abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 974 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha

    29.7.2012 13:54 | Přečteno: 3129× | Hardware | poslední úprava: 29.7.2012 14:22

    Dovolte, abych se napřed trochu představil. Živím se jako regionální IPS, který nabízí připojení k Internetu prostřednictvím bezdrátových technologií dle 802.11a(n). Aneb jak někteří s oblibou říkají - PseudoISP.

    Aktuální stav mnou provozované sítě je takový, že koncovým zákazníkům nabízíme maximálně 10 Mbit za 590 Kč měsíčně. Ano, spoustě lidí se to v dnešní době může zdát drahé, přeci jen na optice dostanete 10 Mbit již za nějakých 250 Kč. V současné době mě ani tak netlačí potřeby zákazníků na zvyšování rychlostí, ale konkurenční boj, praxe je ovšem jiná, než-li se problematice neznalému mohlo zdát.

    Kabel vs wi-fi

    Hlavní rozdíl mezi kabelem a optikou je ten, že například v bytovce natáhnete kabel a máte připojeno několik desítek bytů. Prvotní náklad je to sice nemalý, ale co se týče cena zřízení/počet zákazníků, vychází zde kabel mnohem levněji, něž-li budování přístupového bodu na wi-fi.

    Tak tedy například, chceme-li dostat rychlosti 50+Mbit ke koncovému zákazníkovi.

    První příklad: máte bytový dům, 8 vchodů, 4 patra, tj, 128 bytů. Zařízení pro kabel Vás vyjde na nějakých 150 000Kč, tedy +/- 1200 na byt.

    Druhý příklad: rodinný domek, máte vesničku, v ní 128 domečků, sem tam nějaké stromy, nějaké kopec a podobně, takže pro modelový příklad použijeme například 3 AP. Vyjde Vás infrastruktura na nějakých 300 000 Kč a již zde jste na 2400 Kč/zákazník. Dále musíte počítat s tím, že každý zákazník musí mít jednotku pro příjem, dalších +/- 2000Kč/zákazník.

    Ovšem nezapomínejte, že není kabel jako kabel, v mnoha venkovských lokalitách má technologie DSL problém překonat rychlost 2 Mbit a to ještě za podmínky, že tam DSL je :-)

    Jak je to v praxi?

    Podíváte-li se na nabídky poskytovatelů, dnes není problém objednat si domů Internet o rychlosti 20Mbit ba dokonce i rychlejší, slíbit Vám to může každý.

    Praxe je taková, že budete rádi, když na své 20Mbit přípojce dostanete alespoň polovinu slibované rychlosti, ale proč ne? V dnešní době to bohatě stačí. Běžný uživatel si za měsíc stáhne cca 100Gb a jde-li o data, která mají převážně původ v sociálních sítí a serverech streamujících video, je zákazníkovi úplně jedno, má-li rychlost připojení k Internetu 2 nebo 100 Mbit, těch svých 100 GB si za ten měsíc prostě tak jako tak pohodlně stáhne.

    Jaká je budoucnost?

    Osobně si myslím, že datová náročnost internetových aplikací nadále tolik neporoste, ke sledování FullHD Vám dnes bohatě stačí přípojka o rychlosti +/- 10Mbit, výhledově se dá očekávat že stoupne někam k 20-30Mbit, víc si troufám říct, že následujících 10 let nebude zapotřebí. Další věcí jsou dnes stále neplně doceněné cloudové řešení, zde se dá očekávat, že pro plnohodnotné použití v následujících 5-ti letech stoupne datová náročnost někam k až 50 Mbit? Ovšem jedině tak u firemních zákazníků, domácí uživatelé budou dle mého odhadu někde na 5Mbit. Doba kdy cloud nahradí pevné disky a veškerá aplikace budou pouze on-line je stále zatím v řádu desítek let nedohlednu.

    V následujících 5-ti letech budou nabídky rychlého Internetu kolem 100Mbit naprosto běžné, jediné co půjde dolů bude jejich cena, dá-se pak ale očekávat nějaký další výrazný růst rychlostí Internetu?

    Shrnutí a závěr

    Vezmeme-li v potaz neochotu běžných uživatelů utrácet za IT - viz jen % podíl starých Win XP na trhu. Nemyslím si, že v následujících 10-ti letech bude 100Mbit přípojka plně dostačující, technologie samozřejmě budou schopné nabídnout rychlosti přesahující rychlost i 600Mbit, nebudou ale uživatelé, kteří by takové rychlosti smysluplně využily.

    jen trocha ohlédnutí do historie,

    *nejde o první přípojku, ovšem o rok, kdy si lidé začali ve větší míře zřizovat

    Dnes je možné si 1 Mbit přípojku pořídit pod 200Kč měsíčně. 2Mbit, kdysi pro náročné uživatele, donedávna pro běžnou práci byl také plně dostačujícím.

    Internet za posledních 20 let cca 800x zrychlil, za posledních 10 let jen 20x a za poslednich 5 let jen 10x

    Cena vzala naštěstí směr obrácený ;-)

    Trend zrychlování zanedlouho začne zpomalovat a cena klesat, již dnes si nedovede většina uživatelů představit, že by za základní neomezenou přípojku platily víc, než 500Kč měsíčně.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Jak rychlý Internet doma máte?
     (3 %)
     (16 %)
     (21 %)
     (19 %)
     (41 %)
    Celkem 288 hlasů

    Anketa

    Jste spokojeni s Vaší současnou rychlostí přípojky?
     (67 %)
     (33 %)
    Celkem 226 hlasů

    Anketa

    Měsíčně platíte za Internetovou přípojku (pouze hlavní připojení domácnosti)
     (10 %)
     (7 %)
     (55 %)
     (21 %)
     (7 %)
    Celkem 205 hlasů

    Anketa

    Používáte mobilní Internet?
     (3 %)
     (34 %)
     (27 %)
     (36 %)
    Celkem 218 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.7.2012 14:06 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    První příklad: máte bytový dům, 8 vchodů, 4 patra, tj, 128 bytů. Zařízení pro kabel Vás vyjde na nějakých 150 000Kč, tedy +/- 1200 na byt.
    Kde si tady započítal výkopy té kabeláže?
    29.7.2012 14:13 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Nezapočítal, v modelu jsem počítal s nějakým 1,4Gbps pojítkem, za předpokladu, že již máš viditelnost na POP. Jde jen o model v ideálních podmínkách, kde byl zahrnut modelový bytový dům. Nehodlám zde dělat přesné kalkulace :-) To bych sem rovnou mohl hodit veškeré dokumenty a dát sem veškeré své know-how :-)
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    29.7.2012 14:28 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Jenže právě ty výkopové práce je to co tě stojí peníze, nevím proč mluvíš o zařízení pro kabel, když tím myslíš optické pojítko. Mimochomdem, Cisco s 2x 10Gb/s uplinky příjde na nějakých 75k Kč + 2x SFP+ / 10k Kč = 95k Kč kus. Za to máš 48 portů po 1Gb/s. Takže před to budeš muset hodit ještě pár dalších switchů, na druhou stranu s 20Gb/s uplinkem do vlastního AS se dá skutečně nabízet kvalitní triple play :-) A v kruhové topologii (jeden 10Gb uplink z jedné strany, druhý po jiné cestě) se dá říct, že na "ISP pro domácnosti" máš i slušnou redundanci.
    29.7.2012 14:42 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha

    Mám pocit, že ty to zbytečně vyháníš do extrému, sic pravdou je, že i já to do extrému vyhnal, ovšem opačného.

    Já porovnával srovnatelnou kvalitu na modelových příkladech.

    A ruku na srdce, kdo by pro osamocený bytový dům někde na okraji města (v lepším případě) táhl optiku, kde by jen výkopové práce přišly na desítky milionů? Zde máš pak návratnost samotné investice na dlouhá léta v nenávratnu.

    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    30.7.2012 09:41 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    A ruku na srdce, kdo by pro osamocený bytový dům někde na okraji města (v lepším případě) táhl optiku, kde by jen výkopové práce přišly na desítky milionů? Zde máš pak návratnost samotné investice na dlouhá léta v nenávratnu.
    kdo? - no tak třeba Metron ... jó, když máš strejčka na správným místě, to se to pak "konkuruje"
    msk avatar 30.7.2012 10:27 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Jenže právě ty výkopové práce je to co tě stojí peníze
    U nas na malomeste tahaju optiku po strechach barakov. Pravdou ale je, ze sa jedna o uzemie relativne celistvo zastavane.
    29.7.2012 14:09 testing
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Taky spoustu lidí a geeků internet omrzel a koukají se jen na počasí, pár stálých webů a emaily.
    xkucf03 avatar 29.7.2012 15:29 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    jj, a BFU zase přešli na ten Facebook nebo jak se to jmenuje
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    30.7.2012 09:48 martin knocik | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    najvyžší čas preskumať freenet, tor, i2p kym to nezakažu
    29.7.2012 14:10 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Internet zrychlil... Ale objem dat který je nutno přenést při blbém prohlížení webu taky narostl. Titulka na idnes.cz má nějakých 700kB, Nova má třeba kolem 5MB... To je něco naprosto šílenýho.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    29.7.2012 14:18 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Web novy není zrovna příklad dobrého webu, ona už jen přítomnost flashe na webu dává pořádně zabrat i starším PC
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    29.7.2012 14:46 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Jinak, taky jsem připojený přes wifi. Jak v Praze (UPC není a ADSL smrdí) tak tady na vesnici. A musím říct, že nějakých 8-10/1-2Mbps za necelých 500, k tomu veřejná IPv4 fakt není špatná nabídka. A od přechodu na 5.5GHz už ani není problém se stabilitou. Na druhou stranu, věci jako absolutně nešifrovaná wifi, výchozí hesla na většině mikrotiků, *stationů a podobné havěti u klientů už zas tak veselé nejsou :/
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    29.7.2012 14:49 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    A musím říct, že nějakých 8-10/1-2Mbps za necelých 500, k tomu veřejná IPv4 fakt není špatná nabídka.
    A co 100/100 Mb/s po optice s /29 IPv4 za 500Kč měsíčně (+ one off investice 500Kč za /29 subnet)? :-)
    29.7.2012 14:55 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha

    To by se mi líbilo (omlouvám se, že reaguju na příspěvek nepatřící mně). Ale jednoznačně bych preferoval/vyžadoval IPv6.

    29.7.2012 14:56 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    To je někde v .uk, na VŠ kolejích nebo tak? Já to samozřejmě porovnával vzhledem k okolnostem - RD na vesnici o 1k obyvatel, donedávna tu nebylo ani ADSL :)

    P.S.: Jen čekám kdy vytáhneš enterprise řešení za desítky milionů :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    29.7.2012 15:09 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Ne, to je někde v Ostravě v rodiném domě. Tady v Anglii jsem připojení k internetu zrušil jako protest za blokaci TPB v UK. Takže jsem online buďto v práci... (zhruba 1Gb/s přes VPN v Amsterdamu), nebo doma přes 3G na mobilu. A to si taky těch 8Mb/s dá.

    IPv6 by mělo být někdy na podzim.
    30.7.2012 14:43 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Zalezi kde bydlite, na nektere vesnicce se dostanete klidne na >10Mbit/s obema smery za 300 ;)
    29.7.2012 14:40 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    momentalne mam cca >10mbit up/down (proste to co zvladne 5ghz spoj) za 390kc/mesic (+20 za ip adresu). tvoje cena me pripada docela vysoka.
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    29.7.2012 14:47 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Ale 5GHz zvládne reálných nějakých 30Mbit HD, to už je ozkoušené ;-)
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    29.7.2012 15:36 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Také není 5GHz jako 5GHz, když řada pseudo :-) ISP začala používat technologie na bází 802.11n + nějaké TDMA rozšíření (Mikrotik nv2, UBNT AirMAX), čímž se aspoň odstraní zásadní koncepční nedostatky 802.11 při provozu ve venkovním prostředí.

    Při použití 2 polarizací to pak může být výrazně víc než 30 Mbit/s. Samozřejmě to předpokládá mít pod kontrolou rušení, resp. energetickou bilanci spojů.
    29.7.2012 16:35 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    na lokalni siti se to k 30mbit blizilo, jenom do internetu je tam nejaky qos aby to notoricti stahovaci jako ja nezahltili :-D
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    29.7.2012 14:49 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Tak tohle je o konkurenci, že... Kde není, ISP může držet občas i sakra vysokou cenu.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    29.7.2012 14:54 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Ovšem kde konkurence je neuvážená a pustí se do cenové války, jediný, kdo je na čas vysmátý je koncový zákazník a nikdo jiný.
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    29.7.2012 14:54 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Mam 120/10 (v noci to jede 110/10, ve spicce 90/10) od UPC, platim nejakych 860Kc i s televizi. Kdyby mi nabidli 120/120 za ~1200 tak jim ruce i s kloubama utrhnu. Jak tak sleduju sve pozadavky na rychlost, tak se zvysuji kazdy rok o 15 %. Za deset let bych si tedy predstavoval symetrickych 500 Mbit.
    29.7.2012 14:58 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha

    Mám 60/7 (tím uploadem si teď nejsem jistý) od UPC a platíme i s televizí (včetně HD programů) nějakých 700,-- Kč.

    MMMMMMMMM avatar 29.7.2012 19:02 MMMMMMMMM | skóre: 44 | blog: unstable | Valašsko :-)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    100/10 (agr. 1:10), 300Kč s DPH ;-) samozřejmě ne od UPC
    29.7.2012 19:32 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha

    To se tak někdo má. ;-)

    30.7.2012 09:00 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha

    50/50 zhruba 250 kc + 300 za TV + IPtel ...

    USE="-gnome -kde";turris
    otula avatar 29.7.2012 15:32 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Příloha:
    Praxe je taková, že budete rádi, když na své 20Mbit přípojce dostanete alespoň polovinu slibované rychlosti,
    No, toto prohlášení mne motivovalo k testu na rychlost.cz, viz přílohu. Platím 450 Kč/měsíc za připojení 25Mbps obousměrně :-p
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    29.7.2012 18:13 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha

    Tak to je pěkná rychlost, předpokládám nějaký kabel v bytě?

    On je průšvih, že tady u nás na vesničkách, kde je kolem 1000 obyvatel, případně městečkách, kde je do 5 000 obyvatel to, že optika tu nikde není a DSL Ti běhá nějak slušně do vzdálenosti pár set metrů, pak k tobě přijde podomní prodejce, nechá Tě upsat se na 25Mbit za 750Kč měsíčně, nabídne Ti k tomu ještě televizi a výsledek takovej, že televize se seká a nenaměříš víc jak 3Mbit.

    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    29.7.2012 19:45 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Tak on Adamov se do tech 5000 lidi asi vejde, ale pripojeni je tam slusne diky optice vedene podel zeleznicni trati.
    There is no point in being so cool in a cold world.
    otula avatar 29.7.2012 21:35 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Tak, jak už odpověděl Martin, vejdeme se do 5000 obyvatel, v naší polovině města je odhadem 1500 až 2000 lidí. Navíc je s poskytovatelem velmi dobrá domluva (když jsem zapomněl zaplatit a byl jsem odpojen, jen jsem mu zavolal a za minutu jsem byl opět online), výpadky jsou zcela výjimečné.

    Ale s těmi podomními prodejci s tebou souhlasím. Jsou stejně otravní, jako ti pouliční otravovači, a nabízejí obvykle to, co nikdo se zdravým rozumem nechce.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    30.7.2012 09:01 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha

    to se da reklamovat/vypovědět smlouva ...

    USE="-gnome -kde";turris
    mess avatar 30.7.2012 14:38 mess | skóre: 43 | blog: bordel | Háj ve Slezsku - Smolkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    ... a být úplně bez Internetu :-)
    Cez párne mesiace zošíváš vaginy, cez neparne montuješ hajzle.
    29.7.2012 16:34 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    No nevim,jestli na kvalitni FullHD staci 10Mbit/s pripojka, pokud pocitame s vice uzivateli internetu soucasne na pripojku. Na satelitu ma spousta kvalitnich FullHD stanic datovy tok i pres 15Mbit/s....
    29.7.2012 17:29 HB
    Rozbalit Rozbalit vše Stačila by mi běžná rychlost, ale ta dostupnost...!
    V Praze kde momentálně bydlím mám UPC 25/1Mb a to mi stačí na míru. Na vsi kam se chci odstěhovat (Chrudimsko a okolí) je ADSL a ve vesnici kam chci to hlásí 2Mb max. Bohužel to už je pro mě nedostačující a hledám (zatím marně) jak se tam připojit alespoň rychlostí 8-10Mb, což je pro mě schůdná rychlost připojení abych se mohl pracovat na vzdáleném PC přes vzdálenou polochu.

    Takže pro mě není ani tak důležitá kosmická rychlost jako spíš možnost se vůbec rozumně připojit. Potřebuji 8-10Mb DL / 1-2UP, stabilní připojení + slušnou podporu kdy vyřeší výpadek do 1 dne. V ČR mimo velká města utopie.
    29.7.2012 20:00 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stačila by mi běžná rychlost, ale ta dostupnost...!
    Kam presne se na Chrudimsko stehujes? Mame tu docela slusne pokryti (CRFreeNet).
    29.7.2012 20:49 HB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stačila by mi běžná rychlost, ale ta dostupnost...!
    Z přilehlých vesnic vybíráme ze Svídnice, Škrovád případně Radochlín. Nejpravděpodobnější je Svídnice a na to jak blízko jsou vcelku velké Slatiňany, je tam internetové připojení velká mizérie (co jsem tak zjišťoval). Spoléhal jsem na ADSL ale ústředna je patrně právě ve Slatiňanech a rychlost se vzdáleností velmi ubývá...
    1.8.2012 14:36 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stačila by mi běžná rychlost, ale ta dostupnost...!
    Skrovad by nemel byt problem, tam je videt na Slatinany a to ma pokryti slusne. Kdysi jsme chteli zridit bod i tam, ale nakonec z toho seslo. Svidnice nevim, ale podle mapy to vypada dobre, proti tomu Radochlin vypada jak zapadly v lesich.
    brk avatar 29.7.2012 21:15 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stačila by mi běžná rychlost, ale ta dostupnost...!
    Nezapomínej na latenci, aby nakonec to RDP nechodilo líp na tom "drátovém" 1-2 Mbps, než na vysněných 8-10 Mbps od čert ví koho s "pingem jako kráva".
    USE="-qt -kde"
    30.7.2012 20:48 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stačila by mi běžná rychlost, ale ta dostupnost...!
    Abych tě od Telecomu odradil, tak prozradím, že s profilem 2 Mb/s downlink se nastavuje uplink 128 kb/s.
    1.8.2012 14:15 HB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stačila by mi běžná rychlost, ale ta dostupnost...!
    Jinými slovy ADSL taky padá a zbývá ??? Nic :)

    Tedy internetové připojení mimo velká města = v ČR jeden velký průšvih. Zvláštní, že taková prkotina jako internet je vesměs pořád jen pro majoritu a provideři nejsou schopni/ochotni to rozšířit i do měst/vesnic malých.

    Úvaha o rychlosti je vlastně až na třetím místě za dostupnost připojení, kvalita připojení...
    1.8.2012 20:45 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stačila by mi běžná rychlost, ale ta dostupnost...!
    Na ADSL v podání O2 je hlavně problém, že nějaký servis v případě problému je velká loterie. Můžou překvapit, ale taky to může být na dlouhé lokte. Na dlouhých lokálních vedeních ta technologie z principu není nic moc.

    Bych to neviděl zas tak zle. Co jsem slyšel od známého, který nějakou dobu byl v UK, tak i ve velkých městech je často jediná možnost DSL od British Telecom. A jejich přístup je zcela srovnatelný, nebo i horší, než zdejší O2 - termíny v řádu týdnů, neřešení problémů a podobně.

    Potíž je, že na menších vesnicích je budování kvalitní WiFi sítě často na hranici rentability. Takže tam často je historicky nějaký první pseudo ISP, a nikomu dalšímu už se nevyplatí jít proti němu, i když mu síť nefunguje moc dobře. Případně ten první dělá různé obstrukce proti konkurenci. Já si zase myslím, že v oblasti středních a menších měst je situace dost dobrá, i ve srovnání s jinými státy. Záleží na konkrétní lokalitě, ale obvykle aspo%n jeden slušný lokální ISP bývá, a kvalitou služeb nějaké DSL strčí do kapsy. Začínají budovat i optické sítě, v tom je jejich jediná budoucnost, akorát legislativa a úřady nejdou zrovna naproti (různé komplikace při územních rozhodnutích a věcných břemenech).

    Nevím, co čekáš. O2 nebude budovat nějaký DSLAM v každé vsi, vlastníkovi se pořád ještě nevrátila vstupní investice za ČTc. Mobilní operátoři, i kdyby nakrásně s LTE, toho na těch pár MHz spektra, co si musí za miliardy kupovat, na venkově moc nevymyslí.
    Limoto avatar 29.7.2012 19:47 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha

    Mám doma optiku 32/32Mbit (píšou agregaci 1:6, reálně to většinou jede zhruba tolik), veřejná IPv4, montálně mám testovací IPv6 (s /64 subnetem), stabilita perfektní. To všechno za 300Kč měsíčně. Spokojenost :-)

    brk avatar 29.7.2012 21:18 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Abych řekl pravdu, tak ani přesně nevím, jakou mám linku. Z historických důvodu mám mám nějaký neceníkový tarif, který je rychlostně mezi dvěma tarify a vždy když UPC zrychluje, tak mi s tím taky někam pohnou, abych náhodou nepřešel na ten nižší levnější.
    USE="-qt -kde"
    Dreit avatar 29.7.2012 21:32 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha

    4/4 Mb/s, menší městečko, 390Kč měsíčně, veřejná IP. Jen tenhle provider má trochu mrtvější DNS servery, takže pdnsd na domácím serveru skoro nutností (případně DNS od CZ.NIC), pokud nedám zrovna seznam.cz, tak to nějakou tu vteřinu trvá, než se přeloží adresa.

     

    Před lety jsem míval 4/4 Mb/s ve dne a v noci mě limitovala jen technologie a kvalita signálu, s Nanostation5 jsem se v pohodě dostal na 25/25 Mb/s. A to všechno za 370Kč :-)  Bohužel pak se dva provideři spojili, síť po městě v perfektním stavu, ale páteř se "upgradovala" z 11GHz na 5GHz, takže rok jsem jel na 4/0.2 Mb/s, kromě slibů typu "do měsíce to bude" žádná komunikace. Takže před pár dny změna, zažádání o pevnou IP a konečně slušná rychlost ;-)

    Nope
    Luboš Doležel (Doli) avatar 29.7.2012 21:59 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Pokud jde o mě, tak já se těším, až O2 začne nabízet koncákům svou optiku, protože ji mám před domem. Připojit se na ni mohu jen za lidových X desítek tisíc korun měsíčně.

    Mé těšení je ale zkaženo skutečností, že ani tehdy asi nedají lidem rozumný upload. Teď se totiž O2 chystá zrychlit VDSL na 40 Mbps, ale upload chtějí nechat na stávajících 2 Mbps. Technologie ale v tomto případě rychlejšímu uploadu nebrání. Pomalý upload už tedy pro O2 není rozhodnutím z ryze technických důvodů. Osobně to vidím na snahu předejít vnitřní konkurenci, tedy konkurenci pro své předražené SDSL.
    AsciiWolf avatar 29.7.2012 23:32 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Mé těšení je ale zkaženo skutečností, že ani tehdy asi nedají lidem rozumný upload.
    +1 :-(
    30.7.2012 08:48 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Mé těšení je ale zkaženo skutečností, že ani tehdy asi nedají lidem rozumný upload.
    Ale no tak, k čemu je přece běžnému uživateli připojení k Internetu rychlý upload? Proč proboha chce někdo na domácí přípojce hostovat server? A šmankote, co posílat za data do Internetu? Těch deset fotek na facebook? No tak to chvilku potrvá!

    A ono jinak s optikou to nebude tak jednoduchý, on i když kabel vede v zemi před barákem, tak ono to nejde jen tak tam odbočit, v obci by levněji vyšlo natáhnout nový kabel až k SDH a zároveň přitom položit další kabely i pro "sousedy", problém je, že k čemu by to ti sousedi využili? Vždyť jim stačí to ADSL a přece si chvilku počkají!
    pavlix avatar 30.7.2012 09:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Vidím, že si z toho děláš prdel. Ale už jsem kvůli připojení od telefoniky viděl několikrát přenos dat flashkou v taxíku.

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.7.2012 09:37 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Ono spíš takhle přemýšlí lidi co ty tarify vymýšlí. Ale musel jsem to zmínit, protože mám v práci kolegu, co má doma ADSL asi tak 6mbit/0.2mbit, takže o tom slyším prakticky denně :) . Teď si třeba pořídil kameru, že bude koukat kdo je doma a ouha, leda tak obrázek.

    Ale co si budeme nalhávat, UPC na tom s uploadem taky není nejsvatějš, i když je to trochu lepší, ale tam je to z větší části i z technických důvodů, to u O2 ne, protože tam je dedikovaný drát pro každého účastníka.
    pavlix avatar 30.7.2012 09:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Já jsem autem posílal právě fotky pro další zpracování. Balík fotek prostě nešel rozumně poslat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 30.7.2012 10:29 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    tak ono to nejde jen tak tam odbočit
    Tohle už máme ověřené, kousek od domu je "patník" a tam to odbočené je. Kdybych měl X desítek zbytečných tisíc měsíčně, tak prý není problém, abych tam byl připojen.
    30.7.2012 13:22 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Aha, tak to je jiná.

    V tom případě snad upsat se na dva roky za šílené peníze, po dvou letech službu vypovědět a udělat si novou smlouvu, kde už bude úplně jiná cena, protože tam nebudou započítány náklady na zřízení.
    30.7.2012 13:25 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    A nebo být střelec a na černo si natáhnout kabel do sloupku, načerno se provařit někam, kde je konektivita a odtamtud si jí posílat... Je to div, ale O2 má v dokumentaci bordel a tak již navařený vlákna neštípají, protože sami neví co tam hraje. :)
    30.7.2012 14:30 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Je to div, ale O2 má v dokumentaci bordel
    ROFL :-D
    30.7.2012 03:11 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    velkym problemem dnesniho Internetu je jeho pomalost (a tim nemyslim sirku pasma, jak nam cpou ISP, ale latenci) <= Bufferbloat

    zvysovani sirky pasma (rychlosti, chceteli ;-)) ma velmi priznivy vliv na P2P aplikace, jako napr BitTorrent, a tomu se rozhodne nebranim :-)
    30.7.2012 07:51 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    vlastnim 100/100 bez agregace za 250Kc, z dlouhodobeho hlediska je to nevyuzitelne a bohate by stacilo 10/10 jen malo kdy se da stahovat skutecne plnou rychlosti vetsinou to vyuzivam pouze na torrentech (jednou jsem nechal torrent omlem zapnuty 2 dny skoncilo to 1,2TBup kdyz jsem toto pripojeni ziskal byl muj tydeni prumer okolo 3TB down/tyden) posledni dobou je pro me vyuzitelne pouze pro uploadu/downloand na muj a znameho serveru
    Bystroushaak avatar 30.7.2012 09:28 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Synchronicita :)

    Zrovna před chvíli tu byl technik z tetanetu, který mi během 30 minut zavedl do bytu 50/50Mb za necelých 500 měsíčně. Ještě musím vykoumat jak použít pevnou IP, za kterou platím 200 navíc, protože DHCPko mi přiděluje úplně jinou než bych měl mít a žádnej návod (broadcast, brána?) na stránkách jsem nenašel.
    pavlix avatar 30.7.2012 09:33 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Zavolat, ať to opraví. Nepamatuju si, že by mi kdy velká firma nastavila pevnou IP na první pokus správně.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.7.2012 19:35 Libor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Obvykle to chodí tak, že jsou vám na e-mailovou adresu (uvedenou při sjednání smlouvy) zaslány informace s parametry připojení. Pokud k tomu nedošlo, zavolejte si na 478571111 (7:00-15:30).
    Bystroushaak avatar 31.7.2012 00:31 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až kam bude Internet ještě zrychlovat? - úvaha
    Udělám to, jakmile mi přijde router co jsem si dneska koupil, zatím to nutně nepotřebuji.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.