abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (78%)
     (5%)
     (9%)
     (8%)
    Celkem 368 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Rozšiřte si Thunderbird!

    25. 5. 2005 | Vlastimil Ott | Recenze | 15560×

    Stejně jako Firefox, i poštovní klient Thunderbird má svá rozšíření. Podívejme se na některá z nich. Najdou se užitečná, ale i pro parádu.

    Populární pošťák získal nedávno svůj nový český web. Nebudeme se však zabývat vlastnostmi programu, ale pouze a jen rozšířeními, která přidávají nové vlastnosti a schopnosti. Systém a princip je stejný jako u Firefoxu (článek Rozšiřte si Firefox!).

    V čem se liší rozšíření (extension), plugin a co je téma vzhledu (skin)? Rozšíření přidává do programu nové funkce. Architektura aplikace je k tomu uzpůsobena. Mnohá rozšíření ve skutečnosti pouze "šikovně" modifikují již existující parametry, nebo přidávají nové. Plugin je soubor (knihovna), která se obvykle nakopíruje do adresáře, odkud jej pak aplikace načte, a je tak schopna pracovat s dosud neznámým obsahem. Pro Thunderbird žádný plugin neznám, ačkoliv je technicky možné nějaký vytvořit a používat. Téma vzhledu je soubor s ikonami a definicemi vzhledu celého programu (těm se článek nevěnuje).

    dispMUA

    Rozšíření display Mail User Agent je něco, o čem jsem donedávna ani nevěděl, že existuje. Nenapadlo mě, že lze využít hlavičky mailů, které pochopitelně obsahují informaci o "vysílajícím" poštovním programu, k tomu, že se zobrazí ikona tohoto programu. Je to samozřejmě hloupost, ale je to barevné a přináší to přece jen - pro někoho podstatnou - informaci. Po kliknutí na ikonu, která se zobrazuje v liště nad textem mailu, se zobrazí okno s informací o verzi programu. Pokud se jedná o webové rozhraní typu Email.cz, otevře se okno pro napsání nového e-mailu. Adresa směřuje na autora rozšíření a obsahem zprávy je název webové aplikace, ve výše uvedeném případě je to "ATC ORGANIZER v3". Na obrázku vidíte část ikon pro podporované klienty.

    dispMUA

    Ne všechny zprávy bohužel obsahují pole X-Mailer:, ze kterého je informace čtena. V takovém případě se po kliknutí na oblast, kde by ikona byla, byla-li by, zobrazí okno s informací, že zpráva tuto informaci neobsahuje.

    dispMUA

    mailinglistheader

    Rozšíření mailinglistheader od stejného autora se těsná na stejné liště jako dispMUA. Opět je založeno na čtení informací z hlavičky e-mailu, konkrétně polí List-*:. Slouží k rychlému ovládání maillistu: odhlášení, přihlášení, nápověda, reakce, vstup do archivu. Přínos je jasný: vše na jednom místě. Po kliknutí na nápis se zobrazí okno pro psaní nové zprávy s vyplněným adresátem a předmětem.

    mailinglistheader

    Nevýhodou (ale logickou a vyplývající ze situace) je fakt, že je nutné mít zobrazenu informačně bohatší lištu zprávy. Byl jsem zvyklý na "proužek", ale tam se ikony (dispMUA) ani nápisy prostě nevejdou, a tudíž se nezobrazují.

    MessageFaces

    Stále zůstáváme v informační liště e-mailové zprávy. Následující blbůstka (MessageFaces) mě mile překvapila. Víte, že můžete posílat s každým e-mailem (svůj) malý obrázek? Je také součástí hlavičky mailu, musí mít rozměry 48x48 pixelů a velikost maximálně 725 bajtů.

    mfaces

    Nastavení probíhá v jednoduchém okně, které bohužel nesprávně interpretuje české znaky.

    mfaces

    Folderpane Tools

    Rozšíření tohoto typu mi velmi chybělo. Folderpane Tools má sice teprve setinkovou (0.0.2) verzi, ale svůj jediný úkol dělá dobře. Vadilo mi dlouho, že nelze změnit pořadí účtů podle libosti, či třeba abecedy. Účty byly seřazeny v (levém) panelu v takovém pořadí, v jakém byly založeny. To mi silně nevyhovuje, protože některé účty využívám intenzivně, jiné jen nárazově. Folderpane Tools umožňuje tohle pořadí změnit dle přání. Navíc lze také vybrat startovní složku, tedy tu, ve které bude po spuštění kurzor.

    folderpane

    Quote Colors

    Pokud člověk odpovídá na mail, je slušností svou odpověď řádně formovat. Tím mám na mysli odmazat text, který není pro odpověď důležitý, zalamovat řádky na cca 76. znaku a psát svou reakci přímo pod původní text, aby se to adresátovi dobře četlo. Je ale také příjemné, když my sami při psaní vidíme, na co odpovídáme. To platí zvláště v případě, kdy reagujeme v rámci vlákna a naše odpověď je třeba šestá v pořadí.

    Pomůže nám rozšíření Quote Colors (stáhnout CZ) - zobrazuje citovaný text v odlišných barvách a usnadňuje tak orientaci. Nastavení je bohaté a umožňuje navolit všechny barvy. Je podporováno pět úrovní citací. Praktický je také okraj kolem textu, navíc lze určit, ze kterých stran bude text rámovat.

    qoutecolors

    quotecolors

    Poznámka. Bohužel jsem nenašel vlákno, na kterém bych mohl příklad demonstrovat a zároveň část zveřejnit. Obrázky tedy najdete na domovské stránce rozšíření.

    Quote Collapse

    qcollapse

    Na obrázku vidíte dvojici Quote Colors a Quote Collapse v akci. Quote Colors se postará o barvičky a Quote Collapse o malé "plus" (a "mínus"), které kus citovaného textu rozbalí, nebo zase sbalí. Jistě to ulehčuje přehlednost dlouhých mailů a ve spojení s QuoteColors se jedná o praktickou pomůcku.

    Autorem citovaného mailu je Frantisek Augusztin (faugusztin na goldmann tečka sk), text byl vzat z veřejné konference Linux.cz.

    about:config

    Pseudoadresa about: se používá ve Firefoxu i "velké" Mozille pro přímý přístup k parametrům aplikace a jejím rozšířením. Zásah do tohoto registru může mít za následek poškození aplikačních dat, ale to jistě uživatelé vědí. Proto je také toto rozhraní běžným očím skryto. Pro pokročilé uživatele je zde ale rozšíření about:config, které jim umožní provést specifické a promyšlené změny - stejně jako ve Firefoxu. Přístup je možný přes nabídku Nástroje/about:config. Zobrazí se okno, které obsahuje vstupní řádku (filtr) a seznam klíčů a jejich hodnot. Můžeme tam tedy také najít hodnoty používané právě rozšířeními (např. Quote Colors). Nezkoušel jsem měnit je ručně a domnívám se, že to není vhodné. Na druhou stranu je to pole pro testery a zvědavce.

    about

    Zoomy

    Že lze text na webové stránce zvětšit pomocí Ctrl+ a zmenšit pomocí Ctrl-, ví asi každý uživatel Firefoxu. To samé lze provést i při čtení mailové zprávy v Thunderbirdu. To už ale asi tolik uživatelů neví, proto pro ně vzniklo rozšíření Zoomy, které přidává na lištu tři nová tlačítka. Je pravděpodobné, že je budete muset umístit manuálně: nad lištou klepněte pravým tlačítkem, vyberte Vlastní a nové ikony na lištu prostě přetáhněte myší. Jedná se o tlačítka pro zvětšení a zmenšení textu. Nechybí ani tlačítko pro návrat na nulovou hodnotu zvětšení, tedy na takovou velikost, kterou jsme specifikovali v nastavení písem v hlavním konfiguračním dialogu (Úpravy/Předvolby/Písma).

    zoomy

    Timestamp a PasteIP

    Timestamp je z řady praktických rozšíření. S jeho pomocí lze do právě psané zprávy vložit časovou značku. Její formát lze bohatě nastavit podle svého gusta: několik typů je přednastavených, existuje ale také možnost definovat značku svou. K tomu slouží množství proměnných.

    timestamp

    timestamp

    Z podobné stáje je PasteIP. Stejně jako Timestamp je k dispozici v kontextovém menu při psaní zprávy. Umožňuje vložit jednak IP adresu stroje, jednak také identifikaci poštovního programu. Tedy verzi, systém, jazyk, datum vytvoření apod.

     Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; cs-CZ; rv:1.7.5) 
     Gecko/20041206 Thunderbird/1.0

    Chcete pomoci?

    Rozšíření je mnoho a každý si jistě najde to své. Pokud byste chtěli pomoci, CZilla, která se stará mimo jiné i o lokalizaci, vaši nabídku uvítá. Je však vhodné kontaktovat ještě před začátkem práce Lukáše Petrovického, který se o lokalizace stará (abyste nedělali něco, co už začal jiný uživatel). Mezi zdroje originálních rozšíření patří zejména MozDev, sekce Thunderbird, ale dobře poslouží také pan Google.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.5.2005 09:32 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše User-Agent
    Pokud si dobre pamatuju, hodna MUA pridava spis hlavicku User-Agent a ne X-Mailer...
    25.5.2005 10:23 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: User-Agent
    Používají se obě.
    25.5.2005 10:51 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: User-Agent
    Pomer v moji sbirce posty je cca. 3:1 (UA:XM).
    Ku8aZ avatar 25.5.2005 10:50 Ku8aZ | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše MessageFaces
    Dá se používat MessageFaces i v jiných MUA? Např. v Sylpheedu? Měla by to být pouze další hlavička ke zprávě, ne?
    Čeho se vlastně člověk bojí, když se bojí tmy...? jabber: ku8az AT jabbim.cz
    25.5.2005 11:19 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MessageFaces
    KMail to umí.
    Ku8aZ avatar 25.5.2005 19:40 Ku8aZ | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MessageFaces
    A teď už i Sylpheed-claws :-D Sice jsem musel patchovat, ale teď už to zvládá. Je to patch proti GTK2 verzi (1.9.9). Vypadá to fakt cool, škoda, že nedokáže zobrazit X-Face i Face dohromady ;-)
    Čeho se vlastně člověk bojí, když se bojí tmy...? jabber: ku8az AT jabbim.cz
    25.5.2005 11:21 maurit
    Rozbalit Rozbalit vše Proc pod puvodni text
    "a psát svou reakci přímo pod původní text"
    Presne tuto formu neznasam, pretoze citat na mobile alebo PDA najskor x riadkov stareho textu a scrollovat a scrollovat... kym sa dostanem ku textu odosielatela
    25.5.2005 11:39 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc pod puvodni text
    25.5.2005 11:42 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc pod puvodni text
    Buttom posting je dobra vec v pripade, ze si clovek nepise s hotentotem - tudiz prakticky nikdy. Fakt nemam naladu probirat se peti strankami zbytecnych sr*acek, abych si na zaver precetl jednovetou odpoved. :-D :-(
    25.5.2005 11:43 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc pod puvodni text
    s/buttom/bottom/g
    25.5.2005 12:33 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc pod puvodni text
    Já to považuji za dobrou věc, pokud se používá s mírou (jako ostatně všechno). Pokud komentuji nějakou rozsáhlejší zprávu, je alespoň vidět, k čemu se komentáře vstahují. Nemusím přece ponechávat celý původní text, obvykle stačí 2-3 řádky, aby i nezasvědcení věděli co komentuji.
    25.5.2005 12:04 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc pod puvodni text
    Viděl bych to na anketu :-).

    Btw, už jsem u několika lidí zahlédl v mailu tuto patičku:
    A: Because it messes up the order in which people normally read text.
    Q: Why is top-posting such a bad thing?
    A: Top-posting.
    Q: What is the most annoying thing on usenet and in e-mail?
    Myslím, že to vystihuje podstatu problému.
    31.5.2005 09:02 neldor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc pod puvodni text
    Imho nevystihuje. Ja to treba delam tak, ze pokud odpovidam na vic casti mailu postupne, tak ty odpovedi pisu _pod_ citace casti puvodniho textu, na kterou odpovidam, cili
    > What is the most annoying thing on usenet and in e-mail?
    Top-posting.
    > Why is top-posting such a bad thing?
    A: Because it messes up the order in which people normally read text.
    
    Ale pokud odpovidam na mail jako souvisly celek jinym souvislym, pak odpoved pisu _nad_ puvodni text (resp. jeho relevantni cast), protoze predpokladam, ze prijemce zhruba vi, o cem jsme si psali minule a tudiz muzu rovnou zacit psat odpoved a nemusim ho nutit cist znovu vlastni text, nebo hledat kde vlastne odpoved zacina.

    Pripadne, pokud nejdriv pisu souvislou cast emailu, napisu ji nahoru, a pripadne dilci odpovedi pak pod ni, samozrejme _pod_ prislusne (napr.) otazky, treba takhle:
    Nazdar,
    nejaky delsi odstavec ci vic odstavcu se souvislym textem, 
    blablablabla blablablabla ...
    
    > What is the most annoying thing on usenet and in e-mail?
    Top-posting.
    > Why is top-posting such a bad thing?
    A: Because it messes up the order in which people normally read text.
    
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 25.5.2005 14:24 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše To sou mi vjeci...
    Dekuji za fajn clanek. Docela me potesilo jak pouzivam "pokrocileho" klienta - muj sylpheed-claws to totiz ma vsechno uz davno v sobe implementovano...

    Pardon - az na prikladani ksichtu do hlavicky. IMHO mi vsichni budou nesmirne vdecni za tuto skvelou vychytavku, velmi vhodne k preposilani na mobil, ci do konferencich o radove stovkach az tisicech uzivatelich. :-(

    PS: jestli z top/bottom postingu udelate anketu, prosim dejte do jedne odpovedi obe moznosti. ono totiz kazda je vhodna nekde jinde a k necemu jinemu.

    osobne vyuzivam i ten zatracene neprehledny bottom posting :-D
    31.5.2005 11:14 Jezovec
    Rozbalit Rozbalit vše přepínání plain text / html v composeru
    Dobrý den,

    marně hledám nějaké rozšíření které by mi umožnilo jednoduše "knoflíkem" přepínat jakým způsobem se bude psát následující e-mail.

    Píšu normálně v plain textu, ale občas člověk potřebuje poslat něco onačeji formátované (typicky tabulku) kde se použití html v e-mailu hodí.

    Máte někdo nějaký tip (kromě toho abych si to v nastaveních vždycky přepnul)?

    Díky.
    4.6.2005 21:52 festr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přepínání plain text / html v composeru
    toto lze nastavit tak, ze pri kazdem odesilani se vas zepta, jestli chcete zpravu odeslat v plain text nebo html nebo plain/html.
    28.2.2006 13:57 Iva
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřte si Thunderbird!
    Message Faces nefunguje. Upravila jsem fotky podle podmínek a prostě je tam nedostanu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.