abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    2.6. 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Rozcestník

    Instalace softwaru v Linuxu - 4 (Zero Install)

    6. 6. 2007 | Michal Vyskočil | Systém | 5350×

    Zero Install je decentralizovaný instalační systém, v němž neexistuje centrální repozitář a balíčky jsou identifikovány pomocí URL. Umožňuje paralelní instalaci různých verzí sdílených knihoven a obsahuje bezpečnostní prvky.

    Všechny popisy balíčků jsou podepsány pomocí GPG a obsahují kryptografický otisk. Každá verze programu je uložena ve vlastním podadresáři uvnitř Zero Install cache (instalace probíhá výhradně do ní) a v průběhu instalace či deinstalace není prováděn žádný kód uvnitř balíčku. Systém umožňuje automatický update nainstalovaných balíčků.

    Protože je decentralizovaný, aplikace a knihovny jsou identifikovány pomocí URI. Uživatel nežádá instalaci nějakého programu, on jej prostě spustí. Systém potom požádá o stažení aplikace a zkontroluje dostupné updaty. Pro nalezení binárního balíčku systém stáhne informace o dostupných verzích. Běžně má každý balíček jeden feed, jehož URL je URI balíčku. To znamená, že pokud chceme spustit aplikaci http://site/someprog systém automaticky začne stahovat feed z této adresy.

    Každý feed je digitálně podepsaný XML soubor, který obsahuje dostupné verze balíčku a všechny závislosti, které jsou rovněž uvedeny jako URI. Každý uživatel má seznam důvěryhodných GPG klíčů a je vyzván k importu nových, pokud chce použít obsah feedu. Jako pomoc uživateli obsahuje systém databázi známých GPG. Protože je k dispozici seznam dostupných verzí, systém automaticky určí instalovanou verzi a kompatibilní knihovny. Uživatel tuto volbu může ovlivnit. Systém potom stáhne vybranou verzi, rozbalí ji do cache a spustí. Každý rozbalený archív má vlastní podadresář, takže nehrozí žádné konflikty. Proměnné prostředí nutné pro správný běh takových programů jsou nastaveny automaticky. Různé programy tedy mohou používat jiné verze stejné knihovny, což je klíčová vlastnost decentralizovaného systému, protože nevyžaduje synchronizaci updatů. Stejně jako v případě Autopackage, i Zero Install musí mít binárky přemístitelné.

    Uživatel typicky instaluje přetažením odkazu z webové stránky do spouštěcí aplikace. V konzoli můžeme použít URL jako parametr příkazu 0alias, který vytvoří alias na danou aplikaci. Instalace nezačíná pouhým kliknutím, protože jde podle autora o potenciálně nebezpečnou operaci, protože ji webová stránka může spustit kdykoliv sama. Zero Install je aktivně vyvíjen jedním vývojářem, který podpůrné programy uvolnil pod LGPL. Mnoho lidí poskytuje XML feedy pro svůj software a velmi často je používán komunitou kolem ROX desktopu. V současnosti je dostupných přibližně 90 balíčků a kolem 100 feedů (některé se týkají stejné aplikace ale jiných platforem a jsou poskytovány jinými lidmi, ovšem primární zdroj může na tyto vedlejší zdroje odkazovat).

    Základní výhodou Zero Install je fakt, že jde o distribuovaný systém (ne centralizovaný jako Klik), má dobré bezpečnostní základy a umožňuje instalaci bez práv roota. V současné době neexistuje žádná forma interakce s distribucí. To znamená, že aplikace závisející na knihovnách Berkley DB bude vždy používat verzi ze Zero Install a ne distribuční. Nicméně, všechny aplikace instalované pomocí Zero Install jsou uloženy ve vlastním podadresáři, takže nijak nezasahují do distribučních aplikací. Zero Install nevyžaduje žádný speciální formát pro distribuci. Umí rozbalit tarchívy, zipy, rpm soubory, deb balíčky a dokonce i autopackage balíky, pouze nespouští žádné pre- nebo post- instalační skripty, které by mohly být v těchto souborech přítomny.

    Používáme

    Základem je stažení a instalace balíčku zeroinstall-injector. Autor poskytuje balíčky pro mnoho distribucí (zde vidíte přesně ty důsledky současného stavu, o kterých byla zmínka v prvním díle). Uživatelé distribuce Fedora jej mají přímo v Extras, uživatelé Ubuntu od Feisty Fawn ji mají v repozitáři Universe. Pro distribuci Debian autor momentálně shání sponzora, zatím je dostupný ve formě zdrojových kódů v repozitáři http://mentors.debian.net/.

    Pokud používáte prostředí ROX desktop, můžete pro instalaci pomocí Zero Install použít program AddApp. Pokud Xfce, pak můžete přetahovat odkazy na lištu, což spustí proces instalace. Uživatelé shellu mohou použít program 0alias, který jim vykoná podobnou službu, navíc ovšem nastaví alias na daný program.

    Instalace prostřednictvím Zero Install je jednoduchá. Následující příkaz, který spustíte jako normální uživatel, vám nainstaluje našeho pokusného králíka, editor Inkscape.

    0launch http://0install.net/2006/3rd-party/Inkscape.xml
    

    Aplikace se nejprve zeptá na to, zda člověk důvěřuje některému z klíčů:

    zero install

    zobrazí se hlavní obrazovka:

    zero install

    a občas také chyba, když nejsou v systému potřebné dekompresní nástroje (příkaz aptitude install lzma problém vyřešil):

    zero install

    Po určité době potřebné ke stažení je aplikace automaticky spuštěna. Příkazem 0alias alias url si navíc můžeme nechat vygenerovat skript, kterým budeme aplikaci spouštět, takže není nutné pokaždé zadávat 0launch url.

    Je také dobré vědět, že jsou konfigurační soubory systému uloženy v adresáři ~/.config/0install.net a uložené soubory zase v ~/.cache/0install.net. Odstranění programu se provádí vymazáním příslušného adresáře nebo graficky z cache programu 0launch.

    Pokročilé vlastnosti

    V minulých dílech jsme si ukázali systémy Autopackage a Klik. Ovšem Zero Install se od nich v několika ohledech výrazně odlišuje. Se systémem autopackage má společnou myšlenku URL, které jednoznačně identifikuje balíček.

    • Je napsaný v Pythonu, čili to není sada skriptů. Ačkoli to znamená, že nelze bez Pythonu Zero Install používat, pro typické použítí tohoto systému na desktopových stanicích to není žádná překážka.
    • Je nepoměrně propracovanější, protože v něm člověk nenachází neustálé nedodělky jako u autopackage, má podporované binární balíky, ...
    • Přímo podporované podepisování balíčků pomocí gpg zvyšuje důvěryhodnost systému.
    • Podpora pro sdílení. Zatímco v Kliku je nezbytné s sebou tahat polovinu vesmíru v závislostech, Zero Install znovuvyužívá již nainstalované balíky.
    • Systém obsahuje i experimentální podporu pro sdílení mezi uživateli prostřednictvím adresáře /var/cache/0install.net.
    • Automatická podpora updatů - je možné periodicky kontrolovat, zda nevyšla novější verze.
    • Paralelní instalace různých verzí (což Autopackage neumí).
    • Podpora sandboxu; pomocí 0launch --download-onl 'url' se aplikace pouze stáhne a pomocí 0launch --offline 'url' + ~/.cache ~/.config nastaví.

    Více je na stránce projektu.

    Je možné nastavit chování systému, jak ukazuje konfigurační dialog:

    zero install

    První položkou je nastavení využití sítě. Možnosti jsou off-line, kdy se síť vůbec nepoužívá (ovšem také nemusí být možné spustit všechny programy). Při nastavení Minimal bude systém preferovat již stažené verze a minimalizovat využití připojení. Možnost Full potom způsobí, že aplikace bude stahovat vše, co bude moci. Také je možné nastavit kontrolu aktuálnosti nainstalovaného softwaru, kterou provede injektor automaticky při spuštění aplikace. Poslední možností je povolení instalace vývojových verzí.

    Překlad

    Autor nezapomněl ani na podporu pro zdrojové balíky a podporu překladu. Na stránce projektu představuje nástroj 0compile, který umožňuje překlad balíku ze zdrojových kódů. Prvním krokem je stažení nástroje pomocí injektoru:

    0alias 0compile http://0install.net/2006/interfaces/0compile.xml
    

    Dále je nutné stáhnout zdrojové kódy, na stránkách s dokumentací je použit GNU Hello:

    0compile setup http://0install.net/tests/GNU-Hello.xml GNU-Hello
    

    který pomocí 0launch --source stáhne zdrojové kódy. V aktuálním adresáři se objeví GNU-Hello, který obsahuje pouze soubor 0compile-env.xml obsahující kompilační instrukce. Všechny příkazy je nutné provádět z tohoto adresáře. Příkaz 0compile setup zobrazí klasický konfigurační dialog

    zero install

    Příkaz 0compile build potom software přeloží:

    0compile build
    Not using sandbox (plash not installed)
    Executing: "$SRCDIR/configure" --prefix="$DISTDIR" && make install
    

    Závislosti jako gcc nebo libc-dev je nutné nainstalovat klasickým způsobem, protože jejich Zero Install varianta (zatím) neexistuje.

    Příkazem

    0launch gnu-hello-1.3/0install/GNU-Hello.xml
    

    potom spustíte samotnou aplikaci. Zero Install toho dokáže daleko víc a vše je popsáno v dokumentaci.

    Závěr

    Zero Install mi osobně přišel jako zatím nejpropracovanější systém vůbec. Autor dbá na bezpečnost, nezapomíná na aktualizace a umožňuje výběr mezi stabilní a nestabilní verzí softwaru.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
    Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
    Květnový výprodej na Goodoffer24 nabízí Windows 11 Pro za €20 a mnoho dalších slev

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
      všechny statistiky »

    Seriál Instalace softwaru v Linuxu (dílů: 4)

    Instalace softwaru v Linuxu - 1 (co je špatně) (první díl)
    <—« Instalace softwaru v Linuxu - (Klik)
    Instalace softwaru v Linuxu - 4 (Zero Install) (poslední díl)

    Související články

    Smart Package Manager - instalujeme chytře
    Na co se často ptáme: Balíčkovací systémy
    Balíčkovací systém Mandrake Linuxu
    Balíčkovací systém Gentoo Linuxu
    Seriál: Balíčkovací systém Arch Linuxu
    Seriál: Rukověť baliče RPM
    Seriál: Gentoo ebuild

    Odkazy a zdroje

    0install.net

    Další články z této rubriky

    Úvod do Dockeru (1)
    Paralelizace běžných činností v konzoli pomocí GNU Parallel
    Unixové nástroje – 26 (triky pro práci v Bashi)
    Unixové nástroje – 25 ((s,c)fdisk, gdisk, parted a findmnt)
    Linux: systémové volání splice()
           

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.6.2007 13:01 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace softwaru v Linuxu - 4 (Zero Install)
    ten GTK theme je humpolec :)

    http://jp.bizet.free.fr/themes/gtk2.html
    6.6.2007 14:38 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace softwaru v Linuxu - 4 (Zero Install)
    ...ale mě se taky líbí, mám ho na Slackware i na Gentoo :-D
    6.6.2007 15:13 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace softwaru v Linuxu - 4 (Zero Install)
    No poslední screenshoty pocházejí z Etche a mimo instalace Ia Ora (kvůli zachování vizuální konzistence s předchozími díly z Mandrivy) jsem s gtk nic nedělal (proč taky, když používám hlavně KDE :-P).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    6.6.2007 18:51 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace softwaru v Linuxu - 4 (Zero Install)
    Já dlouho jel na KDE, ale používal gtk aplikace (firefox, ethereal, ...).. ale to bylo na Fedora Core 3 a tam bylo takové pěkné theme :-) .. ale do Slacka mi nešlo nainstalovat, nějaký soubor knihoven (Cleverlook) byl třeba a ten se mi nepodařilo zkompilovat..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.