abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (78%)
     (5%)
     (9%)
     (8%)
    Celkem 377 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Konference LinuxAlt 2007 - Call for papers

    3. 6. 2007 | Tisková zpráva | Tiskové zprávy | 2074×

    Realizační tým Linux v Brně společně s partnery pro vás i letos připraví druhý ročník odborné konference LinuxAlt 2007. (ne)Poučeni z loňského průběhu se směle vrháme do pořádání ještě lepší konference, než byla ta loňská.

    Vyhlašujeme tedy "Call for Papers" (hledání přednášejících). Nezáleží na tom, zda jste počítačový guru, nebo zkušenější uživatel, každý z vás může přispět něčím zajímavým pro ostatní uživatele nejen Linuxu, ale i Free/OpenSource Software.

    Narozdíl od loňského roku vás čeká zkušenější tým, který si nechal na organizaci více času, velice sebekriticky prošel předchozí zmatky, nedostatky a připomínky, takže letošní ročník bude ještě více křupavější než ten předchozí. Slibujeme lépe zorganizovanou pauzu na oběd (existuje snad něco důležitějšího?), atraktivnější přednášky (a přednášející) zaměřené spíše na praxi než teorii, více prostoru pro osobní kontakt a diskuse, lepší pokyny pro přednášející, zkrácenou neděli, aby se mimobrněnští dostali domů, a spoustu dalších zlepšení.

    Vsuvka: poděkování

    Děkujeme všem hlasujícím v anketě Czech Open Source 2007. Velmi nás potěšilo umístění konference na třetím (respektive pátém) místě této ankety, což zároveň představuje závazek pro to, aby byl další ročník skutečně lepší. A v tom nám můžete pomoci i vy!

    Zaměření konference

    Volné sdružení Linux v Brně ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Liberix, FIT VUT v Brně, společností Red Hat Czech a dalšími partnery pro vás připravuje 2. ročník osvětové a vzdělávací přednáškové akce LinuxAlt se zaměřením na Linux a ostatní otevřené operační systémy, svobodný software a svobodné komunikační technologie. Konference proběhne na půdě FIT VUT v Brně — Králově poli o víkendu 3. a 4. listopadu 2007.

    Hlavním tématem bude operační systém Linux (nebo jakýkoli jiný otevřený operační systém), a to ve všech možných podobách:

    1. Desktop — například prostředí, akcelerovaný desktop, domácí multimediální centrum, zpracování zvuku a videa, skládání muziky, grafické aplikace a v neposlední řadě také hry.
    2. Server — ať již "vousaté" nástroje jako screen či nfs, nebo novější technologie jako třeba Xen nebo selinux, či exotičtější clusterové záležitosti.
    3. Programování — ať už seznámení se s dostupnými jazyky (C/C++, Java, Mono, Perl, PHP, Python, Ruby nebo třeba Smalltalk), tak i knihovnami (Qt, Gtk+ a podobně), případně vývojovými prostředími (Eclipse, Emasc, Netbeans, ...).
    4. Linuxová řešení v praxi — jaké jsou vaše zkušenosti s praktickým provozem u vás ve firmě nebo ve škole? Kde vyjde levněji, a kde dráž, než konkurence? Kde je silný, a kde naopak zaostává.
    5. Otevřené formáty a protokoly — které to jsou, co umí, a proč je dobré je používat.
    6. Nejen Linuxem živ jest člověk — aneb co se děje ve světě BSD, OpenSolaris nebo jiných zajímavých operačních systémů.
    Mezi další náměty může patřit třeba problematika přenosných počítačů (hibernace a suspend) nebo třeba embeded zařízení, filozofičtěji laděné přednášky na téma smyslu GNU, nebo cokoli jiného, co zde není, ale máte pocit, že se tématicky blíží zaměření. Důraz klademe jak na začínající uživatele — takže přednášející nemusí být guru a jaderný vývojář (ovšem ti jsou pochopitelně velice vítáni) —, tak na zkušené, kteří jednoduše rádi přijdou mezi "svoje".

    LinuxAlt se svojí tématikou snaží oslovit začínající i pokročilé uživatele, programátory, administrátory, manažery i studenty. Cílem je zvýšit povědomí o Linuxu mezi lidmi, o jeho možnostech a využití v domácnosti i na pracovišti a v konečném důsledku o nezávislých alternativách ke stávajícím technologiím.

    Call for Papers (hledání přednášejících)

    Přednášky na LinuxAlt jsou rozděleny na následující tři hlavní témata:

    Desktop
    nasazení Linuxu v domácnosti, používání nejrůznějších programů Free/OpenSource Software, řešení běžných problémů s operačním systémem Linux.
    Development
    vývojové nástroje a jejich praktické využití pro vývoj Free/OpenSource Software aplikací a vše s tím související.
    Management
    nasazení Linuxu ve firmě nebo ve škole, technická řešení, praktické ukázky nasazení a komerční přednášky firem nabízejících služby v oblasti Free/OpenSource Software (partner slot).

    Témata zastřešují prakticky každý aspekt nasazení a použití Linuxu, proto se nebojte přijít s jakýmkoli zajímavým návrhem. Přednášky se budou konat v hodinových blocích (50 minut přednáška, 10 minut přestávka), blok je možno rozdělit na dvě 25 minutové přednášky se souvisejícími tématy, nebo spojit v dvojblok o 100 minutách. V čase přednášky počítejte i s pár minutami na dotazy. Návrhy na přednášky zasílejte na adresu prednasky@linuxalt.cz. Návrh by měl obsahovat téma, do něhož přednáška patří, přibližný průřez obsahem přednášky, její předpokládanou délku a den, ve kterém je možné tuto přednášku uvést. Pokud máte již nějaké zkušenosti s přednášením z minulosti, připište je prosím do mailu.

    Z konference bude opět pořízen audiovizuální záznam, který bude volně dostupný všem ke stažení z internetu. Z celé akce bude nakonec sestaveno DVD s vlastním číslem ISBN, které bude obsahovat jak záznamy z přednášek, tak i ostatní materiály, pokud je jejich autoři poskytnou, a které nabídne přednášejícím možnost hodnocení v publikační činnosti. Vyhrazujeme si právo zveřejnit materiály a záznam přednášek pod svobodnou licencí. Preferované prezentační formáty dat jsou odf a pdf, ovšem je vhodné zveřejnit i případný zdrojový dokument (např. TeX).

    Call for Sponzors (hledání sponzorů)

    Konference je koncipována jako nezisková. Většinu nákladů tvoří cestovné, ubytování a strava pro lektory. Uvítáme proto vaše dary i sponzoring. Své nabídky můžete posílat na e-mail info@linuxalt.cz.

    Harmonogram

    15. srpen 2007 Konečné datum dodání návrhů přihlášek pro lektory.
    3. září 2007 Zveřejnění programu konference.
    20. října 2007 Odevzdání textů do sborníku a kompletních dokumentů k přednáškám.
    3. a 4. listopadu 2007 Konání konference.

    Pro bližší informace navštivte webové stránky linuxalt.cz nebo se zeptejte na emailové adrese info@linuxalt.cz.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.6.2007 14:14 springer | skóre: 10 | blog: engineering
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konference LinuxAlt 2007 - Call for papers
    po zkusenostech z linux-vikendu a z toho, co nyni ctu o tom, jak katastrofalne probehl LinuxTag v Berline bych doporucoval se smirit s tim, ze doba vseobecneho nadseni pro linux je za nami. Proto by nemeli mit poradatela ani ucastnici nejake obzvlastni prehnane predstavy o tom, co se dovi nebo jak uspesna ta ci ona akce bude.

    Linux se stal normalitou a cim drive si to vsichni uvedomi, tim mene zklamani tu bude.
    kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
    3.6.2007 16:58 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konference LinuxAlt 2007 - Call for papers
    Katastrofální LinuxTag? To by mě zajímalo, máš nějaké odkazy?
    3.6.2007 20:25 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konference LinuxAlt 2007 - Call for papers
    Že by to mělo něco společného s bojkotem? Ale k tomu snad u nás nedojde. Navíc nesdílím dadův pesimismus - akce jako LinuxAlt nemusí být je pro nadšence.
    4.6.2007 01:50 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konference LinuxAlt 2007 - Call for papers
    Na linuxtagu jsem byl a nijak katastrofalni mi neprisel, snad o neco mensi nez 2006, ale ne o moc. 9600 navstevniku neni spatne cislo, je to o fous vice nez loni. Pravda proti rokum 2000 a 2001 je navstevnost slabsi (to bylo 15.000), ale linux holt uz neni hype a na zname krivce se posunul k bezne rutinne.

    Dobra zprava je, ze pristi rok bude zase v Berline, protoze dopravne je to idealni lokalita. To bych doporucil prazskym radnim, at se jedou ucit, jak se stavi veletrzni palac. Metro primo pred vchodem - stanice se jmenuje Veletrhy, S-bahn o 100m vedle, dalnice podjizdi budovy tunelem, takze odbocite z tunelu, popojedete par metru a hned je tam parkoviste zdarma, kdyz je plne, tak je tam giganticky parkhaus. To cele dve stanice metrem od centra nejcentrovatejsiho, asi pet stanic od vlakoveho nadrazi, kde jezdi ICE. Zadne letnany s nouzovymi stany v polich, zakazem vjezdu pul kilometru od vystaviste a precpanymi specialnimi autobusy strojicimi v kolonach.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    4.6.2007 11:11 springer | skóre: 10 | blog: engineering
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konference LinuxAlt 2007 - Call for papers
    no, v roce 2003 bylo v Karlsruhe 19500 lidi a to, ze proti Wiesbadenu bylo v 3-milionovem meste o 600 lidi vice je vic nez smutne. Ale souhlasim s Vami, linux je rutina.

    "Katastrofalni" je samozrejme trochu silne slovo, ale musel jsem se zamyslet nad nazory, ktere k tomu rekl Peer Heinlein (jeden z vystavovatelu) v konferenci heise. Jeho kritika stoji skutecne za zamysleni.

    Jinak k te infrastrukture, to mate asi pravdu, ja v Berline nikdy nebyl ale jak jsem se dozvedel, tak mesto je bankrot, na dluh se to halt asi stavi. Ja jsem pro tu zaplatitelnou infrastrukturu ...
    kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
    6.6.2007 07:50 Wop | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Strih videa
    Docela by me zajimala prednaska o strihu videa. Treba takova cinelerra, pripadne i jine programy.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.