abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (84%)
     (4%)
     (6%)
     (6%)
    Celkem 589 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    PIM pro GNU/Linux - 5 (Haystack)

    4. 10. 2006 | Lukáš Jelínek | Recenze | 4600×

    Další díl seriálu o PIM aplikacích se nese opět v duchu pohledu do daleké budoucnosti. Právě tam totiž míří projekt Haystack, který nemá za zády nikoho menšího, než světově proslulou univerzitu MIT. A slibuje podobnou revoluci v PIM oblasti, o jakou se pokouší Chandler.

    Váš smysl informací

    Haystack je představován jako projekt, který má za cíl umožnit lidem, aby spravovali své informace způsobem, který pro ně má největší smysl. Má odbourat bariéry, které staví vývojáři aplikací tím, že předdefinovávají druhy informací a způsob manipulace s nimi.

    Celý projekt Haystack se skládá z několika menších podprojektů, řešících součásti celého systému. Prvním z nich je univerzální informační klient (Haystack client). Má umožnit správu osobních informací zcela individuálním způsobem, aby uživatel rychle našel přesně to, co hledá. Z hlediska PIM je důležité právě toto, nicméně se stejně zmíním i o dalších komponentách projektu.

    Druhou součástí je Relo. Zaměřuje se na rychlou orientaci uživatele ve velkých objemech informací, speciálně při vývoji aplikačních programů, a využívá vztahy mezi objekty a redukci naráz poskytovaných informací.

    Dalším subprojektem je Piggy Bank, což je sémantický webový prohlížeč (realizovaný formou pluginu do Firefoxu). Extrahuje informace z webových stránek (které musí samozřejmě dodržovat sémantická pravidla podle doporučení W3C) a vytváří z nich RDF bázi. K informacím pak poskytuje přístup přes rozhraní usnadňující práci.

    Poslední součást projektu má název Re:Search. Jedná se opět o plugin do Firefoxu a slouží ke zefektivnění vyhledávání. Principem je opakované využití dřívějších výsledků vyhledávání a jejich začlenění do výsledků nových.

    Technická poznámka: Haystack client existuje ve dvou verzích. Původní, údajně plně funkční, bohužel není přístupná (i když se všechno tváří, že by měla být) a nepodařilo se mi v laboratoři CSAIL MIT najít nikoho, kdo by to byl schopen vyřešit. Lze stáhnout pouze novější, refaktorovanou verzi, která je ovšem pouze velice omezeně funkční a často padá. Následující text se proto z většiny opírá o informace poskytované na webu projektu a o nepříliš důkladnou analýzu kódu jednotlivých pluginů.

    Koncepce programu

    Klient je vybudován jako aplikace na platformě Eclipse. Jednotlivé součásti (moduly) jsou implementovány jako pluginy Eclipse. Datový model využívá RDF, což poskytuje výhodu snadné rozšiřitelnosti existujicích modulů a přidávání nových. Uživatelské rozhraní je společné všem modulům a zajišťuje konzistentní ovládání celého programu. Důležité také je, že se nerozlišují informace podle druhu (např. poštovní zprávy, webové stránky, dokumenty, obrázky apod.).

    Zcela zásadní je takový přístup, že pro každý objekt (ať už je to kus textu, obrázek, zvuk atd.) je vždy k dispozici celé spektrum operací, které mají pro tento objekt smysl. Například u jakéhokoli textu lze kdykoli zkontrolovat pravopis, u obrázku provádět různé manipulace a úpravy (bez ohledu na to, zda se tento obrázek nachází na disku, v poštovní zprávě nebo třeba v úkolu) apod. Kde je to jen trochu možné, lze k objektům přidávat vlastnosti, vytvářet mezi nimi vazby atd. Samozřejmostí je sjednocení e-mailové a IM komunikace.

    Ovládání je založeno na přetahování (drag&drop), kontextových nabídkách (přes pravé tlačítko myši) a jednoduše řešené navigaci. Různé druhy informací mají své rozbalovatelné a zavíratelné bloky. Další bloky obsahují např. doporučené operace, prostředky pro organizaci informací, anotace, kolekce, oblíbené položky, startovní body (základní nabídka běžných činností) a různé další věci.

    Každý informační objekt je identifikován svým URI (URN uvnitř, resp. URL vně aplikace), který lze například uložit někde mimo a později ho použít při hledání informace. Podobně můžeme každý objekt vyexportovat do RDF formátu.

    Přehled funkcí

    Vzhledem k tomu, že jde více o zkoušení koncepce než o aplikaci k ostrému nasazení, nemá příliš smysl řešit detaily jednotlivých funkcí. Proto to vezmeme spíš přehledově:

    • pošta - poštovní klient integrovaný v aplikaci s celým spektrem poskytovaných činností. Současná implementace zvládne SMTP, POP3 a IMAP, navíc je klient připraven také pro IM komunikaci.
    • kontakty - správa kontaktů je řešena v kontextu celé koncepce aplikace. Znamená to, že se u kontaktů pracuje např. s rolemi uživatelů ve vzájemné komunikaci, nebo že se zobrazuje prezenční informace (důležitá pro IM). Haystack podporuje výměnu informací pomocí vCard a CSV dat. O podpoře LDAP apod. mi není nic známo, pravděpodobně není k dispozici.
    • plánování - je důležitou součástí klienta Haystack. Kromě klasických událostí a úkolů, které najdeme prakticky ve všech PIM aplikacích, zde figurují také specifické věci - například připomínání důležitých informací (nezapomenout si přečíst zprávu, prohlédnout obrázek, někomu odpovědět apod.) nebo naopak připojování objektů k úkolům.
    • kanály - nejen RSS, ale i některé jiné kanály (např. počasí) jsou rovněž integrální složkou aplikace. I na informace odtud se vztahují rozsáhlé operační možnosti programu.
    • digitální knihovna - v uložených informacích všeho druhu lze vyhledávat jak obvyklými metodami, tak pomocí dynamických hierarchií (postupného zpřesňování dotazu).

    Výhody a nevýhody

    I když se jedná o poměrně specifickou záležitost, stejně uvedu výhody a nevýhody. Berte to prosím jen jako velice orientační, příští verze může leccos změnit. Tedy výhody:

    • Přenositelnost. Založení na RDF dává dobré předpoklady k přenositelnosti bez větších překážek. Také samotná aplikace, díky využití Eclipse, lze spouštět všude tam, kde je Eclipse k dispozici.
    • Modularita. Výše uvedené výhody se projevují i tady. Realizace v podobě eclipsovských pluginů je již ve své podstatě modulární, totéž se týká i dat, která jdou do celkového modelu snadno začlenit.
    • Koncepce programu. Podobně jako Chandler, i tento projekt si klade za cíl "převrátit přístup naruby". Ve výsledku může podstatně zefektivnit práci, i když je to samozřejmě hodně subjektivní a někomu mohou víc vyhovovat klasické programy.
    • Přehledné GUI. Uživatelské rozhraní působí velice přehledně a srozumitelně. Mimochodem je znát, že někteří tvůrci jiných aplikací se zde pravděpodobně inspirovali (nebo přinejmenším došli k témuž) a styl GUI použitý v Haystacku se objevuje i v jiných programech.

    Nevýhody tu jsou samozřejmě také:

    • Praktická nepoužitelnost. Jak jsem již uvedl v technické poznámce, s Haystackem je to vcelku podivné. Stará verze není veřejně dostupná a nová skoro nefunguje. Za této situace nelze Haystack používat ani experimentálně.
    • Pomalost a vysoké nároky. Jako všechny programy založené na Eclipse, i Haystack je náročný na paměť i procesor. A v současné podobě je skutečně velice pomalý.
    • Synchronizace chybí. Možnost synchronizace, ať už s přenosnými přístroji nebo s nějakým serverem zřejmě zcela chybí. Pokud by tento stav přetrval, byl by to docela problém.
    • Bez groupwarové podpory. Stejný problém. Haystack umí jen něco málo ze základů skupinové práce, ale kooperace prostřednictvím groupwarových serverů zřejmě obecně podporována není.

    Závěr

    Je škoda, že tak nadějný projekt nedává více možností k vyzkoušení a případnému lepšímu začlenění do praxe. Celé to na mě působí tak, že lidé, kteří na Haystack klientu pracovali, zřejmě odešli a projekt stagnuje. Nasvědčuje tomu i komunikace (resp. "nekomunikace") ze strany CSAIL MIT, a také to, že web projektu byl naposledy aktualizován před dvěma lety. Pokud by se práce opět rozběhly, mohli bychom se dočkat velice slušného PIM řešení. Případně by mohl někdo převzít buď celý projekt nebo aspoň jeho základ (a vybudovat novou aplikaci).

    Kdo navštíví stránky projektu, kromě popisu celé koncepce tam najde také fiktivní příběh jedné uživatelky pracující s Haystack klientem, doplněný odpovídajícími screenshoty programu. O vlastnostech aplikace to řekne víc než sebedelší text.

    Toto sice měl být poslední díl, ale nakonec je vše jinak. Ze zprávičky jsem se mezitím dozvěděl, že byl oživen vývoj PIM programu Mulberry. I když nejde o svobodný (a dokonce ani open-source) program, díky svým vlastnostem by určitě mohl být pro některé uživatele zajímavý. Proto mu bude příští díl věnován.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Událo se v týdnu 17/2024
    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál PIM pro GNU/Linux (dílů: 6)

    PIM pro GNU/Linux - 1 (Kontact) (první díl)
    <—« PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    »—> PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry)
    PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry) (poslední díl)

    Související články

    PIM pro GNU/Linux - 1 (Kontact)
    PIM pro GNU/Linux - 2 (Evolution)
    PIM v GNU/Linuxu - 3 (Chandler)
    PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    Kalendář dostupný odkudkoliv?
    Seriál: GnuCash - domácí účetnictví na úrovni
    Seriál: Elektronické bankovnictví
    Seriál: Zálohování v Linuxu
    Jak propojit iPAQ a Linux
    RSS a Atom: agregácia webového obsahu - I (Formáty, možnosti)
    RSS a Atom: agregácia webového obsahu - II (Štruktúra RSS súboru)

    Odkazy a zdroje

    Domovská stránka projektu Haystack
    Haystack na serveru freshmeat.net
    Platforma Eclipse
    Resource Description Framework (RDF)

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
    Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
    PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
    Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10
           

    Hodnocení: 77 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    hajma avatar 4.10.2006 10:44 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 5 (Haystack)
    IMHO škoda psát o v podstatě neexistujícím software
    21 promarněných znaků
    Luk avatar 4.10.2006 11:32 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 5 (Haystack)
    Není. Ten koncept je tak zajímavý, že si pozornost zaslouží. Kromě toho, zdrojáky jsou k dispozici, kdokoliv na tom může pokračovat a dovést to do rozumně použitelné podoby.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Josef Kufner avatar 4.10.2006 18:04 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 5 (Haystack)
    Dík za zajímavý seriál. Celkem bych uvítal i pár dílů o samostatných programech, které nejsou součástí nějakého uceleného řešení. Třeba i více programů v jednom dílu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.