abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Nanomagnety s grafenem

    24. 9. 2016 | Redakce | Různé | 1575×

    Hyperuniformní materiály a jejich hrátky se světlem. Moorův zákon a trocha souvisejících matematických hříček. Může se vesmír rozpínat nadsvětelnou rychlostí? Poslední společný předek pozemského života. Superpočítač Salomon a superpočítání ve Fyzikálním ústavu AV.

    Kdy začít počítat

    Trochu matematických perliček kolem doslovně chápaného Moorova zákona. Představte si, že jakmile spustíte nějakou úlohu, už ji musíte dokončit na stávajícím systému a ten nelze upgradovat. Nemohlo by se pak vyplatit počkat a spustit výpočet na budoucím rychlejším systému? (Nemyslí se čas potřebný k výpočtu, ten bude v budoucnu samozřejmě kratší, ale i „absolutní“ datum, do kdy bude úloha dokončena.) Jaké úlohy se tedy vyplatí odložit?

    Mají tyto matematické hříčky i nějaký obecnější smysl?

    Rok superpočítače Salomon

    Své první narozeniny oslavil Salomon, nejvýkonnější superpočítač v ČR. Jaké typy úloh se na něm zatím řešily? Jak vypadají parametry superpočítače a kolikátý je v současnosti podle žebříčku top500?

    Nejmenší nanomagnety, s grafenem

    Tým, v němž byli čeští vědci, vyvinul nejmenší kovové nanomagnety na světě. Kovové (železo, nikl, kobalt) nanočástice se v tomto případě uvězní mezi vrstvami grafenu, které zabrání jejich oxidaci. Tím by vznikly dosud používané oxidy kovů, které jsou sice stabilnější, ale méně magnetické. Jakmile se podaří chemicky grafen a kov propojit, stabilní bude i samotný kov. Pomocí nanočástic lze pak s grafenem i snadno manipulovat. A kde se tyto magnety mohou uplatnit?

    Inflace a rychlost rozpínání vesmíru

    V rámci inflačních modelů vývoje vesmíru předpokládáme existenci inflantonového pole. Co to vlastně je? Může se prostor rozpínat nadsvětelnou rychlostí, choval se tak v minulosti a bude se tak chovat v budoucnosti? Úryvek z další česky vydané knihy o kosmologii, tentokrát populární.

    Hyperuniformní materiály

    Zajímavou kategorií látek jsou tzv. hyperuniformní materiály. Jsou husté, ale současně průhledné, namísto lomu světlo „koncentrují“. Trochu tím připomínají dnes populární metamateriály (látky se záporným indexem lomu) využívané k dosažení neviditelnosti.

    EXMAG: Výkon pro Fyzikální ústav AV

    Projekt EXMAG na Fyzikálním ústavu AV ČR zkoumá např. tunelový efekt pro průchod elektronů mezi dvěma místy v měděném vodiči, který se nachází v supravodivém stavu. Jedná se o typ úloh s exponenciálně rostoucí výpočetní složitostí, takže řešení vyžaduje vysoký výpočetní výkon. K jakému řešení se na FZÚ rozhodli? Jaká je použitá platforma z hlediska hardwaru a jakou roli zde hraje MetaCentrum CESNETu?

    Jak vypadal poslední společný předek pozemského života

    Termínem LUCA označujeme posledního společného předka všech dnes žijících organismů. Téměř všichni se asi shodnou, že to byl organismus jednoduchý, nedýchal kyslík a neprováděl fotosyntézu. Můžeme o něm ale říci i něco pozitivního, třeba čím se živil?

    Krátce

    Uber v Pittsburghu zahájil testování aut bez řidiče.

    Nové geopolymery pro sochaře i 3D tisk.

    ESA představila dosud nejpřesnější 3D mapu Mléčné dráhy.

    Příbuzný Saturnu? Objevili horké prstence kolem hnědého trpaslíka.

    Obří sbírka mozků psychiatrických pacientů.

    Před 25 lety našli v Alpách mumii Ötziho.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.