abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Kvantový počítač pro chemické simulace

    9. 10. 2017 | Redakce | Různé | 1883×

    Methan na Marsu jen stěží souvisí s životem. Počítání z hlavy. Jak od sebe neuronová síť pozná jednotlivá auta. Vývoj chatbotů i kontaktních čoček, internet věcí, referenční jaderné reaktory…

    Kvantový počítač IBM pro simulaci molekul

    IBM dále rozšiřuje využití kvantového počítače k chemickým simulacím. S využitím šesti qubitů sedmiquibitového procesoru byli vědci schopni změřit nejnižší stav energie u hydridu berylnatého. Open source Jupyter Notebook pro kvantovou chemii (volně dostupný přes QISKit github repo) umožňuje i uživatelům otestovat metodu simulace základního stavu u malých molekul, jako jsou například vodík nebo hydrid lithný.

    Záhada methanu na Marsu: důkaz života nebo jen chemie?

    Objev methanu v atmosféře Marsu vyvolal svého času diskuze o existenci života na rudé planetě. Profesor Svatopluk Civiš a jeho spolupracovníci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR představili novou teorii, která vznik methanu na Marsu spojuje s pouhou fotochemickou reakcí, která přítomnost mikrobů nevyžaduje.

    Jak jste se učili násobit? Triky pro počítání z hlavy

    Často můžeme narazit na tvrzení, že „matematika není počítání“. Možná dnes nemá smysl učit se počítat zpaměti, ale je to zábavné.

    Početní triky: násobení, dělitelnost, mocniny

    A ještě pár triků – třeba výpočet druhých a třetích odmocnin z hlavy.

    Další úkol pro systémy rozpoznávání obrazu: kradená auta

    Technologie rozpoznávání obrazu, pomineme-li čísla/písmena a tváře/lidi, je dosud zaměřena především na určení typu objektu, nikoliv už na odlišení jednotlivých věcí v rámci dané kategorie. A stávající technologie rozpoznávání aut je zase většinou zaměřena na čtení poznávacích značek. Zloději či jiní podvodníci ovšem značky samozřejmě mění.

    Krátce

    Hubble se podíval na TRAPPIST-1 a dal životu naději. Planetární systém TRAPPIST-1 patří mezi ty nejslavnější. Okolo ultrachladného trpaslíka obíhá sedm planet podobných Zemi.

    Kolaborativní roboty budou hlavním motorem rychlého růstu robotiky. Optimistický scénář podle studie World Robotics Report 2017.

    Strojové učení lze v cloudu nasadit jednoduše. Oracle AI Platform Cloud nabízí předinstalované knihovny pro AI, nástroje a frameworky pro hluboké učení.

    Čeští vědci pokračují v přípravě družice pro výzkum slunečního větru. Cílem projektu je výzkum odezvy zemské magnetosféry na proud nabitých částic ze Slunce.

    Izotopy analyzují lidské oběti v době dynastie Šang. Analýza izotopů, váleční zajatci jako konzervy – co lze vyvodit z dávných pohřebišť.

    Jak jsou na tom dodavatelé se stavbou referenčních jaderných reaktorů? Nejblíže k dokončení má z referenčních bloků pro ČR typ AP 1000.

    Vodafone dokončil pokrytí ČR sítí pro internet věcí. Výhodou při integraci NB-IoT do sítě byl standard 3GPP, zajišťující kompatibilitu s dalšími mobilními technologiemi.

    Bot Builder: vývoj chatbotů téměř bez programování. Umělá inteligence Oracle Mobile Cloud: strojové učení, zpracování znalostí, nástroje pro podporu dialogů, rozpoznávání kontextu.

    ALMA a Rosetta detekovaly ve vesmíru chlormetan. Organické sloučeniny halogenů nejsou indikátorem života – byly pravděpodobně již součástí takzvané primordiální polévky, na Zemi i exoplanetách.

    Svět prvních lidí. Byli první lidé prostě vysoce masožraví primáti, schopní obstarat si masitou výživu cíleným lovem nebo alespoň systematickým kořistěním z mršin? Mezi masitou potravou a růstem mozku se předpokládala přímá závislost…

    Cesta k očním kapkám a čočkám nové generace. Cílem vědců z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského je vyvinout kontaktní čočky, které by samy uvolňovaly hojivé a uklidňující látky do očí.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.