abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 291 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Kde se skrývá informace

    17. 5. 2017 | Redakce | Různé | 3004×

    Tedy třeba informace o tom, že Grant je pohřbený v Grantově hrobce, se nachází kde? Technologie sledování mozkové aktivity pro autentizaci. Umělá inteligence a změny pracovního trhu. Umělá inteligence zkoumá filmy. Největší a nejchytřejší hlavonožci, fakta a fámy. Fotbal, kde vyhrávají vlastní góly. Nové verze Matlabu a Comsol. 3D tisk invalidního vozíku.

    Malé logické cvičení: Kde se skrývá informace

    Můžeme říct, že informace se nachází v něčí hlavě? Zkopírovaná ve všech hlavách lidí, jimž se oznámila? Odpovídá prostě konkrétním molekulám proteinů v mozku nebo uhlíku na stránce papírové knihy, disku v počítači?

    Biometrie přímo podle mozku

    Pomocí fMRI jde rozlišit, zda si lidé jsou vědomi toho, co provádějí, metoda umožňuje po zadání standardizované úlohy i identifikaci jednotlivých lidí. Budou na bankomatech jakási sluchátka pro čtení EEG?

    Umělá inteligence jako pracovní síla

    Do roku 2022 by chytré stroje a roboti mohli nahradit vysoce kvalifikované specialisty v odvětvích, jako je zdravotnictví, právní služby či IT. AI promění komplexní práci na měřenou službu, za kterou lze platit podobně jako za elektřinu; řada vysoce konkurenčních odvětví s tradičně vysokými maržemi se postupně začne podobat utilitám.

    Opravdu ztřeštěné fotbalové utkání

    Aneb když vyhrávají vlastní góly. Pořadatelé jisté fotbalové soutěže zavedli nové pravidlo, jehož záměrem bylo bodově zvýhodnit mužstva, která v nastaveném čase zvítězila takzvaným „zlatým gólem“. Protože gólem v prodloužení (někdy) zápas končí, nemůžete v něm zvítězit o víc než jednu branku, což se někomu zřejmě zdálo nespravedlivé. Pořadatelé Karibského poháru tedy rozhodli, že se zlatý gól bude počítat za dva. A jak to dopadlo…

    Svět hlavonožců: Rozeznávají i jednotlivé lidi?

    Jak moc jsou hlavonožci inteligentní? Chovají se jako pes a mohou si brát potravu z ruky? Známe opravdu krakatici vážící tunu, nebo ještě větší obludy, která napadají lodě? Plus něco o evoluci hlavonožců a jejich taxonomii.

    Krátce

    3D tisk invalidního vozíku pro zvířata. Český startup AnyoneGo výrobek představil na pražské konferenci 3D Expo.

    Hobiti z Flores jsou sesterským druhem Homo habilis? Po objevu „hobitů“ na indonéském ostrově Flores se nejčastěji předpokládalo, že jde o potomky Homo erectus.

    COMSOL Multiphysics 5.3 zvyšuje automatizaci. Trojrozměrné grafy nově umožňují pomocí filtrů zobrazovat výsledky vybraných částí geometrie.

    MATLAB 2017a lze provozovat ve webovém prohlížeči. Algoritmy Fast R-CNN a Faster R-CNN využívají deep learning pro detekci objektů v obrazových datech.

    Technologická agentura podpoří vývoj ekologických výbušnin. Použití nového českého přístroje umožňuje zjistit rychlost detonace už při výbuchu malého množství testované látky.

    Zrna a mezikrystalová křehkost. Mezikrystalová křehkost je jedním z nejnebezpečnějších jevů způsobujících katastrofické selhání kovových konstrukčních materiálů, např. pády mostů.

    Umělá inteligence se snaží porozumět filmovým scénám. Cílem je vyvinout např. služby pro automatickou detekci scén, filtrování nevhodného obsahu či rozpoznávání žánrů.

    Určili hmotnost záhadného objektu SIMP0136. Je to bludná planeta? Hnědí trpaslíci jsou objekty na pomezí planet a hvězd.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.