abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (6%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 286 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Novinky ze světa kvantových počítačů

    1. 8. 2021 | Redakce | Různé | 1432×

    První 2D magnet fungující při pokojové teplotě. První meziměstský kvantový přenos klíčů v ČR. První česká kosmická mise bude zkoumat možnosti těžby surovin na asteroidech. Grafen a superkondenzátory. Vznik exoměsíců. Černé díry a temná hmota.

    První 2D magnet fungující při pokojové teplotě

    Dnešní magnetické paměti jsou založeny na filmech, které jsou sice velmi tenké, stále se ale jedná o stovky nebo tisíce atomů. Skutečně dvourozměrné, atom tlusté magnety by nabídly mnohem vyšší hustotu ukládání dat. Samotné 2D magnety se již podařilo připravit, dosud ale vyžadovaly nízkou teplotu nebo i další speciální podmínky.

    Kvantové počítání (1): Qubity mohou být i na bázi děr

    Novinky ze světa kvantového počítání. Integrované kvantové počítače blízko absolutní nuly. Jak propojit qubity a řídicí elektroniku. Horké qubity. Qubity na bázi děr navíc slibují velkou rychlost zpracování informací (100 milionů operací za sekundu) a dlouhou životnost (tedy na poměry kvantových počítačů, 150 mikrosekund).

    Kvantové počítání (2): Supravodiče a kvantový počítač v datovém centru

    Novinky ze světa kvantového počítání. Kvantový počítač jako koprocesor. 2D supravodiče, topologické supravodiče, kvantový počítač ve skříni. V malých kvantových stavech by prý výpočet mohl být proveden i na kvantovém počítači, který by neobsahoval žádná hradla, čistě prostě sérií měření na provázaném kvantovém stavu.

    Diamant pro kvantové počítače a senzory

    Tým odborníků z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT a Univerzity v Hasseltu popsal ve společném článku v časopise Science z roku 2019 nově vyvinutou metodu kvantové detekce aplikované na jednotlivé kvantové bity, realizované v uměle vytvořeném diamantu při pokojové teplotě. Takové systémy, založené na řešení pevnolátkových materiálů jako je diamant, představují podstatné zjednodušení konstrukce kvantových počítačových procesorů.

    Grafen a polyanilin ve 2D jako cesta k superkondenzátorům

    Elektromobilita by mohla dostat nové rozměry. Ačkoli polyanilin na rozdíl od naprosté většiny plastů vykazuje elektrickou vodivost srovnatelnou s hůře vodivými kovy, jeho úkolem v superkondenzátorech není vést elektřinu. V této aplikaci se využívá jeho schopnost opakovaně se oxidovat a redukovat, tj. měnit počet elektronů, které se nacházejí v řetězci polymeru. Grafen v popsaném systému funguje jako kondenzátor…

    Krátce

    Ošidná statistika: Většina lidí umírajících na COVID-19 je očkována. 63 % lidí, kteří v poslední době zemřeli v Británii do 28 dnů od pozitivního testu na COVID-19, dostali alespoň 1 dávku vakcíny. Trochu matoucí čísla, ale dají se vyložit celkem snadno.

    Opět navrhují, že obří černé díry se vytvořily z temné hmoty. V době, kdy měl vesmír pouhých 6 % svého nynějšího věku, už existovaly objekty s hmotností řádově miliard Sluncí.

    Interakce plazmatu se stěnou fúzního reaktoru. Uhlík není vhodný pro fúzní energetické reaktory ani pro ITER, protože snadno absorbuje vodíkové izotopy a akumuloval by příliš mnoho radioaktivního tritia. (úryvek z knihy Budoucnost energetiky: jaderná fúze)

    Konopí poprvé pěstovali v Číně, prý už před 12 000 lety. Projekt sekvenování genomu konopí setého (Cannabis sativa) a srovnávání jednotlivých genomů vedl k závěru, že pěstované verze rostliny se od planých oddělily asi před 12 000 lety.

    Za obří explozi může magneto-rotační hypernova. Jde o dosud neznámý druh události, nezvyklé a navíc následující celkem brzy po velkém třesku.

    První meziměstský kvantový přenos klíčů v ČR. Na rozdíl od tradičních metod šifrování je QKD založena nikoli na matematické, ale na fyzikální podstatě.

    Robotické drony pomáhají mapovat historické objekty. Drony mají rozdělené úkoly, jeden nese kameru, ostatní pak zdroje světla osvětlující scénu v předem určeném úhlu.

    Jeden genom, dvě evoluční rychlosti. Evoluce genomu na úrovni druhů probíhá dvojí rychlostí – zatímco kódující část je u blízce příbuzných druhů víceméně stálá, část DNA obsahující nekódující úseky se neustále mění…

    Přímý pohled do života kořenů. Přítomnost auxinu mění rozložení elektrického náboje na obou stranách buněčné membrány.

    První česká kosmická mise bude zkoumat možnosti těžby surovin na asteroidech. Družice projektu SLAVIA ponesou tzv. hyperspektrální kameru, která je schopná analyzovat složení blízkozemních meteoroidů.

    CBD kanabidiol by mohl mít regenerační vlastnosti po námaze. Brněnští vědci budou zkoumat vlivy externích podmínek na růst rostlin či samotnou produkci obsahových látek v květenství.

    Opavští fyzikové objevili superhmotnou černou díru. Příčina periodických rentgenových záblesků v blízkosti černých děr zůstává záhadou.

    Poprvé spolehlivě zaznamenali disk hmoty umožňující vznik měsíců u exoplanety. Planety PDS 70b a PDS 70c připomínají pár Jupiter-Saturn ve Sluneční soustavě.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.