abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (6%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 290 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Problém P vs. NP lze zkusit obejít

    13. 3. 2022 | Redakce | Různé | 2530×

    První multiferoický 2D materiál. Hmotnost axionů. Rizika srážky s asteroidem, jak se to hodnotí. Čtyřhvězdy. Asteroid se třemi měsíci. Tutanchamonova dýka.

    Překvapivě se ukázalo, že tavený kov může nejprve zpevnit

    Intenzivní laserové pulzy vedly ke vzniku excitovaných elektronů mědi o teplotě kolem 20 000 K, tedy při teplotě podobné jádru obří planety. Než se měď roztavila jako celek, vědci ještě stihli pořídit snímky elektronů pomocí ultrarychlých rentgenových pulzů z laseru s volnými elektrony…

    Matematický hlavolam: Na MITu zkusili pohnout s problémem P vs. NP

    D. Gamarnik svou novou metodu přístupu k problému nazval overlap gap property (OGP), tedy nějak jako „vlastnost překrývání mezer“. V zásadě zde má jít o to, že reálné NP problémy by měly nejčastěji být nějak „náhodné“, příroda není škodolibá a neklade před nás ta nejobtížněji řešitelná zadání. Stačilo by nám tedy dokázat efektivně řešit tuto „náhodnou“ třídu NP problémů a samotnou otázku P vs. NP tak obejít.

    Na MITu objevili první multiferoický 2D materiál

    Multiferoické materiály jsou současně feromagnetické a feroelektrické. V přírodě jde o velice vzácnou kombinaci a v kategorii umělých 2D materiálů je taková kombinace ještě výjimečnější. Na tomto základě by přitom mohlo fungovat efektivní ukládání dat, respektive obecně vývoj nových nanostruktur.

    Krátce

    Skoro 100 nových čtyřhvězd: TESS nehledá jenom exoplanety. Skutečným rekordem pak má být objev jednoho systému šestihvězdného.

    Slavná Tutanchamonova dýka nebyla vyrobena v Egyptě. Kdo četl Waltariho Sinuheta, vzpomene si, že podle románu pocházela železná dýka nalezená v hrobce krále Tutanchamona od Chetitů. Pak se ukázalo, že je meteoritického železa. A pak…

    Axiony by mohly mít hmotnost 65 mikroelektronvoltů. Od doby, kdy fyzikové před 40 lety začali axion hledat, se odhady jeho hmotnosti pohybovaly v širokém rozmezí od několika μeV do 500 μeV. Prý se v poslední době nic nenašlo, protože se hledalo hlavně ve špatném rozsahu.

    Pozorovali spirálu smrti: Černá díra rotuje divně. Vědci zjistili, že osa rotace černé díry ve dvojhvězdném systému MAXI J1820+070 je vůči ose oběžné dráhy hvězdy skloněna o více než 40 stupňů. Toto zjištění zpochybňuje současné teoretické modely vzniku černých děr.

    Asteroid 2022 AE1 Zemi mine: Jak se vlastně odhadují podobná rizika? První pozorování asteroidu 2022 AE1 ukázala, že by se mohl do Země narazit 4. července 2023. To vypadalo jako příliš brzy na to, abychom případně uspěli se snahou změnit dráhu tohoto tělesa…

    Výzkum plamenů v mikrogravitaci. Oheň se však ve vesmíru chová jinak. Odlišná gravitace a proudění vzduchu výrazně mění způsob, jakým se plameny šíří a také se tím komplikuje jejich hašení. Co kdyby hořelo na základně na měsíci či Marsu?

    Přesnější stanovení cukrů pomůže diabetikům. Vědci vynalezli nové složení povrchu samotného testovacího senzoru, mezi veřejností známého jako proužek, který se vkládá do glukometru.

    Nový typ buněčné terapie pro léčbu nádorů mízních uzlin. Pro pacienty s nádory mízních uzlin v pozdní fázi onemocnění neměli lékaři dosud k dispozici žádné léčebné možnosti.

    DNA odhaluje cestu alpského vlka na Moravu. Vlci překonávají velké vzdálenosti. Z Německa pocházející vlk Alan se během šesti měsíců dostal ze Saska do Běloruska.

    Potenciální lék na mozkovou mrtvici je desettisíckrát účinnější. V současné době se nejvíce používají léky, které obsahují jako účinnou látku protein altepláza. A co stafylokináza?

    Protein plektin ovlivňuje stabilitu tkání při nemoci motýlích křídel. S rozvojem technologií umožňujících detailní analýzu lidského genomu bylo zjištěno, že onemocnění způsobují mutace ve třiadvaceti různých genech…

    Parkinsonova choroba a transkraniální stimulace mozku. Použití speciálních stimulátorů je jednoduché a bezpečné a samotnou stimulaci může pacient provádět sám u sebe doma.

    Myši a genetické nůžky pomáhají hledat léčbu „andělských“ dětí. Genetická úprava se děje na úrovni jednobuněčného myšího embrya a díky tomu je informativní mutace obsažena ve všech buňkách dospělého jedince.

    Čerenkovské dalekohledy na hvězdárně v Ondřejově mají první data. Zaznamenaná data představují nejen celé spršky sekundárního kosmického záření způsobené interakcí primární částice v atmosféře, ale i jednotlivé částice ve spršce.

    Řízení provozu na oběžných drahách: riziko srážek s kosmickou tříští roste. Evropský program družicového zabezpečeného spojení Secure Connectivity zahrne kvantovou kryptografii.

    Stohování a balení: ovoce, pěna a další uspořádání v prostoru. Objevit nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak v daném prostoru vyrovnat na kupu pomeranče, je jedním z těch zdánlivě prostě znějících úkolů, jež mají dalekosáhlé matematické důsledky. (úryvek z knihy David Wade: Symetrie: Základní princip uspořádání)

    Objevili asteroid se třemi měsíci. Planety nejsou jedinými nebeskými objekty s měsíci – mohou je mít i asteroidy (nebo i měsíce mohou mít zřejmě další měsíce atd.).

    V mikrobiomu jde nejen o druhy, ale spíše o kmeny bakterií. Bakterie jednoho druhu se od sebe mohou výrazně lišit – nejčastěji si tohoto rozdílu v medicíně všimneme u antibiotikové rezistence. Platí to ale i obecně při fungování lidského mikrobiomu…

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.