abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 280 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Hallův jev v antiferomagnetech

    6. 9. 2020 | Redakce | Různé | 1035×

    Výzkum českých fyziků po spintronice posouvá vpřed také vývoj nanoelektroniky s nízkými ztrátami energie. Může ve 2D existovat i diamant? Magnony integrované do křemíku. Diamantové detektory mají odhalit kvantovou povahu gravitace. Nový kvantový paradox v ještě větší míře bourá naše představy o objektivní realitě a svobodné vůli. Hnědí trpaslíci kolem Sluneční soustavy.

    Diaman – dvourozměrný uhlíkový film i na bázi diamantu

    Diaman (diamane) je 2D forma diamantu, respektive diamantový film. Zajímavou otázkou je už to, zda taková forma uhlíku vůbec může existovat. Diamant není jako grafit, složený z jen slabě vázaných 2D vrstev, ale tvrdost mu dodává právě 3D struktura. Vědce i technology na jednu stranu diamantový film pochopitelně lákal, ale dosud naráželi na problémy.

    Ovládání magnonů, na křemíku a při pokojové teplotě

    Magnon je kvazičástice, vlna, která při šíření materiálem převrací spiny. Přenášet informaci pomocí magnonů by oproti elektronům znamenalo především menší spotřebu energie a méně uvolňovaného tepla – právě proto, že de facto se nemanipuluje s žádnou „reálnou“ hmotou/hmotností (jinak řečeno: manipuluje se se spiny elektronů, nikoliv se samotnými elektrony).

    Interakce diamantů má umožnit určení kvantové povahy gravitace

    S použitím magnetického pole lze vyvolat interferenční jev a v něm by systém diamantů mohl fungovat jako detektor gravitačních vln. To ale není samotným cílem. Jde o to, že pokud dva kvantové objekty dokážeme dostat do superpozice, musí mezi nimi proběhnout nějaká kvantová interakce. A pokud by dva diamantové detektory spolu interagovaly pouze prostřednictvím gravitačních vln, znamenalo by to, že samotná gravitace je kvantový jev.

    Rozpad reality a pozorování: další kvantový paradox zachází hodně daleko

    Může umělá inteligence na kvantovém počítači řešit problém vztahu fyzikálního světa a vědomí? Vědci navrhli a realizovali vůbec nejsilnější dosud zkonstruovaný kvantový paradox v tom smyslu, nakolik odporuje našim představám o realitě. Techniky: má se především jednat o další stupeň od paradoxu tzv. Wignerova přítele, což je zase rozšíření nejznámějšího kvantového paradoxu se Schrödingerovou kočkou.

    Hallův jev v antiferomagnetech: Český objev urychlí vývoj spintroniky

    Objev má zvláštní místo v rychle se rozvíjejícím novém oboru antiferomagnetické magnetoelektroniky (spintroniky), k jehož zformování přispěli vědci z Fyzikálního ústavu AV ČR průkopnickými pracemi. Ty zkoumají a využívají zejména necitlivost antiferomagnetů na rušivá magnetická pole, extrémně rychlou odezvu na elektrické a optické podněty nebo multidoménové stavy atraktivní pro součástky modelující funkce neuronových sítí. Antiferomagnetický Hallův jev pak přidává perspektivu nanoelektroniky s nízkými ztrátami energie.

    Krátce

    Podivné výtrysky chladného plynu u středu Mléčné dráhy. Příslušný mechanismus zatím není znám, ale podle autorů výzkumu by mohl tento jev mít význam i co se týče scénářů popisujících budoucnost galaxií.

    Rozsvěcující se nukleosid pro přímou vizualizaci syntézy DNA. Čeští vědci vyvinuli novou fluorescenční sondu právě pro DNA v podobě nukleosidu thymidinu nesoucího fluorofor.

    Může za skleníkový efekt na Venuši migrace Jupiteru? V některých modelech mohla migrace Jupiteru ovlivnit i oběžnou dráhu Venuše – a to sice hlavně její excentricitu.

    Blikající nanokrystaly mohou přeměnit oxid uhličitý na palivo. Netypické chování nanočástic oxidu titaničitého, které vědci popisují jako dlouho trvající blikání…

    UK založila dceřinou firmu na vývoj kitů pro diagnostiku Covid-19. Univerzita Karlova založila Genespector, s.r.o. Na vývoj a výrobu kitů pro diagnostiku Covid-19 a dalších virových onemocnění.

    Český Remdesivir pomůže laboratořím z celého světa k rychlejšímu vývoji léku na COVID-19. Středočeská firma Santiago chemikálie zahájila vlastní přípravu látky Remdesivir pro vědecké účely.

    Genetická analýza světlušek: Brouci svítili už dinosaurům. Světlušky se na Zemi vyskytují již 100 milionů let a jejich prapředci se velmi podobali kovaříkům.

    Vitamin C by mohl být slibným prostředkem pro léčbu vzácných druhů nádorů. Méně časté typy nádorů spojené s endokrinními žlázami jsou prokazatelně citlivé na kyselinu askorbovou.

    Knihy o vlcích: Arktický vlk. Americký „vlčí biolog“ David Mech žil po 10 let s polárními vlky na Ellesmerově ostrově…

    Hledají planetu Devět, zakopávají o hromadu hnědých trpaslíků. Pokud si okolo Slunce vytyčíme rádius o poloměru 20, 30 světelných let, bude v něm spousta dosud neobjevených hnědých trpaslíků.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.9.2020 04:32 PQ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Hallův jev v antiferomagnetech
    Léky sem, léky tam. Problém je, že pojišťovny neplatí ekonomické škody ani nemocenskou, ale jen náklady na léčbu. Proto je pro ně levnější nepředepisovat nic, a nechat co nejvíc lidí doma bez léčby.

    Léky by i byly... Třeba jisté nespecifické antivirotikum, které vhodně vybudí imunitu pacienta. A někteří profesoři imunologie je sobě a synovi předepíšou. Ale platit je všem by bylo drahé (pro pojišťovny. Stát by ušetřil.). A navíc by na tom nevydělaly ty správné firmy, protože tomu léku už vypršela ochrana. prof. Jiří Beran na ČT24

    Životopis:
    Jiří Beran, CSc. (*1960) Profesor Jiří Beran je od dubna 2002 ředitelem a vedoucím lékařem Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. Založil a od roku 2002 do roku 2008 vedl obdobné centrum při Klinice infekčních nemocí Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.