abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 280 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: alpine linux

    20.7.2023 21:42 frufru
    alpine linux
    Přečteno: 708×
    Mate niekto osobnu skusenost s nasadenim a prevadzkou Alpine Linuxu v ulohe SMB servera? V podstate by tam bezala iba ta samba(pre max 15-20 uzivatelov) + borgbackup. Stare zelezo s Debianom dosluhuje a Alpine mi pride sympaticke svojou malou velkostou a jednoduchostou. Akurat som ho v praxi teda este neprevadzkoval preto sa pytam na osobne skusenosti a ci s touto distribuciou nie su nejake problemy.

    Dakujem vopred za akekolvek konstruktivne komentare.

    Odpovědi

    Max avatar 20.7.2023 22:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    Nevím, mně Alpine dává smysl pro pody v kubernetu, ale pro normální železo tam žádné výhody oproti debianu nevidím.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.7.2023 08:28 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    ahoj Max(dufam ze navadi ze ti tykam), tvoje nazory si vazim, casto tu na fore odpovedas a vzdy je to k veci. nehovorim ze alpine ma najeke extra vyhody oproti debianu(okrem toho co som uz pisal v povodnom dotaze), skor by ma zaujimalo, ci s alpine nebude nejaky zadrhel, nieco co by som pri tom konkretnom nasadeni ktore som popisoval neskor nelutoval. ty by si teda siel skor do debianu? pripadne ake distro by si pre tento konkretny pripad odporucil? dik za odpoved.
    Max avatar 21.7.2023 08:43 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    Ano, já všude jedu vesměs debian, na místě, kde to vyžaduje RHEL kompatibilitu jedu AlmaLinux, na místech, kde to vyžaduje dodavatel SW jedu Oracle Enterprise Linux a v kubernetu používáme pro pody Alpine.
    Mě jen přijde, že mít osekaný distro jen proto, že to opticky vypadá dobře, reálně nic nepřinese a může mít své specifické problémy, které budou třeba hůře dohledatelné, než u tak obrovského distra jako je Debian. Požadavek na provoz čistě samby je super, ale co třeba self monitoring jako např. monit? Nebo se rozhodneš, že tam budeš chtít provozovat ještě něco dalšího (web server apod.). Provoz aplikací na normálním železe má většinou tendenci přibývající.
    Ale je to samozřejmě jen můj názor, pokud si chceš hrát, směle do toho.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 21.7.2023 10:39 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    U alpine vidím jako jednu nevýhodu malý počet balíků. Takže kdyby ses časem rozhodl server o něco rozšířit, mohl bys narazit. Jinak se domnívám, že i debian se dá velmi slušně minimalizovat. A při dnešní rychlosti cpu, ssd, paměti se ty rozdíly poměrně stírají. Alpine má také častější vydávání, což v produkčním provozu nemusí být vždy chtěné.
    21.7.2023 13:06 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    kedze tam urcite neplanujeme mat nic ine ako sambu + zalohovanie tak pocet balickov nie je podstatne kriterium pri vybere distribucie. ale s tym castejsim vydavanim mas pravdu. na druhej strane pri tom malom pocte balickov(resp. malej velkosti alpine) asi prechod na novu verziu raz za pol roka bude celkom priamociara a jednoducha zalezitost.
    22.7.2023 13:51 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    Že bych uměl slovensky? Je velká sranda číst, co jsem nenapsal.
    22.7.2023 13:53 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    Je to troling můžete vlákno zavřít. někdo se za mne vydává.
    21.7.2023 00:38 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    Stare zelezo s Debianom dosluhuje..
    Radsi si misto toho kup nove zelezo.
    21.7.2023 08:21 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    jj planuje sa aj nakup noveho hw, to som asi nenapisal.
    21.7.2023 21:13 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    Proč nepoužít virtualizaci?

    Třeba KVM.

    Nainstaluješ do virtuálu alpine, při přechodu vytvoříš nový virtuál, který si předem otestuješ.

    Navíc nebudeš omezený na jednu distribuci, můžeš si za provozu hrát a testovat jiné distribuce nebo jiný software.

    Záloha jednoduchá, ty 2 GB systému si jednoduše zkopíruješ nebo využiješ snapshoty atd.
    21.7.2023 23:24 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    to by mozno nebol zly napad. akurat ze s virtualizaciou nemam nejake velke skusenosti. pouzival som iba virtualbox + vagrant(laravel homestead). s kvm som nepracoval. pozriem si nejake blizsie info ale v skratke by som mal 2 otazky. aky je tam pokles vykonu ked to bezi ako virtual(kvm). a druha - ako to presne funguje? dam tam distro(napr. debian) nainstalujem kvm a v nom spustim ako virtual napriklad ten alpine? vopred dik za info.
    22.7.2023 07:49 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    Nainštaluj si k tomu aj virt-manager, je to podobné GUI ako má virtualbox. Len s takou drobnostičkou pre sieť, asi si budeš musieť urobiť na sieťovke bridge (dá sa aj vyklikať cez network manager).
    22.7.2023 14:10 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    Někdo si z Vás všech dělá srandu. Vzhledem k rozšíření tohoto trolingu během posledního měsíce, by bylo od věci zvážení opětovného přihlašování k tomuto fóru. Idioti, kteří tohle dělají ze srandy a kazí tohle forum tak, že začínající linuxáři už nebudou mít kde vznést svůj dotaz, protože lidí ochotných jim odpovědět se bude blížit nule. Mne osobně by nasazení ořezaného linuxu určeného pro virtualní, nebo boxové instalace ani nenapadlo nasadit na normální PC.
    22.7.2023 20:44 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    Nechapem tvoj utocny ton, neviem preco by malo ist o troling. Polozil som normalnu otazku na ktoru mi zopar ludi slusne odpovedalo. Jedine co ti moze vadit je ze som(nevedomky) asi pouzil nick frufru ktory pravdepodobne pouzivas. Ak ti vadi to tak potom prepac, nemal som v umysle pisat cokolvek v tvojom mene. Nick frufru pouzivam bezne ked pisem niekde kde netreba registraciu ale treba nejake meno. Alpine linux nie je ziadna orezana distribucia, je sice lightweight ale uplne plnohodnotna.
    23.7.2023 11:04 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    Tak si ji polož pod jiným nickem.
    23.7.2023 11:08 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    A kdo ví kolikrát jsem se tady ptal, odpovídal a dělal ze sebe vola, protože jsem to nebyl já. Asi se přihlásím a bude klid.
    23.7.2023 11:31 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    bolo by asi dobre aby sa v diskusiach nedali pouzit nicky ktore uz maju uzivatelia registrovane, to by tento problem vyriesilo. alebo povolit otazky iba registrovanym. lebo tazko mozem domysliet ktore mena sa pouzivaju, ktore nie, a ktory ludia budu na to precitlivene/hystericky reagovat, ked nahodou pouzijes nevedomky "ich" meno. ako perlicka, preco nekomentujes ako prihlaseny ale ako dalsi anonymny frufru. mozno to ani nie si ty ale iba trol ktory sa za neho vydava, vsakze?
    23.7.2023 12:29 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    Když někdo začíná s linuxem, tak potřebuje rychle odpovědět na nějaký dotaz. Dote|ď mu tadyodpověděli. Teď už si nejsem jistý, jesli k tomu bude do budoucna někdo ochotný.Já prostě nemám rád zkurvený zmrdy, kteří se vydávají za jiné. S chutí bych tě inzultoval, aby jsi si zapamatoval, že se tohle nedělá.
    23.7.2023 17:11 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    ak ti niekto neodpovie tak to bude skor preto ze si arogantny, nevychovany hajzlik, nez to ze ja som pouzil nejake meno, ktore navyse nie je registrovane.
    xxxs avatar 23.7.2023 14:16 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    reagujes na trolla. nema registrovany nick a ty sa mozes kludne pytat, aj keby mal.
    23.7.2023 17:14 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alpine linux
    jj mas pravdu, uz mi je to jasne. ja som len nechcel vyvolavat akykolvek konflikt ale tiez som si to overil, nie je tu registovany uzivatel s takym nickom. uz nanho nebudem reagovat.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.