mluvím o tom, že LGPL tu nesvobodu programů umožňuje. Ačkoliv je jasné, že GPL přináší svým vynucováním svobody určitá omezení, je IMHO lepší zvolit model GPL + nesvobodná licence (Qt), než pouze LGPL (GTK+).
    28.6.2005 12:05 GM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Až mám chuť se vsadit, že v běžné mluvě, kdy si nedáváš zas takový pozor, na to co říkáš, se Ti taky občas podařít zaměnit closedsource za komerční. ;-)

    Co je tedy nesvobodný software. To bude nejspíš nějaký nový význam slova nesvobodný, který ještě neznám. ;-)

    28.6.2005 12:31 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Až mám chuť se vsadit, že v běžné mluvě, kdy si nedáváš zas takový pozor, na to co říkáš, se Ti taky občas podařít zaměnit closedsource za komerční. ;-)
    Těžko tě přesvědčovat, ale já jsem si poměrně dost jistý, že se mi to nestává. Částečně to bude také proto, že to není téma, o kterém bych se někdy bavil s kamarády u skleničky vína. Dost pochybuji, že bych na tyto otázky vůbec kdy v běžné mluvě narazil... Ale i kdyby, tak bych stejně asi vyhrál, protože z diskuzí na internetu jsem docela vytrénovaný. Zvláště kvůli přesvědčování lidí, že open source není překážkou pro komerční využití ;-).
    Co je tedy nesvobodný software.
    Takový, který nemá open source licenci?
    28.6.2005 12:53 GM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Těžko tě přesvědčovat, ale já jsem si poměrně dost jistý, že se mi to nestává.
    To byl samozřejmě jenom takový žertík, určitě Tě nehodlám nařknout z toho, že nevíš, co říkáš. :-) Btw. ani já si nemyslím, že opensource je překážkou pro komerční využití.

    Co se nesvobodného týká, nemůžu souhlasit a v podstatě musím teď být v postoji podobnému Tvému před chvílí, když si říkal, že komerční a closesource by se nemělo zaměňovat. Stejně tak by se nemělo zaměňovat opensource svobodné. Už jen proto, že žádná licence Ti nezaručí plnou svobodu. Tohle splňuje jenom public domain. Licence je právě od omezení této svobody.

    28.6.2005 12:59 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Co je tedy nesvobodný software.
    Takový, který nemá open source licenci?
    Gratuluji, právě jste položil mezi open source software a svobodný software. Bravo. Stejné zjednodušení, jako vytýkáte jiným.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    28.6.2005 13:21 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Ach jo :-) Všichni dobře víme o čem je zrovna řeč, ale přesto si navzájem vytýkáme nedostatky v našich definicích a pak se divíme, že nikdo z okolí nakonec nemá nejmenší ponětí co je vlastně co :-)
    Copak toho není dost?
    28.6.2005 13:50 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Když už je potřeba rozlišovat, tak já vidím rozdíl mezi Svobodným a svobodným. I "neSvobodný" software může poskytovat množství svobod.

    Stejně jako je rozdíl open source a Open Source.

    Když už existují takové tahanice o tom, co je a není svobodné, tak bychom se aspoň měli vyvarovat toho, aby se softwaru s otevřeným kódem upíralo označení svobodný - splňuje-li vše ostatní, kromě toho, aby byl Svobodný.
    28.6.2005 14:01 GM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    ...tak bychom se aspoň měli vyvarovat toho, aby se softwaru s otevřeným kódem upíralo označení svobodný - splňuje-li vše ostatní, kromě toho, aby byl Svobodný.

    A je to tady! Slepá ulička! Teď bych mohl nadhodit právě Miguelovo Mono a mohla by následovat nekonečná debata na téma, jestli je Mono svobodný software s otevřeným kódem, nebo nesvobodný software vázaný na technologie MS. Navrhuji zavčasu debatu utnout, já rozhodně končím. ;-)

    Stanislav Brabec avatar 28.6.2005 12:29 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Jenže ani implikace komerční + ne-svobodná => closed source neplatí. Mnoho firem si již dnes uvědomuje význam přístupu ke zdrojovým kódům pro své strategické aplikace, a tak vznikají různé shared source licence.

    Spíš se divím, že ještě dnes někdo investuje do nasazení closed source + closed protocol + closed format řešení statisíce v bláhové naději, že dodavatelská firma v příštích pěti letech nezkrachuje a bude zajišťovat podporu. Firem, které na to doplatily, není málo.
    28.6.2005 12:40 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Ad nezkrachuje - spíše, že vydá novou verzi, která je rychlejší, zářivější, snadnější, ..., bohužel nekompatibilní s tou starší. Ale přece nebudete jako dinosauři zůstávat u starého systému, když si můžete koupit nový, ne? (kde jsem to jenom slyšel)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    28.6.2005 11:15 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    ABCLinuxu je svobodné, můžeš si sem napsat cokoli chceš. Co se týká zdrojových kódů abíčka, je to zase svobodné rozhodnutí Leoše jakožto autora.

    Jistě, můžeš se naprosto svobodně rozhodnout, jakým způsobem budeš svoje dílo distribuovat, ale to tě neznamená, že nemusíš respektovat licence softwaru, který používáš! Pokud nechceš distribuovat svoje dílo pod GPL, pak nesmíš použít GPL verzi QT toolkitu. Ale to je prostě rozhodnutí autorů Qt a pokud se ti nelíbí, můžeš a) použít jiný toolkit, b) napsat si vlastní. Všechno naprosto svobodně.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    28.6.2005 11:48 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    GTK+ je distribuováno pod LGPL, což je škoda - kdyby bylo pod GPL, vznikalo by více svobodných aplikací.
    WTF? Můžeš mi prosím podrobněji vysvětlit toto tvrzení? Nerozumím tomu.
    Copak toho není dost?
    28.6.2005 11:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Já si myslím, že kdyby tu nebyla možnost vytvářet s pomocí GTK+ uzavřený soft., tak by se více lidí rozhodlo pro svobodný soft. místo toho, aby zavrhli GTK+. Tzn. na základě GTK+ by vznikalo stejné množství aplikací, ale více z nich by bylo svobodných.
    28.6.2005 12:29 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    Já si to tedy nemyslím, našli by si prostě jenom něco jiného než GTK+. Proč by tomu mělo být jinak? Kolik znáš uzavřeného softu, který by podle tebe, být GTK+ pod GPL, byl otevřený? Nepřicházím na žádný.
    Copak toho není dost?
    28.6.2005 10:19 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware nema balíčkovací systém?
    S Qt musíte platit, pokud chcete psát komerční software.
    Toto je doslovný citát, nic o komerční closedsource aplikaci tam prostě nevidím.

    Já jenom říkám, nemusíte platit, pokud bude vaše komerční aplikace pod GPL. To není obhajoba Qt, taky bych pravděpodobně zvolil Gtk, ale nelíbí se mi takovéto polopravdy.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    28.6.2005 10:28 vd
    Rozbalit Rozbalit vše gnome a slackware
    Podle me je jenom dobre, ze v distribuci Slackware neni "ciste" GNOME, jake by tam urcite bylo, kdyby to zaviselo na Vol. Ja sam pod Slackware pouzivam third party distribuci GNOME - Dropline GNOME a je to to nejlepsi co muze uzivatel tohoto prostredi udelat - pouzivat Dropline. Instalace je velmi jednoducha, DL GNOME se udrzuje stale aktualizovane a je ve vybornych rukou.

    GNOME se mi zda oproti KDE cistejsi. Plne souhlasim s nazorem a vyplnovani prazdneho mista tlacitky ...

    DL GNOME muzete zkusit (pokud o nem - coz je nepravdepodobne ;) - jeste nevite): http://www.dropline.net/gnome/
    28.6.2005 10:42 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome a slackware
    GNOME se mi zda oproti KDE cistejsi. Plne souhlasim s nazorem a vyplnovani prazdneho mista tlacitky ...
    Jako uživatel KDE musím konstatovat, že se nejedná o vtip, ale o pravdu. Například v kopete jsem si musel vypnout tři úplně zbytečné panely nástrojů, abych měl vůbec nějaké místo na psaní a čtení.

    Ale ono to souvisí s tím, že KDE má Kdevelop a QT designer, kde je možné spousta věcí snadno naklikat. Jenže se obávám, aby GNOME nedopadlo podobně, nebo ještě hůř. Viz ...programátorům ve Visual Basicu, lidem ze světa Windows ... přejít do našeho světa :-(.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    28.6.2005 11:15 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome a slackware
    Vyděsila mě tatáž věta.
    28.6.2005 11:41 hub | skóre: 26 | blog: bg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome a slackware
    Asi programátoři ve Visual Basicu udělali díru do světa...
    28.6.2005 11:45 MiG
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome a slackware
    Naštěstí lze skoro vše vypnout, a to je právě to, co se mi na KDE líbí - nenutí mi styl, který navrhl nějaký expert jako Ten nejlepší. Nepatřím mezi 95% běžných uživatelů. Na druhou stranu musím KDEčkům vytknout, že v defaultní konfiguraci mají zapnuty všechny ty zbytečnosti. Přitom by stačilo, kdyby při prvním startu nabídly výběr: a) Jste sekretářka? b) Jste expert? a podle toho přizpůsobily prvotní vzhled.
    28.6.2005 11:52 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome a slackware
    Ono to tak ale taky vypadá :-) Miguel má pravdu, na Gnome aplikacích je skutečně znát, že se použitelností někdo zabýval, že to má nějaký vzhled.

    S Visual Basicem bych problém neviděl, nakonec, je to jazyk jako každý jiný :-) Ale pokud to znamená, že si windowsáci přinesou všechny svoje programovací zvyky a celý jejich přístup k tomu, tak to skutečně bude nejlépe zabalit a jít o dům dál…
    Copak toho není dost?
    Stanislav Brabec avatar 28.6.2005 12:34 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome a slackware
    Pokud si přenesou své skvělé aplikace jen na svůj nový desktop a vystaví je na svých stránkách, budiž jim přáno. A doufám, že GNOME team bude natolik soudný, aby nějaký bastl nezařadil do základního systému.
    28.6.2005 12:47 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome a slackware
    ,,Proč musím na konci výstupu zmáčknout enter pro skončení programu?``

    ,,No přece aby ti nezmizela příkazová řádka a mohl sis to přečíst!``

    ,,A kdyby to bylo v nějakém skriptu?``

    ,,??``

    Normální příklad :-) A tohle je ještě sranda které lze lehce pomoct. Uznávám teda, že to zrovna asi nebude typický problém, ale tak pro ilustraci…
    Copak toho není dost?
    28.6.2005 12:28 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnome a slackware
    Není problém dodělat, ne? KDE už nějaký dialog na počáteční nastavení má. Ale IMHO to není nejlepší nápad, protože každý má rád něco jiného. Já například používám 2 panely ve stylu GNOME, styl widgetů .NET (nevím, proč se tak jmenuje, každopádně je velmi hezký) a spoustu maličkostí, jejichž nastavení mi nezabere více, jak 10 minut.

    Ze všech WM a DE, co jsem zkoušel, tak se mi nejvíce líbí (v abecedním pořadí) Blackbox/Fluxbox, KDE, Xfce.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    28.6.2005 12:31 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše typo
    programátorům ve Visula Basicu
    Tahle veta me pobavila ;-)
    28.6.2005 12:50 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: typo
    Opraveno.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.