abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 18/2009

    4. 5. 2009 | Luboš Doležel | Různé | 2718×

    TomTom vs. Microsoft a Linux. Google a další žalováni kvůli známce Android. Belgie a Nizozemí spolupracují v oblasti OSS. Linux dosáhl 1 % v Net Applications. Mandriva Linux 2009.1 Spring. OpenBSD 4.5. NetBSD 5.0.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Webconverger 4.7 - to je systém pro webové kiosky postavený na Debianu. SimplyMEPIS 8.0.06 obsahuje aktuální balíčky z Debianu Lenny a několik přídavků. Tiny Core Linux 1.4 nyní funguje bez swapu, podporuje cryptohome plus došlo k dalším úpravám. Toorox 04.2009 je živé DVD postavené nad Gentoo a prostředím KDE s hardwarovou detekcí z KNOPPIXu. Milovníci Fedory mohou testovat ukázkové vydání verze 11 - konečná verze vyjde 26. května. Calculate Linux 9.5 je další desktopová distribuce založená ne Gentoo - nově podporuje ext4 a přechází na kompresi LZMA. Sabayon Linux 4.1 "KDE" má ext4 jako výchozí volbu, nabízí prostředí KDE 4.2.2, X.Org 7.4, Linux 2.6.29.1, NetworkManager 0.7.0 a spoustu jiných novinek. DragonFly BSD 2.2.1 opravuje řadu nedostatků.

    TomTom vs. Microsoft a Linux

    link

    Patentový spor mezi firmami TomTom a Microsoft kvůli práci s dlouhými názvy souborů v kódu pro FAT32 v Linuxu byl sice urovnán, komunita však nadále pracuje. Open Invention Network (OIN) oznámilo, že u tří použitých patentů bude usilovat o nalezení "prior art", tedy informací o tom, že v době podání patentu nešlo o žádnou technologickou novinku. Komunita je vyzývána ke spolupráci, protože už dříve se ukázalo, že dokáže velmi dobře pomoci. Výkonný ředitel OIN věří, že úsilí bude mít výsledek, a nechal se mezitím slyšet, že je dobrá šance, že patentový úřad patenty zruší už do konce tohoto roku.

    Lidé kolem jádra hledají alternativní řešení: objevil se patch, který umožňuje zakázat používání dlouhých názvů souborů u VFAT. U existujících souborů se sice budou zobrazovat, ale nebude možné takové soubory vytvářet. Rovněž nebude možné přejmenovat existující soubor na soubor s dlouhým názvem. Půjde o volbu aktivovatelnou při kompilaci jádra a autorem je David Kleikamp z IBM.

    Google a další žalováni kvůli známce Android

    link

    Google a členové Open Handset Allient byli zažalováni kvůli ochranné známce Android. Žalující stranou je firma Android Data Corp, které byla známka "Android Data" přidělena v roce 2002. Požadují 94 milionů dolarů a Google má s tímto názvem problém evidentně už od začátku. V roce 2007 si Google zažádal o přidělení známky, ale právě kvůli existující registraci "Android Data", která pokrývá počítačový software a hardware, nebyla přidělena. Google se tehdy odvolal na neaktivitu subjektu, ale toto i další odvolání byla zamítnuta, což nakonec vedlo k zamítnutí přihlášky na ochrannou známku v listopadu 2008.

    Belgie a Nizozemí spolupracují v oblasti OSS

    link

    Belgická a nizozemská vláda budou spolupracovat, tématem spolupráce budou otevřené standardy a open source. Memorandum porozumění mezi sebou podepsali belgický ministr ekonomiky a reforem a jeho nizozemský protějšek. Země budou sdílet informace o implementacích open source a už nyní se spolupracuje na nasazení formátu ODF. Další informace zatím nebyly zveřejněny, ale věc bude rozšířena i na oblast zlepšování počítačové zdatnosti veřejnosti.

    Linux dosáhl 1 % v Net Applications

    link

    Tržní podíl Linuxu poprvé dosáhl ve statistikách Net Applications hodnoty 1 %. Toto je hodnota, kterou Linux už v jiných statistikách překročil, zde je však zajímavý především nárůst, který Net Applications, sledující 160 milionů návštěvníků, zaznamenalo. Za uplynulý měsíc získal Linux 0,12 %, a to je o poznání více, než zde obvyklý nárůst o 0,02 %. Mac OS ve stejném průzkumu získává kolem devíti procent, což je pro americký trh typické. Za nárůstem se podle odhadů skrývá to, že Linux je snazší používat, ale také to, že jej můžeme nalézt předinstalovaný na počítačích významných výrobců.

    Mandriva Linux 2009.1 Spring

    link

    Vyšel Mandriva Linux 2009.1, což je nové jarní vydání této francouzské distribuce. Jako hlavní prostředí zde běží KDE 4.2.2, které používá knihovny Qt 4.5. GNOME je dostupné ve verzi 2.26 [recenze], kde nyní najdete Brasero jako hlavní vypalovací program. Od minulého vydání distribuce je zahrnuto i odlehčené prostředí LXDE, k dispozici zůstává i tradiční Xfce 4.6. Zanedlouho komunita připraví živé CD Mandriva vybavené Xfce, které doplní oficiální živá CD Mandriva One s KDE a GNOME. Co se aplikací týče, největšími upgrady jsou Mozilla Firefox a OpenOffice.org, které jsou obě ve třetí řadě. Při spouštění systému byste měli zaznamenat zrychlení, které je alespoň 25 % na většině počítačů. Systém byl navíc optimalizován tak, aby dobře fungoval na netboocích, speciálně na ASUS Eee PC.

    mandriva mandriva mandriva

    Mandriva nezapomněla zapracovat na vlastních aplikacích. Prvním místem je předělané Bezpečnostní centrum Mandriva, které má nové uživatelské rozhraní a pluginový systém, umožňující snadné rozšíření. Zároveň upozorňuje uživatele, pokud byl právě proveden systémový test. Lepší podporu 3G nebo možnost upravovat globální nastavení naleznete v Síťovém centru Mandriva. Posledním místem je instalátor - v instalačním menu naleznete Hardware Detection Tool, který zobrazí nízkoúrovňové informace o komponentách počítače. Jinou zajímavostí je možnost prohlédnout si obsah existujících souborových systémů před instalací - díky tomuto můžete ověřit, že se právě nechystáte přepsat důležitá data. Na závěr je tu podpora souborového systému ext4 a skutečnost, že nástroj pro rozdělování disku nyní dokáže pracovat s oddíly, které začínají za hranicí 1 TB.

    mandriva mandriva

    OpenBSD 4.5

    link

    OpenBSD 4.5 vylepšuje snad všechny části systému. Můžete ozkoušet první testy portování na platformy gumstix (na bázi XScale) a OpenMoko (ARM). Kromě lepší podpory hardwaru přibyla řada portů, kterých teď existuje přes 5500. Novinkou je nástroj ypldap, což je YP server s backendem na bázi LDAP. Co se verzí programů týče, najdete zde OpenSSH 5.2, Xenocara (na bázi X.Org 7.4), GCC 2.95.3 a 3.3.5, Perl 5.10.0 nebo Apache 1.3 s vlastními vylepšeními z dílny OpenBSD.

    NetBSD 5.0

    link

    NetBSD 5.0 je už třinácté vydání tohoto operačního systému. Značně vylepšuje výkon a škálovatelnost na moderních SMP systémech a lépe se chová pod síťovou nebo I/O zátěží. Konečně se přešlo z XFree86 na X.Org, je možné zapisovat na souborový systém UDF a na mnoha laptopech funguje ACPI suspend/resume. Byly implementovány fronty zpráv a asynchronní I/O POSIX, přibylo mnoho ovladačů a podpora pro Xen 3.3 na i386 i amd64.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    hikikomori82 avatar 4.5.2009 01:07 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2009
    K tomu 1 percentu, updatol som moj graf z blogu 2201 - Rok linuxu
    unknown_ avatar 4.5.2009 15:46 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2009
    OpenBSD 4.5 určitě doporučuju všem aspoň na vyzkoušení. Funguje mi i čtečka otisků prstů, která mi na Linuxu nefunguje!
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.