abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 909 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Superionické baterie

    23. 11. 2018 | Redakce | Různé | 1539×

    Může mít reálný materiál neceločíselný počet dimenzí a jaké bude mít elektromagnetické vlastnosti? Co přijde po 2D materiálech? Voda jako jed pro marťanský život. Gravitační vlny pro měření Hubbleovy konstanty. Průtočné krystaly.

    Elektrony ve fraktálu: 1,58D materiály

    Vědce zajímalo, co budou elektrony provádět ve fraktálu, tedy struktuře s neceločíselnou dimenzí. Vybrali si Sierpinského trojúhelník, což je struktura, která vzniká z rovnostranného trojúhelníku opakovaným vykusováním vnitřních rovnostranných trojúhelníků. Objekt má dimenzi rovnou 1,58.

    Měříme rychlost rozpínání vesmíru – pomocí gravitačních vln

    Změnu rychlosti rozpínání vyjadřuje Hubbleova konstanta. Dokážeme ji změřit poměrně přesně, problém však spočívá v tom, že výsledky získané dvěma různými metodami se od sebe liší až o 10 %. Další nezávislá metoda měření by mohla otázku rozhodnout.

    Protékající měď inspirací pro superionické baterie

    Superionické krystaly představují zajímavou fázi hmoty. Napohled (nebo při uchopení do ruky) vypadají jako pevná látka a drží si svou krystalovou mřížku. To se však týká pouze části atomů, jiné v mřížce téměř volně protékají jako kapalina. Existuje „polotekutá“ fáze ledu a objevila se i myšlenka tohoto jevu využít v bateriích.

    Krátce

    Proč na Merkuru chybí sopečné kužely? Jsou na Zemi i na Marsu. Proč je ale nemůžeme najít na Merkuru?

    Mayská města se nezahušťovala. Když ve městě desetkrát vzroste počet obyvatel, nezvětší se stejně zastavěná plocha. Mayové byly ale možná výjimkou z tohoto pravidla.

    Mohl se život na Marsu utopit? Déšť na poušti Atacama byl devastační. Eventuálním místním mikrobům na Marsu by voda možná vůbec nechyběla. Od toto se odvíjí opravdu kuriózní možnost.

    Jak se liší mitochondrie u různých eukaryot Jak přesně fungují proteinové „stroje“ v buněčných elektrárnách eukaryotických organismů?

    Astrofoto: Kassiopeia a její srdce Titul Česká astrofotografie měsíce za říjen 2018 obdržel snímek IC 1805.

    Chleba vs. pivo podruhé. Obliba piva prý předcházela vzniku zemědělství, chuť na pivo motivovala dokonce lidi k tomu, aby se snažili zvýšit sklizeň planě rostoucích obilnin.

    Kosmický had Apep, blízká supernova se zábleskem gama. Co je to Wolf-Rayerova hvězda? Dalekohled ESO/VLT pozoroval spirálovitý útvar vzniklý interakcí hvězdných větrů.

    Ekonomika římského císařství: prosperita bez inovací. Výnosnost některých plodin dosahovala hodnot, jaké jsou srovnatelné s celoevropským průměrem v letech 1500 až 1800. (úryvek z knihy Balázs Komoróczy – Marek Vlach: Příběhy civilizace a barbarství. Pod nadvládou Říma)

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.