abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 17/2009

    27. 4. 2009 | Luboš Doležel | Různé | 3196×

    Tlak na použití FLOSS v Itálii. Android doputoval k verzi 1.5. Android se dostává mimo svět telefonů. Laptopy OLPC vstupují do Indie a Sierra Leone. Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope. Easy Peasy 1.1.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšlo FreeBSD 7.2-RC2 - ví se jen o posledních nedostatcích, které by měly brzy být dořešeny. openSUSE 11.2 Milestone 1 nabízí k ozkoušení řadu nových verzí, mezi jinými OpenOffice.org 3.1 beta 4. NetBSD 5.0 RC4 přidává možnost omezovat paměťový prostor přidělovaný procesům a opravuje všelijaké chyby.

    Tlak na použití FLOSS v Itálii

    link

    Svobodný software si zjevně našel své obhájce v nitru italské Demokratické strany. Dva poslanci, členové této strany, nyní chtějí, aby takový software byl zvýhodněn při volbě softwaru pro veřejnou správu. Podle návrhu zákona by se měl používat na všech systémech v tomto sektoru nejpozději od roku 2012. Zákon se nazývá "Síťová neutralita, svobodný software a společnost" a poslanci dále navrhují, aby vláda zajistila interoperabilitu svých databází a odstranila překážky v možnosti volit open source aplikace.

    Dalším krokem je financování projektů na výzkum a rozvoj tohoto typu softwaru ve školách a firmách, které vyvíjejí ICT řešení pro orgány státní správy. O financování by se dle jejich představ mělo starat Ministerstvo veřejné správy a inovace. Pod kritiku se dostal šéf tohoto ministerstva, když chtěl obnovit kontrakt s firmou Microsoft. Použití open source by prý vedlo ke značným úsporám. Zatím není známo, kdy se o návrhu zákona bude hlasovat.

    Android doputoval k verzi 1.5

    link

    Operační systém Google Android donedávna postrádal mnoho funkcí, které jsou v softwaru dnešních chytrých telefonů přítomny. Verze 1.5, která nyní byla otagována v Git repozitářích, spoustu mezer zaplňuje a přináší i další evoluci uživatelského prostředí. Hlavním klíčem k rotaci uživatelského rozhraní bylo doposud to, jestli je vytažena hardwarová klávesnice; nyní se ke slovu dostává vestavěný akcelerometr. Programátoři navíc přidali do prostředí přechodové animace - ty nicméně zůstávají standardně vypnuté.

    Aplikace pro fotoaparát se spouští rychleji a rychleji také pořizuje fotografie. Tím se dostáváme k tomu, co na Androidu doposud chybělo (pokud pomineme nedokonalé aplikace třetích stran): nahrávání a přehrávání videa. Jiným hitem současnosti je prohlížení webu na telefonu - Android má nyní plynulejší posouvání po stránce a obsahuje poslední kód WebKitu a javascriptového enginu Squirrelfish. V prohlížečí lze používat copy&paste, hledat text ve stránce nebo měnit kódování textu.

    Android byl velmi kritizován za chybějící softwarovou klávesnici. Tento nedostatek znamenal, že kdykoliv jste chtěli napsat nějaký text, nevyhnuli jste se rozevření hardwarové klávenice, což někdy může být na obtíž. V nové verzi najdete softwarovou klávesnici, která funguje, ať je obraz na výšku, nebo na šířku, umožňuje instalaci dodatečných rozložení klávesnice a pro usnadnění psaní podporuje uživatelské slovníky.

    Na závěr jsou tu i další drobností: rychlejší inicializace GPS, framework GLSurfaceView pro snadné vytváření OpenGL aplikací (kromě spousty jiných nových API pro vývojáře), automatická kontrola a opravování souborového systému na paměťové kartě, SIM Application Toolkit 1.0, nové jádro Linux 2.6.27 nebo podpora stereo zvuku přes Bluetooth (profily A2DP a AVCRP).

    Android se dostává mimo svět telefonů

    link

    Už dlouho se v souvislosti s Google Android hovoří o tom, že by se tento open source výtvor mohl probojovat i na jiná místa, než jsou mobilní telefony. Přirozeným místem jsou netbooky, které mají k nadupaným PDA nejblíže. A tak se také stalo: firma SkyTone z Číny, která je známá jako výrobce Skype headsetů, představila netbook Alpha-680 v růžové, žluté, černé a bílé variantě. Cena bude někde mezi 100 a 200 dolary, za které dostanete přístroj s procesorem ARM 11 32bit na 533 MHz, 128 MB RAM, 1 GB diskem (NAND flash, volitelně až 4 GB), displejem 800×480 o úhlopříčce 7" a další výbavou jako WiFi. Firem, které mají podobné plány, je možno nalézt více, SkyTone se ale stal prvním, kdo ohlásil konkrétní produkt.

    android netbook

    Napadlo by vás hledat Android v set-top boxu? Právě tam chce Android dostat firma Motorola. Nazývá se "au Box" a dokáže přehrávat DVD a CD, kopírovat hudbu a video do mobilních zařízení nebo ripovat a ukládat soubory. U set-top boxů ale nekončíme. Společnost Embedded Alley Solutions se postará o port platformy na MIPS. Sice nesděluje, kam konkrétně plánují Android "strčit", ale může se dostat třeba do ovladačů pro Nintendo Wii nebo do přehrávačů jako iPod.

    Laptopy OLPC vstupují do Indie a Sierra Leone

    link

    OLPC slaví další úspěchy, neboť se projektu podařilo získat nové objednávky. V Indii si dvě vládní organizace a jedna soukromá firma objednaly celkem 250 000 laptopů, přičemž k dětem se objednané přístroje začnou dostávat už v červnu. Počítače se dostanou do rukou dětí v celkem 1500 školách v maloměstských a venkovských oblastech. V místech, kde není dostupné připojení k Internetu, se budou využívat mesh sítě pro připojení k centrálnímu serveru. OLPC bylo před třemi lety tamním ministrem školství označeno za pedagogicky pochybné, ale ani to projekt nezastavilo.

    V Sierra Leone půjde o 5000 laptopů, které by měly být rozdány do roku 2011. Zde se o koupi stará organizace za lidská práva, jež nyní bude sbírat finanční příspěvky na zaplacení. Nejprve však proběhne pilotní projekt, kterého se zúčastní 50 základních škol s 500 žáky, kam se dostane 100 výrobků.

    Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope

    link

    Vyšla další verze velmi oblíbené distribuce Ubuntu: 9.04 "Jaunty Jackalope". Před i po instalaci na vás vykoukne prostředí GNOME 2.26 s vylepšeným vypalovacím programem Brasero, který je nyní výchozím nástrojem pro tento účel v Nautilu. Díky gnome-display-properties pak můžete snáze spravovat vaše monitory, pokud jich máte připojeno více. X.Org Server 1.6 potěší majitele některých karet ATI a Intel díky svým vylepšením 2D i 3D akcelerace. V systému je dostupný (třebaže trochu kontroverzní) nový způsob upozorňování na události, který si můžete prohlédnout v ukázkové Flash animaci. Úpravy v bootovacím procesu vedly k jeho znatelnému zkrácení, takže strávíte méně času čekáním. Systém běží na jádře 2.6.28, ve kterém je dostupný nový souborový systém ext4. Ten už Ubuntu nabízí, výchozí volbou zůstává zatím ext3. V serverové edici Ubuntu pak mohou zájemci testovat cloud computing na bázi Amazon EC2 API.

    Kromě Ubuntu vyšly také deriváty Kubuntu, Xubuntu, Ubuntu Server a Ubuntu Netbook Remix.

    Easy Peasy 1.1

    link

    Easy Peasy je nové jméno distribuce Ubuntu Eee. Ta je určena pro netbooky a používá grafické prostředí z Ubuntu Netbook Remix. Nová verze 1.1 opravuje spoustu chyb, aktualizuje software a mění vzhled.

    easy peasy easy peasy easy peasy

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.4.2009 09:43 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Jazykový koutek

    Chybí čárka před ať: která funguje ať je obraz na výšku, nebo na šířku

    27.4.2009 14:30 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jazykový koutek

    No to mě jako čtenáře strašně rozčiluje - to nemáš nic lepšího na práci ?

     

    Fluttershy, yay! avatar 27.4.2009 19:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jazykový koutek
    Kupodivu jsou čtenáři (řadím se mezi ně), které to rozčiluje --- na chybách totiž vázne oko a odpoutává od obsahu. Pravda ovšem je, že by bylo lepší hlásit to jinými kanály (Jabber?)...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.4.2009 20:58 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jazykový koutek
    K tomu bych dal hlas, aby se to oznamovalo pres nejaky "special" formular, ktery by fakticky vedl na jabber onoho cloveka nebo se nekde nejak neco nekdy:-D ulozil a posleze opravilo.
    dayvee avatar 27.4.2009 22:20 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jazykový koutek
    specialni formular je dobry napad, ale z "bug"reportu pres jakoukoliv formu im by autorum asi hrablo. mozna by nebylo spatne, kdyby se vysledky tohoto formulare zobrazovali kompetentnim osobam ve forme jakychsi requestu ...
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    27.4.2009 22:46 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jazykový koutek
    Ano mas pravdu. Tve navrhnute reseni je realnejsi si myslim.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.