abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (83%)
     (4%)
     (7%)
     (6%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry)

    17. 10. 2006 | Lukáš Jelínek | Recenze | 5234×

    I když se jedná o proprietární program, má mezi PIM aplikacemi na GNU/Linuxu své místo. Tím spíš, že po nějaké době útlumu (způsobeném bankrotem firmy, která ho vyvíjela) byl tento projekt oživen a již vzniklo několik nových verzí.

    K čemu další program?

    Někomu by se mohlo zdát, že představovat další PIM program, a k tomu ještě proprietární, je zcela zbytečné. Tento názor nesdílím, Mulberry má - kromě toho, že se jedná o dlouhodobě existující aplikaci - řadu funkcí, kterými jiné programy nedisponují. Navíc patří mezi produkty, které jsou vyvíjeny pro více platforem současně (zde kromě GNU/Linuxu také pro MS Windows a Mac OS X), proto najde uplatnění v heterogenním prostředí.

    Historie programu začíná v roce 1995, kdy Cyrus Daboo zahájil jeho vývoj (tehdy jen jako poštovního klienta) během svého působení na University of Cambridge. Po svém odchodu z univerzity ve vývoji pokračoval (hlavně proto, že o program měla univerzita zájem) a v srpnu 1996 byla dokončena první verze pro Mac OS. V následujících letech vznikaly (v rámci firmy Cyrusoft International) další verze s přibývajícími funkcemi. První linuxová verze byla vydána v roce 2001. Verze 4 (znamenající přerod v plnohodnotnou PIM aplikaci) vznikla v květnu 2005.

    Narozdíl od některých jiných podobných aplikací není program Mulberry založen ani na Qt, ani na GTK+, a už vůbec není propojen s nějakým desktopovým prostředím. To je na jedné straně výhoda - nejsou problémy se závislostmi - ale i nevýhoda, protože uživatelské rozhraní se dá považovat za nevzhledné a částečně problematické (příliš velké fonty bez možnosti zmenšení apod). Působí to dojmem, že linuxová verze je tu "jen tak mimochodem, aby se neřeklo".

    Instalační balík lze stáhnout ze stránek projektu. Jde o běžný tarball komprimovaný jako GZIP, obsahující jednak spustitelný soubor aplikace, a dále pak adresář určený k nakopírování do domovského adresáře uživatele nebo na některé ze systémových míst (např. /usr/lib/mulberry). V tomto adresáři jsou pluginy (v podobě dynamických knihoven) pro různé funkce, dále XML soubory s texty, a konečně také dvě ikony (stejný obrázek ve dvou formátech).

    Zastavme se nejdřív u pluginů. Zajišťují především bezpečnostní funkce (autentizační metody, SSL, S/MIME apod.), konverze dat a kontrolu pravopisu (založenou na Aspell a ispell). Rozhraní pluginů však není veřejně dostupné, proto ani nejsou k dispozici jiné pluginy, než ty obsažené v základním balíku. Škoda.

    Trochu jiná je situace u souborů s textovými řetězci. Protože jsou to běžné XML soubory, není problém si je upravit - například přeložit do jiného jazyka. Sice jsem nikde žádné takové překlady nenašel (nejspíš kvůli licenci, která obecně nedovoluje žádné změny), ale technicky tomu nic nebrání.

    IMAP nade vše

    Program Mulberry je výrazně zaměřen na práci prostřednictvím protokolu IMAP (byť POP3 a lokální úložiště zvládá také). S tím souvisí i to, že podporuje - poměrně málo rozšířené - protokoly ACAP a IMSP. Základem je on-line práce s IMAP, ale lze pracovat i off-line. Pro filtraci pošty lze používat technologii Sieve.

    Co se týká kontaktů, kromě místních adresářů lze používat i vzdálené. A to jak LDAP, tak již zmíněné ACAP a IMSP. Místních i vzdálených adresářů může být libovolný počet. Ovšem pozor, i základní místní adresář se musí vytvořit ručně, program si sám žádný nevytváří.

    Podobná situace platí i u kalendářů. Opět může být libovolný počet místních i vzdálených, pro komunikaci se používají protokoly WebDAV a CalDAV (případně obyčejný HTTP protokol - pouhé kopírování dat bez synchronizace). Kalendářová data jsou uložena ve formátu iCalendar. Opět se ale musí kalendáře vytvářet ručně, což může být matoucí (zobrazí se časový přehled, ale data do něj vložit nejdou).

    pim 6 mulberry 1

    Přehled funkcí

    Jako vždy, i nyní bude následovat přehled toho, co program všechno umí. Něco jsem již naznačil, tady to bude trochu úplnější.

    • pošta - Jak již bylo řečeno, klient umí IMAP, POP3 a lokální schránku. Ovšem jeho schopnosti jsou mnohem větší. Má velmi zajímavé možnosti v nakládání se zprávami (zobrazování smazaných zpráv, přesměrování a odmítnutí, volby ohledně ukládání do složek, použití DSN, třídění a filtrace, pokročilé použití MIME apod.). Málokterý poštovní klient má tolik funkcí, z těch fungujících na GNU/Linuxu nejspíš žádný, alespoň ne v základní podobě.
    • kontakty - U kontaktů se ukládá (v porovnání s jinými podobnými programy) relativně málo informací - v podstatě pouze základní údaje a uživatelské poznámky. Na druhou stranu může být adresářů více, jak lokálních, tak vzdálených. Množina funkcí není tak rozsáhlá jako u pošty, ale všechno potřebné je k dispozici.
    • kalendáře - Na rozdíl od kontaktů, tady se naopak ukládá velmi mnoho informací. Nastavování parametrů událostí a úkolů je poměrně složité a nepřehledné, vyřádit se mohou cestovatelé zvyklí pracovat současně s různými časovými zónami (ovšem na letní čas se jaksi pozapomnělo). Pohledy na časové úseky (den až rok) jsou široce nastavitelné. Týmová práce je podpořena rozesíláním a zpracováním pozvánek účastníkům (iMIP).
    • konfigurace - Používání protokolů IMSP a ACAP umožňuje ukládat na server nejen kontaktní informace, ale také nastavení programu. Uživatel si tak může uložit veškerá svá nastavení aplikace Mulberry (samozřejmě s výjimkou nastavení serveru, kam se má připojit) a mít je k dispozici vždy, když s programem pracuje - ať už sedí u kteréhokoli počítače.

    pim 6 mulberry 2

    Výhody a nevýhody

    U nyní popisovaného programu to bude poměrně vyhraněné. Málo vlastností je u něj průměrných, posuďte sami. Nejprve tedy výhody:

    • Přenositelnost. Mulberry je k dispozici pro tři časté platformy (bývala dříve i verze pro Solaris, ale ta už se někam vytratila). Ovšem na všech třech platformách se program chová stejně a používá stejná data - kombinace různých systémů není problém.
    • Stabilita. Základy programu jsou dlouhodobě vyzkoušeny a aplikace netrpí žádnými dětskými nemocemi. Dá se říci, že když si člověk přečte příručku, může program bez problémů používat a nebudou ho čekat takové záludnosti, jako je nepredikovatelné chování a záhadné pády.
    • Kvalitní GUI. Uživatelské rozhraní je logicky navrženo a příjemně se používá. Kdyby tak netrpělo nízkou kvalitou použitých widgetů, byla práce s ním efektivnější než u kteréhokoli jiného podobného programu.
    • Velký rozsah funkcí. Již jsem zmínil, jak obrovskou škálu funkcí zde najdeme, zejména v oblasti e-mailové komunikace. Prakticky na co si člověk vzpomene, to tam najde.
    • Široká konfigurovatelnost. Skoro všechno se dá všelijak nastavovat a parametrizovat. A tím, že se dá nastavení navíc uložit na server, se to ještě o řád zlepšuje.
    • Nenáročnost. Založení programu pouze na knihovnách X (s vyloučením náročných toolkitů) se příznivě projevuje na výkonnostních nárocích. Z dosud popisovaných PIM aplikací běhá jednoznačně nejrychleji a s nejmenší spotřebou paměti. Ani na pomalých strojích s menší pamětí nebude mít problém s hladkým během.

    Bohužel, o nevýhodách jsem zatím moc nemluvil, o to horší to bude teď:

    • Problémy s českými znaky. Jediné místo, kde čeština bez problémů funguje, jsou příchozí zprávy. Ve všech ostatních případech je to tragédie. Pravděpodobně to souvisí s tím, že systém používá kódování UTF-8 a Mulberry se s tím nedokáže vyrovnat. České znaky se mi tam nepodařilo dostat, ať jsem se snažil jakkoli.
    • Ošklivé GUI. Uživatelské rozhraní je sice dobře navržené (a pod Windows v podstatě i hezky vypadá), ale jeho vzhled v GNU/Linuxu je přímo otřesný. Na vině jsou hlavně obrovské fonty, které není jak zmenšit a které často přetékají mimo prostor pro ně určený. Taktéž některé barvy (rovněž neměnitelné) působí velice neesteticky. Tyto neduhy by možná byly řešitelné ručním nastavením X resources, ale kdo se s tím má lopotit...
    • Na přenosná zařízení zapomeňte. Podpora PDA, telefonů apod. je - stručně řečeno - nulová. Na tak propracovaný program je to trochu překvapivé a je to rozhodně škoda.
    • Groupware s otazníkem. Mulberry si zakládá na protokolech IMSP a ACAP. Není divu, když autorem nejrozšířenějších serverů (lze-li vůbec o nějakém rozšíření hovořit) pro tyto protokoly je autor aplikace Mulberry. Jinak je nutno se spolehnout pouze na protokoly jako LDAP a CalDAV, žádnou specifickou podporu pro groupwarové servery zde nenajdeme.
    • Proprietární program. Původně to býval komerční placený produkt. Nyní už je sice zdarma, ale stále je proprietární. To by ještě tolik nevadilo, kdyby bylo aspoň dostupné rozhraní pro pluginy. V tuto chvíli není možné přidávat do programu mnohé funkce (třeba pro přenosná zařízení), které by se velice hodily.

    Závěr

    Rád bych prohlásil, že jsem našel vynikající program. Dokonce bych to v tomto případě téměř mohl udělat. Ale bohužel nemohu, aplikace bez korektního zacházení s národními znaky je pro běžnou práci absolutně nepoužitelná. Bude-li vyřešeno toto, pak bude Mulberry na dobré cestě stát se na GNU/Linuxu dobrou alternativou k programům jako Evolution a Kontact. Zvlášť, pokud by bylo zveřejněno rozhraní pro pluginy nebo nejlépe změněna licence na některou svobodnou.

    Seriál o PIM aplikacích je u konce. Doufám, že nebyl pouze nudným výčtem několika málo programů, ale že někomu pomohl porovnat možnosti jednotlivých aplikací a vybrat si tu nejvhodnější. Případně, že ukázal i některé směry, kterými se PIM řešení mohou ubírat nebo dokonce ubírají.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Událo se v týdnu 17/2024
    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál PIM pro GNU/Linux (dílů: 6)

    PIM pro GNU/Linux - 1 (Kontact) (první díl)
    <—« PIM pro GNU/Linux - 5 (Haystack)
    PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry) (poslední díl)

    Související články

    PIM pro GNU/Linux - 1 (Kontact)
    PIM pro GNU/Linux - 2 (Evolution)
    PIM v GNU/Linuxu - 3 (Chandler)
    PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    PIM pro GNU/Linux - 5 (Haystack)
    Kalendář dostupný odkudkoliv?
    Seriál: GnuCash - domácí účetnictví na úrovni
    Seriál: Elektronické bankovnictví
    Seriál: Zálohování v Linuxu
    Jak propojit iPAQ a Linux
    RSS a Atom: agregácia webového obsahu - I (Formáty, možnosti)
    RSS a Atom: agregácia webového obsahu - II (Štruktúra RSS súboru)

    Odkazy a zdroje

    Domovská stránka aplikace Mulberry
    Internet Message Support Protocol (IMSP)
    Application Configuration Access Protocol (ACAP) - RFC 2244
    Sieve Mail Filtering Language
    Sieve: A Mail Filtering Language - RFC 3028

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
    Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
    PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
    Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10
           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.10.2006 08:59 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry)
    Licence zřejmě zakazuje i vytváření screenshotů...
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    17.10.2006 10:45 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry)
    Jsou k nalezení na domácích stránkách v dokumentaci. ;-)
    Luk avatar 17.10.2006 10:59 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry)
    Omlouvám se, je to moje chyba :-( Zapomněl jsem je Robertovi poslat. Hned tak učiním...
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luk avatar 17.10.2006 11:08 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry)
    Odesláno. Než budou přímo u článku, jsou zatím k nahlédnutí tady a tady.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    17.10.2006 11:24 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry)
    Už jsou tam :-)
    17.10.2006 14:11 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry)
    Jéé, Ty toho naděláš. :-D Už jsem viděl i podstatně šílenější věci, tohle mi přijde ještě v pohodě. ;-)
    Josef Kufner avatar 17.10.2006 13:14 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry)
    Vypadá to opravdu sympaticky, škoda, že tam je těch pár problémů. :-(
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    17.10.2006 21:31 tomolc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry) - download?
    aka je domovská stránka tohto programu? dá sa to niekde stiahnút? je to free? /zadarmo/

    dakujem tomolc
    Luk avatar 17.10.2006 21:59 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry) - download?
    Adresa domovské stránky je v prvním řádku pod nadpisem Odkazy a zdroje. Kdyžtak je to tady. A zadarmo to samozřejmě je (a také to v článku uvádím) ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    17.10.2006 23:07 pepe1 | skóre: 13 | blog: abcde
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry) - download?
    Vypada velice pekne ale nemohu prijit na to jak filtrovat spam. Neví někdo jak to zapnout?
    Luk avatar 18.10.2006 00:43 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry) - download?
    Se spamem je to trochu horší. Dá se filtrovat buď lokálními pravidly nebo přes Sieve, ale to musí podporovat server. Pravidla jsou jen jednoduchá, žádné bayesiánské filtry ani jiné pokročilé metody. Ani spamassassin nelze bohužel lokálně použít.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.10.2006 11:14 VS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry)
    Mohl by, prosím, autor vyzkoušet, zda se něco změní v zacházení programu se specificky čsskými znaky, když těsně před spuštěním programu změní jeho locales na ISO-8859-2? (třeba nastavením a exportovaním jak LANG, tak LC_ALL na příslušnou hodnotu -- naneštěstí teď nomohu napsat přesný tvar, protože si ho nepamatuji a mám ho doma) Z vlastní zkušenosti vím, že u některých programů to vyřešilo všechny problémy, proto by mě zajíml výsledek u Mulberry.

    Předem děkuji za ověření a zveřejnění výsledku zde nebo doplněním do článku.
    Luk avatar 20.10.2006 21:42 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry)
    To už jsem zkoušel při psaní článku a nepomohlo to. Chovalo se to naprosto stejně. Nastavil jsem konkrétně:
    LANG=cs_CZ.ISO-8859-2
    LC_ALL=cs_CZ.ISO-8859-2
    
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    24.10.2006 11:36 ch-in-A | skóre: 13 | blog: Zapisky_silencovy | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše kodovani a gui fonty
    po nastaveni vsech fontu na verdana me funguje diakritika dobre

    gui font je take v poradku. takze je osklivy asi jak ve ktere distribuci/instalaci

    ...ze nekecam..

    http://webaplikace.com/mix/mulbery.png

    pouzivam Arch linux
    -- RTFRFC --
    Luk avatar 25.10.2006 13:40 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kodovani a gui fonty
    Problém je ovšem v tom, že se mi Verdana ani jiné TTF fonty neobjevují v nabídce, i když jsou korektně nainstalovány a v jiných aplikacích normálně fungují.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    26.10.2006 10:55 ch-in-A | skóre: 13 | blog: Zapisky_silencovy | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kodovani a gui fonty
    me se tam obevuji. mam v insatlacnim skriptu na fonty tyhle radky:
    fc-cache -f > /dev/null
    mkfontscale /usr/share/fonts/TTF
    mkfontdir /usr/share/fonts/TTF
    
    mozna vam to pomuze.

    jedina a v tuhle chvili velmi podstatna vec kterou nemuzu v mulberry nalezt je nastaveni max poctu imap konekci na server.

    mam tedko schranky na curieru a ten ma nastaveny max pocet konekci z jedne ip na 4, takze otevru schranku, podivam se do 3 kasliku a konec.
    -- RTFRFC --
    Luk avatar 26.10.2006 11:22 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kodovani a gui fonty
    Sice jsem místo mkfontscale používal ttmkfdir, ale to by nemělo hrát roli (výsledek je stejný - soubor font.scale se seznamem XLFD). Možná je něco ještě v konfiguraci fontserveru, ale to teď nebudu řešit.

    Na ten IMAP se podívám. Nejsem si jistý, jestli se to vůbec dá nastavit.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.