abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    22.5. 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    21.5. 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    21.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 522 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Linux-VServer a OpenVZ - přidělování CPU

    3. 10. 2007 | Jaroslav Tomeček | Systém | 5751×

    V dnešním díle budeme pokračovat v omezování hardwarových zdrojů serverům. Podíváme se, jak upravit přidělení CPU.

    Plánovač CPU

    Upravená jádra Linuxu obou systémů byla obohacena o rozšířený plánovač přidělení CPU. Ten nyní musí obsluhovat jak jednotlivé procesy, tak i virtuální servery. Systémy pro plánovaní přidělení CPU používají technologii Token-bucket. Každému virtuálnímu serveru je přiděleno pouze tolik systémového času, než spotřebuje přidělené tokeny. Konfiguraci lze měnit i za běhu virtuálního prostředí.

    Nastavení plánovače a přidělení CPU využijeme například ve chvíli, kdy server potřebuje při startu vyšší výkon než během svého běhu.

    Linux-VServer

    V Linux-VServeru nastavujeme počet tokenů (fill-rate), které jsou doplněny do bucket za časový interval (fill-interval). Dále můžeme nastavit počáteční, minimální a maximální množství tokenů.

    Ke správné funkci plánovače musíme sestavit jádro Linux-VServeru s volbou CONFIG_VSERVER_HARDCPU=y.

    Linux-VServer rozlišuje mezi „tvrdým“ a „měkkým“ limitem plánovače. Virtuálnímu serveru s tvrdým limitem je po vyčerpání tokenů odebrán procesor. Pokud virtuální server vyčerpá svůj měkký limit a na procesor nečeká jiný virtuální server, je tomuto virtuálnímu serveru nastavena velmi nízká priorita, ale může mu být přidělen procesor. Tvrdý limit nastavíme vložením sched_hard do souboru /etc/vservers/<id_of_vserver>/flags. Pro měkký limit vložíme do stejného souboru sched_prio. Metody nelze kombinovat.

    Vlastní nastavení plánovače je uloženo v souboru /etc/vservers/<id_of_vserver>/schedule. Tento soubor má šest řádků:

    • fill rate – počet tokenů přidělených při jedné obrátce
    • fill interval – délka obrátky v tokenech
    • počáteční množství tokenů
    • minimální množství tokenů
    • maximální množství tokenů
    • prio bias – hodnota, která je připočítána k ostatním hodnotám

    Po vyplnění může tento soubor vypadat například takto:

    7
    32
    500
    200
    1000
    0
    

    Virtuálnímu serveru je přiděleno 7/32 procesoru, na počátku má k dispozici 500 tokenů, jejich minimální stav je 200 a maximální 1000. Poslední hodnotou je prio bias. Je-li hodnota nenulová, přičte se k ostatním hodnotám. Pokud by v příkladu byla rovna 5, kontext by dostal 12/37 procesoru, měl by při startu k dispozici 505, minimálně 205 a maximálně 1005 tokenů.

    Nastavení plánovače můžeme změnit i za běhu virtuálního serveru. Použijeme k tomu program vsched z balíku util-vserver. Ten má následující syntaxi:

    vsched [--xid <xid>] [--fill-rate <rate>] [--interval
     <interval>] [--tokens <tokens>] [--tokens-min
      <tokens>] [--tokens-max <tokens>] [--prio-bias
       <bias>] [--] [ *]

    Argumentem volby --xid je kontextové číslo virtuálního stroje. To je možné zjistit pomocí utility vserver-stat. Volby --fill-rate, --interval, --tokens, --tokens-min a --token-max po řadě odpovídají pěti řádkům souboru /etc/vservers/<id_of_vserver>/schedule. Program umožňuje nastavit přidělení procesoru i určité aplikaci virtuálního serveru. Tato aplikace je potom posledním argumentem vsched.

    Změnu nastavení plánování virtuálního serveru s kontextovým číslem 1000 provedeme následovně:

    # vsched --xid 1000 --fill-rate 30 --interval 100 \
    > --tokens 100 --tokens_min 30 --tokens_max 200

    Nastavení plánování programu ls ve virtuálním serveru s kontextovým číslem 1000 změníme například takto:

    # vsched –-xid 1000 --fill-rate 30 --interval 100 \
    > --tokens 100 --tokens_min 30 --tokens_max 200 -- /bin/ls

    OpenVZ

    Změnu nastavení plánovače procesoru můžeme provést pomocí dvou přepínačů utility vzctl.

    Pro první možnost použijeme přepínač --cpulimit. Hodnota parametru odpovídá procentu času, po který je procesor přiřazen virtuálnímu serveru a po jehož uplynutí je CPU virtuálnímu serveru odebrán. Odpovídá tedy tvrdému limitu. Chceme-li přidělit virtuálnímu serveru 1919 10 % času procesoru, zadáme příkaz následovně:

    # /usr/sbin/vzctl set 1919 --cpulimit 10%

    Přidělíme-li virtuálnímu serveru více procesorů (přepínač --cpus utility vzctl s argumentem rovnajícím se počtu přidělených CPU) odpovídá celkový čas CPU násobku počtu procesorů. Například se dvěma procesory má hodnotu 200 %.

    Druhou variantu zvolíme přepínačem --cpuunits. Ten určuje garantovanou hodnotu takzvaných CPU jednotek (tokenů), které budou přiděleny virtuálnímu serveru. Argumentem je kladné nenulové číslo předávané plánovači CPU. Vyšší hodnota zaručuje více času procesoru přiděleného virtuálnímu serveru. Po vyčerpání jednotek nemusí být procesor virtuálnímu serveru odebrán, pokud žádný jiný server na procesor nečeká. Maximální hodnota je 500000, minimální 8. V celém systému se čas procesoru přiděluje podle poměru těchto hodnot pro jednotlivé servery. Implicitní hodnota odpovídá 1000 tokenům. Nastavení potom může vypadat následovně:

    # /usr/sbin/vzctl set 1919 --cpuunits 1000

    Hodnotu přidělených CPU jednotek --cpuunits můžeme nastavit i pro VE0, tedy samotný hostitelský systém. Přepínačem je --ve0cpuunits a jako číslo VE uvedeme 0. Nastavení tohoto argumentu na příliš nízkou hodnotu v poměru k hodnotám jiných virtuálních serverů může způsobit nestabilitu celého operačního systému. Autoři doporučují hodnotu mezi 5 - 10 %. Ta se ukládá do souboru /etc/vz/vz.conf (hodnota VE0CPUUNITS) a o její nastavení se stará skript /etc/init.d/vz.

    Stejně jako u jiných nastavení pomocí utility vzctl jsou nastavené hodnoty implicitně dočasné. Pro jejich trvalé uložení uvedeme přepínač --save. Nastavení se ukládá do souboru /etc/sysconfig/vz-scripts/<VPS_ID>.conf (hodnoty CPUUNITS a CPULIMIT).

    Aktuální hodnoty CPU jednotek zjistíme utilitou vzcpucheck. Jejím výstupem je hodnota spotřebovaných jednotek všemi virtuálními servery a VE0 a maximální možný „výkon“ systému:

    # vzcpucheck
    
    Current CPU utilization: 6667
    Power of the node: 73072.5

    Zařízení v adresáři /dev

    Oba projekty nabízejí jiné položky přístupné implicitně v adresáři /dev, stejně jako jiné přístupy k vytváření dalších speciálních souborů.

    Linux-VServer

    Po instalaci základní kostry systému obsahuje virtuální server následující položky:

    full log null ptmx pts
    random tty urandom zero

    Vytvoření dalších souborů není z virtuálního serveru možné. V kontextech není povolena capability CAP_MKNOD ani pro uživatele root, a samotný Linux-VServer nenabízí nástroj, který by byl obdobou mknod. Speciální soubory lze vytvářet pouze z hostitelského systému.

    OpenVZ

    Viditelnost speciálních souborů se mění podle konfigurace počítače. Obecně jsou vytvořené soubory a adresáře:

    console core fd full
    initctl kmem log mem
    null port ptmx pts
    ram random shm tty
    urandom zero

    OpenVZ umožňuje vytváření dalších speciálních souborů prostřednictvím svých utilit.

    Zařízení v adresáři /dev ve VPS zpřístupníme z hardwarového uzlu pomocí utility vzctl:

    # vzctl set VPS_ID --devnodes \
     device:r|w|rw|none --save

    Příkaz zpřístupní zařízení device (ve tvaru například /dev/hda) s přístupovými právy (r – čtení, w – zápis, rw – čtení a zápis, none – žádný přístup) s trvalým uložením změn v konfiguraci (parametr --save).

    Další možností je povolení capability CAP_MKNOD ve VPS z hostitelského serveru:

    # vzctl set VPS_ID --capability CAP_MKNOD:on --save

    Poté je možné ve VPS vytvářet speciální soubory pomocí mknod. Tato volba však může být možnou bezpečnostní slabinou.

    Příště

    V příštím díle se zaměříme na správu výpočetních zdrojů jako je paměť RAM, počet otevřených souborů atd.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Událo se v týdnu 17/2024
    Distribuční novinky 10-15/2024
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál Virtualizace na úrovni jádra (dílů: 8)

    Virtualizace na úrovni jádra operačního systému (první díl)
    <—« Linux-VServer a OpenVZ - diskové limity
    »—> Linux-VServer - správa výpočetních zdrojů
    Linux-VServer - správa výpočetních zdrojů (poslední díl)

    Související články

    Jaderné noviny: Souborové kvalifikace
    Jaderné noviny: KVM 15
    Jaderné noviny: Vývoj KVM
    Jaderné noviny: /dev/kvm
    Jaderné noviny: Patche Xen
    Jaderné noviny: Kontejnery procesů
    Jaderné noviny: Připojení Linuxu k hypervisorům
    Jaderné noviny: Virtualizační rozhraní VMI
    Jaderné noviny: Kontejnery a odlehčená virtualizace
    Jaderné noviny: API pro virtuální I/O: virtio
    Jaderné noviny: Virtuální čas
    Jaderné noviny: OpenVZ a checkpointing za běhu
    Jaderné noviny: Zdroje: má dáti, dal
    Chroot prostředí

    Odkazy a zdroje

    openvz.org
    Linux-VServer.org

    Další články z této rubriky

    Úvod do Dockeru (1)
    Paralelizace běžných činností v konzoli pomocí GNU Parallel
    Unixové nástroje – 26 (triky pro práci v Bashi)
    Unixové nástroje – 25 ((s,c)fdisk, gdisk, parted a findmnt)
    Linux: systémové volání splice()
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.10.2007 05:40 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux-VServer a OpenVZ - přidělování CPU
    U mě tedy pro VServer neexistuje soubor schedule, ale adresář tohoto jména obsahuje soubory s parametry plánovače - fill-rate interval tokens tokens-max tokens-min.
    4.10.2007 10:04 Cunha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux-VServer a OpenVZ - přidělování CPU
    V nejake z poslednich verzi VServeru doslo ke zmene - parametry(radky) se presunuly do vlastnich souboru - , ale funkcnost je stejna.
    4.10.2007 16:26 MartinT | skóre: 12 | blog: MT blog
    Rozbalit Rozbalit vše OpenVZ: vzcpucheck "Current CPU utilization"
    Vám ukazuje vzcpucheck jako Current CPU utilization něco jiného než celkový součet přidělených jednotek ? (soudě podle hodnoty 6667). Snažil jsem se přetížit zkušební VE pomocí "bzip2 -9" cca 80MB taru, přičemž zkušebnímu VE jsem nastavil jen 8 jednotek. Paralelně jsem se díval na výstup z vzcpucheck a byl trvale 4008 (VE0 + 3x reálné VE po 1000 a zkušení s 8). A pokud tedy vzcpucheck nelže ohledně "Current CPU utilization", tak to IMHO znamená, že i nastavení přes --cpuunits je de fakto tvrdý limit. Server sice má "Power of the node: 186725", ale se mi nechce věřit, že by to ten bzip2 zvládlo pod 8/186725 výkonu CPU (když mu to trvalo cca 20s).
    5.10.2007 16:31 MartinT | skóre: 12 | blog: MT blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenVZ: vzcpucheck "Current CPU utilization"

    Tak jsem to asi špatně pochopil a můj závěr je špatný. Co jsem si prostudoval dokumentaci, tak to vypadá tak, že OpenVZ prostě přiděluje každému VPS definovaný počet cpuunits. Po jejich vyčerpání přejde k dalšímu VPS a tak pořád dokola. Cpuunits tedy definují v jakém poměru se na dané VPS dostane čas na procesoru vzhledem k ostatním VPS. V mém případě tedy hostitel a 3 reálné VPS dostávají stejný díl času na procesoru, kdežto zkušebnímu VPS když se dostane na řadu bude přidělena pouze 8/1000 času (oproti ostatním). A když je "Power of the node: 186725", každé z VPS se dostane na řadu 186725/4008 krát za sekundu (cca 46Hz). Jinak řečeno (v mém případě): VE0 jede 5,35ms, pak se systém přepne na VPS1 a to jede 5,35ms, pak na VPS2 opět 5,35ms, pak na VPS3 zase 5,35ms a pak na zkušební VPS a to po dobu 0,04ms. A pak zase VE0 5,35ms .. .

    Nevíte o nějakém nástroji, který by nějak souhrnně ukázal, jak je procesor využíván v rámci jednotlivých VPS ? Jde mi o odladění potřebných cpuunits pro jednotlivé VPS. V rámci kontextů je dostupná statistika v /proc/loadavg. Navíc se nějaké užitečné informace dají najít i v /proc/vz/vestat. Ale k tomu by se muselo něco bastlit, šlo mi o to, jestli jsem nepřehlédnul nějaký použitelný nástroj.

    Komunista avatar 12.10.2007 21:23 Komunista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux-VServer a OpenVZ - přidělování CPU
    Tento seriál sa pomaly dostáva mimo moje vedomosti (chápanie), ale aj tak dík ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.