abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    22.5. 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    21.5. 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    21.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 517 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Filmy o Linuxu

    4. 5. 2004 | Robert Krátký | Recenze | 11806×

    Recenze dvou filmů o GNU, Linuxu, Free Software a Open Source. Jejich společným jmenovatelem je spousta rozhovorů, především pak s Richardem Stallmanem a Linusem Torvaldsem.

    Před několika dny jsem v diskuzi na AbcLinuxu zahlédl zmínku o filmech věnujících se tématu GNU, Linuxu, Free Software a Open Source. Jedná se o dva dokumentární snímky: The Code - Linux a Revolution OS.

    Přiznávám, že do té chvíle jsem o existenci těchto dokumentů neměl nejmenší tušení, takže o to větší byl můj zájem. Hned jsem je tedy oba stáhl z P2P sítě a zároveň začal lovit na internetu, kde by se dala koupit DVD. Obě DVD mají spoustu dalšího materiálu, který se do filmů nevešel.

    Oba filmy mají své internetové stránky, takže jsem doufal, že sehnat od každého jeden exemplář nebude problém.

    V případě Revolution OS to bylo snadné. Během několika minut jsem měl DVD objednané z amazon.co.uk (použité). The Code - Linux mi však dal zabrat. V rámci prezentace filmu na webu lze nalézt pouze jediný odkaz na prodejce DVD - vydavatelskou společnost Pan Vision. Její stránky však jsou v některém ze severských jazyků. Naprosto jsem se nechytal. V registračním formuláři jsem nepoznal ani slovíčko. Pravděpodobně by to poslali člověku Chodov na adresu Robert.

    Napsal jsem tedy email tvůrcům filmu, kteří už mi obratem slíbili, že během pár týdnů by mělo DVD být v prodeji i v některém z anglicky mluvících online obchodů.

    The Code - Linux

    Jako první jsem sledoval televizní záznam filmu The Code - Linux. Největší problémy jsem měl při finsky mluvených pasážích (možná to bylo švédsky... usuzuji na švédštinu, protože pokud jsem správně vyrozuměl, tak v Linusově finské rodině se mluvilo švédsky). Naštěstí jich však nebylo moc.

    Anglicky mluvící komentátor, nebo chcete-li vypravěč, měl roztomilý přízvuk a zněl jak patnáctiletý kluk. Což možná souvisí s tím, že dokument se zdál být orientovaný spíše na mladší diváky. Stylem vyprávění a místy až příliš zjednodušeným scénářem film připomíná vzdělávací pořad pro školáky.

    I přesto je však snímek zajímavý a počítačovému laikovi poskytne množství informací, které by se z běžných médií nedozvěděl (také vás vždy pobaví ta přihlouplá generalizace, kdy rozličná mainstreamová média informují např. o novém viru, který ohrožuje "uživatele počítačů"?). Mezi tyto patří zejména povědomí o tom, že operační systém není pouze jeden...

    Abych však nepřechválil. Jako rána palicí je charakteristika licence GNU GPL, kterou divákovi nabídne onen mladistvý komentátor. Poví vám totiž, že pokud někdo použije program licencovaný GPL, může jej upravit, ale pak musí tyto úpravy dát k dispozici i ostatním. Ačkoliv se jedná o zjevně populárně naučný dokument, který si neklade za cíl přílišnou serióznost nebo úzkostlivou akurátnost, podobnou misinterpretaci základního stavebního kamene myšlenky Free Software považuji za dost nešťastnou - nebo lépe - hloupou.

    Další hrubé chyby jsou ke slyšení hned na počátku. Opět je to vypravěč, kdo divákům sděluje, že Open Source přístup je hrozbou pro tradiční chápání pojmů copyright a intelektuální vlastnictví. Zároveň prý si Open Source nerozumí s volným obchodem, kapitalismem.

    Pominu-li skutečnost, že od dokumentu, který začíná vystoupením Richarda Stallmana, bych neočekával podobně pomýlené užívání termínu "intelektuální vlastnictví" (to by se RMS určitě nelíbilo ;-) ), pak se ale určitě musím pozastavit nad tvrzením, že Open Source je hrozbou pro copyright - či dokonce pro volný obchod. A to všechno je následováno větou o tom, že společnosti, které postavily svůj obchod na uzavřeném kódu programů, například Microsoft, udělaly z Open Source monstrum mccarthyovských rozměrů. Pokud se dokumenty vyjadřují tak, jak jsem teď popsal, tak se není co divit, že to lidi Microsoftu baští...

    Spojím-li si tyto věci s chybným vysvětlením GPL a s celkovým dojmem, který ve vás po sledování filmu zůstane, chce se mi říci, že sami autoři v popisovaných záležitostech neměli příliš jasno.

    Když mluvím o celkovém dojmu, mám na mysli především prezentaci hackerů a vývojářů Free Software jako podivínských stvoření, která si žijí ve svém vlastním světě, o okolí nic neví, protože je nezajímá, atd. Nevěděl jsem, jestli se mám smát nebo být otrávený, když se jedno z několika vystoupení RMS sestávalo z jakéhosi neumělého lidového tanečku s několika dalšími lidmi v potemnělé místnosti mezi stoly s počítači.

    Předpokládám, že ti lidé se tenkrát asi dobře bavili, ale začlenění této scény do filmu jakoby říkalo: jsou hodní, neškodní a roztomile pitomí.

    Mezi asi nejlepší části filmu patří úryvky rozhovoru s Ericem Raymondem. Sice se po chvilce koukání na ty jeho knírky musíte opravdu soustředit na to, co říká, ale většinou jsou to zajímavé věci.

    Dokument se samozřejmě dotýká i vzniku hnutí Open Source. Ačkoliv bych se sám asi zařadil mezi pragmatiky, tj. stoupence myšlenky, která říká, že důležitý je výsledný software (OSS), nikoliv lepší a svobodnější společnost (FS), dost mě rozčilovalo, že ve filmu je RMS ukázán spíše jako naivní snílek, kterému to prostě ještě nedošlo. Divák se nedozví, že jde o jiný pohled na věc - spíše to, že ti v hnutí OSS jsou "dospělejší".

    Pokud vám jde o zajímavé střípky ze života slavných, asi nebudete zklamáni. Kdybych však chtěl někomu přiblížit pojmy Free Software, Open Source apod., tento film bych asi nedoporučil. Přesto se však těším na DVD, které obsahuje všechen nesestříhaný materiál z rozhovorů.

    Revolution OS

    Sice jsem tento film sledoval až jako druhý, ale nepletu-li se, tak je o několik měsíců starší než The Code - Linux (oba měly premiéru v roce 2001).

    Hned zkraje musím říci, že tento dokument je příjemnější sledovat. Ani ne kvůli kvalitě (v té také příliš nevyniká), ale protože je koukatelněji natočen. Přestože způsob, jakým jsou sestříhána některá interview, připomíná spíše kinematografii tužky a zarolovaného bločku, je i tak vidět, že produkce byla v tomto případě pečlivější.

    Skladba hlavních zpovídaných postav se liší jen mírně. Kromě Erica Raymonda dostává často slovo i Bruce Perens. Chybí však Jon "Maddog" Hall. Na druhou stranu si zase můžete prohlédnout na nafukovacím gauči rozvaleného Roba Maldu alias CmdrTaco. Více než vypravěč provází "dějem" Larry Augustin, spoluzakladatel slavně uvedené a neslavně vyhořelé společnosti VA Linux.

    Nemohl jsem se zbavit dojmu, že rozhovor s Linusem Torvaldsem, ze kterého jsou v dokumentu útržky, probíhal po velmi špatné večeři nebo dobře vydařeném flámu. Linus, jindy vtipný a výmluvný, těžko hledá slova působí jako ospalý a špatně artikulovaný trouba. Ten rozdíl je přímo do očí bijící, když rozhovor srovnáte se záběry z jeho vystoupení na konferenci LinuxWorld.

    Tam, kde ve filmu The Code - Linux navozuje atmosféru školního výukového pořadu mladě znějící hlas komentátora, tam si Revolution OS vypomáhá černou obrazovkou a titulky, které připomínají programy, na které nás nutili se dívat na prvním stupni základní školy. Skoro směšný je pak přísný a odsuzující ženský hlas, který předčítá z Open Letter to Hobbyists od Billa Gatese.

    Zarytí zastánci RMS a Free Software Movement pak asi opět nebudou nadšení, když uslyší Linuse Torvaldse mluvit o Linuxu jako o operačním systému (na jiném místě shrnuje, že bazírování na názvu GNU/Linux je praštěné), Bruce Perense vykládat o IP, a dokonce uvidí kameru, která se věnuje Linusově dceři cupitající po pódiu, místo aby zabírala řečníka - hádejte koho..., který se snaží lehce rozjařenému davu vysvětlit, jak a hlavně proč vznikl systém GNU.

    Naštěstí dostává v tomto filmu Stallman trochu více prostoru, takže má možnost vysvětlit, o co mu vlastně jde. Zároveň je fajn slyšet RMS mluvit o tom, že uznává cíle Open Source hnutí - a ztotožňuje se s nimi - chce však více, a proto se nespokojí s tím, čeho OSS dosahuje - a proto pokračuje v prosazování těch ještě ušlechtilejších cílů, cílů FSF. Hezky to odpovídá na všelijaké výkřiky o tom, že OSS je špatné. Ani RMS si to nemyslí, jen chce více.

    Celkově bych tento film hodnotil jako vydařenější, ale i tak musím říci, že mě zklamal.

    Shrnutí

    Jedná se nesporně o zajímavé počiny. Oba filmy přinášejí množství informací, které je zajímavé se dozvědět. Bohužel je však nutná nemalá orientace v popisované problematice, aby mohl člověk vyfiltrovat nesmysly, které se do obou snímků připletly. Neříkám tím, že je lepší filmy nevidět než vidět, ale považuji je za nepříliš povedené kousky.

    Jak jsem již zmiňoval, těším se na shlédnutí bonusových materiálů na DVD.

    P.S. Nechci být necitlivý, ale to bylo opravdu nutné do obou filmů nacpat The Free Software Song od RMS? Jako kdyby nestačilo, že pěvecký přednes Richarda Stallmana je bez okolků klasifikovatelný jako příšerné skřeky, dokonce vznikla skupina The GNU/Stallmans, která si v kvalitě hudebního projevu v ničem nezadá s člověkem, který jí propůjčil jméno. Prostě děs.

           

    Hodnocení: 41 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.5.2004 08:46 lamka
    Rozbalit Rozbalit vše titulky k revolution OS
    k Revolution OS existuji ceske titulky, sehnatelne na obvyklych distribucnich mistech.

    Nejsou dokonale, ale snad se nekomu budou hodit.
    4.5.2004 09:26 1 | blog: 1
    Rozbalit Rozbalit vše kvalita
    Jsou to televizní filmečky. Ta vyhraněnost vůči MS je podle mě na škodu NEJVÍCE. Záběry na Billa Gatese, jak po něm háží vajíčka, ach jo. A zdá se mi to málo motivační :-) - jsou ty filmy spíše popisné, než nažhavené nadšením - mělo by tam být více o genialitě některých programátorů, o fascinaci kódem (Revolution_OS je v tomto lepší), o hackerství jako způsobu života.
    1
    4.5.2004 09:31 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Song
    To je pravda, ta pisen v podani, v jakem jsem ji videl v Revolution OS je neco naprosto sileneho.
    4.5.2004 10:00 Wop | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Song
    Ale takova pisen OpenSource, kterou najdete na CD Knoppixu je dost dobra.
    theo avatar 4.5.2004 10:22 theo | skóre: 15 | Rožnov ... hádej který?
    Rozbalit Rozbalit vše hmm. tak nevim...
    asi se na to podivam jeste jednou -- me to zas tak zle neprislo, ale je to asi tim, ze mam patricnou "ideologiskou zakladnu" :)
    Sine ira et studio
    4.5.2004 10:26 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Antitrust
    Videl jsem RevolutionOS, the code je sosnuty, jen vypalit a dodta titulky, ale mnohem zajimavejsim filmem je podle meho Antitrust (Elita), kde me potesili zabery z desktopu linuxu, konkretne to vypadalo jako gnome a v nem kdevelop apod. Tenhle film ukazuje nekdy az trosku moc akcne open source a softwaroveho giganta v podobe fiktivni firmy. Doporucuju :-)

    Jinak k tomu RevolutionOS... pekny, zajimavy, nejsem filmovej kritik abych vznasel vytky, neznam tak dobre pojmy okolo gnu, gpl apod... Zdalo se mi ze z toho filmu vyzaruje nadseni, ze se neco povedlo, a ze se to rozviji, dari, ze to je zivotaschopny i kdyz nepratele tvrdi opak....

    Jen ten kdo neco znamena, ma nepratele...
    4.5.2004 13:36 Marián André | skóre: 10 | blog: Qblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Antitrust
    Ale ani v Antitruste si neodpustili narazky na M$. Hlavny 'zloduch' sa vola Gary Winston, inicialky G.W. Nepripomina vam to niekoho ? :)
    4.5.2004 14:40 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Antitrust
    George Washington ??
    Jiří Svoboda avatar 5.5.2004 08:28 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Antitrust
    LOL, to ne, G.W. je Gates William.
    A mj. tam padne i dialog ve smyslu:
    Hlavni hrdina: "To ma jen Bill Gates." (jde o intelignenti digitalni obraz)
    Hlavni lump G.W.: "Kdo je to? :-)"
    4.5.2004 10:43 Frank J. Tomes | skóre: 29 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše hm
    Viděl jsem ty filmy loni v létě a už tehdy se mi zdály jakoby zastaralé. Nějaké tendenční části byly spíše k pláči.
    [frank]$ uname -prs FreeBSD 4.11-RELEASE-p25 i386
    4.5.2004 12:58 wanthalf
    Rozbalit Rozbalit vše Jazyk
    Finština je v tom filmu titulkovaná (aspoň v té TV verzi, co jsem viděl já) do švédštiny, pokud se dobře pamatuju, neboť to bylo zjevně nahrané ze švédské TV (která to asi natočila?). Švédština naopak titulkovaná není, stejně jako angličtina. To na těch DVD nejsou ani žádné titulky?
    Max avatar 4.5.2004 18:30 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jazyk
    O techto filmech vubec nevim,asi se po nich podivam.Ale Anti Trust jsem videl a moc se mi libil,tez doporucuji. ;-)
    Měl jsem sen ... :(
    7.5.2004 09:11 Martin Kysela | skóre: 18 | blog: The Martin Kysela's Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše kvalita...
    Osobne si myslim, ze filmy jsou pekne a kvalitni.

    Co se tyce ruznych zde zminovanych zaporu (tancujici a zpivajici RMS, prisny zensky hlas pri cteni dopisu B.G.,...), tak si nemyslim, ze je to spatne. Oba dokumenty vznikaly v jinych podminkach nez na jake jsme zvykle u nas. Me to naopak diky temto zaberum prislo zivejsi a sviznejsi. Na tom neni nic spatneho...

    Ad zaver - Jestli je nebo neni RMS proti open source je vec trosku jina a podstatne slozitejsi. Ale shrnout to do vety rikajici, ze s timto hnutim vlastne souhlasi, ale chce vic, je velmi nestastne a nespravne. Takhle to neni.
    // Martin Kysela
    Jiří Svoboda avatar 7.5.2004 12:19 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kvalita...
    A zbytek diskuse nech si drazi ctenari prectou pod clankem na root.cz. :-)
    7.5.2004 12:33 Martin Kysela | skóre: 18 | blog: The Martin Kysela's Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kvalita...
    :-)))
    // Martin Kysela
    7.5.2004 20:48 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kvalita...
    Ale shrnout to do vety rikajici, ze s timto hnutim vlastne souhlasi, ale chce vic, je velmi nestastne a nespravne. Takhle to neni.

    V jeden moment jsem zmínil to, kam bych se přiklonil, nicméně v pasáži nebo větě, o které je teď řeč, nikterak nevyjadřuji svůj náhled na věc. Nedovolil bych si komukoliv vkládat do úst slova, která nevyslovil. Ta věta myslím velmi výstižně vystihuje jedno z krátkých vystoupení RMS v tom filmu. Ve skutečnosti věta, kterou kritizuješ, má velmi blízko k citátu. Nemám teď možnost přiložit přesný citát, protože film nemám po ruce, ale RMS to tam řekl velmi podobně.

    Už jen proto, že pro spoustu lidí je právě tohle citlivé téma, tak by měl ani nenapadlo nedržet se přesně toho, co RMS doopravdy řekl.

    (tancujici a zpivajici RMS, prisny zensky hlas pri cteni dopisu B.G.,...), tak si nemyslim, ze je to spatne.

    Řekl bych, že z recenze je patrné, že mně osobně na tom také nepřijde nic špatného nebo ani divného. Pouze kritizuji skutečnost, že způsob, jakým je tento materiál použit v dokumentu, nevytváří tak docela příznivý obraz o RMS u lidí, kteří o jeho osobě či hnutí Free Software vůbec nic neví.
    8.5.2004 09:33 Martin Kysela | skóre: 18 | blog: The Martin Kysela's Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kvalita...
    ad RMS a open source - Ja ten film videl nekolikrat a nepusobilo to tak na me... Ale budiz, tady se neshodneme.

    ad tanecky - Nevim... na me to pusobi dobrym dojmem. Je to uvolnujici, relaxacni a prirozena pasaz. To me prave zaujalo, protoze neprezentuji RMS jen jako "guru", ale i jako normalniho cloveka...

    Jeste k te zmince o ospalem Linusovi - Ted jsem si to poustel a taky to na me tak nepusobi. :-) Linus je celkove hodne klidny a psychicky vyrovnany clovek. A tak se i prezentuje. Obcas to muze pusobit trosku suse, ale nevidel bych to tak zle...
    // Martin Kysela
    25.3.2005 19:02 dekon | skóre: 16 | blog: muj_blog
    Rozbalit Rozbalit vše GPL ?
    Jsou filmy RevolutionOS a Code - Linux sireny pod GPL licenci ?
    16.9.2009 22:26 žiadne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPL ?
    Prosím vás môžem si stiahnuť Revolution OS alebo ho musím kúpiť?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.