abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    21.5. 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    21.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (6%)
    Celkem 509 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Začínáme s Thunderbirdem

    20. 11. 2012 | Michal Polák | Návody | 6236×

    Thunderbird je multiplatformní e-mailový klient pro příjem i odesílání pošty se samozřejmou podporou IMAP. Umožňuje nakonfigurovat více e-mailových účtů, podporuje složky a pomocí rozšíření v něm lze jednoduše synchronizovat kalendář i úkoly. Zvládá i velké množství e-mailů, které můžete označovat, třídit do zmíněných složek i v nich snadno vyhledávat s pomocí rychle nastavitelných filtrů.

    Obsah

    Prvotní nastavení, podpis a složky

    link

    Hned na úvod bych se mohl věnovat argumentům, zda používat e-mailový klient nebo webové rozhraní. Nebudu. Účelem tohoto článku je zejména představení základních funkcí Thunderbirdu, které uživatelům nabízí.

    Prvním krokem v používání bude nastavení e-mailového účtu, které je zbytečné konkrétně rozvádět – každý má své odlišnosti. Ve stručnosti proto jen říci, že se vyplňuje jméno, e-mailová adresa, uživatelské jméno a samozřejmě server příchozí a odchozí pošty. V případě příchozí pošty budete zřejmě využívat IMAP s příslušným nastavením čísla portu a jako odchozí SMTP.

    Thunderbird Thunderbird

    Nutností často bývá použití Ručního nastavení, jelikož řada serverů má různým způsobem nastavenou bezpečnost a je třeba nastavit například ten správný typ zabezpečení, případně dodatečně změnit nějaké to číslo portu. Naopak méně zběhlý uživatelé nebo uživatelé využívající rozšířené e-mailové servery mohou zkusit zjednodušené nastavení, které je schopno si veškeré nebo většinu nutných parametrů dohledat.

    Thunderbird Thunderbird

    Po ověření správnosti vložených údajů se do nastavení se zřejmě ještě vrátíte k nastavení podpisu, který se edituje přímo na kartě Nastavení účtu. Při zaškrtnutí Použít html můžete vkládat i jednoduché tagy tučnosti, kurzívy apod. Už není nutné ručně ukládat podpis do souboru.

    Thunderbird

    Druhým důvodem, proč se vrátit do nastavení je nastavení složek s poštou – pokud je používáte a zároveň poštovní server povoluje jejich použití. K tomu klikněte v levém panelu na položku s názvem účtu a dolů jděte na Spravovat odebírání složek pošty. V nabídce pak už jen stačí zaškrtat, které složky chcete zobrazovat.

    Thunderbird Thunderbird

    K nastavení ještě jedno upozornění týkající se synchronizace přes IMAP. Pokud již máte ve schránce větší množství e-mailů, pak je nutné synchronizaci omezit například na posledních několik týdnů nebo jí provést postupně. V opačném případě můžete zahltit IMAP server a přijít tak na několik hodin o přístup do své e-mailové schránky, což není nic příjemného.

    Zobrazení aplikace a čtení e-mailů

    link

    Thunderbird umožňuje změnu výchozího zobrazení. Můžete si nastavit sloupce vedle sebe (zleva: účty a složky, seznam e-mailů), stejně jako na výšku svisle (vlevo: účty a složky, nahoře vpravo: seznam e-mailů, dole vpravo: text zprávy). Široký pohled pak je stejný jako klasický, jen levý sloupec není na celou výšku aplikace.

    Thunderbird Thunderbird Thunderbird

    Poklikáním na konkrétní zprávu se pak otevře – nikoliv však v novém okně, ale v panelu. Thunderbird totiž zobrazuje otevřené zprávy (na velikost celé obrazovky), jednotlivá vyhledávání nebo kalendář do karet podobně jako webový prohlížeč otevřené stránky. Výhodou tohoto řešení je, že se vám nebudou v žádné liště nebo systémovém panelu plést různá okna přes sebe.

    Thunderbird

    Píšeme novou zprávu

    link

    K psaní nového e-mailu buď klikněte na tlačítko Napsat, nebo použijete rychlou klávesovou zkratku Ctrl-N. Na rozdíl od jiných oken píšete vždy zprávu v samostatném okně, což je dobře. Jednak jej vidíte v systémové liště (spuštěných aplikacích) a za další si jej můžete dle libosti přetahovat po obrazovce.

    Napsaný text můžete snadno formátovat pomocí základního WYSIWYG editoru a problémem není ani kopírování obrázků. Pokud patříte k těm, kteří s oblibou používají Print Screen, můžete celý snímek rovnou vložit rychlou klávesovou zkratkou Ctrl+V do těla zprávy. To je něco, co ještě všechna webová prostředí dostupných e-mailů nedokáží.

    Thunderbird Thunderbird

    Pod položkou Možnosti v menu se skrývá mnohdy opomíjená možnost volby priority, respektive důležitosti zprávy. Vyberete-li Vysoká nebo Nejvyšší, příjemce by měl pak ve svém e-mailovém klientovi vidět u zprávy například vykřičník. Pokud tedy posíláte opravdu hodně e-mailů a potřebujete některý skutečně odlišit, pak je toto jedna z možností.

    Thunderbird Thunderbird

    Thunderbirdu nechybí ani kontrola překlepů, i když nutno říci, že jiného označení si funkce nezaslouží. Na něco jako stavbu věty, gramatiku můžete zapomenout. Jedná se opravdu o základní porovnávání v databázi, takže s kontrolou překlepů odchytáte opravdu jen překlepy a ještě musíte počítat s tím, že aplikace spoustu slov nezná.

    Thunderbird

    Jako je zvykem u všech běžných e-mailových klientů, stejné možnosti máte také v případě, že na e-mail odpovídáte nebo jej přeposíláte.

    Rychlé a promyšlené vyhledávání

    link

    Pokud bych měl u Thunderbirdu něco vypíchnout vedle jednoduchosti prostředí, tak to bude vyhledávání. Po napsání textu do vyhledávacího pole (e-mail, jméno osoby, předmět, slovo ze zprávy) se otevře v novém panelu vyhledávání, se kterým se stává tento e-mailový klient, jak nedávno poznamenal jeden můj kolega „zbraní hromadného ničení“.

    V levém panelu si vybíráte základní filtr, zda se jedná o přijatý e-mail nebo odeslaný a navíc také můžete zaškrtnout podmínku Přílohy. Podle toho se vám níže upraví výpis lidí včetně počtu nalezených zpráv, které si dále můžete vyfiltrovat. Ještě níže můžete filtrovat dle Složek a také štítků. Jednotlivé úryvky zpráv se zobrazují v největší části okna po pravé straně a lze je třídit buď podle analyzované relevance, nebo – a to je ideální – dle data.

    Kliknutím na jakousi ikonku grafu se zobrazí v grafické podobě graf s vyznačeným počtem vyhledaných e-mailů dle zadané syntaxe a použitých filtrů. Na jednotlivé sloupce nebo časové úseky si přitom můžete kliknout a dále si vyfiltrovat e-maily třeba podle měsíce.

    Thunderbird

    Vyhledávání a filtrování je posouvá v mých očích Thunderbird o poznání výše, než by se na první pohled mohlo zdát. E-mailový klient používají často lidé, kteří buď mají velký počet e-mailů, nebo jsou prostě zvyklí, že si otevřou aplikaci a tam jim do inboxu naskáčou nastahované zprávy.

    A to jsem ještě opomněl, krom možnosti označení vybraných mailů jako důležitých (ikonka hvězdičky), štítky. Ty se podobají účelu papírových štítků, jen zde přiřazujete štítky k danému e-mailu. Pomocí štítků si můžete vytvořit hned několik kategorií a těmi jednotlivé e-maily odlišit dle svého úmyslu a filtrovat mezi nimi.

    Thunderbird

    Mimochodem, když jsme u toho vyfiltrování, nemohu opomenout také základní filtr nad výpisem e-mailů v doporučené poště nebo kterékoliv složce.

    Práce s adresářem, import

    link

    V Thunderbirdu si lze editovat kontakty a to buď osobní – vlastnoručně vytvořené – nebo Sebrané, tedy ty „odchytané“ z e-mailů. Na samotném přidávání nebo editaci kontaktů nic světoborného není a proto se ve stručnosti zmíníme pouze o importu kontaktů, který se může hodit přecházejícím uživatelům.

    Thunderbird

    Pokud chcete importovat data, jděte do Nástroje | Importovat…. Hned a prvním kroku si můžete vybrat, zda chcete importovat vše nebo jen Kontakty. Pak už stačí jen vybrat soubor s kompatibilním formátem dat a potvrdit.

    Thunderbird

    Kalendář, úkoly a další možnosti

    link

    Thunderbird toho samozřejmě umí mnohem více. Výše jsme se snažili vybrat ty nejzákladnější funkce a popsat je takovým způsobem, který je užitečný pro samotné uživatele. Některé funkce ovšem neobsahuje základní klient, ale musíte si je stáhnout a nainstalovat jako rozšíření. Mezi takové patří například Lightning, které rozšiřuje tento e-mailový klient o funkci kalendáře a úkolníčku.

    A jaké jsou vaše zkušenosti s používáním Thunderbirdu?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Max avatar 20.11.2012 07:16 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Ještě bych dodal dvě věci :
    Nejde využít account manager pro uložení hesla ke caldavu a dalším věcem.
    Thunderbird má hrozný WYSIWYG editor. Je to něco šíleného a nepohodlného se spoustou nedostatků. Když bych to měl porovnat s editorem v outlooku, tak je to neporovnatelné :-/. Zatím se s tím snažím sžít, ale ještě chvilku a asi se vrátím k txt.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.11.2012 08:49 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Normalni clovek kdyz posila mail, tak mu jde prave o ten text a nema potrebu vyrabet nejaky formatovaci orgie, ktery stejne adresatovi tak maximalne rozbijou uplne vsechno, takze si moc nepocte.

    O utlouku bych pak radsi pomlcel, ten dodneska neumi spravne odesilat kodovani mailu ... takze si adresat pokud dostane mail s nabodenickama moc nepocte.
    20.11.2012 09:39 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem

    Nedávno po mně můj zaměstnavatel chtěl nějaké role-based schránky, což vedlo na více IMAPových schránek otevřených v mailovém klientu (nebo povolit přístup do "cizích" schránek na straně serveru v Cyrusu, což se mi nechtělo). Takže jsem to řešil na klientu. Plus k tomu SSL na příjem i odesílání. Jasně, řekli byste základní funkce. No ale ve většině verzí Outlooku jsem narazil na dementní chování - šlo jednak o konfigurační "wizardy", druhak zřejmě o datový model konfigurace v Outlooku... Plus mám historicky několik dalších zážitků s bugy v Outlooku. Suma sumárum, na několika kompech jsem uživatele donutil přejít z Outlooku (různých verzí) na Thunderbird. Reagovali podobně, jako před lety já: "jéé, ono to funguje! A bydlí se mi v tom líp než v Outlooku!". Obvykle stačí uživatelům ukázat, jak se v TB přihazují attachmenty pomocí "drag-n-drop" (na hlavičku) a zbytek nepotřebují vysvětlovat.

    S těmi role-based mailboxy byla v TB užitečná ještě jedna věc: server-side ukládání tagů (štítků), pokud to server podporuje (třeba Cyrus už dávno). Štítky se na serveru ukládají do indexu PERMANENTFLAGS v metadatech mailboxu, takže zprávy mohou mít v Cyrusu read-only práva, a přitom se štítky lze pracovat. Štítky se ukládají "by name", tj. neukládá se barva (ta je lokálně definovaná v dané instalaci IMAP klienta). Štítky, které podle jména nemá lokální klient nadefinované, se v klientu nezobrazují - takže různí skuteční uživatelé, kteří koukají do sdíleného role-based IMAP mailboxu, můžou nějaký štítek sdílet (vidět ho všichni) a zároveň mít i každý svoje soukromé (a cizí ignorovat). Dalo by se na těch štítkách ještě cosi zlepšit - třeba umožnit explicitně přeskupovat pořadí priority, tzn. který štítek obarví celý řádek, a možná vymyslet nějaké lepší zobrazení více současných štítků v přehledu zpráv. Nebo třeba importovat seznam štítků z IMAP serveru. Třídit přehled zpráv podle štítků je taky možné (pokud si do zobrazení přidáte sloupec "štítky"). Pokud nechcete nasadit nějaký plnotučný workflow systém, štítky jsou užitečnou pomůckou, která ho částečně aproximuje.

    Příklad IMAPové relace "holýma rukama", ze které lze zjistit podporu PERMANENTFLAGS a seznam štítků, které server na daném mailboxu vede:
    http://oxpedia.org/wiki/index.php?title=Basic_Mail_Setup_Debian4

    Jinak mě osobně nevyhovovaly dostupné způsoby, jak v TB vkládat signaturu (ani dostupné pluginy). Potřebuju 2-3 různé signatury a vkládat si je, kam mne napadne. Nakonec jsem si napsal klávesové makro v AutoHotKey, které signaturu vloží ze souboru skrz clipboard do otevřené zprávy. (pardon, Windows-only)

    #c::
    Clipboard=
    SysHomeDrive=
    SysHomePath=
    EnvGet SysHomeDrive,HOMEDRIVE
    EnvGet SysHomePath,HOMEPATH
    FileRead Clipboard,%SysHomeDrive%%SysHomePath%\Dokumenty\sig-cz.txt
    Send ^v
    return
    

    Takových maker mám několik. A je klid. Ono to funguje dokonce do jakéhokoli okna, ve kterém lze vkládat text a funguje CTRL+V - takže to používám i do webových formulářů, nebo když si smolím nějaký text ve Wordu či notepadu...

    [:wq]
    Pavel Čejka avatar 20.11.2012 10:40 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Konfigurační wizard - jestli se tomu tak dá říkat - je i v Thunderbirdu peklo.

    Velmi bych ocenil, kdyby bylo možné zcela přeskočit i ten první zbytečný pokus o automatiku a rovnou nastavit vše ručně (příp. importovat z připraveného konf. souboru vč. potřebné CA.CRT atd...).

    A taky by se mi líbilo, kdyby TB necpal založení nějakých pitomých emailů (sponzoring?) kdesi pokaždé, když přidávám další účet ... jednou je to až dost.

    Jinak mám s TB zkušenosti povětšinou dobré. Rozhodně o řád lepší než Outlookama & spol.

    20.11.2012 11:49 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Jinak mě osobně nevyhovovaly dostupné způsoby, jak v TB vkládat signaturu (ani dostupné pluginy).

    Pokud potřebujete vkládat signaturu "kamkoliv", s tím se u signatur moc nepočítá, hledal bych spíš nějaký plugin ne na signatury, ale na vkládání textu, šablon apod., třeba něco jako Quicktext nebo TextComplete. I když ten Quicktext je v podstatě i na signatury :) Pak můžete vložit lib. text pomocí klávesové zkratky, pomocí doplňování KEYWORD<Tab> a podobně.
    Max avatar 20.11.2012 13:47 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    S tímto problémem jsem se nesetkal. Nikdy jsem nezažil problém s kódováním outlook <-> TB bez problémů, outlook <-> webmail bez problémů. Bavíme se o outlooku a né outlook express, že?

    Také nemám rád formátovací orgie, na druhou stranu, výchozí nastavení outlooku žádné formátovací orgie nedělá.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Ravensun avatar 20.11.2012 15:56 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Problémy s formátováním mám u mail.atlas.cz. už se mi párkrát stalo že v outlooku a na ještě jednom webmailu se to skoro nedalo číst. České znaky byly nahrazeny nějakými %% něco něco... Hrůza
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    21.11.2012 21:45 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Bavime se samo o plnotucnym utlouku, na problemy s kodovanim narazim pomerne casto, a to at uz ze si stezuje prijemce co mail z utlouka dostal (prevazne ruzny webmaily), nebo ze si stezuje muj user, ze dostal nejakej rozsipanej caj ... Ono to vznika kombinaci nastaveni kodovani + pouzitym editorem (podle toho, jestli dotycnej pouziva ten utloukovskej nebo word ...)

    Ale muzu samo jmenovat i dalsi vypecenosti - trebas ve spojitosti s exchange. 2k3 (sice pomerne postarsi, ale novsi na tom nejsou o moc lip) - maximalni velikost schranky 2GB. To by jeste nebylo tak zly, jako to, ze tam lze definovat max 64kB pravidel (coz podle situace muzou bejt taky 3 ...) a to je doslova tragedie. (jo, u novsich to vylepsili na 128kB ... lol). Pripadne naprosto nepouzitelny, nefunkcni a tragicky vyhledavani. Proste to nenajde ani mail, na kterej doslova cumim a obsahuje presne to slovo, ktery hledam ...(chova se to naprosto nepredvidatelne a nahodne)

    Samo naprosto tragicka rychlost pri vetsim objemu mailu ... v TB mam aktualne tusim 15GB a neni to znat, utlouk by se pri takovym objemu naprosto slozil.
    Max avatar 24.11.2012 18:40 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Mám ověřeno, že když uživatel dosáhne 25kk emailů přímo v doručené poště (v jedné složce), tak se outlook brutálně zpomalý (pokud je propojen s Exchange přes MAPI).
    Jinak pokud se bavíme o vyhledávání emailů, tak k tomu slouží windows search ;-). A to platí i pro outlook 2003.
    Po nainstalování windows search je vyhledávání emailů lahoda. Novější verze outlooků už na to i upozorňují.
    Jinak běžně mají lidi v jobu 15GiB schránky, někteří i skoro 20GiB a nevidím problém.
    Vše záleží na tom, zda jsou emaily v jedné složce, nebo tříděné.
    Pokud se v outlooku nepoužívá RTF, což se dá globálně nastavit i na exchange, aby emaily RTF konvertil, tak nevidím problém. Posílá to v txt, nebo html a použité kódování je definováno v hlavičce emailu. Pokud s tím má nějaký webclient problém, je to jeho problém, né outlooku.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.11.2012 09:35 Izak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    radsej mutt
    Luboš Doležel (Doli) avatar 20.11.2012 14:17 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Tam jsem měl (začátečnický) problém dostat se do seznamu zpráv v IMAP složce, která má další podsložky. U složek, co pod sebou nic dalšího nemají, to šlo bez problémů, ale takhle jsem to nedovedl vykoumat. Tipy?
    20.11.2012 16:42 Marián André | skóre: 10 | blog: Qblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Nerozumiem, zobrazim zoznam zloziek ('c', '?'), zlozky, ktore maju podzlozky su oznacene znakom +. Pohybujem sa sipkami a enterom - tym aj zvolim nacitanie zlozky. Mutt 1.5.18.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 20.11.2012 19:48 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Enter mi na složce, která má i podsložky, nefungoval. Prostě to Mutt vnímal tak, že maily se mohou nacházet jen v listech pomyslného stromu, nikoliv v uzlech.
    21.11.2012 10:33 Marián André | skóre: 10 | blog: Qblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Pridavam este minimalne nastavenie svojho muttrc:
    unset use_from
    unset bounce_delivered
    ignore *
    unignore Subject Date From: To: Cc:
    my_hdr From: Marian Andre <moja@adresa.sk>
    
    set spoolfile=imaps://login@server.com/INBOX
    set folder=imaps://login@server.com/
    
    set mbox_type=Maildir
    set sort=date-received
    
    auto_view text/html
    
    20.11.2012 11:08 jnet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Mám zkušenosti jak s internetovým rozhraním Seznamu, které mi vyhovuje, ale mám i manželku a ta chtěla něco "hezkého" a tak jsem ji nakonfiguroval Kmail (jsme SUSE rodina, žádné widle). Bylo to příšerné jednak Akonadi a jednak se nešlo zbavit stahování všech mailů do PC. Takže jsem přešel ma TB, ale nevím jestli se nechová tak jako Kmail a zda se dá TB jednou provždy nařídit, aby maily nechal na serveru Seznamu. Stahování na PC odmítám manželka má počítač i na chalupě a pak by se v mailech nikdo nevyznal. To já od Seznamu nepůjdu, maily si pěkně administruji na serveru a žádný humus na PC nemám.
    Pavel Čejka avatar 20.11.2012 11:43 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    ano dá

    1/ TB umí nestahovat maily z POP3, nebo ponechat třeba jen posledních 14 dnů (alespoň to kdysi uměl, POP3 nepoužívám už roky)

    2/ na Seznamu povolit IMAP, připojovat se pomocí TB IMAPem a v obou mailerech tak bude vidět stejný obsah schránky
    Pavel Čejka avatar 20.11.2012 11:45 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Špatně jsem to zformuloval, myslel jsem to takto ... TB myslím umí stahovat maily z POP3 a nesmazat je (vůbec, nebo jen starší než zadané období) ...
    20.11.2012 11:54 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Pokud máte i na chalupě rychlé a spolehlivé připojení k internetu, klidně si na prohlížení mailů používejte prohlížeč webových stránek a říkejte tomu "administrace na serveru", ale pokud připojení hapruje, třeba jedete autobusem a vyřizujete maily na notebooku, je lepší mailový klient.
    21.11.2012 21:50 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Seznam ma(konecne po letech) imap, takze v tomhle ohledu neni co resit. Ovsem z hlediska bezpecnosti je lepsejsi ten imap nastavit tak, ze se slozkam da priznak "pro praci offline" (nebo tak nejak), coz udela to, ze ty maily postahuje vsechny i na lokal, ale samo je zaroven necha na serveru => takovy backup.

    Stahovani na PC odmita leda trouba, kterej maily na nic nepotrebuje, takze kdyz o ne prijde, nic se nestane.
    22.11.2012 12:43 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Pokud někdo majly na nic nepotřebuje, a když o ně přijde, tak se nic nestane, pak to není trouba, ale King a můžeme mu všichni závidět :D
    20.11.2012 11:22 Robert Smol
    Rozbalit Rozbalit vše Minimalizovat panel s Inboxem
    Příloha:
    Pouzivam mnoho emailovy klientu a jedna vec co je na MS outlook vyborna, je moznost minimalizovat ten levy sloupec. Zmensi se to asi na 1cm a necha to tam Inbox a dalsi oblibene slozky (napriklad archiv) vypsane ve vertikalni podobe.

    Ja osobne totiz pouzivam pouze Inbox, Archiv ci Odeslana posta, vubec nepotrebuji ten sileny strom co se tam defaultne zobrazuje.

    Jinak na Fedore mam dost casto ve Thunderbirdu pomotane fonty, ale jinak je Thunderbird rychly a perfektni pomocnik.
    20.11.2012 11:25 mkmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Uz leta slibujou podporu maildir a porad nic. Synchronizace a zalohovani gigabytovych mbox trva o dost dele. Takze radeji mutt.
    20.11.2012 19:30 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Verzia Maildiru je uz implementovana, ale da sa aktivovat zatial len rucne. Na doladeni sa pracuje. Navod napr. tu: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=58308
    MaT avatar 30.11.2012 21:18 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Já to jednu dobu řešil tak, že jsem měl na notebooku Dovecot a k němu se Thunderbird připojoval přes IMAP. A Dovecot může mít maily normálně v maildirech. Jako bonus jsem mohl k tomu samému maildiru Muttem i přímo (nebo také přes IMAP).
    Open source software for open minded people. :-)
    20.11.2012 18:30 Marian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    A Thunderbird nekončí? Niekde som čítal že vývoj tohoto projektu končí? Ako je to vlastne? Používam ho doma a aj v práci majú všetci pracovníci tohoto klienta v portable verzii a spokojnosť maximálna!!!
    20.11.2012 19:26 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Nekonci. Meni sa trochu vyvojovy cyklus (dlhsie obdobie medzi vydaniami, viac stability), menej tam bude tlacit svoje funkcie sama Mozilla a viac komunita. https://wiki.mozilla.org/Thunderbird/Proposal:_New_Release_and_Governance_Model
    20.11.2012 21:25 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začínáme s Thunderbirdem
    Jo, bývávalo. Nyní používám Claw mail k plné spokojenosti jako lokální klient pro různé účty.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.