abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (78%)
     (5%)
     (9%)
     (8%)
    Celkem 381 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 12/2008

    25. 3. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4114×

    HP nabídne desktopy a notebooky s Linuxem. Změny ve vedení projektu OLPC. Pokroky v open source ovladačích AMD. OOXML: rozhodnutí se blíží. Ulteo Application System beta1. Mandriva Linux 2008 Spring RC 2. Distribuční rada: čistíme /tmp s tmpwatch.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Bok po boku s Kubuntu a Xubuntu vyšlo Ubuntu 8.04 Beta (LTS). Sabayon Linux 3.5 Beta 2 nabízí aktualizovaný software, podporu pro Eee PC a správce balíčků Spritz. Do NimbleX 2008 RC byly zařazeny programy LinuxDC++, Avidemux, GSlapt a Compiz a pár jich zase bylo odstraněno, aby se distribuce vešla do 200 MB. DesktopBSD 1.7 Snapshot je první vývojové sestavení, které je založené na FreeBSD 7.0. Slax 6.0.3 opravuje chyby a doplňuje pár věcí. PUD GNU/Linux 0.4.8.5 (mini distribuce založená na Xubuntu) se pyšní novým instalátorem, novým systémem pro výběr balíčků a jádrem s OpenLog. MirOS BSD #10 je systém založený na OpenBSD - klade důraz na bezpečnost a vychází pro architektury i386 a SPARC. Vyšel sidux 2008-01 Preview 2, další verze živého CD založeného na Debianu. openSUSE 11.0 Alpha 3 nabízí GCC 4.3, KDE 4.0.2/3.5.9, GNOME 2.22, výkonnější Zypp framework a Linux 2.6.25-rc5.

    HP nabídne desktopy a notebooky s Linuxem

    link

    Vypadá to, že výčet počítačů, které si (alespoň v některých zemích) můžete objednat s předinstalovaným Linuxem, se bude dále rozšiřovat. Poté, co Novell uzavřel dohody s Dellem a Lenovo, bylo sděleno, že hledá další OEM partnery a zatím jednoho dalšího našel. Hewlett-Packard dal vědět, že ještě tento rok začne dodávat notebooky, ale také desktopy, na kterých bude zákazník moci najít SUSE Linux Enterprise Desktop. HP a Novell si mezi sebou rozdělí zajišťování technické podpory. HP bude obstarávat první dvě úrovně, třetí pak bude na bedrech Novellu. Technologický ředitel Novellu Jeff Jaffe řekl, že získávání OEM partnerů je jednou z největších překážek k tomu, aby se na trhu z Linuxu stala důstojná desktopová alternativa k Windows. „Velkým problémem, který musíme v současnosti řešit, je výstavba funkčního ekosystému, a protože je mnoho desktopů dodáváno přes OEM, zaměřili jsme se na tato partnerství a budeme v tom pokračovat.“ Jaffe však také uznává, že je nepravděpodobné, aby SLED v dohledné době začal ohrožovat Windows: „Nyní bych opravdu nepředpovídal 10% podíl na trhu.“ Další důležitou věcí, která se musí řešit, je podporování původních aplikací pro Windows, kterých se používá opravdu mnoho.

    Změny ve vedení projektu OLPC

    link

    Od projektu One Laptop Per Child odcházejí lidé. Prvním člověkem, který odešel, byla Mary Lou Jepsen, která bude dále rozvíjet technologické vynálezy, jichž dosáhla pod křídly OLPC. Před několika dny to byl další člověk: Ivan Krstić, který uvedl jako důvod změny uvnitř OLPC:

    Není tomu dlouho, kdy OLPC prošlo drastickými vnitřními změnami, ke kterým se (navzdory oficiálním tvrzením o opaku) váží radikální změny v cílech a záměrech - ty se nyní liší od těch, které jsem s OLPC sdílel v době mého příchodu k projektu. Aby to nebylo málo, musel jsem přestat pracovat s Walterem Benderem, který je bezpochyby jeden z nejvíce přemýšlivých a kompetentních lidí, se kterými jsem kdy pracoval. Poté, co byl Walter odvolán z místa prezidenta OLPC, jsem se musel zodpovídat manažerovi, který neměl žádné technické nebo inženýrské vzdělání.

    Web OLPC News později zjistil, že to nejsou jen tito dva lidé, kteří odešli, ale také ve správní radě se mění situace. Ze správní rady odešli tři lidé, jeden člověk pak skončil na místě poradce. Výsledkem je, že v OLPC už má přímou vazbu na MIT Media Lab pouze Nicholas Negroponte. Na závěr zprávy z jiného soudku: Windows XP pro OLPC bude hotový do dvou měsíců, ale hlavním systémem projektu bude i nadále Linux. Připomeňme, že spolupráce s Microsoftem už probíhá delší dobu a také znamenala přidání SD slotu do notebooku (kvůli náročnosti Windows). Ve výsledku to způsobilo, že přibližně 25 % ceny notebooku existuje jen kvůli podpoře Windows. Druhou zajímavostí je, že v Austrálii se podařilo (za téměř ideálních podmínek) vytvořit přímé bezdrátové spojení mezi dvěma laptopy OLPC na vzdálenost 1,6 kilometru. Notebooky se vzájemně propojují do "mesh" sítě, takže spolu mohou být děti ve spojení na ještě větší vzdálenosti.

    Pokroky v open source ovladačích AMD

    link

    AMD pokračuje ve svém open source tažení. Posledním krokem firmy je zařazení dat mikrokódu grafických procesorů R100 až R600 do git stromu. Jsou to ta samá data, která se nacházejí v proprietárním ovladači fglrx. Hned krátce na to se v repozitáři objevil kód, který v Radeon DRM využívá tohoto mikrokódu. A den na to se mohl slavit první úspěch - pod ovladačem pro R500 se podařilo spustit hardwarově akcelerované glxgears. Nebylo na to zapotřebí velké úsilí, ale autor říká, že práce na texturování a fragmentových shaderech už tak rychle nepůjde.

    OOXML: rozhodnutí se blíží

    link

    Už jen pár dnů mají národní standardizační orgány na to, aby oznámily svůj hlas organizaci ISO. Souboj se proto přiostřuje a z různých částí světa přicházejí informace o tom, jak probíhají lokální rozhodování. První zemí je Polsko. Pokud se podíváte na článek Jak probíhá standardizace OOXML, zjistíte, že OOXML po zvláštních změnách získalo jednoznačnou podporu. Aktuálního hlasování se mohlo účastnit 45 členů: 24 se objevilo na setkání, 12 podpořilo OOXML, 10 se postavilo proti a 2 se zdrželi hlasování. Závěrečné rozhodnutí nepadlo a zbylých 21 členů má do konce března šanci poslat e-mailem svůj hlas.

    V Indii z 22 členů hlasovalo 19 a ti se rozdělili do dvou skupin. V první skupině, která hlasovala pro, byly indické IT firmy jako Infosys, Wipro, TCS a Nasscomm - web Boycott Novell prozkoumal vazby těchto firem na Microsoft, ale mějte na paměti, že své komerční zájmy mají i odpůrci. Druhá, silnější skupina se skládala z akademických a vládních orgánů a firem jako Red Hat, Sun a IBM. Výsledkem je, že Indie bude hlasovat proti OOXML. Microsoft vyjádřil své zklamání slovy: „Zatímco jsme zklamaní rozhodnutím výboru BIS, popohání nás podpora ze strany NASSCOMu, TCS, Wipro a Infosysu, kteří hlasovali ve prospěch OpenXML. Zavázali jsme se k práci na tom, co je nejlepší pro IT průmysl v Indii.“

    Jiří Kosek, který pracuje jako zpracovatel pro ČNI, vydal doporučení změnit hlas České republiky na ano. Ve své zprávě také komentuje ževenské setkání BRM. Reaguje mj. na to, že tam čtyři státy hlasovaly proti hromadnému přijetí všech změn - označuje to jako buď nepochopení smyslu BRM nebo snahu o záměrné poškození OOXML, aby se zvýšila pravděpodobnost, že navrhovaný standard později odmítnou i ostatní členové. Na rozdíl od některých jiných zástupců, kteří nad hromadným přijetím úprav standardu bez příslušné diskuze vyjádřili rozčarování, si myslí, že BRM probíhalo korektně a v souladu s direktivami.

    Ulteo Application System beta1

    link

    Ulteo je distribuce, kterou založil Gaël Duval poté, co byl po více než sedmileté práci na Mandriva Linuxu vyhozen z firmy. Ulteo je systém, který chce uživatelům usnadnit jejich "digitální život", tedy práci s programy, daty a online službami. Zajímavou službou je Ulteo Online Desktop, kde může uživatel ozkoušet distribuci přímo z prohlížeče. V instalovatelné verzi je po registraci možné instalovat dodatečné aplikace. Zároveň je pak možné synchronizovat data ze svého prostředí se servery Ulteo.

    ulteo ulteo ulteo ulteo

    Mandriva Linux 2008 Spring RC 2

    link

    Release Candidate 2 (Aceras) je poslední vydání před konečnou verzí Mandriva Linuxu 2008.1. I tentokrát se objevilo několik pěkných nových funkcí. První je framework Codeina pro stahování a instalaci dodatečných kodeků - tato služba bude v provozu do konce března. Důležitou věcí je také podpora synchronizace KDE a GNOME se zařízeními Windows Mobile 5/6/6.1 a různými smartphony. Kvůli tomu přibyly do distribuce různé balíčky, mezi nimi také KitchenSync. Byla rozšířena podpora grafických karet ATI na řadu Radeon HD 3xxx - je dostupná prostřednictvím ovladače fglrx (automaticky v edici One) i radeonhd (automaticky v edici Free). Vylepšení se dají najít rovněž ve správci balíčků, kde je teď snazší hledat a procházet balíčky. Byl zaveden metabalíček LAMP pro hromadnou instalaci této populární kombinace a v distribuci se nacházejí poslední ovladače ALSA. Pokud máte zájem vyzkoušet KDE 4, v repozitáři contrib hledejte verzi 4.0.2.

    Distribuční rada: čistíme /tmp s tmpwatch

    link

    /tmp je adresář, kde se snadno může nahromadit nepořádek. Některé distribuce jej za nás čistí při startu systému, ale pokud chceme něco sofistikovanějšího, může se hodit tmpwatch. Tomuto programu můžeme určit maximální stáří souborů, a pokud jej některé soubory překračují, budou odstraněny. Ručně bychom soubory, které nebyly upraveny za poslední dva dny, smazali takto:

    tmpwatch -m 48 /tmp

    Můžeme přidat další parametry - necháme smazat soubory, které jsou starší než dva dny a za poslední dva dny k nim nebylo přistoupeno a nebyly ani upraveny:

    tmpwatch -m -u -c 48 /tmp

    Správný bordelář používá /tmp jako odkladiště pro vlastní soubory, ale pokud nechceme, aby někdo uklízel pokojíček za nás, můžeme přidat --exclude-user uživatel. Dalším zajímavým parametrem je -t, který zajistí, že se pouze dozvíme, co by se případně mazalo. U tmpwatch nám může vyhovovat, aby byl spouštěno automaticky každý den - v takovém případě můžeme umístit svůj příkaz s parametry do /etc/cron.daily nebo přidat záznam do /etc/crontab.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.3.2008 10:31 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2008
    Jen takový malý dotaz. Má tmpwatch něco navíc, co by nešlo udělat pomocí find?
    26.3.2008 09:38 Jan Šimák | skóre: 37 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2008
    Také jsem o tom už přemýšlel :-) Napadá mě jediné, relativně jednodušší ovládání...
    25.3.2008 11:07 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2008
    Tak jsem v Mandrivě 2008.1 zkusil příkaz tmpwatch (je tam standardně nainstalován), provede se bez chyby (aspoň nic nezahlásí), ale žádný soubory nevymaže. Zůstanou tam všechny soubory staré i třeba dva týdny.
    kozzi avatar 25.3.2008 14:23 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2008
    Chybí mu tu informace o vydání nové rc verze distribuce Archlinux ;-)
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    progdan avatar 25.3.2008 19:14 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2008
    Ac jako Archar bych to tam take rad videl :), musim uznat ze u distribuci zalozenych na rolling updates, kde uzivatel stejne nepozna ze je na nejake nove RC, neni IMHO nutne nove verze oznamovat..
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    kozzi avatar 25.3.2008 19:41 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2008
    Ja to bral ze srandy. Ja bych o tom ani nevedel, ale zrovna jsem potreboval udelat reinstal tak jsem si vsiml z aktualnich iso obrazu uz instalace nefunguje dokonce ani s iso 20071104 takze jsem potreboval to aktualni rc, ktere vyslo vcera mozna predevcirem.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.